EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0735

Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία επιτρέπεται στη Γαλλία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 218 και το άρθρο 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

COM/2021/735 final

Βρυξέλλες, 1.12.2021

COM(2021) 735 final

2021/0388(NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία επιτρέπεται στη Γαλλία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 218 και το άρθρο 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 1 (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του ΦΠΑ ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 12 Απριλίου 2021, η Γαλλία ζήτησε την άδεια να παρεκκλίνει από τα άρθρα 218, 178 και 232 της οδηγίας ΦΠΑ ώστε να μπορεί να επιβάλει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλους τους υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Γαλλίας. Η άδεια ζητήθηκε για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Επιπλέον, με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, η Γαλλία ζήτησε η άδεια παρέκκλισης να καλύπτει μόνο τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας ΦΠΑ και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 29ης Σεπτεμβρίου 2021, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Γαλλία. Με επιστολή της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Γαλλία ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η Γαλλία υπέβαλε αίτημα παρέκκλισης βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ προκειμένου να της επιτραπεί να εφαρμόσει υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στις εγχώριες συναλλαγές μεταξύ υποκείμενων στον ΦΠΑ που είναι εγκατεστημένοι στη Γαλλία, βάσει του άρθρου 153 του δημοσιονομικού νόμου για το 2020 και του άρθρου 195 του δημοσιονομικού νόμου για το 2021. Η υποχρέωση αυτή θα συνοδεύεται από την υποχρέωση που θα βαρύνει τους εν λόγω υποκείμενους στον φόρο να διαβιβάζουν ορισμένα πρόσθετα στοιχεία στις φορολογικές αρχές.

Η Γαλλία θεωρεί ότι η υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα βελτιώσει την καταπολέμηση της απάτης, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Θα αυξήσει επίσης την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέποντας στους αρμόδιους χάραξης της οικονομικής πολιτικής να ακολουθούν όσο το δυνατόν εγγύτερα την οικονομική πραγματικότητα των επιχειρήσεων. Η υποχρέωση αυτή θα καταστήσει επίσης ευκολότερη τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς θα επιτρέπει την εκ των προτέρων συμπλήρωση των δηλώσεων.

Το άρθρο 218 της οδηγίας ΦΠΑ προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να αποδέχονται ως τιμολόγια όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή. Ως εκ τούτου, η Γαλλία επιθυμεί να της χορηγηθεί παρέκκλιση από το εν λόγω άρθρο της οδηγίας ΦΠΑ, ώστε μόνο τα ηλεκτρονικά τιμολόγια σε μεικτό ή δομημένο μορφότυπο να μπορούν να θεωρούνται τιμολόγια από τη γαλλική φορολογική διοίκηση.

Το άρθρο 232 της οδηγίας ΦΠΑ ορίζει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών. Η θέσπιση υποχρέωσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη Γαλλία καθιστά, κατά συνέπεια, απαραίτητη την παρέκκλιση από το εν λόγω άρθρο, ώστε ο εκδότης να μην χρειάζεται πλέον να λάβει τη συγκατάθεση του παραλήπτη για την αποστολή του τιμολογίου σε ηλεκτρονική μορφή.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η θέσπιση γενικευμένης υποχρέωσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα αποφέρει οφέλη στο επίπεδο της καταπολέμησης της απάτης και της φοροδιαφυγής, διευκολύνοντας παράλληλα την οικειοθελή συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία. Πράγματι, η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, σε συνδυασμό με τη διαβίβαση πρόσθετων δεδομένων για κάθε συναλλαγή μέσω ενός συστήματος που αποτελείται από πιστοποιημένες ιδιωτικές πλατφόρμες και μια κεντρική δημόσια πλατφόρμα, θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την αντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντος και εισπραχθέντος ΦΠΑ και μεταξύ εκδιδόμενου και λαμβανόμενου τιμολογίου. Ως εκ τούτου, η ικανότητα της διοίκησης να προλαμβάνει και να καταπολεμά την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ θα βελτιωθεί σημαντικά.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα καλύπτει μόνο τις συναλλαγές μεταξύ υποκείμενων στον φόρο (στο εξής: B2B). Τα δεδομένα συναλλαγών με τελικούς καταναλωτές (B2C) θα κοινοποιούνται μέσω διαφορετικού μηχανισμού. Στις περιπτώσεις ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, οι υποκείμενοι στον φόρο θα διατηρήσουν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν έντυπα τιμολόγια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου (στο εξής: B2G) τέθηκε σταδιακά σε ισχύ στη Γαλλία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2017 και της 1ης Ιανουαρίου 2020. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω της πλατφόρμας έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G «Chorus Pro», η οποία αναπτύχθηκε από τον Κρατικό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Πληροφορικής (στο εξής: AIFE), είναι ήδη εξοπλισμένες και προετοιμασμένες για την επέκταση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις σχέσεις B2B. Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των υποκείμενων στον ΦΠΑ στη Γαλλία ήδη αποστέλλει ή λαμβάνει τιμολόγια σε ηλεκτρονική μορφή. Σύμφωνα με τη Γαλλία, το 2017, μόνο το 31 % των γαλλικών επιχειρήσεων με περισσότερους από 10 εργαζόμενους χρησιμοποιούσε έντυπα τιμολόγια, ποσοστό που πιθανώς να έχει μειωθεί έκτοτε. Η μετάβαση στην ηλεκτρονική μορφή θα εξαλείψει οριστικά την επεξεργασία των τιμολογίων σε χαρτί με αποτέλεσμα σημαντικές εξοικονομήσεις κόστους για τις επιχειρήσεις.

Η Γαλλία θεωρεί ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα προσφέρει πλεονεκτήματα στους υποκείμενους στον φόρο, όπως μείωση του χρόνου πληρωμής για τους προμηθευτές, μείωση του κόστους εκτύπωσης και των ταχυδρομικών τελών, μείωση του κόστους και των καθυστερήσεων κατά την επεξεργασία των δεδομένων τιμολόγησης, μείωση του κόστους αποθήκευσης και μείωση του κόστους κατάρτισης του προσωπικού και ανάπτυξης συστημάτων.

Η Γαλλία σκοπεύει να θεσπίσει σταδιακά την υποχρέωση προκειμένου να καταστήσει δυνατή τη μετάβαση και να στηρίξει το νέο σύστημα, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε κάθε τύπο εταιρείας. Από το 2024, η υποχρέωση παραλαβής ηλεκτρονικών τιμολογίων θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις. Η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων προβλέπεται να θεσπιστεί σταδιακά, ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών: το 2024 για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 2025 για τις επιχειρήσεις με 250 έως 4 999 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών κάτω του 1,5 δισ. EUR και το 2026 για τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων στον φόρο που επωφελούνται της απαλλαγής για τις μικρές επιχειρήσεις που προβλέπεται στο άρθρο 282 της οδηγίας ΦΠΑ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα κατά την αποστολή και λήψη των τιμολογίων, τόσο οι ιδιωτικές όσο και η δημόσια πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα πρέπει να προσφέρουν στους υποκείμενους στον φόρο ένα ελάχιστο σύνολο δομημένων ή μεικτών μορφοτύπων, διατηρώντας τη δυνατότητά τους να προσφέρουν εναλλακτικούς μορφότυπους.

Λαμβανομένου υπόψη του ευρέος πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συνέχεια στο πλαίσιο της εν λόγω παρέκκλισης, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του μέτρου στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ και στους υποκείμενους στον φόρο. Εάν η Γαλλία επιθυμεί να παρατείνει το μέτρο παρέκκλισης, καλείται να υποβάλει αίτηση παράτασης συνοδευόμενη από έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του μέτρου. Η έκθεση αυτή θα πρέπει να περιέχει την αξιολόγηση του μέτρου σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ καθώς και στην απλούστευση της είσπραξης των φόρων. Στην έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνεται επίσης η αξιολόγηση των επιπτώσεων του μέτρου στους υποκείμενους στον φόρο, ιδίως σε ό,τι αφορά την αύξηση του διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης.

Προτείνεται η έγκριση της παρέκκλισης από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Το άρθρο 218 της οδηγίας ΦΠΑ θέτει τα τιμολόγια σε χαρτί και σε ηλεκτρονική μορφή επί ίσοις όροις, προβλέποντας ότι τα κράτη μέλη αποδέχονται ως τιμολόγια όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή. Σύμφωνα με το άρθρο 232 της οδηγίας ΦΠΑ, η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, όπως προβλέπεται από τη Γαλλία, παρεκκλίνει πράγματι από τις δύο αυτές διατάξεις.

Η παρέκκλιση μπορεί να εγκριθεί βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Η Γαλλία ζήτησε το μέτρο παρέκκλισης στοχεύοντας στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής καθώς και στην απλούστευση της είσπραξης των φόρων. Βάσει των στοιχείων που διαβίβασε η Γαλλία, η παρέκκλιση είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής.

Μία παρόμοια άδεια, η οποία επιτρέπει στην Ιταλία να παρεκκλίνει από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας ΦΠΑ προκειμένου να εφαρμόσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, χορηγήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/593 του Συμβουλίου 2 .

Τέλος, η Επιτροπή εξέδωσε το 2020 την «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Σχέδιο δράσης για δίκαιη και απλή φορολόγηση που στηρίζει τη στρατηγική ανάκαμψης» 3 . Μία από τις δράσεις που προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο δράσης είναι η υποβολή από την Επιτροπή νομοθετικής πρότασης για τον εκσυγχρονισμό των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Κατά συνέπεια, το μέτρο παρέκκλισης ευθυγραμμίζεται με τους στόχους που επιδιώκονται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής. Ένας από τους στόχους της μελλοντικής πρότασης της Επιτροπής θα είναι ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων και των μελλοντικών μηχανισμών υποβολής δηλώσεων για τις εγχώριες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού που επιτρέπεται με το παρόν μέτρο παρέκκλισης.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Λαμβανομένης υπόψη της διάταξης της οδηγίας ΦΠΑ στην οποία βασίζεται η πρόταση, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

Αναλογικότητα

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, κι αυτό για τους ακόλουθους λόγους.

Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και δεν συνιστά υποχρέωση.

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επιφέρει ορισμένες αλλαγές για τους υποκείμενους στον φόρο. Η Γαλλία έχει, ωστόσο, προβλέψει τις αλλαγές αυτές και έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές B2G είχε ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να είναι ήδη εξοπλισμένες και προετοιμασμένες για την επέκταση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις σχέσεις B2B.

Οι υποκείμενοι στον φόρο που επωφελούνται της απαλλαγής για τις ΜΜΕ περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του μέτρου. Ωστόσο, η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου θα τους δώσει επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν. Εκτός αυτού, οι εν λόγω εταιρείες θα είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν είτε κάποια ιδιωτική πλατφόρμα είτε τη δημόσια πλατφόρμα τιμολόγησης «Chorus Pro» που διαχειρίζεται ο AIFE. Η δημόσια αυτή πλατφόρμα θα προσφέρει δωρεάν κάποιες ελάχιστες υπηρεσίες, όπως χειρισμό μορφοτύπων PDF (με ανάκτηση δεδομένων σε δομημένο μορφότυπο) και δυνατότητα αρχειοθέτησης για περίοδο δέκα ετών (που αντιστοιχεί στη νόμιμη διάρκεια της υποχρέωσης αρχειοθέτησης για εμπορικούς σκοπούς στη Γαλλία). Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία, οι εξοικονομήσεις κόστους και τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν οι εν λόγω υποκείμενοι στον φόρο από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επένδυση που θα υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν για να προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

Η παρέκκλιση είναι επίσης χρονικά περιορισμένη και θα πρέπει να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του μέτρου σε περίπτωση που η Γαλλία επιθυμεί να παρατείνει το μέτρο παρέκκλισης.

Συνεπώς, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την απλούστευση της είσπραξης των φόρων.

Επιλογή της νομικής πράξης

Προτεινόμενη νομική πράξη: εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.

Βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, παρέκκλιση από τους κοινούς κανόνες ΦΠΑ είναι δυνατή μόνο κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα μετά από πρόταση της Επιτροπής. Συνεπώς, η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου είναι η καταλληλότερη νομική πράξη, διότι μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένο κράτος μέλος.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχει αντίκτυπο τόσο στη φορολογική διοίκηση όσο και στους υποκείμενους στον φόρο.

Η Γαλλία αναμένει ότι η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας φοροδιαφυγής που συνδέεται με τη μη υποβολή δηλώσεων ή την υποβολή δηλώσεων για χαμηλότερα ποσά, και της μη καταβολής ΦΠΑ γενικότερα. Πέρα από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, η διαθεσιμότητα πληροφοριών για τις εμπορικές συναλλαγές θα επιτρέψει τον προσδιορισμό της έντασης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των εταιρειών. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσει την ανάλυση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών με σκοπό τον εντοπισμό παράτυπων συναλλαγών οι οποίες ενδέχεται να αποκρύπτουν μείωση της φορολογικής βάσης των εταιρειών ή κρυφή διανομή κερδών. Επιπλέον, το καθεστώς θα επιτρέψει τη συλλογή σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων συναλλαγών των υποκείμενων στον φόρο. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται σε οικονομικές αναλύσεις που διενεργούνται, για παράδειγμα, από το INSEE (Εθνικό Ίδρυμα Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών) ή τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι δημόσιες πολιτικές χαράζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ψηφιοποίησης και της μείωσης του διοικητικού φόρτου, καθιστώντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων ασφαλέστερες προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Θα αποφέρει εξοικονομήσεις κόστους, δεδομένου ότι το πλήρες κόστος έκδοσης ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου εκτιμάται από τη Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών σε λιγότερο από ένα ευρώ σε σύγκριση με περισσότερα από δέκα ευρώ για ένα έντυπο τιμολόγιο.

Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι διαφορετικής φύσης ανάλογα με το εάν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ήδη ηλεκτρονική τιμολόγηση ή όχι. Για τις επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν ακόμη ηλεκτρονική τιμολόγηση, κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα κέρδη θα είναι περίπου 10 EUR ανά λαμβανόμενο τιμολόγιο. Για τους υποκείμενους στον φόρο που κάνουν ήδη εκτεταμένη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κυρίως εταιρείες με 250 ή περισσότερους εργαζόμενους, το μέτρο θα βελτιώσει την αλυσίδα επεξεργασίας των τιμολογίων τους, δεδομένου ότι η πλειονότητα των τιμολογίων που ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά επί του παρόντος συνεχίζει να είναι σε μορφή PDF, γεγονός που εξακολουθεί να συνεπάγεται κόστος επεξεργασίας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ελάχιστο όφελος για τις εταιρείες θα είναι περίπου 4,5 δισ. EUR ετησίως. Περίπου 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις εκδίδουν τιμολόγια μόνο σε έντυπη μορφή. Δεδομένου ότι οι εν λόγω εταιρείες εκδίδουν λιγότερα από 2 000 τιμολόγια ετησίως (και το 65 % εκδίδει λιγότερα από 500 τιμολόγια ετησίως), ο αριθμός των εν λόγω τιμολογίων εκτιμάται σε 450 εκατομμύρια. Η κατάργηση των έντυπων τιμολογίων θα είχε ως αποτέλεσμα εξοικονομήσεις όσον αφορά το κόστος επεξεργασίας τους ύψους 10 EUR ανά τιμολόγιο, ήτοι συνολικό όφελος ύψους 4,5 δισ. EUR για τις εν λόγω εταιρείες.

Σύμφωνα με τη Γαλλία, στην αξιολόγηση αυτή δεν λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη από την αύξηση της ασφάλειας στις ροές των συναλλαγών και από τη μείωση των χρόνων πληρωμής, παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τις προθεσμίες πληρωμής, επηρεάζουν την ταμειακή ροή των υποκείμενων στον φόρο, ιδίως των μικρότερων, κατά περίπου 15 δισ. EUR ετησίως.

Δεδομένου ότι το κόστος απόκτησης του απαραίτητου λογισμικού ενδέχεται να είναι σημαντικό, δεν θα επιβληθεί υποχρέωση εγκατάστασης λογισμικού τιμολόγησης. Προκειμένου οι υποκείμενοι στον φόρο να αποφύγουν πρόσθετες δαπάνες, η Γαλλία θα τους παρέχει τη δυνατότητα να διαβιβάζουν τα τιμολόγιά τους είτε απευθείας στη δημόσια πλατφόρμα, η οποία θα τα διαβιβάζει στους παραλήπτες τους, είτε σε ιδιωτικές πλατφόρμες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τη διαβίβαση των τιμολογίων στη φορολογική διοίκηση και στην παραλήπτρια εταιρεία. Εκτός αυτού, η φορολογική διοίκηση, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το κόστος εισόδου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα προσφέρει για ορισμένο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα υποβολής αρχείου PDF για την έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το μέτρο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

2021/0388 (NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία επιτρέπεται στη Γαλλία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 218 και το άρθρο 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 4 , και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Με επιστολές που πρωτοκολλήθηκαν στην Επιτροπή στις 12 Απριλίου 2021 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, η Γαλλία ζήτησε την άδεια να θεσπίσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ (στο εξής: ειδικό μέτρο) ώστε να θεσπίσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλους τους υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Γαλλίας. Η υποχρέωση αυτή καλύπτει τα τιμολόγια που εκδίδονται στο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ υποκειμένων στον φόρο. Η άδεια ζητήθηκε για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2026.

(2)Η Επιτροπή διαβίβασε το αίτημα της Γαλλίας στα άλλα κράτη μέλη με επιστολές της 29ης Σεπτεμβρίου 2021. Με επιστολή της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Γαλλία ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

(3)Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η θέσπιση γενικευμένης υποχρέωσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα αποφέρει οφέλη στο επίπεδο της καταπολέμησης της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (στο εξής: ΦΠΑ). Η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων σε συνδυασμό με τη διαβίβαση πρόσθετων δεδομένων για κάθε συναλλαγή θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την αντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντος και εισπραχθέντος ΦΠΑ και μεταξύ εκδιδόμενου και λαμβανόμενου τιμολογίου, βελτιώνοντας την ικανότητα της διοίκησης να προλαμβάνει και να καταπολεμά την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Θα αυξήσει επίσης την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέποντας στους αρμόδιους χάραξης της οικονομικής πολιτικής να ακολουθούν όσο το δυνατόν εγγύτερα την οικονομική πραγματικότητα των επιχειρήσεων.

(4)Η Γαλλία θεωρεί ότι η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων θα διευκολύνει την οικειοθελή συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία. Θα καταστήσει επίσης ευκολότερη τη συμμόρφωση των υποκείμενων στον φόρο με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς θα επιτρέπει την εκ των προτέρων συμπλήρωση των δηλώσεων. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα στους υποκείμενους στον φόρο, όπως μείωση των χρόνων πληρωμής, μείωση του κόστους εκτύπωσης και των ταχυδρομικών τελών, μείωση του κόστους και των καθυστερήσεων κατά την επεξεργασία των δεδομένων τιμολόγησης και μείωση του κόστους αποθήκευσης. Οι εξοικονομήσεις κόστους και τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν οι υποκείμενοι στον φόρο από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επένδυση που θα υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν για να προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

(5)Λαμβανομένων υπόψη του ευρέος πεδίου εφαρμογής και του καινοτόμου χαρακτήρα του ειδικού μέτρου, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος του ειδικού μέτρου στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ και στους υποκείμενους στον φόρο. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που η Γαλλία θεωρήσει ότι η παράταση του ειδικού μέτρου είναι αναγκαία, θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή αίτηση παράτασης συνοδευόμενη από έκθεση που περιλαμβάνει την αξιολόγηση του ειδικού μέτρου σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ καθώς και στην απλούστευση της είσπραξης των φόρων.

(6)Το ειδικό αυτό μέτρο δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα των υποκείμενων στον φόρο να λαμβάνουν έντυπα τιμολόγια στην περίπτωση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων.

(7)Το ειδικό μέτρο θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένο, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό σε σχέση με τους στόχους του.

(8)Κατά συνέπεια, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τους επιδιωκόμενους στόχους, δεδομένου ότι είναι χρονικά περιορισμένο και θα εφαρμοστεί σταδιακά. Από το 2024, η υποχρέωση παραλαβής ηλεκτρονικών τιμολογίων θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις. Η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων θα αρχίσει να ισχύει το 2024 για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 2025 για τις επιχειρήσεις με 250 έως 4 999 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών κάτω του 1,5 δισ. EUR και το 2026 για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων στον φόρο που επωφελούνται της απαλλαγής για τις μικρές επιχειρήσεις που προβλέπεται στο άρθρο 282 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ. Επιπλέον, το ειδικό μέτρο δεν ενέχει τον κίνδυνο μετατόπισης της απάτης σε άλλους τομείς ή σε άλλα κράτη μέλη.

(9)Το ειδικό μέτρο δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 218 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, επιτρέπεται στη Γαλλία να αποδέχεται ως τιμολόγια έγγραφα ή μηνύματα που έχουν εκδοθεί από υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Γαλλίας μόνον εφόσον τα εν λόγω έγγραφα ή μηνύματα διαβιβάζονται σε ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 2

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, επιτρέπεται στη Γαλλία να θεσπίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων που εκδίδονται από υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Γαλλίας δεν υπόκειται στην αποδοχή της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων από τον αποκτώντα τα αγαθά ή τον λήπτη των υπηρεσιών.

Άρθρο 3

Η Γαλλία κοινοποιεί στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα εφαρμογής των ειδικών μέτρων παρέκκλισης που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 2.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Εάν η Γαλλία θεωρεί ότι η παράταση των ειδικών μέτρων παρέκκλισης από τα άρθρα 1 και 2 είναι αναγκαία, θα ζητήσει από την Επιτροπή παράταση υποβάλλοντας ταυτοχρόνως έκθεση όπου θα αξιολογείται το κατά πόσον τα εθνικά μέτρα του άρθρου 3 ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ και στην απλούστευση της είσπραξης των φόρων. Η εν λόγω έκθεση θα αξιολογεί τον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στους υποκείμενους στον φόρο και ιδίως το αν τα μέτρα αυξάνουν τον διοικητικό τους φόρτο και το κόστος τους.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Γαλλική Δημοκρατία.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
(2)    ΕΕ L 99 της 19.4.2018, σ. 14.
(3)     https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:e8467e73-c74b-11ea-adf7-01aa75ed71a1.0017.02/DOC_1&format=PDF  
(4)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
Top