EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018TA0912(01)

Ετήσιοι λογαριασμοί του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2017

OJ C 323, 12.9.2018, p. 2–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.9.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 323/2


ΕΤΉΣΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΊ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΫ ΣΥΝΕΔΡΊΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΈΤΟΣ 2017

(2018/C 323/02)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πιστοποίηση των λογαριασμών 3
Έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή 4
Οικονομικές καταστάσεις και επεξηγηματικές σημειώσεις 7
Ισολογισμός 7
Κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος 8
Κατάσταση ταμειακών ροών 9
Κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού 9
Λογιστικές πολιτικές και σημειώσεις που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις 10

1.

Γενικά 10

2.

Νομική βάση και λογιστικοί κανόνες 10

3.

Σημειώσεις που συνοδεύουν τον ισολογισμό 12

4.

Σημειώσεις που συνοδεύουν την κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος 15

5.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες 15
Πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 17

A

Υπολογισμός του αποτελέσματος του προϋπολογισμού 17

B

Συμφωνία του οικονομικού αποτελέσματος με το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού 18
Ανεξάρτητη έκθεση διασφάλισης 19

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Πιστοποίηση των ετήσιων λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2017

Οι ετήσιοι λογαριασμοί του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2017 καταρτίστηκαν σύμφωνα με τον τίτλο IX του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής και τις λογιστικές αρχές και μεθόδους που ενέκρινα η ίδια.

Αναγνωρίζω ότι είμαι υπεύθυνη για την κατάρτιση και την παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το άρθρο 68 του δημοσιονομικού κανονισμού.

Έλαβα από τον διατάκτη, ο οποίος πιστοποίησε και την αξιοπιστία τους, όλα τα αναγκαία για την κατάρτιση των λογαριασμών πληροφοριακά στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του.

Με την παρούσα βεβαιώνω ότι, από τα εν λόγω πληροφοριακά στοιχεία, καθώς και από τους ελέγχους τους οποίους έκρινα αναγκαίους προκειμένου να υπογράψω τους λογαριασμούς, αποκόμισα εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασης, των αποτελεσμάτων των πράξεων και των ταμειακών ροών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Λουξεμβούργο, 17 Μαΐου 2018.

Pilar CALVO FUENTES

Υπόλογος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου


ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Προς τη διοίκηση του

Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η γνώμη μας

Κατά τη γνώμη μας, οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις παρέχουν αληθή και ακριβοδίκαιη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου — ΕΕΣ (εφεξής η «Εταιρεία») την 31η Δεκεμβρίου 2017, των αποτελεσμάτων των πράξεών του, των ταμειακών ροών του και των μεταβολών του καθαρού ενεργητικού για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (1) και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του (εφεξής αναφερόμενα ως «δημοσιονομικός κανονισμός»), καθώς και σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (2), σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του εν λόγω δημοσιονομικού κανονισμού και των μετέπειτα τροποποιήσεών του.

Τι ελέγξαμε

Οι οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας περιλαμβάνουν:

τον ισολογισμό στις 31 Δεκεμβρίου 2017,

την κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος για το έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή,

την κατάσταση ταμειακών ροών για το έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή,

την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού για το έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, και

τις σημειώσεις που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών.

Στοιχεία για τη θεμελίωση της γνώμης

Ο έλεγχός μας διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο της 23ης Ιουλίου 2016 για το επάγγελμα του ελεγκτή (νόμος της 23ης Ιουλίου 2016) και τα διεθνή πρότυπα ελέγχου (ISA), όπως αυτά έχουν εγκριθεί για το Λουξεμβούργο από τη «CSSF» («Commission de Surveillance du Secteur Financier» ή Επιτροπή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα). Οι αρμοδιότητες που μας αναλογούν δυνάμει του εν λόγω νόμου και των προτύπων περιγράφονται στην ενότητα της έκθεσής μας με τίτλο «Αρμοδιότητες του “Reviseur d’entreprises agréé” για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων».

Φρονούμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώσαμε είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της γνώμης μας.

Ενεργούμε ανεξάρτητα από την Εταιρεία, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για επαγγελματίες λογιστές του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας για Λογιστές (κώδικας IESBA), όπως εγκρίθηκαν για το Λουξεμβούργο από τη CSSF, και τους κανόνες δεοντολογίας που είναι σχετικοί με τον έλεγχο που διενεργούμε επί των οικονομικών καταστάσεων. Εκπληρώσαμε τις λοιπές δεοντολογικές υποχρεώσεις μας σε συνάρτηση με αυτούς τους κανόνες δεοντολογίας.

Άλλα στοιχεία

Η Διοίκηση είναι υπεύθυνη για τις λοιπές πληροφορίες. Στις λοιπές πληροφορίες συγκαταλέγονται οι πληροφορίες που αναφέρονται στη σελίδα 18 των Πληροφοριών σχετικά με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, όχι όμως οι οικονομικές καταστάσεις ούτε η έκθεση ελέγχου μας επ’ αυτών.

Η γνώμη μας σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις δεν καλύπτει τις λοιπές πληροφορίες και επ’ αυτών δεν διατυπώνουμε κανενός είδους συμπέρασμα διασφάλισης.

Στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργούμε επί των οικονομικών καταστάσεων, έχουμε την υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη τις προαναφερόμενες πληροφορίες και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να εξετάζουμε κατά πόσον αυτές είναι ουσιωδώς ασυνεπείς με τις οικονομικές καταστάσεις ή με τις γνώσεις που αποκομίσαμε από τον έλεγχό μας ή κατά πόσον φαίνεται να είναι ουσιωδώς ανακριβείς καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο. Εάν, βάσει των εργασιών μας, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι λοιπές πληροφορίες περιέχουν ουσιώδη ανακρίβεια, έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε το γεγονός αυτό. Από την άποψη αυτή, δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε.

Αρμοδιότητες της διοίκησης και των υπευθύνων για τη διακυβέρνηση σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις

Η Διοίκηση φέρει την ευθύνη της κατάρτισης και της ακριβοδίκαιης παρουσίασης των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (3) και των μετέπειτα τροποιήσεών του (εφεξής «δημοσιονομικός κανονισμός») και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (4), σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του δημοσιονομικού κανονισμού και των μετέπειτα τροποποιήσεών του. Φέρει επίσης την ευθύνη διενέργειας του εσωτερικού ελέγχου που η Διοίκηση ορίζει ως απαραίτητο προκειμένου να καθίσταται δυνατή η κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων που δεν περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σε σφάλμα.

Κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων, η Διοίκηση είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της δυνατότητας της Εταιρείας να διατηρηθεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα, για τη γνωστοποίηση, κατά περίπτωση, ζητημάτων που αφορούν αυτή τη συνέχιση της δραστηριότητας και, τέλος, για την τήρηση λογιστικής βάσει της αρχής της συνέχισης της δραστηριότητας, εκτός εάν η διοίκηση σκοπεύει να προβεί στην εκκαθάριση της Εταιρείας ή σε παύση δραστηριοτήτων ή εάν δεν έχει άλλη ρεαλιστική επιλογή παρά να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της διαδικασίας υποβολής των χρηματοοικονομικών εκθέσεων της Εταιρείας.

Αρμοδιότητες του «Reviseur d’entreprises agréé» για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων

Στόχοι του ελέγχου μας είναι να αποκομίσουμε εύλογη βεβαιότητα σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στις οικονομικές καταστάσεις, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα, και να δημοσιεύσουμε έκθεση ελέγχου που θα περιλαμβάνει τη γνώμη μας. Εύλογη βεβαιότητα σημαίνει βεβαιότητα υψηλού βαθμού, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εγγύηση ότι, οσάκις υπάρχει ουσιώδης ανακρίβεια, αυτή θα εντοπίζεται πάντοτε με τον έλεγχο που διενεργείται κατ’ εφαρμογή του νόμου της 23ης Ιουλίου 2016 και των ISA, όπως έχουν εγκριθεί για το Λουξεμβούργο από τη CSSF. Οι ανακρίβειες μπορεί να οφείλονται σε απάτη ή σφάλμα, θεωρούνται δε ουσιώδεις αν εύλογα πιθανολογείται ότι, είτε από κοινού είτε έκαστη μεμονωμένα, θα επηρέαζαν τις οικονομικές αποφάσεις των χρηστών που βασίζονται σε αυτές τις οικονομικές καταστάσεις.

Καθόσον ο έλεγχός μας διενεργείται σύμφωνα με τον νόμο της 23ης Ιουλίου 2016 και των ISA που έχει εγκρίνει για το Λουξεμβούργο η CSSF, ασκούμε επαγγελματική κρίση και διατηρούμε την επαγγελματική επιφυλακτικότητά μας καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου. Επίσης:

Εντοπίζουμε και αξιολογούμε τον κίνδυνο ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στις οικονομικές καταστάσεις, οφειλόμενων σε απάτη ή σε σφάλμα, σχεδιάζουμε και εκτελούμε ελεγκτικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων και συλλέγουμε αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της γνώμης μας. Ο κίνδυνος να μην εντοπιστεί ουσιώδης ανακρίβεια οφειλόμενη σε απάτη είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο μη εντοπισμού ουσιώδους ανακρίβειας ή μη συμμόρφωσης λόγω σφάλματος, καθότι η απάτη μπορεί να συνοδεύεται από αθέμιτη σύμπραξη, παραποίηση, εσκεμμένη παράλειψη, ψευδή δήλωση ή παράκαμψη εσωτερικής δικλίδας ελέγχου.

Διαμορφώνουμε σφαιρική εικόνα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου που αποτελεί αντικείμενο του συγκεκριμένου ελέγχου μας, προκειμένου να σχεδιάσουμε τις αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες, αλλά όχι προκειμένου να διατυπώσουμε γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της Εταιρείας.

Αξιολογούμε την καταλληλότητα των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και τον εύλογο χαρακτήρα των λογιστικών εκτιμήσεων και των σχετικών γνωστοποιήσεων στις οποίες προβαίνει η Διοίκηση.

Εξάγουμε συμπέρασμα σχετικά με την ενδεδειγμένη ή μη χρήση από τη Διοίκηση της λογιστικής βάσει της αρχής της συνέχισης της δραστηριότητας, και, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου που συλλέγονται, σχετικά με το κατά πόσον υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα σε σχέση με γεγονότα ή περιστάσεις που ενδεχομένως θέτουν σοβαρά εν αμφιβόλω την ικανότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Εάν το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι η ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, οφείλουμε στην έκθεση ελέγχου μας να επιστήσουμε την προσοχή στις σχετικές γνωστοποιήσεις στις οικονομικές καταστάσεις ή, εάν οι γνωστοποιήσεις αυτές δεν είναι επαρκείς, να διατυπώσουμε διαφοροποιημένη γνώμη. Τα συμπεράσματά μας βασίζονται στα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώνουμε μέχρι την ημερομηνία της έκθεσης ελέγχου μας. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο μελλοντικά γεγονότα ή περιστάσεις να οδηγήσουν σε αδυναμία της Εταιρείας να διατηρηθεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

Αξιολογούμε τη συνολική παρουσίαση, τη δομή και το περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των γνωστοποιήσεων, καθώς και το κατά πόσον οι οικονομικές καταστάσεις αντικατοπτρίζουν τις πράξεις και τα γεγονότα στα οποία αυτές βασίζονται κατά τρόπο που να επιτρέπει την ακριβοδίκαιη παρουσίασή τους.

Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους για τη διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων, σχετικά με την προβλεπόμενη εμβέλεια και το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου αλλά και σχετικά με σημαντικές διαπιστώσεις του ελέγχου, περιλαμβανομένων τυχόν σημαντικών ελλείψεων στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου που εντοπίζουμε κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας.

Λουξεμβούργο, 17 Μαΐου 2018.

PricewaterhouseCoopers, Société coopérative

Εκπροσωπούμενη από

Rima ADAS


(1)  ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (1)

Ισολογισμός

(ευρώ)

 

Σημ.

31 Δεκεμβρίου 2017

31 Δεκεμβρίου 2016

Μη κυκλοφορούν ενεργητικό

 

 

 

Ασώματες ακινητοποιήσεις

3.1.

1 977 442

3 530 432

Ενσώματες ακινητοποιήσεις

3.2.

74 664 292

78 146 338

Απαιτήσεις

 

 

 

76 641 734

81 676 770

Κυκλοφορούν ενεργητικό

 

 

 

Απαιτήσεις

3.3.

655 198

691 455

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

3.4.

7 110 125

8 356 341

 

 

7 765 323

9 047 796

Σύνολο ενεργητικού

 

84 407 057

90 724 566

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

 

 

 

Προβλέψεις

 

Πληρωτέα

3.5.

6 042 069

5 354 888

 

 

6 042 069

5 354 888

Σύνολο παθητικού

 

6 042 069

5 354 888

Καθαρό ενεργητικό

 

78 364 988

85 369 678

Σωρευτικό πλεόνασμα / έλλειμμα

 

85 369 678

88 953 458

Οικονομικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους

 

(7 004 690 )

(3 583 780 )

Καθαρό ενεργητικό

 

78 364 988

85 369 678

Κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος

(ευρώ)

 

Σημ.

2017

2016

Κεφάλαια που μεταβιβάστηκαν από την Επιτροπή σε άλλα θεσμικά όργανα

4.1.

115 900 000

116 700 000

Έσοδα από διοικητικές πράξεις

4.2.

20 918 724

20 234 812

Λοιπά λειτουργικά έσοδα

4.3.

10 460

49 328

Σύνολο λειτουργικών εσόδων

4.4.

136 829 184

136 984 140

Δαπάνες προσωπικού

4.5.

(115 939 175 )

(112 410 058 )

Δαπάνες ακινητοποιήσεων

4.6.

(7 512 025 )

(7 764 105 )

Λοιπές διοικητικές δαπάνες

4.7.

(20 366 931 )

(20 351 775 )

Λειτουργικές δαπάνες

4.8.

(7 168 )

(25 270 )

Σύνολο λειτουργικών δαπανών

 

(143 825 299 )

(140 551 208 )

Πλεόνασμα/(έλλειμμα) από λειτουργικές δραστηριότητες

 

(6 996 115 )

(3 567 068 )

Χρηματοοικονομικές δαπάνες

4.9.

(8 575 )

(16 712 )

Πλεόνασμα/(έλλειμμα) από μη λειτουργικές δραστηριότητες

 

(8 575 )

(16 712 )

Οικονομικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους

 

(7 004 690 )

(3 583 780 )

Κατάσταση ταμειακών ροών

(ευρώ)

 

2017

2016

Οικονομικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους

(7 004 690 )

(3 583 780 )

Λειτουργικές δραστηριότητες — Προσαρμογές

 

 

Απόσβεση (ασώματες ακινητοποιήσεις)

1 566 045

1 600 449

Απόσβεση (ενσώματες ακινητοποιήσεις)

5 927 200

6 146 461

Αύξηση/(μείωση) των προβλέψεων

(50 000 )

(Αύξηση)/μείωση των απαιτήσεων

36 257

(87 142 )

Αύξηση/(μείωση) των πληρωτέων

687 182

(1 627 120 )

Καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες

1 211 994

2 398 868

Ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες

 

 

Αγορά ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων (-)

(2 476 990 )

(1 274 770 )

Πρόσοδοι από ενσώματες και ασώματες ακινητοποιήσεις (+)

18 780

17 195

Καθαρές ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες

(2 458 210 )

(1 257 575 )

Αύξηση/(μείωση) των παροχών στο προσωπικό

Καθαρή αύξηση/(μείωση) των ταμειακών διαθεσίμων και των ισοδυνάμων

(1 246 216 )

1 141 293

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κατά την έναρξη του οικονομικού έτους

8 356 341

7 215 048

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κατά τη λήξη του οικονομικού έτους

7 110 125

8 356 341

Κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού

(ευρώ)

Καθαρό ενεργητικό

Σωρευτικό πλεόνασμα/(έλλειμμα)

Οικονομικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους

Σύνολο

Υπόλοιπο στις 31.12.2016

88 953 458

(3 583 780 )

85 369 678

Κατανομή του οικονομικού αποτελέσματος του προηγούμενου έτους

(3 583 780 )

3 583 780

Οικονομικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους

(7 004 690 )

(7 004 690 )

Υπόλοιπο στις 31.12.2017

85 369 678

(7 004 690 )

78 364 988

Λογιστικές πολιτικές και σημειώσεις που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις

1.    Γενικά

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (εφεξής «το Συνέδριο»), με έδρα στο Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε με τη Συνθήκη των Βρυξελλών της 22ας Ιουλίου 1975 και άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1977.

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης της ΕΕ, να προάγει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και να ενεργεί ως ο ανεξάρτητος θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών της Ένωσης. Ως ο ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής της ΕΕ, το ΕΕΣ ελέγχει αν τα κεφάλαια της ΕΕ καταχωρίζονται ορθά και αν εισπράττονται και δαπανώνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς, κατά τρόπο που εξασφαλίζει την οικονομική αποδοτικότητά τους.

Το ΕΕΣ ελέγχει αν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτελέστηκε ορθά και αν τα κεφάλαια της ΕΕ εισπράχθηκαν και δαπανήθηκαν κατά τρόπο νόμιμο και σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Το ΕΕΣ είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των οικονομικών της και δεσμεύεται να αποτελεί έναν αποτελεσματικό οργανισμό στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στους τομείς του ελέγχου και της διοίκησης του δημόσιου τομέα.

Το οικονομικό έτος του Συνεδρίου καλύπτει το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου.

2.    Νομική βάση και λογιστικοί κανόνες

2.1.   Βάση της παρουσίασης

Οι οικονομικές καταστάσεις του Συνεδρίου καταρτίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (1) (εφεξής «δημοσιονομικός κανονισμός»), καθώς και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (2), σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του εν λόγω δημοσιονομικού κανονισμού και των μετέπειτα τροποποιήσεών του.

2.2.   Λογιστικές αρχές

Οι οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται σύμφωνα με τους κανόνες της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση οι οποίοι βασίζονται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημόσιου Τομέα (IPSAS). Οι εν λόγω λογιστικοί κανόνες της ΕΕ εγκρίνονται από τον υπόλογο της Επιτροπής κατόπιν συνεννόησης με τα άλλα θεσμικά όργανα.

Οι λογιστικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων ορίζονται στον λογιστικό κανόνα 1 της ΕΕ «Οικονομικές καταστάσεις» και είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στα IPSAS 1, δηλαδή: πιστή παρουσίαση, δεδουλευμένη βάση, συνέχεια της δράσης, συνεκτικότητα της παρουσίασης, συγκεντρωτική παρουσίαση, συμψηφισμός και συγκριτικές πληροφορίες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χρηματοοικονομικής αναφοράς σύμφωνα με το άρθρο 144 του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ είναι η συνάφεια, η αξιοπιστία, η σαφήνεια και η συγκρισιμότητα.

Σύμφωνα με τα IPSAS και τις γενικώς παραδεκτές λογιστικές αρχές, οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν, αναγκαστικά, ποσά στηριζόμενα σε εκτιμήσεις και παραδοχές των διαχειριστών με βάση τις πλέον αξιόπιστες διαθέσιμες πληροφορίες.

2.3.   Νομίσματα και βάσεις μετατροπής

Οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζονται σε ευρώ, διότι το ευρώ αποτελεί το νόμισμα λειτουργίας, καθώς και το νόμισμα αναφοράς, της ΕΕ.

Οι πράξεις σε ξένο νόμισμα μετατρέπονται σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκτέλεσης της εκάστοτε πράξης.

Τα συναλλαγματικά κέρδη και ζημίες που προκύπτουν από τον διακανονισμό των πράξεων σε ξένο νόμισμα και από τη μετατροπή των χρηματικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα βάσει των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο τέλος του οικονομικού έτους αναγνωρίζονται στην κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος.

Τα υπόλοιπα των χρηματικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα στο τέλος του έτους μετατρέπονται σε ευρώ, βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την 31η Δεκεμβρίου.

2.4.   Ασώματες ακινητοποιήσεις

Οι αγορασθείσες άδειες λογισμικού εμφανίζονται στο ιστορικό κόστος τους μειωμένες κατά τις σωρευμένες αποσβέσεις και τις ζημίες απομείωσης. Οι αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού υπολογίζονται σε γραμμική βάση για μια τετραετία. Οι ασώματες ακινητοποιήσεις που αναπτύσσονται εσωτερικά κεφαλαιοποιούνται όταν πληρούνται τα σχετικά κριτήρια των λογιστικών κανόνων της ΕΕ. Οι κεφαλαιοποιήσιμες δαπάνες εμπεριέχουν όλες τις άμεσα καταλογίσιμες δαπάνες που απαιτούνται για τη δημιουργία, την παραγωγή και την προετοιμασία του περιουσιακού στοιχείου, προκειμένου αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει κατά τον προβλεπόμενο από τη διοίκηση του Συνεδρίου τρόπο. Οι δαπάνες που αφορούν ερευνητικές δραστηριότητες, μη κεφαλαιοποιήσιμες αναπτυξιακές δαπάνες και δαπάνες συντήρησης αναγνωρίζονται ως δαπάνες κάθε φορά που πραγματοποιούνται.

2.5.   Ενσώματες ακινητοποιήσεις

Οι ενσώματες ακινητοποιήσεις εμφανίζονται στο ιστορικό κόστος τους μειωμένες κατά τις σωρευμένες αποσβέσεις και τις ζημίες απομείωσης. Το ιστορικό κόστος περιλαμβάνει τις δαπάνες που καταλογίζονται άμεσα στην αγορά ή την κατασκευή του εκάστοτε στοιχείου του ενεργητικού.

Τα επακόλουθα έξοδα περιλαμβάνονται στη λογιστική αξία του στοιχείου του ενεργητικού ή, κατά περίπτωση, αναγνωρίζονται ως χωριστό στοιχείο του ενεργητικού μόνον όταν υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν από αυτό μελλοντικά οικονομικά οφέλη ή δυναμικό εξυπηρέτησης για το Συνέδριο και το κόστος του συγκεκριμένου στοιχείου μπορεί να μετρηθεί με αξιόπιστο τρόπο. Οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης χρεώνονται στην κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται. Δεδομένου ότι το Συνέδριο δεν συνάπτει δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά ενσώματων ακινητοποιήσεων, δεν υφίσταται κόστος δανεισμού σε σχέση με αγορές αυτού του είδους.

Στοιχεία ενεργητικού που υπόκεινται σε απόσβεση ελέγχονται για το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας τους κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις ότι εξαιτίας ορισμένων γεγονότων ή αλλαγής των περιστάσεων, η λογιστική αξία μπορεί να μην είναι εισπράξιμη. Ζημία απομείωσης αναγνωρίζεται για το ποσό κατά το οποίο η λογιστική αξία του περιουσιακού στοιχείου υπερβαίνει το εισπράξιμο ποσό.

Γήπεδα και έργα τέχνης δεν υπόκεινται σε απόσβεση επειδή θεωρείται ότι έχουν αόριστη ωφέλιμη ζωή. Δεν υπόκεινται σε απόσβεση ούτε οι υπό κατασκευή ακινητοποιήσεις, επειδή πρόκειται για στοιχεία ενεργητικού που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα προς χρήση. Η απόσβεση άλλων στοιχείων ενεργητικού υπολογίζεται σύμφωνα με γραμμική μέθοδο για τον καταλογισμό του κόστους τους στις υπολειμματικές αξίες τους κατά τη διάρκεια της εκτιμώμενης ωφέλιμης ζωής τους, ως εξής:

Κτίρια

4 %

Εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εργαλεία

12,5  % έως 25 %

Έπιπλα και στόλος οχημάτων

10 % έως 25 %

Υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών

25 %

Λοιπός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις

12,5  % έως 25 %

2.6.   Προβλέψεις

Οι προβλέψεις αναγνωρίζονται εφόσον το Συνέδριο υπέχει παρούσα νομική ή τεκμαιρομένη υποχρέωση έναντι τρίτων ως αποτέλεσμα παρελθόντων γεγονότων, εφόσον είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί εκροή πόρων για τον διακανονισμό της υποχρέωσης και εφόσον το ποσό μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα. Προβλέψεις για μελλοντικές λειτουργικές ζημίες δεν αναγνωρίζονται. Το ποσό της πρόβλεψης ισούται με τη βέλτιστη δυνατή εκτίμηση των δαπανών που αναμένεται ότι θα απαιτηθούν για τον διακανονισμό μιας παρούσας υποχρέωσης κατά την ημερομηνία του ισολογισμού.

2.7.   Αναγνώριση εξόδων

Σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες της ΕΕ, οι πράξεις και τα γεγονότα αναγνωρίζονται στις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου την οποία αφορούν. Στο τέλος της λογιστικής περιόδου, τα δεδουλευμένα έξοδα αναγνωρίζονται βάσει του εκτιμώμενου ποσού στο οποίο ανέρχεται η υποχρέωση μεταβίβασης για την περίοδο. Ο υπολογισμός των δεδουλευμένων εξόδων πραγματοποιείται βάσει λεπτομερών επιχειρησιακών και πρακτικών κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδει ο υπόλογος, οι οποίες αποσκοπούν στο να διασφαλίζεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα της κατάστασης.

2.8.   Ενδεχόμενες υποχρεώσεις

Ενδεχόμενη υποχρέωση είναι ένα πιθανό στοιχείο παθητικού που απορρέει από παρελθόντα γεγονότα και του οποίου η ύπαρξη θα επιβεβαιωθεί μόνον εφόσον συμβούν ή δεν συμβούν ένα ή περισσότερα αβέβαια μελλοντικά γεγονότα τα οποία δεν ελέγχει πλήρως η ΕΕ, ή μια παρούσα υποχρέωση που απορρέει από παρελθόντα γεγονότα, αλλά δεν αναγνωρίζεται διότι δεν είναι πιθανό ότι θα απαιτηθεί εκροή πόρων που συνίσταται σε οικονομικά οφέλη ή δυναμικό εξυπηρέτησης προκειμένου να διακανονισθεί η υποχρέωση, ή διότι το ποσό της υποχρέωσης δεν μπορεί να αποτιμηθεί με επαρκή ακρίβεια.

3.    Σημειώσεις που συνοδεύουν τον ισολογισμό

ΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

3.1.   Ασώματες ακινητοποιήσεις

Οι κινήσεις των ασώματων ακινητοποιήσεων κατά το οικονομικό έτος 2017 είχαν ως εξής:

(ευρώ)

Ακαθάριστη λογιστική αξία στις 31.12.2016

7 777 459

Κτήσεις

13 055

Εκχωρήσεις

Μεταφορά μεταξύ κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού

Λοιπές μεταβολές

Ακαθάριστη λογιστική αξία στις 31.12.2017

7 790 514

Σωρευμένες αποσβέσεις στις 31.12.2016

(4 247 027 )

Αποσβέσεις οικονομικού έτους

(1 566 045 )

Απάλειψη απόσβεσης

Εκχωρήσεις

Μεταφορά μεταξύ κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού

Σωρευμένες αποσβέσεις στις 31.12.2017

(5 813 072 )

Καθαρή λογιστική αξία στις 31.12.2017

1 977 442

Καθαρή λογιστική αξία στις 31.12.2016

3 530 432

Το 2017 δεν αναγνωρίστηκαν δαπάνες συνδεόμενες με ερευνητικές δραστηριότητες.

3.2.   Ενσώματες ακινητοποιήσεις

Οι κινήσεις των ενσώματων ακινητοποιήσεων κατά το οικονομικό έτος 2017 είχαν ως εξής:

(ευρώ)

 

Οικόπεδα και κτίρια

Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Έπιπλα και οχήματα

Υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών

Λοιπός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις

Οικόπεδα και κτίρια υπό κατασκευή

Υπό κατασκευή ενσώματες ακινητοποιήσεις

Σύνολο

Ακαθάριστη λογιστική αξία στις 31.12.2016

125 179 306

939 260

5 222 855

4 421 414

2 262 957

9 000

138 034 792

Κτήσεις

4 392

154 788

168 683

619 164

30 729

1 480 179

6 000

2 463 935

Εκχωρήσεις

(12 972 )

(92 257 )

(674 347 )

(33 397 )

(812 973 )

Μεταφορά μεταξύ κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού

Λοιπές μεταβολές

Ακαθάριστη λογιστική αξία στις 31.12.2017

125 183 698

1 081 076

5 299 281

4 366 231

2 260 289

1 480 179

15 000

139 685 754

Σωρευμένες αποσβέσεις στις 31.12.2016

(51 061 631 )

(754 282 )

(2 904 255 )

(3 402 841 )

(1 765 444 )

(59 888 453 )

Αποσβέσεις οικονομικού έτους

(4 609 285 )

(80 599 )

(474 560 )

(546 806 )

(215 950 )

(5 927 200 )

Απάλειψη απόσβεσης

12 971

84 959

664 725

31 536

794 191

Εκχωρήσεις

Μεταφορά μεταξύ κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού

Σωρευμένες αποσβέσεις στις 31.12.2017

(55 670 916 )

(821 910 )

(3 293 856 )

(3 284 922 )

(1 949 858 )

(65 021 462 )

Καθαρή λογιστική αξία στις 31.12.2017

69 512 782

259 166

2 005 425

1 081 309

310 431

1 480 179

15 000

74 664 292

Καθαρή λογιστική αξία στις 31.12.2016

74 117 675

184 978

2 318 600

1 018 573

497 513

9 000

78 146 339

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

3.3.   Απαιτήσεις

(ευρώ)

 

31 Δεκεμβρίου 2017

31 Δεκεμβρίου 2016

Τρέχουσες απαιτήσεις

(5 770 )

(4 123 )

Διάφορες απαιτήσεις που συνδέονται κυρίως με τη μισθοδοσία και τις προκαταβολές εξόδων αποστολής

82 724

134 738

Έξοδα μελλοντικών χρήσεων για μισθώσεις κτιρίων και συμβάσεις ΤΠ

578 244

551 166

Απαιτήσεις από υπηρεσίες της ΕΕ

9 674

Σύνολο

655 198

691 455

3.4.   Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυτών

(ευρώ)

 

31 Δεκεμβρίου 2017

31 Δεκεμβρίου 2016

Ταμείο μικροεξόδων

1 122

1 000

Τρεχούμενος τραπεζικός λογαριασμός

206 765

1 447 332

Καταπιστευματικός λογαριασμός

6 902 238

6 908 009

Σύνολο

7 110 125

8 356 341

Στις 27 Ιανουαρίου 2010, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε καταπιστευματικό λογαριασμό στην τράπεζα «Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat, Luxembourg». Ο εν λόγω λογαριασμός τού παρείχε τη δυνατότητα διαχείρισης του προϋπολογισμού που του χορήγησε η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή σχετικά με το έργο κατασκευής του κτιρίου K3 (βλέπε σημείο 5.3). Στις 14 Μαρτίου 2014, το Συνέδριο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει το εκτιμώμενο υπόλοιπο του προϋπολογισμού από το έργο κατασκευής του κτιρίου Κ3 (7 εκατομμύρια ευρώ) για την αναγκαία και υποχρεωτική τεχνική αναβάθμιση του κτιρίου Κ2 του Συνεδρίου. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την 1η Απριλίου 2014. Στις 23 Μαρτίου 2015, το Συνέδριο ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ότι το οριστικό υπόλοιπο του προϋπολογισμού από το έργο κατασκευής του κτιρίου Κ3 ανήλθε σε 9,4 εκατομμύρια ευρώ και, δεδομένου ότι το εκτιμώμενο κόστος της αναβάθμισης του κτιρίου K2 ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ, στις 12 Μαΐου 2015 επεστράφησαν 2,4 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το ποσό των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν το 2017 ανήλθε σε 5 756,78 ευρώ. Το Συνέδριο αναμένει ότι η υλοποίηση των έργων θα ολοκληρωθεί την περίοδο 2019-2020.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

3.5.   Πληρωτέα

(ευρώ)

 

31 Δεκεμβρίου 2017

31 Δεκεμβρίου 2016

Τρέχουσες οφειλές

65 297

88 815

Διάφορες οφειλές σχετικές με τη μισθοδοσία και το προσωπικό

(18 589 )

(14 199 )

Δεδουλευμένα έξοδα

5 866 734

5 148 263

Πληρωτέοι λογαριασμοί προς ενοποιημένες υπηρεσίες τις ΕΕ

128 627

132 009

Σύνολο

6 042 069

5 354 888

4.    Σημειώσεις που συνοδεύουν την κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος

4.1.

«Κεφάλαια που μεταβιβάστηκαν από την Επιτροπή σε άλλα θεσμικά όργανα»: το ποσό αντιστοιχεί στις μηνιαίες αιτήσεις καταβολής κεφαλαίων που απευθύνει το Συνέδριο προς την Επιτροπή για την επανατροφοδότηση του τραπεζικού λογαριασμού του.

4.2.

«Έσοδα από διοικητικές πράξεις»: ο τίτλος αυτός αποτελείται, κυρίως, από κρατήσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης επί των αποδοχών των Μελών και του προσωπικού.

4.3.

Τα «λοιπά λειτουργικά έσοδα» προέρχονται, μεταξύ άλλων, από κέρδη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

4.4.

Τα έσοδα που προέκυψαν από συναλλαγματικές και μη συναλλαγματικές πράξεις έχουν ως εξής:

(ευρώ)

 

2017

2016

Έσοδα από συναλλαγματικές πράξεις

27 791

59 002

Έσοδα από μη συναλλαγματικές πράξεις

136 801 393

136 925 138

Συνολικά έσοδα

136 829 184

136 984 140

4.5.

Οι «δαπάνες προσωπικού» περιλαμβάνουν τις αποδοχές των Μελών, του μόνιμου προσωπικού, των συμβασιούχων υπαλλήλων και των έκτακτων υπαλλήλων.

4.6.

Οι «δαπάνες ακινητοποιήσεων» αντιστοιχούν στην απόσβεση των ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων.

4.7.

Τα σημαντικότερα στοιχεία της θέσης «λοιπές διοικητικές δαπάνες» ήταν τα εξής:

ΤΠ και τηλεπικοινωνίες

έξοδα αποστολών

υπηρεσίες καθαρισμού και ασφάλειας.

4.8.

Οι «λειτουργικές δαπάνες» προέρχονται, μεταξύ άλλων, από συναλλαγματικές ζημίες.

4.9.

Οι «χρηματοοικονομικές δαπάνες» είναι τα τραπεζικά έξοδα που καταβλήθηκαν από τον τρεχούμενο και τον καταπιστευματικό λογαριασμό του Συνεδρίου.

5.    Άλλες σημαντικές πληροφορίες

5.1.   Ενδεχόμενα στοιχεία ενεργητικού

Οι ακόλουθες τραπεζικές εγγυήσεις συστάθηκαν από προμηθευτές συνεπεία συμβατικών υποχρεώσεων:

(ευρώ)

 

31 Δεκεμβρίου 2017

31 Δεκεμβρίου 2016

Ανακαίνιση κτιρίου

230 264

251 139

Διαχείριση έργου — κτίριο K3

10 339

10 339

Ασφαλιστική εταιρεία

1 361

1 361

Τηλεπικοινωνίες

20 000

20 000

Μεθοδολογική υποστήριξη του συστήματος EMAS (*1)

4 680

Σύνολο

261 964

287 519

5.2.   Αναλήψεις υποχρεώσεων για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις

(ευρώ)

 

31 Δεκεμβρίου 2017

31 Δεκεμβρίου 2016

Συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιρίων

475 000

875 000

Συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης υλικού ΤΠ, οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού

1 760 453

2 156 313

Υποσύνολο

2 235 453

3 031 313

Αναλήψεις υποχρεώσεων για πιστώσεις που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί — RAL [«Restant à liquider» (αναλήψεις υποχρεώσεων που απομένουν προς εκκαθάριση)] — μετά την αφαίρεση των δεδουλευμένων εξόδων για το 2017

5 959 568

8 166 271

Σύνολο

8 195 021

11 197 584

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων που απομένουν προς εκκαθάριση (RAL) συνιστούν στοιχείο της λογιστικής του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην αξία των εκκρεμών αναλήψεων υποχρεώσεων. Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ των υποχρεώσεων που έχουν εγγραφεί στους λογαριασμούς και των πληρωμών, η οποία οφείλεται στον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της εγγραφής μιας ανάληψης υποχρέωσης και της πραγματοποίησης της σχετικής πληρωμής.

5.3.   Κτιριακά έργα του Συνεδρίου

Το 1988 το Συνέδριο εγκαταστάθηκε στο κτίριο της έδρας του (κτίριο «K1»), το οποίο αγόρασε, όπως και το οικόπεδο στο οποίο αυτό ανεγέρθηκε, το 1990. Το 1999 το Συνέδριο υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με το κράτος του Λουξεμβούργου, με την οποία του εκχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης ενός δεύτερου οικοπέδου για διάστημα 49 ετών (η σύμβαση είναι ανανεώσιμη άπαξ) με σκοπό την ανέγερση επέκτασης (κτίριο «K2») στην τιμή του ενός ευρώ. Ωστόσο, για την ανέγερση της δεύτερης επέκτασης, του κτιρίου «K3», λόγω των διαφορετικών διατάξεων υλοποίησης του έργου, κατέστη αναγκαία η σύναψη νέας συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ του κράτους του Λουξεμβούργου και του Συνεδρίου, η οποία υπεγράφη στις 22 Φεβρουαρίου 2008.

Τα κράτος πώλησε στο Συνέδριο τα δύο οικόπεδα για τις δύο προαναφερθείσες επεκτάσεις («K2» και «K3») στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ.

Το Συνέδριο, από την πλευρά του, εάν ποτέ θελήσει να εκχωρήσει κάποιο από τα κτίρια σε τρίτο, εκτός των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, θα πρέπει να επιστρέψει την κυριότητα του οικοπέδου στο κράτος στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Το κράτος διαθέτει επίσης δικαίωμα προαίρεσης για αγορά του κτιρίου σε τιμή που θα καθοριστεί από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να μην ασκήσει το δικαίωμα αυτό, θα εκχωρήσει το δικαίωμα χρήσης του οικοπέδου στους αγοραστές του κτιρίου.

5.4.   Ενδεχόμενες υποχρεώσεις

Δεν υπάρχουν ενδεχόμενες υποχρεώσεις.


(1)  Οι συνοδευτικές σημειώσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των οικονομικών καταστάσεων.

(1)  ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.

(*1)  EMAS «Σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017

A.   Υπολογισμός του αποτελέσματος του προϋπολογισμού

Το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους υπολογίζεται βάσει των αριθμητικών στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

(ευρώ)

Πληρωμές από πιστώσεις του οικονομικού έτους 2017

(130 130 938 )

Πληρωμές από μεταφερθείσες πιστώσεις πληρωμών

(8 010 322 )

Πληρωμές από πιστώσεις που σχετίζονται με έσοδα που αντιστοιχούν σε καθορισμένο προορισμό

(84 539 )

Εντάλματα είσπραξης του οικονομικού έτους που εισπράχθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2017

20 937 154

Εντάλματα είσπραξης που εκδόθηκαν πριν από το 2016 και εισπράχθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2017

11 581

Προσαρμογή όσον αφορά εντάλματα είσπραξης προηγούμενων οικονομικών ετών

Πιστώσεις πληρωμών που μεταφέρθηκαν στο 2018

(8 071 426 )

Πιστώσεις που μεταφέρθηκαν από προηγούμενα οικονομικά έτη

9 134 560

Προσαρμογή λόγω της μεταφοράς από προηγούμενο οικονομικό έτος πιστώσεων διαθέσιμων στις 31.12, οι οποίες σχετίζονται με έσοδα για ειδικό προορισμό

129 040

Αποτέλεσμα του προϋπολογισμού

(116 084 890 )

B.   Συμφωνία του οικονομικού αποτελέσματος με το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού

(ευρώ)

Οικονομικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους

(7 004 690 )

Προσαρμογή για θέσεις που περιλαμβάνονται στο οικονομικό αποτέλεσμα αλλά όχι στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού

(99 619 839 )

 

Διαφορά μεταξύ δεδουλευμένων εξόδων στο τέλος του προηγούμενου έτους και στο τέλος του τρέχοντος έτους

(213 369 )

 

Ποσό από τον λογαριασμό συνδέσμου με την Επιτροπή που καταχωρίστηκε λογιστικά στον λογαριασμό του οικονομικού αποτελέσματος

(115 900 000 )

 

Ανεξόφλητα τιμολόγια στο τέλος του οικονομικού έτους καταχωρισθέντα λογιστικά στις επιβαρύνσεις (κατηγορία 6)

819 508

 

Απόσβεση ασώματων και ενσώματων ακινητοποιήσεων

7 694 587

 

Προβλέψεις

 

Μειώσεις αξίας

(352)

 

Εντάλματα είσπραξης εκδοθέντα το 2017 στην κατηγορία 7, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη

(629)

 

Πληρωμές από μεταφερθείσες πιστώσεις πληρωμών

8 010 322

 

Λοιπά

(25 220 )

 

Συναλλαγματικές διαφορές

(4 686 )

Προσαρμογή για θέσεις που περιλαμβάνονται στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού αλλά όχι στο οικονομικό αποτέλεσμα

(9 460 361 )

 

Αγορές περιουσιακών στοιχείων (πληρωθείσες κατά τη διάρκεια του έτους)

(2 653 795 )

 

Εντάλματα είσπραξης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που εκδόθηκαν πριν από το 2017 και εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους

11 581

 

Πιστώσεις πληρωμών που μεταφέρθηκαν στο 2018

(8 071 426 )

 

Ακύρωση μη χρησιμοποιηθεισών πιστώσεων πληρωμών που είχαν μεταφερθεί από το προηγούμενο έτος

1 124 238

 

Προσαρμογή λόγω της μεταφοράς από προηγούμενο οικονομικό έτος πιστώσεων διαθέσιμων στις 31.12, οι οποίες σχετίζονται με έσοδα για ειδικό προορισμό

129 041

 

Πληρωμές συντάξεων (πρόκειται για πληρωμές εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό, οι οποίες ωστόσο καταχωρίζονται λογιστικά στις προβλέψεις)

 

Λοιπά

Αποτέλεσμα του προϋπολογισμού

(116 084 890 )


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Προς τη διοίκηση του

Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Εξετάσαμε εάν οι χρηματοοικονομικοί πόροι που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (εφεξής «το Συνέδριο») χρησιμοποιήθηκαν για τους προβλεπόμενους σκοπούς, καθώς και εάν οι διαδικασίες ελέγχου που θέσπισαν οι διατάκτες παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις που να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των χρηματοοικονομικών πράξεων με τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς για τους χρηματοοικονομικούς πόρους που διατέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2017 έως 31η Δεκεμβρίου 2017.

Υπεύθυνη για την τήρηση των βιβλίων και αρχείων, καθώς και για τη θέσπιση και συνεχή εφαρμογή κατάλληλων δικλίδων ελέγχου είναι η Διοίκηση του Συνεδρίου. Η ευθύνη μας συνίσταται στη διατύπωση γνώμης βάσει της εξέτασής μας.

Πραγματοποιήσαμε την εξέτασή μας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο εργασιών διασφάλισης «Assurance Engagements other than Audits or Reviews of Historical Financial Information» (ISAE 3000), όπως αυτό έχει εγκριθεί από τη «Commission de Surveillance du Secteur Financier» (Επιτροπή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα). Σύμφωνα με το εν λόγω πρότυπο, οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να πραγματοποιούμε την εξέτασή μας κατά τρόπο ώστε να ανιχνεύεται, με εύλογη βεβαιότητα, κάθε περίπτωση κατάχρησης των πόρων η οποία επηρεάζει ουσιωδώς τους λογαριασμούς του Συνεδρίου. Το έργο μας συνίστατο πρωτίστως στην εξέταση, βάσει ελεγκτικών δοκιμασιών και δειγματοληπτικών ελέγχων, αποδεικτικών στοιχείων από τα οποία να προκύπτει κατά πόσον:

Οι πόροι που χορηγήθηκαν στο Συνέδριο χρησιμοποιήθηκαν για τους προβλεπόμενους σκοπούς.

Οι διαδικασίες ελέγχου που θεσπίστηκαν παρέχουν τις εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των χρηματοοικονομικών πράξεων με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήσαμε για την εξέτασή μας είναι οι ακόλουθοι κανόνες και κανονισμοί:

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό (εφεξής «ο προϋπολογισμός») της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (εφεξής «ο δημοσιονομικός κανονισμός»).

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (εφεξής «οι κανόνες εφαρμογής»).

Απόφαση αριθ. 38-2016 της 2ας Ιουνίου 2016 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του εσωτερικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ιδίως τα άρθρα 16 και 42, όπως τροποποιήθηκαν τελευταία από το Συνέδριο κατά τη συνεδρίασή του της 14ης Σεπτεμβρίου 2017.

Απόφαση αριθ. 54-2016 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2016, σχετικά με τους εσωτερικούς κανόνες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση αριθ. 58-2017 κατά τη συνεδρίασή του της 14ης Δεκεμβρίου 2017. Οι εν λόγω διατάξεις αποτελούν μέρος των διαδικασιών που θεσπίστηκαν με τις Συνθήκες ή τις συμφωνίες που συνήφθησαν δυνάμει αυτών και αφορούν την επιχειρησιακή διαδικασία που συνδέεται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ως κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν οι εξής εσωτερικοί κανόνες:

Άρθρο 7.1 — Υπογραφές — «Καθένα από τα εμπλεκόμενα μέρη στην κατάρτιση, τον έλεγχο και την καταχώριση πράξεων για τη βεβαίωση ή την είσπραξη εσόδων ή για την ανάληψη ποσών και την πραγματοποίηση πληρωμών, υπογράφει και δηλώνει την ημερομηνία ανάμιξής του».

Άρθρο 8 — Κατασκευαστικά έργα — «Ο πρόεδρος οφείλει να παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κάθε κατασκευαστικό έργο, το οποίο ενδέχεται να έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του Συνεδρίου. Προτού το Συνέδριο εγκρίνει οποιαδήποτε συμβατική υποχρέωση σχετικά με τέτοιου είδους έργα, η αρμόδια υπηρεσία υποβάλλει επεξηγηματικό έγγραφο στο οποίο αιτιολογείται η συμβατότητα του έργου με το δημοσιονομικό πλαίσιο».

Άρθρο 11.2 — «Τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να υπογράφουν εντολές εμβάσματος πρέπει, πριν από την υπογραφή, να επαληθεύουν όλως ιδιαιτέρως ότι οι εντολές εμβάσματος αντιστοιχούν στις εντολές πληρωμής».

Άρθρο 16.2 — «Το αίτημα μεταβίβασης πρέπει να συνοδεύεται από τις πληροφορίες που απαριθμούνται στο άρθρο 16.2».

Άρθρο 17.4 — «Οι διατάκτες είναι αρμόδιοι να διασφαλίζουν ότι, στο τέλος του οικονομικού έτους, τα ποσά που μεταβιβάστηκαν ήταν μόνο εκείνα για τα οποία υφίσταται νομική υποχρέωση μεταβίβασης».

Άρθρο 19.1 — Απογραφή περιουσιακών στοιχείων — «Η απογραφή των ενσώματων ακινητοποιήσεων τηρείται σε βάση δεδομένων, κοινή για όλους τους διατάκτες, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο γενικός γραμματέας, κατόπιν διαβούλευσης με τον υπόλογο».

Άρθρο 21.1 — Ελάχιστες διαδικασίες διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου — «Οι διαδικασίες διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου καταρτίζονται από τους διατάκτες σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου που ενέκρινε το Συνέδριο».

Θεωρούμε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από την εξέτασή μας είναι επαρκή για τη θεμελίωση της γνώμης που διατυπώνουμε.

«Βάσει των εργασιών μας, όπως περιγράφονται στην παρούσα έκθεση, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κανένα στοιχείο που να μας ωθεί να θεωρήσουμε ότι, από κάθε ουσιαστική πλευρά και βάσει των κριτηρίων που παρατέθηκαν ανωτέρω:

Οι πόροι που χορηγήθηκαν στο Συνέδριο δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους προβλεπόμενους σκοπούς.

Οι εφαρμοζόμενες διαδικασίες ελέγχου δεν παρέχουν τις εγγυήσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των χρηματοοικονομικών πράξεων με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς.

Μοναδικός σκοπός της έκθεσής μας είναι ο αναφερόμενος στην πρώτη παράγραφο, καθώς και η ενημέρωσή σας. Η έκθεση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, ούτε να κοινοποιηθεί σε τρίτους, εξαιρουμένης της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λουξεμβούργο, 17 Μαΐου 2018.

PricewaterhouseCoopers, Société coopérative

Εκπροσωπούμενη από

Rima ADAS


Top