EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0325

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2016 και για την έκδοση γνώμης σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2016

COM/2016/0325 final

Βρυξέλλες, 18.5.2016

COM(2016) 325 final

Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2016

και για την έκδοση γνώμης σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2016


Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2016

και για την έκδοση γνώμης σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2016

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα άρθρα 121 παράγραφος 2 και 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών 1 , και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2 ,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 3 ,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 26 Νοεμβρίου 2015, η Επιτροπή εξέδωσε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 4 , με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2016 σχετικά με τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Οι προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Μαρτίου 2016. Στις 26 Νοεμβρίου 2015, η Επιτροπή, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης 5 , στην οποία δεν συμπεριέλαβε τη Δανία ως ένα από τα κράτη μέλη, για τα οποία πρέπει να διεξαχθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(2)Η έκθεση χώρας του 2016 για τη Δανία 6 δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Αξιολογήθηκε η πρόοδος της Δανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ειδικών για τη χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο στις 14 Ιουλίου 2015 και η πρόοδος της Δανίας στην επίτευξη των εθνικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(3)Στις 26 Απριλίου 2016, η Δανία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2016 και το πρόγραμμα σύγκλισης για το 2016. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(4)Οι σχετικές ειδικές για τη χώρα συστάσεις λήφθηκαν υπόψη κατά τον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, όπου είναι αναγκαίο για τη στήριξη της εφαρμογής σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να προτείνει τροποποιήσεις της οικείας συμφωνίας εταιρικής σχέσης και των σχετικών προγραμμάτων. Η Επιτροπή έχει παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να κάνει χρήση της παρούσας διάταξης, σε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση 7 .

(5)Η Δανία υπάγεται επί του παρόντος στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα σύγκλισης του 2016, η κυβέρνηση σχεδιάζει βελτίωση του ονομαστικού ισοζυγίου, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2020. Ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος — διαρθρωτικό έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ — αναμένεται να επιτευχθεί το 2016. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης, ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 35,1 % το 2020. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δημοσιονομικές προβλέψεις κρίνεται εύλογο. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2016, η Δανία αναμένεται να συμμορφωθεί με τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή το 2016 και το 2017. Με βάση την αξιολόγηση του προγράμματος σύγκλισης και λαμβάνοντας υπόψη τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2016, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι η Δανία αναμένεται να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(6)Η εξασφάλιση προσφοράς εργατικού δυναμικού τη στιγμή που παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Δανία. Μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια αποβλέπουν ειδικότερα στην αύξηση των κινήτρων για εργασία και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της Δανίας όσον αφορά την απασχόληση, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», και στη βιωσιμότητα του μοντέλου πρόνοιας της Δανίας. Ωστόσο, ο εθνικός στόχος για την κοινωνική ένταξη, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που αφορά στη μείωση του αριθμού των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας, απέχει πολύ από το να έχει επιτευχθεί. Η ένταξη στην αγορά εργασίας και η βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης μη προνομιούχων ομάδων εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαμένουν ήδη για αρκετό καιρό στη Δανία και των νέων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Τα μέτρα για την ένταξη στην εργασία που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των τριμερών διαπραγματεύσεων το 2016, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες στην αγορά εργασίας πιο αποτελεσματικά.

(7)Για να διατηρηθεί το σχετικά υψηλό επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας που παρέχεται στη Δανία, είναι απαραίτητη η βελτίωση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας συντελείται με αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Μία από τις αιτίες που εντοπίστηκαν είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη ανταγωνισμού στον εγχώριο τομέα των υπηρεσιών, και ιδίως στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Κατά συνέπεια, η Δανία πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για βελτίωση της παραγωγικότητας στον κατασκευαστικό τομέα με την άρση των εμποδίων και τη διασφάλιση αναλογικών συστημάτων αδειοδότησης, στις περιπτώσεις όπου τα συστήματα αυτά θεωρούνται απαραίτητα. Πρέπει, επίσης, να μειώσει τους περιορισμούς σε σχέση με τα καταστήματα λιανικής πώλησης, ιδίως με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση.

(8)Το συνολικό επίπεδο των επενδύσεων στη Δανία είναι χαμηλό, από τότε που σημειώθηκε απότομη μείωση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή αντανακλά εν μέρει τις χαμηλές επενδύσεις στον κλάδο των κατοικιών μετά την έκρηξη της «φούσκας» των ακινήτων και την αδρανή δυναμικότητα στον τομέα των επιχειρήσεων. Η τόνωση των επενδύσεων θα βοηθούσε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και στην αύξηση της παραγωγικότητας στη Δανία. Τα εμπόδια στις επενδύσεις έχουν εντοπιστεί στον τομέα των υπηρεσιών και της έρευνας. Οι τομείς του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών αντιμετωπίζουν φραγμούς εισόδου στην αγορά, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι προσπάθειες μετουσίωσης των αποτελεσμάτων της πανεπιστημιακής έρευνας σε επιχειρηματικές καινοτομίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν.

(9)Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Δανίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2016 για τη χώρα. Προέβη, επίσης, σε αξιολόγηση του προγράμματος σύγκλισης και του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και των επακόλουθων ενεργειών σε συνέχεια των συστάσεων που διατυπώθηκαν προς τη Δανία τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη της όχι μόνον τη συνάφειά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Δανία αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση των μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αποτυπώνονται στις συστάσεις 1 και 2 κατωτέρω.

(10)Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σύγκλισης και η γνώμη του 8 αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω.

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Δανία να αναλάβει δράση το 2016 και το 2017 προκειμένου:

1.Να τηρηθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχο το 2016 και να επιτευχθεί ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή κατά 0,25 % του ΑΕΠ για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου το 2017.

2.Να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα με την αύξηση του ανταγωνισμού στον εγχώριο τομέα των υπηρεσιών, ιδίως με τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Να δοθούν κίνητρα για τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.
(2) COM(2016) 325 final.
(3) P8_TA(2016)0058, P8_TA(2016)0059 και P8_TA(2016)0060.
(4) COM(2015) 690 final.
(5) COM(2015) 691 final.
(6) SWD(2016) 74 final.
(7) COM(2014) 494 final.
(8) Δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.
Top