EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0179

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 20126-2020 Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της διακυβέρνησης

COM/2016/0179 final

Βρυξέλλες, 19.4.2016

COM(2016) 179 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 20126-2020

Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της διακυβέρνησης


{SWD(2016) 108 final}
{SWD(2016) 109 final}


1.Εισαγωγή

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παρέχει στήριξη στις διοικητικές διαδικασίες, βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών και αυξάνει την εσωτερική αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μειώνουν τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες καθιστώντας τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες διοικήσεις ταχύτερες και αποτελεσματικές, περισσότερο εύκολες και διαφανείς και λιγότερο δαπανηρές. Επιπλέον, η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών ως αναπόσπαστου μέρους των στρατηγικών εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης μπορεί να καταστήσει εφικτή την αποκόμιση περισσότερων οικονομικών και κοινωνικών οφελών για την κοινωνία συνολικά 1 . Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διακυβέρνησης αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία της ενιαίας αγοράς.

Τα σχέδια δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2 αποτέλεσαν πολιτικά μέσα για την προώθηση του εκσυγχρονισμού των δημόσιων διοικήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξαν τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής και οδήγησαν στην ανάληψη κοινών δράσεων στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προηγούμενου σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2011-2015 3 4 αναγνωρίζεται ότι το σχέδιο δράσης 5 είχε θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών μελών. Συνέβαλε στη συνοχή των εθνικών στρατηγικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη διαλειτουργικότητα λύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Ειδικότερα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τεχνολογικών καταλυτικών παραγόντων, οι οποίοι είναι καίριας σημασίας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και της χρήσης των υπηρεσιών αυτών. Ωστόσο, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επί του παρόντος δεν αξιοποιούν πλήρως τα οφέλη από τις ψηφιακές υπηρεσίες που πρέπει να είναι αδιάλειπτα διαθέσιμες σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Χάρη στον συντονισμό των προσπαθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και η υιοθέτηση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που θα είναι ταχύτερες, φθηνότερες και περισσότερο προσανατολισμένες στις ανάγκες των χρηστών. Η παροχή αδιάλειπτων διασυνοριακών και ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και καθιστά την ΕΕ ελκυστικότερη ως τόπο επενδύσεων 6 και διαβίωσης.

Στη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά της Ευρώπης 7 εξαγγέλλεται η δρομολόγηση ενός νέου σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την περίοδο 2016-2020, το οποίο έχει ως στόχο την άρση των υφιστάμενων ψηφιακών φραγμών στην ψηφιακή ενιαία αγορά και την πρόληψη του περαιτέρω κατακερματισμού που προκύπτει στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δημόσιων διοικήσεων. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει το μέσο συνένωσης των προσπαθειών. Παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη υλοποιούν τις δικές τους στρατηγικές και δραστηριότητες, το παρόν σχέδιο δράσης –το οποίο βασίζεται σε ένα κοινό μακροπρόθεσμο όραμα– καθορίζει μια σειρά αρχών που θα πρέπει να τηρούνται από τις επερχόμενες πρωτοβουλίες ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση των σημαντικών οφελών που μπορεί να αποφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις ίδιες τις δημόσιες διοικήσεις.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει την υιοθέτηση μιας δυναμικής και ευέλικτης προσέγγισης, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση του ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος 8 . Πέραν των δράσεων που προσδιορίζονται στο παρόν σχέδιο δράσης, ενδέχεται να προταθεί η ανάληψη περαιτέρω δράσεων είτε από την Επιτροπή είτε από τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών. Όλες οι δράσεις που αναλαμβάνονται από την Επιτροπή θα προετοιμάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Το σχέδιο δράσης θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τον συντονισμό των προσπαθειών εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα και των πόρων στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το σχέδιο δράσης δεν θα διαθέτει ειδικό προς τον σκοπό αυτό προϋπολογισμό ούτε ειδικό μέσο χρηματοδότησης· ωστόσο, θα συνδράμει στον συντονισμό των πηγών χρηματοδότησης και των συνοδευτικών μέτρων που τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών μέσω διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ 9 .



2.Όραμα και βασικές αρχές

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών επιδιώκουν επί μεγάλο διάστημα την εδραίωση ανοικτών, ευέλικτων και συνεργατικών σχέσεων με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους και βελτιώνοντας διαρκώς τις δημόσιες υπηρεσίες 10 .

Το παρόν σχέδιο δράσης διαπνέεται από το ακόλουθο όραμα:

Έως το 2020, οι δημόσιες διοικήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ανοικτοί, αποδοτικοί και χωρίς αποκλεισμούς, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις επιχειρήσεις στην ΕΕ εξατομικευμένες, φιλικές προς τον χρήστη, διατερματικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς σύνορα. Εφαρμόζονται καινοτόμες προσεγγίσεις για τον σχεδιασμό και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων. Οι δημόσιες διοικήσεις αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο ψηφιακό περιβάλλον για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και μεταξύ τους.

Το άνοιγμα των δεδομένων και των υπηρεσιών μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο θα αυξήσει την αποδοτικότητά τους και θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των επιχειρήσεων και των πολιτών. Η ζωή των πολιτών αποκτά ολοένα εντονότερο ψηφιακό χαρακτήρα, στοιχείο που δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες όσον αφορά τις επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης 11 . Οι χρήστες επιθυμούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της εκάστοτε υπηρεσίας 12 και αναμένουν υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας. Επιπλέον, με το άνοιγμα και την εξασφάλιση της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων φορέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων 13 , θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η λογοδοσία των δημόσιων διοικήσεων. Επιπροσθέτως, το άνοιγμα των δεδομένων και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα σε τρίτους, με πλήρη συμμόρφωση προς το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να δρομολογηθούν στο πλαίσιο του παρόντος σχεδίου δράσης θα πρέπει να τηρηθούν οι βασικές αρχές που παρατίθενται κατωτέρω, τις οποίες υποστηρίζουν σθεναρά οι ενδιαφερόμενοι φορείς 14 : 

Εξ ορισμού ψηφιακός χαρακτήρας: οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να καθιερώσουν την παροχή υπηρεσιών με ψηφιακά μέσα (καθώς και των μηχαναγνώσιμων πληροφοριών) ως κατεξοχήν προτιμώμενη επιλογή (διατηρώντας, ωστόσο, ανοικτούς άλλους διαύλους επικοινωνίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν σύνδεση, είτε από επιλογή είτε λόγω ανάγκης). Επιπροσθέτως, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται μέσω ενιαίου σημείου επαφής ή υπηρεσίας μίας στάσης και μέσω διαφόρων διαύλων επικοινωνίας.

Αρχή «μόνον άπαξ»: οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τις ίδιες πληροφορίες μόνο μία φορά σε μια δημόσια διοίκηση. Εφόσον επιτρέπεται, οι υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης λαμβάνουν μέτρα για την εσωτερική περαιτέρω χρήση των εν λόγω δεδομένων, τηρουμένων δεόντως των κανόνων για την προστασία των δεδομένων, ούτως ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην επωμίζονται επιπρόσθετο φόρτο.

Κατάργηση των αποκλεισμών και προσβασιμότητα: οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να σχεδιάζουν ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες καταργούν εξ ορισμού τους αποκλεισμούς και καλύπτουν διάφορες ανάγκες, όπως οι ανάγκες των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες 15 .

Ανοικτός χαρακτήρας και διαφάνεια: οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα μεταξύ τους και να παρέχουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ελέγχουν την πρόσβαση και να διορθώνουν τα δεδομένα τους ·να επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν τις διοικητικές διαδικασίες που τους αφορούν· να εξασφαλίζουν το άνοιγμα στους ενδιαφερόμενους φορείς και τη συμμετοχή τους (όπως των επιχειρήσεων, των ερευνητών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών) στον σχεδιασμό και στην παροχή των υπηρεσιών.

Εξ ορισμού διασυνοριακός χαρακτήρας: οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να καθιστούν διαθέσιμες σε διασυνοριακό επίπεδο συναφείς ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και να αποτρέπουν τυχόν περαιτέρω κατακερματισμό, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την κινητικότητα εντός της ενιαίας αγοράς. 

Εξ ορισμού διαλειτουργικός χαρακτήρας: οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη εκτέλεση των εργασιών τους σε ολόκληρη την ενιαία αγορά και μεταξύ των οργανωτικά περιχαρακωμένων δομών, με βάση την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων και των ψηφιακών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιοπιστία και ασφάλεια: όλες οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να βαίνουν πέραν της απλής συμμόρφωσης προς το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, και για την ασφάλεια των ΤΠ, στόχος που επιτυγχάνεται με τη ενσωμάτωση των στοιχείων αυτών στο στάδιο του σχεδιασμού. Πρόκειται για σημαντικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την υιοθέτηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι διοικητικές υπηρεσίες, οι δημόσιοι φορείς, οι επιχειρήσεις και οι χρήστες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους. Η επιλογή των συστημάτων και των τεχνολογιών, καθώς και του αποκεντρωμένου ή κεντρικού σχεδιασμού, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές και ανάγκες, πάντοτε όμως με πλήρη τήρηση των συμφωνημένων απαιτήσεων διαλειτουργικότητας.

3.Προτεραιότητες πολιτικής

Η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους για «τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την επίτευξη διασυνοριακής διαλειτουργικότητας και τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες», με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή. Λαμβανομένων υπόψη αυτών των προτεραιοτήτων πολιτικής, το παρόν σχέδιο δράσης προσδιορίζει συγκεκριμένες δράσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας και της συναφούς υιοθέτησης των διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών.

3.1.Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με ΤΠΕ, με τη χρήση βασικών ψηφιακών καταλυτικών παραγόντων

Οι σύγχρονες και αποδοτικές δημόσιες διοικήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ταχεία παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για τους πολίτες και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, όπως αναγνωρίζεται και στις πρόσφατες ετήσιες επισκοπήσεις της ανάπτυξης 16 . Οι δημόσιες διοικήσεις πρέπει να μετασχηματίσουν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους, να επανεξετάσουν και να σχεδιάσουν εκ νέου τις υφιστάμενες διαδικασίες και υπηρεσίες και να ανοίξουν τα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους σε άλλες διοικήσεις, και, στο μέτρο του δυνατού, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών.

Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να στηρίζονται σε βασικούς ψηφιακούς καταλυτικούς παράγοντες. Ενδείκνυται οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες να βασίζονται σε κοινές και επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις και υπηρεσίες βάσει συμφωνηθέντων προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών, ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους ανάπτυξης και του χρόνου εγκατάστασής τους, καθώς και η αύξηση της διαλειτουργικότητας. Η κοινή ερμηνεία της διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζεται μέσω του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ) 17 . Οι επενδύσεις ανεξαρτήτως συνόρων μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την εν λόγω διαλειτουργικότητα.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την υποστήριξη της μετάβασης των δημόσιων διοικήσεων των κρατών μελών προς πλήρως ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, μητρώα συμβάσεων και διαλειτουργικές ηλεκτρονικές υπογραφές 18 . Με επίκεντρο το ευρωπαϊκό ενιαίο έγγραφο προμήθειας, το e-Certis και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς και με την υιοθέτηση συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων, ο στόχος είναι οι εταιρείες να μπορούν, έως το 2018, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά προσφορές για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε οποιαδήποτε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνεται αποδεκτή, από το 2019 και εξής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση από τις δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ.

Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες από όλες τις δημόσιες διοικήσεις ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (υπηρεσίες eIDAS 19 ). Θα αναληφθούν περαιτέρω δράσεις για να επιταχυνθεί η διασυνοριακή και διατομεακή χρήση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID), συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης κινητών συσκευών, και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης (ειδικότερα της ηλεκτρονικής υπογραφής, της επαλήθευσης ταυτότητας ιστοτόπων και της διαδικτυακής υπηρεσίας συστημένης παράδοσης) στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακές λύσεις (όπως στους τομείς της τραπεζικής, της χρηματοπιστωτικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της συνεργατικής οικονομίας) και στον δημόσιο τομέα, ιδίως στο πλαίσιο της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Η Επιτροπή θα διερευνήσει επίσης την ανάγκη διευκόλυνσης της χρήσης υπηρεσιών εξ αποστάσεως ταυτοποίησης και ασφαλούς επαλήθευσης της ταυτότητας στον τομέα των λιανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών 20 .

Η επαναχρησιμοποίηση ανοικτών υπηρεσιών και τεχνικών δομοστοιχείων (όπως η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, η ηλεκτρονική υπογραφή και η ηλεκτρονική τιμολόγηση) από τα κράτη μέλη είναι καίριας σημασίας για τη διαλειτουργικότητα. Η διαθεσιμότητα των εν λόγω υπηρεσιών διασφαλίζεται επί του παρόντος με τη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»· είναι ωστόσο αναγκαίο να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους και μετά τη λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για τη μελλοντική πορεία και τη βιωσιμότητά τους μετά το 2020.

Δράσεις

Η Επιτροπή:

Ημερομηνία στόχος

1.Θα υποστηρίξει τη μετάβαση των κρατών μελών προς πλήρως ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις και τη χρήση μητρώων συμβάσεων. 

2019

2.Θα επιταχύνει την υιοθέτηση των υπηρεσιών eIDAS, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και της ηλεκτρονικής υπογραφής. 

2016

3.Θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της υποδομής διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών.

2018

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, η Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει αναθεωρημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ) έως το τέλος του 2016 και θα στηρίξει την υιοθέτησή του από τις εθνικές διοικήσεις με σκοπό την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών στην ΕΕ.

Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η υιοθέτηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και νέων προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών που αναπτύσσονται επί του παρόντος στο πλαίσιο του σχεδίου προτεραιοτήτων για τα πρότυπα στον τομέα των ΤΠΕ. Η Επιτροπή θα συντονίσει σε συνεργασία με τα κράτη μέλη την ανάπτυξη πρωτοτύπου για την κατάρτιση ευρωπαϊκού καταλόγου προτύπων ΤΠΕ για τις δημόσιες συμβάσεις τα οποία θα υποστηρίζουν τη διαλειτουργικότητα κατά την αγορά ψηφιακών λύσεων, ενθαρρύνοντας την παραπομπή σε κοινές σειρές προτύπων και προφίλ ΤΠΕ στις προσκλήσεις υποβολής προσφορών των αγοραστών-δημόσιων φορέων.

Δράσεις

Η Επιτροπή:

Ημερομηνία στόχος

4.Θα υποβάλει αναθεωρημένη έκδοση του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ) και θα στηρίξει την υιοθέτησή του από τις εθνικές διοικήσεις.

2016-2019

5.Θα συντονίσει την ανάπτυξη πρωτοτύπου για την κατάρτιση ευρωπαϊκού καταλόγου προτύπων ΤΠΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

2017

Ενόψει του ψηφιακού μετασχηματισμού στο εσωτερικό της και προκειμένου να συμμορφωθεί με τις νομικές υποχρεώσεις που καθορίζονται για τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει επίσης μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της στο πλαίσιο της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου (πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου – REFIT) για την επανεξέταση του υφιστάμενου κεκτημένου της εσωτερικής αγοράς και/ή την εκπόνηση νέων προτάσεων, η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διαλειτουργικότητα και στα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Σκοπός είναι η εξάλειψη των αδικαιολόγητα πολύπλοκων, γραφειοκρατικών ή αλληλεπικαλυπτόμενων διαδικασιών (όπως η πληθώρα σημείων επαφής, διαδικασιών υποβολής εκθέσεων, απαιτήσεων ανταλλαγής δεδομένων ή συστημάτων).

Ενόψει του ψηφιακού μετασχηματισμού στο εσωτερικό της, η Επιτροπή θα δημοσιεύει τα δεδομένα της στην Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της ΕΕ 21 , η οποία θα τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη δεδομένων 22 , θα χρησιμοποιεί από κοινού και θα επαναχρησιμοποιεί λειτουργικά δομοστοιχεία, όπως οι υποδομές ψηφιακών υπηρεσιών, κατά περίπτωση, και θα εφαρμόζει την αναθεωρημένη έκδοση του ΕΠΔ. Η Επιτροπή θα εισαγάγει σταδιακά την αρχή του «εξ ορισμού ψηφιακού χαρακτήρα» κατά την επιγραμμική επικοινωνία της με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, με τη χρήση των υπηρεσιών eIDAS (το 2018), της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (το 2018) και της διαδικασίας σύναψης ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων (το 2019). Για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, η Επιτροπή θα εφαρμόσει επίσης σταδιακά την αρχή «μόνον άπαξ» στις επικοινωνίες της με τους προμηθευτές και τους συμμετέχοντες σε καθεστώτα επιχορηγήσεων και θα εξετάσει τις δυνατότητες καθιέρωσης της αρχής «μόνον άπαξ» και για άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η Επιτροπή θα προβεί σε εκτίμηση των επιπτώσεων της πιθανής εφαρμογής της «αρχής κατά της παλαιότητας» (no legacy principle) (ανανέωση των συστημάτων και των τεχνολογιών ΤΠ μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ώστε να συμβαδίζουν με το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις τεχνολογικές εξελίξεις) στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Δράσεις

Ημερομηνία στόχος

6.Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα κοινά δομοστοιχεία, όπως οι υποδομές ψηφιακών υπηρεσιών του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», και θα τηρεί τις διατάξεις του ΕΠΔ. Θα εισαγάγει σταδιακά τις αρχές «εξ ορισμού ψηφιακός χαρακτήρας» και «μόνον άπαξ», την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις και θα διενεργήσει εκτίμηση των επιπτώσεων της πιθανής εφαρμογής της αρχής «κατά της παλαιότητας».

2016-2019

Θα μπορούσαν επίσης να αναληφθούν συμπληρωματικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων διοικήσεων, με αντικείμενο οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες «να ανταποκρίνονται στις ανάγκες» και να είναι φιλικές προς τον χρήστη ή την εκ νέου χρήση των δεδομένων και των υπηρεσιών μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων (τηρουμένων των κανόνων για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής).

Άλλες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη νέων κοινών δομοστοιχείων πέραν των ήδη υφιστάμενων 23 , με την υποστήριξη παράλληλα της υιοθέτησής τους και της ενθάρρυνσης της χρήσης και της κοινοχρησίας υποδομών νέφους, δεδομένων και υπολογιστικής. Θα μπορούσαν επίσης να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προώθηση της χρήσης μαζικών δεδομένων ή του «διαδικτύου των πραγμάτων», επί παραδείγματι, για την παροχή υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση δεδομένων και την καθιέρωση διαδικασιών τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής, την εφαρμογή και την επιβολή της νομοθεσίας με την υποστήριξη κατάλληλης υποδομής. Η δημιουργία κοινής υποδομής νέφους για τη φιλοξενία υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασφάλιση σημαντικής εξοικονόμησης μέσω οικονομιών κλίμακας, διότι θα βελτιώσει τον χρόνο που απαιτείται για την είσοδό τους στην αγορά, καθώς και το άνοιγμα των δεδομένων και των υπηρεσιών των δημοσίων διοικήσεων. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος 24 θα αποτελεί υποδομή για την επιστήμη, ταυτόχρονα όμως θα επεκταθεί στις δημόσιες διοικήσεις, δίνοντας πρόσβαση σε πρωτόγνωρα δεδομένα και υπολογιστική ισχύ για καλύτερη εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα (από το τοπικό έως το εθνικό και κατόπιν ενωσιακό επίπεδο).

3.2.Διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας με διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες

Η ενιαία αγορά της ΕΕ δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς την παροχή διασυνοριακών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Οι εν λόγω υπηρεσίες διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγορές, αυξάνουν την εμπιστοσύνη και τονώνουν τον ανταγωνισμό σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Οι διοικήσεις θα πρέπει να συνδράμουν τις επιχειρήσεις ώστε να λειτουργούν επιγραμμικά σε διασυνοριακό επίπεδο εντός της ενιαίας αγοράς, να απλουστεύσουν την πρόσβαση σε πληροφορίες στο πλαίσιο των νομοθετικών διατάξεων περί επιχειρήσεων και εταιρειών της ΕΕ και να καταστήσουν δυνατόν στις επιχειρήσεις να προβαίνουν εύκολα στην έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην επέκταση και τη δραστηριοποίησή τους σε άλλα κράτη μέλη μέσω διατερματικών δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. 

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η στροφή προς αυτές τις προτεραιότητες πολιτικής, το παρόν σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων, με στόχο τη συμβολή στη δημιουργία φιλικών προς τις επιχειρήσεις διασυνοριακών δημόσιων διοικήσεων και στη διευκόλυνση της κινητικότητας των πολιτών.

Επί του παρόντος, οι πληροφορίες, οι συμβουλές, οι μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων, τα σημεία επαφής και οι διαδικασίες που αφορούν την ενιαία αγορά δεν λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, αλλά χαρακτηρίζονται από διασπορά, ελλείψεις, ανεπαρκές επίπεδο σύνδεσης μεταξύ τους και δεν παρουσιάζουν με συστηματικό τρόπο χαρακτηριστικά φιλικά προς τον χρήστη – τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι χρήστες αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση των κατάλληλων πληροφοριών και της βοήθειας που ζητούν. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης, η οποία θα βασίζεται στις διαδικτυακές πύλες, στα σημεία επαφής και στα δίκτυα που ήδη υπάρχουν, με τη διεύρυνση, τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό όλων των υπηρεσιών παροχής πληροφοριών, βοήθειας και επίλυσης προβλημάτων που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία τους σε διασυνοριακό επίπεδο, και με την παροχή της δυνατότητας στους χρήστες να ολοκληρώνουν τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες εθνικές διαδικασίες αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Η Επιτροπή θα καταστήσει τη διαδικτυακή πύλη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης υπηρεσία μίας στάσης για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη. Για το 2016, η δράση αυτή θα περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας εργαλείων για την άμεση επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και των δικαστηρίων σε άλλα κράτη μέλη (e-CODEX), καθώς και την εισαγωγή της μηχανής αναζήτησης του αναγνωριστικού ευρωπαϊκής νομολογίας (ECLI). Περαιτέρω εξελίξεις θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του πολυετούς σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη 2014-2018.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την τρέχουσα συνεργασία της με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία της υποχρεωτικής διασύνδεσης όλων των μητρώων επιχειρήσεων των κρατών μελών 25 , ώστε να επιτρέπεται, μέσω της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η πρόσβαση σε ορισμένα στοιχεία σχετικά με εταιρείες που είναι καταχωρισμένες στα κράτη μέλη και να διασφαλίζεται η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ όλων των μητρώων επιχειρήσεων της ΕΕ με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο. Η ενέργεια αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ενιαία αγορά μέσω της διαφάνειας και της επικαιροποιημένης πληροφόρησης σχετικά με τις εταιρείες και θα μειώσει τον φόρτο για τις εταιρείες.

Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης περαιτέρω την ηλεκτρονική διασύνδεση των μητρώων αφερεγγυότητας, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου στην εσωτερική αγορά 26 . Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/848 υποχρεώνει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας έως το 2018, ενώ η δημιουργία του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων αφερεγγυότητας έχει οριστεί για το 2019. Το σύστημα αυτό θα καταστεί διαθέσιμο στη διαδικτυακή πύλη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Με τη βελτίωση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων για τη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του εταιρικού δικαίου σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής μιας εταιρείας θα μπορούσαν να επιτευχθούν απλούστερες και λιγότερο επαχθείς λύσεις για τις επιχειρήσεις. Εκτός από την πρόταση για τις μονοπρόσωπες εταιρείες, η Επιτροπή θα εξετάσει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που περιγράφεται στη Στρατηγική για την Ενιαία Αγορά περαιτέρω τρόπους 27 για τη διευκόλυνση της εφαρμογής ψηφιακών λύσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής μιας επιχείρησης, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες διαδικτυακής εγγραφής σε μητρώα και την ηλεκτρονική συμπλήρωση των εγγράφων και των πληροφοριών της εταιρείας 28 στα μητρώα επιχειρήσεων, και σε διασυνοριακό πλαίσιο.

Η Επιτροπή θα προτείνει νομοθεσία σχετικά με την επέκταση του ενιαίου ηλεκτρονικού μηχανισμού για την καταχώριση και καταβολή του ΦΠΑ ώστε να συμπεριλαμβάνει τις διασυνοριακές διαδικτυακές πωλήσεις φυσικών αγαθών από επιχειρήσεις σε καταναλωτές, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου, ενός από τους κυριότερους φραγμούς με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις κατά την άσκηση διασυνοριακής δραστηριότητας.

Όπως εξαγγέλλεται στη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά, το 2016 θα δρομολογηθεί μια μεγάλης κλίμακας πιλοτική εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» για την ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο σε διασυνοριακό επίπεδο, με τη συμμετοχή των κρατών μελών.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα δημιουργήσει ευρωπαϊκή υπηρεσία μιας στάσης, όπου θα εφαρμόζεται επίσης η αρχή «μόνον άπαξ» για τους σκοπούς της υποβολής εκθέσεων στις θαλάσσιες μεταφορές. Σε ευρύτερο πλαίσιο, η Επιτροπή εργάζεται για την ψηφιοποίηση των παραστατικών μεταφοράς για όλους τους τρόπους μεταφοράς, καθώς και για την προώθησης της αποδοχής τους από τις δημόσιες αρχές.

Δράσεις

Η Επιτροπή:

Ημερομηνία στόχος

7.Θα υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης.

2017

8.Θα καταστήσει τη διαδικτυακή πύλη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης υπηρεσία μίας στάσης για την παροχή πληροφοριών σχετικά με θέματα ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

2016

9.Θα δημιουργήσει σε συνεργασία με τα κράτη μέλη την υποχρεωτική διασύνδεση όλων των μητρώων επιχειρήσεων των κρατών μελών.

2017

10.Θα προωθήσει περαιτέρω την ηλεκτρονική διασύνδεση των μητρώων αφερεγγυότητας.

2019

11.Θα υποβάλει πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της εφαρμογής ψηφιακών λύσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής μιας επιχείρησης.

2017

12.Θα υποβάλει νομοθετική πρόταση σχετικά με την επέκταση του ενιαίου ηλεκτρονικού μηχανισμού για την καταχώριση και καταβολή του ΦΠΑ.

2016

13.Θα δρομολογήσει πιλοτική εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» για τις επιχειρήσεις.

2016

14.Θα δημιουργήσει υπηρεσία μιας στάσης για τους σκοπούς της υποβολής εκθέσεων στις θαλάσσιες μεταφορές και της ψηφιοποίησης των παραστατικών μεταφοράς.

2018

Για την υποστήριξη της διασυνοριακής κινητικότητας των πολιτών, η Επιτροπή θα καθιερώσει την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI), η οποία θα επιτρέπει τη διασύνδεση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ 32 χωρών 29 . Σκοπός του συστήματος EESSI είναι η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών με την παροχή της δυνατότητας της ηλεκτρονικής ανταλλαγής προσωπικών πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ μεταξύ των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα του δικτύου EURES, με την προσφορά μεγαλύτερου αριθμού υπηρεσιών για τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες, την εξασφάλιση υψηλότερου βαθμού ενοποίησης των συστημάτων δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και της διαδικτυακής πύλης, καθώς και με την ανταλλαγή των προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία (βιογραφικά σημειώματα) 30 . Κατά τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η κινητικότητα των ατόμων που αναζητούν εργασία στην ΕΕ.

Η Επιτροπή θα στηρίξει τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), οι οποίες παρέχουν επίσης τη δυνατότητα διασυνοριακής ανταλλαγής ηλεκτρονικών συνταγών, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του δικτύου ηλεκτρονικής υγείας eHealth 31 , καθώς και την εφαρμογή λύσεων τηλεϊατρικής και τηλεπαρακολούθησης, ιδίως για την επιτυχή υποβολή ασθενών σε θεραπεία μέσω των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς 32 . Επιπροσθέτως, θα παράσχει στήριξη για την εκπόνηση έκθεσης και κατευθυντήριων γραμμών από το δίκτυο eHealth σχετικά με την ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών στα δεδομένα υγείας τους.

Δράσεις

Η Επιτροπή:

Ημερομηνία στόχος

15.Θα ολοκληρώσει την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI).

2019

16.Θα αναπτύξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα του δικτύου EURES.

2017

17.Θα στηρίξει τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας (eHealth).

2016-

2018

Οι μελλοντικές πρωτοβουλίες που προτείνονται στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας θα μπορούσαν να αποσκοπούν στην παροχή αδιάλειπτων διασυνοριακών υπηρεσιών προς τους πολίτες για «καθοριστικά γεγονότα της ζωής» τους (όπως η αλλαγή εργασίας, η αλλαγή τόπου διαμονής ή ο γάμος), αλλά και προς τις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, την επέκταση και τη δραστηριοποίησή τους σε άλλα κράτη μέλη. Η ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας θα μπορούσε επίσης να έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προσφέρονται στους πολίτες και στις επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών.

3.3.Διευκόλυνση της ψηφιακής αλληλεπίδρασης μεταξύ των διοικήσεων και των πολιτών/επιχειρήσεων για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

Το νέο ψηφιακό περιβάλλον παρέχει δυνατότητες διευκόλυνσης της αλληλεπίδρασης των πολιτών, των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών με τις δημόσιες διοικήσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα και επηρεάζουν τους τομείς στους οποίους πραγματοποιούνται επενδύσεις. Από πρόσφατες εμπειρίες καταδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές για την παροχή αυτών των δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με την ενίσχυση της συμμετοχής επιχειρήσεων και πολιτών, καθώς και ερευνητών, στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή τους, και με την εξασφάλιση της υποβολής σχολίων για τη βελτίωσή τους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τούτο συνεπάγεται περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ευκολότερη χρήση και περιορισμό του κόστους παροχής.

Επιπλέον, με το άνοιγμα των δεδομένων και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και με τη διευκόλυνση της περαιτέρω χρήσης τους από τρίτους, τηρουμένης δεόντως της αρχής της «φερεγγυότητας και της ασφάλειας», οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να προωθήσουν νέες ευκαιρίες όσον αφορά τη γνώση, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Προσδίδοντας ανοικτό χαρακτήρα στα δεδομένα τους, οι δημόσιες διοικήσεις αποκτούν μεγαλύτερη διαφάνεια, διότι ενισχύουν τη λογοδοσία τους, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν περισσότερο τους πολίτες τους.

Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων αυτών, η Επιτροπή θα παρέχει υψηλής ποιότητας, διαδικτυακά προσβάσιμες υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις στην ΕΕ με τον μετασχηματισμό των ιστοτόπων που τελούν υπό τη διαχείριση της Επιτροπής σε θεματική διαδικτυακή παρουσία με επίκεντρο τον χρήστη. Κατά τον τρόπο αυτό θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διάδρασης της Επιτροπής με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου, εξασφαλίζοντας αξιόλογη, συνεκτική και οικονομικά αποδοτική διαδικτυακή παρουσία. Η παρουσία αυτή θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα καταστήσει εφικτή τη δέσμευση και τη συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στα προγράμματα και στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Προκειμένου να διευκολύνει την διάδραση των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση, η Επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα εφαρμογής της αρχής «μόνον άπαξ» για τους πολίτες σε διασυνοριακό επίπεδο, τηρουμένου δεόντως του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το υπολογιστικό νέφος 33 , η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τις δημόσιες αρχές με σκοπό να ανοίξουν τα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους, διαμορφώνοντας μια βάση «Η διακυβέρνηση ως υπηρεσία (Government as a Service (GaaS))» για την ΕΕ.

Παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση πρόσβασης από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες για δεδομένα υψηλής ποιότητας, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα για την παροχή νέων υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα των χωρικών δεδομένων. Η χρήση χωρικών δεδομένων για τον πολεοδομικό, χωροταξικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό, καθώς και για επιστημονικούς σκοπούς, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για νέες καινοτομίες που ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες, όπως η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Εν προκειμένω, η Επιτροπή θα προωθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών τελικού χρήστη, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εφαρμογών σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να συγκεντρώνει με αποτελεσματικότερο τρόπο από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα δεδομένα που παρέχονται μέσω των χωρικών δεδομένων (INSPIRE) για τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά την προώθηση της υποβολής εκθέσεων και της συμμόρφωσης 34 . Το στοιχείο αυτό θα επιφέρει βελτιώσεις στην τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και θα παρέχει στήριξη στις διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις περιπτώσεις στις οποίες απαιτούνται χωρικά δεδομένα υψηλής ποιότητας (π.χ. κτηματολόγια, χάρτες, διευθύνσεις, κτίρια, πάρκα, προστατευόμενες τοποθεσίες, ζώνες φυσικών κινδύνων, κ.λπ.).

Δράσεις

Η Επιτροπή:

Ημερομηνία στόχος

18.Θα διερευνήσει τη δυνατότητα εφαρμογής της αρχής «μόνον άπαξ» για τους πολίτες σε διασυνοριακό πλαίσιο.

2019

19.Θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της υποδομής χωρικών δεδομένων της οδηγίας INSPIRE.

2016-2020

20.Θα προβεί σε μετασχηματισμό των ιστοτόπων της για την υποστήριξη της ενίσχυσης της δέσμευσης και της συμμετοχής των πολιτών και των επιχειρήσεων στα προγράμματα και στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

2018

Περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προταθούν στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας θα πρέπει να συμβάλουν στην εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών στον συνεργατικό σχεδιασμό, στη δημιουργία και στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και στη διευκόλυνση της διάδρασης μεταξύ, αφενός, των δημόσιων διοικήσεων και, αφετέρου, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Άλλες νέες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη συλλογή δεδομένων από οποιαδήποτε πηγή και την περαιτέρω χρήση των δεδομένων και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων, καινοτόμων υπηρεσιών από άλλους παράγοντες (είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα). Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες μπορούν να εστιάζουν στην αύξηση της διαφάνειας των δημόσιων διοικήσεων, δεδομένου ότι η δέσμευση και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων αναμένεται επίσης ότι θα ενισχύσει τη λογοδοσία και το κλίμα εμπιστοσύνης και θα μειώσει τις ευκαιρίες εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς.

4.Υλοποίηση του σχεδίου δράσης

Το παρόν σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δράσεις που πρόκειται να δρομολογηθούν το 2016 και το 2017. Είναι πιθανό να κριθεί αναγκαία η ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο πλαίσιο καθεμίας από τις προαναφερόμενες προτεραιότητες πολιτικής, καθώς και για την κατάλληλη προσαρμογή στο ταχέως μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

Η Επιτροπή ενδέχεται να προτείνει νέες δράσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ ή για την έναρξη κοινών προσπαθειών. Οι ενδιαφερόμενοι (όπως και μια ομάδα κρατών μελών) δύνανται επίσης να προτείνουν δράσεις υλοποίησης στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά διάφορα καθοριστικά γεγονότα της ζωής μέσω διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας συμμετοχής.

Η Επιτροπή θα συστήσει επίσης ένα «Διοικητικό συμβούλιο του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», του οποίου θα προεδρεύει, και θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών που είναι αρμόδιοι για τις οικείες εθνικές στρατηγικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το διοικητικό συμβούλιο θα είναι επιφορτισμένο με το καθήκον διαχείρισης του σχεδίου δράσης (όχι όμως και των επιμέρους δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης), ειδικότερα όσον αφορά την αξιολόγηση και την επιλογή νέων δράσεων που θα προσδιορίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου δράσης, καθώς και τον συντονισμό της αποτελεσματικής εφαρμογής και παρακολούθησης των μέτρων του σχεδίου δράσης. Σε περίπτωση που μια προτεινόμενη δράση έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Επιτροπή, θα διέπεται από τις απαιτήσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας 35 .

Η υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται στο παρόν σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα είναι επιτυχής μόνο με την από κοινού δέσμευση και την από κοινού ανάληψη ευθύνης της Επιτροπής και των κρατών μελών, σε όλα τα επίπεδα των διοικητικών δομών.

(1)  ΟΟΣΑ, «Recommendation of the Council on Digital Government Strategies» (Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις στρατηγικές ψηφιακής διακυβέρνησης), 2014.
(2)  Σχέδιο δράσης για τις ηλεκτρονικές διοικητικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας i2010 (2006-2010) και σχέδιο δράσης για την ηλε-διακυβέρνηση, 2011-2015.
(3)   https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/mid-term-evaluation-e-government-action-plan-2011-2015-implementation-smart-2012-006020
(4)  Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής όσον αφορά την αξιολόγηση που συνοδεύει την ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2016-2020.
(5)  COM(2010) 743 τελικό.
(6)  Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-and-investment_en
(7)  COM(2015) 192 final.
(8)   https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/mid-term-evaluation-e-government-action-plan-2011-2015-implementation-smart-2012-006020
(9)  Μεταξύ των οποίων και ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», το πρόγραμμα ISA² (λύσεις διαλειτουργικότητας για τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις), το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), το πρόγραμμα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (eJustice) και το πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support ProgrammeSRSP).
(10)  Υπουργική δήλωση του Malmö για την ηλε-διακυβέρνηση, 2009.
(11)  Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης του 2014 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της ΕΕ («EU eGovernment Benchmark Report 2014»).
(12)  Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης του 2015 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της ΕΕ («EU eGovernment Benchmark Report 2015»).
(13)  ΟΟΣΑ, «Recommendation of the Council on Digital Government Strategies» (Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις στρατηγικές ψηφιακής διακυβέρνησης), 2014.
(14) https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/contributions-and-preliminary-trends-public-consultation-egovernment-action-plan-2016-2020  
(15)  Επί του παρόντος εξετάζεται από τους συννομοθέτες πρόταση οδηγίας για τη διαδικτυακή προσβασιμότητα, COM (2012)721.
(16)  Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2015 και για το 2016.
(17)  Αναθεώρηση του ΕΠΔ, η οποία προβλέπεται να δημοσιευθεί το 2016.
(18)  COM(2015) 192 final, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1447773803386&uri=CELEX:52015DC0192
(19)  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EΕ) αριθ. 910/2014
(20)  http://ec.europa.eu/finance/consultations/2015/retail-financial-services/index_en.htm
(21)   http://open-data.europa.eu  
(22)  HYPERLINK "http://data.europa.e/europeandataportal"
(23)  Όπως οι πρωτοβουλίες eID, eSignature, eDelivery, eInvoicing και eTranslation.
(24)  Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος – Οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της γνώσης και των δεδομένων στην Ευρώπη
(25)  Οδηγία 2012/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2012, για την τροποποίηση της οδηγίας 89/666/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 2005/56/ΕΚ και 2009/101/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη διασύνδεση των κεντρικών και των εμπορικών μητρώων καθώς και των μητρώων εταιρειών (ΕΕ L 156 της 16.6.2012, σ. 1).
COM(2015) 192 final, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1447773803386&uri=CELEX:52015DC0192
(26)  Όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2015/848 περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας (αναδιατύπωση).
(27)  Όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» (COM(2015) 550, σ. 6.
(28)  Βλέπε επίσης COM(2015) 550, σ. 6.
(29)  Πρόκειται για τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Ελβετία και 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ήτοι τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
(30)  Σκοπός της πύλης EURES είναι η παροχή πληροφοριών, συμβουλών και υπηρεσιών πρόσληψης/τοποθέτησης (ανεύρεση κατάλληλων θέσεων εργασίας) προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών καθώς και κάθε πολίτη που επιθυμεί να επωφεληθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
(31)  Guidelines on ePrescriptions Dataset for electronic exchange under cross-border Directive 2011/24/EU (Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το σύνολο δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων βάσει της οδηγίας 2011/24/ΕΕ).
(32)  Σύμφωνα με το άρθρο 12 της οδηγίας 2011/24/ΕΕ περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.
(33)  Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος – Οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της γνώσης και των δεδομένων στην Ευρώπη
(34)   Οδηγία 2007/2/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1. (Η έκθεση θα καταστεί σύντομα διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα: http://inspire.ec.europa.eu/)
(35)  Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας, SWD(2015) 111
Top