EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0501(03)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

OJ C 145, 1.5.2015, p. 22–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 145/22


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2015/C 145/10)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης, κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ/ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 53 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 ΠΡΩΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

«ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC»

Αριθ. ΕΕ: SI-PGI-0105-01140-31.7.2013

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Rečica ob Savinji 55

SI-3332 Rečica ob Savinji

SLOVENIJA

Τηλ. +386 38390910

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις κατατίθενται από την ίδια ομάδα παραγωγών η οποία είχε καταθέσει την αίτηση καταχώρισης του προϊόντος «Zgornjesavinjski želodec».

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Σλοβενία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

    Ονομασία προϊόντος

    Περιγραφή προϊόντος

    Γεωγραφική περιοχή

    Απόδειξη καταγωγής

    Μέθοδος παραγωγής

    Δεσμός

    Επισήμανση

    Άλλο

4.   Τύπος τροποποίησης(-εων)

    Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ που δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας υπό την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

    Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο), η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας υπό την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποιήσεις

1.   Περιγραφή προϊόντος

Στο σχετικό σημείο, τροποποιείται η αναλογία κρέας/λίπος. Η ισχύουσα αναλογία «85:15 έως 80:20» αντικαθίσταται από την αναλογία «τουλάχιστον 75 % κρέας και το πολύ 25 % λίπος».

Η νέα προτεινόμενη αναλογία κρέατος και λίπους καθορίστηκε με βάση την οργανοληπτική αξιολόγηση του «Zgornjesavinjski želodec» που εκτελεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επί περισσότερα από είκοσι έτη. Πράγματι διαπιστώθηκε ότι η βέλτιστη αναλογία κρέατος και λίπους που εγγυάται την κατάλληλη όψη, χρώμα και άρωμα του «Zgornjesavinjski želodec» σε φέτες είναι τουλάχιστον 75 % κρέας και το πολύ 25 % λίπος.

Το ελάχιστο βάρος του τελικού προϊόντος μειώνεται από «0,7 kg» σε «0,6 kg» ενώ το πάχος του προϊόντος από «3 – 5 cm» γίνεται «2,5 – 3,5 cm».

Η συγκεκριμένη τροποποίηση εξηγείται από τη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών για προϊόντα πιο ωριμασμένα και ελαφρώς μικρότερου μεγέθους.

2.   Μέθοδος παραγωγής

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στο συγκεκριμένο σημείο η τροποποίηση της αναλογίας κρέατος/λίπους και η τροποποίηση του βάρους του τελικού προϊόντος.

Το βάρος πού ισχύει σήμερα για τα νωπά γεμισμένα želodci (1,3 έως 2,5 kg) τροποποιείται σε 1,2 έως 4 kg.

Η ελάττωση του ελάχιστου βάρους του τελικού προϊόντος επιτρέπει τη μείωση του βάρους του νωπού προϊόντος. Προτείνεται επίσης η αύξηση του μέγιστου βάρους του νωπού προϊόντος ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες των εστιατόρων για προϊόντα μεγαλύτερου όγκου και μήκους (ώστε να μειώνονται, κατά τον τεμαχισμό σε φέτες, οι απώλειες από τα απορριπτόμενα άκρα του προϊόντος).

Η θερμοκρασία ξήρανσης/τελειοποίησης μειώνεται από «12 – 18 °C» σε «6 – 16 °C». Ο όρος «ξηραντήριο» και η φράση «σχετική υγρασία που ποικίλλει μεταξύ 60 και 80 %» απαλείφονται.

Όσον αφορά τις μέσες θερμοκρασίες που πράγματι επιτυγχάνονται στους χώρους ξήρανσης του «Zgornjesavinjski želodec», λόγω κυρίως των μεταβλητών κλιματικών συνθηκών, η θερμοκρασία ξήρανσης μειώθηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το εύρος των θερμοκρασιών. Ο όρος «ξηραντήριο» δεν χρησιμοποιείται πλέον σήμερα ως αναφορά στην ξήρανση του κρέατος. Απαλείφεται το στοιχείο που αφορά τη σχετική υγρασία στους τόπους ξήρανσης γιατί η ξήρανση και η υγρασία ελέγχονται κυρίως στα προϊόντα.

Τροποποιείται η διάρκεια ξήρανσης/τελειοποίησης από «τρεις έως πέντε μήνες» σε «τουλάχιστον τρεις μήνες».

Η τροποποίηση είναι απόρροια της πρακτικής εμπειρίας των παραγωγών των želodci σε σχέση με τις μεταβλητές κλιματικές συνθήκες.

Τροποποιείται η απώλεια βάρους: «τουλάχιστον 36 %» αντικαθίσταται από «τουλάχιστον 40 %».

Η τροποποίηση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών εστιάζεται σε πιο ωριμασμένα και ξηρότερα προϊόντα.

3.   Δεσμός

Στο σημείο αυτό, το όνομα «Γεώργιος ΣΤ'» αντικαθίσταται από «Γεώργιος Ε'» βάσει της ιστορικής πραγματικότητας.

Με πρόσκληση του βασιλέως Αλεξάνδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο βασιλέας Γεώργιος Ε' επισκέφθηκε την κοιλάδα του Logarska, το 1932 ή 1933. Αυτός ήταν ο βασιλέας της Αγγλίας έως τον θάνατό του, το 1936. Τον διαδέχθηκε ο βασιλέας Γεώργιος ΣΤ'. Δεδομένου ότι ο βασιλέας Αλέξανδρος Karađorđević δολοφονήθηκε το 1934, σε απόπειρα στη Μασσαλία (Γαλλία), είναι σαφές ότι ο Αλέξανδρος Karađorđević δεν μπορεί να υποδέχθηκε τον Γεώργιο ΣΤ' στην κοιλάδα Logarska.

4.   Επισήμανση

Στο σημείο αυτό, λόγω της τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι όροι «κοινοτικό σήμα» αντικαθίστανται από «σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και η ένδειξη «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» συμπληρώνεται από «το αντίστοιχο αρκτικόλεξο». Επιπλέον, εισάγεται η εικόνα του ενιαίου λογότυπου που τοποθετείται στην επισήμανση του «Zgornjesavinjski želodec», η οποία έως τώρα περιλαμβανόταν μόνο στις προδιαγραφές.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC»

Αριθ. ΕΕ: SI-PGI-0105-01140-31.7.2013

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Ονομασία

«Zgornjesavinjski želodec»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Σλοβενία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.2 Προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κ.λπ.)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία

Το «Zgornjesavinjski želodec» είναι προϊόν κρέατος ξηρό και ωριμασμένο στον αέρα, αποτελούμενο από χοιρινό κρέας υψηλής ποιότητας (μηρού και ωμοπλάτης) και σκληρό λίπος από τη ράχη του ζώου. Το μείγμα πλήρωσης, στο οποίο έχουν προστεθεί αλάτι και καρυκεύματα, τοποθετείται σε φυσικό περίβλημα προερχόμενο από στομάχι χοίρου, κύστη χοίρου, τυφλό έντερο βοοειδούς ή σε τεχνητό διαπερατό περίβλημα. Το προϊόν λαμβάνει το όνομά του από την παραδοσιακή πρακτική της πλήρωσης φυσικού περιβλήματος, κυρίως στομάχου χοίρου, με κρεατόμαζα.

Το «Zgornjesavinjski želodec» αποτελείται από κρέας και λίπος σε αναλογία τουλάχιστον 75 % κρέας και το πολύ 25 % λίπος. Προστίθενται επίσης σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Δεν επιτρέπεται η χρήση νιτρικών, νιτρωδών και άλλων προσθέτων. Η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι μικρότερη από 7 %.

Το ξηρό προϊόν έχει στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα. Έχει βάρος τουλάχιστον 0,6 kg και, λόγω της συμπίεσης, έχει χαρακτηριστικό επίπεδο σχήμα και πάχος 2,5 – 3,5 cm. Το περίβλημα είναι ομαλό, εφαρμόζει επακριβώς στο περίβλημα και καλύπτεται ελαφρά με χαρακτηριστικούς φαιοκάστανους ευρωτομύκητες του γένους Penicillium.

Λόγω του επίπεδου σχήματος του «Zgornjesavinjski želodec», οι φέτες του έχουν μικρό πλάτος και μεγάλο μήκος. Ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει το «Zgornjesavinjski želodec» είναι το έντονο άρωμά του, το οποίο συμπληρώνεται από την προσθήκη μπαχαρικών που δεν καλύπτουν τα βασικά αρώματα του ώριμου κρέατος και του λίπους.

Η υφή είναι αρκετά σταθερή και κατάλληλη για τον τεμαχισμό σε φέτες. Οι φέτες έχουν χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο σχέδιο «μωσαϊκού» που αποτελείται από το ερυθρορόδινο τμήμα του κρέατος και τα ιδιαιτέρως ορατά τεμάχια λίπους, με λευκό έως υπόλευκο χρώμα. Στο στόμα οι φέτες είναι μαλακές και λιώνουν γρήγορα.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Το «Zgornjesavinjski Želodec» παράγεται από χοιρινό κρέας ποιότητας (μηρός και ωμοπλάτη) και από το σκληρό λίπος της ράχης χοίρων με πλούσιο κρέας, καθώς και των διασταυρώσεών τους.

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Η παρασκευή (ψιλοτεμαχισμός του κρέατος, κοπή του λίπους, προετοιμασία της γέμισης, τοποθέτηση στο περίβλημα) και η ξήρανση/τελειοποίηση του «Zgornjesavinjski želodec» πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Τα πιστοποιημένα προϊόντα επισημαίνονται με την ονομασία «Zgornjesavinjski želodec»; φέρουν την ένδειξη «Zaščitena Geografska Označba» (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) ή το αντίστοιχο αρκτικόλεξο «ZGO», το κατάλληλο σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εθνικό σύμβολο ποιότητας και το λογότυπο του «Zgornjesavinjski želodec». Η χρήση του λογότυπου είναι υποχρεωτική για όλους τους τύπους εμπορίας του προϊόντος.

Image

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ισχύει μόνο για το želodec που παράγεται στην περιοχή της κοιλάδας της Άνω Savinja. Προς Βορρά το όριο της περιοχής εκτείνεται κατά μήκος της κορυφογραμμής του Olševa, στη συνέχεια κατά μήκος της κορυφογραμμής των λόφων Smrekovško Pogorje. Προς τα νότια περνά μέσω των κορυφών Dobrovlje και Menina, οι οποίες διαχωρίζουν την κοιλάδα της Άνω Savinja από τις κοιλάδες της Κάτω Savinja και της Tuhinjska. Στα δυτικά, το όριο περνάει από το πέρασμα Črnivec και κατευθύνεται προς το Krajnska Reber, το υψίπεδο Velika Planina και μέσω του περάσματος Presedljaj καταλήγει στην Ojstrica. Από εκεί συνεχίζει κατά μήκος της κορυφογραμμής του Grintavec προς Skuta και στη συνέχεια προς Βορρά έως τα όρη Mrzla Gora. Στο σημείο αυτό συναντά τα σλοβενοαυστριακά σύνορα και συνεχίζει προς Βορρά, περνά το Pavličevo sedlo, κατόπιν στρέφεται προς τα ανατολικά και επιστρέφει στο Olševa.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Η προστασία του προϊόντος «Zgornjesavinjski želodec» βασίζεται στη φήμη του. Το κύριο χαρακτηριστικό του «Zgornjesavinjski želodec» είναι η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής του. Τα αποξηραμένα προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται, γενικά, σε άλλες περιοχές της Σλοβενίας είναι κυρίως σπιτικά λουκάνικα και σαλάμια. Αλλά σε αυτήν την περιοχή που περικλείεται από βουνά, η συνταγή του αυθεντικού želodec μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες. Η παραγωγή želodec αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο μεγάλου υψομέτρου, ορεινό τμήμα της κοιλάδας της Άνω Savinja. Οι πρώτες καταγραφές για την παραγωγή του «Zgornjesavinjski želodec» πιθανότατα χρονολογούνται από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Στα γραπτά του ο εθνογράφος Jože Lekše αναφέρεται στην τελετουργική σημασία του želodec, το οποίο προσφερόταν σε ειδικές περιστάσεις, όπως γάμοι, κηδείες και οικογενειακές γιορτές. Τον 20ο αιώνα τα želodec άρχισαν να παράγονται και σε χαμηλότερου υψομέτρου και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της κοιλάδας, γεγονός το οποίο έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων, από χειρόγραφη συνταγή για την παραγωγή želodec που χρονολογείται περίπου από το 1930 και προέρχεται από το αγρόκτημα Logar στην κοιλάδα Logarska.

Ο Αλεξάντερ Videčnik, συγγραφέας ο οποίος έχει ερευνήσει τη λαογραφία και τη ζωή στην κοιλάδα του Άνω Savinja, αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο βασιλιά Αλέξανδρο, στο Μεσοπόλεμο, ο βρετανός βασιλέας Γεώργιος Ε' λέγεται ότι επισκέφθηκε την κοιλάδα Logarska (τμήμα της κοιλάδας της Άνω Savinja) και εκεί γεύτηκε το Zgornjesavinjski želodec. Λέγεται ότι του άρεσε τόσο πολύ που στη συνέχεια ζήτησε να του αποσταλεί στη βρετανική αυλή.

Με τα χρόνια το προϊόν έχει γίνει γνωστό ως μια αποκλειστική σπεσιαλιτέ αυτής της περιοχής, αφού ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα από τα κύρια πιάτα σε σημαντικές εκδηλώσεις και γάμους και τις ημέρες των γιορτών, ενώ οι κάτοικοι το παίρνουν μαζί τους στην εκκλησία το Πάσχα για να ευλογηθεί.

Τα χαρακτηριστικά του αλπικού και προαλπικού κλίματος συνδυάζονται στη γεωγραφική περιοχή της κοιλάδας του Άνω Savinja. Ο κυρίαρχος τύπος κλίματος εξαρτάται κυρίως από το υψόμετρο. Οι περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου εμφανίζουν αλπικό κλίμα με μέση θερμοκρασία μικρότερη από – 3 °C κατά τον ψυχρότερο μήνα, ενώ στις περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου επικρατεί εύκρατο προαλπικό κλίμα. Καθαρός βουνίσιος αέρας έρχεται στην κοιλάδα του Savinja και Dreta από τα γύρω οροπέδια, γεγονός που σημαίνει ότι το καλοκαίρια δεν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το φθινόπωρο είναι ψυχρό, όπως και η άνοιξη, ενώ ο χειμώνας είναι συνήθως μακρύς και ψυχρός. Εκτός από αυτές τις γενικές κλιματικές συνθήκες υπάρχουν επίσης τοπικά μικροκλίματα (π.χ. προσήλιες ή σκιερές περιοχές ή κλειστές κοιλάδες).

Η κύρια ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ότι οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ προσήλιων και σκιερών περιοχών και μεταξύ ορεινών και πεδινών περιοχών δημιουργούν τοπικά ρεύματα αέρα που επιτρέπουν την ξήρανση του želodec με φυσική κυκλοφορία αέρα.

Η κοιλάδα του Άνω Savinja διαθέτει μοναδικό μικροκλίμα, πολυάριθμα δάση ερυθρελάτης, υψηλούς περιβάλλοντες λόφους και εξαιρετικά μεγάλο όγκο υδάτων στους ποταμούς και τα υδατορεύματά της. Όπως και το μικροκλίμα της περιοχής στο σύνολό της, το μικροκλίμα των περιοχών όπου ξηραίνεται το προϊόν είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την ξήρανση και την ωρίμαση του želodec.

Το ξύλο ερυθρελάτης, η πέτρα και τα τούβλα είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ξηραντηρίων στα οποία τοποθετούνται τα želodci προς ξήρανση.

Αυτές οι εντελώς ειδικές συνθήκες έχουν σημαντική επίπτωση στην ξήρανση και την ωρίμαση των želodci και στη γεύση και το άρωμά τους.

Εκτός από τις ευνοϊκές φυσικές συνθήκες, η ποιότητα των želodci οφείλεται εν μέρει στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια ειδική τεχνική για την προετοιμασία, τη διαμόρφωση και την ξήρανση των želodci στην περιοχή παραγωγής. Τα želodci εξακολουθούν να παράγονται με διαδικασίες που σέβονται την παράδοση και, όταν εισάγονται τεχνολογικές βελτιώσεις, το τυπικό σχήμα και οι οργανοληπτικές ιδιότητες των želodci δεν μεταβάλλονται. Το περιβάλλον, οι μυρωδιές των δασών ερυθρελάτης, σε συνδυασμό με το κλίμα και τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος περιλαμβάνει την εμπειρία και ειδικές τεχνικές και πρακτικές γνώσεις, είναι ουσιαστικής σημασίας για την προετοιμασία των «Zgornjesavinjski želodci».

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/podrocja/Varna_in_kakovostna_hrana_in_krma/zasciteni_kmetijski_pridelki/Specifikacije/ZGSAV_-_SPECIFIKACIJA_julij_13.pdf


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


Top