Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5602

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Νέα μέτρα σχετικά με την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών της ΕΕ» που αφορά τα ακόλουθα δύο έγγραφα: «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την επίτευξη μιας συνδεδεμένης ηπείρου και για την τροποποίηση των οδηγιών 2002/20/EΚ, 2002/21/EΚ και 2002/22/EΚ και των κανονισμών (EΚ) αριθ. 1211/2009 και (EΕ) αριθ. 531/2012» COM(2013) 627 final — 2013/0309 (COD) «Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών» COM(2013) 634 final

ΕΕ C 177 της 11.6.2014, p. 64–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 177/64


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Νέα μέτρα σχετικά με την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών της ΕΕ» που αφορά τα ακόλουθα δύο έγγραφα: «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την επίτευξη μιας συνδεδεμένης ηπείρου και για την τροποποίηση των οδηγιών 2002/20/EΚ, 2002/21/EΚ και 2002/22/EΚ και των κανονισμών (EΚ) αριθ. 1211/2009 και (EΕ) αριθ. 531/2012»

COM(2013) 627 final — 2013/0309 (COD)

«Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών»

COM(2013) 634 final

(2014/C 177/12)

Εισηγήτρια: η κ. Anna NIETYKSZA

Στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 αντιστοίχως, η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν, σύμφωνα με τα άρθρα 114 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣλΕΕ), να ζητήσουν γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα

Νέα μέτρα σχετικά με την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών της ΕΕ που αφορά τα ακόλουθα δύο έγγραφα: Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την επίτευξη μιας συνδεδεμένης ηπείρου και για την τροποποίηση των οδηγιών 2002/20/EΚ, 2002/21/EΚ και 2002/22/EΚ και των κανονισμών (EΚ) αριθ. 1211/2009 και (EΕ) αριθ. 531/2012

COM(2013) 627 final — 2013/0309 (COD)

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών

COM(2013) 634 final.

Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Κατά την 495η σύνοδο ολομέλειας, της 21ης και 22ας Ιανουαρίου 2014 (συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2014), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 152 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 5 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της καθιέρωσης μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα χρησιμεύσει ως βάση για τη δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

1.2

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η προτεινόμενη μείωση των φραγμών για τους Ευρωπαίους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω:

της θέσπισης ενιαίας ευρωπαϊκής αδειοδότησης με ισχύ σε όλη την ΕΕ,

της εναρμόνισης των κανονιστικών προϋποθέσεων και της διαχείρισης του φάσματος,

θα διευκολύνει το έργο των παρόχων να προσφέρουν ανταγωνιστικές, ασφαλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς σε όλη την ΕΕ.

1.3

Η ΕΟΚΕ εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα της ένταξης των ευρυζωνικών συνδέσεων στον κατάλογο των καθολικά παρεχόμενων υπηρεσιών.

1.4

Ταυτόχρονα, η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η μείωση των ρυθμιστικών φραγμών θα ανοίξει τις αγορές και για τους μικρότερους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Βασικά κίνητρα για την ανάπτυξη των παρόχων είναι τα εξής:

η ενιαία άδεια,

η απλοποίηση της διαδικασίας επενδύσεων σε δίκτυα,

η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πέραν των εθνικών συνόρων σε κάθε χώρα της ΕΕ

τα κίνητρα για επενδύσεις.

1.5

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα γενικά κίνητρα που αυτή παρέχει πρέπει να αποτρέψουν τον περαιτέρω κατακερματισμό της αγοράς, καθότι θα παρεμπόδιζε τη διάδοση των υπηρεσιών πέραν των εθνικών συνόρων και θα εξασθένιζε τη θέση της ΕΕ έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της.

1.6

Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η βελτίωση της πρόσβασης και η μείωση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλής ταχύτητας θα:

δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων– με τη δημιουργία και τη διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια αγορά,

επιταχύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, καθώς και προηγμένων δημοσίων υπηρεσιών όπως η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση και η ηλεκτρονική υγεία,

επιταχύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων ευρωπαϊκών υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους όπως αυτές περιγράφονται στη γνωμοδότησή της με τίτλο «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το υπολογιστικό νέφος» (TEN/494),

ενεργοποιήσουν τις τεράστιες ευκαιρίες επινόησης νέων υπηρεσιών σε πεδία όπου αναμένεται να σημειωθεί ραγδαία πρόοδος όπως το Διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of things/IoT) και η επικοινωνία μηχανήματος με μηχάνημα (M2M).

1.7

Η ΕΟΚΕ αντιλαμβάνεται ότι η εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου θα δημιουργήσει κίνητρα για επενδύσεις σε Ευρωπαίους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

1.8

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την προτεινόμενη εναρμόνιση των εγγυήσεων των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων:

της ευκολότερης επιλογής και αλλαγής παρόχου υπηρεσιών και

της εξάλειψης του υψηλού κόστους της περιαγωγής κλήσεων στην κινητή τηλεφωνία και του κόστους των κλήσεων από σταθερό τηλέφωνο από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο (βλ. ενημερωτική έκθεση της ΕΟΚΕ με τίτλο «Κατάργηση των τελών περιαγωγής τώρα!», CES5263-2013, εισηγητής: ο κ. HENCKS).

1.9

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την εναρμόνιση των συμβατικών όρων για τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών σε όλα τα κράτη μέλη.

1.10

Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο και η δυνατότητα χρήσης προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ θα ενισχύσουν την κινητικότητα των καταναλωτών και των επιχειρηματιών και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό πλούτο και στην ανάπτυξη του δημιουργικού τομέα.

1.11

Ο μελλοντικός κανονισμός πρέπει να κατοχυρώνει μεγαλύτερη οικονομική και νομική ασφάλεια για τους παρόχους. Αντισταθμιστικά, η ΕΟΚΕ συνιστά ο κανονισμός να παρέχει ομοίως περισσότερη ασφάλεια δικαίου στους χρήστες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους.

1.12

Η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία του δικαιώματος στην άρτια προστασία των προσωπικών δεδομένων των τελικών χρηστών των υπηρεσιών ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, του δικαιώματός τους στη λήθη, καθώς και άλλων δικαιωμάτων τους, όπως έχει ήδη επισημάνει σε παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της (1).

1.13

Η ΕΟΚΕ παρατηρεί ότι οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελούν πηγή συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης, καθότι συνεισφέρουν το ήμισυ της αύξησης της παραγωγικότητας σε όλους τους οικονομικούς τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται. Ακόμα και αν η χρήση αυτών των τεχνολογιών ευθύνεται για την απώλεια θέσεων εργασίας, έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 2 χαμένες θέσεις εργασίας δημιουργούνται 5 νέες [βλ. πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου COM(2013) 627 final — 2013/0309 (COD), σ. 2]. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί εκπαίδευση και εκ νέου κατάρτιση και διά βίου μάθηση σε όλους με την εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών μηχανισμών.

1.14

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες περί ανταγωνισμού και ουδετερότητας του δικτύου, ιδίως όσον αφορά τους μικρούς και μεσαίους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, και αυτό γιατί η ενίσχυση των μεγαλύτερων παρόχων και η συγκέντρωση των δυνατοτήτων του ραδιοφάσματος ενδέχεται να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των αγορών στα κράτη μέλη.

1.15

Η ρύθμιση των προϊόντων «εικονικής ευρυζωνικής πρόσβασης» (το είδος της χονδρικής πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα, που αποτελείται από μία ζεύξη εικονικής πρόσβασης μέσω οποιασδήποτε αρχιτεκτονικής του δικτύου πρόσβασης, ενσύρματης ή ασύρματης, εξαιρουμένης της φυσικής αποδεσμοποίησης του τοπικού βρόχου, μαζί με μια υπηρεσία μετάδοσης σε ένα καθορισμένο σύνολο σημείων παράδοσης, και η οποία περιλαμβάνει ειδικά στοιχεία του δικτύου, ειδικές λειτουργικές δυνατότητες του δικτύου και βοηθητικά συστήματα ΤΠ) θεωρείται πρόωρη. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι είναι προτιμότερη η αναμονή έως ότου οι όροι και η τιμή της παροχής αυτών των υπηρεσιών ρυθμιστούν από την αγορά. Ωστόσο, η απαίτηση για παροχή προϊόντων συνδετικότητας ASQ πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τον ισορροπημένο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων παρόχων υπηρεσιών από τον τομέα των ΜμΕ.

1.16

Η ΕΟΚΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες ως προς τις λεπτομερείς λύσεις αναφορικά με τα ασύρματα τοπικά δίκτυα, ιδίως ως προς τη δυνατότητα των τελικών χρηστών να διαθέτουν το τοπικό τους δίκτυο σε άλλους, άγνωστους και ανώνυμους χρήστες.

1.17

Η ΕΟΚΕ προειδοποιεί ότι ο προτεινόμενος κανονισμός θέτει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Η σύντομη προθεσμία για την εφαρμογή του (από την 1η Ιουλίου 2014) θα απαιτήσει τιτάνια προσπάθεια από τους κύριους φορείς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς για τις τηλεπικοινωνίες, τις αρχές ανταγωνισμού και τους Ευρωπαίους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

1.18

Δεδομένης της ανάγκης για το συντονισμό του εύρους και των διαδικασιών έκδοσης ευρωπαϊκών αδειών και κρατήσεων φάσματος και των όρων για τη χρήση ραδιοφάσματος, η ΕΟΚΕ συνιστά την ενίσχυση του ρόλου του BEREC μέχρι τη λήψη της απόφασης για τη σύσταση ενιαίας ρυθμιστικής αρχής στην ΕΕ.

2.   Εισαγωγή και ιστορικό

2.1

Οι κύριοι πάροχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν υλοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στις υποδομές ταχειών ευρυζωνικών συνδέσεων, τόσο ενσύρματων όσο ασύρματων. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.

2.2

Η αξιόπιστη και ταχεία ευρυζωνική πρόσβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστικού νέφους. Κατά συνέπεια, αποτελεί στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ η ευεξία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, το εγχώριο δυναμικό παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στο κοινό και η διατήρηση ικανού εύρους στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λύσεων και υπηρεσιών.

2.3

Η ψηφιακή οικονομία και τα προϊόντα που παρέχει αποτελούν αυξανόμενο μερίδιο του ΑΕγχΠ, ενώ οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας όλων των τομέων της οικονομίας —από την υγεία έως την ενέργεια και τις δημόσιες υπηρεσίες. Άλλος ένας βασικός παράγων ανάπτυξης είναι η δυνατότητα επενδύσεων σε ασύρματα δίκτυα (τέταρτης γενιάς και μεταγενέστερες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα ταχείας σύνδεσης με το Διαδίκτυο) και σε ταχέα ενσύρματα δίκτυα [π.χ. δίκτυα οπτικών ινών FTTH (οπτική ίνα μέχρι την κατοικία)].

2.4

Για την υψηλή κερδοφορία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, απαιτείται ικανό μέγεθος. Ωστόσο, η τηλεπικοινωνιακή αγορά των κρατών μελών της ΕΕ είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη: περιλαμβάνει πάνω από 1 000 παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και εκατοντάδες παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι όμιλοι παρόχων παρέχουν υπηρεσίες σε μεμονωμένες χώρες και δεν παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες στους καταναλωτές και τους μικρότερους τελικούς χρήστες (διασυνοριακές υπηρεσίες παρέχονται μόνο στους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες). Κανένας πάροχος δεν δραστηριοποιείται σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη. Η αγορά καλωδιακής τηλεόρασης είναι επίσης κατακερματισμένη –περιλαμβάνει πάνω από 1 500 παρόχους.

2.5

Ο κατακερματισμός της αγοράς μεταφράζεται σε υψηλές τιμές, ιδίως όσον αφορά τις κλήσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ (περιαγωγή στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διεθνείς κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο).

2.6

Το ραδιοφάσμα αποτελεί πεπερασμένο πόρο. Το πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιείται επηρεάζει σημαντικά την υλοποίηση του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη (ΨΘΕ) και τις συνθήκες λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι όροι χρήσης του ραδιοφάσματος –όπως οι κανόνες διάθεσης, η διάρκεια της κράτησης, οι δυνατότητες ανακατανομής (αλλαγής στη διαχείριση του φάσματος που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη αναγκών της αγοράς ή την αύξηση της απόδοσης στη χρήση του φάσματος) και διαμοιρασμού του ραδιοφάσματος– ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Υπάρχουν διαφορές ως προς τους όρους διάθεσης, την προθεσμία λήξης και τη δυνατότητα ανανέωσης των κρατήσεων φάσματος. Αυτές οι διαφορές καθιστούν δυσχερή την επένδυση στη δημιουργία ολοκληρωμένων διασυνοριακών ασύρματων δικτύων.

2.7

Παρότι τη δεκαετία του 1990 η Ευρώπη κατείχε ηγετική θέση παγκοσμίως στην κινητή τηλεφωνία GSM, σήμερα υπολείπεται των χωρών που προαναφέρθηκαν στην εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογιών κινητής τηλεπικοινωνίας.

2.8

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ευρωπαϊκού τομέα ΤΠΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλός τα τελευταία χρόνια (0,3% ετησίως), ιδίως σε σύγκριση με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ (15%) και στις πιο προηγμένες ασιατικές χώρες (26%).

2.9

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν τομείς που ρυθμίζονται με πράξεις ρύθμισης των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, και συγκεκριμένα τις οδηγίες 2002/20/ΕΚ (οδηγία για την αδειοδότηση), 2002/21/ΕΚ (οδηγία-πλαίσιο), 2002/22/ΕΚ (οδηγία καθολικής υπηρεσίας και δικαιωμάτων των χρηστών), 2002/58/ΕΚ (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες), τους κανονισμούς (ΕΚ) 1211/2009 (για την ίδρυση του BEREC) και (ΕΕ) 531/2012 (για την περιαγωγή) και την απόφαση 243/2012/EΕ (πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα) (2).

3.   Γενικός στόχος του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

3.1

Κύριος στόχος του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εγκαθίδρυση ενιαίας αγοράς για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην οποία:

οι πολίτες, τα θεσμικά όργανα και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οπουδήποτε αυτές παρέχονται στην ΕΕ επί ίσοις όροις, χωρίς περιορισμούς ή πρόσθετο κόστος,

οι φορείς εκμετάλλευσης και οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε συνθήκες ανταγωνισμού πέραν των συνόρων του κράτους μέλους στο οποίο έχουν την έδρα τους και να εξυπηρετούν καταναλωτές ανά την επικράτεια της ΕΕ,

θα αναπτυχθεί η βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, οδηγώντας στην επαναφορά και στη διατήρηση της οικονομικής μεγέθυνσης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της ΕΕ παγκοσμίως, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας, των δημιουργικών βιομηχανιών και σε όσους κλάδους της οικονομίας η ηλεκτρονική επικοινωνία έχει ιδιαίτερη σημασία.

3.2

Στην πρόταση κανονισμού η Επιτροπή εισηγείται τα ακόλουθα:

μια ενιαία ενωσιακή άδεια για τους ευρωπαϊκούς παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία βασίζεται σε ενιαίο σύστημα κοινοποίησης στο κράτος μέλος της έδρας του παρόχου,

την εναρμόνιση των όρων διαθεσιμότητας, εκχωρήσεων και της διάρκειας των δικαιωμάτων χρήσης του ραδιοφάσματος,

την καθιέρωση προϊόντων εικονικής ευρυζωνικής πρόσβασης και προϊόντων ηλεκτρονικών επικοινωνιών με εξασφαλισμένη ποιότητα υπηρεσιών (ASQ),

την εναρμόνιση των διατάξεων που αφορούν τα δικαιώματα των τελικών χρηστών/καταναλωτών (απαιτήσεις για διαφανή ενημέρωση και συμβάσεις, σαφώς ορισμένοι όροι σύναψης και τερματισμού συμβάσεων, ουδετερότητα δικτύου, εξασφαλισμένη ποιότητα υπηρεσιών, δυνατότητα ευκολότερης αλλαγής και μεταφοράς αριθμού σε νέο πάροχο),

εξουσίες επιβολής κυρώσεων από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, καθώς και τους κανόνες σχετικά με την αρμοδιότητα της Επιτροπής να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση ή εκτελεστικές πράξεις,

κανόνες για τις κλήσεις περιαγωγής στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας,

περιορισμός του κόστους των κλήσεων σε σταθερό τηλέφωνο εντός της ΕΕ, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις χρεώσεις των εγχώριων υπεραστικών κλήσεων,

μεγαλύτερη σταθερότητα του BEREC (Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες), ως συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

3.3

Όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου 2013, η αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, η προαγωγή του αποτελεσματικού ανταγωνισμού και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω ενός προβλέψιμου και σταθερού νομικού πλαισίου, παράλληλα με τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών, καθώς και τον συντονισμό του χρονικού σημείου και των συνθηκών παραχώρησης συχνοτήτων, είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των κρατών μελών (έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 (EUCO 169/13, CO EUR 13 CONCL 7), σημεία 5 και 9).

3.4

Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και το χαμηλότερο κόστος της χρήσης ταχύτερης σύνδεσης θα επιτρέψει σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ΜμΕ, να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στην παγκόσμια αγορά.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις επί της πρότασης κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

4.1   Ενιαία ενωσιακή αδειοδότηση

4.1.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η παροχή υπηρεσιών πέραν των εθνικών συνόρων προσκρούει προς το παρόν στη γραφειοκρατία που προκαλεί ο κατακερματισμός των εθνικών αρχών έκδοσης αδειών λειτουργίας, εκχώρησης ραδιοφάσματος, ρύθμισης των προϊόντων πρόσβασης, καθώς και των κανόνων που διέπουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

4.1.2

Οι φορείς εκμετάλλευσης εκμεταλλεύονται αυτόν τον κατακερματισμό της αγοράς εις βάρος του τελικού χρήστη, παρέχοντας ακριβότερες υπηρεσίες πέραν των συνόρων.

4.1.3

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η πρόταση κανονισμού θα συμβάλει στην εδραίωση των φορέων εκμετάλλευσης και στην ανάδειξη παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Η διαδικασία αυτή θα είναι επωφελής για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των κρατών μελών στις αγορές παγκοσμίως.

4.1.4

Η ενίσχυση των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών και οι ομοιόμορφες νομικές διατάξεις θα καταστήσουν τους Ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών πιο ελκυστικούς για τους θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η παροχή δε επιπρόσθετου κεφαλαίου στους φορείς εκμετάλλευσης θα αυξήσει τις επενδυτικές τους δυνατότητες.

4.1.5

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την καθιέρωση της ενιαίας ενωσιακής αδειοδότησης ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αναβάθμιση της λειτουργίας του συστήματος. Συνεπώς, πρέπει να οριστούν σαφώς οι διαδικασίες και οι αρχές συνεργασίας.

4.1.6

Η ΕΟΚΕ θα επιδοκίμαζε μια πρόταση κανονισμού στην οποία θα προτεινόταν η καθιέρωση της ενιαίας ενωσιακής αδειοδότησης, όπως άλλωστε έχει ήδη εισηγηθεί και ζητήσει σε αρκετές γνωμοδοτήσεις της.

4.2   Συντονισμός της χρήσης του ραδιοφάσματος

4.2.1

Η εναρμόνιση του τρόπου διαχείρισης του ραδιοφάσματος βάσει ενιαίων κανόνων χρήσης (κανόνες εκχώρησης, διάρκεια κράτησης, δυνατότητες ανακατανομής και διαμοιρασμού) θα διευκολύνει την καθιέρωση νέων τεχνολογιών ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης (τέταρτης γενιάς και μεταγενέστερες τεχνολογίες).

4.2.2

Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, ο κανονισμός προκαταλαμβάνει την προβλεπόμενη για το 2016 αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με την περιαγωγή και τις αποφάσεις για τη διάθεση του φάσματος που αναμένεται να ληφθούν στην παγκόσμια διάσκεψη ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών [ITU-R (ITU Radiocommunication Sector/Τομέας Ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών): ένας από τους τρεις τομείς (μονάδες) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, σχετικός με θέματα ραδιοεπικοινωνιών] το 2015.

4.3   Ευρωπαϊκά προϊόντα εικονικής πρόσβασης

4.3.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η πρόταση για τους σχετικούς με την εικονική ευρυζωνική πρόσβαση κανόνες γίνεται σε κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας όσον αφορά τη ρύθμιση των δικτύων υψηλής ταχύτητας NGN/NGA (Next Generation Networks/Next Generation Access: δίκτυα επόμενης γενιάς/δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς) και τις διαφορές στις ρυθμιστικές πρακτικές του κάθε κράτους μέλους. Πρέπει να εισαχθούν με μεγάλη προσοχή σταθεροί ρυθμιστικοί κανόνες που θα ενθαρρύνουν τους φορείς εκμετάλλευσης να επενδύουν στις ακριβές υποδομές των δικτύων NGN/NGA, καθότι μόλις τώρα αρχίζουν να διαμορφώνονται ρυθμιστικές πρακτικές για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να αναπτυχθούν προϊόντα χονδρικής με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών στην καθεμία εγχώρια αγορά και όχι τη «μέση χώρα της ΕΕ».

4.4   Προϊόν συνδετικότητας με εξασφαλισμένη ποιότητα υπηρεσιών (ASQ)

4.4.1

Η καθιέρωση ενός προϊόντος συνδετικότητας με εξασφαλισμένη ποιότητα υπηρεσιών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη δημιουργία και παροχή ειδικευμένων και προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών.

4.4.2

Κατά την ΕΟΚΕ, η απαίτηση για παροχή προϊόντων συνδετικότητας ASQ πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τον ισορροπημένο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των μεγάλων φορέων εκμετάλλευσης και των μικρότερων παρόχων υπηρεσιών από τον τομέα των ΜμΕ.

4.5   Εναρμονισμένα δικαιώματα των τελικών χρηστών

4.5.1

Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι η εναρμόνιση των δικαιωμάτων του τελικού χρήστη, των υποχρεώσεων όσον αφορά τη διαφάνεια και τη σαφή ενημέρωση του καταναλωτή ως προς τους όρους, την ποιότητα, τα δικαιώματα, τις χρεώσεις και τους κανόνες που διέπουν την αλλαγή παρόχου θα ωφελήσει σαφώς τους χρήστες των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, θα ενισχύσει τη θέση τους έναντι των παρόχων υπηρεσιών και θα ελαττώσει την ασύμμετρη ενημέρωση.

4.5.2

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της διάταξης περί ειδικής ενημέρωσης και συμβατικών υποχρεώσεων που αφορά:

την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες με αναπηρία, καθώς και τις λεπτομέρειες των προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς·

τη μορφή των μέτρων που ενδέχεται να λάβει ο πάροχος για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν την ασφάλεια ή την ακεραιότητα, ή απειλών και ευάλωτων σημείων·

τον έλεγχο, από τον ίδιο τον τελικό χρήστη, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί.

4.5.3

Η ΕΟΚΕ είναι σύμφωνη με την πρόταση επιβολής στους παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών της υποχρέωσης να διανέμουν δωρεάν πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος στους τελικούς χρήστες με αντικείμενο:

τις πιο κοινές χρήσεις των υπηρεσιών ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών με σκοπό την ενασχόληση με παράνομες δραστηριότητες ή τη διάδοση υλικού επιβλαβούς περιεχομένου και των νομικών τους επιπτώσεων·

τα μέσα προστασίας του συνδρομητή έναντι κινδύνων που απειλούν την προσωπική ασφάλεια και έναντι της παράνομης πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα κατά τη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

4.5.4

Εντούτοις, η ΕΟΚΕ λυπάται για το γεγονός ότι τα κεφάλαια IV και V της πρότασης κανονισμού είναι ασαφώς διατυπωμένα, ιδίως όσον αφορά τους υποκειμενικούς παράγοντες από τους οποίους εξακολουθούν να εξαρτώνται ορισμένα δικαιώματα των καταναλωτών, ενώ ήλπιζε ότι αυτοί οι παράγοντες θα μετατρέπονταν σε δεσμευτικές εγγυήσεις και αυτό αφορά κυρίως τα άρθρα 23 παράγραφος 3, 27, 28 και 30 της πρότασης κανονισμού.

4.6   Χρεώσεις περιαγωγής και διεθνών κλήσεων

4.6.1

Τα τέλη των κινητών επικοινωνιών περιαγωγής εντός της ΕΕ εξακολουθούν να είναι υπερτιμημένα και σαφώς ανώτερα από τις τιμές που χρεώνονται για την ίδια υπηρεσία στο εσωτερικό μιας χώρας, ενώ σύμφωνα με το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη, απώτερος στόχος είναι η κατάργηση της απόκλισης ανάμεσα στις εγχώριες τιμές και τις τιμές περιαγωγής, ώστε να δημιουργηθεί μια εσωτερική αγορά των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών.

4.6.2

Παρότι έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια για τις χρεώσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι μέσες τιμές που χρεώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς εκμετάλλευσης ελάχιστα αποκλίνουν από τα ανώτατα επίπεδα που ορίζει η νομοθεσία, γεγονός που εμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οφείλει, στα πλαίσια νέας νομοθετικής δέσμης, να προτείνει την κατάργηση της πρόσθετης χρέωσης για τις εισερχόμενες κλήσεις περιαγωγής, ενώ οι λοιπές χρεώσεις περιαγωγής αναμένεται ότι θα καταργηθούν βαθμιαία, καθώς θα τονωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης ή τουλάχιστον μεταξύ ενώσεων φορέων εκμετάλλευσης.

4.6.3

Η ΕΟΚΕ τάσσεται, κατ’ αρχήν, υπέρ της κατάργησης όλων των τελών περιαγωγής (φωνητικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα, δεδομένα) και όχι μόνο της χρέωσης για τις εισερχόμενες κλήσεις. Εξάλλου, εκτιμά ότι για να δημιουργηθεί μια πραγματική εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά των κινητών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πρέπει επίσης να επανεξεταστούν τα τέλη που εφαρμόζονται για τις «διαβιβαστικές» κινητές επικοινωνίες εντός της ΕΕ.

4.6.4

Εντούτοις, δεδομένου ότι οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στον κανονισμό του 2012 δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από τον Ιούλιο του 2014, η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η ημερομηνία κατάργησης των τελών περιαγωγής πρέπει να οριστεί με βάση την έκβαση των εν λόγω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αφού θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

4.6.5

Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό διάστημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς να αντισταθμίσουν τη μείωση των εσόδων λόγω κατάργησης των τελών περιαγωγής με αύξηση των εγχώριων χρεώσεων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απέβαινε εις βάρος όλων των καταναλωτών, κυρίως δε των πολιτών που, για δικούς τους λόγους, δεν μετακινούνται εκτός της χώρας διαμονής τους και, συνεπώς, δεν πραγματοποιούν κλήσεις περιαγωγής.

4.6.6

Ακόμη, για την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας των τιμών, κυρίως δε των κατ’ αποκοπή προσφορών, η ΕΟΚΕ προτείνει να καταρτίσουν οι ρυθμιστικές αρχές, σε συνεργασία με τις οργανώσεις καταναλωτών, ένα πρότυπο τυποποιημένων πληροφοριών σχετικά με τη σύνθεση των τιμών, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των διαφόρων προσφορών και να διευκολύνεται η αναζήτηση της πιο συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς.

4.6.7

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι συμπράξεις μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων —υπέρ των οποίων έχει ταχθεί διακαώς— δεν θα οδηγήσουν επ’ ουδενί σε συμφωνίες ή ολιγοπώλια που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

4.7   Μεταβολή του καθεστώτος του BEREC

4.7.1

Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ως προς το καθεστώς του BEREC (λ.χ. πρόβλεψη θέσης προέδρου πλήρους απασχόλησης στο ρυθμιστικό συμβούλιο) ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκείς δεδομένων των ζητημάτων ανταγωνιστικότητας και της ανάγκης παροχής επενδυτικών κινήτρων, ιδίως όσον αφορά τις ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα NGN/NGA.

Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2014

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Henry MALOSSE


(1)  EE C 271 – 19.09.2013, σ. 133-137, ΕΕ C 229 – 31.07.2012, σ. 1-6, ΕΕ C 351 – 15.11.2012, σ. 31-35.

(2)  ΕΕ C 123, 25.4.2001, σ. 55-56, EE C 123, 25.4.2001, σ. 56-61, EE C 123, 25.4.2001, σ. 53-54, EE C 24, 28.1.2012, σ. 131-133 και ΕΕ C 133, 9.5.2013, σ. 22-26.


Top