Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE2235

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων — Δράση για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση» COM(2012) 299 final

ΕΕ C 44 της 15.2.2013, p. 153–156 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 44/153


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων — Δράση για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση»

COM(2012) 299 final

2013/C 44/27

Γενικός εισηγητής: o κ. VERBOVEN

Στις 14 Αυγούστου 2012, η Επιτροπή αποφάσισε, με βάση το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το ακόλουθο θέμα:

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Δράση για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση

COM(2012) 299 final.

Στις 10 Ιουλίου 2012 το Προεδρείο της ΕΟΚΕ ανέθεσε την προετοιμασία των προπαρασκευαστικών εργασιών στην Συντονιστική επιτροπή «Ευρώπη 2020»

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιών, κατά την 485η σύνοδο ολομέλειας, της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 2012 (συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2012), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή όρισε γενικό εισηγητή τον κ. Xavier VERBOVEN και υιοθέτησε με 114 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 9 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Συστάσεις

Μετά από αίτηση της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να εκπονήσει γνωμοδότηση για την ανακοίνωση με θέμα «Δράση για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση». H EOKE υπογραμμίζει τη στενή σχέση που υφίσταται μεταξύ των τριών αυτών πτυχών, οι οποίες συνεπάγονται συγκεκριμένες ευθύνες για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η γνωμοδότηση εστιάζεται ιδιαίτερα στην ευθύνη που φέρουν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, καθώς και στη συνδρομή που μπορούν να προσφέρουν, ειδικά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Δίνει έμφαση στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών που θα επαναφέρουν την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλουν στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και θα αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα.

1.1

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή και η συνεργασία συνιστούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη σωστή διαμόρφωση των πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την υλοποίησή τους στην πράξη και την αποτελεσματική τους ολοκλήρωση.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει τα εξής:

Οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να μετατρέψουν τις υφιστάμενες και τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης που διαθέτουν οι διάφορες ομάδες και συχνά επηρεάζουν καθοριστικά την κατανομή εισοδημάτων

Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και ο κοινωνικός διάλογος ενισχύουν την αξιοπιστία και διευρύνουν την κοινωνική αποδοχή των προτεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων.

Η συμμετοχή έχει επίσης σημασία για τη στενή παρακολούθηση τόσο της πολιτικής που εφαρμόστηκε όσο και των αποτελεσμάτων της, έτσι ώστε οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών να μπορούν να προβαίνουν σε αξιολογήσεις και να προειδοποιούν έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, και ιδιαίτερα οι κοινωνικοί εταίροι, πρέπει να διαμορφώνουν στην πράξη τις προτεινόμενες πολιτικές.

1.2

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης προς όφελος όλων. Συγχρόνως, είναι επιτακτικά αναγκαίο να εξαχθούν διδάγματα από την πράξη. Για τον σκοπό αυτόν, ο κοινωνικός διάλογος και ο διάλογος με την κοινωνία πολιτών είναι απολύτως απαραίτητος τόσο σε θέματα οικονομικής πολιτικής όσο και σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικής συνοχής.

1.3

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής για την κατάρτιση ενός πίνακα αποτελεσμάτων με τους δείκτες απασχόλησης, καθώς και για την παρακολούθηση των εθνικών σχεδίων για την απασχόληση. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στην κατάρτιση αυτού του πίνακα δεικτών και κριτηρίων για την αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων απασχόλησης.

1.4

Σχετικά με τη διαμόρφωση των μισθών, η ΕΟΚΕ θα ήθελε να υπενθυμίσει στην Επιτροπή ότι οι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάγονται στις αρμοδιότητες των κοινωνικών εταίρων, όπως, άλλωστε ορίζει και η Συνθήκη της ΕΕ.

1.5

Η ΕΟΚΕ απευθύνει, συνεπώς, έκκληση στους ευρωπαίους πολιτικούς ιθύνοντες να ενσωματώσουν τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών με διαρθρωμένο τρόπο στις διάφορες πολιτικές διεργασίες της διαδικασίας «Ευρώπη 2020». Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στον τομέα αυτόν, δείχνει, ωστόσο, ότι το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο ρόλος και η ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου και της συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών.

1.6

Η ΕΟΚΕ προτείνει, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, να συμμετάσχουν εγκαίρως οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι μέσω του κοινωνικού διαλόγου και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στην προετοιμασία της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης και τονίζει ότι η συμμετοχή αυτή θα ήταν εξίσου επιθυμητή και όσον αφορά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων των κατευθυντήριων γραμμών για την πολιτική απασχόλησης και των Κυρίων Προσανατολισμών της Οικονομικής Πολιτικής.

2.   Εισαγωγή

2.1

Στις 30 Μαΐου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωση με τίτλο «Δράση για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση» (COM (2012) 299). Η ανακοίνωση συνιστά καίριο στοιχείο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο ξεκινά με την ετήσια ανασκόπηση της ανάπτυξης που καταρτίζει η Επιτροπή και λήγει με τη διατύπωση συγκεκριμένων συστάσεων ανά χώρα που εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

2.2

Μετά από αίτηση της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει γνωμοδότηση για την ανακοίνωση με θέμα «Δράση για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση». Η γνωμοδότηση εστιάζεται σε μία ειδική πτυχή και ιδιαίτερα στην ευθύνη που φέρουν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και στη συνδρομή που μπορούν να προσφέρουν. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών που θα επαναφέρουν την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλουν στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και θα αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα.

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί μέσω της γνωμοδότησης αυτής, και μετά από την ανάλυση ορισμένων τομέων πολιτικής, να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο, θετικότερο και αποφασιστικότερο ρόλο κατά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα θα είναι να εκπονήσει η ΕΟΚΕ μία γνωμοδότηση για την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 2013, στην οποία θα εξετάσει όλους τους τομείς πολιτικής που παρουσιάζει η Επιτροπή.

2.3

Καταρχάς, η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής περιορίζει την αναφορά του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας πολιτών σε τρία μόνο θέματα, ήτοι το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους μισθούς και την «αλλαγή» ως γενικό θέμα (βλ. παρακάτω σημείο 4.1.). Η ΕΟΚΕ επιθυμεί συνεπώς να τονίσει με έμφαση ότι ο κοινωνικός διάλογος και ο διάλογος με την κοινωνία πολιτών καλύπτει πολύ περισσότερους τομείς και θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, η καινοτομία, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η βιομηχανική πολιτική, η αειφόρος ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας και η κοινωνική προστασία. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να υπογραμμίσει σε αυτήν την γνωμοδότησή της, πρώτα τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και του διαλόγου με την κοινωνία πολιτών (βλ. σημείο 3), πριν εξετάσει τους τρεις ειδικούς τομείς στους οποίους η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ρητά τον ρόλο της διαβούλευσης και του διαλόγου (σημείο 4). Στο τελευταίο τμήμα της γνωμοδότησης διατυπώνει περαιτέρω προτάσεις σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της διαβούλευσης και της συμμετοχής στη δομή του πολιτικού θεματολογίου για την στρατηγική «Ευρώπη 2020».

3.   Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία πολιτών συνιστά βασικό κλειδί κάθε επιτυχημένης πολιτικής

3.1

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή και η συνεργασία δεν είναι πολυτέλεια αλλά ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη σωστή διαμόρφωση των πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την υλοποίησή τους στην πράξη και την αποτελεσματική τους ολοκλήρωση.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να μετατρέψουν τις υφιστάμενες και τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης που διαθέτουν οι διάφορες ομάδες και συχνά επηρεάζουν καθοριστικά την κατανομή εισοδημάτων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο κοινωνικός διάλογος και ο διάλογος με τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή των προσπαθειών για την ανόρθωση της οικονομίας. Επομένως, η διαβούλευση και η συμμετοχή συνδέονται στενά με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό σημαίνει εξάλλου ότι η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και ο διάλογος με την κοινωνία πολιτών, στο βαθμό που τηρούνται, ενισχύουν την αξιοπιστία και διευρύνουν την κοινωνική αποδοχή των κοινωνικών και οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται, και συνεπώς αποτελούν εγγύηση για μία επιτυχημένη πολιτική. Πράγματι, μία πολιτική η οποία αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί με συνέπεια μακροπρόθεσμα, επειδή στηρίζεται στην ευρεία αποδοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας γενικά, θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και θα αποφέρει απτά αποτελέσματα όσον αφορά την καινοτομία και τις επενδύσεις. Αντιθέτως, μία πολιτική-σοκ, που επιβάλλει τη ταχεία απόσυρση μέτρων επειδή δεν έχουν την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων ομάδων, θα προκαλέσει δυσπιστία και σύγχυση, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αποτελεσματικότητας και καταλληλότητάς της. Με άλλα λόγια, επενδύοντας στην διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο επενδύουμε αποτελεσματικά στο κοινωνικό κεφάλαιο.

Η συμμετοχή είναι επίσης σημαντική προϋπόθεση για τη στενή παρακολούθηση της πολιτικής που εφαρμόζεται, καθώς και των αποτελεσμάτων της. Από αυτή την άποψη, οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και οι κοινωνικοί εταίροι λειτουργούν ως μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης: Μπορούν να προβλέψουν έγκαιρα απρόσμενες ή ανεπιθύμητες συνέπειες της πολιτικής και να θίξουν το θέμα αυτό στη συζήτηση με τους πολιτικούς ιθύνοντες

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί που διαμορφώνουν στην πράξη τις προτεινόμενες πολιτικές είναι οι κοινωνικές οργανώσεις, και ιδιαίτερα οι κοινωνικοί εταίροι. Για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μια πολιτική, πρέπει οπωσδήποτε να συνυπογράφεται από τους παράγοντες που θα κληθούν να την εφαρμόσουν.

3.2

Η ΕΟΚΕ τονίζει με έμφαση στην Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε άλλους πολιτικούς φορείς ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου, ότι οι κοινωνικές διαβουλεύσεις και ο διάλογος με την κοινωνία πολιτών πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Ο σκοπός δεν είναι τα ωραία λόγια για τη σημασία της συμμετοχής και στη συνέχεια η εφαρμογή των αρχικών πολιτικών σχεδίων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνικών παραγόντων. Μία τέτοια στάση θα οδηγούσε σε απώλεια κοινωνικού κεφαλαίου και κοινωνικής εμπιστοσύνης, και θα προκαλούσε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

3.3

Αξίζει να υπενθυμιστεί σχετικά η λεγόμενη οριζόντια ρήτρα (άρθρο 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.) Η ρήτρα αυτή υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει υπόψη σαφώς προσδιορισμένα κοινωνικά κριτήρια και στόχους κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων. Αυτό αφορά την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Η συμμετοχή των κοινωνικών παραγόντων στην πολιτική αυτή συνιστά εύλογο και απαραίτητο αποτέλεσμα της οριζόντιας ρήτρας

4.   Τομείς πολιτικής στους οποίους η Επιτροπή παραπέμπει στις κοινωνικές διαβουλεύσεις και στον διάλογο με την κοινωνία πολιτών

4.1

Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει σε τρία σημεία τη σημασία και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών. Η ΕΟΚΕ παραθέτει ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία της ανακοίνωσης:

COM (2012) 299 «Διακυβέρνηση, σελίδα 3, 3η παράγραφος - Οφείλουμε να οικοδομήσουμε τη συναίνεση και την εμπιστοσύνη ως προς την ανάγκη πραγματοποίησης αλλαγών και ως προς τις επιλογές που πρέπει να γίνουν. Οι κοινωνικοί εταίροι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον διάλογο αυτό».

COM (2012) 299 «Αξιοποίηση του δυναμικού του ανθρώπινου κεφαλαίου, σελίδα 8, 2η παράγραφος - Στην τελευταία δέσμη για την απασχόληση, η Επιτροπή πρότεινε σειρά συγκεκριμένων μέτρων για ανάκαμψη συνοδευόμενη από πλούτο εργασιακών θέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ». Η συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων, καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών ενδιαφερόμενων φορέων θα είναι αναγκαία για την εφαρμογή των συγκεκριμένων δράσεων που προτείνονται για την αξιοποίηση του δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς, όπως στον τομέα των ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίες), της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της πράσινης οικονομίας. Η βελτίωση της παρακολούθησης των εθνικών προγραμμάτων απασχόλησης με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης και τον πίνακα αποτελεσμάτων που πρότεινε η Επιτροπή θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, (...)

COM (2012) 299 «Καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης·- σελίδα 18, 5η παράγραφος Ορισμένα κράτη μέλη εφάρμοσαν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις των οικείων συστημάτων καθορισμού των μισθών και τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ώστε με την πάροδο του χρόνου η εξέλιξη των μισθών να συμβαδίζει σε μεγαλύτερο βαθμό με την εξέλιξη της παραγωγικότητας. Περιορισμένη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε άλλες χώρες, όπου η λειτουργία ορισμένων συστημάτων τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών έχει χαρακτηριστεί ως πιθανή απειλή για την ανταγωνιστικότητα. Οι εν λόγω χώρες, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να περιορίσουν αυτό το μειονέκτημα στο μέλλον. Σε χώρες που παρουσιάζουν πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρατηρείται κάποια εξισορρόπηση υπέρ της εγχώριας ζήτησης, μεταξύ άλλων μέσω αυξήσεων των μισθών. Η εξισορρόπηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί.»

4.2

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει καταρχάς την πρόθεση της Επιτροπής να επιδιώξει τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών τουλάχιστον σε αυτούς τους τρεις ειδικούς τομείς. Συγχρόνως επιθυμεί να διατυπώσει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

4.3

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης προς όφελος όλων. Συγχρόνως, είναι επειγόντως αναγκαίο να εξαχθούν διδάγματα από την πράξη. Όταν μία συγκεκριμένη οικονομική πολιτική συνεπάγεται νέα μείωση της ανάπτυξης καταποντίζοντας ορισμένες οικονομίες στην ΕΕ σε νέα ύφεση, η οποία απειλεί τόσο τη σταθερότητα (περικοπές και σταθερά υψηλό δημόσιο χρέος), όσο και την κοινωνική συνοχή (υψηλά και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας), οι πολιτικοί ιθύνοντες οφείλουν να λάβουν το γεγονός αυτό σοβαρά υπόψη και να αναπροσανατολίσουν ριζικά την πολιτική αυτή. Ο σκοπός του κοινωνικού διαλόγου είναι η επίτευξη καλύτερης πολιτικής, αποδεκτής από ευρεία στρώματα που πληθυσμού, και η αποφυγή της πεισματικής εμμονής σε μία πολιτική που έχει αποδεδειγμένα ολέθρια αποτελέσματα, τόσο για την οικονομία, όσο για τον δημόσιο προϋπολογισμό και την κοινωνική συνοχή.

4.4

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής για την κατάρτιση πίνακα αποτελεσμάτων με τους δείκτες απασχόλησης, καθώς και για την συστηματική παρακολούθηση των εθνικών σχεδίων για την απασχόληση Οι κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στην κατάρτιση αυτού του πίνακα δεικτών και κριτηρίων για την αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων για την απασχόληση.

4.5

Ο τρίτος τομέας στον οποίο η Επιτροπή παραπέμπει ειδικά στο ρόλο και στη συμμετοχή των κοινωνικών παραγόντων και των κοινωνικών εταίρων είναι ο τομέας των μισθών, στον οποίο, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί η Επιτροπή, απαιτείται η «συνεργασία» των κοινωνικών εταίρων κατά την μεταρρύθμιση των συστημάτων καθορισμού των μισθών. Σε σχέση με αυτό, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να υπενθυμίσει στην Επιτροπή, ότι στα περισσότερα κράτη μέλη οι μισθοί και οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και το ίδιο το σύστημα διαμόρφωσης των μισθών, υπάγονται στις αυτόνομες αρμοδιότητες των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διεξάγουν για τον σκοπό αυτόν διαπραγματεύσεις και συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις. Αυτός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να διεξάγουν αυτόνομα διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να μεταβληθεί σε γύρο διαβουλεύσεων. Δεν μπορεί η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων να περιοριστεί σε ένα απλό δικαίωμα διατύπωσης γνώμης. Η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου θεμελιώνεται, άλλωστε και στα άρθρα 152 και 153-5 της Συνθήκης της ΕΕ, όπου διατυπώνεται επίσης η αρχή ότι η ΕΕ οφείλει να σέβεται τα εθνικά συστήματα εργασιακών σχέσεων. Με αυτήν την έννοια η πρόταση για «διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους κατά την αναθεώρηση π.χ. ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, είναι όχι μόνον ανεπαρκής αλλά και εσφαλμένη, ειδικά όταν τα οικεία πρότυπα κοινωνικού διαλόγου προβλέπουν ότι παρόμοιοι μηχανισμοί τιμαριθμικής αναπροσαρμογής συμφωνούνται από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους μετά από διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων.

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, η ΕΟΚΕ διερωτάται μήπως η Επιτροπή αποδίδει υπερβολική σημασία στη μείωση των μισθών. Μία πιο προσεκτική ανάλυση των ανά χώρα συστάσεων που επισυνάπτονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, δείχνει ότι από τα 17 κράτη μέλη για τα οποία η Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τους μισθούς, στα 16 οι συστάσεις στοχεύουν στην αναχαίτιση της δυναμικής των μισθών, είτε μέσω της μεταρρύθμισης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, είτε μέσω του περιορισμού των κατώτατων μισθών, με την αποκέντρωση των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς ή με την αύξηση της ελαστικότητας των κατώτατων μισθών. Οι ανισσοροπίες που χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση έχουν ωστόσο διαρθρωτικό χαρακτήρα και οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης είναι διαφορετικές σε κάθε κράτος μέλος της Νομισματικής Ένωσης (υποσημείωση: αναφορά στο ΔΝΤ, ) External Imbalances in the Euro Area. Working paper 12/136,2012). Εξακολουθεί, ωστόσο, να αληθεύει ότι η μάχη του ανταγωνισμού με τις χώρες με χαμηλούς μισθούς δεν μπορεί να κερδηθεί με μείωση των μισθών.

5.   Διαρθρωτική θεμελίωση του κοινωνικού διαλόγου και της διαδικασίας συμμετοχής

5.1

Τέλος, η ΕΟΚΕ απευθύνει έκκληση στους ευρωπαίους πολιτικούς ιθύνοντες να θεμελιώσουν τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών με διαρθρωμένο τρόπο στις διάφορες πολιτικές διεργασίες. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στον τομέα αυτόν δείχνει, ωστόσο, ότι για πολλούς λόγους και κυρίως λόγω των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει αδιάλειπτα η Επιτροπή σε αυτές τις πολιτικές διεργασίες, η ενωσιακή διαδικασία λήψης αποφάσεων επηρεάζει σε αυξανόμενο βαθμό τις διαβουλεύσεις και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο εθνικό επίπεδο. Από αυτήν την άποψη, η ΕΟΚΕ θεωρεί απολύτως απαράδεκτο να μετατρέπεται η διαβούλευση και η συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών σε εθνικό επίπεδο σε απλό πρόσχημα, μέσω της υπονόμευσης ή και του μη σεβασμού των εθνικών παραδόσεων διαβούλευσης (προβλήματα χρονοδιαγράμματος, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία διαβουλεύσεων, και συγκέντρωσης της επεξεργασίας των σχεδίων μεταρρύθμισης από τις εθνικές αρχές που εφαρμόζουν ελάχιστα ή καθόλου την κοινωνική διαβούλευση/συμμετοχή).

5.2

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η ΕΟΚΕ προτείνει τα ακόλουθα:

οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι πρέπει, μέσω του κοινωνικού διαλόγου και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, να συμμετάσχουν σε πρώιμο στάδιο στην προετοιμασία της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης·

η συμμετοχή αυτή θα ήταν εξίσου επιθυμητή και όσον αφορά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων των κατευθυντήριων γραμμών για την πολιτική απασχόλησης και των Κυρίων Προσανατολισμών της Οικονομικής Πολιτικής·

κατά την κατάρτιση των εθνικών μεταρρυθμιστικών σχεδίων θα πρέπει να διοργανώνεται ένας ευρύτερος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Αυτό προϋποθέτει την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε να διατίθεται επαρκής χρόνος για εμπεριστατωμένο διάλογο που θα οδηγήσει στη διατύπωση διεξοδικών εναλλακτικών προτάσεων και προσεγγίσεων. Η ΕΟΚΕ προτείνει εξάλλου την εκπόνηση τελικής έκθεσης σχετικά με τον διάλογο εθνικού επιπέδου κατά τον οποίο έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις και προτάσεις και να προστεθεί η έκθεση αυτή στις ανά χώρα εκθέσεις που θα εκπονήσει η Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διαπιστωθεί σε ποιες χώρες ο κοινωνικός διάλογος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο·

η δημοσίευση των συστάσεων της Επιτροπής ανά χώρα αποτελεί ακόμη ένα στάδιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα και να ζητείται έγκαιρα η γνώμη τους·

τέλος, όσον αφορά τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, είναι απαραίτητο να εναρμονίζονται αφενός οι συστάσεις ανά χώρα που αφορούν τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αφετέρου οι αναλύσεις και οι συστάσεις της διαδικασίας σχετικά με τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισότητες. Οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να έχουν την δυνατότητα ακρόασης και παρουσίασης των θέσεών τους στον τομέα αυτόν.

Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2012.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


Top