EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XG1220(04)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου με θέμα τη συμβολή των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό στην προαγωγή της ενεργού συμμετοχής του πολίτη

OJ C 372, 20.12.2011, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.12.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 372/24


Συμπεράσματα του Συμβουλίου με θέμα τη συμβολή των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό στην προαγωγή της ενεργού συμμετοχής του πολίτη

2011/C 372/06

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ:

την κοινή δήλωση του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στα πλαίσια του Συμβουλίου στις 5 Μαΐου 2003, σχετικά με την «κοινωνική αξία του αθλητισμού για τους νέους» (1),

την απόφαση 2010/37/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2009, για το ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη (2011) (2), η οποία δίνει έμφαση στους παρακάτω στόχους:

δημιουργία περιβάλλοντος κατάλληλου για τον εθελοντισμό και διευκόλυνση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ,

ενίσχυση των μέσων των εθελοντικών οργανώσεων και βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού,

ανταμοιβή και αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων,

ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού,

τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 18ης Νοεμβρίου 2010, για τον ρόλο του αθλητισμού ως παράγοντα και μοχλού της ενεργού κοινωνικής ένταξης, (3)

την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο «Ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό» (4) και τη μελέτη του 2010 με τίτλο «Εθελοντισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση», οι οποίες παρέχουν αποδείξεις για τον πολύ υψηλό βαθμό διαφοροποίησης του εθελοντισμού στον αθλητισμό σε ολόκληρη την ΕΕ και εστιάζουν στις νομικές διατάξεις και τις πηγές χρηματοδότησης στον τομέα αυτόν, σημειώνοντας επίσης την ανάγκη κατάρτισης των εθελοντών,

την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και τον εθελοντισμό: «Αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ» (5),

το ψήφισμα της 20ής Μαΐου 2011 του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στα πλαίσια του Συμβουλίου, σχετικά με πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2011-2014 (6),

τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στην κοινωνική πολιτική (7),

το συνέδριο εμπειρογνωμόνων «Από τον εθελοντισμό στην ηγεσία στον αθλητισμό», που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στη Βαρσοβία (Πολωνία), στη διάρκεια του οποίου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα ακόλουθα θέματα:

η παρακαταθήκη, η κληρονομιά και η εμπειρία μειζόνων αθλητικών εκδηλώσεων και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια στο πλαίσιο των καθημερινών εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό,

η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες ομάδες εθελοντών στη διαδικασία στρατολόγησης για προσεχείς αθλητικές εκδηλώσεις,

η ανάγκη να υποστηριχθεί η αναγνώριση και η επικύρωση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό,

η ανάγκη να ενθαρρυνθεί η αμοιβαία μάθηση και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ:

1.

Λαμβανομένων δεόντως υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της θέσης ενός εκάστου κράτους μέλους και όλων των μορφών εθελοντισμού, με τον όρο «εθελοντικές δραστηριότητες» νοείται κάθε τύπος εθελοντικής τυπικής, μη τυπικής ή άτυπης δραστηριότητας που αναπτύσσεται με την ελεύθερη βούληση του ατόμου ως αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών και κινήτρων, χωρίς να προσδοκάται χρηματικό αντάλλαγμα. Υπάρχει δε όφελος για τον ίδιο τον εθελοντή, τις διάφορες κοινότητες και το κοινωνικό σύνολο. Οι εθελοντικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται εξάλλου από τα μεμονωμένα άτομα και τις ενώσεις ως μέσο για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων, κοινωνικών, σχετικών με τη διαφορά γενεών ή περιβαλλοντικών αναγκών και μελημάτων, και αναπτύσσονται συχνά προς στήριξη μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ή της πρωτοβουλίας μιας κοινότητας (8).

2.

Απαιτείται σαφής διάκριση μεταξύ των εθελοντικών δραστηριοτήτων και της έμμισθης απασχόλησης, την οποία οι εθελοντικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να υποκαθιστούν (9). Δεν θα πρέπει να διαιωνίζουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην έμμισθη και άμισθη εργασία και δεν μπορούν να ενθαρρύνουν οποιαδήποτε μείωση των ωρών εργασίας των υπαλλήλων ή την αποχώρησή τους από την αγορά εργασίας.

3.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συνολική ευθύνη του κράτους να εξασφαλίζει και να παρέχει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

4.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί το κράτος δικαίου και ο πλήρης σεβασμός της ακεραιότητας του ατόμου, οι εθελοντικές δραστηριότητες πρέπει να διέπονται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να σέβονται πλήρως τα οικουμενικά και θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο κίνημα της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη. Οι μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες και δομές που βασίζονται στις εθελοντικές δραστηριότητες αποτελούν θεμελιώδη όρο για την παροχή υπηρεσιών στον τομέα του αθλητισμού στα περισσότερα κράτη μέλη.

2.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ελκυστικών και δημοφιλών μορφών κοινωνικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και αποτελούν τμήμα της κοινωνικής κληρονομιάς του αθλητισμού. Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων —συμπεριλαμβανομένων όσων διοργανώνονται από επαγγελματικούς και εμπορικούς αθλητικούς φορείς—, καθώς και οι καθημερινές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον αθλητισμό σε πολλά κράτη μέλη, βασίζονται σε εθελοντές και σε εθελοντικές δραστηριότητες.

3.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον εθελοντισμό συμβάλλουν στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη και στην κοινωνική ένταξη πολιτών διαφόρων προελεύσεων, λόγω της βελτίωσης της κατανόησης και του σεβασμού μέσω της οικουμενικής γλώσσας του αθλητισμού, καθώς και στην εφαρμογή των βασικών αξιών και αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή: την αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την επικουρικότητα, προάγοντας έτσι την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

4.

Η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό παρέχει στους πολίτες νέες δεξιότητες —συμβάλλοντας έτσι, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της απασχολησιμότητάς τους και ενισχύοντας την αίσθησή τους ότι αποτελούν μέρος της κοινωνίας—, και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την κοινωνική αλλαγή.

5.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου μέσω της εδραίωσης ενός κοινωνικού δικτύου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

6.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό προάγουν τη θετική κοινωνική συμπεριφορά που βασίζεται σε αξίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μέσω του αθλητισμού, όπως λ.χ.:

η ευγενής άμιλλα,

το ομαδικό πνεύμα,

η επιμονή,

η αίσθηση ευθύνης,

η ηγεσία,

η ανεκτικότητα,

ο σεβασμός προς τους άλλους και

η ικανότητα υπερκέρασης των εμποδίων.

7.

Ο τομέας του αθλητισμού, μαζί με τις εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό, αποτελεί μετρήσιμη και σημαντική οικονομική και κοινωνική αξία στις εθνικές οικονομίες, η οποία έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

8.

Η προαγωγή της ανάπτυξης εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό συνάδει με τους στόχους του «ευρωπαϊκού έτους εθελοντικών δραστηριοτήτων 2011» και εξακολουθεί να επιτυγχάνει τους στόχους του «ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού 2010», ενώ παράλληλα συμβάλλει στους στόχους του «ευρωπαϊκού έτους ενεργού γήρανσης 2012».

9.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό μπορούν να προσδώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και προαγωγή της φυσικής άσκησης σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ευημερία των πολιτών και να μειώνονται οι ασθένειες που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής.

10.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό έχουν μεγάλη σημασία ως παράγοντας που συμβάλλει στην κινητικότητα των πολιτών μέσω της οικοδόμησης ικανοτήτων και της εμβάθυνσης της εμπειρίας σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό από άλλα κράτη μέλη, καθώς και μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της προώθησης των αξιών της ΕΕ πέρα από τα σύνορά της.

11.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό μπορούν να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των γενικότερων στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» αυξάνοντας την κινητικότητα και μέσω δραστηριοτήτων που ενισχύουν την απασχολησιμότητα, βελτιώνουν τη δημόσια υγεία, προάγουν την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την ενεργό γήρανση.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ, ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ:

1.

Να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, ιδίως με βάση:

την ανταλλαγή ορθών πρακτικών ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις αθλητικές οργανώσεις,

τον σεβασμό προς την αυτονομία των αθλητικών οργανώσεων, εξασφαλίζοντας επαρκή στήριξη προς τις οργανώσεις αυτές σε επίπεδο κράτους μέλους,

την ανάγκη να εξασφαλίζεται η κατάλληλη κατάρτιση στους εθελοντές του αθλητισμού, καθώς και η δυνατότητα να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα οφέλη του εθελοντισμού.

2.

Να συμβάλουν στη δημιουργία θετικής εικόνας για τους εθελοντές του αθλητισμού και των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό.

3.

Να θεωρήσουν τις εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό σημαντικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο:

να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να προσδιοριστούν οι ικανότητες και οι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω μη τυπικών και άτυπων εμπειριών μάθησης που σχετίζονται με τις εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό και να μελετηθούν οι δυνατότητες για την ευρύτερη αναγνώριση και επικύρωσή τους στο πλαίσιο των εθνικών συστημάτων επαγγελματικών προσόντων, με αναφορά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (EQF),

να επιδιωχθεί η διαβούλευση με τους αθλητικούς κύκλους και τις εθελοντικές οργανώσεις κατά την προετοιμασία των δράσεων.

4.

Να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών αρχών και αθλητικών οργανώσεων σε τοπική, εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα, ώστε να δημιουργηθούν δίκτυα για την επίλυση των κοινών προβλημάτων στον χώρο των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

5.

Να προωθήσουν τις εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό ως μορφή μη τυπικής και άτυπης μάθησης με σκοπό την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, καθώς και την ένταξή τους, μαζί με την τυπική μάθηση, σε μια διττή σταδιοδρομία για τους αθλητές.

6.

Να προαγάγουν τις εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό, για παράδειγμα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να προαχθεί η θετική συμπεριφορά απέναντι στους εθελοντές.

7.

Να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες των εθελοντών που συμμετέχουν στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων σε μακροπρόθεσμες δραστηριότητες σε όλα τα αθλητικά επίπεδα.

8.

Να ερευνήσουν την πιθανή προστιθέμενη αξία της δημιουργίας ενός συστήματος ανταμοιβών που να αναγνωρίζει τα πιο καινοτόμα εθελοντικά προγράμματα στον τομέα του αθλητισμού.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥΣ:

1.

Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη των αδικαιολόγητων εμποδίων στην ανάπτυξη εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του αδικαιολόγητου διοικητικού φόρτου.

2.

Να μελετήσουν την ανάπτυξη των αθλημάτων με βάση τις εθελοντικές δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σχετικά με τον οικονομικό και κοινωνικό της αντίκτυπο.

3.

Να ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό.

4.

Να προωθήσουν την ανάπτυξη των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές που αφορούν τον αθλητισμό, καθώς και τις κοινωνικές υποθέσεις, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

5.

Να εξερευνήσουν τη δυνατότητα των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό να συμβάλουν σε σχέδια που επιδοτούνται από ενωσιακά ταμεία και να αναπτύξουν μηχανισμούς ώστε να καταστεί δυνατή η κατάλληλη αξιολόγηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό.

6.

Να ενσωματώσουν, όπου κρίνεται σκόπιμο, πτυχές των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό στις δραστηριότητες διαφόρων ομάδων εμπειρογνωμόνων που θεσπίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.

7.

Να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό μέσω της διατομεακής συνεργασίας μεταξύ οντοτήτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στους τομείς του αθλητισμού, της υγείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1.

Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εθελοντικές δραστηριότητες και στην ικανότητα μη κερδοσκοπικών αθλητικών οργανώσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στην επόμενη γενιά ενωσιακών προγραμμάτων, χωρίς να θίγονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

2.

Να προσδιορίσει παράγοντες καθοριστικούς για την επιτυχία, ορθές πρακτικές και τομείς που απαιτούν στενότερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ανάπτυξη εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό.

3.

Όταν προτείνει νέα ενωσιακή νομοθεσία, να αξιολογεί τον πιθανό της αντίκτυπο στις εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό.


(1)  ΕΕ C 134 της 7.6.2003, σ. 5.

(2)  ΕΕ L 17 της 22.1.2010, σ. 43.

(3)  ΕΕ C 326 της 3.12.2010, σ. 5.

(4)  COM(2011) 12 τελικό.

(5)  COM(2011) 568 τελικό.

(6)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011, σ. 1.

(7)  Έγγρ. 14061/1/11 REV 1.

(8)  Βλέπε υποσημείωση 2.

(9)  Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 16ης Μαΐου 2007, σχετικά με τους κοινούς στόχους των εθελοντικών δραστηριοτήτων των νέων (ΕΕ C 241 της 20.9.2008, σ. 1).


Top