EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0625(03)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

OJ C 185, 25.6.2011, p. 10–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.6.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 185/10


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2011/C 185/05

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«SUSINA DI DRO»

Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0005-0779-30.06.2009

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( Χ )

1.   Ονομασία:

«Susina di Dro»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.6.

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Susina di Dro» καλύπτει το νωπό δαμάσκηνο της τοπικής ποικιλίας Prugna di Dro, κοινώς καλούμενο Susina di Dro.

Κατά τη στιγμή της διάθεσής τους στο εμπόριο οι νωποί καρποί πρέπει να είναι ακέραιοι, με νωπή και υγιή όψη, καθαροί, χωρίς ξένες ύλες και οσμές, ωοειδούς σχήματος, με μέτριο μήκος, συμπαγή σάρκα, καλυμμένοι από το χαρακτηριστικό λευκωπό πέλος.

Το τυπικό χρώμα των νωπών καρπών είναι:

φλοιός ερυθρο-ιώδους έως βαθυκυανο-ιώδους χρώματος, με παρουσία επιχρίσματος επάνθισης, ορισμένες φορές με μικρές πρασινωπές επιφάνειες·

σάρκα κίτρινου έως κιτρινοπράσινου χρώματος.

Χημικά χαρακτηριστικά:

 

Σάκχαρα — ελάχιστη τιμή κατά τη συγκομιδή 9,0 °Brix

 

Πολυφαινόλες — ελάχιστη τιμή 900 mg/Kg

Από την άποψη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, το προϊόν «Susina di Dro» ΠΟΠ διακρίνεται από τη λεπτή αρωματική γλυκόξινη γεύση και από την ευχάριστη πολτώδη σύσταση.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Οι φάσεις της παραγωγής, καθαρισμού και συσκευασίας πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής, ώστε να μην χαλάσει η ποιότητα των καρπών και να αποφευχθεί η ανάπτυξη ευρωτομυκήτων. Επιπλέον η ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επηρεάζει θετικά τη διατήρηση του χαρακτηριστικού στρώματος επάνθισης που καλύπτει τους καρπούς.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Η ΠΟΠ «Susina di Dro» συσκευάζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όλοι οι τύποι συσκευασίας κλείνονται με δίχτυ, μεμβράνη ή κάλυμμα.

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

Στις συσκευασίες πώλησης του προϊόντος πρέπει να εμφαίνονται η ένδειξη «Susina di Dro» ΠΟΠ και ο ακόλουθος λογότυπος. Αποτελείται από σχηματοποιημένο δαμάσκηνο ιώδους χρώματος που συμπληρώνεται με φύλλα πράσινου χρώματος και περιέχει τις ενδείξεις σε λευκό χρώμα «SUSINA DI DRO DOP», στο κέντρο, και «DENOMINAZIONE D’ORIGINE PROTETTA» (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), στο εσωτερικό περίγραμμα του δαμάσκηνου.

Λογότυπος:

Image

Απαγορεύεται η προσθήκη στην επισήμανση οποιασδήποτε ένδειξης προέλευσης που δεν προβλέπεται ρητά ή συμπληρωματικών ενδείξεων που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Susina di Dro» ΠΟΠ περιλαμβάνει το έδαφος των ακόλουθων κοινοτήτων της Αυτόνομης Επαρχίας του Trento: Arco, Bleggio Inferiore, Bleggio Superiore, Calavino, Cavedine, Fiavè, Dorsino, Drena, Dro, Lasino, Lomaso, Nago-Torbole, Padergnone, Riva del Garda, San Lorenzo in Banale, Stenico, Tenno, Terlago, Vezzano και Trento, της τελευταίας μόνον τα τμήματα Cadine, Sopramonte, Sant’Anna, Vigolo Baselga και Baselga del Bondone.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Susina di Dro» ΠΟΠ διακρίνεται λόγω του ιδιαίτερου κλίματός της που οφείλεται επίσης στην παρουσία της λίμνης Garda. Πράγματι, αν και η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο του αλπικού τόξου, οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτήν είναι ιδιαιτέρως ήπιες με μέση ετήσια θερμοκρασία 12,4 °C. Παρατηρείται επίσης σημαντική περίοδος φωτεινότητας που συνδέεται με την σχεδόν συνεχή απουσία νεφώσεων: η παρουσία φωτός φθάνει τις 10 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο, δηλαδή τα 36 000 δευτερόλεπτα συσσωρευμένης ολικής ηλιοφάνειας (μέση τιμή στις 21 Ιουνίου κάθε έτους). Ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, οι οποίοι στην προαλπική Ιταλία, όπως και στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, διακρίνονται από τις έντονες νεφώσεις, η ηλιοφάνεια ανέρχεται σε 100-120 ώρες μηνιαίως, δηλαδή σε 3-4 ώρες ηλιοφάνειας ημερησίως κατά μέσο όρο. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στο περιοδικό σύστημα ανέμων, δηλαδή στην εναλλαγή καθοδικών ρευμάτων από τις κοιλάδες και ανοδικών από τη λίμνη (καλούμενων «Òra del Garda»). Ο τελευταίος αυτός άνεμος ειδικότερα, ένα είδος χλιαρού ανέμου, όχι μόνον εξασφαλίζει την καθαρότητα του ουρανού αλλά και φυσάει τον χειμώνα σε αντίθετη κατεύθυνση από τους ψυχρούς βορεινούς ανέμους, ενώ το καλοκαίρι ασκεί ευεργετική επίδραση μετριάζοντας τις μέγιστες απογευματινές θερμοκρασίες οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα μείωναν την περιεκτικότητα του καρπού σε φαινόλες και την συσσώρευση σακχάρων. Στην περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Susina di Dro» ΠΟΠ οι χειμερινές περίοδοι είναι επομένως ιδιαιτέρως ήπιες, όπως και οι θερινές που δεν παρουσιάζουν παρά μόνον σποραδικά περιόδους ξηρασίας και υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνδυάζονται με τις εξαιρετικές ιδιότητες των εδαφών των οποίων ο γεωλογικός σχηματισμός ανάγεται σε θαλάσσιους προσχωσιγενείς σχηματισμούς. Η αντίδραση των εδαφών, πρακτικά στο σύνολο της περιοχής, είναι μετρίως αλκαλική, γεγονός που ευνοεί τη διαθεσιμότητα και τη δυναμική των ανόργανων στοιχείων και ιδίως την απορρόφηση φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Το προϊόν «Susina di Dro» είναι μια αυτόχθονη ποικιλία, με μακριά παράδοση, η οποία καλλιεργείται και έχει σταθεροποιηθεί γενετικά με την πάροδο του χρόνου στην κοιλάδα του ποταμού Sarca.

Η ιδιαίτερη αξία του προϊόντος «Susina di Dro» ΠΟΠ συνδέεται με την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες οι οποίες επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, το χρώμα και τη γεύση του καρπού και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από φαρμακολογική άποψη.

Οι καρποί χαρακτηρίζονται επίσης από ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η οποία είναι καθοριστική για την εμφάνιση της τυπικής γλυκόξινης γεύσης αυτού του τοπικού οικοτύπου.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του καρπού όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και σε σάκχαρα έχει ήδη σημειωθεί σε μελέτες που έχουν δημοσιευθεί ήδη από το 1975. Αυτή η συλλογή δεδομένων σε συνδυασμό με ορισμένες πιο πρόσφατες μελέτες χαρακτηρισμού μαρτυρούν ότι οι ιδιότητες του προϊόντος «Susina di Dro» έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό και επιβεβαιώνονται σήμερα.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η τοπική ποικιλία «Prugna di Dro» έχει επιλεγεί κατά τη διάρκεια των αιώνων χάρη στις γεωργικές γνώσεις των καλλιεργητών της περιοχής παραγωγής, οι οποίοι παρήγαγαν νέα φυτάρια κυρίως από σπόρους ή παραφυάδες, ασκώντας συνεχή έλεγχο και πίεση μαζικής γενετικής βελτίωσης βασιζόμενης στην παρατήρηση των φαινοτυπικών χαρακτήρων που συνδέονται ιδίως με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά των φυτειών και τα οργανοληπτικά των καρπών.

Η επεξεργασία και η συσσώρευση των πολυφαινολών και των σακχάρων που είναι παρόντα στο προϊόν «Susina di Dro» ΠΟΠ συνδέονται στενά με το κλίμα της περιοχής παραγωγής και ιδιαιτέρως με την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που προσλαμβάνουν τα φυτά και με τις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Αυτοί οι κλιματικοί παράγοντες παίζουν πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά το επίπεδο και τον ρυθμό δραστηριότητας των ενζύμων που συμμετέχουν στον φαινολικό μεταβολισμό και στους φωτοσυνθετικούς μηχανισμούς που είναι καθοριστικοί για τη συσσώρευση των υδατανθράκων και επομένως των σακχάρων.

Τα βιολογικά αυτά φαινόμενα συνδέονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής παραγωγής οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές επειδή συνδέονται με την μετριαστική δράση της λίμνης Garda, της μεγαλύτερης ιταλικής λίμνης, και τους ήπιους ανέμους της. Ιδιαίτερη είναι η σημασία της τυπικής αύρας «Òra del Garda» που πνέει κατά τις απογευματινές ώρες εξασφαλίζοντας την διαύγεια του ουρανού και μετριάζοντας τις μέγιστες θερινές θερμοκρασίες.

Η συσσώρευση πιγμέντων στον φλοιό, αποτελούμενων από τις ανθοκυανίνες στις οποίες οφείλεται ο κυανο-ιώδης χρωματισμός, εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα προσπίπτουσας ακτινοβολίας την οποία προσλαμβάνουν οι καρποί, ενώ η περιεκτικότητα σε σάκχαρα συνδέεται με τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος οι οποίες, καθώς μετριάζονται από τους ανέμους, δεν ασκούν πιέσεις στις καλλιέργειες.

Στην περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Susina di Dro» ΠΟΠ η εν λόγω καλλιέργεια αποκτά, από κοινωνικο-οικονομική άποψη επίσης, καθοριστική σημασία, συγκρίσιμη με αυτήν της αμπέλου και του μήλου.

Η δαμασκηνοκαλλιέργεια έχει όντως σημαδέψει εδώ και αιώνες την κουλτούρα της περιοχής, όπως μαρτυρούν οι αναφορές που γίνονται σε αυτήν στα 42 κείμενα προδιαγραφών «Carte di Regola» (κώδικες πρακτικής) της περιοχής «Piano del Sarca», τα οποία ανάγονται στο 1284.

Σε πιο πρόσφατες περιόδους, όλες οι κοινότητες της κοιλάδας του Sarca, που ανέκαθεν ήταν ευαισθητοποιημένες στο θέμα της αξιοποίησης των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος «Susina di Dro» ΠΟΠ, δραστηριοποιήθηκαν στο πολιτιστικό επίπεδο προωθώντας τη συνέργεια του τουριστικού τομέα με τις τοπικές κοινότητες και τον κλάδο παραγωγής γεωργικών τροφίμων. Σημαντικές πρωτοβουλίες αποτελούν η «Settimana del Prugno Fiorito di Dro» (Εβδομάδα της Ανθισμένης Δαμασκηνιάς του Dro), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην πιο σύγχρονη αυγουστιάτικη εκδήλωση που ονομάζεται «Dro: il tempo delle prugne» (Dro: η εποχή των δαμάσκηνων).

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης αναγνώρισης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Susina di Dro» στην Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana αριθ. 100 της 2ας Μαΐου 2009.

Το κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

ή

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του υπουργείου (http://www.politicheagricole.it) — επιλογή «Prodotti di Qualità» (στα αριστερά της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]».


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top