EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0289

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας {SEC(2010) 678} {SEC(2010) 679}

/* COM/2010/0289 τελικό - COD 2010/0160 */

52010PC0289




[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 2.6.2010

COM(2010) 289 τελικό

2010/0160 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

{SEC(2010) 678}{SEC(2010) 679}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο της πρότασης

Η εμπειρία από τη χρηματοπιστωτική κρίση έφερε στην επιφάνεια σημαντικές αδυναμίες της εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τόσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει ριζική αναθεώρηση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην Ευρώπη, με σκοπό τη δημιουργία ενός αποδοτικότερου, πιο ολοκληρωμένου και πιο βιώσιμου ευρωπαϊκού συστήματος εποπτείας. Αυτή η αναθεώρηση βασίζεται στα πορίσματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, υπό την προεδρία του κυρίου Jacques de Larosière, πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είχε λάβει εντολή από τον πρόεδρο Barroso να προβεί σε συστάσεις για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών εποπτικών ρυθμίσεων. Η εν λόγω ομάδα υπέβαλε την έκθεσή της στις 25 Φεβρουαρίου 2009 και η Επιτροπή υιοθέτησε τις συστάσεις της στην ανακοίνωσή της προς το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2009[1].

Τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή είναι:

1. Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ) , αποτελούμενου από δίκτυο εθνικών χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών οι οποίες θα συνεργάζονται με τις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ), που προέκυψαν με τη μετατροπή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών εποπτικών επιτροπών[2] σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) και σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), συνδυάζοντας έτσι τα πλεονεκτήματα ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου χρηματοπιστωτικής εποπτείας με την πείρα των τοπικών μικροπροληπτικών εποπτικών φορέων που βρίσκονται εγγύτατα στα ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, και

2. Η συγκρότηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), το οποίο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί πιθανές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από μακροοικονομικές εξελίξεις και από εξελίξεις στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως συνόλου. Για τον σκοπό αυτό, το ΕΣΣΚ θα προβαίνει σε έγκαιρη προειδοποίηση για κινδύνους που μπορεί να λάβουν διαστάσεις σε επίπεδο συστήματος και, αν κρίνει σκόπιμο, θα προβαίνει σε συστάσεις για δράση με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η ομάδα De Larosière ήταν της άποψης ότι θα ήταν πολύ πιο ορθολογικό να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών και Αγορών Κινητών Αξιών (ΕΡΑΑΚΑ) η χορήγηση άδειας στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ΕΕ, η παρακολούθηση των επιδόσεών τους και, σε αυτό το πλαίσιο, η επιβολή αλλαγών.

Επομένως, η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, της 27ης Μαρτίου 2009, σχετικά με την Ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική εποπτεία[3], πρότεινε να δοθεί σε Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή η ευθύνη για τη χορήγηση άδειας και την εποπτεία ορισμένων οντοτήτων με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, για παράδειγμα, οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτές οι ευθύνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αρμοδιότητες όπως εκείνες της έρευνας, των επιτόπιων επιθεωρήσεων και των εποπτικών αποφάσεων. Αυτές οι ευθύνες θα καθορίζονταν στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας[4]. Η πρόταση της Επιτροπής προσυπογράφηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του, τον Ιούνιο του 2009, το οποίο δήλωσε με σαφήνεια ότι η ΕΑΚΑΑ «πρέπει να έχει επίσης την αρμοδιότητα εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας»[5].

Σε αυτό το πλαίσιο, στο άρθρο 39 και στην αιτιολογική σκέψη 51 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) δηλώνεται ότι η τρέχουσα δομή των εποπτικών φορέων δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μακροπρόθεσμη λύση για την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και ότι, ακόμη και αν τα σώματα των αρμοδίων αρχών αναμένεται ότι θα εκσυγχρονίσουν την εποπτική συνεργασία και σύγκλιση στον τομέα αυτό στην Κοινότητα, δεν θα υποκαταστήσουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας πιο ενοποιημένης εποπτείας του κλάδου της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ζήτησαν από την Επιτροπή να υποβάλει, έως την 1η Ιουλίου 2010, έκθεση, καθώς και οιαδήποτε νομοθετική πρόταση κρίνεται σκόπιμη για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίζονται σχετικά με τις ρυθμίσεις εποπτικού συντονισμού και συνεργασίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα πρόταση δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσον αφορά τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αρχικά για να εγγραφούν, και μετέπειτα να πληρούν σε μόνιμη βάση. Παρομοίως, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ένωση αξιολογήσεις που εκδίδονται από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες (μέσω των μηχανισμών προσυπογραφής[6] και πιστοποίησης[7], όπως προβλέπεται στον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) δεν αποτελούν αντικείμενο των προτεινόμενων τροποποιήσεων, αλλά θα παραμείνουν όπως προβλέπεται στον ισχύοντα κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

2. Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Διεξήχθησαν δύο ανοιχτές διαβουλεύσεις κατά την επεξεργασία τ ης νομοθετικής δέσμης των προτάσεων σχετικά με τη νέα δομή του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας, οι οποίες περιελάμβαναν στοιχεία που σχετίζονταν με τον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Αρχικά, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ομάδας υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κυρίου Jacques de Larosière και τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2009, η Επιτροπή διοργάνωσε μια πρώτη διαβούλευση από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2009, στο πλαίσιο συγκέντρωσης υλικού για την ανακοίνωσή της σχετικά με τη χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου 2009. Συνοπτική παρουσίαση των δημόσιων εισηγήσεων που ελήφθησαν είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2009/fin_supervision/summary_en.pdf

Στη συνέχεια, από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου 2009, η Επιτροπή διοργάνωσε άλλον ένα γύρο διαβουλεύσεων, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις για τις λεπτομερέστερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες παρουσίασε, στις 27 Μαΐου 2009, στην ανακοίνωση για την χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ευρώπη. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, οι απαντήσεις που ελήφθησαν υποστήριζαν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, με σχόλια σχετικά με λεπτομερείς πτυχές των προτεινόμενων ΕΣΣΚ και ΕΣΧΕ. Συνοπτική παρουσίαση των δημόσιων εισηγήσεων που ελήφθησαν είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2009/fin_supervision_may_en.htm

3. Εκτίμηση επιπτώσεων

Η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Επιτροπή τον Μάιο σχετικά με τη χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ευρώπη συνοδεύθηκε από εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία ανέλυε τις κύριες επιλογές πολιτικής για τη σύσταση του ΕΣΣΚ και του ΕΣΧΕ. Πραγματοποιήθηκε και δεύτερη εκτίμηση επιπτώσεων, για την εξέταση των επιπτώσεων των προτάσεων σχετικά με τη νέα δομή του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2009, η οποία περιλαμβάνει επίσης εκτίμηση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και αλλαγές στη δομή της εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Έχει συνταχθεί αναλογική έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων για την παρούσα πρόταση. Είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/internal_market/securities/agencies/index_en.htm

4. Νομικά στοιχεία της πρότασης

4.1. Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 114 της ΣΛΕΕ.

4.2. Επικουρικότητα και αναλογικότητα

Τα καθήκοντα που πρόκειται να ανατεθούν στην ΕΑΚΑΑ σχετίζονται στενά με τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή ως απόκριση στη χρηματοπιστωτική κρίση και με εκείνα που εξαγγέλθηκαν με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής της 4ης Μαρτίου και της 27ης Μαΐου 2009. Η κοινοτική δράση μπορεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που κατέδειξε η κρίση και να δημιουργήσει ένα σύστημα σύμφωνο προς το στόχο μιας σταθερής και ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – χορηγώντας στην ΕΑΚΑΑ τις αναγκαίες εποπτικές εξουσίες για την καταχώριση και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η παραδοσιακή διάκριση μεταξύ της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους καταγωγής και των άλλων αρμοδίων αρχών δεν θεωρήθηκε μακροπρόθεσμη λύση για την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πιο ενοποιημένη εποπτεία του κλάδου της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είχε θεωρηθεί ότι παρουσίαζε περισσότερα πλεονεκτήματα κατά την έκδοση του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας· εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκούσε για τη δημιουργία τέτοιας δομής. Η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) δημιουργεί το πλαίσιο που επαρκεί για τη χορήγηση στην ΕΑΚΑΑ των αναγκαίων εξουσιών για την εκτέλεση των καθηκόντων εγγραφής και επιτήρησης των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ωστόσο, καθώς ο κανονισμός καλύπτει όχι μόνο την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας – την οποία αναλαμβάνει η ΕΑΚΑΑ – , αλλά και την εποπτεία της χρήσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από επιμέρους οντότητες που εποπτεύονται σε εθνικό επίπεδο, οι εθνικές εποπτικές αρχές θα παραμείνουν υπεύθυνες για την εποπτεία της χρήσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από εκείνες τις επιμέρους οντότητες. Καθώς οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από την ΕΑΚΑΑ να εξετάζει την ανάκληση της εγγραφής οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή την αναστολή της χρήσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Ωστόσο, οι εθνικές αρμόδιες αρχές δεν θα έχουν την εξουσία να λαμβάνουν εποπτικά μέτρα έναντι οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όταν αυτοί διαπράττουν παράβαση του κανονισμού.

Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές θα έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με την ΕΑΚΑΑ, εφόσον η ΕΑΚΑΑ το θεωρεί αναγκαίο· επομένως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρούν τις αρμόδιες αρχές που έχουν ορίσει σύμφωνα με τον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Οι διατάξεις δεν υπερβαίνουν το απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Οι διατάξεις είναι σύμφωνες με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, καθώς οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και μπορούν, επομένως, να επιτευχθούν καλύτερα από την Κοινότητα.

Ένας κανονισμός που να τροποποιεί τον ισχύοντα κανονισμό αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο.

4.3. Λεπτομερής ε πεξήγηση της πρότασης

Ο κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πρόκειται να αναθεωρηθεί ώστε να καθιερωθεί κεντρική εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ΕΕ. Η ΕΑΚΑΑ πρόκειται να αναλάβει γενική αρμοδιότητα σε θέματα που σχετίζονται με την εγγραφή και την εποπτεία των εγγεγραμμένων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με αξιολογήσεις που εκδίδονται από οργανισμούς αξιολόγησης εγκατεστημένους σε τρίτες χώρες, οι οποίοι λειτουργούν στην ΕΕ υπό το καθεστώς πιστοποίησης ή προσυπογραφής. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί, σε ολόκληρο το κείμενο, οιαδήποτε αναφορά σε αρμόδιες αρχές υπεύθυνες για την εγγραφή και εποπτεία οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από αναφορά στην ΕΑΚΑΑ. Ωστόσο, ορισμένες ειδικές εποπτικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας θα παραμείνουν στο πεδίο αρμοδιότητας των εθνικών αρμοδίων αρχών. Ακόμη, η Επιτροπή παραμένει αρμόδια για εφαρμογή των Συνθηκών, και ιδίως του τίτλου VII κεφάλαιο 1 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τους κοινούς κανόνες ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων.

4.3.1. Τροποποιήσεις στον τίτλο I (Αντικείμενο, πεδίο εφαρμογής και ορισμοί)

Για να ευθυγραμμιστεί ο κανονισμός με τη νέα πρόταση οδηγίας σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, οι οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων έχουν καταχωριστεί στο άρθρο 4 παράγραφος 1, προκειμένου να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της ΕΕ, όσον αφορά τη χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων κάνουν χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας για κανονιστικούς σκοπούς, οι εν λόγω αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας πρέπει να έχουν εκδοθεί από οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εγγεγραμμένο ή πιστοποιημένο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

4.3.2. Τροποποιήσεις στον τίτλο II (Έκδοση αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας)

Για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που προκύπτουν για τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στο πλαίσιο του προτύπου «ο εκδότης πληρώνει», οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες όσον αφορά την αξιολόγηση διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, θα πρέπει να απαιτείται από τους εκδότες διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων ή τους σχετιζόμενους τρίτους η χορήγηση πρόσβασης στις πληροφορίες που έχουν παράσχει στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τον οποίο προσέλαβαν, για το σκοπό της αξιολόγησης διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, σε ανταγωνιστικούς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Στους ανταγωνιστικούς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εφόσον πληρούν ορισμένες οργανωτικές προϋποθέσεις και προϋποθέσεις εμπιστευτικότητας, θα πρέπει να χορηγείται πρόσβαση, κατόπιν αιτήματος, από την αξιολογημένη οντότητα ή κάποιον σχετιζόμενο τρίτο, στις πληροφορίες που παρέχονται, για τους σκοπούς της αξιολόγησης διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που προσλαμβάνει. Ο ανταγωνιστικός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης, στον οποίο χορηγείται πρόσβαση σε πληροφορίες, δεν θα πρέπει να τις χρησιμοποιεί για κανένα άλλο σκοπό πλην της αξιολόγησης και θα πρέπει να απαιτείται από αυτόν να παρέχει έναν ελάχιστο αριθμό μη ζητηθεισών αξιολογήσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το αίτημα για πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες δεν πραγματοποιείται για την επιδίωξη άλλων σκοπών.

Αντίθετα με τις άλλες ουσιαστικές απαιτήσεις στον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες απευθύνονται στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και το προσωπικό τους, αυτός ο κανόνας επιβάλλει απαιτήσεις κοινοποίησης στους εκδότες διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων. Όλοι οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την έκδοση μη ζητηθεισών αξιολογήσεων διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά αξιολογήσεων και θα αυξήσει τον αριθμό αξιολογήσεων ανά μέσο, ώστε οι χρήστες των αξιολογήσεων να μπορούν να βασίζονται σε περισσότερες από μία αξιολογήσεις για το ίδιο μέσο.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι ΗΠΑ («SEC Rule 17g-5», που δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009 και τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο του 2010) έχουν επίσης καθιερώσει παρόμοιο σύστημα. Δεδομένου του παγκόσμιου ρόλου και δραστηριοτήτων των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, κρίνεται σκόπιμο να διασφαλιστεί ότι ισχύουν παρόμοιοι κανόνες για οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που λειτουργούν σε πολλαπλές περιοχές δικαιοδοσίας, ώστε να διατηρηθούν ισότιμοι όροι και επαρκές επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Επιπλέον, αυτές οι νέες διατάξεις αναμένεται να μετριάσουν τις συγκρούσεις συμφερόντων που οφείλονται στο πρότυπο «ο εκδότης πληρώνει». Σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας υπόψη τα πιθανά οφέλη τους και το γεγονός ότι φαίνεται να αποτελούν καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο, η επίπτωση των νέων διατάξεων που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι πιθανό ότι δεν θα είναι σημαντική, από άποψη κόστους. Απαιτούνται μέτρα εφαρμογής για τον περαιτέρω προσδιορισμό των απαιτήσεων που πρέπει να πληροί κάποιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για να του χορηγηθεί πρόσβαση στο δικτυακό τόπο, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.

4.3.3. Τροποποιήσεις στον τίτλο III (Εποπτεία των δραστηριοτήτων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας)

4.3.3.1. Τροποποιήσεις στο κεφάλαιο Ι (Διαδικασία εγγραφής) του τίτλου III

Ως αποτέλεσμα της εισαγωγής της νέας, ενιαίας εποπτικής αρχής για την επιτήρηση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, πρόκειται να καταργηθούν οι υπάρχουσες διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν τον εποπτικό συντονισμό στο πλαίσιο σώματος και τη λήψη τελικών, επίσημων αποφάσεων από αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής. Η μεταβίβαση των εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΑΚΑΑ αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει καλύτερα, στο πλαίσιο της ΕΕ, την πρόκληση της διασφάλισης αποτελεσματικής και αποδοτικής εποπτείας εκείνων των οντοτήτων που συχνά αναπτύσσουν δραστηριότητες που υπάγονται στη δικαιοδοσία πολλών κρατών και έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις ευρέος φάσματος. Συνεπώς, στο πλαίσιο της προτεινόμενης κεντρικής εποπτείας σε επίπεδο ΕΕ, δεν είναι πλέον απαραίτητα τα σώματα των εποπτικών φορέων, τα οποία προβλεπόταν ότι θα εκσυγχρονίσουν την εποπτική συνεργασία και σύγκλιση. Η δημιουργία της ΕΑΚΑΑ θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει τη διαδικασία εγγραφής, απλουστεύοντάς την (ως αποτέλεσμα της εξάλειψης περιττών σταδίων διαβούλευσης μεταξύ αρχών στο πλαίσιο του σώματος και με την ΕΡΑΑΚΑ) και είναι επομένως δυνατό να μειωθούν τα χρονικά όρια κατά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας εγγραφής.

4.3.3.2. Τροποποιήσεις στο κεφάλαιο ΙΙ (Εποπτεία από την ΕΑΚΑΑ) του τίτλου ΙΙΙ

Προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινή εφαρμογή του κανονισμού, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να έχει την εξουσία να προτείνει σχέδια τεχνικών προτύπων προς έγκριση από την Επιτροπή, σχετικά με: i) τη διαδικασία εγγραφής, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που καθορίζονται στο παράρτημα II· ii) τις πληροφορίες που υποχρεούται να παρέχει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την αίτηση πιστοποίησης και για την αξιολόγηση της συστημικής του σημασίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά το άρθρο 5 του κανονισμού· και iii) την παρουσίαση των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της δομής, της μορφής, της μεθόδου και της περιόδου παρουσίασής τους, που κοινοποιούν οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 και το παράρτημα I ενότητα Ε μέρος II σημείο 1 του κανονισμού.

Για να διασφαλίζεται επαρκής ικανότητα εποπτείας και επιβολής, η ΕΑΚΑΑ πρόκειται να έχει την εξουσία να απαιτεί όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και από άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με δραστηριότητα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Θα έχει τη δυνατότητα να κινεί έρευνες για πιθανές παραβιάσεις του κανονισμού και, στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκεί εποπτικές εξουσίες, όπως είναι η εξέταση αρχείων και άλλου σχετικού υλικού και η λήψη αντιγράφων ή αποσπασμάτων τους, η απαίτηση προφορικών εξηγήσεων, η ακρόαση κάποιου προσώπου, η απαίτηση των αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων και διαβίβασης δεδομένων. Η ΕΑΚΑΑ πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να διεξάγει επιτόπιες επιθεωρήσεις. Κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας, διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα υπεράσπισης των ενδιαφερόμενων προσώπων. Ειδικότερα, η ΕΑΚΑΑ πρέπει να παρέχει στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τη δυνατότητα ακρόασης σχετικά με τις αιτιάσεις της ΕΑΚΑΑ.

4.3.3.3. Τροποποιήσεις στο κεφάλαιο III (Συνεργασία μεταξύ ΕΑΚΑΑ και αρμοδίων αρχών) του τίτλου III

Οι αρμόδιες αρχές πρόκειται να διατηρήσουν τις εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά τη χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από τις εποπτευόμενες οντότητες (όπως οι πιστωτικοί οργανισμοί ή οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις) που χρησιμοποιούν αυτές τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για κανονιστικούς σκοπούς. Αυτές οι εθνικές αρχές παραμένουν οι καταλληλότερες για να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εποπτευόμενες οντότητες χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στην καθημερινή δραστηριότητά τους και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, όπου είναι αναγκαίο.

Οι εθνικές εποπτικές αρχές πρέπει επίσης να συμβάλλουν στην εποπτική δραστηριότητα της ΕΑΚΑΑ, διασφαλίζοντας κάθε αναγκαία ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία, που ενδέχεται να απαιτείται κατά την άσκηση των εποπτικών εξουσιών και εξουσιών επιβολής της ΕΑΚΑΑ. Θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από την ΕΑΚΑΑ να εξετάζει κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για ανάκληση εγγραφής οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και να ζητούν από την ΕΑΚΑΑ να εξετάζει την αναστολή της χρήσης αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται από οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, για τον οποίο θεωρούν ότι διαπράττει σοβαρή και διαρκή παραβίαση του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Εφόσον κρίνεται αναγκαίο ή ενδεδειγμένο, για λόγους αποδοτικότητας, κατά την άσκηση της εποπτικής δραστηριότητάς της, η ΕΑΚΑΑ πρέπει να μπορεί να ζητεί τη βοήθεια αρμόδιας εποπτικής αρχής σε εθνικό επίπεδο. Όταν η ΕΑΚΑΑ πραγματοποιεί έρευνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις, θα πρέπει να παρέχεται συνδρομή από τις αρμόδιες αρχές.

Η ΕΑΚΑΑ μπορεί επίσης να αναθέτει συγκεκριμένα εποπτικά καθήκοντα σε εθνικές αρμόδιες αρχές, για παράδειγμα, όταν η λήψη εποπτικών μέτρων πρέπει να πραγματοποιηθεί στους απομακρυσμένους χώρους οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή απαιτεί γνώση και εμπειρία όσον αφορά τις τοπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων στις ξένες γλώσσες. Η ανάθεση καθηκόντων θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την πρόληψη δυσανάλογων δαπανών για την ΕΑΚΑΑ και τους εποπτευόμενους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Πιθανά καθήκοντα που μπορούν να ανατεθούν περιλαμβάνουν την εκτέλεση συγκεκριμένων ερευνητικών καθηκόντων και την πραγματοποίηση επιτόπιων επιθεωρήσεων, την αξιολόγηση αίτησης εγγραφής, αλλά επίσης και καθήκοντα που σχετίζονται με την καθημερινή εποπτεία. Η ανάθεση καθηκόντων δεν θα επηρεάζει την ευθύνη της ΕΑΚΑΑ, η οποία μπορεί να δίνει οδηγίες στην αρχή στην οποία έχει αναθέσει κάποιο καθήκον. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να διευκρινίσει περαιτέρω, σε κατευθυντήριες γραμμές, τους τομείς στους οποίους προτίθεται να κάνει χρήση της εξουσίας για ανάθεση καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ανάθεσης που θα ακολουθούνται και οιασδήποτε αντιστάθμισης πρόκειται να καταβάλλεται στην αρμόδια αρχή για την εκτέλεση των καθηκόντων.

4.3.4. Τροποποιήσεις στον τίτλο IV (Κυρώσεις, διαδικασία επιτροπής, εκθέσεις και μεταβατικές και τελικές διατάξεις)

4.3.4.1. Τροποποιήσεις στο κεφάλαιο I (Κυρώσεις, διαδικασία επιτροπής και εκθέσεις) του τίτλου IV

Η ΕΑΚΑΑ ενδέχεται να προτείνει στην Επιτροπή την επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών, ως αναγκαία ενίσχυση της εποπτικής εξουσίας της. Αυτό το μέτρο καταναγκασμού πρόκειται να βοηθήσει ώστε να επιτυγχάνεται: i) ο τερματισμός τυχόν παράβασης, ii) η παροχή πλήρων και ορθών στοιχείων που έχει ζητήσει η ΕΑΚΑΑ· iii) η υποβολή οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλων προσώπων σε έλεγχο. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί επίσης να προτείνει πρόστιμα προς έγκριση από την Επιτροπή, εφόσον έχουν παραβιαστεί, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, ορισμένες από τις διατάξεις του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ. Λεπτομερή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων, καθώς και διαδικαστικές πτυχές που αφορούν τα πρόστιμα, θα οριστούν σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη.

Εκτός από την πρόταση κυρώσεων, η ΕΑΚΑΑ θα έχει επίσης την εξουσία να λαμβάνει εποπτικά μέτρα, όταν ένας οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχει διαπράξει παράβαση του κανονισμού. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την προσωρινή απαγόρευση της έκδοσης αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και την αναστολή της χρήσης των σχετικών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, μέχρι να τερματιστεί η παράβαση. Ως έσχατο μέτρο, η ΕΑΚΑΑ έχει την εξουσία να ανακαλέσει την εγγραφή οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Επιπλέον, η ΕΑΚΑΑ έχει την εξουσία να απαιτεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να τερματίζουν τυχόν παράβαση και να εκδίδει ανακοινώσεις. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν δικαιολογείται η υιοθέτηση κύρωσης ή αυστηρότερου εποπτικού μέτρου, λαμβανομένης υπόψη της αρχής της αναλογικότητας. Οι κυρώσεις, οι χρηματικές ποινές και τα εποπτικά μέτρα αποτελούν συμπληρωματικά μέρη ενός αποτελεσματικού συστήματος επιβολής.

Οι διαδικασίες επιτροπής έχουν ευθυγραμμιστεί με τη συνθήκη της Λισαβόνας.

4.3.4.2. Τροποποιήσεις στο κεφάλαιο II (Μεταβατικές και τελικές διατάξεις) του τίτλου IV

Μόλις συσταθεί και καταστεί λειτουργική η ΕΑΚΑΑ, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να διακόψουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους σχετικά με την εποπτική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα επιβολής στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που τους είχαν ανατεθεί από τον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Πρέπει, επίσης, να θεσπιστούν σαφείς κανόνες για τη μεταβίβαση αρχείων και εγγράφων εργασίας από τις αρμόδιες αρχές προς την ΕΑΚΑΑ.

5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Το Σεπτέμβριο του 2009, παρουσιάστηκε συνολική επισκόπηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων των εν λόγω προτάσεων για τη σύσταση της ΕΑΚΑΑ, στην έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων και στα συνοδευτικά νομοθετικά δημοσιονομικά δελτία, τα οποία συνόδευαν αυτές τις νομοθετικές προτάσεις (βλέπε τα νομοθετικά δημοσιονομικά δελτία που προστέθηκαν στην πρόταση για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών). Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις για την ΕΑΚΑΑ, όσον αφορά την άμεση εποπτεία και επιτήρηση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προσδιορίζονται στα νομοθετικά δημοσιονομικά δελτία που συνοδεύουν την παρούσα πρόταση. Και τα δύο νομοθετικά δημοσιονομικά δελτία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από κοινού. Οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές επιπτώσεις για την Επιτροπή αξιολογούνται επίσης στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την παρούσα πρόταση.

Η πρόταση έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Κοινότητας.

2010/0160 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. .../... ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[8],

Αφού διαβίβασαν το σχέδιο νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[9],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία[10],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2009 από ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κ. J. de Larosière κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και η σοβαρότητα μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, έπρεπε να ενισχυθεί το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και συνιστούσε μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις στη δομή της εποπτείας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, το οποίο να περιλαμβάνει τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, μία για τον τομέα των κινητών αξιών, μία για τον τομέα των ασφαλίσεων και των επαγγελματικών συντάξεων και μία για τον τραπεζικό τομέα, καθώς και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.

(2) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2009, με τίτλο «Η υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης»[11], προτάθηκε η υποβολή νομοθετικής πρότασης για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, ενώ στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 27ης Μαΐου 2009, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Εποπτεία»[12], παρασχέθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή δομή αυτού του νέου εποπτικού πλαισίου, με την επισήμανση της ιδιαιτερότητας της εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

(3) Στα συμπεράσματά του, της 19 Ιουνίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέστησε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, αποτελούμενου από δίκτυο εθνικών χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της συνεκτικότητας της εθνικής εποπτείας, την ενίσχυση της επιτήρησης διασυνοριακών ομίλων μέσω της σύστασης εποπτικών σωμάτων και την εκπόνηση ενιαίου ευρωπαϊκού εγχειριδίου κανόνων, το οποίο θα ισχύει για όλους τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές της εσωτερικής αγοράς. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών πρέπει να διαθέτει εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Ακόμη, η Επιτροπή θα πρέπει να διατηρήσει την αρμοδιότητά της για εφαρμογή των Συνθηκών, και ιδίως του τίτλου VII κεφάλαιο 1 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τους κοινούς κανόνες ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων.

(4) Θα πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια το πεδίο δράσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, ούτως ώστε οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να μπορούν να προσδιορίσουν την αρμόδια αρχή στον τομέα της δραστηριότητας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να αναλάβει γενική αρμοδιότητα σε θέματα που σχετίζονται με την εγγραφή και τη διαρκή εποπτεία των εγγεγραμμένων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

(5) Για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στο πλαίσιο του προτύπου «ο εκδότης πληρώνει», οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες όσον αφορά την αξιολόγηση διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, καθώς και για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ποιότητα των αξιολογήσεων διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, οι εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον κατάλογο των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων που αξιολογούνται από τους ανταγωνιστές τους. Οι πληροφορίες για αυτή την αξιολόγηση θα πρέπει να παρέχονται από τον εκδότη ή σχετιζόμενο τρίτο για το σκοπό της έκδοσης μη ζητηθεισών ανταγωνιστικών αξιολογήσεων για διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα. Η έκδοση αυτών των μη ζητηθεισών αξιολογήσεων θα πρέπει να προάγει τη χρήση περισσότερων από μία αξιολογήσεων ανά διαρθρωμένο χρηματοπιστωτικό μέσο. Η πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους θα πρέπει να χορηγείται μόνον εφόσον ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των ζητούμενων πληροφοριών.

(6) Καθώς οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ένωση, η παραδοσιακή διάκριση μεταξύ της αρμόδιας αρχής της χώρας καταγωγής και των άλλων αρμοδίων αρχών και η χρήση εποπτικού συντονισμού στο πλαίσιο σώματος δεν είναι οι πλέον κατάλληλες για την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, δεν είναι πλέον αναγκαία η διατήρηση αυτής της δομής. Επομένως, η διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και τα χρονικά όρια να μειωθούν αναλόγως.

(7) Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την εγγραφή και τη διαρκή εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση των χρηστών των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Έτσι, οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνες για την εποπτεία της χρήσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλες οντότητες (όπως πιστωτικά ιδρύματα, επενδυτικές εταιρείες, ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών και οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων), που εποπτεύονται σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της εφαρμογής άλλων οδηγιών για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και για τη χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας σε ενημερωτικά δελτία.

(8) Είναι αναγκαία η εισαγωγή ενός αποτελεσματικού μέσου για τη θέσπιση εναρμονισμένων τεχνικών προτύπων, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού στην καθημερινή πρακτική και να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και επαρκής προστασία των επενδυτών και των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ένωση. Είναι αποδοτικό και ενδεδειγμένο να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς αποτελεί σώμα με εμπειρογνωμοσύνη υψηλής εξειδίκευσης, η εκπόνηση σχεδίων τεχνικών προτύπων.

(9) Στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, πρέπει να προταθούν σχέδια τεχνικών προτύπων όσον αφορά τη διαδικασία εγγραφής, τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την αίτηση πιστοποίησης και για την αξιολόγηση της συστημικής του σημασίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την παρουσίαση των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της δομής, της μορφής, της μεθόδου και της περιόδου παρουσίασής τους, που κοινοποιούν οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει τα σχέδια τεχνικών προτύπων, προκειμένου να τους προσδώσει δεσμευτική νομική ισχύ, σύμφωνα με τον κανονισμό .../... [ΕΑΚΑΑ].

(10) Σε τομείς που δεν καλύπτονται από τεχνικά πρότυπα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να έχει την εξουσία να εκδίδει μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με θέματα που αφορούν την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

(11) Για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να έχει δικαίωμα να ζητεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες απευθείας από τους συμμετέχοντες στις χρηματαγορές. Οι αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να έχουν την υποχρέωση να συνεπικουρούν την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών στην επιβολή αυτών των αιτημάτων.

(12) Προκειμένου να ασκεί αποτελεσματικά τις εποπτικές της αρμοδιότητες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διεξάγει έρευνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις. Κατά την άσκηση των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να παρέχει δυνατότητα ακρόασης στα πρόσωπα που υπόκεινται σε πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα υπεράσπισής τους.

(13) Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να επικουρούν και να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. Η τελευταία μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένα εποπτικά καθήκοντα σε εθνικές αρμόδιες αρχές, για παράδειγμα, όταν κάποιο εποπτικό καθήκον απαιτεί γνώση και εμπειρία όσον αφορά τις τοπικές συνθήκες, οι οποίες είναι ευκολότερα διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο. Πιθανά καθήκοντα που μπορούν να ανατεθούν περιλαμβάνουν την εκτέλεση συγκεκριμένων ερευνητικών καθηκόντων και την πραγματοποίηση επιτόπιων επιθεωρήσεων, την αξιολόγηση αίτησης εγγραφής, αλλά επίσης και συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με την καθημερινή εποπτεία. Οι λεπτομέρειες αυτής της ανάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών και οιασδήποτε αντιστάθμισης πρόκειται να καταβάλλεται στις εθνικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διευκρινιστούν σε κατευθυντήριες γραμμές.

(14) Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών να εξετάζει κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για ανάκληση εγγραφής οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών την αναστολή της χρήσης αξιολογήσεων, σε περίπτωση που κάποιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θεωρείται ότι διαπράττει σοβαρή και διαρκή παραβίαση του κανονισμού. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να αξιολογεί το αίτημα και να λαμβάνει οποιοδήποτε κατάλληλο μέτρο.

(15) Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να μπορεί να προτείνει στην Επιτροπή την επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών. Σκοπός αυτών των περιοδικών χρηματικών ποινών θα πρέπει να είναι να επιτυγχάνεται ο τερματισμός τυχόν παράβασης που διαπιστώνεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, να παρέχονται πλήρεις και ορθές πληροφορίες τις οποίες ζητεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και να υπόκεινται σε έλεγχο οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλα πρόσωπα. Επιπλέον, για αποτρεπτικούς σκοπούς και για να υποχρεώνονται οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να συμμορφώνονται με τον κανονισμό, η Επιτροπή πρέπει να έχει επίσης τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, εφόσον έχουν παραβιαστεί, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, συγκεκριμένες διατάξεις του κανονισμού. Το πρόστιμο θα είναι αποτρεπτικό και αναλογικό προς τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκεια της παράβασης και την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Λεπτομερή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων, καθώς και διαδικαστικές πτυχές που αφορούν τα πρόστιμα, θα πρέπει να οριστούν από την Επιτροπή σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνα μόνο για τον καθορισμό και την εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τις κυρώσεις που ισχύουν για την παράβαση της υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν, για κανονιστικούς σκοπούς, μόνο αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

(16) Σε περίπτωση παράβασης που διαπράττεται από οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να έχει την εξουσία να λαμβάνει ένα φάσμα εποπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της απαίτησης από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να τερματίζει τυχόν παράβαση, της αναστολής της χρήσης αξιολογήσεων, της προσωρινής απαγόρευσης σε κάποιο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να εκδίδει αξιολογήσεις και – ως έσχατη λύση – της ανάκλησης της εγγραφής, όταν ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εξακολουθεί να παραβιάζει σοβαρά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να εφαρμόζει τα εποπτικά μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τη βαρύτητα της παραβίασης και την αρχή της αναλογικότητας. Οι κυρώσεις, οι χρηματικές ποινές και τα εποπτικά μέτρα αποτελούν συμπληρωματικά μέρη ενός αποτελεσματικού συστήματος επιβολής.

(17) Για λόγους ασφάλειας δικαίου, κρίνεται κατάλληλο να θεσπιστούν σαφή μεταβατικά μέτρα για τη μεταβίβαση φακέλων και εγγράφων εργασίας από τις εθνικές αρμόδιες αρχές προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

(18) Η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέτει την εξουσία να εκδίδει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης, όσον αφορά την τροποποίηση και την περαιτέρω εξειδίκευση των κριτηρίων για την αξιολόγηση του κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου τρίτης χώρας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η έκδοση κανονισμού για τα τέλη και η τροποποίηση των παραρτημάτων.

(19) Η οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών διέπει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού από κράτη μέλη και φορείς για τους οποίους ισχύει ο παρών κανονισμός.

(20) Η προστασία των φυσικών προσώπων, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[13], ο οποίος ισχύει πλήρως για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, η οποία πραγματοποιείται κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού από τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες της Ένωσης.

(21) Δεδομένου ότι οι στόχοι της προβλεπόμενης δράσης, δηλαδή η δημιουργία αποδοτικού και αποτελεσματικού εποπτικού πλαισίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με την ανάθεση της εποπτείας των δραστηριοτήτων αξιολόγησης στην Ένωση σε μία ενιαία εποπτική αρχή, η παροχή ενιαίου σημείου επαφής για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και η διασφάλιση της συνεκτικής εφαρμογής των κανόνων, είναι αδύνατον να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύνανται συνεπώς να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, λαμβανομένης υπόψη της πανευρωπαϊκής δομής και επίπτωσης των δραστηριοτήτων αξιολόγησης που πρέπει να εποπτεύονται, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(22) Η εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να αρχίσει μόνον αφού αυτή έχει συσταθεί. Επομένως, η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού αναβάλλεται μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός .../... σχετικά με τη σύσταση της ΕΑΚΑΑ.

(23) Επομένως, πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 τροποποιείται ως εξής:

1. Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται με την οδηγία 2006/48/ΕΚ, οι επιχειρήσεις επενδύσεων όπως ορίζονται στην οδηγία 2004/39/ΕΚ, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που υπόκεινται στην οδηγία 73/239/ΕΟΚ του Συμβουλίου[14] και στην οδηγία 2002/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[15], οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις όπως ορίζονται με την οδηγία 2005/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[16], οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/65/ΕΚ, τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών όπως ορίζονται στην οδηγία 2003/41/ΕΚ και οι οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων όπως ορίζονται στην οδηγία 2010/.../ΕΚ, δύνανται να χρησιμοποιούν για κανονιστικούς σκοπούς μόνο τις αξιολογήσεις που εκδίδονται από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση και έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.»

β) Η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

i) Τα στοιχεία β), γ) και δ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχει επαληθεύσει και είναι σε θέση να αποδεικνύει συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (εφεξής «ΕΑΚΑΑ») ότι η διενέργεια δραστηριοτήτων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τρίτης χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση της αξιολόγησης που θα πρέπει να προσυπογραφεί, πληροί απαιτήσεις τουλάχιστον εξίσου αυστηρές με τις προβλεπόμενες στα άρθρα 6 έως 12·

γ) η ικανότητα της ΕΑΚΑΑ να αποτιμά και να παρακολουθεί την εκπλήρωση των απαιτήσεων που αναφέρονται στο στοιχείο β) από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα, δεν είναι περιορισμένη·

δ) ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διαθέτει στην ΕΑΚΑΑ, κατ’ αίτησή της, όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται ώστε να μπορεί η ΕΑΚΑΑ να εποπτεύει συνεχώς την εκπλήρωση των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού·»

ii) Το στοιχείο η) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«η) υπάρχει κατάλληλη ρύθμιση συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΚΑΑ και της σχετικής αρμόδιας αρχής του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα. Η ΕΑΚΑΑ διασφαλίζει ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις συνεργασίας προσδιορίζουν τουλάχιστον:

i) το μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ΕΑΚΑΑ και της σχετικής αρμόδιας αρχής του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα· και

ii) τις διαδικασίες σχετικά με το συντονισμό των εποπτικών δραστηριοτήτων, ώστε να μπορεί η ΕΑΚΑΑ να παρακολουθεί συνεχώς τις δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν ως αποτέλεσμα την έκδοση της προσυπογραφόμενης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.»

2. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως εξής:

α) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά την παράγραφο 1 μπορεί να ζητήσει πιστοποίηση. Η αίτηση υποβάλλεται στην ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 15.»

β) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η ΕΑΚΑΑ εξετάζει την αίτηση πιστοποίησης και αποφασίζει σχετικά με αυτήν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και διαδικασίες του άρθρου 16. Η απόφαση σχετικά με την πιστοποίηση βασίζεται στα κριτήρια της παραγράφου 1 στοιχεία α) έως δ) του παρόντος άρθρου.»

γ) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά την παράγραφο 1 μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση εξαίρεσης:

α) κατά περίπτωση, από την υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις του παραρτήματος Ι ενότητα Α και του άρθρου 7 παράγραφος 4, εφόσον ο εν λόγω οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αποδείξει ότι, λόγω της φύσης, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των δραστηριοτήτων του, καθώς επίσης της φύσης και του φάσματος της έκδοσης αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι αναλογικές·

β) από την απαίτηση φυσικής παρουσίας στην Ένωση, εφόσον η απαίτηση αυτή θα ήταν υπέρμετρα επαχθής και δυσανάλογη σε σχέση με τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του, καθώς επίσης τη φύση και το φάσμα της έκδοσης αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.

Αιτήσεις για αυτές τις εξαιρέσεις υποβάλλονται από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μαζί με την αίτηση πιστοποίησης. Κατά την εξέταση της αίτησης, η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του αιτούντος οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά την παράγραφο 1, σε σχέση με τη φύση, κλίμακα και πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του, τη φύση και το φάσμα της έκδοσης των αξιολογήσεών του πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και τον αντίκτυπο των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ενός ή περισσότερων κρατών μελών. Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να χορηγήσει εξαίρεση στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά την παράγραφο 1.»

δ) Η παράγραφος 5 απαλείφεται.

ε) Στην παράγραφο 6, το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η Επιτροπή εξειδικεύει περαιτέρω ή τροποποιεί τα κριτήρια του δεύτερου εδαφίου στοιχεία α), β) και γ) προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα εν λόγω μέτρα θεσπίζονται μέσω πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 38α και υπό τους όρους των άρθρων 38β και 38γ.»

στ) Οι παράγραφοι 7 και 8 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«7. Η ΕΑΚΑΑ συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με τις σχετικές αρμόδιες αρχές της τρίτης χώρας της οποίας το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο έχει κριθεί ισοδύναμο με τον παρόντα κανονισμό σύμφωνα με την παράγραφο 6. Οι σχετικές ρυθμίσεις προσδιορίζουν τουλάχιστον:

α) τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ΕΑΚΑΑ και των σχετικών αρμοδίων αρχών της τρίτης χώρας· και

β) τις διαδικασίες συντονισμού των εποπτικών δραστηριοτήτων.

8. Οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 20 και 24 εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν στους πιστοποιημένους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τις οποίες εκδίδουν οι οργανισμοί αυτοί.»

3. Το άρθρο 6 παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

α) Στο πρώτο εδάφιο, η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κατ’ αίτηση οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να εξαιρεί οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την εκπλήρωση των απαιτήσεων του παραρτήματος Ι ενότητα Α σημεία 2, 5 και 6, και του άρθρου 7 παράγραφος 4, εφόσον ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι σε θέση να αποδείξει ότι, λόγω της φύσης, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, καθώς και της φύσης και του φάσματος της έκδοσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι σε αναλογία και ότι:»

β) Το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Σε περίπτωση ομίλου οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η ΕΑΚΑΑ μεριμνά ώστε ένας τουλάχιστον από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου να μην εξαιρείται από την εκπλήρωση των απαιτήσεων του παραρτήματος Ι ενότητα Α σημεία 2, 5 και 6 και του άρθρου 7 παράγραφος 4.»

4. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 8α και 8β:

«Άρθρο 8α Πληροφορίες σχετικά με διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα

1. Ο εκδότης διαρθρωμένου χρηματοπιστωτικού μέσου ή σχετιζόμενος τρίτος παρέχει στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αυτός ορίζει, σε προστατευμένο με συνθηματική λέξη δικτυακό τόπο που αυτός διαχειρίζεται, όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ώστε να καθορίσει αρχικά ή να παρακολουθεί την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κάποιου διαρθρωμένου χρηματοπιστωτικού μέσου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1.

2. Όταν άλλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, αιτούνται πρόσβαση στις πληροφορίες κατά την παράγραφο 1, τους χορηγείται πρόσβαση χωρίς καθυστέρηση, εφόσον πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) διαθέτουν τα συστήματα και την οργανωτική δομή σε λειτουργία ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των εν λόγω πληροφοριών·

β) παρέχουν αξιολογήσεις σε ετήσια βάση για τουλάχιστον το 10% των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία αιτούνται την πρόσβαση σε πληροφορίες κατά την παράγραφο 1.

3. Προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεκτική εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η Επιτροπή θεσπίζει, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία κατά το άρθρο 38 παράγραφος 2, λεπτομερείς κανόνες που εξειδικεύουν ιδίως τις προϋποθέσεις πρόσβασης και τις απαιτήσεις του δικτυακού τόπου, ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια και η εμπιστευτικότητα των δεδομένων, καθώς και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την οδηγία 95/46/ΕΚ.

Άρθρο 8β Πρόσβαση σε πληροφορίες αξιολόγησης

1. Ο εγγεγραμμένος στην Ένωση οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διατηρεί προστατευμένο με συνθηματική λέξη δικτυακό τόπο, ο οποίος περιέχει:

α) κατάλογο των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία βρίσκεται σε διαδικασία παροχής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προσδιορίζοντας το είδος του διαρθρωμένου χρηματοπιστωτικού μέσου, την ονομασία του εκδότη και την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αξιολόγησης·

β) σύνδεσμο για τον προστατευμένο με συνθηματική λέξη δικτυακό τόπο στον οποίο ο εκδότης του διαρθρωμένου χρηματοπιστωτικού μέσου ή σχετιζόμενος τρίτος παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 8α παράγραφος 1, μόλις αποκτήσει τον εν λόγω σύνδεσμο.

2. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χορηγεί, χωρίς καθυστέρηση, πρόσβαση στον προστατευμένο με συνθηματική λέξη δικτυακό τόπο κατά την παράγραφο 1 σε οιονδήποτε οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εγγεγραμμένο ή πιστοποιημένο δυνάμει του παρόντος κανονισμού, εφόσον ο αιτούμενος πρόσβαση οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8α παράγραφος 2.»

5. Το άρθρο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 9Εξωτερική ανάθεση

Η εξωτερική ανάθεση σημαντικών επιχειρησιακών καθηκόντων γίνεται με τρόπο που να μη βλάπτει ουσιωδώς την ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ούτε την ικανότητα της ΕΑΚΑΑ να παρακολουθεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δυνάμει του παρόντος κανονισμού.»

6. Το άρθρο 10 παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν χρησιμοποιεί το όνομα της ΕΑΚΑΑ ή οιασδήποτε αρμόδιας αρχής με τρόπο που να δείχνει ή να υποδηλώνει ότι αυτή η αρχή προσυπογράφει ή εγκρίνει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ή οιεσδήποτε δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τις οποίες αναλαμβάνει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.»

7. Στο άρθρο 11, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας καθιστούν διαθέσιμες, σε κεντρικό αρχείο που δημιουργεί η ΕΑΚΑΑ, τις πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά δεδομένα των επιδόσεών τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας του μεταβατικού καθεστώτος των αξιολογήσεων, και σχετικά με παλαιότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδόθηκαν στο παρελθόν και τις αλλαγές τους. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχουν πληροφορίες στο αρχείο αυτό σε τυποποιημένη μορφή όπως προβλέπεται από την ΕΑΚΑΑ. Η ΕΑΚΑΑ παρέχει στο κοινό πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύει σε ετήσια βάση συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τις παρατηρούμενες εξελίξεις.

3. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχει στην ΕΑΚΑΑ, σε ετήσια βάση, τις πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που ορίζονται στο παράρτημα I ενότητα E μέρος II σημείο 2.»

8. Το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:

α) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Η εγγραφή έχει αποτέλεσμα σε ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης μόλις αρχίσει να ισχύει η απόφαση εγγραφής που εκδίδει η ΕΑΚΑΑ, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3 ή το άρθρο 17 παράγραφος 3.»

β) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας γνωστοποιούν το συντομότερο δυνατόν στην ΕΑΚΑΑ οιεσδήποτε ουσιώδεις αλλαγές στους όρους αρχικής εγγραφής, συμπεριλαμβάνοντας οιοδήποτε άνοιγμα ή κλείσιμο υποκαταστήματος στην Ένωση.»

γ) Οι παράγραφοι 4 και 5 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«4. Με την επιφύλαξη των άρθρων 16 ή 17, η ΕΑΚΑΑ εγγράφει τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εφόσον συμπεραίνει από την εξέταση της αίτησης ότι ο εν λόγω οργανισμός πληροί τους όρους για την έκδοση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, λαμβανομένων υπόψη των άρθρων 4 και 6.

5. Η ΕΑΚΑΑ δεν επιβάλλει πρόσθετες απαιτήσεις για την εγγραφή οι οποίες δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό.»

9. Τα άρθρα 15 έως 20 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 15Αίτηση εγγραφής

1. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάλλει αίτηση εγγραφής στην ΕΑΚΑΑ. Η αίτηση περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που ορίζονται στο παράρτημα II.

2. Σε περίπτωση που η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται από όμιλο οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα μέλη του ομίλου εξουσιοδοτούν ένα από τα μέλη του ομίλου να υποβάλλει όλες τις αιτήσεις στην ΕΑΚΑΑ εκ μέρους του ομίλου. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχει τις πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που ορίζονται στο παράρτημα II για κάθε μέλος του ομίλου.

3. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δύνανται να υποβάλλουν την αίτησή τους σε οιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

4. Εντός δέκα εργασίμων ημερών από την παραλαβή της αίτησης, η ΕΑΚΑΑ εκτιμά αν η αίτηση είναι πλήρης. Εάν η αίτηση δεν είναι πλήρης, η ΕΑΚΑΑ ορίζει προθεσμία εντός της οποίας ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας οφείλει να παράσχει τις πρόσθετες πληροφορίες.

Η ΕΑΚΑΑ, αφού εκτιμήσει ότι μια αίτηση είναι πλήρης, ειδοποιεί σχετικά τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Άρθρο 16Εξέταση της αίτησης εγγραφής οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότηταςαπό την ΕΑΚΑΑ

1. Εντός 30 εργασίμων ημερών από την ειδοποίηση κατά το άρθρο 15 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο, η ΕΑΚΑΑ εξετάζει την αίτηση εγγραφής, με βάση την τήρηση από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των όρων που θέτει ο παρών κανονισμός.

2. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να παρατείνει την προθεσμία εξέτασης κατά δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες, ιδίως εφόσον ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προτίθεται να πράξει οιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α) να προσυπογράψει αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3·

β) να προσφύγει σε εξωτερική ανάθεση·

γ) να ζητήσει εξαίρεση από την τήρηση των όρων σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3.

3. Εντός 40 εργασίμων ημερών από την ειδοποίηση κατά το άρθρο 15 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο και εντός 55 εργασίμων ημερών, σε περίπτωση που εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ εκδίδει πλήρως αιτιολογημένη απόφαση έγκρισης ή άρνησης της εγγραφής.

4. Η απόφαση που εκδίδεται από την ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με την παράγραφο 3 παράγει αποτελέσματα την πέμπτη εργάσιμη μέρα από την έκδοσή της.

Άρθρο 17Εξέταση της αίτησης εγγραφής ομίλουοργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΑΚΑΑ

1. Εντός 40 εργασίμων ημερών από την ειδοποίηση κατά το άρθρο 15 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο, η ΕΑΚΑΑ εξετάζει τις αιτήσεις εγγραφής, με βάση την τήρηση από τους εν λόγω οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των όρων που θέτει ο παρών κανονισμός.

2. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να παρατείνει την προθεσμία εξέτασης κατά δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες, ιδίως εφόσον οιοσδήποτε οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας συμμετέχει στον όμιλο προτίθεται να πράξει οιοδήποτε από τα ακόλουθα:

α) να προσυπογράψει αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3·

β) προτίθεται να προσφύγει σε εξωτερική ανάθεση·

γ) να ζητήσει εξαίρεση από την τήρηση των όρων σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3.

3. Εντός 50 εργασίμων ημερών από την ειδοποίηση κατά το άρθρο 15 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο και εντός 65 εργασίμων ημερών, σε περίπτωση που εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ εκδίδει πλήρως αιτιολογημένες ατομικές αποφάσεις έγκρισης ή άρνησης της εγγραφής.

4. Οι αποφάσεις που εκδίδονται από την ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με την παράγραφο 3 παράγουν αποτελέσματα την πέμπτη εργάσιμη μέρα από την έκδοσή τους.

Άρθρο 18Κοινοποίηση της απόφασης εγγραφής,άρνησης της εγγραφής ή ανάκλησης της εγγραφής οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

1. Εντός πέντε εργασίμων ημερών από την έκδοση απόφασης δυνάμει των άρθρων 16, 17 ή 20, ο οικείος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ειδοποιείται από την ΕΑΚΑΑ. Σε περίπτωση που η ΕΑΚΑΑ αρνηθεί την εγγραφή του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή ανακαλεί την εγγραφή του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αιτιολογεί την αρνητική απόφασή της στον εν λόγω οργανισμό.

2. Η ΕΑΚΑΑ γνωστοποιεί στην Επιτροπή και στις αρμόδιες αρχές οιαδήποτε απόφαση δυνάμει των άρθρων 16, 17 ή 20.

3. Η ΕΑΚΑΑ δημοσιεύει στο δικτυακό τόπο της κατάλογο των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Ο κατάλογος αυτός ενημερώνεται εντός πέντε εργασίμων ημερών από την έκδοση απόφασης δυνάμει των άρθρων 16, 17 ή 20.

Άρθρο 19Τέλη εγγραφής και εποπτικά τέλη

1. Η ΕΑΚΑΑ χρεώνει στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τέλη, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις δαπάνες της ΕΑΚΑΑ που είναι αναγκαίες για την εγγραφή και την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τον κανονισμό για τα τέλη κατά την παράγραφο 2.

2. Η Επιτροπή εκδίδει κανονισμό για τα τέλη, με πράξη κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 38α. Ο εν λόγω κανονισμός καθορίζει ιδίως το είδος των τελών και τα θέματα για τα οποία οφείλονται, το ύψος των τελών και τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται. Το ύψος τέλους που χρεώνεται σε οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι ανάλογο του μεγέθους και της οικονομικής ισχύος του.

Άρθρο 20 Ανάκληση εγγραφής

1. H EAKAA μπορεί να ανακαλέσει την εγγραφή ενός οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε περίπτωση που ο οργανισμός:

α) παραιτείται ρητά από την εγγραφή ή δεν έχει παράσχει καμία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κατά τους προηγούμενους έξι μήνες·

β) πέτυχε την εγγραφή με ψευδείς δηλώσεις ή με άλλο παράτυπο μέσο·

γ) δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες έγινε δεκτή η εγγραφή του· ή

δ) παρέβη σοβαρά ή κατ’ επανάληψη τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού που διέπουν τις συνθήκες λειτουργίας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

2. Όταν η αρμόδια αρχή κράτους μέλους στο οποίο χρησιμοποιούνται αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκδοθεί από τον οικείο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κρίνει ότι πληρούται ένας από τους όρους της παραγράφου 1, μπορεί να ζητήσει από την ΕΑΚΑΑ να εξετάσει αν πληρούνται οι όροι για την ανάκληση της εγγραφής. Σε περίπτωση που η ΕΑΚΑΑ αποφασίσει να μην ανακαλέσει την εγγραφή του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, επεξηγεί την απόφασή της με πλήρη αιτιολόγηση.

3. Η απόφαση ανάκλησης της εγγραφής ισχύει αμέσως σε όλη την Ένωση, με την επιφύλαξη της μεταβατικής περιόδου χρήσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2.»

10. Ο τίτλος του κεφαλαίου ΙΙ του τίτλου ΙΙΙ αντικαθίσταται από τον τίτλο «Εποπτεία από την ΕΑΚΑΑ».

11. Το άρθρο 21 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 21Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 25α, η ΕΑΚΑΑ διασφαλίζει ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

2. Η ΕΑΚΑΑ εκδίδει και ενημερώνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με:

α) την εφαρμογή του συστήματος προσυπογραφής σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3·

β) την εκτίμηση της συμμόρφωσης των μεθοδολογιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προς τις απαιτήσεις του άρθρου 8 παράγραφος 3.

γ) τη συνεργασία μεταξύ της ΕΑΚΑΑ και των αρμοδίων αρχών για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών και των λεπτομερειών που αφορούν την ανάθεση καθηκόντων.

3. Έως [εννέα μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.], η ΕΑΚΑΑ προτείνει σχέδια τεχνικών κανόνων προς έγκριση από την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού .../... [ΕΑΚΑΑ] σχετικά με:

α) τη διαδικασία εγγραφής, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ·

β) τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την αίτηση πιστοποίησης και για την αξιολόγηση της συστημικής του σημασίας για την οικονομική σταθερότητα ή ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά το άρθρο 5.

γ) την παρουσίαση των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της δομής, της μορφής, της μεθόδου και της περιόδου παρουσίασής τους, που κοινοποιούν οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 και το παράρτημα I ενότητα Ε μέρος II σημείο 1.

4. Η ΕΑΚΑΑ δημοσιεύει κάθε χρόνο και για πρώτη φορά έως την 1η Ιανουαρίου 2012 έκθεση με θέμα την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η έκθεση αυτή περιέχει, ιδίως, αξιολόγηση της εφαρμογής του παραρτήματος Ι από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εγγραφεί βάσει του παρόντος κανονισμού.

5. Η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που συστάθηκε με τον κανονισμό .../...[17] και με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων που συστάθηκε με τον κανονισμό .../...[18] και διαβουλεύεται με τις εν λόγω Αρχές πριν από την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών και την πρόταση των σχεδίων τεχνικών κανόνων που προβλέπουν οι παράγραφοι 2 και 3.»

12. Το άρθρο 23 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 23Μη επέμβαση στο περιεχόμενο αξιολογήσεων

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ούτε η ΕΑΚΑΑ ούτε οιεσδήποτε άλλες δημόσιες αρχές των κρατών μελών επεμβαίνουν στο περιεχόμενο των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας ή των μεθοδολογιών.»

13. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 23α, 23β και 23γ:

«Άρθρο 23αΑιτήματα για παροχή πληροφοριών

1. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, πρόσωπα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αξιολογούμενες οντότητες και σχετιζόμενους με αυτές τρίτους, τρίτους στους οποίους ανατέθηκαν ορισμένα καθήκοντα ή δραστηριότητες από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και από άλλα πρόσωπα που σχετίζονται ή συνδέονται άλλως με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή με δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, να παρέχουν όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

2. Όταν αιτείται την παροχή πληροφοριών κατά την παράγραφο 1, η ΕΑΚΑΑ αναφέρεται στο παρόν άρθρο ως νομική βάση του αιτήματος και δηλώνει το σκοπό του αιτήματος, προσδιορίζει τις απαιτούμενες πληροφορίες και καθορίζει το χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να παρασχεθούν αυτές. Αναφέρει επίσης τις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 36β, σε περίπτωση ανεπαρκούς παροχής των απαιτούμενων πληροφοριών ή λανθασμένων ή παραπλανητικών απαντήσεων στις ερωτήσεις.

3. Τα πρόσωπα κατά την παράγραφο 1 ή οι αντιπρόσωποί τους και, στην περίπτωση νομικών προσώπων ή ενώσεων χωρίς νομική προσωπικότητα κατά την παράγραφο 1, τα εξουσιοδοτημένα από το νόμο ή από το καταστατικό τους πρόσωπα που τους εκπροσωπούν παρέχουν τις ζητούμενες πληροφορίες εκ μέρους των οικείων προσώπων κατά την παράγραφο 1. Οι αντιπρόσωποι διατηρούν την πλήρη ευθύνη, σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι ανεπαρκείς, λανθασμένες ή παραπλανητικές.

Άρθρο 23β Γενικές έρευνες

1. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να διεξάγει όλες τις απαραίτητες έρευνες για πρόσωπα κατά το άρθρο 23α παράγραφος 1. Για αυτό το σκοπό, οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την ΕΑΚΑΑ έχουν την εξουσία:

α) να εξετάζουν οιαδήποτε αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες και άλλο υλικό συναφές με την εκτέλεση των καθηκόντων της·

β) να λαμβάνουν αντίγραφα ή αποσπάσματα από αυτά τα αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες και άλλο υλικό·

γ) να ζητούν προφορικές εξηγήσεις·

δ) να καλούν και να θέτουν ερωτήματα σε κάποιο πρόσωπο·

ε) να ζητούν αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και διαβίβασης δεδομένων·

στ) να εξετάζουν οιοδήποτε πρόσωπο με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο της έρευνας.

2. Τα πρόσωπα κατά το άρθρο 23α παράγραφος 1 υποβάλλονται σε έρευνες που κινούνται με απόφαση της ΕΑΚΑΑ. Τα πρόσωπα που εξουσιοδοτούνται για τους σκοπούς των ερευνών κατά την παράγραφο 1 ασκούν τις εξουσίες τους επιδεικνύοντας έγγραφη εξουσιοδότηση που ορίζει το αντικείμενο και το σκοπό της έρευνας. Η εν λόγω εξουσιοδότηση αναγράφει επίσης τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 36β, σε περίπτωση που η παροχή των απαιτούμενων αρχείων, δεδομένων, διαδικασιών ή άλλου υλικού δεν πραγματοποιείται ή είναι ανεπαρκής ή όταν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι λανθασμένες ή παραπλανητικές.

3. Εγκαίρως πριν από την έρευνα, η ΕΑΚΑΑ ενημερώνει την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους, στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να διεξαχθεί η έρευνα, σχετικά με την έρευνα και την ταυτότητα των εξουσιοδοτημένων προσώπων. Οι υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής του οικείου κράτους μέλους επικουρούν, κατόπιν αιτήματος της ΕΑΚΑΑ, τα εν λόγω εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Άρθρο 23γ Επιτόπιες επιθεωρήσεις

1. Για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να διεξάγει όλες τις αναγκαίες επιτόπιες επιθεωρήσεις, με ή χωρίς προειδοποίηση, στους χώρους όπου εδρεύουν τα πρόσωπα κατά το άρθρο 23α παράγραφος 1.

2. Οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την ΕΑΚΑΑ για τη διεξαγωγή επιτόπιας επιθεώρησης μπορούν να εισέρχονται σε οιονδήποτε, εμπορικό και άλλο, χώρο των προσώπων που υπόκεινται στην απόφαση έρευνας η οποία εκδίδεται από την ΕΑΚΑΑ και διαθέτουν όλες τις εξουσίες που ορίζονται στο άρθρο 23β παράγραφος 1. Διαθέτουν επίσης την εξουσία να σφραγίζουν οιουσδήποτε εμπορικούς χώρους και βιβλία ή αρχεία για την περίοδο και στην έκταση που είναι αναγκαίες για την επιθεώρηση.

3. Οι υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την ΕΑΚΑΑ να διεξάγουν επιτόπια επιθεώρηση ασκούν τις εξουσίες τους επιδεικνύοντας έγγραφη εξουσιοδότηση που ορίζει το αντικείμενο και το σκοπό της επιθεώρησης, καθώς και τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 36β, σε περίπτωση που τα οικεία πρόσωπα δεν υποβάλλονται στην επιθεώρηση. Εγκαίρως πριν από την επιθεώρηση, η ΕΑΚΑΑ ενημερώνει για την επιθεώρηση την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή.

4. Τα πρόσωπα κατά το άρθρο 23α παράγραφος 1 υποβάλλονται σε επιτόπιες επιθεωρήσεις που διατάσσονται με απόφαση της ΕΑΚΑΑ. Η απόφαση προσδιορίζει το αντικείμενο και το σκοπό της επιθεώρησης, ορίζει την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξής της και αναφέρει τις περιοδικές χρηματικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 36β. Η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις έπειτα από διαβούλευση με την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση.

5. Υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση, καθώς και εκείνοι που εξουσιοδοτούνται ή ορίζονται από αυτήν, επικουρούν ενεργά, κατόπιν αιτήματος της ΕΑΚΑΑ, τους υπαλλήλους και άλλα πρόσωπα που εξουσιοδοτούνται από την ΕΑΚΑΑ. Για το σκοπό αυτό, διαθέτουν τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 2.

6. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί επίσης να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να εκτελέσουν εκ μέρους της ειδικά ερευνητικά καθήκοντα και να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επιθεωρήσεις, όπως προβλέπεται στο παρόν άρθρο και στο άρθρο 23β παράγραφος 1. Για το σκοπό αυτό, οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν τις ίδιες εξουσίες με την ΕΑΚΑΑ, όπως ορίζονται στο παρόν άρθρο και στο άρθρο 23β παράγραφος 1.

7. Στην περίπτωση που οι υπάλληλοι και άλλα συνοδεύοντα πρόσωπα, εξουσιοδοτημένα από την ΕΑΚΑΑ, θεωρούν ότι κάποιο πρόσωπο αντιτίθεται σε επιθεώρηση που έχει διαταχθεί σύμφωνα με το παρόν άρθρο, το οικείο κράτος μέλος τούς παρέχει την αναγκαία συνδρομή, αιτούμενο, κατά περίπτωση, τη συνδρομή της αστυνομίας ή ισότιμης αρχής επιβολής του νόμου, ούτως ώστε να τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν την επιτόπια επιθεώρησή τους.

8. Εάν για τη συνδρομή που προβλέπεται στην παράγραφο 7 απαιτείται, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, άδεια δικαστικής αρχής, ζητείται η άδεια αυτή, ακόμη και προληπτικά.

9. Όταν ζητείται η άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 8, η εθνική δικαστική αρχή ελέγχει τη γνησιότητα της απόφασης της ΕΑΚΑΑ, καθώς και κατά πόσον τα σχεδιαζόμενα μέτρα καταναγκασμού δεν είναι ούτε αυθαίρετα ούτε υπερβολικά σε σχέση με το αντικείμενο της επιθεώρησης. Κατά τον έλεγχο της αναλογικότητας των μέτρων αυτών, η εθνική δικαστική αρχή μπορεί να ζητήσει από την ΕΑΚΑΑ λεπτομερείς εξηγήσεις, ιδίως σχετικά με τους λόγους που έχει η ΕΑΚΑΑ να υποπτεύεται παράβαση του παρόντος κανονισμού, καθώς και με τη σοβαρότητα της επιτόπιας επιθεώρησης και τη φύση της συμμετοχής των οικείων προσώπων. Ωστόσο, η εθνική δικαστική αρχή δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα αυτού καθαυτού του ελέγχου ούτε να ζητήσει την προσκόμιση των στοιχείων του φακέλου της ΕΑΚΑΑ. Η νομιμότητα της απόφασης της ΕΑΚΑΑ υπόκειται αποκλειστικά στον έλεγχο του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον κανονισμό ΧΧ/2010 [ΕΑΚΑΑ]».

14. Τα άρθρα 24 και 25 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 24Εποπτικά μέτρα από την ΕΑΚΑΑ

1. Όταν εγγεγραμμένος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διαπράττει μια από τις παραβάσεις που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ, η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες αποφάσεις:

α) αποσύρει την εγγραφή του συγκεκριμένου οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με το άρθρο 20·

β) επιβάλλει στο συγκεκριμένο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προσωρινή απαγόρευση της έκδοσης αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας με ισχύ σε ολόκληρη την Ένωση, μέχρι τον τερματισμό της παράβασης·

γ) επιβάλλει την αναστολή της χρήσης, για κανονιστικούς σκοπούς, των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκδοθεί από το συγκεκριμένο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με ισχύ σε ολόκληρη την Ένωση, μέχρι τον τερματισμό της παράβασης·

δ) απαιτεί από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τον τερματισμό της παράβασης·

ε) απαιτεί από τον εκδότη διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων ή σχετιζόμενο τρίτο να χορηγεί πρόσβαση στο δικτυακό τόπο που διαχειρίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 8α παράγραφος 1, σε οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που τη ζητούν.

στ) εκδίδει ανακοινώσεις.

2. Όταν λαμβάνει αποφάσεις κατά την παράγραφο 1 στοιχεία β) έως στ), η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης, συμπεριλαμβανομένων:

i) της διάρκειας και της συχνότητας της παράβασης·

ii) του κατά πόσον η παράβαση έχει αποκαλύψει σοβαρές ή συστημικές αδυναμίες στις διαδικασίες του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή στα συστήματα διαχείρισης ή στους εσωτερικούς ελέγχους·

iii) του κατά πόσον το οικονομικό έγκλημα διευκολύνθηκε, προκλήθηκε από την παράβαση ή οφειλόταν άλλως σε αυτήν·

iv) της απώλειας ή του κινδύνου απώλειας που προκλήθηκε για τους επενδυτές.

Επιπλέον, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να παραπέμπει θέματα ποινικής δίωξης στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

3. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για κανονιστικούς σκοπούς μετά τη λήψη των μέτρων της παραγράφου 1 στοιχεία α) και γ), επί χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει:

α) τις δέκα εργάσιμες ημέρες, εφόσον υπάρχουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του ίδιου χρηματοπιστωτικού μέσου ή οντότητας τις οποίες έχουν εκδώσει άλλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εγγεγραμμένοι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό· ή

β) τους τρεις μήνες, εφόσον δεν υπάρχουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του ίδιου χρηματοπιστωτικού μέσου ή οντότητας τις οποίες έχουν εκδώσει άλλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εγγεγραμμένοι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να παρατείνει το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου στοιχείο β) κατά τρεις μήνες σε εξαιρετικές περιπτώσεις ύπαρξης πιθανότητας διαταραχής της αγοράς ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

4. Με την επιφύλαξη του άρθρου 20, η ΕΑΚΑΑ διαβιβάζει, το συντομότερο δυνατό, οιαδήποτε απόφαση έχει ληφθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 στις αρμόδιες αρχές και στην Επιτροπή και κοινοποιεί δημοσίως κάθε τέτοια απόφαση στο δικτυακό της τόπο, εντός 5 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης.

Άρθρο 25Ακρόαση των ενδιαφερόμενων προσώπων

1. Πριν από τη λήψη αποφάσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 24 παράγραφος 1, η ΕΑΚΑΑ παρέχει στα πρόσωπα τα οποία αφορά η διαδικασία τη δυνατότητα ακρόασης σχετικά με τις αιτιάσεις της ΕΑΚΑΑ. Η ΕΑΚΑΑ θεμελιώνει τις αποφάσεις της μόνο στις αιτιάσεις για τις οποίες δόθηκε στα μέρη η δυνατότητα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Η υποχρέωση κατά το πρώτο εδάφιο δεν ισχύει εάν απαιτούνται επείγουσες ενέργειες προκειμένου να προληφθεί σημαντική ζημία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, περίπτωση κατά την οποία η ΕΑΚΑΑ μπορεί να εκδώσει προσωρινές αποφάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΑΚΑΑ πρέπει να παράσχει στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τη δυνατότητα ακρόασης, το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη της απόφασης.

2. Κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα υπεράσπισης των ενδιαφερόμενων προσώπων, τα οποία έχουν το δικαίωμα να αποκτούν γνώση του φακέλου της ΕΑΚΑΑ, με την επιφύλαξη του έννομου συμφέροντος άλλων προσώπων για την προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου τους. Το δικαίωμα πρόσβασης στο φάκελο δεν καλύπτει τις εμπιστευτικές πληροφορίες και τα έγγραφα εσωτερικής χρήσης της ΕΑΚΑΑ.»

15. Ο τίτλος του κεφαλαίου III στον τίτλο ΙΙΙ αντικαθίσταται από τον ακόλουθο: «Συνεργασία μεταξύ ΕΑΚΑΑ και αρμοδίων αρχών»

16. Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 25α:

«Άρθρο 25α Αρμόδιες αρχές υπεύθυνες για την εποπτεία και την εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 1 (χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας)

1. Οι αρμόδιες αρχές είναι υπεύθυνες για την εποπτεία και την εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 1.

2. Για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσον αφορά τη διαπίστωση οιασδήποτε παραβίασης του άρθρου 4 παράγραφος 1, οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, όλες τις αρμοδιότητες εποπτείας και έρευνας που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους. Ασκούν τις αρμοδιότητές τους:

α) άμεσα·

β) σε συνεργασία με άλλες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΑΚΑΑ· ή

γ) προσφεύγοντας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

3. Για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσον αφορά τη διαπίστωση οιασδήποτε παραβίασης του άρθρου 4 παράγραφος 1, οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, διαθέτουν την εξουσία, στα πλαίσια του εποπτικού τους ρόλου, να:

α) έχουν πρόσβαση σε οιοδήποτε έγγραφο οιασδήποτε μορφής και να λαμβάνουν το έγγραφο ή αντίγραφο αυτού·

β) ζητούν πληροφορίες από οιοδήποτε πρόσωπο και, εάν απαιτείται, να καλούν και να θέτουν ερωτήματα σε κάποιο πρόσωπο προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες·

γ) διενεργούν επιτόπιες επιθεωρήσεις με ή χωρίς προειδοποίηση· και

δ) ζητούν αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και διαβίβασης δεδομένων.»

17. Τα άρθρα 26 και 27 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 26Υποχρέωση συνεργασίας

Η ΕΑΚΑΑ και οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται, όπου απαιτείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 27Ανταλλαγή πληροφοριών

1. Οι αρμόδιες αρχές, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, παρέχουν στην ΕΑΚΑΑ και ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

2. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των οντοτήτων στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 4 παράγραφος 1, στις κεντρικές τράπεζες, στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ιδιότητά τους ως νομισματικών αρχών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, καθώς και, κατά περίπτωση, σε άλλες δημόσιες αρχές υπεύθυνες για την επίβλεψη των συστημάτων πληρωμών και των συστημάτων διακανονισμού αξιογράφων, εμπιστευτικές πληροφορίες για το σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Ομοίως, οι εν λόγω αρχές ή φορείς δεν εμποδίζονται να διαβιβάζουν στην ΕΑΚΑΑ τις πληροφορίες που ενδέχεται να χρειασθεί αυτή για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.»

18. Τα άρθρα 28 και 29 απαλείφονται.

19. Τα άρθρα 30, 31 και 32 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 30 Ανάθεση καθηκόντων από την ΕΑΚΑΑ στις αρμόδιες αρχές

Η ΕΑΚΑΑ δύναται να αναθέσει συγκεκριμένα εποπτικά καθήκοντα στην αρμόδια αρχή κράτους μέλους. Αυτά τα εποπτικά καθήκοντα μπορούν ιδίως να περιλαμβάνουν αιτήματα για παροχή πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 23α, καθώς και έρευνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 23γ παράγραφος 6.

Η ανάθεση καθηκόντων δεν αίρει την ευθύνη της ΕΑΚΑΑ.

Άρθρο 31Κοινοποιήσεις και αιτήσεις αναστολής από αρμόδιες αρχές

1. Εάν μια αρμόδια αρχή είναι πεπεισμένη ότι διαπράττονται ή έχουν διαπραχθεί στην επικράτειά της ή στην επικράτεια κάποιου άλλου κράτους μέλους πράξεις αντίθετες προς τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, κοινοποιεί το γεγονός με τον λεπτομερέστερο δυνατό τρόπο στην ΕΑΚΑΑ.

Η ΕΑΚΑΑ προβαίνει στις δέουσες ενέργειες. Ενημερώνει την αρμόδια αρχή που την πληροφόρησε για τα αποτελέσματα και, στο μέτρο του δυνατού, για τις κυριότερες ενδιάμεσες εξελίξεις.

2. Με την επιφύλαξη του καθήκοντος για κοινοποίηση που ορίζεται στην παράγραφο 1, εάν η κοινοποιούσα αρμόδια αρχή θεωρεί ότι εγγεγραμμένος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, του οποίου οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας χρησιμοποιούνται εντός της επικράτειάς της, παραβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό και οι παραβάσεις αυτές είναι αρκούντως σοβαρές και διαρκείς ώστε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προστασία των επενδυτών ή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο εν λόγω κράτος μέλος, η κοινοποιούσα αρμόδια αρχή δύναται να ζητήσει από την ΕΑΚΑΑ να επιβάλει αναστολή της χρήσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας του οικείου οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για κανονιστικούς σκοπούς από πρόσωπα κατά το άρθρο 4 παράγραφος 1. Η κοινοποιούσα αρμόδια αρχή αιτιολογεί πλήρως την αίτησή της στην ΕΑΚΑΑ.

Σε περίπτωση που η ΕΑΚΑΑ κρίνει ότι η αίτηση δεν είναι δικαιολογημένη, ενημερώνει την κοινοποιούσα αρμόδια αρχή. Σε περίπτωση που η ΕΑΚΑΑ κρίνει ότι η αίτηση είναι δικαιολογημένη, λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για τη λύση αυτού του ζητήματος.

Άρθρο 32Επαγγελματικό απόρρητο

1. Η υποχρέωση επαγγελματικού απορρήτου ισχύει για όλα τα πρόσωπα που εργάζονται ή εργάσθηκαν για την ΕΑΚΑΑ, καθώς και για τις αρμόδιες αρχές ή για οιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο οποίο η ΕΑΚΑΑ έχει αναθέσει καθήκοντα, περιλαμβανομένων των επιθεωρητών και των εμπειρογνωμόνων που προσλαμβάνονται από την ΕΑΚΑΑ. Οι πληροφορίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο δεν κοινοποιούνται σε άλλο πρόσωπο ή αρχή, εκτός εάν η εν λόγω κοινοποίηση απαιτείται στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών.

2. Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, μεταξύ της ΕΑΚΑΑ, των αρμοδίων αρχών και άλλων αρχών και φορέων που αναφέρονται στο άρθρο 27 παράγραφος 2 θεωρούνται εμπιστευτικές, εκτός εάν η ΕΑΚΑΑ ή η οικεία αρμόδια αρχή ή άλλη αρχή ή φορέας δηλώνει κατά την εν λόγω επικοινωνία ότι οι πληροφορίες αυτές δύνανται να κοινοποιούνται ή εάν η εν λόγω κοινοποίηση απαιτείται για λόγους νομικών διαδικασιών.»

20. Το άρθρο 33 απαλείφεται.

21. Τα άρθρα 34 και 35 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 34Συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών

Η ΕΑΚΑΑ δύναται να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών μόνο εάν οι πληροφορίες που κοινοποιούνται υπόκεινται σε εγγυήσεις επαγγελματικού απορρήτου ισοδύναμες τουλάχιστον με τις οριζόμενες στο άρθρο 32.

Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να αποσκοπεί στην εκτέλεση των καθηκόντων των εν λόγω αρμοδίων αρχών.

Όσον αφορά τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτη χώρα, η ΕΑΚΑΑ εφαρμόζει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001.

Άρθρο 35Κοινοποίηση πληροφοριών από τρίτες χώρες

Η ΕΑΚΑΑ δύναται να κοινοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών μόνο εάν διαθέτει ρητή συμφωνία της αρμόδιας αρχής που έχει διαβιβάσει τις πληροφορίες. Οι πληροφορίες κοινοποιούνται, κατά περίπτωση, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους η εν λόγω αρμόδια αρχή έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της, ή εφόσον η κοινοποίηση αυτή απαιτείται στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών.»

22. Στο κεφάλαιο 1 του τίτλου IV, ο τίτλος τροποποιείται ως εξής:

«Κυρώσεις, πρόστιμα, περιοδικές χρηματικές ποινές, διαδικασία επιτροπής, εξουσιοδότηση και υποβολή εκθέσεων»

23. Στο άρθρο 36, το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως εξής:

«1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που ισχύουν σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων του άρθρου 4 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την επιβολή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.»

24. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 36α έως 36δ:

«Άρθρο 36α Πρόστιμα

1. Κατόπιν αιτήματος της ΕΑΚΑΑ, η Επιτροπή μπορεί με απόφαση να επιβάλλει πρόστιμο σε οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εάν ο τελευταίος έχει διαπράξει, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, μία από τις παραβάσεις που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ.

2. Τα πρόστιμα κατά την παράγραφο 1 είναι αποτρεπτικά και αναλογικά προς τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκεια της παράβασης και την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Το ύψος του προστίμου δεν υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος ή κύκλου εργασιών του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά την προηγούμενη εμπορική χρήση.

3. Παρά την παράγραφο 2, εάν ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχει αποκομίσει, άμεσα ή έμμεσα, ποσοτικοποιήσιμο οικονομικό όφελος από την παράβαση, το ύψος του προστίμου πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο προς το όφελος αυτό.

4. Η Επιτροπή θεσπίζει, μέσω πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 38α, λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, προσδιορίζοντας ιδίως:

α) λεπτομερή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου·

β) τις διαδικασίες για έρευνες, τα σχετικά μέτρα και την υποβολή εκθέσεων, καθώς και διαδικαστικούς κανόνες για τη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τα δικαιώματα υπεράσπισης, την πρόσβαση στο φάκελο, τη νομική εκπροσώπηση, την εμπιστευτικότητα και προσωρινές διατάξεις, καθώς και την ποσοτικοποίηση και είσπραξη των προστίμων.

Άρθρο 36β

Περιοδικές χρηματικές ποινές

1. Κατόπιν αιτήματος της ΕΑΚΑΑ, η Επιτροπή μπορεί, με απόφαση, να επιβάλλει περιοδικές χρηματικές ποινές στα πρόσωπα κατά το άρθρο 23α παράγραφος 1, προκειμένου να τα υποχρεώσει:

α) να τερματίσουν κάποια παράβαση, σύμφωνα με απόφαση που έχει ληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1 στοιχείο δ)·

β) να παράσχουν πλήρεις και σωστές πληροφορίες, οι οποίες έχουν ζητηθεί με απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 23α·

γ) να υποβληθούν σε έρευνα και ειδικότερα να παρέχουν πλήρη αρχεία, δεδομένα, διαδικασίες ή οιοδήποτε άλλο απαιτούμενο υλικό, καθώς και να συμπληρώσουν και να διορθώσουν άλλες πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια έρευνας που έχει κινηθεί με απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 23β·

δ) να υποβληθούν σε επιτόπια επιθεώρηση που έχει διαταχθεί με απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 23γ.

2. Οι προβλεπόμενες περιοδικές χρηματικές ποινές είναι αποτελεσματικές και αναλογικές. Το ποσό των περιοδικών χρηματικών ποινών επιβάλλεται για κάθε μέρα καθυστέρησης. Δεν υπερβαίνει το 5% του μέσου όρου του ημερήσιου κύκλου εργασιών κατά την προηγούμενη εμπορική χρήση και υπολογίζεται από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση.

Άρθρο 36γΑκρόαση των ενδιαφερόμενων προσώπων

1. Πριν από τη λήψη απόφασης για επιβολή προστίμου ή περιοδικής χρηματικής ποινής όπως προβλέπεται στα άρθρα 36α και 36β, η Επιτροπή παρέχει στα πρόσωπα τα οποία αφορά η διαδικασία τη δυνατότητα ακρόασης σχετικά με τις αιτιάσεις της Επιτροπής. Η Επιτροπή θεμελιώνει τις αποφάσεις της μόνο στις αιτιάσεις για τις οποίες δόθηκε στα μέρη η δυνατότητα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

2. Κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα υπεράσπισης των ενδιαφερόμενων προσώπων, τα οποία έχουν το δικαίωμα να αποκτούν γνώση του φακέλου της Επιτροπής, με την επιφύλαξη του έννομου συμφέροντος άλλων προσώπων για την προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου τους. Το δικαίωμα πρόσβασης στο φάκελο δεν καλύπτει τις εμπιστευτικές πληροφορίες και τα έγγραφα εσωτερικής χρήσης της Επιτροπής.»

Άρθρο 36δΔιατάξεις κοινές για πρόστιμα και περιοδικές χρηματικές ποινές

1. Η Επιτροπή κοινοποιεί δημοσίως κάθε πρόστιμο και περιοδική χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί σύμφωνα με τα άρθρα 36α και 36β.

2. Τα πρόστιμα και οι περιοδικές χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 36α και 36β είναι διοικητικής φύσης.

Άρθρο 36εΕπανεξέταση από το Δικαστήριο

Το Δικαστήριο διαθέτει απεριόριστη δικαιοδοσία για την επανεξέταση των αποφάσεων με τις οποίες η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο ή περιοδική χρηματική ποινή. Το Δικαστήριο δύναται να ακυρώσει, να μειώσει ή να αυξήσει το πρόστιμο ή την περιοδική χρηματική ποινή που επιβάλλεται.»

25. Τα άρθρα 37 και 38 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 37Τροποποιήσεις παραρτημάτων

Η Επιτροπή δύναται να τροποποιήσει τα παραρτήματα, με πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 38α και με την επιφύλαξη των όρων των άρθρων 38β και 38γ, προκειμένου να λάβει υπόψη της τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων διεθνών εξελίξεων, ιδιαίτερα σε σχέση με τα νέα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Άρθρο 38Διαδικασία επιτροπής

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή κινητών αξιών που συστάθηκε με την απόφαση 2001/528/ΕΚ της Επιτροπής[19].

2 Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

3. Η προθεσμία του άρθρου 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.»

26. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 38α, 38β και 38γ:

«Εξουσιοδότηση

Άρθρο 38α Άσκηση της εξουσιοδότησης

1. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 τρίτο εδάφιο, στο άρθρο 19 παράγραφος 2, στο άρθρο 36α παράγραφος 4 και στο άρθρο 37 για αόριστη διάρκεια.

2. Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί συγχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

3. Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ανατίθεται στην Επιτροπή υπόκειται στις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τα άρθρα 38β και 38γ.

Άρθρο 38βΑνάκληση της εξουσιοδότησης

1. Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 τρίτο εδάφιο, το άρθρο 19 παράγραφος 2, το άρθρο 36α παράγραφος 4 και το άρθρο 37 μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.

2. Το όργανο που κίνησε εσωτερική διαδικασία για να αποφασίσει αν πρόκειται να ανακαλέσει την εξουσιοδότηση, ενημερώνει τον άλλο νομοθέτη και την Επιτροπή, το αργότερο ένα μήνα πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης, αναφέροντας τις εξουσιοδοτήσεις που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο ανάκλησης, καθώς και τους λόγους της ανάκλησης.

3. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την ανάθεση εξουσιών που προσδιορίζονται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει αμέσως ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία την οποία διευκρινίζει. Δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη. Δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Άρθρο 38γΔιατύπωση αντιρρήσεων έναντι των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δύνανται να διατυπώσουν αντιρρήσεις έναντι της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης εντός προθεσμίας δύο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα.

2. Εάν, κατά τη λήξη αυτής της προθεσμίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις έναντι της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία που προβλέπεται στις διατάξεις της.

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη μπορεί να δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τίθεται σε ισχύ πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αμφότερα ενημερώσει την Επιτροπή ότι δεν προτίθενται να διατυπώσουν αντιρρήσεις.

3. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο διατυπώσουν αντιρρήσεις έναντι της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η πράξη αυτή δεν τίθεται σε ισχύ. Το όργανο που διατυπώνει αντιρρήσεις έναντι της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, εκθέτει τους σχετικούς λόγους.»

27. Το άρθρο 39 τροποποιείται ως εξής:

α) Η παράγραφος 2 απαλείφεται.

β) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Έως την 1η Ιουλίου 2011, η Επιτροπή, με βάση τις εξελίξεις στο κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε τρίτες χώρες, υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις επιπτώσεις των εν λόγω εξελίξεων και της μεταβατικής διάταξης που προβλέπεται στο άρθρο 40 στη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ένωση.»

28. Το τρίτο εδάφιο του άρθρου 40 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι υπάρχοντες οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίες είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για κανονιστικούς σκοπούς από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά το άρθρο 4 παράγραφος 1, εκτός εάν απορριφθεί η αίτηση εγγραφής τους. Σε περίπτωση άρνησης εγγραφής εφαρμόζεται το άρθρο 24 παράγραφοι 2 και 3.»

29. Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 40α:

«Άρθρο 40αΜεταβατικά μέτρα που αφορούν την ΕΑΚΑΑ

1. Όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα εποπτείας και επιβολής στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα οποία ανατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, που είτε ενεργούσαν ως αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής είτε όχι, και τα σώματά τους, στις περιπτώσεις που αυτά έχουν συσταθεί, τερματίζονται [ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ].

2. Οιαδήποτε αρχεία και έγγραφα εργασίας σχετίζονται με τη δραστηριότητα εποπτείας και επιβολής στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, περιλαμβανομένων οιωνδήποτε συνεχιζόμενων εξετάσεων και δράσεων επιβολής αναλαμβάνονται από την ΕΑΚΑΑ ...[ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ].

3. Οι αρμόδιες αρχές και τα σώματα κατά την παράγραφο 1 διασφαλίζουν ότι οιαδήποτε υπάρχοντα αρχεία και έγγραφα εργασίας μεταβιβάζονται στην ΕΑΚΑΑ [ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ]. Οι εν λόγω αρμόδιες αρχές και σώματα παρέχουν επίσης όλη την αναγκαία συνδρομή και τις αναγκαίες συμβουλές στην ΕΑΚΑΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η αποτελεσματική και αποδοτική μεταβίβαση και ανάληψη της δραστηριότητας εποπτείας και επιβολής στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

4. Η ΕΑΚΑΑ ενεργεί ως ο νόμιμος διάδοχος των αρμοδίων αρχών και σωμάτων κατά την παράγραφο 1 σε οιεσδήποτε διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες απορρέουν από δραστηριότητα εποπτείας και επιβολής που διεξάγεται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό πριν από [ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ].

5. Εάν, κατά [ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ], συνεχίζεται η δικαστική επανεξέταση απόφασης, η οποία έχει ληφθεί από αρμόδια αρχή κατά την παράγραφο 1 δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η υπόθεση παραπέμπεται στο Γενικό Δικαστήριο, εκτός εάν η απόφαση του δικαστηρίου που επανεξετάζει την εν λόγω απόφαση στο κράτος μέλος πρόκειται να εκδοθεί εντός δύο μηνών από [ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού ].»

30. Το παράρτημα Ι τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού.

31. Προστίθεται νέο παράρτημα ΙΙΙ, όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του κανονισμού .../... [ΕΑΚΑΑ].

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

Παράρτημα Ι

Το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 τροποποιείται ως εξής:

1. Στην ενότητα Α, το τελευταίο εδάφιο του σημείου 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι γνωμοδοτήσεις των ανεξάρτητων μελών του διοικητικού ή εποπτικού συμβουλίου σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) παρουσιάζονται περιοδικά στο συμβούλιο και τίθενται στη διάθεση της ΕΑΚΑΑ κατ’ αίτησή της.»

2. Στην ενότητα Β, το πρώτο εδάφιο του σημείου 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα αρχεία και το ιστορικό ελέγχων κατά το σημείο 7 φυλάσσονται στους χώρους όπου εδρεύει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επί πέντε έτη τουλάχιστον και τίθενται στη διάθεση της ΕΑΚΑΑ κατ’ αίτησή της.»

Παράρτημα ΙΙ

Προστίθεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 το ακόλουθο παράρτημα ΙΙΙ:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Παραβάσεις

Ι. Παραβάσεις που αφορούν συγκρούσεις συμφερόντων, οργανωτικές ή επιχειρησιακές απαιτήσεις

α) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 3, εκδίδοντας αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ή, στην περίπτωση υπάρχουσας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, μη ανακοινώνοντας αμέσως ότι η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να παρουσιάζει ελαττώματα στις καταστάσεις που περιγράφονται στο σημείο 3 στοιχεία α) έως δ).

β) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 4 πρώτο εδάφιο, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

γ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 4 τρίτο εδάφιο, μη εξασφαλίζοντας ότι η παροχή συναφούς υπηρεσίας δεν δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων με τη δραστηριότητά του που αφορά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

δ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 3, προσυπογράφοντας αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που έχει εκδοθεί σε τρίτη χώρα χωρίς να πληρούνται οι όροι που απαριθμούνται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχεία α) έως η).

ε) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Α σημείο 2 τρίτο εδάφιο, μη ορίζοντας τον απαιτούμενο αριθμό ανεξαρτήτων μελών του διοικητικού ή εποπτικού συμβουλίου.

στ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Α σημείο 2 τέταρτο εδάφιο πρώτη ή δεύτερη περίοδος, ορίζοντας σύστημα αμοιβών για ανεξάρτητα μέλη το οποίο εξαρτάται από την επιχειρηματική απόδοση του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή ορίζοντας τη θητεία των μελών για περίοδο άνω των πέντε ετών.

ζ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Α σημείο 6, μη διασφαλίζοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθιστούν δυνατή την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της υπηρεσίας συμμόρφωσης, όπως αυτές καθορίζονται στο παράρτημα Ι ενότητα Α σημείο 6 στοιχεία α) έως δ).

η) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 2, μη διασφαλίζοντας ότι πρόσωπο που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο κινεί ή συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις σχετικά με αμοιβές ή πληρωμές.

θ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 1, μη διασφαλίζοντας ότι αρμόδιο πρόσωπο δεν αγοράζει ούτε πωλεί ούτε συμμετέχει σε συναλλαγές σχετικά με επηρεαζόμενο χρηματοπιστωτικό μέσο.

ι) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 2, μη διασφαλίζοντας ότι αρμόδιο πρόσωπο δεν συμμετέχει ούτε επηρεάζει τον καθορισμό μιας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

ια) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 3 στοιχεία β), γ) και δ), μη διασφαλίζοντας ότι αρμόδιο πρόσωπο δεν κοινοποιεί ούτε χρησιμοποιεί ούτε ανταλλάσσει εμπιστευτικές πληροφορίες.

ιβ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 4, μη διασφαλίζοντας ότι αρμόδιο πρόσωπο δεν ζητεί ούτε αποδέχεται χρήματα, δώρα ή διευκολύνσεις.

ιγ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 7, μη διασφαλίζοντας ότι αρμόδιο πρόσωπο δεν αναλαμβάνει σημαντική διοικητική θέση.

ιδ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 4, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 8 στοιχείο α), μη διασφαλίζοντας ότι ο κύριος αναλυτής αξιολογήσεων δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όσον αφορά την ίδια αξιολογούμενη οντότητα ή σχετιζόμενους με αυτήν τρίτους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα τέσσερα έτη.

ιε) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 4, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 8 στοιχείο β), μη διασφαλίζοντας ότι ο αναλυτής αξιολογήσεων δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όσον αφορά την ίδια αξιολογούμενη οντότητα ή σχετιζόμενους με αυτήν τρίτους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα πέντε έτη.

ιστ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 4, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 8 στοιχείο γ), μη διασφαλίζοντας ότι το πρόσωπο που εγκρίνει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όσον αφορά την ίδια αξιολογούμενη οντότητα ή σχετιζόμενους με αυτήν τρίτους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα επτά έτη.

ιζ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 4, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Γ σημείο 8 δεύτερο εδάφιο, μη διασφαλίζοντας ότι αρμόδιο πρόσωπο δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επί δύο έτη από το πέρας του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος.

ιη) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 5, ορίζοντας αμοιβή και αξιολόγηση της απόδοσης που εξαρτάται από το ύψος των εσόδων που εισπράττει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τις αξιολογούμενες οντότητες ή τους σχετιζόμενους με αυτές τρίτους.

ιθ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8 παράγραφος 5, μη παρακολουθώντας τις δικές του αξιολογήσεις ή μη επανεξετάζοντας τις δικές του αξιολογήσεις και μεθοδολογίες σε συνεχή βάση και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

κ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8 παράγραφος 6 στοιχείο β), μη επανεξετάζοντας ή μη επανεξετάζοντας εγκαίρως τις επηρεαζόμενες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, όταν τροποποιούνται οι μεθοδολογίες, τα πρότυπα ή οι βασικές παραδοχές αξιολόγησης.

κα) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8 παράγραφος 6 στοιχείο γ), μη επαναξιολογώντας αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, εφόσον το συνολικό συνδυασμένο αποτέλεσμα των αλλαγών στις μεθοδολογίες, τα πρότυπα ή τις βασικές παραδοχές αξιολόγησης επηρεάζει την εν λόγω αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας.

κβ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αιτείται πρόσβαση στο δικτυακό τόπο εκδότη διαρθρωμένου χρηματοπιστωτικού μέσου ή σχετιζόμενου τρίτου παραβιάζει το άρθρο 8α παράγραφος 2 στοιχείο α), εφόσον δεν έχει τα συστήματα και την οργανωτική δομή σε λειτουργία ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που αποκτώνται με αυτόν τον τρόπο.

κγ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8α παράγραφος 2 στοιχείο β), εφόσον δεν παρέχει αξιολογήσεις σε ετήσια βάση για τουλάχιστον το 10% των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία έχει αιτηθεί την πρόσβαση σε πληροφορίες στο δικτυακό τόπο, που παρέχεται από τον εκδότη ή σχετιζόμενο τρίτο.

κδ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Δ μέρος Ι σημείο 4 δεύτερο εδάφιο, εκδίδοντας την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ή μη αποσύροντας την υπάρχουσα αξιολόγηση.

II. Παραβάσεις που αφορούν εμπόδια στις εποπτικές δραστηριότητες

α) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 7 στοιχεία α) έως η), μη μεριμνώντας για αρχεία και ιστορικό ελέγχων όπως απαιτείται από τις εν λόγω διατάξεις.

β) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 8 πρώτο εδάφιο, μη τηρώντας τα αρχεία και το ιστορικό ελέγχων επί πέντε έτη τουλάχιστον ή μη θέτοντας αυτά τα αρχεία ή το ιστορικό ελέγχων στη διάθεση των αρμοδίων αρχών.

γ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 9, μη φυλάσσοντας τα αρχεία όσο διαρκεί η σχέση με την αξιολογούμενη οντότητα ή τον σχετιζόμενο με αυτήν τρίτο.

δ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 11 παράγραφος 2, μη καθιστώντας διαθέσιμες τις απαιτούμενες πληροφορίες ή μη παρέχοντας αυτές τις πληροφορίες στην απαιτούμενη μορφή.

ε) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 11 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Ε μέρος ΙΙ σημείο 2, μη παρέχοντας τους απαιτούμενους καταλόγους.

στ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 14 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο, μη γνωστοποιώντας ή μη γνωστοποιώντας εγκαίρως στην ΕΑΚΑΑ οιεσδήποτε ουσιώδεις αλλαγές στους όρους αρχικής εγγραφής.

III. Παραβάσεις που αφορούν τις διατάξεις περί κοινοποίησης

α) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 2, μη κοινοποιώντας τα ονόματα των αξιολογούμενων οντοτήτων ή των σχετιζόμενων με αυτές τρίτων από τους οποίους εισπράττει περισσότερο από το 5 % των ετήσιων εσόδων του.

β) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 6 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Β σημείο 4 τρίτο εδάφιο, μη γνωστοποιώντας, στις τελικές εκθέσεις αξιολόγησης, συναφή υπηρεσία που παρασχέθηκε στην αξιολογούμενη οντότητα ή σε σχετιζόμενο με αυτήν τρίτο.

γ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8 παράγραφος 1, μη κοινοποιώντας τις μεθοδολογίες, τα πρότυπα και τις βασικές παραδοχές αξιολόγησης που χρησιμοποιεί στις δραστηριότητές του όσον αφορά την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας.

δ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8 παράγραφος 6 στοιχείο α), μη κοινοποιώντας αμέσως το πιθανό εύρος των επηρεαζόμενων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, όταν τροποποιούνται οι μεθοδολογίες, τα πρότυπα ή οι βασικές παραδοχές αξιολόγησης.

ε) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8β παράγραφος 1, μη κοινοποιώντας αμέσως, στον προστατευμένο με συνθηματική λέξη δικτυακό τόπο, τις πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 8β παράγραφος 1 στοιχεία α) και β).

στ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8β παράγραφος 2, μη χορηγώντας πρόσβαση, στον δικτυακό τόπο, σε εγγεγραμμένους ή πιστοποιημένους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8α παράγραφος 2.

ζ) Ο εκδότης διαρθρωμένου χρηματοπιστωτικού μέσου ή σχετιζόμενος τρίτος παραβιάζει το άρθρο 8α παράγραφος 2, μη χορηγώντας πρόσβαση, στον προστατευμένο με συνθηματική λέξη δικτυακό τόπο που αυτός διαχειρίζεται, σε οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8α παράγραφος 2.

η) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8α παράγραφος 2, επιβάλλοντας στον εκδότη ή στο σχετιζόμενο τρίτο οιεσδήποτε διατάξεις με στόχο την παρεμπόδιση της πρόσβασης στο δικτυακό τόπο από οιουσδήποτε οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που την αιτούνται και πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8α παράγραφος 2.

θ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Δ μέρος Ι σημείο 1, σημείο 2 στοιχεία α) έως ε), σημείο 4 πρώτο εδάφιο ή σημείο 5 ή μέρος ΙΙ σημεία 1, 2, 3 ή 4, μη παρέχοντας τις πληροφορίες όπως απαιτείται από τις εν λόγω διατάξεις κατά την παρουσίαση αξιολόγησης.

ι) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το παράρτημα Ι ενότητα Δ μέρος Ι σημείο 3, μη ενημερώνοντας την αξιολογούμενη οντότητα τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τη δημοσίευση του αποτελέσματος της αξιολόγησης.

ια) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 3, μη διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιείται πρόσθετο σύμβολο που διαφοροποιεί τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα από άλλες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

ιβ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 4, μη κοινοποιώντας τις πολιτικές και τις διαδικασίες που εφαρμόζει σχετικά με τις μη ζητηθείσες αξιολογήσεις.

ιγ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 5, μη παρέχοντας τις πληροφορίες όπως απαιτείται από το εν λόγω άρθρο ή μη επισημαίνοντας μη ζητηθείσα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας.

ιδ) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 11 παράγραφος 1, μη κοινοποιώντας ή μη ενημερώνοντας τις πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που ορίζει το παράρτημα Ι ενότητα E μέρος I.

ιε) Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 12, μη δημοσιεύοντας ή μη δημοσιεύοντας εγκαίρως έκθεση διαφάνειας η οποία περιλαμβάνει τις πληροφορίες που ορίζονται στο παράρτημα I ενότητα E μέρος III.»

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

προς χρήση για κάθε πρόταση ή πρωτοβουλία υποβαλλόμενη στη νομοθετική αρχή

(Άρθρα 28 του δημοσιονομικού κανονισμού και 22 των κανόνων εφαρμογής)

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1. Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2. Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής στη διάρθρωση ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.3. Φύση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.4. Στόχος(-οι)

1.5. Αιτιολογία της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.6. Διάρκεια και δημοσιονομική επίπτωση

1.7. Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) διαχείρισης

2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1. Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.3. Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1. Επηρεαζόμενος(-οι) τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) προϋπολογισμού για τις δαπάνες

3.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις δαπάνες

3.2.1 Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

3.2.2 Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3 Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσεως

3.2.4 Συμβατότητα με το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5 Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στα έσοδα

Ι. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. xxx του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

1.2. Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής στη διάρθρωση ΔΒΔ/ΠΒΔ[20]

Εσωτερική αγορά – Χρηματοπιστωτικές αγορές

1.3. Φύση της πρότασης/πρωτοβουλίας

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση έπειτα από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση [21]

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά επέκταση υπάρχουσας δράσης

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση ανακατευθυνόμενη προς νέα δράση

1.4. Στόχοι

1.4.1 Ο(οι) στρατηγικός(-ο ί) πολυετής(-είς) στόχος(-οι) της Επιτροπής που επιδιώκεται(-ονται) από την πρόταση/πρωτοβουλία

Η ανάθεση εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΑΚΑΑ θα καταστήσει την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Κοινότητα αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη.

Αυτό το αποτελεσματικότερο εποπτικό πλαίσιο θα διασφαλίζει καλύτερα τη συμμόρφωση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με τις ουσιαστικές απαιτήσεις του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, συμβάλλοντας έτσι στους γενικούς στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ιδίως στη διασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, στην ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και στην ενίσχυση της διαφάνειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

1.4.2 Συγκεκριμένος(-οι) στόχος(-οι) και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Συγκεκριμένος στόχος

Έχουν προσδιοριστεί οι ακόλουθοι στόχοι του προτεινόμενου μέτρου:

1. Διασφάλιση αποτελεσματικής εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ΕΕ·

2. Εκσυγχρονισμός της εποπτικής δομής για την επιτήρηση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και

3. Διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου για οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και επενδυτές.

Έχει καθοριστεί μια σειρά επιχειρησιακών στόχων που απορρέουν από αυτούς τους στόχους:

1. Διασφάλιση ενιαίου σημείου επαφής για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και σαφών αρμοδιοτήτων,

2. Διασφάλιση της βελτίωσης της αποδοτικότητας κατά τη διαδικασία εγγραφής και εποπτείας,

3. Διασφάλιση συνεκτικής εφαρμογής των ουσιαστικών κανόνων του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας,

4. Διασφάλιση καλύτερης ευθυγράμμισης κινήτρων για τις εποπτικές αρχές ώστε να ανταπεξέλθουν στην πανευρωπαϊκή δραστηριότητα των εποπτευόμενων οντοτήτων

Σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.4.3 Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(αποτελέσματα) και επίπτωση

Προσδιορίστε τις επιπτώσεις που πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία στους στοχευμένους δικαιούχους/ομάδες .

1. Αποτελεσματικότερη εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ΕΕ, η οποία θα ενισχύσει την ποιότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης, προς όφελος των επενδυτών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

2. Ενιαίο σημείο επαφής και σαφείς αρμοδιότητες που ελαφρύνουν το φόρτο για τις εποπτευόμενες οντότητες και τις εθνικές εποπτικές αρχές

3. Η συνεκτική εφαρμογή των ουσιαστικών κανόνων του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα βελτιώσει την ασφάλεια δικαίου για τον κλάδο των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την ποιότητα και διαφάνεια των δραστηριοτήτων αξιολόγησης.

4. Βελτίωση της αποδοτικότητας κατά τη διαδικασία εγγραφής και εποπτείας. Αυτή θα ελαφρύνει το φόρτο για τις εποπτευόμενες οντότητες, τους εποπτικούς φορείς και, τέλος, τους ευρωπαίους φορολογουμένους.

1.4.4. Δείκτες αποτελεσμάτων και επίπτωσης

Προσδιορίστε τους δείκτες για την παρακολούθηση της εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

1. Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Αποτελεσματικότερη εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ΕΕ·

- Αριθμός παραβιάσεων του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

- Αριθμός κυρώσεων και χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν λόγω παραβάσεων

- Αριθμός επιτόπιων επιθεωρήσεων

- Αριθμός εποπτικών μέτρων

2. Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Καθορισμός ενιαίου σημείου επαφής για τους εποπτευόμενους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και σαφών αρμοδιοτήτων

Δείκτες:

• Αριθμός εποπτικών αρχών που συμμετέχουν στη διαδικασία εγγραφής/εποπτείας

• Αριθμός συγκρούσεων αρμοδιοτήτων μεταξύ αρχών που συμμετέχουν στην εποπτεία οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

3. Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Συνεκτική εφαρμογή των ουσιαστικών κανόνων του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Δείκτες:

• Αριθμός παραβιάσεων του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

• Αριθμός καταγγελιών από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας / χρηστών αξιολογήσεων που παραλήφθηκαν από την Επιτροπή

• Αριθμός προσφυγών από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προς την ΕΑΚΑΑ / τα Δικαστήρια

4. Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Βελτίωση της αποδοτικότητας κατά τη διαδικασία εγγραφής και εποπτείας

Δείκτης:

• Χρονική περίοδος που απαιτείται για την εγγραφή (από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση απόφασης εγγραφής)

• Χρονική περίοδος για τη λήψη εποπτικών μέτρων (από την ανακάλυψη παράβασης κανόνα έως τη λήψη εποπτικού μέτρου)

• Αριθμός προσωπικού που συμμετέχει στην εποπτεία του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

1.5. Αιτιολογία της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1 Απαίτηση(απαιτήσεις) που πρέπει να καλυφθεί(-ούν) βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

Βραχυπρόθεσμα, θα ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ η εξουσία εγγραφής και εποπτείας οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα, θα καταστεί αποτελεσματικότερη η εποπτεία και θα ενισχυθεί η συνεκτική εφαρμογή του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Μακροπρόθεσμα, το μέτρο θα οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προς τους κανόνες του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα και τη διαφάνεια της δραστηριότητας αξιολόγησης.

Θα ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ η εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για αόριστη διάρκεια.

1.5.2 Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

Μολονότι το εποπτικό πλαίσιο που καθορίζεται επί του παρόντος από τον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, είναι ήδη δυνατό να προσδιοριστούν ορισμένες αδυναμίες, οι οποίες ενισχύουν την ανάγκη για κοινοτική συμμετοχή. Αυτές οι αδυναμίες και οι βασικές συνέπειές τους για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και τους εποπτικούς φορείς είναι (βλέπε ενότητα 3 της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την παρούσα πρόταση):

• Πληθώρα συμμετεχόντων εποπτικών φορέων και κίνδυνοι συγκρούσεων αρμοδιοτήτων·

• Κίνδυνος αποκλίνουσας και μη συνεκτικής εφαρμογής του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε μεμονωμένες πράξεις από αρμόδιες αρχές στα κράτη μέλη·

• Επαχθής και χρονοβόρα διαδικασία εγγραφής και εποπτείας·

• Κίνδυνος μη ευθυγραμμισμένων κινήτρων και έλλειψη κοινοτικής προοπτικής από τους εθνικούς εποπτικούς φορείς

Όπως έχει υποδειχθεί στην εκτίμηση επιπτώσεων, η ανάθεση στην ΕΑΚΑΑ της εγγραφής και εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα αποκαταστήσει ή θα βελτιώσει σημαντικά αυτά τα προβλήματα.

1.5.3 Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Είναι η πρώτη φορά που χορηγούνται άμεσες εποπτικές εξουσίες επί χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.

1.5.4 Συνέπεια και δυνατότητα συνέργειας με άλλα συναφή μέσα

Η παρούσα πρόταση είναι συνεπής προς το σχέδιο κανονισμού σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (COM (2009) 503) της 23.09.2009.

1.6. Διάρκεια και δημοσιονομική επίπτωση

( Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

1. 7. Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) διαχείρισης [22]

( Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

( Κεντρική έμμεση διαχείριση με τη μεταβίβαση καθηκόντων εφαρμογής σε:

( εκτελεστικούς οργανισμούς

( οργανισμούς που δημιουργούνται από τις Κοινότητες[23]

( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

( πρόσωπα τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων σύμφωνα με τον τίτλο V της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσδιορίζονται στη σχετική βασική πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

( Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

( Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (προς διευκρίνιση)

Εάν σημειώνονται περισσότερες από μία μέθοδοι διαχείρισης, παράσχετε λεπτομερή στοιχεία στην ενότητα «Σχόλια».

Σχόλια

2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1. Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

Προσδιορίστε τη συχνότητα και τους όρους.

Το άρθρο 66 του σχεδίου κανονισμού σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών προβλέπει την αξιολόγηση της πείρας που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της Αρχής, εντός τριών ετών από την πραγματική έναρξη της λειτουργίας της, η οποία αποτίμηση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση των άμεσων εποπτικών εξουσιών της ΕΑΚΑΑ επί των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει γενική έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1 Αναγνωρισμένος(-οι) κίνδυνος(-οι)

Έχει πραγματοποιηθεί εκτίμηση επιπτώσεων όσον αφορά την παρούσα πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία προσδιορίζει το κόστος και τα οφέλη των διαφορετικών επιλογών πολιτικής για την αντιμετώπιση των εντοπισμένων προβλημάτων.

Ο κίνδυνος χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της ΕΑΚΑΑ από τέλη του κλάδου κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της (2011) έχει εξαλειφθεί, με την πρόβλεψη για χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό / τα κράτη μέλη, όπως προβλέπεται στον κανονισμό ΕΑΚΑΑ (αναλογία 40/60).

2.2.2 Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Θα εφαρμόζονται τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, όπως προβλέπονται στο σχέδιο κανονισμού ΕΑΚΑΑ, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Η τελική δέσμη δεικτών για την αξιολόγηση των επιδόσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα αποφασιστεί από την Επιτροπή κατά τη διεξαγωγή της πρώτης προβλεπόμενης αξιολόγησης. Για την τελική αξιολόγηση, οι ποσοτικοί δείκτες θα είναι εξίσου σημαντικοί με τα ποιοτικά στοιχεία που συγκεντρώνονται κατά τις διαβουλεύσεις. Η αξιολόγηση θα επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

2.3. Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

Προσδιορίστε υπάρχοντα ή προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων πρακτικών εφαρμόζονται στην ΕΑΚΑΑ άνευ περιορισμών οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η Αρχή προσχωρεί στη διοργανική συμφωνία, της 25ης Μαΐου 1999, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και εγκρίνει άμεσα τις ενδεδειγμένες διατάξεις που ισχύουν για όλο το προσωπικό της Αρχής.

Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση, καθώς και οι συμφωνίες και εκτελεστικές πράξεις που απορρέουν από αυτές, προβλέπουν ρητά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και η OLAF μπορούν να διεξάγουν, εφόσον είναι αναγκαίο, επιτόπιους ελέγχους μεταξύ των αποδεκτών των κονδυλίων που εκταμιεύονται από την Αρχή, καθώς και του προσωπικού που είναι αρμόδιο για τη διάθεση των εν λόγω κονδυλίων.

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1. Επηρεαζόμενος(-οι) τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) προϋπολογισμού για τις δαπάνες

- Υπάρχουσες γραμμές προϋπολογισμού για τις δαπάνες

Κατά σειρά τομέων πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Συνεισφορά |

Αριθμός 1Α...... Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση | ΔΠ/ΜΔΠ [24] | από χώρες ΕΖΕΣ[25] | από υποψήφιες χώρες[26] | από τρίτες χώρες | σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

12.0404.01. ΕΑΚΑΑ – Επιχορήγηση βάσει των τίτλων 1 και 2 (Δαπάνες προσωπικού και διοικητικές δαπάνες) | ΔΠ | ΝΑΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

12.0404.02 ΕΑΚΑΑ – Επιχορήγηση βάσει του τίτλου 3 (Λειτουργικές δαπάνες) | ΔΠ | ΝΑΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

3.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις δαπάνες

3.2.1 Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 1Α | Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση |

ΓΔ: MARKT | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

( Επιχειρησιακές πιστώσεις |

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

3.2.3.2 Εκτιμώμενες απαιτήσεις ανθρωπίνων πόρων

Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρήση ανθρωπίνων πόρων, όπως εξηγείται παρακάτω:

Η εκτίμηση εκφράζεται σε πλήρη ποσά (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 |

( Θέσεις οργανογράμματος (μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι) |

ΧΧ 01 01 01 (Έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) | 4 | 4 | 4 |

( Εξωτερικοί συνεργάτες (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) |

ΣΥΝΟΛΟ | 4 | 4 | 4 |

Περιγραφή καθηκόντων προς εκτέλεση:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι | Έκδοση αποφάσεων για πρόστιμα και αποφάσεων για περιοδικές χρηματικές ποινές στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατόπιν πρότασης της ΕΑΚΑΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 36 και36α της πρότασης, συμπεριλαμβανομένων ερευνών από τους ίδιους, ακρόαση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και των σχετιζόμενων προσώπων, απάντηση σε αιτήσεις πρόσβασης στο φάκελο, υπεράσπιση αποφάσεων για πρόστιμα και περιοδικές χρηματικές ποινές ενώπιον των Δικαστηρίων και είσπραξη προστίμων και περιοδικών χρηματικών ποινών. Για το 2011, και οι 4 θέσεις θα αναδιαταχθούν στο εσωτερικό της ΓΔ MARKT. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών που συνδέονται με την τρέχουσα δέσμευση της Επιτροπής να μη ζητήσει νέες θέσεις έως το 2013, οι απαιτούμενοι ανθρώπινοι πόροι θα καλυφθούν από προσωπικό της ΓΔ το οποίο έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης ή/και έχει αναδιαταχθεί στο εσωτερικό της ΓΔ μαζί, εάν κριθεί σκόπιμο, με οιαδήποτε επιπλέον κατανομή η οποία ενδέχεται να χορηγηθεί στη διαχειρίστρια ΓΔ σύμφωνα με την ετήσια διαδικασία κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών. Τουλάχιστον μία θέση θα αναδιαταχθεί με χρησιμοποίηση των υφιστάμενων πόρων της διαχειρίστριας υπηρεσίας (εσωτερική αναδιάταξη). |

- 3.2.4 Συμβατότητα με το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

( Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

( Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Νέα δράση της Επιτροπής

( Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί εφαρμογή του μέσου ευελιξίας ή της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

3.2.5 Συνεισφορές τρίτων

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη χρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Σύνολο |

Προσδιορίστε τον φορέα συγχρηματοδότησης | 60% των συνολικών αναγκών από τα κράτη μέλη, μέσω εθνικών εποπτικών αρχών της ΕΕ (προτεινόμενος τυπικός μηχανισμός χρηματοδότησης της ΕΑΚΑΑ) | Μη συγχρηματοδότηση. Η εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χρηματοδοτείται μέσω τελών |

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων | 1,501 | 0 | 0 | 1,501 |

3.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα. Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και περιοδικές χρηματικές ποινές στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (βλέπε άρθρα 36, 36α). Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το ύψος των προστίμων και των περιοδικών χρηματικών ποινών που ενδέχεται να επιβάλει η Επιτροπή σε οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη μελλοντική συμμόρφωση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προς τον κανονισμό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου για την πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Εφαρμοσμένη μεθοδολογία και σημαντικότερες υποκείμενες παραδοχές

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΑΚΑΑ έχουν εκτιμηθεί σύμφωνα με τρεις κατηγορίες δαπανών: τις δαπάνες προσωπικού, τις δαπάνες υποδομών και τις δαπάνες λειτουργίας, σύμφωνα με το διαχωρισμό του γενικού σχεδίου προϋπολογισμού της ΕΑΚΑΑ (βλέπε το δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη σύσταση της ΕΑΚΑΑ, της 23.09.2009, COM(2009) 503).

Σύμφωνα με τρέχουσες εκτιμήσεις από τη γραμματεία της ΕΡΑΑΚΑ και ίδιες εκτιμήσεις της Επιτροπής, η δραστηριότητα επιτήρησης των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα απαιτήσει 12 νέα μέλη προσωπικού (6 έκτακτους υπαλλήλους και 6 εθνικούς εμπειρογνώμονες με απόσπαση), επιπλέον των 3 μελών του προσωπικού που εργάζονται επί του παρόντος στην ΕΡΑΑΚΑ σχετικά με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και τα οποία καλύπτονται από το σχέδιο προϋπολογισμού για την ΕΑΚΑΑ, που έχει ήδη προβλεφθεί στο σχέδιο κανονισμού ΕΑΚΑΑ.

Η ανάγκη αύξησης του προσωπικού αντανακλά τα νέα καθήκοντα που αφορούν την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα οποία θα χρειαστεί να αναλάβει η αρχή, πέρα από τις προηγούμενες αρμοδιότητές της στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (για παράδειγμα, την παροχή συμβουλών στην Επιτροπή, την ανάπτυξη κατευθυντηρίων γραμμών και δεσμευτικών τεχνικών κανόνων, τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρμοδίων αρχών, τη μεσολάβηση).

Αυτά τα νέα καθήκοντα ορίζονται στον προτεινόμενο κανονισμό και προσδιορίζονται περαιτέρω στην αιτιολογική έκθεση (παράγραφοι 4.3.3 και 4.3.4.). Περιλαμβάνουν, χωρίς να περιορίζονται σε αυτά, την εγγραφή οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που βρίσκονται στην Κοινότητα, την πιστοποίηση μικρότερων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, την καθημερινή εποπτεία εγγεγραμμένων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία απαιτεί τακτικές επαφές με τη διοίκηση/ το προσωπικό των εποπτευόμενων οντοτήτων, τη συνεργασία με εποπτικούς φορείς τρίτων χωρών όσον αφορά οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τρίτων χωρών, την απάντηση σε ερωτήσεις, καταγγελίες ή αιτήματα από εθνικές αρμόδιες αρχές, οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή επενδυτές, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προς τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, την απαίτηση πληροφοριών από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή πρόσωπα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες αξιολόγησης, τη διεξαγωγή επιτόπιων επιθεωρήσεων, την εξέταση αρχείων και την ακρόαση προσώπων σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του κανονισμού. Η ΕΑΚΑΑ θα έχει επίσης την εξουσία να ανακαλέσει την εγγραφή και να λάβει άλλα εποπτικά μέτρα, όπως απαριθμούνται στο άρθρο 24 του κανονισμού, καθώς και να ζητεί από την Επιτροπή την επιβολή προστίμων και περιοδικών χρηματικών ποινών σε οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που διαπράττουν παράβαση του κανονισμού, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την παράβαση και προτείνοντας το ύψος του προστίμου ή της χρηματικής ποινής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου 50 οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα υποβάλουν αίτηση εγγραφής και, μόλις εγγραφούν, θα πρέπει να εποπτεύονται από την ΕΑΚΑΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που θα πρέπει να εποπτεύονται, τον αριθμό, το είδος και την πολυπλοκότητα των καθηκόντων που καλείται να εκπληρώσει η ΕΑΚΑΑ, καθώς και ορισμένες γενικές ενδείξεις σχετικά με τους αριθμούς του προσωπικού που προβλέπουν οι εθνικές αρμόδιες αρχές για εγγραφή και εποπτεία σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο αριθμός των 12 επιπλέον θέσεων για την ΕΡΑΑΚΑ είναι ενδεδειγμένος.

Η λεπτομερής ανάλυση του εκτιμώμενου προσωπικού σύμφωνα με τις διάφορες κατηγορίες παρουσιάζεται στον πίνακα 3.

Η επίπτωση της τοποθέτησης της έδρας της ΕΑΚΑΑ στο Παρίσι έχει επίσης ληφθεί υπόψη, εφαρμόζοντας το σχετικό διαρθρωτικό συντελεστή που αντανακλά το κόστος διαβίωσης στο Παρίσι.

Η εξέλιξη των δαπανών προσωπικού κατά τα επόμενα έτη εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον αριθμό εποπτευόμενων οντοτήτων, αλλά υπό την τρέχουσα προοπτική δεν θα αναμένονταν σημαντικές αλλαγές.

Τα αριθμητικά στοιχεία του τίτλου 2 σχετικά με τις δαπάνες υποδομών βασίστηκαν στα στοιχεία που παρείχαν οι εκτιμήσεις της ΕΡΑΑΚΑ και της Επιτροπής. Η ΕΡΑΑΚΑ παρέσχε εκτιμήσεις κόστους σε αυτή την κατηγορία, βάσει προβολής του πραγματικού τους κόστους όσον αφορά τα εν λειτουργία γραφεία και τη διοίκηση στη σημερινή τοποθεσία τους. Δεδομένου ότι το Παρίσι αποτελεί μια από τις ακριβότερες επιχειρηματικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, το εκτιμώμενο κόστος ασφαλώς υπερβαίνει τα μέσα επίπεδα των ρυθμιστικών οργανισμών της ΕΕ. Οι δαπάνες για μεταφράσεις εγγραφών και άλλων αποφάσεων θα είναι σημαντικές, καθώς το γλωσσικό καθεστώς της ΕΕ θα ισχύει πλήρως για την ΕΑΚΑΑ.

Νέες δαπάνες λειτουργίας που συνδέονται με την άμεση εποπτεία οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αφορούν τη συγκέντρωση πληροφοριών. Αυτή περιλαμβάνει τη λειτουργία νέας βάσης δεδομένων για την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Επιπλέον, η νέα εξουσία της ΕΑΚΑΑ για ανάληψη επιτόπιων επιθεωρήσεων απαιτεί νέους πόρους.

Οι μέθοδοι υπολογισμού του προϋπολογισμού της ΕΑΚΑΑ παρουσιάζονται στον πίνακα 2.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού ΕΑΚΑΑ, τα έσοδα της ΕΑΚΑΑ μπορούν επίσης να συνίστανται σε τυχόν τέλη που καταβάλλονται στην Αρχή, στις περιπτώσεις που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Στο άρθρο 19 της πρότασης προβλέπεται ότι οι δαπάνες της ΕΑΚΑΑ που είναι αναγκαίες για την εγγραφή και την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σύμφωνα με τον κανονισμό, καλύπτονται πλήρως από τέλη που χρεώνονται στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Τα είδη των τελών, τα θέματα για τα οποία οφείλονται τέλη και το ύψος των τελών καθορίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2, από κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Επιτροπής, η οποία θα εκδοθεί κατά τη διάρκεια του 2011 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2012. Κατά το μεταβατικό έτος 2011, οι πόροι για την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να καταβάλλονται από συνεισφορές των κρατών μελών και της Κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία που προβλέπεται στο σχέδιο κανονισμού ΕΑΚΑΑ (40% συνεισφορές της Κοινότητας και 60% συνεισφορές των κρατών μελών). Όταν η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη τεθεί σε ισχύ, θα απαιτηθεί από τον κλάδο των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας η ανάκτηση των δαπανών για την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά το 2011.

Πίνακας 1: Εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών όσον αφορά την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Σε χιλιάδες ευρώ

2011 | 2012 | 2013 |

Τίτλος 1 – Δαπάνες προσωπικού | 1574,8 | 1574,8 | 1574,8 |

Ανώτεροι υπάλληλοι/ εξειδικευμένο προσωπικό: |

Έκτακτοι υπάλληλοι | 847,8 | 847,8 | 847,8 |

Εθνικοί εμπειρογνώμονες με απόσπαση | 507 | 507 | 507 |

Διοικητικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό: |

Επιδόματα προσωπικού | 203,2 | 203,2 | 203,2 |

Κατάρτιση προσωπικού: γενική | 7,2 | 7,2 | 7,2 |

Δαπάνες για πρόσληψη προσωπικού | 9,6 | 9,6 | 9,6 |

Τίτλος 2 – Κτήριο, εξοπλισμός και διοικητικές δαπάνες | 628 | 628 | 628 |

Ενοικίαση κτηρίων και συναφείς δαπάνες | 216 | 216 | 216 |

Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών | 72 | 72 | 72 |

Κινητά περιουσιακά στοιχεία και συναφείς δαπάνες | 12 | 12 | 12 |

Τρέχουσες διοικητικές δαπάνες | 12 | 12 | 12 |

Αλληλογραφία/ τηλεπικοινωνίες | 36 | 36 | 36 |

Δαπάνες μετακινήσεων και συνεδριάσεων | 180 | 180 | 180 |

Μεταφράσεις | 100 | 100 | 100 |

Τίτλος 3 - Λειτουργία | 300 | 300 | 300 |

Συγκέντρωση πληροφοριών: ανάπτυξη | 150 | 150 | 150 |

Επιτόπιες επιθεωρήσεις | 150 | 150 | 150 |

ΣΥΝΟΛΟ | 2502,8 | 2502,8 | 2502,8 |

Εκ του οποίου η Κοινότητα συνεισφέρει | 1001,12 | 0 | 0 |

Εκ του οποίου τα κράτη μέλη συνεισφέρουν (εθνικές εποπτικές αρχές ή υπουργεία οικονομικών) | 1501,68 | 0 | 0 |

Τέλη και ειδικοί φόροι από τον κλάδο των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας | 0 | 2502,8 | 2502,8 |

Πηγή: Επιτροπή και ΕΡΑΑΚΑ, εκτιμήσεις και υπολογισμοί

Πίνακας 2: Εκτιμώμενος προϋπολογισμός της ΕΑΚΑΑ όσον αφορά την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας (2011) συμπεριλαμβανομένων παραδοχών υπολογισμού

Σε χιλιάδες ευρώ

Τίτλος 1 – Δαπάνες προσωπικού | 1574,8 |

Σύνολο προσωπικού: | 12 | Μέσο ετήσιο κόστος κατά κεφαλήν (βάσει των οδηγιών της ΓΔ BUDG και των συμβουλών της 3L3) |

Διορθωτικός συντελεστής (προσαρμογής κόστους διαβίωσης) | Παρίσι | 1,158 |

Έκτακτοι υπάλληλοι | 6 | 141,3 (122x1,158) | 847,8 |

Εθνικοί εμπειρογνώμονες με απόσπαση | 6 | 84,5 (73x1,158) | 507 |

Επιδόματα προσωπικού | 15% των συνολικών δαπανών προσωπικού | 203,2 |

Κατάρτιση προσωπικού: γενική | Μέσο ποσό ανά άτομο (στοιχεία Επιτροπής) | 0,6 | 7,2 |

Δαπάνες για πρόσληψη προσωπικού | Συνέντευξη 3 υποψηφίων ανά θέση κατά μέσο όρο | 0,8 | 9,6 |

Τίτλος 2 – Κτήριο, εξοπλισμός και διοικητικές δαπάνες | 628 |

Ενοικίαση κτηρίων και συναφείς δαπάνες | Στοιχεία και εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 18 | 216 |

Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών | Στοιχεία και εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 6 | 72 |

Κινητά περιουσιακά στοιχεία και συναφείς δαπάνες | Στοιχεία και εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 1 | 12 |

Τρέχουσες διοικητικές δαπάνες | Στοιχεία και εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 1 | 12 |

Αλληλογραφία/ τηλεπικοινωνίες | Στοιχεία και εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 3 | 36 |

Δαπάνες μετακινήσεων και συνεδριάσεων | Στοιχεία και εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 15 | 180 |

Μεταφράσεις | Εκτιμήσεις της Επιτροπής | 100 |

Τίτλος 3 - Λειτουργία | 300 |

Συγκέντρωση πληροφοριών | Δημιουργία και προσαρμογή συστημάτων ΤΠ (νέο σύστημα και βάση δεδομένων για την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) | 150 |

Επιτόπιες επιθεωρήσεις | Εκτιμήσεις ΕΡΑΑΚΑ | 150 |

ΣΥΝΟΛΟ | 2502,8 |

Πηγή: εκτιμήσεις και υπολογισμοί της Επιτροπής και της ΕΡΑΑΚΑ

Πίνακας 3: Οργανόγραμμα (προκαταρκτικό)

Ομάδα καθηκόντων και βαθμός |

2011 | 2012 | 2013 |

AD 16 |

AD 15 |

AD 14 |

AD 13 |

AD 12 |

AD 11 | 1 | 1 | 1 |

AD 10 | 1 | 1 | 1 |

AD 9 | 2 | 2 | 2 |

AD 8 | 1 | 1 | 1 |

AD 7 | 1 | 1 | 1 |

AD 6 |

AD 5 |

Σύνολο AD | 6 | 6 | 6 |

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή[pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[1] Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, της 4.3.2009, COM(2009) 114 τελικό.

[2] Πρόκειται για την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΕΑΤΕ), την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΕΕΑΑΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών και Αγορών Κινητών Αξιών (ΕΡΑΑΚΑ).

[3] Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική εποπτεία, της 27.5.2009, COM(2009) 252 τελικό.

[4] Κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στις xx Σεπτεμβρίου 2009.

[5] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης/19ης Ιουνίου 2009, συμπεράσματα της Προεδρίας, αριθ. 20.

[6] Άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

[7] Άρθρο 5 του κανονισμού για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

[8] ΕΕ C της …, σ. ….

[9] ΕΕ C της …, σ. ….

[10] ΕΕ C της …, σ. ….

[11] COM(2009) 114 τελικό.

[12] COM(2009) 252 τελικό.

[13] ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.

[14] ΕΕ L 228 της 16.8.1973, σ. 3.

[15] ΕΕ L 345 της 19.12.2002, σ. 1.

[16] ΕΕ L 323 της 9.12.2005, σ. 1.

[17] ΕΕ L 25 της 29.1.2009, σ. 23.

[18] ΕΕ L 25 της 29.1.2009, σ. 28.

[19] ΕΕ L 191 της 13.7.2001, σ. 45.

[20] ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων – ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[21] Κατά το άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[22] Λεπτομέρειες για τις μεθόδους διαχείρισης και αναφορές στο δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[23] Όπως αναφέρονται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

[24] ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

[25] ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.

[26] Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνητικά υποψήφιες χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια.

[27] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες για τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ(πρώην γραμμές «ΒΑ»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

Top