EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0623

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2011

/* */

52010DC0623




[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 27.10.2010

COM(2010)623 τελικό ΤΟΜΟΣ Ι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2011

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Εισαγωγή 3

2. Αποκατάσταση της ανάπτυξης για την απασχόληση: επιταχυνση με κατευθυνση το 2020 4

2.1. Ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης και δρομολόγηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 4

2.2. Ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα: ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης 4

2.3. Έξυπνη ανάπτυξη 5

2.4. Διατηρήσιμη ανάπτυξη 6

2.5. Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς 6

2.6. Αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς για την ανάπτυξη 7

3. Εφαρμογη του προγραμματοσ δρασησ με βαση τα αιτηματα των πολιτων: ελευθερια, ασφαλεια και δικαιοσυνη 8

4.1. Μια ολοκληρωμένη εμπορική πολιτική 9

4.2. Η ΕΕ και η διεύρυνση, οι σχέσεις γειτονίας, οι αναπτυξιακές πολιτικές και η ανθρωπιστική βοήθεια 10

5. Από την εισροη στον αντικτυπο: αξιοποιηση στο επακρο των πολιτικων της ΕΕ 10

5.1. Ένας σύγχρονος προϋπολογισμός για το μέλλον της Ευρώπης 10

5.2. Προώθηση της έξυπνης νομοθεσίας 11

5.3. Εργασίες υπό εξέλιξη 12

6. Συμπέρασμα 12

1. Εισαγωγή

Η παρούσα Επιτροπή παρουσιάζει το πρόγραμμα εργασίας της για το 2011 σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ΕΕ. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης μετά την χειρότερη κρίση των πρόσφατων δεκαετιών, αλλά η ανάκαμψη αυτή δεν έχει ακόμη παγιωθεί. Για τον λόγο αυτόν, οι νέες πρωτοβουλίες που θα προτείνει και θα αρχίσει η Επιτροπή το 2011 δίνουν μεγάλη έμφαση στην επιτάχυνση της ανάκαμψης. Το 2011 πρέπει να είναι το έτος κατά το οποίο η στρατηγική «Ευρώπη 2020» θα ενσωματωθεί ως η σπονδυλική στήλη των προσπαθειών που καταβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό επίπεδο για την επίτευξη έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία ως προς το διεξοδικό νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την δρομολόγηση του πρώτου ευρωπαϊκού εξαμήνου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και μια σειρά πρακτικών μέτρων για την μόχλευση αλλαγής. Έως τα μέσα του 2011, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρώπης 2020, στις προτάσεις που θα υποβάλει για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Το πρόγραμμα εργασίας οικοδομείται πάνω στις πέντε βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ που προσδιόρισε ο πρόεδρος Barroso στην πρώτη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2010[1]:

- Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ενίσχυση της δυναμικής της ανάκαμψης,

- Αποκατάσταση της ανάπτυξης για τη δημιουργία απασχόλησης με την επιτάχυνση του θεματολογίου μεταρρυθμίσεων της στρατηγικής Ευρώπη 2020,

- Οικοδόμηση ενός χώρου ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας,

- Δρομολόγηση διαπραγματεύσεων για έναν σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ,

- Ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.

Αυτό το πρόγραμμα εργασίας είναι το πρώτο που θα εγκριθεί βάσει του νέου κύκλου προγραμματισμού που δρομολογήθηκε με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου της Επιτροπής και καθορίζεται στη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Το πρόγραμμα εργασίας μπορεί επίσης να βοηθήσει για μια εμπνευσμένη νέα προσέγγιση όσον αφορά τον προγραμματισμό των κοινών προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως ορίζει η συνθήκη της Λισαβόνας.

Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής, εκ φύσεως, εστιάζεται σε δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν το 2011. Ωστόσο, βάσει της νέας πολυετούς προοπτικής του κύκλου προγραμματισμού, τα ετήσια προγράμματα εργασίας της Επιτροπής παρέχουν επίσης ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών και τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες πολιτικής ώστε να υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές πολιτικής που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατεπείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών της ΕΕ για ορισμένες βασικές προτάσεις σε τομείς όπως η οικονομική διακυβέρνηση και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η Επιτροπή θα διερευνήσει από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με ποιο τρόπο μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην ταχεία θέσπιση ορισμένων και ολιγάριθμων, ιδιαίτερα επειγουσών προτάσεων.

2. Αποκατάσταση της ανάπτυξης για την απασχόληση: επιταχυνση με κατευθυνση το 2020

2.1. Ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης και δρομολόγηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα μια σημαντική δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των μέσων οικονομικής διακυβέρνησης και την διεύρυνσή τους ούτως ώστε να περιλάβουν τον συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών[2]. Οι νέες προτάσεις επιτυγχάνουν ευρύτερη και ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και καλύτερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών για την διευθέτηση των ελλείψεων στην υφιστάμενη νομοθεσία, μεταξύ άλλων με την ανάληψη δράσης σε προηγούμενα στάδια σε σχέση με μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η δημιουργία νέων μηχανισμών επιβολής της νομοθεσίας θα προλάμβανε ή θα διόρθωνε υπερβολές που μπορούν να βλάψουν την δημοσιονομική ή χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Για να διατηρηθεί ο ρυθμός, η Επιτροπή καλεί τους άλλους συννομοθέτες σε επίπεδο ΕΕ να προχωρήσουν ταχύρρυθμα στις πολιτικές τους διαβουλεύσεις.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού πολιτικής θα καταστεί η βασική δομή των κοινών προσπαθειών της ΕΕ να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Τον Ιανουάριο του 2011, η Επιτροπή θα εγκρίνει την πρώτη της Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη με την οποία θα εγκαινιαστεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη θα αναλύει την οικονομική κατάσταση της Ένωσης, περιλαμβανομένων των δυνητικών ανισορροπιών και των συστημικών κινδύνων. Ειδικότερα θα εξετάζει την πρόοδο της ΕΕ σε σχέση με τους πέντε στόχους που έχουν καθοριστεί στην στρατηγική Ευρώπη 2020, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σταθμίζουμε την μετάπλαση της ΕΕ σε μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

2.2. Ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα: ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης

Τον Ιούνιο του 2010[3] έγινε η παρουσίαση ενός πλήρους χρονοδιαγράμματος για την κατάθεση των προτάσεων με τις οποίες θα συμπληρωθεί η χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Στις αρχές του 2011, η Επιτροπή θα καταθέσει τις υπόλοιπες προτάσεις της για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι περισσότερες από τις προτάσεις για την διευθέτηση των προβλημάτων που έφερε στο φως η κρίση έχουν ήδη συμφωνηθεί ή κατατεθεί. Στο πλαίσιο αυτό ορόσημο αποτελούν οι πρόσφατες συμφωνίες όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια με μια περαιτέρω σειρά βελτιώσεων στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (CRD IV) ώστε να εφαρμοστούν εντός της ΕΕ τα αποτελέσματα των διεθνών εργασιών που επιτελέστηκαν στο πλαίσιο της επιτροπής της Βασιλείας για τα τραπεζικά πρότυπα, με αλλαγές στην οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (Market in Financial Instruments Directive - MiFID) και στην οδηγία για την κατάχρηση αγοράς ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση προς διαφανέστερες και ασφαλέστερες αγορές παραγώγων, με μια πρόταση για τους οργανισμούς πιστοληπτικής διαβάθμισης, καθώς και με νομοθεσία για την δημιουργία πλαισίου για τη διαχείριση και επίλυση των κρίσεων στον τραπεζικό τομέα ούτως ώστε οι αρμόδιες αρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα συνεκτικό σύνολο μέσων, μεταξύ των οποίων και εξυγιαντικά ταμεία.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην προστασία των μικροεπενδυτών και των απλών καταναλωτών: στις πρωτοβουλίες θα περιλαμβάνεται νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς και δράση για την προώθηση της υπευθυνότητας στις δανειοδοτικές και δανειοληπτικές πράξεις που αφορούν ενυπόθηκα δάνεια.

Με αυτές και με άλλες προτάσεις θα ολοκληρωθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κοινός στόχος των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας για το σύνολο της μεταρρύθμισης έως τα τέλη του 2011, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν ένα προηγμένο σύστημα χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων, το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους θεμέλιους λίθους για υγιή ανάπτυξη που θα δημιουργήσει απασχόληση. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την προώθηση μιας ισχυρής και συντονισμένης συνολικής προσέγγισης, ιδίως με την ενεργό συμμετοχή της στην G20. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της όσον αφορά την δίκαιη συνεισφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα.

2.3. Έξυπνη ανάπτυξη

Με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες Ένωση Καινοτομίας[4], Νεολαία σε Κίνηση[5] και Ψηφιακό Θεματολόγιο[6], της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η Επιτροπή έχει δείξει ότι η ΕΕ μπορεί να αναλάβει δράση σε πολλά μέτωπα για να προωθήσει το δυναμικό έξυπνης ανάπτυξης της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του 2011, οι συγκεκριμένες προτάσεις που εξαγγέλλονται στις εμβληματικές πρωτοβουλίες θα λάβουν υπόσταση και θα τεθούν σε εφαρμογή με συμπληρωματικές δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Οι διευρυνόμενες δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο παρέχουν νέες ευκαιρίες στους φορείς παραγωγής και εκπομπής οπτικοακουστικού υλικού, αλλά δημιουργούν και νέες προκλήσεις όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Η διασυνοριακή και η πανευρωπαϊκή αδειοδότηση στον οπτικοακουστικό τομέα θα δώσουν ώθηση στην δημιουργικότητα προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο ως πλατφόρμες της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας και ιδίως των ΜΜΕ. Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας παρουσιάζει τεράστιο δυναμικό. Το 2011 θα υποβληθεί μια δέσμη προτάσεων με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης.

Η Επιτροπή θα προσδιορίσει επίσης τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορέσει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ανώτερης εκπαίδευσης. Επίσης θα εκθέσει το όραμά της για τις μελλοντικές δράσεις με σκοπό την καλλιέργεια της γνώσης και της καινοτομίας.

2.4. Διατηρήσιμη ανάπτυξη

Όπως εξαγγέλλεται στην στρατηγική Ευρώπη 2020, η Επιτροπή θα εκθέσει το όραμά της για την "Αποδοτική χρήση των πόρων» ως εμβληματική πρωτοβουλία το 2011. Με αυτήν θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες από άποψη κατάστρωσης ολοκληρωμένης πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Στόχος θα είναι να δημιουργηθεί σταδιακά ένα πλαίσιο βασιζόμενο στην αποδοτική χρήση πόρων που θα περιλαμβάνει την μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θα τοποθετεί τομεακές πολιτικές, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, καθώς και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως η γεωργία και η αλιεία, μέσα σε ένα μακροπρόθεσμο και διατηρήσιμο πλαίσιο. Το έργο αυτό θα απαιτήσει χρόνο, αλλά οι πρώτοι καρποί του θα συνίστανται σε μια συνολική προσέγγιση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια, οι μεταφορές και η προώθηση μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορούν σήμερα να αξιοποιηθούν για την μετάπλαση της οικονομίας της ΕΕ έως το 2050. Αυτές οι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους πρωτοβουλίες θα καθορίσουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σενάρια, παρέχοντας έτσι μια στέρεη βάση για την λήψη αποφάσεων και για πιο προβλέψιμες συνθήκες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Αυτό πρέπει επίσης να στηριχθεί σε μια ευρύτερη προσέγγιση ως προς το πώς μπορεί να ενταχθεί η αποδοτική χρήση των πόρων στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή κοινωνία στο μέλλον .

Το 2011 θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή υποδομή και απόδοση, που αποφέρουν άμεσα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τεράστιο δυναμικό δημιουργίας απασχόλησης.

Η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της πολιτικής μεταφορών θα εξετάσει την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών με σκοπό τη δημιουργία αποδοτικής και αφραγούς υποδομής γύρω από ένα βασικό δίκτυο, αξιοποιώντας καινοτομίες ώστε να επιτευχθούν μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η προώθηση της αειφόρου χρήσης φυσικών πόρων και η απελευθέρωση του δυναμικού καινοτομίας σε τομείς όπως η γεωργία και η αλιεία θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των προτάσεων της Επιτροπής για την αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και της κοινής αλιευτικής πολιτικής για την περίοδο που θα καλύψει το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το 2011, η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας, αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί εντατικά με διμερείς εταίρους για την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων σε τομείς όπως οι καθαρές τεχνολογίες, η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2011 θα είναι μια γεμάτη χρονιά και από την άποψη της ευρύτερης περιβαλλοντικής ατζέντας· η προπαρασκευή για την παγκόσμια σύνοδο κορυφής Rio+20 το 2012 θα αποτελέσει προτεραιότητα και η Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έκτου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον και σε ανασκόπηση των θεματικών στρατηγικών όσον αφορά την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

2.5. Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

Πριν από τα τέλη του 2010 η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πέμπτη έκθεσή της για την συνοχή και θα υποβάλει προτάσεις για δύο ακόμη εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» - μια με τίτλο «Νέες δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης» και μια με τίτλο «Πλατφόρμα κατά της φτώχειας». Το 2011 θα υποβληθεί μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων κατάλληλων για την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, η Επιτροπή θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη βελτίωση της εφαρμογής της οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας. Η Επιτροπή θα εργαστεί επίσης για την κατάρτιση ενός ποιοτικού πλαισίου που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η επικαιροποίηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η εξασφάλιση ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς συνεπάγεται και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως ο αντίκτυπος της δημογραφικής γήρανσης. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τις δράσεις που θα αναπτύξουν τα κράτη μέλη για να επιτύχουν κατάλληλες και διατηρήσιμες συντάξεις για τους πολίτες τους με συγκεκριμένα μέτρα που θα διαπιστωθούν μετά τη διαβούλευση που δρομολογήθηκε το 2010. Η προώθηση ενός φιλόδοξου θεματολογίου για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή θα αποτελέσει κεντρικό θέμα της αναθεώρησης της πολιτικής συνοχής στην πρόταση για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

2.6. Αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς για την ανάπτυξη

Τα επιτεύγματα της ενιαίας αγοράς πρέπει να βαθαίνουν συνεχώς και να επικαιροποιούνται ώστε να υλοποιηθεί το δυναμικό της. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης, η Ένωση αντιστάθηκε στους πειρασμούς της κοντόθωρης λογικής και του απομονωτισμού. Ωστόσο, χωρίς μια ενιαία αγορά που να λειτουργεί καλά, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη δημιουργία απασχόλησης στην Ευρώπη. Τώρα είναι η ώρα να δοθεί ώθηση για την ολοκλήρωση της αγοράς σε νέα επίπεδα, θέτοντας ως στόχο την κάλυψη των σημαντικών επίμονων ελλείψεων, που διαπιστώνονται από τον καθηγητή κ. Mario Monti στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε για την Επιτροπή[7].

Με βάση την εργασία αυτή, η Επιτροπή μόλις υπέβαλε έναν σημαντικό αριθμό συγκεκριμένων προτάσεων για την επαναδρομολόγηση της ενιαίας αγοράς – με τη μορφή μιας Πράξης για την Ενιαία Αγορά[8] –καθώς και την εμβληματική πρωτοβουλία για την βιομηχανική πολιτική[9] στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Αμφότερες οι προτάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για την καθοδήγηση της κοινωνίας ως συνόλου να υλοποιήσει το δυναμικό της ενιαίας αγοράς και να δοθεί ώθηση στις συνθήκες πλαισίωσης των οικονομικών φορέων της Ευρώπης.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διευρύνει την πρόσβαση στην αγορά για τις επιχειρήσεις μας και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημαντική πτυχή θα είναι η παρουσίαση, το 2011, προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και την θέσπιση κοινών κανόνων για τις συμβάσεις παραχώρησης. Άλλες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υπέρ των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του 2011 θα περιλαμβάνουν την κανονιστική ρύθμιση της διαχείρισης της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών.

Η Επιτροπή θα λάβει μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων και προτάσεις για έναν μηχανισμό εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που θα διευκολύνει την επίλυση καταναλωτικών προβλημάτων στην ΕΕ και θα συνεχίσει τις εργασίες για την συλλογική προσφυγή με βάση την δημόσια διαβούλευση που δρομολογήθηκε το 2010.

Στον τομέα της φορολογίας, μια πρόταση για μια Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση για τις Εταιρείες (ΚΕΦΒΕ) θα έχει ως στόχο να δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα σύστημα που θα καταστήσει απλούστερους τους φορολογικούς κανόνες, θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης και θα συμβάλει στην άρση των φορολογικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στις διασυνοριακές τους δραστηριότητες, χωρίς να επηρεαστούν οι φορολογικοί συντελεστές. Η Επιτροπή θα εκδώσει επίσης ανακοίνωση για μια μελλοντική στρατηγική ΦΠΑ που θα αποβλέπει στην θεραπεία των αδυναμιών του ισχύοντος συστήματος μέσω του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσής του με σκοπό να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος που συνεπάγεται ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Μία δέσμη μέτρων για τα αεροδρόμια θα έχει ως στόχο την βελτίωση του ανταγωνισμού, καθώς και των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της περιβαλλοντικής επίδοσης του σημαντικού αυτού τομέα, μέσω της αντιμετώπισης του θέματος της δυναμικότητας των αεροδρομίων, του χειρισμού των χρονοθυρίδων και των υπηρεσιών εδάφους, με σκοπό τη βελτίωση της χρήσης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροδρομίων.

3. Εφαρμογη του προγραμματοσ δρασησ με βαση τα αιτηματα των πολιτων: ελευθερια, ασφαλεια και δικαιοσυνη

Η ιθαγένεια της ΕΕ θα πρέπει να είναι απτή πραγματικότητα για τους πολίτες της ΕΕ. Τα δικαιώματα των πολιτών κατοχυρώνονται απολύτως στην νομοθεσία της ΕΕ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα ανάμεσα στους κανόνες που κατοχυρώνονται με την Συνθήκη και στην καθημερινότητα των πολιτών ως μεμονωμένων ατόμων, ως καταναλωτών, ως σπουδαστών ή ως πολιτικών παραγόντων.

Η «Έκθεση για την ιθαγένεια»[10] που μόλις εξέδωσε η Επιτροπή υπογραμμίζει μια σειρά θεμάτων στα οποία δικαιολογείται η ανάληψη δράσης για να αποκτήσουν αντίκρισμα στην πράξη τα ατομικά δικαιώματα που παρέχονται σε επίπεδο ΕΕ. Οι προσπάθειες αυτές αντιστοιχούν στα μέτρα που λήφθηκαν κατά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης (2010-2014) με σκοπό την επίτευξη ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης[11], χρησιμοποιώντας στο έπακρο την ενισχυμένη νομική βάση που παρέχει η συνθήκη.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών το 2011, η Επιτροπή θα προτείνει ένα νομικό μέσο για το ευρωπαϊκό δίκαιο των συμβάσεων.

Στον τομέα του ποινικού δικαίου, η Επιτροπή θα προτείνει οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών με σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε επαρκή νομική συνδρομή, η δικαιοσύνη και η προστασία των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη. Προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ δικαστικών αρχών και πολιτών, η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για την εισαγωγή ελάχιστων απαιτήσεων στον τομέα της ποινικής δικονομίας, ιδίως στον τομέα της νομικής συνδρομής και της νομικής υποστήριξης.

Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης νομοθετικές προτάσεις για ένα Πρόγραμμα Καταχώρησης των Ταξιδιωτών και ένα Σύστημα Εισόδου/Εξόδου για υπηκόους τρίτων χωρών. Στόχος είναι να παραμείνει η ΕΕ ανοικτή στον κόσμο και παράλληλα να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση και να αποτρέψει το οργανωμένο έγκλημα. Σε μια ανοικτή Ευρώπη πρέπει επίσης να αποτρέπουμε τους εγκληματίες από την εκμετάλλευση του οικονομικού μας συστήματος. Στα μέτρα που θα προταθούν το επόμενο έτος θα περιλαμβάνονται ένα πλαίσιο για την κατάσχεση και την ανάκτηση παράνομων περιουσιακών στοιχείων και ανακοινώσεις για μια ολοκληρωμένη πολιτική κατά της διαφθοράς και μια στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Ομοίως, η αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία θα αυξήσει τις ικανότητα της ΕΕ όσον αφορά την αντίδραση σε καταστροφές, την ετοιμότητα για το ενδεχόμενο καταστροφών και την πρόληψη καταστροφών. Τέλος, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο για μια πρόταση εφαρμογής του άρθρου 222 της Συνθήκης.

4. Η Ευρώπη στον κόσμο: Ενίσχυση της παρουσίας μας στην παγκόσμια σκηνή

Με έτοιμες τις νέες δομές της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, έχουμε πλέον την ευκαιρία να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για τις εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και να αποδείξουμε ότι η ΕΕ αποτελεί έναν ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο που έχει σαφείς στόχους τους οποίους εκφράζει με ενότητα και συνοχή. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας φάσης στις εξωτερικές μας πολιτικές. Η ΕΕ έχει ήδη εστιαστεί στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σαφές όραμα για τις σχέσεις μας με στρατηγικούς εταίρους, καθώς και μια ισχυρή και συνεπής θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις πολιτικές για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Επιτροπή, όπως η ανάπτυξη, το εμπόριο, η διεύρυνση, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι εξωτερικές πτυχές εσωτερικών πολιτικών, και να τις συντονίσουμε με το έργο της ΕΥΕΔ για να επιτευχθεί μια στρατηγική επανεξέταση των διμερών σχέσεων της ΕΕ.

4.1. Μια ολοκληρωμένη εμπορική πολιτική

Μια επιτυχής εμπορική πολιτική αποτελεί βασική συνιστώσα της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Βασιζόμενη στην εμπορική στρατηγική που θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2010, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς μας εταίρους, μεταξύ άλλων, με την πρόοδο στο θέμα των διαφόρων μειζόνων διμερών συμφωνιών που προγραμματίζεται να συναφθούν το 2011 και την διατήρηση της πίεσης για την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ. Παράλληλα, η ΕΕ θα λάβει και άλλα συγκεκριμένα μέτρα για την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά. Η Επιτροπή θα υποβάλει το 2011 νομοθετική πρόταση για ένα μέσο της ΕΕ το οποίο θα αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές δημόσιων συμβάσεων προμηθειών σε ανεπτυγμένες και μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, λαμβάνοντας ως βάση την εφαρμογή των διεθνών μας δεσμεύσεων. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μέτρα για την στήριξη των ευρωπαϊκών ΜΜΕ στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και εκτός ΕΕ.

Στην ολοκληρωμένη αυτή προσέγγισή μας, θα ασχοληθούμε και με το πώς η εμπορική μας πολιτική θα μπορέσει να υπηρετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις αναπτυσσόμενες χώρες και την ένταξή τους στην παγκόσμια οικονομία. Η Επιτροπή θα καταθέσει νομοθετική πρόταση νέου κανονισμού για το Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων με σκοπό την μεγιστοποίηση του θετικού του αντίκτυπου στην διατηρήσιμη ανάπτυξη και στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

4.2. Η ΕΕ και η διεύρυνση, οι σχέσεις γειτονίας, οι αναπτυξιακές πολιτικές και η ανθρωπιστική βοήθεια

Το 2011, η ΕΕ θα συνεχίσει να κατευθύνει την διαδικασία της διεύρυνσης. Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένων και των τυχόν νέων διαπραγματεύσεων που είναι πιθανό να αρχίσουν μετά την παρουσίαση των γνωμών για την προσχώρηση εντός του 2010, θα συνδεθεί με τη συνεχή πρόοδο που σημειώνεται από τις υποψήφιες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας έδειξε, την τελευταία πενταετία, ότι η ΕΕ είναι ικανή να προβάλει τις αξίες και τις αρχές που την διέπουν και να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη των γειτονικών της χωρών - πράγμα που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συμβάλει στην εμβάθυνση της ειδικής σχέσης της ΕΕ με τους γείτονές της, μεταξύ άλλων με την επανεξέταση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ με σκοπό την υποβολή προτάσεων το 2011 για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών και πολυμερών διαστάσεών της (Ανατολική εταιρική σχέση, Ένωση για την Μεσόγειο).

Η αποτελεσματική παροχή αναπτυξιακής αρωγής αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ ως του μεγαλύτερου πάροχου αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο. Η προσέγγιση της σύναψης εταιρικής σχέσης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνολική συμβολή της ΕΕ στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, ενώ πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα γενιά προγραμμάτων για την στήριξη της ανάπτυξης που θα λαμβάνουν το στοιχείο αυτό υπόψη. Ιδιαίτερης προσοχής θα τύχει η συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην Πράσινη Βίβλο για το μέλλον της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί εντός του 2010 και θα αξιολογεί τα αναπτυξιακά μέσα της Ένωσης για την εστίαση των προσπαθειών εκεί που μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης αυτών που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.

Η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από ανθρωπιστικές καταστροφές αποτελεί επίσης κεντρική συνιστώσα της παγκόσμιας στράτευσης της ΕΕ. Η βάση για αυτές τις προσπάθειες που σώζουν ζωές θα ενισχυθεί με μια πρόταση για την αναθεώρηση του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

5. Από την εισροη στον αντικτυπο: αξιοποιηση στο επακρο των πολιτικων της ΕΕ

Το μέγεθος και ο ρυθμός των αλλαγών παγκοσμίως απαιτούν από την ΕΕ να ενεργεί γρήγορα, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Το 2011 θα φανούν τα αποτελέσματα μιας μείζονος εξέτασης του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να εκσυγχρονίσει την πολιτική της και τα χρηματοδοτικά της μέσα και να βρει μεθόδους εργασίας που μεγιστοποιούν την προστιθέμενη αξία της δράσης της ΕΕ.

5.1. Ένας σύγχρονος προϋπολογισμός για το μέλλον της Ευρώπης

Η "Επανεξέταση του προϋπολογισμού» [12] που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα εκθέτει τις ιδέες της Επιτροπής όσον αφορά τον σκοπό, την αρχιτεκτονική και την υλοποίηση ενός νέου προϋπολογισμού για την ΕΕ μετά το 2013. Η Ευρώπη ως σύνολο διέρχεται περίοδο λιτότητας στα δημόσια οικονομικά. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να στοχοθετεί πολιτικές και τομείς στους οποίους πραγματικά μπορεί να συνεισφέρει, με την στήριξη των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων επενδύσεων, και πραγματικά να προσθέσει αξία στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός της ΕΕ οφείλει να αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι στόχοι αυτοί πρέπει επίσης να επιτευχθούν με τρόπο που να μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο της στρατηγικής. Τον Ιούνιο του 2011, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επίσημες προτάσεις της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα καλύπτουν τόσο τις δαπάνες όσο και την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, η πρόταση θα καθορίζει πώς και πού η Επιτροπή θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όσον αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για μια νέα απόφαση σχετικά με τους ίδιους πόρους. Οι προτάσεις αυτές θα είναι ο καρπός λεπτομερούς ανάλυσης του τρόπου με τον οποίο οι δαπάνες της ΕΕ μπορούν να προσφέρουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, του τρόπου με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν ως πανίσχυρο μέσο επίτευξης κοινών στόχων της ΕΕ, και μιας νέας προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.

Στους επόμενους μήνες, η Επιτροπή θα εκδώσει διάφορες ανακοινώσεις και εκθέσεις για βασικούς τομείς πολιτικής, ιδίως για την μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, της κοινής αλιευτικής πολιτικής και για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, που θα χρησιμεύσουν επίσης ως βάση πολιτικής για τις δημοσιονομικές προτάσεις του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερείς νομοθετικές προτάσεις για τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν με το νέο πολυετές πλαίσιο. Αυτά θα παρουσιασθούν σε δέσμες από το θέρος έως τα τέλη του 2011.

5.2. Προώθηση της έξυπνης νομοθεσίας

Το πρόγραμμα της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την κατάστρωση πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό επίπεδο. Ο σχεδιασμός της νέας νομοθεσίας βασίζεται στις απόψεις των ενδιαφερομένων μερών και σε στοιχεία που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας διαβουλεύσεων. Έχει υποβληθεί σε εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία κατά τη γνώμη ανεξάρτητων αξιολογητών αυξάνει την ποιότητα των προτάσεων. Παράλληλα, η Επιτροπή έχει προβεί σε διεξοδική απλούστευση της υφιστάμενης νομοθεσίας και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη για την ενσωμάτωση της νομοθεσίας της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία.

Βασιζόμενη στην πείρα αυτή, η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα φάση έξυπνης νομοθεσίας[13]. Ο κύκλος πολιτικής πρέπει να ληφθεί ως ένα σύνολο: από τον σχεδιασμό στο στάδιο της εφαρμογής και μετά μέχρι την αξιολόγηση και την αναθεώρηση της νομοθεσίας. Αρχίζοντας με το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας, κατ' αρχήν θα απαιτηθεί θετική γνωμάτευση από την επιτροπή εκτίμησης επιπτώσεων προτού υποβληθεί πρόταση απόφασης της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη για να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα τηρείται από όλους, τόσο στο νομοθετικό στάδιο όσο και στο στάδιο της εφαρμογής, σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, η φωνή των πολιτών και των ενδιαφερομένων που επηρεάζονται περισσότερο από την νομοθεσία θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επιμήκυνση της περιόδου διαβούλευσης από 8 σε 12 εβδομάδες από το 2012 και μετά, με την επανεξέταση της πολιτικής διαβούλευσης της Επιτροπής το 2011 και με την αύξηση της προβλεψιμότητας όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες προτάσεις της Επιτροπής και τις εκ των υστέρων εργασίες αξιολόγησης ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους πολύ νωρίτερα.

Αυτά τα τρία σκέλη της έξυπνης νομοθεσίας πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη του ευρύτερου στόχου: θέσπιση συναφούς, αποτελεσματικής και ποιοτικής νομοθεσίας της ΕΕ που επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί και ωφελεί πολίτες και επιχειρήσεις.

5.3. Εργασίες υπό εξέλιξη

Οι νέες δράσεις με έμφαση στις πολιτικές προτεραιότητες αποτελούν μία μόνο πτυχή του έργου της Επιτροπής. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή και την εποπτεία συμφωνημένων πολιτικών, για την υποβολή εκθέσεων και την επισκόπηση των αποτελεσμάτων υφιστάμενων στρατηγικών και σχεδίων δράσης, για την συμμετοχή σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και για την συνεισφορά σε συνέδρια και μείζονες εκδηλώσεις πολιτικής. Η Επιτροπή διαχειρίζεται ευρύ φάσμα δημοσιονομικών προγραμμάτων και επιχειρησιακών καθηκόντων. Στο πλαίσιο της ευθύνης της όσον αφορά την εκτέλεση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού της ΕΕ, η Επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή χρήση των περιορισμένων πόρων που έχει στη διάθεσή της ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από άποψη κόστους τηρώντας παράλληλα τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Μεγάλο μέρος των υπό εξέλιξη αυτών εργασιών καταλήγει στην έκδοση εκθέσεων και εγγράφων που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα του παρόντος εγγράφου – μολονότι το έργο της εφαρμογής και παρακολούθησης απορροφά σημαντικό μέρος των ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων της Επιτροπής. Το παρόν πρόγραμμα εργασίας εστιάζεται σε τομείς στους οποίους η Επιτροπή προβαίνει σε πολιτικές επιλογές και δεν ασκεί απλώς καθήκοντα εκτελεστικού οργάνου.

Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή αφιερώνει μεγαλύτερη προσοχή και πόρους στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ. Η πειραματική δράση που δρομολογήθηκε πρόσφατα[14] αρχίζει να αποδίδει καρπούς, ενώ καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την επίσπευση της διεκπεραίωσης των υποθέσεων παράβασης. Διεξάγεται συστηματικότερη ανάλυση των λόγων της καθυστερημένης και λανθασμένης ενσωμάτωσης της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο που τροφοδοτεί το υπό εφαρμογή πρόγραμμα απλούστευσης και χρησιμοποιείται για την αναθεώρηση υφιστάμενης νομοθεσίας. Όλες αυτές οι εργασίες θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας εκσυγχρονισμένης και επικαιροποιημένης νομικής βάσης, κατάλληλης για τον σκοπό που υπηρετεί και ικανής να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της ΕΕ έναντι των πολιτών της.

6. Συμπέρασμα

Το παρόν πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει τις νέες βασικές πρωτοβουλίες τις οποίες η Επιτροπή αναλαμβάνει να υλοποιήσει το 2011[15], καθώς και τις πρωτοβουλίες στις οποίες θα εργαστεί το 2011 και τα επόμενα έτη[16], περιλαμβανομένων των προτάσεων απλούστευσης και εκείνων που απέσυρε[17]. Σκοπός του προγραμματισμού αυτού είναι να δοθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προβλεψιμότητα και διαφάνεια όσον αφορά το έργο που επιτελούν και παράλληλα να διατηρηθεί η ετοιμότητα και η ευελιξία που απαιτούνται για την προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει, όπως είναι φυσικό, να εργάζεται και για άλλα θέματα που απαιτούν επείγουσες ενέργειες, ή για την μακροπρόθεσμη προετοιμασία για το μέλλον. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και με ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων των εθνικών κοινοβουλίων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι πρωτοβουλίες που θα προωθήσει το επόμενο έτος θα στηρίζονται σε σταθερή ομοφωνία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της για μια φιλόδοξη και αποτελεσματική Ευρώπη.

[1] Βλ. Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης 2010, της 7ης Σεπτεμβρίου 2010.

[2] COM(2010) 522, COM(2010) 523, COM(2010) 524, COM(2010) 525, COM(2010) 526, COM(2010) 527 της 29.9.2010.

[3] COM(2010) 301 της 2.6.2010.

[4] COM(2010) 546 της 6.10.2010.

[5] COM(2010) 477 της 15.9.2010.

[6] COM(2010) 245 της 19.5.2010.

[7] http://ec.europa.eu/bepa/pdf/monti_report_final_10_05_2010_en.pdf

[8] COM(2010) 608 της 27.10.2010.

[9] COM(2010) 614 της 27.10.2010.

[10] COM(2010) 603 της 27.10.2010.

[11] COM(2010) 171 της 20.4.2010.

[12] COM(2010) 700 της 19/10/2010.

[13] COM(2010) 543 της 7/10/2010.

[14] COM(2007) 502 – Δρομολογήθηκε τον Απρίλιο του 2008.

[15] Βλ. παράρτημα Ι.

[16] Βλ. παράρτημα II.

[17] Βλ. παραρτήματα ΙΙΙ και ΙV

Top