EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AE0993

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών» COM(2010) 119 τελικό — 2010/0074 (COD)

OJ C 44, 11.2.2011, p. 182–185 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.2.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 44/182


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών»

COM(2010) 119 τελικό — 2010/0074 (COD)

2011/C 44/34

Γενική εισηγήτρια: η κ. Anne-Marie SIGMUND

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν, στις 27 Απριλίου 2010 και στις 19 Μαΐου 2010 αντίστοιχα, με βάση το άρθρο 304 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την

«Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών»

COM(2010) 119 τελικό — 2010/0074 (COD).

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιών, η ΕΟΚΕ όρισε κατά την 464η σύνοδο ολομέλειας της 14ης και 15ης Ιουλίου 2010 (συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 2010) την κυρία Anne-Marie SIGMUND (1) γενική εισηγήτρια και υιοθέτησε με 155 ψήφους υπέρ και 4 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση….

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1   Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει τις βασικές αρχές της πρότασης της Επιτροπής και ιδιαίτερα την τρίπτυχη προσέγγιση που συνίσταται στην επίσημη καταχώριση, στον έλεγχο του παραδεκτού ως προς το περιεχόμενο και στην πολιτική αξιολόγηση.

1.2   Ο ρόλος της ΕΟΚΕ σε αυτήν την διαδικασία είναι, κατά τη γνώμη της διττός: αφενός ως φορέας που διευκολύνει πρωτοβουλίες πολιτών κατά το ξεκίνημά τους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να δικτυωθούν και ενδεχομένως να συναντηθούν κλπ, και αφετέρου ως θεσμικός υποστηρικτής, στηρίζοντας την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτυχών πρωτοβουλιών με μια γνωμοδότηση, διοργανώνοντας ακροάσεις κλπ. Συγχρόνως, η ΕΟΚΕ θα συμμετάσχει σε εκστρατείες επικοινωνίας.

1.3   Προτείνει, ωστόσο, τις ακόλουθες βελτιώσεις:

σαφή αναφορά και στις αξίες της Ένωσης ως αιτία απόρριψης της καταχώρισης,

να μην χορηγούνται διάφοροι αριθμοί αναγνώρισης κατά την υπογραφή μιας πρωτοβουλίας,

η αναφορά στον τόπο κατοικίας ως στοιχείο ταυτοποίησης του διοργανωτή,

παράταση της προθεσμίας στους 18 μήνες,

ανάπτυξη λογισμικού ανοικτής πηγής για το επιγραμμικό σύστημα συγκέντρωσης,

μείωση του ελάχιστου αριθμού των κρατών μελών στο ένα τέταρτο,

μείωση του ελάχιστου αριθμού υπογραφών για τον έλεγχο του παραδεκτού σε 50 000

επανεξέταση του κανονισμού μετά από τρία έτη,

θεσμοθέτηση διοργανικής συνεργασίας.

2.   Εισαγωγή

2.1   Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει τις βασικές αρχές της πρότασης οδηγίας της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών. Η γνωμοδότηση αυτή συμπληρώνει την γνωμοδότηση που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου 2010 με τίτλο «H εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας: η συμμετοχική δημοκρατία και η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών (άρθρο 11)» (2) και συνεπώς εξετάζει μόνο τα σημεία τα οποία, κατά την γνώμη της ΕΟΚΕ, επιδέχονται βελτιώσεων.

2.2   Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ιδιαίτερα την ιδέα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, η οποία είχε δηλώσει ρητά την πρόθεσή της να δημιουργήσει στα πλαίσια «του δημοκρατικού βίου της Ένωσης» ένα ισότιμο, έναντι του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέσο κατάρτισης θεματολογίου για τους πολίτες.

3.   Συστάσεις τροποποίησης της πρότασης κανονισμού

3.1   Καταχώριση της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών (άρθρο 4)

3.1.1   Τρίπτυχη προσέγγιση

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει ρητά την τρίπτυχη προσέγγιση που προτείνει η Επιτροπή:

επίσημη καταχώριση της πρωτοβουλίας,

νόμιμος έλεγχος του παραδεκτού αφού έχει συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών,

πολιτική αξιολόγηση μιας επιτυχούς πρωτοβουλίας.

Ο έλεγχος του παραδεκτού ήδη κατά το στάδιο της καταχώρισης, όπως προτείνεται από ορισμένες πλευρές, δεν ενδείκνυται, διότι θα καθυστερήσει ή και θα εμποδίσει την υποβολή ορισμένων αιτήσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσε επίσης να κατηγορηθεί η Επιτροπή για προκαταβολική αξιολόγηση ή ακόμη και για λογοκρισία.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει σχετικά με τα παραπάνω ότι η πρωτοβουλία πολιτών δεν συνιστά μόνο ένα καινοτόμο και πανευρωπαϊκό στοιχείο άμεσης δημοκρατίας, αλλά και σημαντικό μέσο επικοινωνίας που συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου στην Ένωση. Επιτρέπει επίσης την προσθήκη στον ευρωπαϊκό πολιτικό διάλογο των πιο διαφορετικών προτάσεων και ιδεών που διαφορετικά δεν θα είχαν ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το στάδιο της συγκέντρωσης υπογραφών, γεγονός που είναι αυτό καθαυτό πολύτιμο.

3.1.2   Απαιτούμενες πληροφορίες

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τις απαιτούμενες πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται (Παράρτημα ΙΙ). Αυτό είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας και συνεπώς της αποδοχής της προτεινόμενης πρωτοβουλίας. Η αναφορά της συγκεκριμένης νομικής βάσης θα πρέπει να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των διοργανωτών, χωρίς όμως να είναι δεσμευτική.

3.1.3   Επίσημη καταχώριση

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα κριτήρια που αναφέρονται στο σχέδιο κανονισμού για την μη καταχώριση μιας πρωτοβουλίας (προτάσεις «ακατάλληλες», «καταχρηστικές», «στερούνται σοβαρότητας») δεν έχουν καμία ισχύ ενώπιον δικαστηρίου, διότι πρόκειται για όρους που αφήνουν μεγάλα ερμηνευτικά περιθώρια.

Προτείνει γι αυτό, κατά την επίσημη καταχώριση δια της διοικητικής οδού να εξετάζεται απλώς

αν η προτεινόμενη πρωτοβουλία τηρεί την αρχή της ενότητας περιεχομένου, δηλαδή ότι δεν συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά αιτήματα σε μια πρόταση,

ότι δεν περιέχει υβριστικές διατυπώσεις σε βάρος μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων,

ότι δεν παραβιάζει τις αρχές του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ή τις αξίες της Ένωσης.

3.1.4   Ένδικα μέσα

Σε γενικές γραμμές, πρέπει, φυσικά, να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών στη χρηστή διοίκηση (Άρθρο 41 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων). Σε περίπτωση απόρριψης της καταχώρισης, ο διοργανωτής μπορεί, στο πλαίσιο αυτό, να απευθυνθεί στον ευρωπαίο διαμεσολαβητή ή, στην έσχατη περίπτωση, να χρησιμοποιήσει, βεβαίως, ένδικα μέσα. Η ΕΟΚΕ κρίνει ότι, για λόγους διαφάνειας, είναι απαραίτητο να διασαφηνισθεί αυτή η δυνατότητα τουλάχιστον στα αιτιολογικά σημεία του κανονισμού.

3.1.5   Έλεγχος της επικουρικότητας

Η ΕΟΚΕ θεωρεί περιττή τη σύνδεση με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ζητούν ορισμένοι παράγοντες. Η Επιτροπή είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένη να διενεργήσει αυτόν τον έλεγχο, από τη στιγμή που θα αποφασίσει να υποβάλει σχέδιο νόμου με έναυσμα μια πρωτοβουλία πολιτών.

3.2   Συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης (άρθρο 5)

3.2.1   Προσωπικός αριθμός αναγνώρισης

Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ στο προτεινόμενο έντυπο (παράρτημα ΙΙΙ) απαιτείται η συμπλήρωση υπερβολικά πολλών προσωπικών δεδομένων, γεγονός που αδιαμφισβήτητα δεν ενθαρρύνει την υπογραφή πρωτοβουλιών. Τάσσεται συνεπώς κατά της απαίτησης αυτού του προσωπικού αριθμού αναγνώρισης. Είναι μάλλον απίθανο, οι περαστικοί που πείθονται στο δρόμο για την υποστήριξη ενός αιτήματος, να επιδεικνύουν αμέσως το διαβατήριό τους ή να γνωρίζουν απέξω κάποιον αριθμό αναγνώρισης. Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει σχετικά και την αρνητική γνωμοδότηση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (3) για το θέμα αυτό.

Επειδή δεν απαιτούν ή δεν χρησιμοποιούν όλα τα κράτη μέλη παρόμοιο προσωπικό αριθμό αναγνώρισης, καθώς και επειδή σε κάθε κράτος μέλος απαιτούνται διαφορετικά έγγραφα (4), το αποτέλεσμα θα ήταν ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων στοιχείων και κατά συνέπεια διαφορετικές προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση υπογραφών. Αυτό θα προσέκρουε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των ευρωπαίων πολιτών, ενώ το ζητούμενο είναι η καθιέρωση ενιαίας διαδικασίας.

Κατά την ΕΟΚΕ, πρέπει να επαρκεί επομένως η αναφορά των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εξακρίβωση της ταυτότητας, όπως το όνομα, η διεύθυνση, η ημερομηνία γέννησης και η υπηκοότητα. Σε αυτό προστίθεται και μία υπεύθυνη δήλωση ότι η πρωτοβουλία υπογράφηκε μία μόνο φορά.

3.2.2   Η αρχή του τόπου κατοικίας

Κατά γενικό κανόνα, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει, σύμφωνα με την αρχή του τόπου κατοικίας, να προσμετρούνται στη χώρα όπου κατοικούν ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Οι πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε τρίτη χώρα πρέπει να καταλογίζονται σύμφωνα με την υπηκοότητα που δηλώνουν.

3.2.3   Διάρκεια

Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, η δωδεκάμηνη προθεσμία που προτείνει η Επιτροπή είναι υπερβολικά σύντομη για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Επαναλαμβάνει, συνεπώς την πρότασή της για μια 18μηνη προθεσμία.

3.3   Συστήματα επιγραμμικής συγκέντρωσης (άρθρο 6)

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει ρητά την προτεινόμενη δυνατότητα επιγραμμικής συγκέντρωσης και συμφωνεί με την Επιτροπή ότι η διασφάλιση αυτής της δυνατότητας απαιτεί ενδελεχείς προετοιμασίες. Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει παγκοσμίως συγκρίσιμο σύστημα συγκέντρωσης υπογραφών κατά τη διαδικασία πρωτοβουλιών (σε αντιδιαστολή με τις νομικά πολύ λιγότερο δεσμευτικές μαζικές αναφορές), η ΕΟΚΕ φρονεί ότι πρέπει να εξετασθούν οι ακόλουθες πτυχές.

Η Επιτροπή πρέπει να προαγάγει την ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτής πηγής για επιγραμμικές πρωτοβουλίες και να το θέσει στη διάθεση του ευρύτερου κοινού.

Ο διοργανωτής θα πρέπει να ζητήσει την πιστοποίηση αυτού του λογισμικού στο κράτος μέλος στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω του επιγραμμικού συστήματος συγκέντρωσης.

Πρόσθετα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου της ταυτότητας όπως η εξακρίβωση ηλεκτρονικής διεύθυνσης, θα είναι σε θέση να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του ελέγχου.

Ο υπογράφων θα επιβεβαιώνει, κάνοντας κλικ σε ένα ειδικό πλαίσιο, ότι υπέγραψε μια μόνο φορά.

3.4   Ελάχιστος αριθμός υπογραφών ανά κράτος μέλος (άρθρο 7)

3.4.1   Αριθμός κρατών μελών

Η ΕΟΚΕ εμμένει στην πρότασή της για περιορισμό στο 1/4 των κρατών μελών. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται, με την έννοια της ισοδυναμίας μεταξύ κοινοβουλίου και πολιτών, η ίδια αρχή που εφαρμόζεται και κατά την ίδρυση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. (5) Δεν είναι λογικό να τίθενται σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών περισσότερα εμπόδια απ' ό,τι στην καταχώριση ενός ευρωπαϊκού κόμματος.

3.4.2   Αριθμός υπογραφών ανά κράτος μέλος

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει ρητά το προτεινόμενο σύστημα ελάχιστου αριθμού (Παράρτημα Ι) και την αναλογική του προσέγγιση κατά φθίνουσα τάξη. Σύμφωνα με την αρχή του τόπου κατοικίας (βλ. 3.2.2), θα πρέπει και οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα ή οι πολίτες που ζουν σε άλλο κράτος μέλος να καταμετρούνται στο κράτος στο οποίο έχουν δηλώσει την κατοικία τους. Το ενδεχόμενο της διπλής υπογραφής θα αποτελέσει στην πράξη πολύ περιορισμένο φαινόμενο και επομένως δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέσο συνολικά.

3.5   Απόφαση για το παραδεκτό προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών (άρθρο 8)

3.5.1   Αριθμός απαιτούμενων υπογραφών

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την τρίπτυχη προσέγγιση της Επιτροπής. Θεωρεί όμως υπερβολικά υψηλό τον αριθμό των 300 000 υπογραφών που απαιτεί η Επιτροπή ως όρο για τον έλεγχο του παραδεκτού, ο οποίος προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες από τους διοργανωτές. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να απογοητευθούν οι υπογράφοντες όταν πληροφορηθούν ότι η πρωτοβουλία απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Ο έλεγχος του παραδεκτού θα πρέπει να διενεργείται ήδη με την επίτευξη 50 000 υπογραφών από τρία κράτη μέλη (και χωρίς επαλήθευση) και να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών το αργότερο. Στο διάστημα αυτό, οι διοργανωτές θα μπορούν να συνεχίσουν τη συγκέντρωση υπογραφών.

3.6   Έλεγχος και πιστοποίηση των δηλώσεων υποστήριξης από τα κράτη μέλη (άρθρο 9)

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι πρέπει να επιτρέπεται η διενέργεια ελέγχων βασισμένων σε τυχαία δειγματοληψία.

3.7   Υποβολή πρωτοβουλίας πολιτών στην Επιτροπή (άρθρο 10)

Για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας, κάθε υπογράφων πρέπει να μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με την ταυτότητα του διοργανωτή και του χρηματοδότη μιας πρωτοβουλίας. Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει, συνεπώς το αίτημά της να παρέχει ο διοργανωτής κατά την κατάθεση των υπογραφών και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης και υποστήριξης μιας πρωτοβουλίας πολιτών.

3.8   Εξέταση των πρωτοβουλιών πολιτών από την Επιτροπή (άρθρο 11)

3.8.1   Ισοδυναμία των πρωτοβουλιών των πολιτών με πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου

Η ΕΟΚΕ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών με τον ίδιο τρόπο όπως τις πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που προτείνονται σύμφωνα με τα άρθρα 225 και 241 της ΣΛΕΕ αντίστοιχα. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να είναι ισοδύναμες.

3.8.2   Δικαίωμα στη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης

Επειδή η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών συνιστά συγχρόνως και μέσο επικοινωνίας, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των πολιτών και της Επιτροπής της ΕΕ, μετά από την υποβολή επιτυχούς πρωτοβουλίας πολιτών πρέπει να διοργανώνεται δημόσια διαβούλευση. Η ΕΟΚΕ είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε αυτό ή ακόμη και να διοργανώσει παρόμοια ακρόαση πραγματώνοντας τον ρόλο που της αναλογεί ως γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών.

3.8.3   Πληροφορίες των συμβουλευτικών οργάνων

Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις μελλοντικές της ενέργειες θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στην Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

3.9   Ρήτρα επανεξέτασης (άρθρο 21)

Επειδή δεν υπάρχουν ακόμη εμπειρίες σχετικά με αυτό το νέο διακρατικό μέσο, η ΕΟΚΕ συνιστά να επανεξετασθεί ο προτεινόμενος κανονισμός ήδη μετά από τρία χρόνια. Επ'αυτού, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να ζητήσει τη γνώμη της ΕΟΚΕ.

3.10   Έναρξη ισχύος και εφαρμογή (άρθρο 22)

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την προθεσμία έναρξης της ισχύος του κανονισμού που προτείνει η Επιτροπή, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες της επιγραμμικής συγκέντρωσης υπογραφών. Οι προσδοκίες των πολιτών σχετικά με το μέσο αυτό είναι, ωστόσο, τόσο μεγάλες ώστε να επιβάλλεται η όσο το δυνατό συντομότερη εφαρμογή του.

3.11   Άλλα ανοικτά θέματα

3.11.1   Χρηματοδοτική συνδρομή

Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγεί μια ορισμένη χρηματοδοτική συνδρομή σε πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν κριθεί παραδεκτές με την συγκέντρωση των 50 000 υπογραφών.

3.11.2   Μετάφραση

Η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι ήδη κατά την καταχώριση μιας πρωτοβουλίας θα πρέπει να μεταφράζεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής σε όλες τις επίσημες γλώσσες μια σύντομη περίληψη του αντικειμένου της (μόλις 800 χαρακτήρες σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ).

Μετά την επίτευξη των πρώτων 50 000 υπογραφών και την επίσημη έγκριση, η Επιτροπή θα πρέπει να αναθέτει την μετάφραση ολόκληρου του κειμένου της καταχωρισμένης πρωτοβουλίας στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

4.   Ειδικές συστάσεις της ΕΟΚΕ

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει τις προτάσεις που είχε διατυπώσει στην προαναφερθείσα γνωμοδότηση της 17ης Μαρτίου 2010, τις οποίες διασαφηνίζει κατωτέρω.

4.1

Επικοινωνία και ενημέρωση

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη εκτενούς εκστρατείας επικοινωνίας μόλις τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός. Τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για το σκοπό αυτό. Η ΕΟΚΕ ήδη προετοιμάζει ένα ενημερωτικό δελτίο το οποίο όχι μόνο θα εξηγεί στους πολίτες και στις οργανώσεις τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η πρωτοβουλία πολιτών και θα τους εξοικειώνει με το μέσο αυτό, αλλά και το οποίο θα παρουσιάζει μέσα όπως οι διαβουλεύσεις και ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών. Η ΕΟΚΕ σχεδιάζει επίσης να διοργανώσει διάσκεψη με τους ενδιαφερόμενους φορείς, μόλις υιοθετηθεί ο κανονισμός. Άλλες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να απευθύνονται σε σχολεία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ειδικά η νέα γενιά.

4.2

Διοργανική συνεργασία

Είναι σημαντικό οι υπάλληλοι των θεσμικών και των συμβουλευτικών οργάνων της ΕΕ που ασχολούνται με τις πρωτοβουλίες των πολιτών να συνεργάζονται στενά και συντονισμένα ούτως ώστε να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά στις ανάγκες πληροφόρησης των πολιτών. Αυτά τα αποτελέσματα συνέργειας, τα οποία πρέπει να επιτευχθούν με σεβασμό των εκάστοτε αρμοδιοτήτων, είναι όντως απαραίτητα, εάν επιθυμούμε οι πρωτοβουλίες των πολιτών να καταστούν αποτελεσματικό μέσο στην υπηρεσία του ευρωπαϊκού προτύπου σύγχρονης δημοκρατίας.

4.3

Η συμμετοχή της ΕΟΚΕ

Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ ο ρόλος της διακρίνεται σε δύο φάσεις:

4.3.1

Πρώτη φάση: η ΕΟΚΕ ως πάροχος διευκολύνσεων

Κατά την προετοιμασία ή τη διαδικασία υποβολής μιας πρωτοβουλίας, η ΕΟΚΕ είναι πρόθυμη να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου κα πληροφόρησης διευκολύνοντας τη δικτύωση ή ακόμη και την συνάντηση φορέων πρωτοβουλιών πολιτών, χωρίς αυτό να δεσμεύει την ΕΟΚΕ εκ των προτέρων όσον αφορά το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

4.3.2

Δεύτερη φάση: η ΕΟΚΕ ως θεσμικός υποστηρικτής

Ανταποκρινόμενη στην βασική της λειτουργία, που είναι η διαβούλευση με την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η ΕΟΚΕ θα μπορεί σε αυτό το στάδιο να λειτουργήσει ως θεσμικός υποστηρικτής μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Είναι συνεπώς διατεθειμένη να υποστηρίξει την Επιτροπή κατά τις εσωτερικές διαβουλεύσεις της και τη διαμόρφωση γνώμης, με την έκδοση γνωμοδότησης. Επίσης, προτίθεται να προσφέρει τις υποδομές της για τη διοργάνωση ακροάσεων στα πλαίσια μιας επιτυχούς πρωτοβουλίας.

4.3.3

Ενίσχυση των υφιστάμενων δομών

Οι προτάσεις αυτές και όσες διατυπώθηκαν στη γνωμοδότηση της 17ης Μαρτίου 2010 προϋποθέτουν ενδεχομένως την ενίσχυση των υφιστάμενων στην ΕΟΚΕ δομών και ίσως απαιτούν τη διάθεση πρόσθετων πόρων προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών.

Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2010.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Mario SEPI


(1)  Με την επιφύλαξη της έγκρισης από την Ολομέλεια

(2)  Δν δημοσιεύθηκε ακόμη στην Ε.Ε.

(3)  Γνωμοδότηση της 21ης Απριλίου 2010 για την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών (πηγή http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/)

(4)  Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών – Γενική προσέγγιση (10626/2/10 rev. 2).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2004/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΕΕ L 297 της 15.11.2003)


Top