EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XX0108(05)

Κοινοποίηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ' εφαρμογή του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν)

OJ C 3, 8.1.2009, p. 11–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

8.1.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 3/11


Κοινοποίηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ' εφαρμογή του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν)

(2009/C 3/06)

I.   Άρθρο 4 παράγραφος 3 — κυρώσεις σε περίπτωση παράνομης διέλευσης των εξωτερικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων διέλευσης και των καθορισμένων ωρών λειτουργίας

Σύμφωνα με το άρθρο 37 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006, για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν), η Ελβετική Συνομοσπονδία κοινοποιεί ότι κάθε αλλοδαπός υπήκοος που εισέρχεται στην Ελβετία ή εξέρχεται αυτής χωρίς να διέλθει από επιτρεπόμενο συνοριακό σταθμό τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας ενός έτους κατ' ανώτατο όριο ή με χρηματική ποινή [άρθρο 115 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του ομοσπονδιακού νόμου περί αλλοδαπών, LEtr, RS 142.20]. Σε περίπτωση άμεσης εκτέλεσης της επιστροφής ή της απέλασης, ο δικαστής μπορεί να παραιτηθεί της δίωξης του αλλοδαπού υπηκόου (άρθρο 114 παράγραφος 4 του νόμου περί αλλοδαπών).

Το άρθρο 115 του εν λόγω νόμου έχει ως εξής:

«Παράνομη είσοδος, παράνομη έξοδος και παράνομη διαμονή, άσκηση κερδοσκοπικής δραστηριότητας χωρίς άδεια

1.   Τιμωρείται με ποινή στερητικής της ελευθερίας ενός έτους κατ' ανώτατο όριο ή χρηματική ποινή οποιοσδήποτε:

α)

παραβαίνει τις διατάξεις για την είσοδο στην Ελβετία (άρθρο 5)·

β)

διαμένει παρανόμως στην Ελβετία, ιδίως μετά τη λήξη της διάρκειας διαμονής που δεν υπόκειται σε άδεια ή επιτρεπόμενης διαμονής·

γ)

ασκεί κερδοσκοπική δραστηριότητα χωρίς άδεια·

δ)

εισέρχεται στην Ελβετία ή εξέρχεται αυτής χωρίς να διέλθει από επιτρεπόμενο συνοριακό σταθμό (άρθρο 7).

2.   Η ίδια ποινή επιβάλλεται όταν ο αλλοδαπός, αφού εξήλθε της Ελβετίας ή της ζώνης διέλευσης ελβετικού αερολιμένα, εισέρχεται ή λαμβάνει μέτρα για να εισέλθει στην επικράτεια άλλου κράτους, κατά παράβαση των διατάξεων περί εισόδου στη χώρα που εφαρμόζονται στο εν λόγω κράτος.

3.   Εάν ο δράστης ενεργεί εξ αμελείας επιβάλλεται πρόστιμο.

4.   Σε περίπτωση άμεσης εκτέλεσης της επιστροφής ή της απέλασης, ο δικαστής μπορεί να μην ασκήσει δίωξη κατά του αλλοδαπού που εξήλθε ή εισήλθε παρανόμως, να τον παραπέμψει ενώπιον δικαστηρίου ή να του επιβάλει ποινή.»

II.   Άρθρο 21 στοιχείο γ) — δυνατότητα κράτους μέλους να προβλέπει στην εθνική νομοθεσία του την υποχρέωση κατοχής και επίδειξης τίτλων και εγγράφων

Σύμφωνα με το άρθρο 37 σε συνδυασμό με το άρθρο 21 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006, για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν), η Ελβετική Συνομοσπονδία κοινοποιεί ότι δεν προβλέπεται στο ελβετικό δίκαιο η υποχρέωση των αλλοδαπών υπηκόων να κατέχουν και να επιδεικνύουν τίτλους και έγγραφα.

III.   Άρθρο 21 στοιχείο δ) — υποχρέωση των υπηκόων τρίτων χωρών να δηλώνουν την παρουσία τους στην επικράτεια κράτους μέλους

Σύμφωνα με το άρθρο 37 σε συνδυασμό με το άρθρο 21 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006, για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν), η Ελβετική Συνομοσπονδία κοινοποιεί ότι κατ' αρχήν, οι αλλοδαποί υπήκοοι υποχρεούνται να δηλώνουν την παρουσία τους στην επικράτεια της Ελβετίας, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 17 του νόμου περί αλλοδαπών, της 16ης Δεκεμβρίου 2005 (LEtr, RS 142.20). Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται τα ακόλουθα πρόσωπα:

οι αλλοδαποί υπήκοοι που δεν ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα και οι οποίοι διαμένουν έως 3 μήνες στην Ελβετία. Ωστόσο, δυνάμει του άρθρου 16 του νόμου περί αλλοδαπών, οι παρέχοντες κατάλυμα για λόγους κερδοσκοπίας πρέπει να τους αναγγέλλουν στην αρμόδια αρχή του καντονιού,

οι αλλοδαποί υπήκοοι που παρέχουν διασυνοριακή υπηρεσία ή ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελβετία κατόπιν αιτήματος αλλοδαπού εργοδότη, υπό τον όρο ότι ασκούν τη δραστηριότητά τους τουλάχιστον κατά τη διάρκεια οκτώ ημερών ανά ημερολογιακό έτος (άρθρο 14 του νόμου περί αλλοδαπών και άρθρο 14 του διατάγματος περί εισδοχής, διαμονής και άσκησης κερδοσκοπικής δραστηριότητας· RS 142.201). Ωστόσο, στους ακόλουθους τομείς, υπάρχει υποχρέωση λήψης άδειας και αναγγελίας: οικοδομικές εργασίες, έργα πολιτικού μηχανικού και τελειώματα, εστίαση, ξενοδοχεία, βιομηχανικός ή οικιακός καθαρισμός, εποπτεία και ασφάλεια, πλανόδιοι πωλητές και βιομηχανία του σεξ.

Οι εθνικές διατάξεις που αφορούν το άρθρο 21 στοιχείο δ) του κώδικα συνόρων Σένγκεν είναι οι ακόλουθες:

Ομοσπονδιακός νόμος περί αλλοδαπών (LEtr), της 16ης Δεκεμβρίου 2005, RS 142.20

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Άδεια και δήλωση

Άρθρο 10

Άδεια σε περίπτωση διαμονής χωρίς κερδοσκοπική δραστηριότητα

1.   Κάθε αλλοδαπός μπορεί να διαμείνει στην Ελβετία χωρίς να ασκεί κερδοσκοπική δραστηριότητα για τρεις μήνες χωρίς άδεια, εκτός εάν η διάρκεια που καθορίζεται στη θεώρηση είναι βραχύτερη.

2.   Ο αλλοδαπός που προβλέπει μακρότερη διαμονή χωρίς κερδοσκοπική δραστηριότητα πρέπει να διαθέτει άδεια. Πρέπει να ζητήσει την εν λόγω άδεια πριν από την είσοδό του στην Ελβετία από την αρμόδια αρχή του προβλεπόμενου τόπου διαμονής του, με την επιφύλαξη του άρθρου 17 παράγραφος 2.

Άρθρο 11

Άδεια σε περίπτωση διαμονής με κερδοσκοπική δραστηριότητα

1.   Κάθε αλλοδαπός που σκοπεύει να ασκήσει στην Ελβετία κερδοσκοπική δραστηριότητα πρέπει να διαθέτει άδεια, όποια και αν είναι η διάρκεια της διαμονής του. Πρέπει να ζητήσει την εν λόγω άδεια από την αρμόδια αρχή του προβλεπόμενου τόπου εργασίας του.

2.   Ως κερδοσκοπική δραστηριότητα θεωρείται κάθε μισθωτή ή ανεξάρτητη δραστηριότητα που αποφέρει κανονικά κέρδος, ακόμα και εάν ασκείται δωρεάν.

3.   Σε περίπτωση μισθωτής δραστηριότητας, η αίτηση για άδεια κατατίθεται από τον εργοδότη.

Άρθρο 12

Υποχρέωση δήλωσης της άφιξης

1.   Κάθε αλλοδαπός που υποχρεούται να λαμβάνει άδεια βραχείας διαμονής ή εγκατάστασης πρέπει να δηλώνει την άφιξή του στην αρμόδια αρχή του τόπου κατοικίας του ή εργασίας του στην Ελβετία πριν από το τέλος της διαμονής που δεν υπόκειται σε άδεια ή πριν από την έναρξη της κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

2.   Οφείλει να δηλώσει την άφιξή του στην αρμόδια αρχή του νέου τόπου κατοικίας εάν εγκαθίσταται σε νέο καντόνι ή σε νέο δήμο.

3.   Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο καθορίζει τις προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να δηλωθεί η άφιξη.

Άρθρο 13

Διαδικασίες άδειας και δήλωσης της άφιξης

1.   Κάθε αλλοδαπός πρέπει να προσκομίζει ισχύον έγγραφο νομιμοποίησης όταν δηλώνει την άφιξή του. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο καθορίζει τις εξαιρέσεις και τα αναγνωρισμένα έγγραφα νομιμοποίησης.

2.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να απαιτήσει την υποβολή αποσπάσματος ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής ή προέλευσης ή άλλα έγγραφα απαραίτητα για τη διαδικασία.

3.   Επιτρέπεται στον αλλοδαπό να δηλώσει την άφιξή του μόνο αφού συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της άδειας.

Άρθρο 14

Παρεκκλίσεις

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μπορεί να προβλέπει ευνοϊκότερες διατάξεις όσον αφορά την υποχρέωση λήψης άδειας ή δήλωσης της άφιξης, ιδίως για να διευκολύνει τις προσωρινές διασυνοριακές υπηρεσίες.

Άρθρο 15

Υποχρέωση δήλωσης αναχώρησης

Κάθε αλλοδαπός που διαθέτει άδεια πρέπει να δηλώνει την αναχώρησή του από την Ελβετία ή την αναχώρησή του για άλλο καντόνι ή άλλο δήμο στην αρμόδια αρχή του τόπου κατοικίας του.

Άρθρο16

Υποχρέωση του παρέχοντος κατάλυμα

Οποιοσδήποτε παρέχει κατάλυμα σε αλλοδαπό για κερδοσκοπικούς λόγους πρέπει να το δηλώνει στην αρμόδια αρχή του καντονιού.

Άρθρο 17

Ρύθμιση της διαμονής εν αναμονή της απόφασης

1.   Ο αλλοδαπός που εισήλθε νομίμως στην Ελβετία για προσωρινή διαμονή και ο οποίος καταθέτει μεταγενέστερα αίτηση άδειας για μακρά διαμονή πρέπει να αναμείνει την απόφαση στο εξωτερικό.

2.   Η αρμόδια αρχή του καντονιού μπορεί να επιτρέψει στον αλλοδαπό να διαμείνει στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εάν πληρούνται προδήλως οι όροι εισδοχής.

Διάταγμα περί εισδοχής, διαμονής και άσκησης κερδοσκοπικής δραστηριότητας (OASA), της 24ης Οκτωβρίου 2007, RS 142.201

Άρθρο 14

Κερδοσκοπική δραστηριότητα που δεν υπερβαίνει τις οκτώ ημέρες

1.   Οι αλλοδαποί που παρέχουν διασυνοριακή υπηρεσία (άρθρο 3) ή που ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελβετία κατόπιν εντολής αλλοδαπού εργοδότη, πρέπει να διαθέτουν άδεια όταν ασκούν τη δραστηριότητα για περισσότερες από οκτώ ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

2.   Εάν η δραστηριότητα διαρκεί περισσότερο από το προβλεπόμενο, πρέπει να υποβληθεί δήλωση πριν από τη λήξη της προθεσμίας των οκτώ ημερών. Μόλις υποβληθεί η δήλωση, η κερδοσκοπική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τη χορήγηση της άδειας, εκτός εάν η αρμόδια αρχή αποφασίσει διαφορετικά.

3.   Οι αλλοδαποί πρέπει να διαθέτουν άδεια ανεξαρτήτως της διάρκειας της διαμονής τους όταν ασκούν διασυνοριακή κερδοσκοπική δραστηριότητα σε έναν από τους ακόλουθους τομείς:

α)

οικοδομικές εργασίες, έργα πολιτικού μηχανικού και τελειώματα·

β)

εστίαση, ξενοδοχεία και βιομηχανικός ή οικιακός καθαρισμός·

γ)

υπηρεσίες εποπτείας και ασφάλειας·

δ)

πλανόδιοι πωλητές κατά την έννοια του άρθρου 2 εδάφιο 1 στοιχεία α) και β) του ομοσπονδιακού νόμου της 23ης Μαρτίου 2001 περί πλανόδιων πωλητών·

ε)

βιομηχανία του σεξ.»


Top