EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0419(02)

Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

OJ C 85, 19.4.2007, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.4.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 85/6


Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

(2007/C 85/02)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΣΥΝΟΨΗ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«KARLOVARSKÉ OPLATKY»

Αριθ. ΕΚ: CZ/PGI/005/0381/20.10.2004

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ (X)

Στην παρούσα σύνοψη παρατίθενται τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών του προϊόντος για ενημερωτικούς σκοπούς.

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

Όνομα:

Úřad průmyslového vlastnictví

Διεύθυνση:

Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6

Τηλ.:

(420) 220 38 31 11

Φαξ:

(420) 224 32 47 18

e-mail:

posta@upv.cz

2.   Ομάδα:

Όνομα:

Sdružení výrobců Karlovarských oplatek

Διεύθυνση:

Slepá 517/1

CZ-360 05 Karlovy Vary

Τηλ.:

(420) 353 56 30 06

Φαξ:

(420) 353 56 30 06

e-mail:

obchod@karlovarskapekarna.cz

Σύνθεση:

παραγωγοί/μεταποιητές (X) Λοιποί ( )

3.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 2.4: Προϊόντα αρτοποιίας — γκοφρέτες

4.   Προδιαγραφές:

[σύνοψη των απαιτήσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

4.1.   Ονομασία: «Karlovarské oplatky»

4.2.   Περιγραφή: Οι γκοφρέτες «Karlovarské oplatky »παρασκευάζονται σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή και έχουν μορφή στρογγυλού δίσκου διαμέτρου 19 cm περίπου. Κάθε δίσκος αποτελείται από δύο λεπτότερους δίσκους με χαρακτηριστική ανάγλυφη επιφάνεια, ενώ στο εξωτερικό περίγραμμα φέρουν λωρίδα πλάτους 30 mm που παριστάνει κλαδί με μικρά φύλλα και, κάτω από αυτήν, σε κύκλο, την ένδειξη «Karlovarské oplatky »ελάχιστου πλάτους 20 mm. Στο κέντρο της γκοφρέτας παριστάνεται σύμβολο της λουτρόπολης του Karlovy Vary: είτε μια ιαματική πηγή είτε το αγριοκάτσικο που παραπέμπει στον μύθο της ίδρυσης του Karlovy Vary. Μεταξύ των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζονται οι γκοφρέτες, το ιαματικό νερό του Karlovy Vary παίζει σημαντικό ρόλο για τη γεύση και την ύγρανση των δίσκων. Οι δίσκοι πασπαλίζονται με μίγμα ζάχαρης και φουντουκιών ή ενδεχομένως, αναλόγως του είδους, με άλλο μίγμα, συνήθως αμυγδάλων, κακάου, βανίλιας ή κανέλας και ενώνονται σε μία γκοφρέτα με ψήσιμο. Οι γκοφρέτες είναι τραγανές, ελαφρές, λεπτές και στρογγυλές με ανάγλυφη επιφάνεια. Έχουν επίσης χαρακτηριστική γεύση και άρωμα.

Τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των «Karlovarské oplatky »είναι τα εξής: σιτάλευρο, ιαματικό νερό του Karlovy Vary, φυτικό λίπος, ζάχαρη, γάλα, μίγμα με βάση αυγό, άμυλο, χημική μαγιά, βούτυρο και, αναλόγως του είδους, αποφλοιωμένα φουντούκια, αμύγδαλα, σκόνη κακάου, βανίλια ή κανέλλα.

Το ιαματικό νερό του Karlovy Vary, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των «Karlovarské oplatky», διαθέτει συγκεκριμένες ιδιότητες, χαρακτηριστικές της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Οι ιδιότητες αυτού του νερού προσδίδουν στην γκοφρέτα τα διακριτικά χαρακτηριστικά της, ιδίως την τραγανή υφή και το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Το ιαματικό νερό του Karlovy Vary είναι φυσικό νερό πλούσιο σε όξινα ανθρακικά, θειικά και χλωριούχα άλατα, που αναβλύζει από τεκτονικό χάσμα βάθους μεγαλύτερου των 800 m σε θερμοκρασία 73 °C. Περιέχει λίθιο, νάτριο, κάλιο, ρουβίδιο, καίσιο, χαλκό, βηρύλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, στρόντιο, ψευδάργυρο, κάδμιο, αργίλιο, κασσίτερο, μόλυβδο, αρσενικό, αντιμόνιο, σελήνιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κοβάλτιο, νικέλιο καθώς και φθοριούχα, χλωριούχα, βρωμιούχα, θειικά, όξινα ανθρακικά, ανθρακικά άλατα και πυριτικό οξύ. Το νερό αυτό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μεγαλύτερη λουτρόπολη της Τσεχίας — το Karlovy Vary — για τη θεραπεία του χρόνιου έλκους του στομάχου, της δυσκινησίας των χοληδόχων πόρων, συμπεριλαμβανόμενου του μετεγχειρητικού συνδρόμου λόγω χολοκυστεκτομής, των χρόνιων παθήσεων του παγκρέατος και του ήπατος, της λιθίασης του ουροποιητικού και της ουρικής αρθρίτιδας. Οι γκοφρέτες «Karlovarské oplatky »είναι εύπεπτες και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, χαρακτηριστικά που οφείλονται στη σύστασή τους και ιδίως στη χρήση του ιαματικού νερού του Karlovy Vary.

Οι «Karlovarské oplatky »παρασκευάζονται ανά τεμάχιο. Συσκευάζονται σε μικρά κουτιά των 5 (125 g), 6 (150 g) ή 8 γκοφρετών (200 g).

4.3.   Γεωγραφική περιοχή: Το έδαφος της λουτρόπολης Karlovy Vary

4.4.   Απόδειξη προέλευσης: Η παραγωγή πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε θέματα παραγωγής τροφίμων και στη διαδικασία παραγωγής εφαρμόζεται το σύστημα ελέγχου HACCP. Κάθε παραγωγός τηρεί μητρώο των προμηθευτών πρώτων υλών καθώς και των αγοραστών τελικών προϊόντων. Σε κάθε συσκευασία αναγράφονται υποχρεωτικές πληροφορίες σχετικά με τον παραγωγό. Η τήρηση των προδιαγραφών ελέγχεται από την «Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát Plzeň »που είναι η τοπική επιθεώρηση, για την περιοχή Plzeň, της τσεχικής αρχής επιθεώρησης γεωργίας και τροφίμων.

4.5.   Μέθοδος παραγωγής: Οι γκοφρέτες «Karlovarské oplatky »αποτελούνται από δύο λεπτούς δίσκους διαμέτρου 19 cm περίπου, με χαρακτηριστική ανάγλυφη επιφάνεια. Η ζύμη παράγεται αναμιγνύοντας τα προαναφερόμενα συστατικά (βλέπε σημείο 4.2) με φρέσκο νερό της ιαματικής πηγής του Karlovy Vary, το δε φυτικό λίπος κατ'αρχάς θερμαίνεται ώστε να λιώσει. Στη συνέχεια, αφού έχει αναμιχθεί καλά, η ελαφρώς κιτρινωπή ζύμη αφήνεται σε ηρεμία για 60 περίπου λεπτά σε θερμοκρασία 20 έως 26 °C, χωρίς να διογκώνεται αφού δεν περιέχει μαγιά (σε αντίθεση με άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής)· κατόπιν μεταφέρεται στη δεξαμενή περιστροφικής συσκευής ψησίματος. Κατάλληλες ποσότητες υγρής ζύμης ψήνονται σε θερμοκρασία 220 °C στην ειδική περιστροφική συσκευή ψησίματος (τη συνήθως χρησιμοποιούμενη για το ψήσιμο γκοφρετών) με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, ώστε να μετατραπούν σε δίσκους πάχους 2 mm. Στη συνέχεια εναποτίθενται για 48 ώρες τουλάχιστον σε υγρό μέρος, όπου χρησιμοποιείται και πάλι το ιαματικό νερό του Karlovy Vary για τη διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών υγρασίας. Οι δίσκοι τοποθετούνται κάτω από βάρος, με ειδική τεχνική, ώστε να υγραίνονται σωστά και να μην παραμορφώνονται. Η θερμοκρασία στην αίθουσα ύγρανσης πρέπει να είναι 40 °C και η σχετική υγρασία 90 %. Στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής, οι δίσκοι πασπαλίζονται με μίγμα ζάχαρης και φουντουκιών ή άλλου αρώματος, αναλόγως του είδους (βλέπε σημείο 4.2), κατόπιν δε τοποθετούνται σε ειδική περιστροφική συσκευή συνένωσης, όπου «κολλούνται »ανά δύο με θέρμανση στους 180 °C (η συσκευή είναι η συνήθως χρησιμοποιούμενη για τη συνένωση των γκοφρετών και διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για το ψήσιμο των δίσκων κατά το ότι δεν δημιουργεί ανάγλυφο). Το μίγμα που χρησιμοποιείται για το πασπάλισμα λαμβάνεται με άλεση και ανάμιξη των συστατικών, ώστε να ληφθεί μια λεπτή σκόνη που απλώνεται με το χέρι σε ομοιόμορφη στρώση 1 mm κατ'ανώτατο στον κάτω δίσκο, ο οποίος στη συνέχεια καλύπτεται με τον δεύτερο δίσκο και ψήνονται και οι δύο μαζί. Για τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, είναι αναγκαίο η παρασκευή της ζύμης, το ψήσιμο, η περίοδος ηρεμίας και η συνένωση των γκοφρετών να εκτελούνται εντός της οριοθετημένος γεωγραφικής περιοχής.

4.6.   Δεσμός: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος «Karlovarské oplatky »οφείλονται στην παραδοσιακή συνταγή (βλέπε σημείο 4.2) και στη χρησιμοποίηση του ιαματικού νερού του Karlovy Vary που συναντά στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή και παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες.

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές της παρασκευής «Karlovarské oplatky »στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ανέρχονται στα μέσα του 18ου αιώνα. Αφορούν αφενός τις παλαιότερες σιδερένιες συσκευές ψησίματος γκοφρέτας («oplatnice»), που έχουν διασωθεί και εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Karlovy Vary και, αφετέρου, μια γραπτή αναφορά του 1788, στο βιβλίο Karlsbad, Beschrieben zur Bequemlichkeit der hohen Gäste. Οι γκοφρέτες «Karlovarské oplatky »αρχικά παρασκευάζονταν στα σπίτια, ενώ το πρώτο γνωστό εργαστήριο παρασκευής φαίνεται πως ήταν ένας μικρός φούρνος στην κουζίνα του ξενοδοχείου «U zlatého štítu», το οποίο διαχειριζόταν το 1810 περίπου η Anna Grasmucková, σύζυγος του κόμητα Josef von Bolza. Φαίνεται πως έως τα μέσα του 19ου αιώνα, η ζήτηση για «Karlovarské oplatky »καλύπτονταν σχεδόν αποκλειστικά από την οικιακή παραγωγή.

Εξειδικευμένα εργαστήρια παραγωγής γκοφρετών «Karlovarské oplatky »άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1867 ιδρύθηκε το πιο φημισμένο εργαστήριο παραγωγής τους, το Bayer, που προμήθευε με τις γκοφρέτες του έως και τον γερμανό αυτοκράτορα Γουλιέλμο τον 1ο και έλαβε πολλές διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις. Το 1904, 22 εργαστήρια παρασκεύαζαν ήδη «Karlovarské oplatky »σε μεγάλη κλίμακα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Την εποχή εκείνη, η παραγωγή αυτών των εργαστηρίων έφθανε τα 4 εκατομμύρια γκοφρέτες ετησίως.

Έως την έναρξη του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου (1939), η παραγωγή και η πώληση των «Karlovarské oplatky »άκμαζαν. Την εποχή εκείνη, παρασκευάζονταν από 26 εξειδικευμένους παραγωγούς στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, δηλαδή στην περιφέρεια της λουτρόπολης του Karlovy Vary. Μετά τον πόλεμο, η παραγωγή εξακολούθησε στις μισές περίπου επιχειρήσεις, υπό τη διεύθυνση των «διαχειριστών των εθνικών αγαθών». Μετά την εθνικοποίηση του 1948 και έως το 1989, οι γκοφρέτες «Karlovarské oplatky »παράγονταν στο Karlovy Vary, στα εργοστάσια της εθνικής επιχείρησης Orion.

Μετά την επάνοδο στην οικονομία της αγοράς, τα μέλη του «Sdružení výrobců Karlovarských oplatek »(ομάδα παραγωγών «Karlovarské oplatky») επανήλθαν στην παράδοση της παραγωγής των «Karlovarské oplatky »στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Η παραγωγή των «Karlovarské oplatky »στο Karlovy Vary αποτελεί παράδοση δύο αιώνων. Χάρη στη θέληση και την υπομονή των τοπικών παραγωγών, αυτό το δημοφιλές γλύκισμα έχει καταστεί παραδοσιακό προϊόν της πόλης του Karlovy Vary.

Οι γκοφρέτες «Karlovarské oplatky »απέκτησαν σταδιακά φήμη και αναγνώριση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Τιμήθηκαν με χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού του 1900. Πιο πρόσφατα, στην Παγκόσμια έκθεση του 2000 στο Ανόβερο, ως τυπικά τσεχικά προϊόντα αποτέλεσαν ένα από τα προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις του τσεχικού περίπτερου, όπως πιστοποιεί το σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιτρόπου για την Τσεχική Δημοκρατία.

Την 1η Φεβρουαρίου 1974, η ονομασία «Karlovarské oplatky »καταχωρήθηκε στο τσεχικό μητρώο των ονομασιών προέλευσης με τον αριθμό 72.

4.7.   Οργανισμός ελέγχου:

Όνομα:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát Plzeň

Διεύθυνση:

Jiráskovo náměstí 8

CZ-308 58 Plzeň 8

Τηλ.:

(420) 377 43 34 11

Φαξ:

(420) 377 45 52 29

e-mail:

plzen@szpi.gov.cz

4.8.   Επισήμανση: «Karlovarské oplatky»

Το όνομα του προϊόντος πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της πρόσθιας όψης της συσκευασίας.


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top