EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0379

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ προσ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Μικρές, καθαρές και ανταγωνιστικές Πρόγραμμα για την υποβοήθηση της συμμόρφωσης των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με την περιβαλλοντική νομοθεσία {SEC(2007) 906} {SEC(2007) 907} {SEC(2007) 908}

/* COM/2007/0379 τελικό */

52007DC0379




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 8.10.2007

COM(2007) 379 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Μικρές, καθαρές και ανταγωνιστικές

Πρόγραμμα για την υποβοήθηση της συμμόρφωσης των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με την περιβαλλοντική νομοθεσία {SEC(2007) 906}{SEC(2007) 907}{SEC(2007) 908}

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Εισαγωγή 3

2. ΜΜΕ και περιβαλλοντική πολιτική 3

3. Η πρόκληση για ΜΜΕ με μεγαλύτερη οικολογική αποδοτικότητα 5

4. Το πλαίσιο ασκούμενων πολιτικών 6

5. Σχέδιο δράσης 6

5.1. Βελτίωση της νομοθεσίας όσον αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών, ώστε να διευκολύνεται και να ελαχιστοποιείται η διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται η συμμόρφωση 7

5.2. Περισσότερο προσβάσιμα εξατομικευμένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης για τις ΜΜΕ 8

5.3. Εστιασμένη χρηματοδοτική στήριξη και πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αειφόρο παραγωγή στις ΜΜΕ 9

5.4. Η δημιουργία τοπικής περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας για τις ΜΜΕ 11

5.5. Βελτίωση της επικοινωνίας και πιο στοχοθετημένη ενημέρωση 12

6. Συμπέρασμα και επακόλουθες δράσεις 13

1. Εισαγωγή

Οι φιλόδοξοι στόχοι που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο[1] όσον αφορά τον περιορισμό των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, οι οποίοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2020, απαιτούν τη διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού μοντέλου, ικανού να καταστήσει τον περιβαλλοντικό προβληματισμό αναπόσπαστο τμήμα των παραγωγικών διαδικασιών και των προϊόντων.

Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις – ΜΜΕ[2] – συνιστούν μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 99% όλων των επιχειρήσεων και το 57% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας[3]. Ως εκ τούτου, καλούνται να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο και στη στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης με μεγαλύτερη αειφορία.

Το γεγονός ότι οι ΜΜΕ εκπροσωπούν τόσο μεγάλο ποσοστό των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το πρόβλημα δεν έγκειται πρωτίστως στις εταιρείες αυτές καθαυτές - μολονότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε τοπικά περιβάλλοντα και κοινότητες – αλλά στη συνολική συνδυασμένη επίδρασή τους σε τομείς.

Δεδομένου ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδοι στρέφονται σε καθαρότερες παραγωγικές διαδικασίες για να αποκριθούν, μεταξύ άλλων, στις επιταγές της αλλαγής του κλίματος, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ΜΜΕ δεν υπολείπονται εν προκειμένω. Οι ΜΜΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με διαφορετικές και ενίοτε μεγαλύτερες από ό,τι οι μεγαλύτερες εταιρείες προκλήσεις και καλούνται να επιλύσουν ειδικά προβλήματα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη συμμόρφωση προς την περιβαλλοντική νομοθεσία.

2. ΜΜΕ και περιβαλλοντική πολιτική

Συχνά οι ΜΜΕ δεν έχουν πλήρη συνείδηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους. Οι περισσότερες από αυτές (σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 75% και 90%[4]) πιστεύουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν θεσπίσει πρακτικά μέτρα περιορισμού του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων τους, και μόνο σε ποσοστό 6% έχουν εγκαταστήσει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMS). Υπάρχουν ενδείξεις ότι μολονότι τα συστήματα και τα μέσα περιβαλλοντικής διαχείρισης χρησιμοποιούνται λιγότερο από τις ΜΜΕ απ’ ό,τι από τις μεγαλύτερες εταιρείες (λόγω, εν μέρει, του κόστους που συνεπάγεται ο εξωτερικός έλεγχος), όταν τελικά υιοθετηθούν από αυτές, έχουν, συνήθως, σημαντικά αποτελέσματα[5]. Μερικές φορές, οι ΜΜΕ αποτελούν τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού μεγαλύτερων εταιρειών. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι κρίσιμο στοιχείο η ευθύνη των τελευταίων όσον αφορά την συνδρομή προς τις ΜΜΕ, ώστε να συμμορφωθούν προς την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Μολονότι ο συνδυασμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους είναι σημαντικός, συχνά οι ΜΜΕ δεν δεσμεύονται από αναλυτικότερα και αποτελεσματικότερα περιβαλλοντικά συστήματα ή νομοθετικά πλαίσια (όπως είναι η οδηγία για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης (IPPC)[6] ή η οδηγία για τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου[7]). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά πέφτουν κάτω από το όριο που ενεργοποιεί την εφαρμογή των μέσων που επικεντρώνονται σε μείζονες επιμέρους πηγές ρύπανσης. Εκεί όπου η περιβαλλοντική νομοθεσία εφαρμόζεται στις ΜΜΕ, αυτές τείνουν να υποθέσουν ότι συμμορφώνονται, και ως αποτέλεσμα τούτου, η πλήρης συμμόρφωση είναι συχνά το αποτέλεσμα εξωτερικής δράσης μετά από τη θεώρηση και όχι μια εγγενής διαδικασία ελέγχου τήρησης των νομικών απαιτήσεων[8]. Ταυτόχρονα, οι ΜΜΕ, σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαθέτουν την αναγκαία νομική και περιβαλλοντική πείρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι επιθυμητή, και αυτό για τρεις κύριους λόγους:

1. Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, οι ΜΜΕ μπορούν, κάλλιστα, να στερηθούν των οικονομικών οφελών που δημιουργούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται με τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης (π.χ. ενεργειακή απόδοση και αξιοποίηση των πόρων ή βελτιωμένη διαχείριση των διαδικασιών και προϊόντων) και η οικο-καινοτομία.

2. Εάν οι ΜΜΕ δεν έχουν συνείδηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους καθώς και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε αυτές, οι δραστηριότητές τους μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για το περιβάλλον και να υποσκάψουν τα κοινοτικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

3. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΜΜΕ – σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα συνειδητοποίησης και νομοθετικής συμμόρφωσης – μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (έκθεση σε χημικές ουσίες, ατμοσφαιρική ρύπανση, κλπ.).

3. Η πρόκληση για ΜΜΕ με μεγαλύτερη οικολογική αποδοτικότητα

Τόσο από τα αποτελέσματα ερευνών, όσο και από τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, διαπιστώνεται πλήρης συναίνεση όσον αφορά τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ στη συμμόρφωσή τους προς την περιβαλλοντική νομοθεσία και γενικότερα στην επίτευξη περιβαλλοντικών βελτιώσεων. Τα εμπόδια αυτά είναι:

- η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και γνώσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, επιπτώσεων και κινδύνων·

- η μη συνειδητοποίηση των ενδεχόμενων οφελών από την περιβαλλοντική διαχείριση και από τη συνεκτίμηση του κύκλου ζωής·

- η έλλειψη ικανοποιητικής πρόσβασης σε κατάλληλες περιβαλλοντικές πληροφορίες, εργαλεία και κατάρτιση, καθώς και η έλλειψη τοπικής διαθεσιμότητάς τους·

- περιορισμένοι χρηματοδοτικοί και ανθρώπινοι πόροι/τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της συμμόρφωσης·

- σχετικά βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός σε επίπεδο εταιρειών.

Δύο περαιτέρω στοιχεία που σχετίζονται με την περιβαλλοντική πολιτική, τα οποία λειτουργούν ως εμπόδια για την ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού προβληματισμού στις κύριες δραστηριότητες των ΜΜΕ είναι τα εξής:

- η περιβαλλοντική συμπεριφορά συνήθως υπόκειται σε κανονιστικές πιέσεις ή στην πίεση που ασκεί το ευρύ κοινό·

- τα περιορισμένα κίνητρα αγοράς/αναγνώρισης εις ό,τι αφορά τη φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ΜΜΕ εξαρτάται πρωτίστως από τις δράσεις στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι αυτά διατηρούν την κύρια αρμοδιότητα για την πολιτική στον τομέα των επιχειρήσεων και στον τομέα του περιβάλλοντος, σε επίπεδο εταιρειών. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με την οικεία «σύγχρονη πολιτική για τις ΜΜΕ», είναι η συνδρομή των ΜΜΕ στην υιοθέτηση αειφόρων μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Η διασφάλιση της μη υπονόμευσης των στόχων της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων συμμόρφωσης αποτελεί σημαντικό μέρος της εν λόγω διαδικασίας. Η επιτυχία της Επιτροπής βασίζεται στην αξιοποίηση των επιτυχών εθνικών περιφερειακών εμπειριών, διευκολύνοντας και στηρίζοντας την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας συνδρομής της συμμόρφωσης ανά την Ένωση.

Ως εκ τούτου, με το πρόγραμμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει τους ακόλουθους στόχους:

- αύξηση της συμμόρφωσης των ΜΜΕ προς την περιβαλλοντική νομοθεσία και κατ’ επέκτασιν:

- περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των ΜΜΕ, και

- διασφάλιση μιας εναρμονισμένης εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ισότιμων όρων για τις ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά.

- αύξηση της οικο-απόδοσης (ενέργεια, πόροι) των ΜΜΕ, με τη χρήση κατάλληλων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και άλλων μέσων·

- αύξηση της – από πλευράς κόστους – αποδοτικότητας της περιβαλλοντικής πολιτικής, περιορίζοντας τη διοικητική επιβάρυνση των ΜΜΕ και, έτσι, αποδεσμεύοντας πόρους για την αύξηση της συμμόρφωσης·

- αύξηση της οικο-καινοτομίας των ΜΜΕ, καθώς και της ανταγωνιστικότητάς τους.

4. Το πλαίσιο ασκούμενων πολιτικών

Το πρόγραμμα αυτό προβλεπόταν από το έκτο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, το οποίο πρότεινε να θεσπιστεί «πρόγραμμα παροχής ενισχύσεων προσαρμογής, με ειδική βοήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».[9] Ένα τέτοιο πρόγραμμα συμμόρφωσης εθεωρείτο ως μία από τις στρατηγικές προσεγγίσεις επίτευξης των στόχων του προγράμματος δράσης και εφαρμογής της αρχής σύμφωνα με την οποία η περιβαλλοντική δράση πρέπει να συναρτάται με τη φύση και την έκταση του περιβαλλοντικού προβλήματος, και όχι με το μέγεθός της.

Η παρούσα ανακοίνωση συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Η ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας ορίζει τα εξής: “Η διαρκής επιτυχία για την Ένωση εξαρτάται από την επίλυση σειράς προβλημάτων που αφορούν τους πόρους και το περιβάλλον τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν, θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τη μελλοντική μεγέθυνση. Τούτο αποτελεί και το κεντρικό θέμα της αειφόρου ανάπτυξης. Η Ευρώπη πρέπει να τεθεί επικεφαλής και να στραφεί προς περισσότερο βιώσιμες μορφές παραγωγής και κατανάλωσης”[10]. Αντανακλά επίσης τη στράτευση της Επιτροπής για βελτίωση της νομοθεσίας, της οποίας οι στόχοι συνίστανται στην απλούστευση και βελτίωση της ποιότητας του κανονιστικού/ρυθμιστικού περιβάλλοντος , στην αύξηση της κατανόησης των απαιτήσεων και στον περιορισμό της περιττής διοικητικής επιβάρυνσης. Είναι, επίσης, συνεπής με τους στόχους της «Σύγχρονης πολιτικής της Επιτροπής για τις ΜΜΕ».

5. Σχέδιο δράσης

Οι δραστηριότητες έμπρακτης εφαρμογής είναι αναγκαίες, όχι όμως επαρκείς για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, για τον πρόσθετο λόγο ότι σπανίως ωθούν σε μονιμότερες μεταβολές της συμπεριφοράς των ΜΜΕ που απετέλεσαν το αντικείμενο της εκάστοτε επιθεώρησης. Από τη βιβλιογραφία και τις περιπτωσιολογικές μελέτες προκύπτει ότι η επίτευξη αποτελεσμάτων είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των κατωτέρω παραγόντων: καλά μελετημένοι κανόνες· προσβάσιμα περιβαλλοντικά μέσα· κατάρτιση και ευαισθητοποίηση· επιτόπιες επιθεωρήσεις συνδυασμένες με τον εντοπισμό των υφιστάμενων προβλημάτων· στοχοθετημένη ενημέρωση· ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Ως εκ τούτου, προτείνεται σειρά δράσεων γύρω από τα ακόλουθα θέματα, από πρωτοβουλίες με τονισμένο τον διαρθρωτικό χαρακτήρα μέχρι επί τούτου δράσεις[11]:

4. βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας όσον αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών , ώστε να διευκολυνθεί και να ελαχιστοποιηθεί η διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται για τις ΜΜΕ η συμμόρφωση και να αποδεσμευθούν πόροι για τη βελτίωσή της·

5. εξατομικευμένα και περισσότερο προσβάσιμα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης , ώστε να ενσωματωθεί ο περιβαλλοντικός προβληματισμός στις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΜΜΕ κατά τρόπο συνεπή και αποδοτικό από πλευράς κόστους·

6. εστιασμένη χρηματοδοτική συνδρομή και πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα , ώστε να προαχθούν και να στηριχθούν πρωτοβουλίες από τις δημόσιες αρχές ή από δίκτυα στήριξης των επιχειρήσεων, με στόχο την αειφόρο παραγωγή στις ΜΜΕ·

7. απόκτηση τοπικής περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας από τις ΜΜΕ , ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της έλλειψης τεχνογνωσίας σε επίπεδο εταιρειών·

8. βελτίωση της επικοινωνίας και περισσότερο στοχοθετημένη ενημέρωση , ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένα κενά πληροφόρησης.

5.1. Βελτίωση της νομοθεσίας όσον αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών, ώστε να διευκολύνεται και να ελαχιστοποιείται η διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται η συμμόρφωση

Οι τυχόν αλλαγές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της νομοθεσίας μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να συνδράμουν τις ΜΜΕ στο να ανταποκριθούν ευκολότερα στις υποχρεώσεις τους, καθιστώντας σαφέστερες τις απαιτήσεις και χρησιμοποιώντας απλούστερους τρόπους επίτευξης των ίδιων περιβαλλοντικών στόχων. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ καλούνται να σχεδιάσουν τη νομοθεσία τους κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιείται η διοικητική επιβάρυνση και οι ΜΜΕ να είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν τους πόρους τους προκειμένου να βελτιώσουν τη συμμόρφωση και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους. Η πρωτοβουλία για τη βελτίωση της νομοθεσίας, που ανέλαβε η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα συνδράμει σημαντικά τις ΜΜΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση[12].

- Περικοπή των διοικητικών δαπανών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η Επιτροπή εξετάζει αναλυτικά το σύνολο της νομοθεσίας της, προκειμένου να εντοπίσει σημεία όπου είναι δυνατή η περικοπή περιττών δαπανών όταν ζητούνται πληροφορίες από ΜΜΕ. Τα κράτη μέλη καλούνται να διαδραματίσουν εν προκειμένω τον ρόλο που τους ανήκει. Συχνά οι δαπάνες μπορούν να περικοπούν σε εθνικό επίπεδο, με την αποφυγή της διπλής υποβολής αιτημάτων ενημέρωσης, με τη χρήση λύσεων ΤΠ και τεχνικών δειγματοληψίας, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης ή την απλούστευση της παρουσίασης των πληροφοριών. Πρέπει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα υιοθέτησης μονοαπευθυντικών λύσεων για τις αδειοδοτικές και τις άλλες κανονιστικές διαδικασίες.

- Προσδιορισμός και διάδοση ορθών/βέλτιστων πρακτικών στην ΕΕ. Σε έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων BEST, περιγράφονται περίπου 76 παραδείγματα συγκεκριμένων δράσεων σε 24 χώρες[13]. Το υφιστάμενο δίκτυο και η έκθεση προσφέρουν έναν έτοιμο μηχανισμό στήριξης δράσεων εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

- Συνεργασία με τις εκτελεστικές αρχές. Για να βελτιωθεί και να αυξηθεί η συμμόρφωση προς την περιβαλλοντική νομοθεσία, η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία της με το δίκτυο IMPEL[14]. Ειδικότερα, το δίκτυο αυτό θα συμβάλει στην επανεξέταση της σύστασης σχετικά με τα ελάχιστα κριτήρια για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις[15], συνεκτιμώντας την αποκομισθείσα πείρα σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ.

- Συμμετοχή των ενδιαφερομένων ΜΜΕ στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής. Στις επικαιροποιημένες εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των πολιτικών και της νομοθεσίας της ΕΕ, η Επιτροπή ενίσχυσε τη συνιστώσα ΜΜΕ. Επίσης, η Επιτροπή θα ενισχύσει το διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέλη στις ΜΜΕ, τόσο όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής όσο και την εφαρμογή της, ώστε να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος αντικατοπτρισμός των ειδικών απαιτήσεων των ΜΜΕ και ο σχεδιασμός των ειδικών μέτρων κατά τρόπον ώστε να διευκολύνεται, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, η εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανόνων[16].

5.2. Περισσότερο προσβάσιμα εξατομικευμένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης για τις ΜΜΕ

Η εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΣΠΔ) και η ρητή ανάληψη ευθύνης σε περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν πολύ θετικότερη επίδραση στην περιβαλλοντική στράτευση μιας εταιρείας από ό,τι κάποια επιθεώρηση ή κάποιος έλεγχος συμμόρφωσης. Πέραν του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (European Eco-Management and Audit Scheme – EMAS/ΕΣΔΕ), τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά ΣΠΕ προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες των κλάδων και στην πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων ή προκειμένου να εστιαστούν σε μεμονωμένες περιβαλλοντικές πτυχές. Οι πρωτοβουλίες αυτές προσφέρουν μια χρήσιμη ποικιλία συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης εθελοντικής εφαρμογής εκ μέρους των ΜΜΕ. Η εκ μέρους των δημοσίων αρχών αποδοχή πιστοποιημένου ΣΠΔ ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης έναντι των ελέγχων ή των επιθεωρήσεων θα απαιτήσει λιγότερο συχνούς ελέγχους ή εκθέσεις. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό της διοικητικής επιβάρυνσης και σίγουρα θα ενθαρρύνει τις ΜΜΕ να εισαγάγουν ένα ΣΔΠ. Λόγω των αυστηρών απαιτήσεων και της διαφάνειας που το χαρακτηρίζει, το EMAS/ΕΣΔΕ προσφέρει πραγματικές εγγυήσεις στις δημόσιες αρχές. Το σύστημα EMAS/ΕΣΔΕ βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία και φερεγγυότητά του από πλευράς περιβαλλοντικών επιδόσεων και νομικής συμμόρφωσης.

Μολονότι το σύστημα EMAS/ΕΣΔΕ προορίζεται για οργανώσεις όλων των ειδών και μεγεθών, πρέπει να ληφθούν τα ακόλουθα ειδικά μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή του συστήματος στις ΜΜΕ σε βραχυ-και μακροπρόθεσμη δράση.

- Η Επιτροπή θα προαγάγει και θα στηρίξει συμπράξεις του δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (κοινοπραξίες ή συντονιστικοί φορείς) και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση του EMAS σε βιομηχανικά συγκροτήματα ή ζώνες ΜΜΕ, υιοθετώντας ειδικές προσεγγίσεις με άξονα τα συγκροτήματα ή την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι προσεγγίσεις αυτές μειώνουν το κόστος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και διενέργειας ελέγχων/επιθεωρήσεων για τις συμμετέχουσες ΜΜΕ και διευκολύνουν την επιπλέον ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πείρας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενθαρρύνοντας μια συνεπή περιβαλλοντική πολιτική στο συγκρότημα.[17]

- Θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα, με έργα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υφιστάμενα μέσα για την εφαρμογή του EMAS στις ΜΜΕ, όπως είναι, π.χ. το EMAS-Easy . Σε νέα κράτη μέλη έχει ήδη διεκπεραιωθεί πειραματική (πιλοτική) φάση του EMAS-Easy, από την οποία κατεδείχθη ότι ο πλήρης καταχωρισμός στο EMAS είναι εύκολος στις μικρο-εταιρείες.

- Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η Επιτροπή προτίθεται να περιορίσει περαιτέρω τη διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται το EMAS, γεγονός ιδιαίτερα επωφελές για τις ΜΜΕ. Το EMAS πρέπει να καταστεί περισσότερο προσβάσιμο , πιο κατανοητό και αποτελεσματικό , λιγότερο γραφειοκρατικό , χωρίς να θιγεί η αριστεία του συστήματος. Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί η "ορατότητά του" με ενεργότερη προώθηση εκ μέρους της Επιτροπής και των κρατών μελών, γεγονός που θα το καθιστούσε ένα ενδιαφέρον εμπορικό εργαλείο για τις καταχωρισμένες ΜΜΕ. Προγραμματίζεται επίσης να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να προσφέρουν συγκεκριμένα κίνητρα στις καταχωρισμένες ΜΜΕ .

5.3. Εστιασμένη χρηματοδοτική στήριξη και πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αειφόρο παραγωγή στις ΜΜΕ

Ένας άλλος τρόπος παροχής συνδρομής στις ΜΜΕ για τη συμμόρφωσή τους με τον αποδοτικότερο δυνατό από πλευράς κόστους τρόπο στην περιβαλλοντική νομοθεσία και, γενικά, για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, είναι η διάδοση της χρήσης των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και η προαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών. Για τον εν λόγω τύπο επενδύσεων, οι ΜΜΕ χρειάζονται ειδικά δημόσια κίνητρα και βοήθεια, με συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα ή σε άλλα προγράμματα όπου γίνεται χρήση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών[18].

Στη νέα ευρωπαϊκή δημοσιονομική περίοδο 2007-2013 έχουν διατεθεί ειδικοί χρηματοδοτικοί πόροι για τις ΜΜΕ σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική πολιτική. Βάσει της αρχής της επικουρικότητας, τα κράτη μέλη και οι περιφερειακές αρχές συχνά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή τους. Ακολουθούν οι σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης.

- Στον προτεινόμενο κανονισμό LIFE+, εγκρίθηκε πολυετές πρόγραμμα ύψους 5 εκατομμυρίων € για την περίοδο 2008-2013, με σκοπό τη στήριξη των μέτρων προώθησης της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης των ΜΜΕ, καλύπτοντας τις περισσότερες από τις δράσεις που περιγράφονται στις παραγράφους 5.2, 5.4 και 5.5. Οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, επί παραδείγματι, τη σύσταση συντονιστικών φορέων των συγκροτημάτων για τον καταχωρισμό στο EMAS, περιφερειακά προγράμματα συνδρομής για τη συμμόρφωση, τα οποία θα προσέφεραν στις ΜΜΕ δωρεάν ή υποστηριζόμενες υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου και καθοδήγησης, ειδικές ανά τομέα πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δίκτυα στήριξης επιχειρήσεων σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχετικής με τις ΜΜΕ, κλπ.

- Τα νέα μέσα της πολιτικής συνοχής 2007-13 επιτρέπουν την εκ μέρους των κρατών μελών σημαντική χρηματοδότηση επενδύσεων για την περιβαλλοντική προστασία, ιδιαίτερα δε για τις ΜΜΕ. Με βάση τις «προτεραιότητες της Λισαβόνας» και την αρχή της ενσωμάτωσης των απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας στη χάραξη και εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών και δραστηριοτήτων[19], μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής χρηματοδότησης των ΜΜΕ θα προέλθει από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικότερα, μία από τις κατηγορίες δαπανών προτεραιότητας για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής [20]αναφέρεται στη «βοήθεια προς τις ΜΜΕ για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής (εισαγωγή αποτελεσματικού συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, υιοθέτηση και χρήση τεχνολογιών για την πρόληψη της ρύπανσης, ενσωμάτωση καθαρών τεχνολογιών στην παραγωγή της επιχείρησης)». Επίσης, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο [21] περιλαμβάνει στους στόχους του την κατάρτιση για παροχή πληροφοριών για τις "φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και δεξιότητες διαχείρισης». Τα κράτη μέλη καλούνται να διαθέσουν σημαντικούς και επαρκείς πόρους για τους εν λόγω στόχους στο πλαίσιο των οικείων εγγράφων προγραμματισμού και αιτήσεων που απευθύνονται στα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, εφαρμόζοντας, σε περιφερειακό επίπεδο, τις βέλτιστες ορθές πρακτικές που είναι εγγεγραμμένες στο παράρτημα I και II.

- Οι περιβαλλοντικές επενδύσεις θεωρούνται ως ένας από τους κυριότερους τομείς που χρήζουν στηρίξεως υπό το JEREMIE (Κοινοί Πόροι για πολύ μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις) [22], μία νέα πρωτοβουλία η οποία θα εισέλθει στην επιχειρησιακή της φάση το 2007 και θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία για τη σύσταση (περιφερειακών) χρηματοδοτικών μέσων για τις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνικής συνδρομής, μετοχικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου και εγγυήσεων.

- Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος επιτρέπουν στα κράτη μέλη τη χορήγηση μεταβατικής επενδυτικής συνδρομής στις ΜΜΕ, προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν στα κοινοτικά πρότυπα της κοινοτικής πολιτικής. Επιτρέπουν, επίσης, επενδυτικές ενισχύσεις για να ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να προχωρούν περισσότερο από ό,τι απαιτούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα και να προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας[23]. Κατά την επανεξέταση των κατευθυντηρίων γραμμών των περιβαλλοντικών ενισχύσεων, η Επιτροπή θα εκτιμήσει τη σκοπιμότητα έγκρισης ενισχύσεων για την έγκαιρη προσαρμογή στα μελλοντικά και όχι στα υφιστάμενα κοινοτικά πρότυπα, προσφέροντας έτσι ένα κίνητρο για προκαταληπτική συμπεριφορά των ΜΜΕ σε θέματα περιβαλλοντικών κανόνων.

- Το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία 2007-2013 (ΠΠΑΚ/CIP) [24] αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ικανότητας καινοτομίας της Κοινότητας και αποδίδει ιδιαίτερή σημασία στις ΜΜΕ, οι οποίες θα αποτελέσουν τους κύριους αποδέκτες του προγράμματος, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το ΠΠΑΚ/CIP περιλαμβάνει υπο-πρόγραμμα σχετικά με την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την καινοτομία, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της εκκίνησης και ανάπτυξης ΜΜΕ, ενώ περιλαμβάνει πόρους 430 εκατομμυρίων € για επενδύσεις σε δραστηριότητες οικολογικής καινοτομίας. Το υπο-πρόγραμμα για την Ευφυή Ενέργεια – Ευρώπη (ΕΕΕ/ΙΕΕ) θα περιλαμβάνει, επίσης, πόρους 727 εκατομμυρίων € για έργα που αφορούν την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές.

- Τέλος, με τη δρομολόγηση σειράς νέων ή σημαντικά αναμορφωμένων χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει εγχειρίδιο (σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή), στο οποίο θα αναλύονται οι νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για έργα που στηρίζουν τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων των ΜΜΕ.

5.4. Η δημιουργία τοπικής περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας για τις ΜΜΕ

Οι ΜΜΕ πρέπει να είναι ικανές να βρίσκουν επιτόπου εμπειρογνώμονες, ικανούς να απαντούν στα ερωτήματά τους και να τους υποδεικνύουν τις υποχρεώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική πολιτική. Ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί με τα ακόλουθα μέτρα:

- Η Επιτροπή θα οργανώσει μία πρώτη δέσμη σεμιναρίων δημιουργίας ικανοτήτων στα κράτη μέλη, το 2007 , ούτως ώστε να αρχίσει η δημιουργία, όπου αυτό χρειάζεται, δικτύου περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων σε οργανισμούς στήριξης επιχειρήσεων (ενώσεις επιχειρήσεων/εμπορικά επιμελητήρια/κέντρα πληροφοριών για την Ευρώπη (Euro Info)/τομεακές ή ζωνικές οργανώσεις) για να στηρίξουν τις ΜΜΕ. Τα εργαστήρια θα εστιαστούν στην ανεύρεση πληροφοριών, στην παρουσίαση τόσο των νομικών απαιτήσεων, όσο και του οφέλους από τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένου εκπαιδευτικού σχήματος για τη στήριξη των ΜΜΕ (εκ των υστέρων αντίδραση) και για την εμπλοκή των ΜΜΕ στην περιβαλλοντική πολιτική, πέραν της απλής συμμόρφωσης (προκαταληπτική προσέγγιση).

- Το δίκτυο Euro Info Centres (EIC), και, από το 2008, το νέο δίκτυο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας, το οποίο ενσωματώνει τις υπηρεσίες των EIC και των Κέντρων Αναδιανομής της Καινοτομίας (IRC/ΚΑΚ), θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Επιτροπής για την οικοδόμηση επαρκούς τοπικής περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας και την εφαρμογή των διαφόρων δράσεων του προγράμματος, μέσω των εξής[25]:

(α) προαγωγή συμπράξεων με δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, ενώσεις ΜΜΕ, και οργανώσεις σε επίπεδο ζώνης/τομέα/συγκροτήματος, που συνδράμουν τις ΜΜΕ στην πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από το πρόγραμμα και στη συμμόρφωσή τους κατά τον αποδοτικότερο – από πλευράς κόστους – τρόπο με τη νομοθεσία της ΕΕ, με την οποία θα αυξηθεί η οικεία δυναμικότητα για οικολογική αποδοτικότητα και οικολογική καινοτομία·

(β) προκαταληπτική συνεργασία με τις ΜΜΕ, με στόχο την αποσαφήνιση της υφιστάμενης ή της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας που τις επηρεάζει, με τη χρήση των πλέον αποδοτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών επισκέψεων, των δικτυακών τόπων, των ενημερωτικών δελτίων, των σεμιναρίων, κλπ., ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα οφέλη ενός κατάλληλου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.

5.5. Βελτίωση της επικοινωνίας και πιο στοχοθετημένη ενημέρωση

Η εν γένει ελλιπής ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι αδιαμφισβήτητη[26]. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη νομοθεσία και, κατ' επέκταση, αυξημένη συμμόρφωση. Στις περιπτώσεις που υπάρχει έστω και ελάχιστος προβληματισμός, αυτός περιορίζεται σε θέματα ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος σε συνδυασμό με έκδηλες απειλές.

- Η Επιτροπή θα συστήσει ένα νέο πολυγλωσσικό δικτυακό τόπο, συνδεδεμένο με τη δικτυακή πύλη των ΜΜΕ[27] και προοριζόμενο να καταστεί κύρια πηγή ενημέρωσης στα δίκτυα στήριξης των ΜΜΕ, όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ και τις ΜΜΕ , δρομολογώντας σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Ο δικτυακός τόπος θα περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για την υφιστάμενη και την επικείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία που αφορά τις ΜΜΕ, θα εστιάζεται όμως, ειδικότερα, σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ειδικά τις ΜΜΕ όπως: εφαρμογή, διαθέσιμα μέσα διαχείρισης, ευκαιρίες χρηματοδότησης, επιλογή ορθών πρακτικών με τομεακά και γεωγραφικά κριτήρια, διαθέσιμη εκπαίδευση, συναφή με το ζήτημα αποτελέσματα από τα έργα επίδειξης τα σχετικά με την αειφόρο παραγωγή στις ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν πρόσφατα από το LIFE-Περιβάλλον (LIFE-Environment - LIFE III), και συνδέσμους (links) με εθνικές πρωτοβουλίες ή άλλες πηγές πληροφοριών.

- Η Επιτροπή θα αναπτύξει επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές που θα συνοδεύουν τις ΜΜΕ σε κάθε τους βήμα για την αντιμετώπιση των κυριότερων περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους: κατανάλωση ενέργειας, παραγωγή αποβλήτων, διαχείριση χημικών ουσιών, ατμοσφαιρικές εκπομπές και απορρίψεις/διαφυγές ρύπων στα ύδατα και στο έδαφος. Στα μέσα αυτά θα υιοθετηθεί σταδιακή προσέγγιση, κλιμακώνοντας το επίπεδο εξειδίκευσης ανάλογα με τον τομέα, το μέγεθος και τις ανάγκες των εταιρειών και θα χρησιμοποιηθεί απλή, μη-τεχνική, γλώσσα.

6. Συμπέρασμα και επακόλουθες δράσεις

Το παρόν πρόγραμμα και η εφαρμογή του θα επανεξετάζεται τακτικά από την Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, μέσω δικτύου εθνικών σημείων επαφής "ΜΜΕ & περιβάλλον" που θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη. Κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις, το δίκτυο θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος, θα προβαίνει σε ανταλλαγή γνώσεων και πείρας και θα καθοδηγεί την Επιτροπή στην ανάληψη μελλοντικών πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο τομέα.

Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος. "Η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και της οικολογικής αποτελεσματικότητας των ΜΜΕ" αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα της πολιτικής "Σύγχρονη πολιτική με στόχο» την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης". Η Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο:

- να στηρίξουν το παρόν πρόγραμμα και να ενθαρρύνουν την ταχεία εφαρμογή του μέσω εθνικών σχεδίων εφαρμογής·

- να προγραμματισθεί, για το 2010 το αργότερο, μία πρώτη αξιολόγηση εκ μέρους της Επιτροπής, από κοινού με τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανόμενων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα αναληφθέντα μέτρα συνδρομής για τη συμμόρφωση, δεδομένων για τη συμβολή των ΜΜΕ στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοιχείων για τα ποσοστά συμμόρφωσης των ΜΜΕ με την περιβαλλοντική νομοθεσία και συστάσεων για μελλοντικές δράσεις.

[1] Δες τα Συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (8-9 Μαρτίου 2007).

[2] Οι ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 250 άτομα με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια €, και/ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια €. Σύσταση για τον ορισμό των ΜΜΕ (2003/361/EΚ) της 6.5.2003.

[3] Ανακοίνωση της Επιτροπής «Σύγχρονη πολιτική για τις ΜΜΕ με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» (COM(2005) 551).

[4] Βλ. π.χ. SME-nvironment 2005 στο δικτυακό τόπο http://www.netregs.gov.uk

[5] Βλ. A Comparative Analysis of the Environmental Management, Performance and Innovation of SMEs and Larger Firms based on the OECD database, Julien Labonne, 07/2006 (Συγκριτική ανάλυση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, των περιβαλλοντικών επιδόσεων και της καινοτομίας των ΜΜΕ και των μεγαλύτερων εταιρειών, με στοιχεία που συνάγονται από βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ).

[6] Οδηγία 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου της 24.09.1996.

[7] Οδηγία 2003/87/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13.10.2003.

[8] R. Fairman & C. Yapp, Making an impact on SME compliance behaviour: An evaluation of the effect of interventions upon compliance with health and safety legislation in SME, (Επιδρώντας στη συμπεριφορά των ΜΜΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση: αξιολόγηση της επίδρασης των παρεμβάσεων στη συμμόρφωση με τη σχετική με την υγεία και την ασφάλεια νομοθεσία στις ΜΜΕ) Kings College London for the Health and Safety Executive 2005, Research Report 366.

[9] Άρθρο 3 παράγραφος 5 της απόφασης αριθ. 1600/2002/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22.07.2002.

[10] COM (2005) 24.

[11] Στο πλαίσιο της στήριξης των εν λόγω δράσεων, η Επιτροπή παραθέτει στο παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης επιλογή ορθών πρακτικών υποβοήθησης της συμμόρφωσης σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ ή χώρες του ΟΟΣΑ. Οι μελέτες περιπτώσεων περιλαμβάνουν την αξιολόγηση τόσο της αποδοτικότητας, όσο και της δυνατότητας μεταφοράς των πρωτοβουλιών, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων παραδειγμάτων για τις δημόσιες αρχές και τις οργανώσεις στήριξης των επιχειρήσεων.

[12] Βλ http://ec.europa.eu/governance/better_regulation

[13] Έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων BEST 2006 “Reducing Burdens on Industry: Simplifying the Implementation of Environmental Regulation”. http://ec.europa.eu/enterprise/environment/index_home/best_project/intro.htm

[14] Δίκτυο για την εφαρμογή και υλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (IMPEL)· http://ec.europa.eu/environment/impel

[15] Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2001/331/EΚ.

[16] Ένα καλό παράδειγμα συνιστά το REACH, ο νέος χημικός κανονισμός (Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18.12.2006), όπου διενεργείται επεξεργασία πρακτικών συστάσεων για τα κράτη μέλη για τη σύσταση ειδικών συστημάτων συνδρομής των ΜΜΕ. Πειραματικά (πιλοτικά) έργα έχουν ήδη διεκπεραιωθεί με επιτυχία.

[17] Πρότυπα (πιλοτικά) έργα έχουν ήδη διεκπεραιωθεί με επιτυχία.. Βλ. επί παραδείγματι http://www.life-pioneer.info

[18] Βλ. το πρόγραμμα δράσης για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες: http://ec.europa.eu/environment/etap

[19] Άρθρο 6, Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

[20] Κανονισμός (ΕΚ) του Συμβουλίου αριθ. 1083/2006 της 11.07.2006, και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1080/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5.07.2006.

[21] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5.07.2006.

[22] Βλ http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jeremie_en.htm

[23] Η ενίσχυση για συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα του περιβάλλοντος μπορούν να χορηγηθούν βάσει των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 70/2001 της 12.01.2001 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Επιτρέπονται οι ενισχύσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 68/2001 της 12.01.2001 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ στις ενισχύσεις για επαγγελματική εκπαίδευση. Οι ενισχύσεις μέχρι 200 000 €, οι οποίες χορηγούνται για περίοδο τριών ετών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής της 15.12.2006 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, δεν θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις.

[24] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1639/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24.10.2006.

[25] Βλ. πρόσκληση υποβολής προτάσεων (ENT/CIP/07/0001) "Services in support of business and innovation" (Υπηρεσίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας).

[26] Επίπαραδείγματι, το 70% των γαλλικών ΜΜΕ παραδέχονται ότι είναι ελάχιστα ή και καθόλου ενήμερες για τα διαθέσιμα περιβαλλοντικά μέσα (EMS, ενεργειακά πιστοποιητικά, φορολογικά κίνητρα, κλπ.) [ADEME 6.2.2007] και το 95% των ΜΜΕ του ΗΒ δηλώνει ότι θα επιθυμούσε περισσότερες πληροφορίες / κατευθύνσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα [SME-nvironment 2005, Environment Agency].

[27] http://ec.europa.eu/enterprise/tris/index_en.htm

Top