EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0816

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Εαρινο Ευρωπαϊκο Συμβουλιο - Εφαρμοζοντας την ανανεωμενη στρατηγικη της Λισαᄇονας για την αναπτυξη και την απασχοληση

/* COM/2006/0816 τελικό */

52006DC0816

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Εαρινο Ευρωπαϊκο Συμβουλιο - Εφαρμοζοντας την ανανεωμενη στρατηγικη της Λισαβονας για την αναπτυξη και την απασχοληση /* COM/2006/0816 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 12.12.2006

COM(2006) 816 τελικόΜΕΡΟΣ I

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ "Ένα έτος υλοποίησης της στρατηγικής"

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Η ανακοίνωση αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη:

ΜΕΡΟΣ I – " Ένα έτος υλοποίησης της στρατηγικής "

b1. Η εφαρμογή της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση 6

b2. Η εφαρμογή των μέτρων στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας 13

b3. Τα επόμενα βήματα 19

ΜΕΡΟΣ II – Αξιολόγηση της προόδου που επιτεύχθηκε σε κάθε κράτος μέλος και στη ζώνη του ευρώ (ανάλυση της κατάστασης ανά χώρα) και συμπεράσματα για τις πολιτικές που εφαρμόζονται

Συνοδεύεται από:

- σύσταση προς το Συμβούλιο και συστάσεις βάσει των άρθρων 99 και 128 της συνθήκης, και βάσει των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την περίοδο 2005-2008

- παράρτημα (βάσει των εθνικών εκθέσεων προόδου και της οικονομικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή) στο οποίο αναπτύσσονται περαιτέρω τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται στο κύριο σώμα της έκθεσης και παρέχονται πιο εμπεριστατωμένα στοιχεία για την τεκμηρίωσή του. Το τμήμα του παρατήματος αυτού που αφορά την απασχόληση είναι επίσης το σχέδιο της κοινής έκθεσης για την απασχόληση.

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ "Ένα έτος υλοποίησης της στρατηγικής"

Όταν η Ευρώπη θέσπισε την ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο στόχος που έθεσε ήταν φιλόδοξος. Η αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτεί ριζικές αλλαγές, που αφορούν κάθε κομμάτι της Ευρώπης. Η συμμετοχή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών είναι το ίδιο σημαντική με εκείνη των πολιτικών και των φορέων χάραξης της πολιτικής. Στόχος μας είναι ν` αντιμετωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση και την γηράσκουσα κοινωνία με ένα κοινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Στην τελευταία μας έκθεση, κάλεσα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να "ανεβάσουμε ταχύτητα" – και το 2006 υπήρξε έτος πραγματικής προόδου. Η στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι πρόγραμμα μεσοπρόθεσμου ή και μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Η θέσπιση του πλήρους φάσματος των απαραίτητων μέτρων απαιτεί υψηλό βαθμό πολιτικής συνέχειας, σταθερότητας στην εφαρμογή και αυστηρής προσήλωσης – δεσμεύσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν παρά να ξεπερνούν τη διάρκεια ζωής μιας και μόνης κυβέρνησης. Το τελευταίο δωδεκάμηνο καλύψαμε ένα σημαντικό μέρος της απόστασης του δρόμου που οφείλουμε να διανύσουμε.

Η ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στηρίζεται σε δύο στέρεες βάσεις. Η πρώτη είναι μια εταιρική σχέση που σκοπό έχει να εξασφαλίσει ότι η στρατηγική αυτή θα γίνει κτήμα όλων στην Ευρώπη. Η δεύτερη είναι ένα πρόγραμμα πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και την θέσπιση των κοινωνικών συστημάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης. Και στα δύο μέτωπα, τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής έχουν γίνει αισθητά το έτος που πέρασε.

Η εταιρική σχέση χρειάζεται τα σωστά εργαλεία για να λειτουργήσει αποτελεσματικά – ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο που του αντιστοιχεί. Τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τον συγκερασμό των εθνικών και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο και στον τομέα της απασχόλησης. Η στρατηγική αυτή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην εθνική πολιτική σκηνή, και οι εθνικοί συντονιστές της στρατηγικής της Λισαβόνας παρέχουν την ενέργεια και τους προσανατολισμούς που απαιτούνται. Τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο εμπειρίες και ιδέες που αποδείχθηκαν επιτυχείς. Τα δημόσια οικονομικά των χωρών τοποθετούνται σε υγιέστερες βάσεις. Το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισαβόνας παρέχει κατευθύνσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην παρούσα έκθεση, η Επιτροπή επιτελεί ένα από τα ιδιαίτερα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί: εξετάζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και απευθύνει ορισμένες συστάσεις στις επιμέρους χώρες για να κατευθύνει τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και τον επόμενο Μάρτιο θα στρέψει την προσοχή του στη βελτίωση της νομοθεσίας, την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος. Δηλαδή, οι επιμέρους εμπλεκόμενοι που συμμετέχουν στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας επιτελούν σωστά, ο καθένας στο ρόλο του, τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, παρατηρήθηκε αισθητή επιτάχυνση των εργασιών έτσι ώστε οι θεωρητικές πολιτικές να γίνουν πράξη, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006 προσδιορίστηκαν τέσσερις προτεραιότητες, και στους τέσσερις αυτούς τομείς επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος. Η ευρωπαϊκή έρευνα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, και η καινοτομία έχει αναγνωριστεί ως πολιτική προτεραιότητας, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πολλά κράτη μέλη αρχίζουν να επωφελούνται από τις προσπάθειες στήριξης της εκκίνησης νέων επιχειρήσεων και άρσης των εμποδίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Έχει δοθεί εκ νέου προβάδισμα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και αυξάνονται οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει κόστος όχι μόνο για τα συγκεκριμένα άτομα που πλήττονται από αυτόν, αλλά και για την κοινωνία ως σύνολο. Τα οφέλη μιας συνολικής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής θα αρχίσουν να υλοποιούνται καθώς θα δείχνουμε πώς μια ανταγωνιστική, ασφαλής και βιώσιμη ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη μπορεί να συμβαδίζει με την επιταγή αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος.

Και πάλι, η προσέγγιση που στηρίζεται στην ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης είχε καθοριστική σημασία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Έτσι, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο Κοινότητας για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπληρώνουν τις εθνικές προσπάθειες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες "μιας στάσης". Μια νέα αντιμετώπιση όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο μειώνει το κόστος και δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα συνεργασίας και ευρύτητας που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των εθνικών φορέων και τη σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Έτσι, τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων αρχίζουν να γίνονται αισθητά σε επίπεδο ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης. Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι εύγλωττα. Η οικονομία της Ευρώπης δεν είχε γνωρίσει τόσο υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς εδώ και πολλά χρόνια και θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη επτά εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης στην τριετία μέχρι το 2008. Μέρος των εξελίξεων αυτών έχει κυκλικό χαρακτήρα, αλλά ένα μέρος του υψηλότερου αναπτυξιακού ρυθμού και των πρόσθετων θέσεων απασχόλησης οφείλονται στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων της Λισαβόνας. Επωφεληθήκαμε επίσης και από το νέο δυναμισμό που έφερε η διεύρυνση. Καθώς οι οικονομίες των κρατών μελών γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης της απασχόλησης σε ένα κράτος μέλος – και ιδίως στις μεγαλύτερες οικονομίες – γίνονται αισθητά σε όλα τα άλλα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε όλη την Ένωση είναι πολύ πιο αποδοτικές από εκείνες που θεσπίζονται μεμονωμένα.

Κινούμαστε, λοιπόν, προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε όμως να επαναπαυθούμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρόοδο για να ενθαρρύνουμε ταχύτερες και ριζικότερες μεταρρυθμίσεις– έτσι ώστε οι πολιτικοί ηγέτες να μπορέσουν να υπερασπιστούν την επιτακτική υπόθεση του εκσυγχρονισμού και όλα τα οφέλη που θα φέρει στους πολίτες. Στους επόμενους δώδεκα μήνες οι αγορές μας θα πρέπει να ανοίξουν περισσότερο έτσι ώστε να τονωθεί η καινοτομία και οι καταναλωτές μας να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη· μια μεγαλύτερη ώθηση για το άνοιγμα των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο θα δώσει νέες ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις· θα πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στις αγορές εργασίας και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των εκπαιδευτικών μας συστημάτων. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία να γίνουν περισσότερα – όχι ως δικαιολογία να γίνουν λιγότερα. Πιστεύω ότι το 2007 θα είναι έτος πραγματικού δυναμισμού για την ευρωπαϊκή οικονομία, και ένα αποτελεσματικό εφαλτήριο για την ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής της Λισαβόνας το 2008.

Μια διευρυμένη, παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη έχει κάθε δικαίωμα να είναι φιλόδοξη. Η φιλοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από αποφασιστικότητα. Αυτά που πετύχαμε το 2006 είναι ενθαρρυντικά και ευελπιστώ στην επιτάχυνση της προόδου το 2007. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος δράσης είναι αυτός που αρμόζει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Ο συνδυασμός ανάμεσα στο δυναμισμό της αγοράς, την κοινωνική συνοχή και την ευθύνη για το περιβάλλον είναι μοναδικός. Το ξεδίπλωμα του δυναμικού του είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να δουλέψουμε μαζί για να γίνει το 2007 έτος υλοποίησης των στόχων μας.

José Manuel Durão Barroso

1. η εφαρμογη τησ στρατηγικησ για την αναπτυξη και την απασχοληση

Η στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κοινό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείχνει την ολοένα μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας και την αναγνώριση της αναγκαιότητας όπου η Κοινότητα και τα κράτη μέλη εργάζονται μαζί έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα μιας δυναμικής, ανταγωνιστικής Ένωσης που βασίζεται στη γνώση και που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με εμπιστοσύνη.

Τα θετικά αποτελέσματα μιας μεταρρύθμισης που θεσπίζει ένα κράτος μέλος και που ενδυναμώνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα γίνονται αισθητά σε όλα τα άλλα. Συνεπώς, αν όλα τα κράτη μέλη εφαρμόζουν συγχρόνως μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα αλληλοενισχύονται σημαντικά.

Οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ συνδέονται ακόμη πιο στενά μεταξύ τους. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή δέσμευση μεταξύ των μελών της να εφαρμόζουν με ταχύ ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ενιαίου νομίσματος.

Οι μεταρρυθμίσεις σε κοινοτικό επίπεδο είναι απαραίτητο στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ενισχύουν και συμπληρώνουν τις εθνικές μεταρρυθμίσεις παρέχοντας ένα στέρεο ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης και απασχόλησης. Η Επιτροπή παρουσίασε τις αναγκαίες δράσεις στο κοινοτικό πρόγραμμα της Λισαβόνας του 2005.

Η ανανεωμένη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης αρχίζει να παράγει αποτελέσματα. Όλα τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προσαρμόζουν έτσι ώστε να ενσωματώσουν σε αυτά τις προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν σε κοινοτικό επίπεδο και τις επιτυχείς πρακτικές που εφαρμόστηκαν από άλλα κράτη μέλη. Διακρίνουμε μια τάση αναπροσανατολισμού των πολιτικών σε όλα τα κράτη μέλη προς την έρευνα και την ανάπτυξη, την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και των πόρων, την ελευθέρωση των επιχειρηματικού δυναμικού των ΜΜΕ, την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τον εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης υψηλών επιπέδων κοινωνικής προστασίας για το μέλλον. Αναγνωρίζεται πλέον σαφέστερα ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ένταξης, δεν μπορεί να διαχωριστεί από την επάρκεια πόρων και την οικονομική βιωσιμότητα.

Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι οι παρελθούσες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να παράγουν ποσοτικά μετρήσιμα οφέλη, και ότι η πλήρης εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης και απασχόλησης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο προσφέρει την προοπτική δυνητικά μεγάλων κερδών σε επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης. Συνολικά, οι αναπτυξιακές συνθήκες είναι σήμερα πιο πρόσφορες για τη εφαρμογή προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια, και η σημερινή πρόκληση είναι να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για την υιοθέτηση φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών δράσεων.

Η νέα εταιρική σχέση για την ανάπτυξη και την απασχόληση αρχίζει και αυτή να αποδεικνύει την αξία της ως μια αποτελεσματική διάρθρωση διακυβέρνησης για τη διαχείριση της οικονομικής μεταρρύθμισης στην Ευρώπη. Ενώ η προσήλωση και η πίστη σε αυτή τη διάρθρωση επιδέχονται σαφή βελτίωση, η νέα διάρθρωση διακυβέρνησης αυτή καθεαυτή συμβάλλει αποτελεσματικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Στο τμήμα αυτό αναλύεται η πρόοδος τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης αξιολογούνται οι συνέργειες μεταξύ αυτών των επιπέδων και μεταξύ των μικροοικονομικών και μακροοικονομικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης. Το τμήμα 2 επικεντρώνεται στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας που είχαν επισημανθεί από το εαρινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006 και στο τμήμα 3 παρουσιάζονται προτάσεις για την περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής.

1.1. Η κοινοτική διάσταση

Η πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας (ΚΠΛ) ήταν ικανοποιητική. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή υλοποίησε ποσοστό άνω του 75% όλων των ενεργειών που είχαν εξαγγελθεί στο ΚΠΛ[1]. Τα "καλά νέα" αφορούν διάφορους τομείς: την έκδοση της οδηγίας για τις υπηρεσίες, τα σημαντικά βήματα προόδου σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την έκδοση του νέου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για Ε&Α και την καινοτομία καθώς τις κατευθύνσεις όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα υπέρ της Ε&Α, την συμφωνία για το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 75% από το 2007 μέχρι το 2013 και θα παρέχει στήριξη σε σημαντικές συμπράξεις μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την τελική πολιτική συμφωνία σχετικά με την εκκίνηση του κοινού προγράμματος SESAR, καθώς και τη στήριξη προς τις ΜΜΕ βάσει του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός κοινοτικών νομοθετικών προτάσεων εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των άλλων φορέων που συμμετέχουν στη νομοθετική διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας για τα υπόλοιπα σημεία του προγράμματος που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτές οι καθοριστικής σημασίας προτάσεις θα αυξήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων διευκολύνοντας την κινητικότητα των εργαζομένων στην εσωτερική αγορά, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των αγορών μεταφορών και ενέργειας, θα προσφέρουν στην Ευρώπη ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα εξασφαλίσουν ένα πλαίσιο για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληρωμών, και θα απλουστεύσουν και θα εκσυγχρονίσουν σημαντικά σημεία των φορολογικών και των τελωνειακών κανονισμών της. Η εφαρμογή τους θα δώσει σημαντική ώθηση στη ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Από την έγκριση του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας, η Επιτροπή έχει διατυπώσει πολλές σημαντικές νέες προτάσεις οικονομικής μεταρρύθμισης που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τις ενέργειες σε επίπεδο κρατών μελών: έχει προτείνει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και η πρότασή της σχετικά με την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση είχε θετική ανταπόκριση. Η Επιτροπή εφαρμόζει επίσης πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα στις εξωτερικές αγορές που περιλαμβάνει εμπορικές και άλλες εξωτερικές πολιτικές προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας κατακτά περισσότερο έδαφος. Η Επιτροπή[2] έχει προσδιορίσει μια συνεκτική προσέγγιση σε όλα τα στάδια του κύκλου του προγράμματος και θέσπισε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα απλοποίησης. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αποφανθούν το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις εκκρεμούσες προτάσεις απλοποίησης, παραδείγματος χάρη σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για μια υπηρεσία μιας στάσης στον τομέα του ΦΠΑ και ένα εκσυγχρονισμένο τελωνειακό περιβάλλον για την απλοποίηση των διαδικασιών.

Αυτές οι προτάσεις, που συμπληρώνονται από νέες ενέργειες οι οποίες παρουσιάζονται στο τμήμα 2, αποτελούν το πρόγραμμα εργασίας για την οικονομική μεταρρύθμιση σε κοινοτικό επίπεδο.

1.2. Η εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ)

Τα κράτη μέλη διαβίβασαν τις πρώτες εκθέσεις τους σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή προέβη σε λεπτομερή αξιολόγησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες του Συμβουλίου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα κράτη μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Πολλά από αυτά έχουν ενισχύσει τη συμμετοχή των κοινοβουλίων και των ενδιαφερομένων μερών. Όλα έχουν ορίσει συντονιστές για τη στρατηγική της Λισαβόνας, πολλά μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο.

Ωστόσο, και εκτός από το γεγονός ότι τα κράτη μέλη είχαν διαφορετικά σημεία εκκίνησης, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το ρυθμό, την ένταση και την προσήλωση στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Άνιση είναι επίσης η πρόοδος όσον αφορά τους διαφόρους τομείς της πολιτικής.

Η μακροοικονομική διάσταση

- Οι οικονομικές επιδόσεις και οι προοπτικές της ΕΕ είναι ευνοϊκότερες σε σύγκριση με εκείνες αρκετών προηγούμενων ετών. Η οικονομική ανάπτυξη κατά το έτος αυτό προβλέπεται να φθάσει σε 2,8% - από 1,7% το 2005 και αναμένεται να παραμείνει σε περίπου 2,5% για την επόμενη διετία[3]. Μέρος της ανάκαμψης αποδίδεται στις ευνοϊκές κυκλικές εξελίξεις, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι εν μέρει οφείλεται και στα αποτελέσματα προηγούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ενισχύεται επίσης από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών ενόψει της γήρανσης των πληθυσμών, διαδικασία που ενισχύθηκε μέσω του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης[4]. Η πρόσφατη διεύρυνση συνέβαλε επίσης στο μεγαλύτερο δυναμισμό της οικονομίας της ΕΕ.

- Οι σταθερές μακροοικονομικές συνθήκες στηρίζουν επίσης τις πιο ευοίωνες προοπτικές. Παρά τις υψηλότερες τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ο πληθωρισμός στην ΕΕ κινήθηκε σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα του 2% κατά τη διάρκεια του 2006. Η συγκράτηση των μισθών συνέβαλε στην ενίσχυση της σταθερότητας των τιμών. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ25 βρίσκεται εν γένει σε κατάσταση ισορροπίας παρά τις υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων, την ισχυρότερη ανάπτυξη και την ανατίμηση του ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων. Ωστόσο, το εξωτερικό ισοζύγιο αρκετών κρατών μελών έχει φθάσει σε επίπεδα που απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση.

- Πολλές χώρες, περιλαμβανομένων αυτών με τα υψηλότερα ελλείμματα, κατέβαλαν προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, και για πρώτη φορά από το 2002 σημειώθηκε κάμψη στην αύξηση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ στην ΕΕ25. Επίσης, αρκετές χώρες θέσπισαν ή εξήγγειλαν μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των συστημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ωστόσο, ορισμένες χώρες θα πρέπει να λάβουν δραστικότερα μέτρα. Περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεσαίους έως υψηλούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά τους με βάση τις σημερινές τους πολιτικές. Εάν ο χρόνος διαβίωσης σε καλή κατάσταση υγείας αυξανόταν παράλληλα με το προσδόκιμο ζωής, αυτό θα συνέβαλλε στην συγκράτηση της αύξησης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με τη δημοσιονομική εξυγίανση δημιουργούνται τα περιθώρια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων πράγμα που θα αυξήσει το μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό συμβάλλοντας στην τοποθέτηση των δημοσίων οικονομικών σε υγιέστερη βάση πιο μακροπρόθεσμα.

- Η στενότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική αλληλεξάρτηση που έφερε το ενιαίο νόμισμα αποδεικνύει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει μόνο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε κάθε κράτος μέλος, αλλά και να βελτιώσουν την ικανότητα προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοπιστωτική αλληλεξάρτησή τους, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ χρειάζονται μια πιο φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση, μεγαλύτερο ανταγωνισμό για την τόνωση της παραγωγικότητας, καλύτερο έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων και πιο ευπροσάρμοστες αγορές εργασίας. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτήσει εμβάθυνση του συντονισμού των πολιτικών και τη βελτίωση της διακυβέρνησης μέσω της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση της ομάδας του Eurogroup[5].

Η μικροοικονομική διάσταση

- Όλα τα κράτη μέλη έχουν θέσει εθνικούς επενδυτικούς στόχους για Ε&Α. Εάν υλοποιηθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, η Ε&Α στην ΕΕ θα φθάσει σε 2,6% του ΑΕΠ το 2010 (από 1,9% το 2005). Αυτό θα αποτελέσει σημαντική βελτίωση ακόμη και αν ο βασικός στόχος του 3% για την ΕΕ επιτευχθεί αργότερα. Τα οφέλη που απορρέουν από τις δαπάνες για Ε&Α είναι σημαντικά: εάν επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, το ΑΕΠ της ΕΕ θα είναι από 2,6% έως 4,4% υψηλότερο το 2025 από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Ό καθοριστικός παράγοντας είναι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό απαιτεί την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της επιστήμης και της βιομηχανίας, τη προώθηση διεθνώς ανταγωνιστικών συμπλεγμάτων φορέων, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στήριξης της καινοτομίας (π.χ. ευρυζωνικών και ηλεκτρονικών διοικητικών υπηρεσιών).

- Πολλά κράτη μέλη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις ενέργειες που συμφωνήθηκαν κατά το εαρινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006 για την "ελευθέρωση του δυναμικού των επιχειρήσεων, και ιδίως των ΜΜΕ". Παραδείγματος χάρη, όλα τα κράτη μέλη που δεν διέθεταν "υπηρεσίες μιας στάσης" για την εξυπηρέτηση των μελλοντικών επιχειρηματιών, έχουν αρχίσει να προβαίνουν στη σύστασή τους. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει επαρκή πρόοδο για την επίτευξη του στόχου της μιας εβδομάδας[6] μέχρι τα τέλη του 2007.

- Ωστόσο, η επιτυχία σε πολλούς τομείς της πολιτικής εξαρτάται από τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ– σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοπιστωτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, και οι δημόσιες προμήθειες – και την ύπαρξη πιο ευπροσάρμοστων αγορών εργασίας. Εδώ απαιτούνται εντατικότερες προσπάθειες. Οι συνολικές κρατικές ενισχύσεις δεν σημείωσαν αισθητή μείωση κατά την περίοδο 2001-2005. Ωστόσο, τα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον ποσοστό άνω του 90% των ενισχύσεών τους για στόχους οριζόντιου χαρακτήρα. Ενώ το μερίδιο των ενισχύσεων που διατίθεται για το περιβάλλον και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα έχει αυξηθεί σε 28%, το ποσοστό των ενισχύσεων για άλλους τομείς της "Λισαβόνας", όπως η Ε&Α και η κατάρτιση, έχει παραμείνει σχετικώς σταθερό.

- Η εικόνα στον τομέα της βελτίωσης της νομοθεσίας εμφανίζεται εν γένει ικανοποιητική. Συντελέστηκε αισθητή πρόοδος όσον αφορά τη μέτρηση και τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και την αξιολόγηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, πολλά κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα απλοποίησης ad hoc. Ωστόσο, λιγότερο από δέκα έχουν θεσπίσει υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης για τους νέους μελλοντικούς κανόνες.

- Πολλά κράτη μέλη αναγνωρίζουν πλέον τις δυνητικές συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής πολιτικής και της ανάπτυξης. Επίσης αναγνωρίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως την αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επτά από αυτά δεν έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο για την επίτευξη των δεσμεύσεων του Κιότο την αλλαγή του κλίματος, και θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών. Πρόοδος παρατηρείται όσον αφορά την προώθηση των περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Η πρόοδος όσον αφορά την εσωτερίκευση του περιβαλλοντικού κόστους είναι αργή.

Η διάσταση της απασχόλησης

- Τα ποσοστά απασχόλησης αυξάνονται σταθερά, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής γυναικών και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Η ΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει 7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο 2006-2008. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης από 64% το 2005 σε 66% το 2008, ενώ η ανεργία θα μειωθεί από το μέγιστο επίπεδο άνω του 9% που έφθασε το 2004 σε 7,3% το 2008. Η σταθερή ιδίως αύξηση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της ανεργίας το 2006, υποδηλώνει ότι υπήρξαν κάποιες διαρθρωτικές βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών εργασίας. Επιπλέον, αρκετά κράτη μέλη έχουν χαλαρώσει τους μεταβατικούς περιορισμούς για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων.

- Παρά την ικανοποιητική πρόοδο, λίγα μόνο κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει μια πλήρως ολοκληρωμένη προσέγγιση της εργασίας "βασιζόμενη στον κύκλο ζωής". Παραδείγματος χάρη, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου που συμφωνήθηκε το περασμένο έτος σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να προσφέρεται σε κάθε νέο που έχει εγκαταλείψει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο μια θέση απασχόλησης, μια θέση μαθητευομένου ή πρόσθετη κατάρτιση εντός έξι μηνών από τη στιγμή που καθίσταται άνεργος. Οι αποκλίσεις λόγω του φύλου παραμένουν σημαντικές, πράγμα που απαιτεί μεγαλύτερη προσήλωση στο σύμφωνο για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η παροχή περισσότερων και προσιτών οικονομικά κέντρων φροντίδας για τα παιδιά αποτελεί πρόβλημα σε πολλά κράτη μέλη, πράγμα που καθιστά δυσχερέστερη την εναρμόνιση εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Σε πολλά κράτη μέλη, συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού (δηλ. οι νέοι, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι μειονότητες και οι υπήκοοι τρίτων χωρών) εξακολουθούν να πλήττονται από πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου είναι ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα για τους μετανάστες και τις μειονότητες. Τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά απατούνται περισσότερα μέτρα για τη δημιουργία πραγματικών ευκαιριών απασχόλησης για αυτούς. Επιπλέον, παρόλο που όλα τα κράτη μέλη προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παιδική φτώχεια (όπως ζητήθηκε από το εαρινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006), το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

- Παρόλο που τα κράτη μέλη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση ("flexicurity"), τα περισσότερα από αυτά δεν εφαρμόζουν παρά λίγα από τα στοιχεία της, όπως τα μέτρα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας έτσι ώστε να καταστεί η εργασία αποδοτικότερη και να τονωθεί η ζήτηση εργασίας. Περιορισμένη ήταν η πρόοδος όσον αφορά άλλα στοιχεία: τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και παροχών και τη θέσπιση συνεκτικών στρατηγικών διά βίου μάθησης. Δεν είναι επίσης πολλά τα κράτη μέλη που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης – με εξαίρεση περιθωριακές περιπτώσεις (παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες σε νεοεισερχόμενους ή περιθωριακούς εργαζόμενους). Για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της διχοτόμησης της αγοράς εργασίας (έχοντες θέση εργασίας/αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας) σε αρκετά κράτη μέλη, η μεγαλύτερη ασφάλεια και η απασχολησιμότητα για όσους βρίσκονται στο περιθώριο θα πρέπει να συνδυαστεί με μεγαλύτερη ευελιξία για όσους διαθέτουν μόνιμες συμβάσεις απασχόλησης.

***

Συνολικά, τα κράτη μέλη ξεκίνησαν θετικά όσον αφορά την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σε αρκετά κράτη μέλη, υπάρχουν περιθώρια ανάληψης δυναμικότερων ενεργειών σε τομείς όπως η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η Ε&Α, οι πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια και την καινοτομία, καθώς και ο ανταγωνισμός, και ιδίως στις βιομηχανίες δικτύου και τις υπηρεσίες.

Η επιτάχυνση της προόδου στους τομείς αυτούς θα βελτίωνε τη συνεκτικότητα του συνολικού ρυθμού εφαρμογής, θα δημιουργούσε μεγαλύτερες συνέργειες μεταξύ των πολιτικών και θα συνέβαλλε στην μεγιστοποίηση των ωφελειών της μεταρρύθμισης.

Με βάση την αξιολόγησή της, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει προσανατολισμούς στα κράτη μέλη με τη μορφή συμπερασμάτων και συστάσεων που απευθύνονται σε κάθε χώρα χωριστά σύμφωνα με τα άρθρα 99 και 128 της συνθήκης. Οι ανά χώρα συστάσεις προτείνονται με βάση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή των ΕΠΜ. Αφορούν ιδίως θέματα στα οποία η Επιτροπή επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή των κρατών μελών στην εισήγησή της στο εαρινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006. Δεν απευθύνονται συστάσεις στα κράτη μέλη στα οποία επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

Η ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι πρόγραμμα μεσοπρόθεσμου έως μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία όλες οι πολιτικές προκλήσεις σε ένα χρόνο και, συνεπώς, η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη την ανάγκη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν πολύπλοκα προβλήματα να ιεραρχήσουν ορισμένες ενέργειες.

Η Επιτροπή εφιστά επίσης την προσοχή σε ορισμένα θέματα καθοριστικής σημασίας για κάθε κράτος μέλος στα οποία θα πρέπει να παρακολουθείται από κοντά η πρόοδος στη διάρκεια του 2007. Ομοίως, στενή παρακολούθηση απαιτούν τέσσερις τομείς προτεραιότητας (βλ. τμήμα 3) για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι στόχοι που τέθηκαν θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2007.

1.3. Επενδύοντας στην ανάπτυξη και την απασχόληση: η απόλυτη προτεραιότητα για τα νέα προγράμματα συνοχής

Μια σημαντική επιτυχία του περασμένου έτους ήταν η νέα κατεύθυνση που δόθηκε στην πολιτική συνοχής. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει για τα διαρθρωτικά ταμεία στην περίοδο 2007-2013 ορίζει ότι, στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, ένα ελάχιστο ποσοστό 60% των διαθέσιμων πόρων θα πρέπει να "δεσμευτούν" σε δαπάνες που αφορούν τη στρατηγική της Λισαβόνας. Στις άλλες περιφέρειες, το ελάχιστο ποσοστό πρέπει να φθάνει σε 75%. Παρόλο που αυτή η "δέσμευση" των πόρων δεν είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην Ένωση το 2004, όλες οι χώρες συμφώνησαν να την εφαρμόσουν. Αυτό σημαίνει ότι για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, θα διατεθεί ποσό ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία (επιπλέον της συγχρηματοδότησης των κρατών μελών).

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των 360 νέων προγραμμάτων θα μπορέσουν να εγκριθούν μέχρι τα μέσα του 2007, πράγμα που θα επιτρέψει την όσο το δυνατό ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων άμεσης προτεραιότητας. Στα προγράμματα αυτά παρέχεται σαφώς έμφαση στις προτεραιότητες μεταρρύθμισης, όπως στην καινοτομία και την οικονομία της γνώσης. Τα νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θα προσφέρουν επίσης νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εκτός των αστικών περιοχών.

Τώρα υπάρχει πολύ στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων για την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και εκείνων που εκπονούν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τα διαρθρωτικά ταμεία. Επιπλέον, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε συνεργασία με τις περιφέρειες και άλλους τοπικούς φορείς, συμβάλλει στην αποκέντρωση της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και στη βελτίωση του βαθμού αποδοχής και οικειοποίησής της από τη βάση.

2. Η εφαρμογή των μέτρων στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας

Κατά το εαρινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν σχετικά με τέσσερις τομείς προτεραιότητας για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο του κάθε τομέα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέσπισε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν τα τέλη 2007 – δηλαδή πριν την έναρξη του δεύτερου κύκλου της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση το 2008. Οι τέσσερις αυτές προτεραιότητες πρέπει να προβάλλονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στο κοινοτικό πρόγραμμα της Λισαβόνας, αλλά επισημαίνονται και στο παρόν τμήμα λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα τους. Όπως έδειξε η αξιολόγηση της Επιτροπής, πολλά κράτη μέλη πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες ενέργειες εντός των προθεσμιών. Οι εκθέσεις που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη για τις αναληφθείσες ενέργειες στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ετήσιων εκθέσεων εφαρμογής.

2.1. Επενδύοντας περισσότερο στη γνώση και την καινοτομία:

Η βελτίωση της έρευνας και της καινοτομίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων σε πολλά σημαντικά προβλήματα, όπως οι κλιματικές και δημογραφικές αλλαγές. Η δημιουργία μιας Ευρώπης πιο θετικά διακείμενης προς τις καινοτομίες έχει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Η θέσπιση στόχων για την αύξηση των επενδύσεων σε Ε&Α δεν επαρκεί αυτή καθεαυτή. Αυτό που έχει σημασία είναι η μετατροπή των επενδύσεων Ε&Α σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη στήριξη της καινοτομίας, και ιδίως τον εκσυγχρονισμό της ανώτερης εκπαίδευσης και τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών εντός του "γνωστικού τριγώνου" (επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) και ανταγωνιστικών αγορών με χαμηλούς φραγμούς εισόδου. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει συζήτηση για το μέλλον του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη ορισμένων νέων στρατηγικών τεχνολογιών (και ανάδειξή τους ως παγκόσμιες πρωτοπόρες αγορές) μπορεί να ενθαρρυνθεί χάρη σε μία κοινή ευρωπαϊκή τομεακή προσέγγιση (όπως εκείνες σχετικά με τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα και τη διαχείριση φάσματος[7]).

Το Σεπτέμβριο του 2006, η Επιτροπή παρουσίασε μία στρατηγική για την καινοτομία σε ευρεία βάση, που συνοδευόταν από χάρτη πορείας με 10 σημεία[8]. Στη συνέχεια, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συνήλθαν στο Lahti συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι κυριότεροι ανταγωνιστές της, να υιοθετήσει μία στρατηγική προσέγγιση για την καινοτομία, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες της σε έναν περιορισμένο αριθμό θεμάτων που συνδέονται στενά μεταξύ τους[9] και εν συνεχεία, το Συμβούλιο υιοθέτησε, σε αυτή τη βάση ένα πρόγραμμα εργασίας σχετικά με την καινοτομία που θα πρέπει να ακολουθείται σε κοινοτικό επίπεδο.

Δράσεις παρακολούθησης: Οι Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες (ΚΤΠ) είναι συμπράξεις μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με σκοπό να εξασφαλίσουν τον πρωτοπόρο ρόλο της Ευρώπης σε ορισμένους στρατηγικούς τεχνολογικούς τομείς. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για ορισμένες ΚΤΠ στις αρχές του 2007. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (EIT) θα αποτελέσει βασικό πόλο για την αριστεία στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της ανώτερης εκπαίδευσης. Η πρόταση της Επιτροπής θα εκδοθεί έγκαιρα έτσι ώστε το ΕΙΤ να καταστεί λειτουργικό το 2008 και η πρώτη κοινότητα γνώσης και καινοτομίας του ΕΙΤ να ιδρυθεί μέχρι το 2010. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης και των ερευνητικών οργανισμών. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα σαφές και συνεκτικό πλαίσιο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που θα εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα, προσιτές τιμές, σύγκλιση και ισορροπία μεταξύ των χρηστών και των κατόχων των δικαιωμάτων έτσι ώστε οι ιδέες να μπορούν να κυκλοφορούν με ευχέρεια σε μία δυναμική κοινωνία της πληροφορίας. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις σχετικές προτάσεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία καθορισμού προτύπων, ειδικότερα στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για τη βελτίωση των επιδόσεων τους με την προσαρμογή των μεθόδων εργασίας και των υποδομών και τη βελτίωση της εσωτερικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση της κατάστασης με τους οργανισμούς τυποποίησης, τις επιχειρήσεις και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και θα εκδώσει σχέδιο δράσης τον Οκτώβριο του 2007. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μιας στρατηγικής στις πρωτοπόρες αγορές. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι αγορές, στο μέτρο του δυνατού, είναι έτοιμες να δεχθούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τα επιχειρηματικά πρότυπα, βοηθώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς αυτούς. Οι έξυπνες πρακτικές δημοσίων προμηθειών μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση καινοτόμων λύσεων και να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή. |

- 2.2. Ελευθέρωση του δυναμικού των επιχειρήσεων, και ιδίως των ΜΜΕ

Αναγνωρίζοντας ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή για τη δημιουργία της μελλοντικής απασχόλησης στην Ευρώπη, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006 συμφώνησε να βελτιώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η σύσταση, η λειτουργία και η μεταβίβαση επιχειρήσεων εντός της ενιαίας αγοράς.

Τώρα που όλα τα κράτη μέλη έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες μιας στάσης ή λαμβάνουν μέτρα για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι διοικητικές διαδικασίες αυτών των υπηρεσιών μιας στάσης (με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων).

Το κόστος που αντιπροσωπεύει για τις επιχειρήσεις η συμμόρφωση με τις διοικητικές απαιτήσεις που απορρέουν τόσο από τους κανόνες της ΕΕ όσο και τους εθνικούς κανόνες εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ-25. Σημαντικό μερίδιο του κόστους αυτού συνδέεται με ορισμένες βασικές απαιτήσεις γνωστοποίησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση των επιβαρύνσεων έτσι ώστε οι επιχειρηματίες και το προσωπικό τους να επενδύουν το χρόνο τους σε παραγωγικά καθήκοντα. Υπολογίστηκε ότι μία μείωση κατά 25% του κόστους αυτού θα οδηγούσε διαχρονικά σε αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά ποσοστό που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι 1,5% (ήτοι 150 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ενέργειες παρακολούθησης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται: να ορίσει ως κοινό πολιτικό στόχο, να επιτύχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από κοινού μέχρι το 2012, μία μείωση κατά 25% των διοικητικών επιβαρύνσεων· να εγκρίνει τους τομείς προτεραιότητας που θα προσδιορίσει η Επιτροπή στους οποίους θα πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, και ιδίως στους τομείς της φορολογικής νομοθεσίας, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, των στατιστικών, της γεωργίας και των γεωργικών επιδοτήσεων, της σήμανσης τροφίμων, της νομοθεσίας στον τομέα των μεταφορών και της αλιείας· να εγκρίνει μία δέσμη ειδικών προτάσεων για τη μείωση του διοικητικού κόστους με σημαντικά άμεσα οφέλη· να εγκρίνει την προτεινόμενη μεθοδολογία για τη μέτρηση του κόστους. Η αξιολόγηση των εθνικών εκθέσεων εφαρμογής δείχνει ότι η έλλειψη ανταγωνισμού εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη της καινοτομίας και της παραγωγικότητας. Η Επιτροπή σκοπεύει να πραγματοποιήσει ανάλυση των κυριότερων αγορών αγαθών και υπηρεσιών προκειμένου να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα εμπόδια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να παροτρύνει τα κράτη μέλη να θέσουν ως απόλυτη προτεραιότητα την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες και να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκολυνθεί και να συντονιστεί αυτή η διαδικασία εφαρμογής. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι: ο χρόνος σύστασης νέων επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει τη μία εβδομάδα[10]· το κόστος σύστασης επιχειρήσεων είναι χαμηλό, και θα αντιστοιχεί μόνο στις διοικητικές δαπάνες· οι υπηρεσίες μιας στάσης για νεοσύστατες εταιρείες θα επιτρέπουν στις εταιρείες αυτές να εκπληρώσουν τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους (περιλαμβανομένης της εγγραφής ΦΠΑ) σε ένα και μόνο σημείο διεκπεραίωσης και/ή ηλεκτρονικά· οι διοικητικές διατυπώσεις για την πρόσληψη του πρώτου υπαλλήλου μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω ενός και μόνο σημείου επαφής· η έννοια της επιχειρηματικότητας θα περιλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη. |

- 2.3. Μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα των αγορών εργασίας με βάση το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση (flexicurity)

Αναγνωρίζεται πλέον ευρύτατα ότι οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας πρέπει να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να προσαρμοστούν στις μεταβολές που προκύπτουν από την εντατικοποίηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού, τη γήρανση του πληθυσμού και τις επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής. Η έννοια του συνδυασμού ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση (flexicurity) αποτελεί ένα από τους πιο ελπιδοφόρους τρόπους για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αντί να προστατεύονται οι θέσεις απασχόλησης, στόχος είναι η προστασία του εργαζόμενου, βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει τις ταχείες μεταβολές και να εξασφαλίσει ασφάλεια απασχόλησης. Αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε ορισμένα κράτη μέλη με επιτυχή αποτελέσματα. Η πρόκληση συνίσταται τώρα στην αξιοποίηση αυτής της επιτυχίας.

Ενέργειες παρακολούθησης: Μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ανακοίνωση για το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση μέχρι το θέρος του 2007 που θα αποτελέσει τη βάση συμφωνίας, μέχρι τα τέλη του 2007, για μία σειρά κοινών αρχών. Δεδομένου ότι τα σημεία εκκίνησης των κρατών μελών διαφέρουν και προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή, η Επιτροπή θα προσδιορίσει ένα φάσμα διαφόρων μέσων που θα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη χρήση αυτού του συνδυασμού ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση, ανάλογα με τις θεσμικές δομές, την οικονομική κατάσταση και τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Μέχρι τα τέλη του 2007 τα κράτη μέλη θα πρέπει: να εξασφαλίσουν ότι θα προσφέρεται σε κάθε νέο που εγκαταλείπει το σχολείο μια θέση απασχόλησης, μια θέση μαθητευομένου ή πρόσθετη κατάρτιση ή άλλο μέτρο επαγγελματικής ένταξης εντός έξι μηνών από τη στιγμή που καθίσταται άνεργος (τέσσερις μήνες έως το 2010)· να παρέχουν περισσότερα και πιο οικονομικά προσιτά κέντρα φροντίδας για παιδιά σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους των διαφόρων κρατών μελών· να παρέχουν στοχοθετημένα κίνητρα για την παράταση της επαγγελματικής ζωής και της αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση για εργαζόμενους άνω των 45 ετών. |

- 2.4. Ενέργεια και αλλαγή του κλίματος

Σήμερα, τα γεγονότα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος είναι σαφή. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι παρατηρήθηκε ποτέ λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για να περιοριστεί η μέση συνολική αύξηση της θερμοκρασίας σε δύο βαθμούς Κελσίου[11], θα πρέπει να αναλάβουμε αμέσως αποφασιστική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κόστος της αδράνειας θα είναι πολλαπλάσιο του κόστος της δράσης. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση μέσω των επενδύσεων και της διάδοσης νέων οικολογικά αποτελεσματικά τεχνολογιών.

Η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα των κλιματικών μεταβολών. Ο πρωτοπόρος ρόλος της Ευρώπη στον τομέα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μοχλό για να αναληφθεί ένας ευρύτερος αγώνας για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί αυτή η νέα ενεργειακή πολιτική που χαράσσεται από την Ευρώπη.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική που συνδυάζει ενέργειες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προωθώντας συγχρόνως την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα:

- Είναι απαραίτητο να βαδίσουμε σταθερά προς την υιοθέτηση ενός ενεργειακού μοντέλου χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, εδραιώνοντας τον πρωτοπόρο ρόλο της Ευρώπης για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η συμμετοχή τρίτων χωρών θα έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος μείωσης των εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό απαιτεί επίσης μία σημαντική προσπάθεια από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, ιδίως των νέων τεχνολογιών ενέργειας.

- Οι δυναμικές πολιτικές για την προώθηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών, τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας καθιστώντας την Ευρώπη πρωτοπόρο στις καινοτόμες βιομηχανίες.

- Η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει αποδοτικά από άποψη κόστους εργαλεία που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών τονώνοντας παράλληλα την καινοτομία. Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ) της ΕΕ θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί. Το 2007 θα επανεξεταστεί η οδηγία σχετικά με το ΣΕΔΕ.

- Μία πλήρως ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά θα μειώσει τις αναποτελεσματικότητες, θα προωθήσει τις επενδύσεις και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά μας, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Εκτός από την εφαρμογή των οδηγιών για το άνοιγμα των αγορών, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, την ενίσχυση του ρόλου των ρυθμιστικών αρχών και τη βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών.

Ενέργειες παρακολούθησης: Η Επιτροπή θα προτείνει δύο βασικές πρωτοβουλίες τον Ιανουάριο 2007: την επισκόπηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί ένα ενεργειακό σενάριο που εναρμονίζεται με το μακροπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αλλαγής του κλίματος, προωθώντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια· και ανακοίνωση για τις περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Οι προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ειδικά μέτρα που θα αποφασιστούν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεών του στα θέματα αυτά. |

- 3. τα επομενα βηματα

3.1. Οι σημαντικότερες προτεραιότητες στον τομέα της οικονομικής μεταρρύθμισης σε κοινοτικό επίπεδο το 2007: η επικαιροποίηση του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας

Πολλές από τις ενέργειες στους τομείς προτεραιότητας θα πρέπει να αναληφθούν από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μία σημαντική κοινοτική διάσταση. Σε συνδυασμό με τη νομοθετική ατζέντα του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (βλέπε τμήμα 1.1), οι ενέργειες αυτές αποτελούν ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε κοινοτικό επίπεδο για το 2007. Η πρόοδος στον τομέα αυτό θα είναι απαραίτητη προκειμένου να συμπληρωθούν και να ενισχυθούν οι ενέργειες των κρατών μελών.

3.2. Ενίσχυση της αίσθησης ευθύνης

Καθώς πλησιάζει η έναρξη του δεύτερου κύκλου του 2008, η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ζητήσει από τα κράτη μέλη:

- που δεν το έχουν πράξει ήδη, να ορίσουν εθνικούς συντονιστές της στρατηγικής της Λισαβόνας σε πολιτικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών συντονιστών της Λισαβόνας·

- να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες έτσι ώστε η στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης της Λισαβόνας να γίνει κτήμα της κοινωνίας των πολιτών, παραδείγματος χάρη με τη συζήτηση των εκθέσεων εφαρμογής στα εθνικά κοινοβούλια, τη διαβούλευση των ενδιαφερόμενων φορέων και με τη θέσπιση στενότερων δεσμών μεταξύ των εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης και των συζητήσεων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το διάλογο που έχει θεσπιστεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων·

- να συνεχίσουν να αντλούν διδάγματα, με την υποστήριξη της Επιτροπής, από την εμπειρία των άλλων κρατών μελών με την ανταλλαγή ιδεών που αποδείχθηκαν επιτυχείς. Αξιοποιώντας την επιτυχία που είχε το σεμινάριο για την καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα στις αρχές του Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα οργανώσει και άλλα σεμινάρια για την ανταλλαγή ιδεών "που είχαν επιτυχία" με τους εθνικούς συντονιστές της Λισαβόνας. Η Επιτροπή θα προβεί στη σύσταση δικτύων μεταξύ περιφερειών και πόλεων έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα της καινοτομίας, όπως προβλέπει η πρωτοβουλία των περιφερειών για την οικονομική αλλαγή.

3.3. Διευρύνοντας την εταιρική σχέση

Την 1η Ιανουαρίου 2007, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή καλεί τις χώρες αυτές να παρουσιάσουν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2007 με βάση τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες εκθέσεις παρακολούθησης.

3.4. Έμφαση στην υλοποίηση των στόχων

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει στο σύνολο του το περιεχόμενο της παρούσας έκθεσης και ιδίως:

- να εγκρίνει τους πολιτικούς προσανατολισμούς σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, και ιδίως τις προτάσεις συμπερασμάτων και τις συστάσεις ανά χώρα, και το περιεχόμενό τους, με βάση τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές, όπως ορίζονται στο μέρος ΙΙ, ενόψει της μεταγενέστερης έγκρισης της πρότασης αυτής από το Συμβούλιο·

- καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, και ιδίως όσον αφορά τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας, τις συστάσεις ανά χώρα που θα εγκριθούν από το Συμβούλιο και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή· να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2007·

- παροτρύνει τα κράτη μέλη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους, εφόσον είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι ενέργειες προτεραιότητας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006, μέχρι τα τέλη του 2007. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τις συμπληρωματικές ενέργειες που παρουσιάζονται στο τμήμα 2·

- ζητά από το Συμβούλιο και καλεί το Κοινοβούλιο να δώσουν προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των νομοθετικών προτάσεων που εκκρεμούν στο κοινοτικό πρόγραμμα της Λισαβόνας και να εγκρίνουν το σχέδιο του προγράμματος εργασίας του 2007 σε κοινοτικό επίπεδο (τμήμα 1.1 και τμήμα 2).

[1] "Κοινοτικό Πρόγραμμα της Λισαβόνας: Έκθεση τεχνικής υλοποίησης 2006" - SEC(2006) 1379.

[2] " Στρατηγική επισκόπηση του προγράμματος για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - COM(2006) 689.

[3] Εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής 2006-2008, Ευρωπαϊκή Οικονομία αριθ. 5/2006.

[4] "Τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ κατά το 2006 - Το πρώτο έτος του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης " - COM(2006) 304.

[5] " Ενίσχυση της ζώνης ευρώ: βασικές πολιτικές προτεραιότητες " - COM(2006) 714.

[6] Ο ορισμός των παραγόντων που πρέπει να εξετάζονται κατά την αξιολόγηση του χρόνου εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, του κόστους και των υπηρεσιών μιας στάσης στο πλαίσιο των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας υπάρχει στη διεύθυνσηhttp://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/support_measures/start-ups/index.htm

[7] Η Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για τη διαχείριση φάσματος στις αρχές του 2007 στο πλαίσιο της επανεξέτασης του κανονιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

[8] Κάνοντας τη γνώση πράξη: Μια στρατηγική καινοτομίας ευρείας βάσης για την ΕΕ - COM(2006) 502, 13.9.2006.

[9] Βλ. ανακοίνωση της Επιτροπής στο πλαίσιο του ανεπίσημου ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Lahti: "Μια θετικά διακείμενη προς τις καινοτομίες και σύγχρονη Ευρώπη " - COM(2006) 589, 12.10.2006.

[10] Η Επιτροπή θα δώσει κατευθύνσεις για τους σχετικούς ορισμούς.

[11] Αυτός είναι ο στόχος που ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Top