EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AE1490

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικών χρηματοδοτικών μέτρων για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής καθώς και στον τομέα του Δικαίου της Θαλάσσης COM(2005) 117 τελικό — 2005/0045 (CNS)

OJ C 65, 17.3.2006, p. 38–40 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

17.3.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 65/38


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικών χρηματοδοτικών μέτρων για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής καθώς και στον τομέα του Δικαίου της Θαλάσσης»

COM(2005) 117 τελικό — 2005/0045 (CNS)

(2006/C 65/07)

Στις 19 Μαΐου 2005 και σύμφωνα με το άρθρο 37 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου, περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 9 Νοεμβρίου 2005, με βάση εισηγητική έκθεση του κ. SARRÓ IPARRAGUIRRE.

Κατά την 422η σύνοδο ολομέλειάς της, της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2005 (συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 122 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 4 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Εισαγωγή

1.1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την πρόταση κανονισμού που καθορίζει το πλαίσιο των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ύψους 2,583 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία συμπληρώνει την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (1) (ΕΤΑ), με προϋπολογισμό ύψους 4,963 δισεκατομμυρίων ευρώ.

1.2

Βασική επιδίωξη της ΚΑΠ είναι να καταστεί αποτελεσματικότερη η χρηματοδοτική παρέμβαση. Στόχος της πρότασης κανονισμού είναι να συμβάλλει στη βελτίωση των όρων εφαρμογής χρηματοδοτικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς με τον καθορισμό ειδικών στόχων για κάθε έναν απ' αυτούς.

1.3

Στην παρούσα φάση, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την έλλειψη απόφασης όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013. Φρονεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σοβαρής κατάστασης, η οποία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή πολιτική προσπάθεια για την επίλυσή της. Η χρηματοδότηση της ΚΑΠ δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν διατηρηθούν οι προϋπολογισμοί για την εν λόγω πρόταση κανονισμού και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Η ΕΟΚΕ καλεί το Συμβούλιο να λάβει πολιτικές αποφάσεις που δεν θίγουν τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ αλλά διασφαλίζουν τη βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων υδρόβιων πόρων σε βιώσιμες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες. Η ΕΟΚΕ εκφράζει επίσης τη λύπη της διότι μέχρι σήμερα το Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει καμία απόφαση σχετικά με την πρόταση κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

1.4

Η πρόταση κανονισμού προβλέπει τους ακόλουθους τέσσερις τομείς δράσης στους οποίους θα εφαρμοστούν τα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα:

έλεγχος και επιβολή της εφαρμογής των κανόνων της ΚΑΠ·

μέτρα διατήρησης, συλλογή δεδομένων και βελτίωση των επιστημονικών συμβουλών σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της ΚΑΠ·

διαχείριση της ΚΑΠ·

διεθνείς σχέσεις στον τομέα της ΚΑΠ και του Δικαίου της Θαλάσσης.

1.5

Η ΕΟΚΕ θεωρεί απαραίτητη την εν λόγω πρόταση και συμφωνεί με τους προβλεπόμενους τομείς δράσης.

2.   Κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα σε καθέναν από τους τέσσερις τομείς δράσης

2.1   Έλεγχος και επιβολή της εφαρμογής των κανόνων της ΚΑΠ

2.1.1

Τα χρηματοδοτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στον έλεγχο και την τήρηση της ΚΑΠ στοχεύουν στη βελτίωση της επιτήρησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων εκ μέρους των κρατών μελών και στη βελτίωση της αξιολόγησης και της εποπτείας εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής. Οι δαπάνες των κρατών μελών που είναι επιλέξιμες για κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα αφορούν τις νέες τεχνολογίες ελέγχου, τα προγράμματα επιμόρφωσης, τα πρότυπα έργα επιθεώρησης και παρατήρησης, τους λογιστικούς ελέγχους και τα ενημερωτικά σεμινάρια.

2.1.2

Ακόμη, χρηματοδοτούνται οι δαπάνες της Επιτροπής που αφορούν τις διοικητικές συμφωνίες με το Κοινό Κέντρο Ερευνών, την άσκηση ελέγχων από την Επιτροπή και την λειτουργία της Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας.

2.1.3

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τα μέτρα που προτείνονται στους τομείς του ελέγχου και της συμμόρφωσης.

2.2   Μέτρα διατήρησης, συλλογή δεδομένων και βελτίωση των επιστημονικών συμβουλών σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της ΚΑΠ

2.2.1

Ο δεύτερος τομέας δράσης της πρότασης κανονισμού αφορά την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη, προκειμένου να συλλέξουν πολυετή συγκεντρωτικά και επιστημονικά στηριζόμενα δεδομένα τα οποία να περιλαμβάνουν βιολογικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πληροφορίες, με απώτερο στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης των πόρων, του επιπέδου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και των επιπτώσεων που έχει η αλιεία στους πόρους και στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς και των επιδόσεων του κλάδου της αλιείας, εντός και εκτός των κοινοτικών υδάτων.

2.2.2

Οι πληροφορίες αυτές θα εξασφαλιστούν μέσω της συλλογής βασικών δεδομένων από τα κράτη μέλη και συμπληρωματικών δεδομένων από την Επιτροπή.

2.2.3

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση της αλιείας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με τη βιολογική κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων και με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας των αλιευτικών στόλων, η ΕΟΚΕ επικροτεί τα χρηματοδοτικά μέτρα που προτείνονται σε σχέση με τη συλλογή βασικών δεδομένων από τα κράτη μέλη. Συμφωνεί, επίσης, με τη χρηματοδότηση της συλλογής συμπληρωματικών δεδομένων από την Επιτροπή, καθότι αυτό το είδος δεδομένων συντελεί στη βελτιστοποίηση και στην τυποποίηση των βασικών δεδομένων που συλλέγονται από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, για να βελτιωθεί η διαχείριση της αλιείας, θα πρέπει να μπορούν τα κράτη μέλη να χρηματοδοτούν τις δαπάνες του κοινοτικού αλιευτικού τομέα για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών τόσο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον όσο και την αξιολόγηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στον τομέα.

2.2.4

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέας ζήτησης επιστημονικών συμβουλών, ιδίως όσον αφορά την υιοθέτηση μιας προσέγγισης οικοσυστήματος και τη διαχείριση μεικτών τύπων αλιείας. Γι' αυτό, η ΕΟΚΕ θεωρεί ενδεδειγμένες τις δαπάνες που είναι επιλέξιμες για κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα στον τομέα των επιστημονικών συμβουλών.

2.2.5

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τα όσα ανέφερε στη γνωμοδότησή της για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (2), ότι δηλαδή τα χρηματοδοτικά μέτρα θα πρέπει να καλύπτουν και την παροχή επιστημονικών συμβουλών στον αλιευτικό κλάδο. Η οικονομική προσπάθεια στο πεδίο αυτό είναι πρωταρχική για την ορθή εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ.

2.3   Διαχείριση της ΚΑΠ

2.3.1

Όσον αφορά τον τρίτο τομέα δράσης, τα χρηματοδοτικά μέτρα προσανατολίζονται προς τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε όλες τις φάσεις της ΚΑΠ και προς τη συνεχή ενημέρωσή τους για τους στόχους αυτής της πολιτικής και τα σχετικά μέτρα. Η διοχέτευση των ενισχύσεων αυτών θα πραγματοποιείται μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΣΕΑΥ), των Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων και της διοργάνωσης σεμιναρίων ενημέρωσης και επιμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2.3.2

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τα μέτρα αυτά, εκτιμώντας ότι όσον αφορά τα Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια (όπως αναφέρεται στο σημείο 5.3 του «Νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου» που επισυνάπτεται στην πρόταση κανονισμού), η Επιτροπή οφείλει να προβλέψει τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου χρηματοδότησης των δαπανών των εν λόγω Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων.

2.4   Διεθνείς σχέσεις στον τομέα της ΚΑΠ και του Δικαίου της Θαλάσσης

2.4.1

Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, τα χρηματοδοτικά μέτρα θα καλύπτουν τις δαπάνες που απορρέουν από τις αλιευτικές συμφωνίες (συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αλιευτικής συνεργασίας), και από τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, μεταξύ των συγκεκριμένων στόχων στον τομέα των διεθνών σχέσεων, πρωταρχική σημασία κατέχουν η συμβολή στη διατήρηση και η βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στα ύδατα τρίτων χωρών και στα διεθνή ύδατα καθώς και η διατήρηση της απασχόλησης στις περιοχές που εξαρτώνται από την αλιεία.

2.4.2

Η ΕΟΚΕ αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία, για το σύνολο των κοινοτικών πολιτικών, στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν αντικείμενο την δραστηριότητα των αλιευτικών στόλων και το Δίκαιο της Θαλάσσης, δεδομένου ότι το μέλλον των διεθνών αλιευτικών πόρων βασίζεται σε μια υπεύθυνη διαχείριση εκ μέρους των διεθνών οργανισμών. Ως εκ τούτου, επικροτεί τα κοινοτικά μέτρα χρηματοδότησης που προβλέπονται στον τομέα των διεθνών σχέσεων.

2.4.3

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η παρουσία εκπροσώπων του αλιευτικού τομέα στις συνεδριάσεις των διεθνών οργανισμών, κατόπιν αιτήσεως των κρατών μελών ή της Επιτροπής, θα πρέπει επίσης να καλύπτεται από τα χρηματοδοτικά μέτρα που προβλέπονται σε αυτό το πεδίο.

2.5   Τεχνική συνδρομή

2.5.1

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα που προβλέπονται για την κάλυψη των δαπανών προπαρασκευής, επιτήρησης, παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων της πρότασης κανονισμού.

3.   Ποσοστά συγχρηματοδότησης, διαδικασίες χρηματοδότησης, χορήγηση κεφαλαίων, έλεγχος και αξιολόγηση

3.1

Η πρόταση κανονισμού καθορίζει τα ποσοστά συγχρηματοδότησης με τα κράτη μέλη για τα χρηματοδοτικά μέτρα που αφορούν τις διάφορες δαπάνες σε καθέναν από τους τομείς εφαρμογής. Η ΕΟΚΕ δεν έχει αντίρρηση για κανένα από τα προβλεπόμενα ποσοστά.

3.2

Η πρόταση κανονισμού απαγορεύει τη συσσώρευση της κοινοτικής συνδρομής, ορίζοντας ότι οι δράσεις που χρηματοδοτούνται βάσει του κανονισμού δεν δύνανται να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη από άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα χρηματοδοτικά μέσα άλλων κοινοτικών πολιτικών (π.χ. των πολιτικών ανάπτυξης, έρευνας, εξωτερικού εμπορίου και περιβάλλοντος) θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στις δράσεις που προβλέπει ο κανονισμός στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «Ανακοίνωσή της για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για συμφωνίες αλιευτικής σύμπραξης με τρίτες χώρες», καθιστά σαφές ότι κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να συμβάλλει στη βιώσιμη αλιεία μέσω της ΚΑΠ και των στόχων άλλων κοινοτικών πολιτικών όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης, έρευνας, εξωτερικού εμπορίου και περιβάλλοντος.

3.3

Τέλος, η πρόταση κανονισμού αναλύει τις διαδικασίες χρηματοδότησης για καθέναν από τους τομείς εφαρμογής. Περιγράφει πώς και πότε πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή τις αιτήσεις για κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα, πώς λαμβάνει τη σχετική απόφαση η Επιτροπή και πώς προσδιορίζει το συνολικό ποσό, το ποσοστό συγχρηματοδότησης με το κράτος μέλος και τους ενδεχόμενους όρους που συνοδεύουν αυτή τη συμβολή. Δεδομένου ότι ο κανονισμός προβλέπει, επίσης, την προστασία των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων με προληπτικά μέτρα κατά της απάτης, της διαφθοράς και οποιωνδήποτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, καθώς και μέσω επιθεωρήσεων και επιτόπιων και λογιστικών ελέγχων των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν, η ΕΟΚΕ θεωρεί ορθό το σύστημα χρηματοδότησης και ελέγχου που προβλέπει ο κανονισμός.

4.   Συμπεράσματα

4.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικών χρηματοδοτικών μέτρων για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής καθώς και στον τομέα του Δικαίου της Θαλάσσης, ζητώντας από την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

4.2

Η ΕΟΚΕ θεωρεί απαραίτητη την εν λόγω πρόταση κανονισμού διότι θεσπίζει τα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέτρα για την εφαρμογή τόσο της ΚΑΠ όσο και του Δικαίου της Θαλάσσης, δεδομένου ότι συμπληρώνει την πρόταση του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

4.3

Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη μεγάλη της λύπη για το γεγονός ότι, κατά τη στιγμή της σύνταξης της παρούσας γνωμοδότησης, πρώτον, δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση υιοθέτησης των προϋπολογισμών για την περίοδο 2007-2013, στην οποία εγγράφεται η εφαρμογή των χρηματοδοτικών μέτρων που προβλέπονται στην παρούσα γνωμοδότηση και, δεύτερον, το Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει απόφαση για την πρόταση κανονισμού για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας.

4.4

Η ΕΟΚΕ ζητεί από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει στον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών, δεν θα έχει αναλογικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, διότι τότε θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν κατά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

4.5

Οι τομείς δράσης που προβλέπονται είναι απαραίτητοι και επαρκείς, δεδομένου ότι η πρόταση κανονισμού παρέχει στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή τα κατάλληλα μέσα για μια πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση της ΚΑΠ.

4.6

Μεταξύ των τομέων δράσης που προβλέπει ο κανονισμός, η ΕΟΚΕ επισημαίνει στην Επιτροπή την ουσιαστική σημασία που έχει ο τομέας της βελτίωσης των επιστημονικών συμβουλών. Η βιώσιμη ανάπτυξη των αλιευτικών πόρων και, κατά συνέπεια, η επιτυχία της ΚΑΠ, εξαρτώνται από την εμπεριστατωμένη, πραγματική και ενημερωμένη επιστημονική γνώση της κατάστασης των διαφόρων αλιευμάτων. Η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι αλιευτικές αρχές, κοινοτικές και εθνικές, καθώς και ο αλιευτικός τομέας, καθιστά απαραίτητο να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις καλύτερες δυνατές επιστημονικές συμβουλές σχετικά με τους αλιευτικούς πόρους τόσο στα χωρικά της ύδατα όσο και στα διεθνή.

4.7

Για το λόγο αυτό και για τη βελτίωση των επιστημονικών συμβουλών, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να μπορούν τα κράτη μέλη να χρηματοδοτούν τις δαπάνες του κοινοτικού αλιευτικού τομέα για την εκπόνηση μελετών αξιολόγησης των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στον τομέα. Επίσης, θεωρεί ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να καλύπτει και την παροχή επιστημονικών συμβουλών στον αλιευτικό κλάδο.

4.8

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τα χρηματοδοτικά μέτρα που προβλέπονται στον τομέα της διαχείρισης της ΚΑΠ, διότι συμβάλλουν στον στόχο της εξασφάλισης της συμμετοχής των ενδιαφερομένων σε όλες τις φάσεις της ΚΑΠ και της συνεχούς ενημέρωσής τους σχετικά με την επίτευξη των στόχων τους.

4.9

Πιστεύει, επίσης, ότι θα πρέπει να παραταθεί η περίοδος χρηματοδότησης των δαπανών των Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων (ΠΓΣ).

4.10

Η ΕΟΚΕ προσδίδει μεγάλη σημασία στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν αντικείμενο την δραστηριότητα των αλιευτικών στόλων και το Δίκαιο της Θαλάσσης, οπότε συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις που προβλέπονται για αυτόν τον σκοπό, όπως και με εκείνες που προβλέπονται για τις αλιευτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αλιευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, δεδομένου ότι προέχουν, στο πλαίσιο των εν λόγω στόχων, η συμβολή στη διατήρηση και η βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων σε ύδατα τρίτων χωρών και σε διεθνή ύδατα καθώς και η διασφάλιση της απασχόλησης στις περιοχές που εξαρτώνται από την αλιεία.

4.11

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η παρουσία εκπροσώπων του αλιευτικού τομέα στις συνεδριάσεις των διεθνών οργανισμών, κατόπιν αιτήσεως των κρατών μελών ή της Επιτροπής, θα πρέπει επίσης να καλύπτεται από τα χρηματοδοτικά μέτρα που προβλέπονται για τον τομέα των διεθνών σχέσεων.

4.12

Τέλος, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα χρηματοδοτικά μέσα άλλων κοινοτικών πολιτικών (π.χ. των πολιτικών ανάπτυξης, έρευνας, εξωτερικού εμπορίου και περιβάλλοντος) θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στις δράσεις της ΚΑΠ στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2005

Η Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Anne-Marie SIGMUND


(1)  ΕΕ C 267 της 27.10.2005

(2)  Βλ. υποσημείωση 1, σημείο 3.5.3.6


Top