Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0416

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Μάλτας για την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής της Μάλτας σε κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας

    /* COM/2000/0416 τελικό - CNS 2000/0176 */

    ΕΕ C 337E της 28.11.2000, p. 172–176 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000PC0416

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Μάλτας για την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής της Μάλτας σε κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας /* COM/2000/0416 τελικό - CNS 2000/0176 */

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 337 E της 28/11/2000 σ. 0172 - 0176


    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Μάλτας για την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής της Μάλτας σε κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, επιβεβαίωσε τη διαδικασία διεύρυνσης που εγκαινιάστηκε κατά τη συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο του 1997 στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ενισχυμένη προενταξιακή στρατηγική που καθόρισε το 1997, της οποίας σημαντική πτυχή αποτελεί η συμμετοχή των 13 υποψήφιων κρατών σε κοινοτικά προγράμματα.

    Στην περίπτωση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και νεολαίας, η συμμετοχή της Μάλτας είχε ήδη προβλεφθεί στις αποφάσεις που θέσπισαν το πρώτο στάδιο των προγραμμάτων Leonardo da Vinci και ΣΩΚΡΑΤΗΣ και στην απόφαση για την θέσπιση του προγράμματος "Νεολαία για την Ευρώπη". Αυτή η συμμετοχή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της απόφασης της κυβέρνησης της Μάλτας, η οποία ελήφθη ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου 1996, να παγώσει την υποψηφιότητα της Μάλτας ως μέλους της ΕΕ. Τα προγράμματα Leonardo da Vinci, ΣΩΚΡΑΤΗΣ και "Νεολαία για την Ευρώπη" εξέπνευσαν στις 31 Δεκεμβρίου 1999.

    Το δεύτερο στάδιο του προγράμματος Leonardo da Vinci, το δεύτερο στάδιο του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ένα νέο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ διαδέχθηκαν τα προηγούμενα προγράμματα. Τώρα η Μάλτα επανήλθε στην προενταξιακή στρατηγική (βλ. τον κανονισμό (ΕΚ) 555/2000 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2000) και οι αποφάσεις που θεσπίζουν αυτά τα νέα προγράμματα προβλέπουν ότι τα προγράμματα θα είναι ανοιχτά στη συμμετοχή της χώρας αυτής.

    Λόγω του ότι η συμμετοχή της Μάλτας στα κοινοτικά προγράμματα δεν προβλέπεται στη συμφωνία σύνδεσής της, οι όροι και ο προϋποθέσεις της συμμετοχής της πρέπει να καθοριστούν σε συμφωνία με την Κοινότητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με τη Μάλτα βάσει των οδηγιών που εξέδωσε το Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2000.

    Η Μάλτα έχει επιβεβαιώσει την προθυμία της να συμμετάσχει στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος Leonardo da Vinci και στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ από το 2000 και εξής, καθώς και στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ από το 2001, και να καταβάλει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της εν μέρει από τον εθνικό προϋπολογισμό της και εν μέρει από τα προενταξιακά κονδύλια. Λόγω της καθυστερημένης διαθεσιμότητας των προενταξιακών κονδυλίων (ο κανονισμός του Συμβουλίου για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Μάλτας εγκρίθηκε στις 13 Μαρτίου 2000), η Μάλτα θα καταβάλει τη συνεισφορά της στα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Leonardo da Vinci για το 2000 εξ ολοκλήρου από τον εθνικό προϋπολογισμό της. Για τα επόμενα έτη θα χρησιμοποιήσει εν μέρει τα προενταξιακά κονδύλια. Όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 1997, το μέρος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της που προέρχεται από τον εθνικό προϋπολογισμό της θα αυξάνεται σταθερά από το 2001 έως το 2006.

    Τα κύρια θέματα που εξετάζονται στην πρόταση συμφωνίας, η οποία συντάχθηκε στις 16 Ιουνίου 2000, είναι τα εξής:

    * Σχέδια και πρωτοβουλίες που υποβάλλονται από συμμετέχοντες από τη Μάλτα υπάγονται στις ίδιες προϋποθέσεις, ρυθμίσεις και διαδικασίες που διέπουν αυτά τα προγράμματα, όπως αυτές ισχύουν για τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποβολή, αξιολόγηση και επιλογή των αιτήσεων και των σχεδίων, τις ευθύνες των εθνικών δομών για την υλοποίηση των προγραμμάτων και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την παρακολούθηση της συμμετοχής τους στα προγράμματα.

    * Η Μάλτα καταβάλλει ετήσια συνεισφορά στα προγράμματα, όπως καθορίζεται στη συμφωνία. Αυτή η συνεισφορά δεν θα επιστραφεί στη Μάλτα εάν στα τέλη του έτους τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στην καταβληθείσα συνεισφορά.

    * Σε αναλογία με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο σχετικά με τις άλλες υποψήφιες χώρες, η Μάλτα καλείται να παρακολουθήσει τις επιτροπές προγραμμάτων ως παρατηρητής, για τα σημεία που την αφορούν.

    * Η συμφωνία ισχύει για όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων Leonardo da Vinci II και ΣΩΚΡΑΤΗΣ II, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2000 και στην περίπτωση του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως το τέλος του προγράμματος.

    Λόγω της διακρατικής φύσης αυτών των προγραμμάτων, είναι εις όφελος όλων των συμμετεχόντων μερών να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία έως το φθινόπωρο, έτσι ώστε τα ήδη υποβληθέντα σχέδια στα οποία συμμετέχει η Μάλτα να μπορούν να ληφθούν υπόψη στη διαδικασία επιλογής.

    Η έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Μάλτας στο δεύτερο στάδιο των προγραμμάτων Leonardo da Vinci και ΣΩΚΡΑΤΗΣ από την αρχή και την πλήρη ενσωμάτωσή της στα κοινοτικά δίκτυα και σε άλλες δραστηριότητες στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας.

    Ανάλογα, το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την προσαρτημένη πρόταση απόφασης για τη σύναψη της συμφωνίας όσο το δυνατόν συντομότερα και να ενημερώσει τις αρχές της Μάλτας ότι ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας από μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    2000/0176 (CNS)

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Μάλτας για την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής της Μάλτας σε κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 149 και 150, σε συνδυασμό με το άρθρο 300, παράγραφος 2 και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 300, παράγραφος 3,

    την πρόταση της Επιτροπής [1],

    [1] ΕΕ C ... της ..., σελ. ....

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [2],

    [2] ΕΕ C ... της ..., σελ. ....

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Η συμμετοχή της Μάλτας στα κοινοτικά προγράμματα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προενταξιακής στρατηγικής για τη Μάλτα όπως καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) 555/2000 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2000 σχετικά με την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Μάλτας [3],

    [3] ΕΕ L 68 της 16.3.2000 σελ. 3.

    (2) Η απόφαση 1999/382/EΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης "Leonardo da Vinci" [4] και ιδίως το άρθρο 10, η απόφαση 253/2000/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιανουαρίου 2000, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης ΣΩΚΡΑΤΗΣ [5] και ιδίως το άρθρο 12, και η απόφαση 1031/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Απριλίου 2000, για τη θέσπιση του κοινοτικού προγράμματος δράσης ΝΕΟΛΑΙΑ [6] και ιδίως το άρθρο 11, προβλέπουν ότι αυτά τα προγράμματα θα είναι ανοιχτά στη συμμετοχή της Μάλτας,

    [4] ΕΕ L 146 της 11.6.1999, σελ. 33.

    [5] ΕΕ L 28 της 3.2.2000, σελ. 1.

    [6] ΕΕ L 117 της 18.5.2000, σελ. 1.

    (3) Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπραγματευθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, συμφωνία για τη συμμετοχή της Μάλτας σε αυτά τα προγράμματα,

    (4) Η παρούσα συμφωνία πρέπει να εγκριθεί,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1

    Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Μάλτας για την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή της Μάλτας στα κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας εγκρίνεται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Το κείμενο της συμφωνίας προσαρτάται στην παρούσα απόφαση.

    Άρθρο 2

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται να ορίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι αρμόδια να υπογράψουν τη συμφωνία δεσμεύοντας την Κοινότητα.

    Άρθρο 3

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξ ονόματος της Κοινότητας προβαίνει στις κοινοποιήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 της συμφωνίας.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Μάλτας

    για την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής της Μάλτας σε κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    αφενός και

    η ΜΑΛΤΑ

    αφετέρου,

    Εκτιμώντας τα εξής :

    (1) Η απόφαση 1999/382/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης "Leonardo da Vinci" [7], και ιδίως το άρθρο 10, η απόφαση 253/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιανουαρίου 2000, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης ΣΩΚΡΑΤΗΣ [8], και ιδίως το άρθρο 12, και η απόφαση 1031/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Απριλίου 2000, για τη θέσπιση του κοινοτικού προγράμματος δράσης ΝΕΟΛΑΙΑ [9], και ιδίως το άρθρο 11, προβλέπουν ότι αυτά τα προγράμματα θα είναι ανοιχτά στη συμμετοχή της Μάλτας,

    [7] ΕΕ L 146 της 11.06.0999, σελ. 33.

    [8] ΕΕ L 28 της 3.2.2000, σελ. 1.

    [9] ΕΕ L 117 της 18.5.2000, σελ. 1.

    (2) Η Μάλτα εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στα προγράμματα αυτά,

    (3) Η συμμετοχή της Μάλτας σε αυτά τα προγράμματα αποτελεί σημαντικό βήμα για την προενταξιακή στρατηγική της, όπως καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) 555/2000 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2000, σχετικά με την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Μάλτας [10].

    [10] ΕΕ L 68 της 16.3.2000 σελ. 3.

    ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    Άρθρο 1

    Η Μάλτα θα συμμετάσχει από το 2000 στο δεύτερο στάδιο των προγραμμάτων Leonardo da Vinci και ΣΩΚΡΑΤΗΣ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και από το 2001 στο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης ΝΕΟΛΑΙΑ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα παραρτήματα I και II, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας συμφωνίας.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα συμφωνία ισχύει για όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων Leonardo da Vinci II και ΣΩΚΡΑΤΗΣ II, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2000 και στην περίπτωση του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως το τέλος του προγράμματος.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα συμφωνία εφαρμόζεται αφενός στις επικράτειες στις οποίες εφαρμόζεται η συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και υπό τους όρους που καθορίζονται στην εν λόγω συνθήκη, και αφετέρου στην επικράτεια της Μάλτας.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα συμφωνία τίθεται σε ισχύ την ημέρα της κοινοποίησης από τα συμβαλλόμενα μέρη της ολοκλήρωσης των αντίστοιχων διαδικασιών τους.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα συμφωνία συντάσσεται σε δύο αντίτυπα στα δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, γαλλικά, φινλανδικά, γερμανικά, ελληνικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και σουηδικά και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

    Βρυξέλλες,

    Για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα

    Για τη Μάλτα

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής της Μάλτας στα προγράμματα Leonardo da Vinci II, ΣΩΚΡΑΤΗΣ II και ΝΕΟΛΑΙΑ

    1. Η Μάλτα συμμετέχει στα προγράμματα Leonardo da Vinci II, ΣΩΚΡΑΤΗΣ II and Youth (εφεξής "τα προγράμματα") σύμφωνα με τους στόχους, τα κριτήρια, τις διαδικασίες και τις προθεσμίες που καθορίζονται στην απόφαση 1999/382/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, στην απόφαση (253/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιανουαρίου 2000, και στην απόφαση 1031/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Απριλίου 2000, για τη θέσπιση αυτών των κοινοτικών προγραμμάτων δράσης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στην παρούσα συμφωνία. Συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες των προγραμμάτων, με εξαίρεση ορισμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη συνεργασία με τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν πλήρως σε αυτό το πρόγραμμα.

    2. Σύμφωνα με τους όρους των αντίστοιχων άρθρων 5 των αποφάσεων σχετικά με τα προγράμματα Leonardo da Vinci II, ΣΩΚΡΑΤΗΣ II και ΝΕΟΛΑΙΑ, καθώς και με τις διατάξεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσον αφορά τα εθνικά γραφεία των προγραμμάτων Leonardo da Vinci, ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΝΕΟΛΑΙΑ που θεσπίζονται από την Επιτροπή, η Μάλτα συγκροτεί τις κατάλληλες δομές για τη συντονισμένη διαχείριση της εφαρμογής των ενεργειών των προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο, και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση των εν λόγω γραφείων, τα οποία θα λαμβάνουν επιδοτήσεις για τις δραστηριότητές τους. Η Μάλτα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποτελεσματική διεξαγωγή των προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο.

    3. Για να συμμετάσχει στα προγράμματα, η Μάλτα καταβάλλει ετήσια συνεισφορά στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που περιγράφονται στο παράρτημα ΙΙ.

    Εάν κριθεί απαραίτητο, για να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις των προγραμμάτων, ή η εξέλιξη της ικανότητας απορρόφησης της Μάλτας, η Επιτροπή Σύνδεσης δύναται να προσαρμόζει την εν λόγω συνεισφορά, για να αποφεύγονται δημοσιονομικές ανισορροπίες κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων.

    4. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή, την αξιολόγηση και την επιλογή των αιτήσεων σε σχέση με τους επιλέξιμους οργανισμούς, οργανώσεις και πολίτες της Μάλτας είναι οι ίδιοι με εκείνους που εφαρμόζονται σε επιλέξιμους οργανισμούς, οργανώσεις και πολίτες της Κοινότητας.

    Η Επιτροπή ενδέχεται να λάβει υπόψη τους εμπειρογνώμονες της Μάλτας κατά τον διορισμό ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των αποφάσεων για τη θέσπιση των προγραμμάτων, για να την επικουρούν στην αξιολόγηση των σχεδίων.

    5. Για να εξασφαλιστεί η κοινοτική διάσταση των προγραμμάτων που είναι επιλέξιμα για κοινοτική χρηματοδοτική στήριξη, τα σχέδια και οι δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον εταίρο ενός κράτους μέλους της Κοινότητας.

    6. Για τις δραστηριότητες κινητικότητας που αναφέρονται στο παράρτημα Ι, τμήμα ΙΙΙ.1 της απόφασης σχετικά με το πρόγραμμα Leonardo da Vinci II, και για τις ενέργειες στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΝΕΟΛΑΙΑ, η διαχείριση των οποίων είναι αποκεντρωμένη, καθώς και για τη χρηματοδοτική στήριξη των εθνικών γραφείων σύμφωνα με το ανωτέρω σημείο 2, χορηγούνται πόροι στη Μάλτα με βάση την ετήσια κατανομή του προϋπολογισμού στα προγράμματα που αποφασίζεται σε κοινοτικό επίπεδο και τη συνεισφορά της Μάλτας στο πρόγραμμα. Το μέγιστο ύψος χρηματοδοτικής στήριξης των δραστηριοτήτων των εθνικών γραφείων δεν υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού για τα προγράμματα εργασίας των εθνικών γραφείων.

    7. Τα κράτη μέλη της Κοινότητας και η Μάλτα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των προβλεπομένων διατάξεων, για να διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή των σπουδαστών, των διδασκόντων, των καταρτιζόμενων, των επιμορφωτών, του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, των νέων και άλλων επιλέξιμων ατόμων που μετακινούνται μεταξύ της Μάλτας και των κρατών μελών της Κοινότητας με σκοπό τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες που καλύπτονται από την παρούσα συμφωνία.

    8. Οι δραστηριότητες που καλύπτει η παρούσα συμφωνία απαλλάσσονται από τους έμμεσους φόρους και δασμούς της Μάλτας και δεν υπόκεινται σε απαγορεύσεις και περιορισμούς επί των εισαγωγών και των εξαγωγών όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων.

    9. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσον αφορά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που διέπουν τα προγράμματα Leonardo da Vinci II, ΣΩΚΡΑΤΗΣ II και ΝΕΟΛΑΙΑ (άρθρα 13, 14 και 13 αντίστοιχα), η συμμετοχή της Μάλτας στα προγράμματα παρακολουθείται συνεχώς και από κοινού από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τη Μάλτα. Η Μάλτα υποβάλλει σχετικές εκθέσεις στην Επιτροπή και λαμβάνει μέρος σε άλλες ειδικές δραστηριότητες που καθορίζει η Κοινότητα σε αυτό το πλαίσιο.

    10. Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Κοινότητας, στις συμβατικές ρυθμίσεις που συνάπτονται με, ή από φορείς της Μάλτας, προβλέπεται η διενέργεια λογιστικών και λοιπών ελέγχων εκ μέρους ή υπό την εποπτεία της Επιτροπής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χρηματοοικονομικοί έλεγχοι διενεργούνται με σκοπό τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων τέτοιων φορέων, σε συσχετισμό με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι της Κοινότητας. Με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου συμφέροντος, οι αρμόδιες αρχές της Μάλτας παρέχουν κάθε εύλογη και εφικτή βοήθεια που κρίνεται αναγκαία ή χρήσιμη υπό τις εκάστοτε περιστάσεις για τη διενέργεια τέτοιων λογιστικών και λοιπών ελέγχων.

    Οι διατάξεις που αφορούν τις αρμοδιότητες των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τα εθνικά γραφεία των προγραμμάτων Leonardo da Vinci, ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΝΕΟΛΑΙΑ, οι οποίες θεσπίζονται από την Επιτροπή, εφαρμόζονται στις σχέσεις μεταξύ της Μάλτας, της Επιτροπής και των εθνικών γραφείων της Μάλτας. Σε περίπτωση παρατυπίας, αμέλειας ή απάτης που μπορεί να καταλογιστεί στα εθνικά γραφεία της Μάλτας, οι αρχές της χώρας αυτής θεωρούνται υπεύθυνες για τη μη ανάκτηση των πόρων.

    11. Με την επιφύλαξη των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο 7 της απόφασης για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci II και στα αντίστοιχα άρθρα 8 των αποφάσεων για τα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ II και ΝΕΟΛΑΙΑ, αντιπρόσωποι της Μάλτας συμμετέχουν ως παρατηρητές στις επιτροπές των προγραμμάτων, για τα θέματα που τους αφορούν. Για την εξέταση των υπόλοιπων θεμάτων, καθώς και κατά την ψηφοφορία, οι επιτροπές αυτές συνεδριάζουν χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων της Μάλτας.

    12. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε όλες τις επαφές με την Επιτροπή, όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τις συμβάσεις, τις υποβαλλόμενες εκθέσεις και άλλες διοικητικές ρυθμίσεις των προγραμμάτων, είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας.

    13. Η Κοινότητα και η Μάλτα δύνανται, ανά πάσα στιγμή, να τερματίσουν τις δραστηριότητες που διεξάγονται βάσει της παρούσας συμφωνίας, κατόπιν έγγραφης προειδοποίησης δώδεκα μηνών. Τα σχέδια και οι δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά το χρόνο καταγγελίας συνεχίζονται μέχρις ότου ολοκληρωθούν σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα συμφωνία.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Χρηματοδοτική συνεισφορά της Μάλτας στα προγράμματα Leonardo da Vinci II, ΣΩΚΡΑΤΗΣ II και ΝΕΟΛΑΙΑ

    1. Leonardo da Vinci

    Η χρηματοδοτική συνεισφορά που θα καταβάλει η Μάλτα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci II είναι η ακόλουθη (σε EUR) :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    2. ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    Η χρηματοδοτική συνεισφορά που θα καταβάλει η Μάλτα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ II είναι η ακόλουθη (σε EUR) :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    3. ΝΕΟΛΑΙΑ

    Η χρηματοδοτική συνεισφορά που θα καταβάλει η Μάλτα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ είναι η ακόλουθη (σε EUR) :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    4. Η Μάλτα καταβάλει την προαναφερθείσα συνεισφορά εξ ολοκλήρου από τον εθνικό προϋπολογισμό της για το 2000 και για τα επόμενα έτη εν μέρει από τον εθνικό προϋπολογισμό της και εν μέρει από τα προενταξιακά κονδύλια που λαμβάνει. Ύστερα από ξεχωριστή διαδικασία προγραμματισμού στο πλαίσιο του κανονισμού του Συμβουλίου για την υλοποίηση της προενταξιακής στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Μάλτας, τα ζητούμενα προενταξιακά κονδύλια χορηγούνται στη Μάλτα μέσω ξεχωριστού χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου. Μαζί με το μέρος που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό της Μάλτας, αυτά τα κονδύλια αποτελούν την εθνική συνεισφορά της Μάλτας, από την οποία θα προβεί σε πληρωμές ανταποκρινόμενη στις ετήσιες προσκλήσεις της Επιτροπής για την καταβολή συνεισφορών.

    5. Τα προενταξιακά κονδύλια ζητούνται σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

    - για τη συνεισφορά στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci II, τα ακόλουθα ετήσια ποσά (σε EUR)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    - - για τη συνεισφορά στο πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ II, τα ακόλουθα ετήσια ποσά (σε EUR)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    - - για τη συνεισφορά στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ, τα ακόλουθα ετήσια ποσά (σε EUR)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Το υπόλοιπο της συνεισφοράς της Μάλτας καλύπτεται από τον κρατικό της προϋπολογισμό.

    6. Εφαρμόζεται ο δημοσιονομικός κανονισμός που ισχύει για τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της συνεισφοράς της Μάλτας.

    Τα οδοιπορικά και οι δαπάνες διαμονής των αντιπροσώπων και των εμπειρογνωμόνων της Μάλτας για τη συμμετοχή τους ως παρατηρητών στις εργασίες των επιτροπών που αναφέρονται στο παράρτημα Ι, σημείο 11, ή σε άλλες συνεδριάσεις που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων, επιστρέφονται από την Επιτροπή στην ίδια βάση και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν για τους μη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    7. Μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας και στην αρχή κάθε επόμενου έτους, η Επιτροπή θα αποστέλλει στη Μάλτα πρόσκληση για την καταβολή συνεισφοράς, η οποία αντιστοιχεί στη συνεισφορά της σε έκαστο πρόγραμμα στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας.

    Η εν λόγω συνεισφορά εκφράζεται σε ευρώ και καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής σε ευρώ.

    Η Μάλτα καταβάλλει τη συνεισφορά της σύμφωνα με την πρόσκληση για την καταβολή συνεισφοράς:

    - μέχρι την 1η Μαΐου για το τμήμα που χρηματοδοτείται από τον κρατικό της προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι η πρόσκληση για την καταβολή συνεισφοράς αποστέλλεται από την Επιτροπή πριν από την 1η Απριλίου, ή, το αργότερο, ένα μήνα μετά την πρόσκληση για την καταβολή συνεισφοράς, σε περίπτωση που αυτή αποστέλλεται αργότερα.

    - μέχρι την 1η Μαΐου για το τμήμα που χρηματοδοτείται από τα προενταξιακά κονδύλια, με την προϋπόθεση ότι τα αντίστοιχα ποσά έχουν αποσταλεί στη Μάλτα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ή, το αργότερα, εντός περιόδου 30 ημερών μετά την αποστολή των εν λόγω κεφαλαίων στη Μάλτα.

    Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πληρωμή της συνεισφοράς οδηγεί σε πληρωμή τόκων από την Μάλτα για το οφειλόμενο ποσό από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής. Το επιτόκιο αντιστοιχεί στο επιτόκιο που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, για τις πράξεις σε ευρώ, προσαυξημένο κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. Τιτλοσ τησ ενεργειασ

    Συμμετοχή της Μάλτας στα προγράμματα Leonardo da Vinci, ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΝΕΟΛΑΙΑ.

    2. Σχετικο κονδυλιο του προϋπολογισμου

    B7-040 Προενταξιακή στρατηγική για τη Μάλτα 6091 Έσοδα που προέρχονται από τη συμμετοχή των υποψήφιων χωρών στα κοινοτικά προγράμματα.

    3. Νομικη βαση

    Η συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως τα άρθρα 149 και 150, σε συνδυασμό με το άρθρο 300.

    η απόφαση 1999/382/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος Leonardo da Vinci programme, και ιδίως το άρθρο 10.

    η απόφαση 253/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιανουαρίου 2000, για τη θέσπιση του δεύτερου σταδίου του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ, και ιδίως το άρθρο 12.

    η απόφαση 1031/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της of 13ης Απριλίου 2000, για τη θέσπιση του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, και ιδίως το άρθρο 11.

    4. Περιγραφη τησ ενεργειασ

    4.1 Γενικός στόχος

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής "Πρόγραμμα δράσης 2000", της 16.7.1997, και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, η συμμετοχή των υποψήφιων χωρών σε αυτά τα προγράμματα αποτελεί μέρος της ενισχυμένης προενταξιακής στρατηγικής, η οποία βοηθά αυτές τις χώρες στην προετοιμασία τους για τη μελλοντική ένταξή τους στην Ένωση.

    Η διαδικασία λήψης αποφάσεων για το άνοιγμα των προγραμμάτων συνεπάγεται συμφωνία που πρέπει να συναφθεί μεταξύ της Κοινότητας και της Μάλτας.

    Σε αυτή τη συμφωνία καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Μάλτας, και πρακτικές ρυθμίσεις για τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά.

    4.2 Χρονική διάρκεια της ενέργειας και ρυθμίσεις για την ανανέωσή της

    Μέχρι το τέλος των εν λόγω κοινοτικών προγραμμάτων, δηλαδή στις 31.12.2006.

    5. Καταταξη των δαπανων / εσοδων

    5.1 Μη υποχρεωτικές δαπάνες

    5.2 Διαχωριζόμενες πιστώσεις

    5.3 Είδος των εσόδων

    Η Μάλτα θα κληθεί να καταβάλει συνεισφορά για τη συμμετοχή της στα προγράμματα. Η Μάλτα συνεισφέρει μόνον εν μέρει από τον εθνικό προϋπολογισμό της. Το υπόλοιπο μέρος της συνεισφοράς της θα καλυφθεί από το χρηματοδοτικό μέσο που είναι αφιερωμένο στην προενταξιακή στρατηγική της Μάλτας. Τα ζητούμενα προενταξιακά κονδύλια θα καλυφθούν από τη γραμμή B7-040 του προϋπολογισμού και θα χορηγηθούν στη Μάλτα μέσω ξεχωριστού χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου. Μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό της, τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν την εθνική συνεισφορά της Μάλτας, από την οποία θα καταβάλλει πληρωμές ανταποκρινόμενη στις ετήσιες προσκλήσεις της Επιτροπής για καταβολή συνεισφοράς. Το σύνολο της συνεισφοράς, μόλις καταβληθεί από τη Μάλτα, θα μεταφερθεί στη θέση 6091 των εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

    6. Ειδοσ των δαπανων / εσοδων

    - επιδότηση κατά 100%

    - επιδότηση για συγχρηματοδότηση από κοινού με άλλες χρηματοδοτικές πηγές του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα

    - δεν θα επιστραφεί κανένα ποσό του συνόλου ή μέρους της κοινοτικής συνεισφοράς

    - όσον αφορά τα έσοδα, η συνεισφορά της Μάλτας που προορίζεται να καλύψει το κόστος συμμετοχής της, καταλογίζεται στη θέση 6091. Τα έσοδα θα διατεθούν στα κεφάλαια που αφορούν τις δαπάνες για τα εν λόγω τρία προγράμματα και, όπου είναι κατάλληλο, στα αντίστοιχα κεφάλαια των λειτουργικών δαπανών. Το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων παρατίθεται στο σημείο 7.4.

    7. Δημοσιονομικεσ επιπτωσεισ

    7.1 Τρόπος υπολογισμού συνολικού κόστους της ενέργειας (σχέση μεταξύ επιμέρους και συνολικού κόστους)

    Οι χρηματοδοτικές και δημοσιονομικές ρυθμίσεις για τα τρία προγράμματα έχουν ως εξής: για τη συνεισφορά της Μάλτας λαμβάνονται υπόψη δύο στοιχεία:

    - το προβλεπόμενο λειτουργικό κόστος, το οποίο έχει υπολογιστεί με βάση τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων, η κατ' εκτίμηση ικανότητα απορρόφησης της χώρας και η προηγούμενη εμπειρία από τη συμμετοχή άλλων υποψήφιων χωρών στο πρώτο στάδιο των προγραμμάτων

    - οι προβλεπόμενες διοικητικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στη διεξαγωγή συνεδριάσεων και αποστολών. Αυτές οι κατ' εκτίμηση δαπάνες ανέρχονται ετησίως σε 24 000 EUR για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci, σε 50 000 EUR για το πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ και σε 19 000 EUR για το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ

    - η Μάλτα θα χρησιμοποιήσει μέρος των προενταξιακών κονδυλίων της ως συμπλήρωμα στον κρατικό προϋπολογισμό της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη συνεισφορά της στις λειτουργικές δαπάνες.

    7.3 Κατανομή δαπανών ανά δραστηριότητα (σε EUR).

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7.3 Λειτουργικές δαπάνες για μελέτες, εμπειρογνώμονες, κλπ. που περιλαμβάνονται στο μέρος Β του προϋπολογισμού

    π.υ.: σε αναλογία με τις πιστώσεις αυτού του είδους στις ενισχύσεις που χορηγούνται στα 15 κράτη μέλη της Ένωσης για τα προγράμματα Leonardo da Vinci, ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΝΕΟΛΑΙΑ, και μέσα στα όρια που επιτρέπει το μέρος της συνεισφοράς που προέρχεται από τον εθνικό προϋπολογισμό της χώρας.

    7.4 Χρονοδιάγραμμα πιστώσεων για την ανάληψη υποχρεώσεων και πιστώσεων πληρωμών

    Ποσά που καταλογίζονται στη θέση B7-040

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα προβλεπόμενα ετήσια έσοδα είναι τα ακόλουθα:

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. Μετρα για την καταπολεμηση της απατησ

    Όλες οι συμβάσεις, οι συμφωνίες ή άλλες νομικές δεσμεύσεις της Επιτροπής προβλέπουν επιτόπιους ελέγχους από την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μεταξύ άλλων, οι δικαιούχοι των ενεργειών είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εκθέσεις και οικονομικές καταστάσεις, που αναλύονται σε σχέση με το περιεχόμενό τους και την επιλεξιμότητα της δαπάνης σύμφωνα με το στόχο της κοινοτικής χρηματοδότησης.

    Οι διατάξεις των βασικών κονδυλίων του προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της απάτης ισχύουν και για τον παρόν κονδύλιο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσαρμοσμένες στην περίπτωση της Μάλτας.

    9. Στοιχεια αναλυσησ κοστουσ-αποδοτικοτητασ

    9.1 Ειδικοί και ποσοτικοί στόχοι. πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια

    Με το άνοιγμα των προγραμμάτων Leonardo da Vinci II, ΣΩΚΡΑΤΗΣ II και ΝΕΟΛΑΙΑ στη Μάλτα επιδιώκονται τα ίδια οφέλη που αποκομίζουν τα κράτη μέλη της Κοινότητας. Ο βασικός στόχος της κοινοτικής δράσης για την επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση και τη νεολαία είναι να διευκολύνει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους και να παρουσιάζουν πρωτοβουλίες και δημιουργικότητα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Ο στόχος αυτός βασίζεται στη βαθμιαία δημιουργία ενός ανοικτού ευρωπαϊκού χώρου για την επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

    Στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, ο κύριος στόχος του προγράμματος Leonardo da Vinci είναι η εφαρμογή πολιτικής για την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί κυρίως στα εξής:

    - υποστήριξη της βελτίωσης των συστημάτων για την επαγγελματική κατάρτιση και των ρυθμίσεων στα κράτη μέλη μέσω των εξής: βελτίωση της ποιότητας της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και της μετάβασης των νέων στην εργασιακή ζωή, βελτίωση της ποιότητας των ρυθμίσεων των κρατών μελών για συνεχή επαγγελματική κατάρτιση, στήριξη της επαγγελματικής πληροφόρησης και καθοδήγησης, προώθηση των ίσων ευκαιριών για τους άνδρες και τις γυναίκες στην επαγγελματική κατάρτιση, βελτίωση της ποιότητας των ρυθμίσεων για την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων που υστερούν όσον αφορά την αγορά εργασίας, π.χ. λόγω κοινωνικοοικονομικών, γεωγραφικών ή εθνικών παραγόντων ή λόγω σωματικών ή πνευματικών μειονεξιών ή λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας επαγγελματικών προσόντων, και απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό,

    - υποστήριξη για τη βελτίωση των μέτρων επαγγελματικής κατάρτισης συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας πανεπιστημίων/βιομηχανιών, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους: καινοτομία στην επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικές αλλαγές και ο αντίκτυπός τους στην εργασία και στα απαραίτητα προσόντα και τις δεξιότητες, επένδυση στη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση για τους εργαζομένους, μεταφορά της τεχνολογικής καινοτομίας στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων στον τομέα της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, προώθηση των ίσων ευκαιριών για τους άνδρες και τις γυναίκες,

    - υποστήριξη για την ανάπτυξη γλωσσικών προσόντων, γνώσεων και διάδοση της καινοτομίας στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

    Στον τομέα της εκπαίδευσης, κύριος στόχος του προγράμματος Σωκράτης II είναι η συμβoλή στην ανάπτυξη της πoιoτικής εκπαίδευσης με την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

    - ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα ώστε να ενισχυθεί τo πνεύμα τoυ ευρωπαίoυ πoλίτη, με βάση την πoλιτιστική κληρoνoμιά κάθε κράτoυς μέλoυς.

    - πρoώθηση της πoιoτικής και της πoσoτικής βελτίωσης της γνώσης των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως αυτών πoυ είναι λιγότερo διαδεδoμένες και διδάσκoνται λιγότερo, με στόχo την καλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρoώθηση της διαπoλιτιστικής διάστασης της εκπαίδευσης.

    - πρoώθηση ευρείας και εντατικής συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, με την ενίσχυση των πνευματικών και διδακτικών τoυς δυνατoτήτων.

    - ενθάρρυνση της κινητικότητας των καθηγητών, ώστε να πρoαχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση των σπoυδών και η πoιoτική βελτίωση των πρoσόντων τoυς.

    - ενθάρρυνση της κινητικότητας των σπoυδαστών, ώστε να μπoρoύν να oλoκληρώσoυν μέρoς των σπoυδών τoυς σε άλλo κράτoς μέλoς και έτσι να συμβάλoυν στην εδραίωση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.

    - ενθάρρυνση επαφών μεταξύ μαθητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρoώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσής τoυς.

    - ενθάρρυνση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των διπλωμάτων, των περιόδων σπoυδών και άλλων πιστoπoιητικών, με στόχo την ανάπτυξη ενός ανoιχτoύ ευρωπαϊκoύ χώρoυ εκπαίδευσης.

    - ενθάρρυνση της ανoιχτής και εξ απoστάσεως εκπαίδευσης στo πλαίσιo των δραστηριoτήτων τoυ πρoγράμματoς.

    - πρoώθηση της ανταλλαγής πληρoφoριών και εμπειρίας ώστε η πoικιλoμoρφία και η ιδιαιτερότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων των κρατών μελών να απoτελέσει πηγή εμπλoυτισμoύ και αμoιβαίας τόνωσης τoυ ενδιαφέρoντoς.

    Στον τομέα της νεολαίας, ο συνολικός στόχος του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ είναι να συνεισφέρει στην εκπαιδευτική πορεία όλων των νέων, μέσα από δραστηριότητες οι οποίες συμπληρώνουν εκείνες που διεξάγονται στα κράτη μέλη ή που παρέχονται σε κοινοτικό επίπεδο στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

    - να προωθήσει τις ανταλλαγές των νέων από 15 έως 25 ετών που ζουν σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη,

    - να υποστηρίξει πρωτοβουλίες και καινοτόμα σχέδια κοινοτικού ενδιαφέροντος ή διακρατικής φύσης που οργανώνονται από νέους για νέους, και τα οποία τους επιτρέπουν να διαδραματίσουν ενεργό και αναγνωρισμένο ρόλο στην κοινωνία και να αναπτύξουν τις προσωπικές τους ικανότητες, τη δημιουργικότητα, το αίσθημα αλληλεγγύης και ανεξαρτησίας τους,

    - να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου και να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα όλων των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος,

    - να υποστηρίξει την επιμόρφωση των αρχηγών των νέων έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να επωφεληθούν από υψηλής ποιότητας κοινά μέτρα όσον αφορά τους γενικούς στόχους του προγράμματος,

    - να προαγάγει τη συνεργασία των κρατών μελών μεταξύ τους και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από ανταλλαγές εμπειριών και κοινές πρωτοβουλίες σε κοινοτικό επίπεδο, υποστηρίζοντας έτσι τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και των μέτρων για τους νέους, ειδικότερα με δραστηριότητες που αποβλέπουν στην ενημέρωση των νέων για τους στόχους του προγράμματος,

    - να ενισχύσει το αίσθημα αλληλεγγύης, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και ένταξη των νέων στην κοινωνία και τονώνοντας την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων από τους νέους μέσα από μια άτυπη μαθησιακή εμπειρία, με τη συμμετοχή τους σε διακρατικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.

    9.2 Αιτιολόγηση της ενέργειας

    - Αναγκαιότητα της κοινοτικής χρηματοδοτικής βοήθειας

    Λαμβανoμένων υπόψη τoυ υψηλoύ κόστoυς συμμετoχής στα πρoγράμματα και της ασταθoύς δημoσιoνoμικής κατάστασης της Μάλτας, η βoήθεια από τα προενταξιακά κονδύλια είναι oυσιαστική.

    - Επιλογή των τρόπων παρέμβασης:

    Με τη συνεισφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα προενταξιακά κονδύλια, η ενσωμάτωση της Μάλτας στα εν λόγω προγράμματα θα επιτρέψει στους πολίτες της να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ένταξη υπηκόων της Μάλτας στα κοινοτικά δίκτυα θα συμβάλει αποφασιστικά στην προετοιμασία της Μάλτας για μελλοντική προσχώρηση.

    - Κύριοι αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ειδικά αποτελέσματα της ενέργειας.

    Δεδoμένoυ ότι τα σχέδια επιλέγoνται σύμφωνα με πoιoτικά κριτήρια, ο πραγματικός αντίκτυπος θα μπορέσει να υπολογιστεί μόνoν με βάση την ικανότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών της Μάλτας να ανταπoκριθoύν στις πρoσκλήσεις για υπoβoλή πρoτάσεων πoυ θα προκηρύξει η Επιτρoπή στo πλαίσιo των τριών πρoγραμμάτων.

    9.3 Παρακολούθηση και αξιολόγηση της ενέργειας

    Οι διαδικασίες παρακoλoύθησης και αξιoλόγησης πoυ περιλαμβάνoνται στα πρoγράμματα Leonardo da Vinci ΙΙ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΙ και ΝΕΟΛΑΙΑ (ιδίως όσoν αφoρά την αξιoλόγηση, που προβλέπεται στις απoφάσεις για τη θέσπιση των τριών πρoγραμμάτων) θα καλύπτoυν επίσης και ενέργειες πoυ χρηματoδoτoύνται για δικαιoύχoυς από τη Μάλτα.

    10. Διοικητικεσ δαπανεσ (Tμημα ΙΙΙ, Mέρος Α του προϋπολογισμού)

    Η συγκέντρωση των αναγκαίων διοικητικών πόρων εξαρτάται από την ετήσια απόφαση της Επιτροπής για την κατανομή των πόρων, κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός του προσωπικού και τα πρόσθετα ποσά που εγκρίνει η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

    10.1 Επιπτώσεις για τον αριθμό των θέσεων εργασίας

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    10.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού

    σε ευρώ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (*) Με προσφυγή στο υφιστάμενο προσωπικό που απαιτείται για τη διαχείριση της ενέργειας (υπολογισμός βάσει των τίτλων A1, A2, A4, A5 και A7)

    10.3 Αύξηση των λοιπών διοικητικών δαπανών που απορρέουν από την ενέργεια

    σε ευρώ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    * 2 αντιπρόσωποι σε 14 συνεδριάσεις επιτροπών και υποεπιτροπών (8 για το πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ, 4 για το Leonardo da Vinci και 2 για το ΝΕΟΛΑΙΑ), και 1 αντιπρόσωπος σε 3 συνεδριάσεις της υποεπιτροπής για το πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ** 2 αντιπρόσωποι σε 5 συνεδριάσεις για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci και 4 για το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ και 1 συμμετέχων σε 19 συνεδριάσεις του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    Οι ανωτέρω δαπάνες θα καλυφθoύν από τα έσoδα (άρθρo 4, παράγραφoς 2, τρίτη περίπτωση τoυ δημoσιoνoμικoύ κανoνισμoύ) πoυ θα πρoέλθoυν από τη Μάλτα (βλ. σημείο 5.3 και 7.4 του δημοσιονομικού δελτίου).

    Top