Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H1115(01)

    Συσταση του Συμβουλιου της 14ης Νοεμβρίου 2022 για την αξιολόγηση της προόδου των συμμετεχόντων κρατών μελών ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας 2022/C 433/02

    ST/13474/2022/INIT

    ΕΕ C 433 της 15.11.2022, p. 6–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.11.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 433/6


    ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 14ης Νοεμβρίου 2022

    για την αξιολόγηση της προόδου των συμμετεχόντων κρατών μελών ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας

    (2022/C 433/02)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως το άρθρο 46 παράγραφος 6,

    Έχοντας υπόψη το πρωτόκολλο αριθ. 10 σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία η οποία θεσπίζεται με το άρθρο 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που επισυνάπτεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/2315 του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2017, για τη θεσμοθέτηση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και την κατάρτιση του καταλόγου των συμμετεχόντων κρατών μελών (1),

    Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο δ) της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2017/2315 προβλέπει ότι το Συμβούλιο οφείλει να εκδίδει αποφάσεις και συστάσεις για την αξιολόγηση των συνεισφορών των συμμετεχόντων κρατών μελών (σΚΜ) για την εκπλήρωση των συμφωνηθεισών υποχρεώσεων, σύμφωνα με τον μηχανισμό που περιγράφεται στο άρθρο 6 της εν λόγω απόφασης.

    (2)

    Το άρθρο 6 παράγραφος 3 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2017/2315 προβλέπει ότι, βάσει της ετήσιας έκθεσης για την PESCO που υποβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος»), το Συμβούλιο οφείλει να επανεξετάζει άπαξ ετησίως κατά πόσον τα σΚΜ εξακολουθούν να τηρούν τις δεσμευτικότερες υποχρεώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης.

    (3)

    Το προσάρτημα 1 του παραρτήματος των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 20ής Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τη στρατηγική επισκόπηση της PESCO 2020 προβλέπει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος οφείλει να υποβάλλει την ετήσια έκθεση σχετικά με την υλοποίηση της PESCO έως τον Ιούλιο κάθε έτους, προκειμένου το Συμβούλιο να εγκρίνει τη σύστασή του για την αξιολόγηση της προόδου που έχουν σημειώσει τα σΚΜ όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της PESCO έως τον Νοέμβριο του εν λόγω έτους. Στην παράγραφο 16 της σύστασης του Συμβουλίου, της 6ης Μαρτίου 2018, σχετικά με χάρτη πορείας για την εφαρμογή της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) (2) προβλέπεται ότι η στρατιωτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να παρέχει στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας στρατιωτική γνωμοδότηση και συστάσεις που θα της δίνουν τη δυνατότητα να προετοιμάζει την επανεξέταση του Συμβουλίου ως προς το αν τα σΚΜ εξακολουθούν να ικανοποιούν τις δεσμευτικότερες υποχρεώσεις τους.

    (4)

    Η παράγραφος 26 της σύστασης του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την αλληλουχία της εκπλήρωσης των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και τον καθορισμό πλέον συγκεκριμένων στόχων, και για την κατάργηση της σύστασης της 15ης Οκτωβρίου 2018 (3) (σύσταση της 16ης Νοεμβρίου 2021 σχετικά με την αλληλουχία της εκπλήρωσης των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων) προβλέπει ότι τα σΚΜ θα αναθεωρήσουν και θα επικαιροποιήσουν αναλόγως τα εθνικά τους σχέδια εφαρμογής (ΕΣΕ) και θα τα κοινοποιήσουν στη γραμματεία της PESCO έως τις 10 Μαρτίου 2022 και στη συνέχεια ετησίως έως την ίδια ημερομηνία σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2017/2315, ενόψει της διαδικασίας αξιολόγησης που ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 της εν λόγω απόφασης. Κάθε δεύτερο έτος, τα ΕΣΕ οφείλουν να συνοδεύονται από πολιτική δήλωση υψηλού επιπέδου στην οποία τα σΚΜ θα μπορούν να περιγράφουν τα κύρια επιτεύγματα, να αναφέρουν συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες και να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη συμβολή τους στην εκπλήρωση όλων των πιο δεσμευτικών υποχρεώσεων.

    (5)

    Η παράγραφος 28 της σύστασης του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την αλληλουχία της εκπλήρωσης των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων προβλέπει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος οφείλει να λαμβάνει υπόψη την εν λόγω σύσταση στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την PESCO από το 2022 κι έπειτα, η οποία θα στηρίζει την αξιολόγηση της εκπλήρωσης των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων από κάθε σΚΜ.

    (6)

    Στις 21 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική πυξίδα για την ασφάλεια και την άμυνα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των κρατών μελών να εκπληρώσουν όλες τις δεσμευτικότερες υποχρεώσεις έως το 2025 και να αξιοποιήσουν πλήρως τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία για την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους στον τομέα της ανάπτυξης δυνατοτήτων (4).

    (7)

    Στις 18 Μαΐου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενέκριναν κοινή ανακοίνωση σχετικά με την ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας και τη μελλοντική πορεία (5).

    (8)

    Στις 13 Ιουλίου 2022, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπέβαλε στο Συμβούλιο την ετήσια έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής της PESCO («ετήσια έκθεση»), η οποία καλύπτει, μεταξύ άλλων, την εκπλήρωση των αντίστοιχων υποχρεώσεων από κάθε σΚΜ, σύμφωνα με τα οικεία επικαιροποιημένα και αναθεωρημένα ΕΣΕ.

    (9)

    Με βάση τα ανωτέρω, το Συμβούλιο θα πρέπει συνεπώς να εκδώσει σύσταση με την οποία θα αξιολογείται η πρόοδος των σΚΜ ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της PESCO,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    I.   Στόχος και πεδίο εφαρμογής

    1.

    Στόχος της παρούσας σύστασης είναι να αξιολογηθούν οι συνεισφορές των σΚΜ για την εκπλήρωση των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της PESCO. Η αξιολόγηση βασίζεται στην ετήσια έκθεση για την πορεία εφαρμογής της PESCO που υπέβαλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος στις 13 Ιουλίου 2022 («ετήσια έκθεση») και στα ΕΣΕ που υπέβαλαν τα σΚΜ το 2022, τα οποία συνοδεύονταν από πολιτικές δηλώσεις υψηλού επιπέδου.

    II.   Πορίσματα και συστάσεις

    2.

    Η ετήσια έκθεση παρέχει μια στέρεη βάση για την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής της PESCO, περιλαμβανομένης της εκπλήρωσης των 20 δεσμευτικότερων υποχρεώσεων από κάθε σΚΜ, σύμφωνα με το εθνικό του σχέδιο εφαρμογής.

    3.

    Λαμβανομένων υπόψη του γεωπολιτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, και του διαρκώς εξελισσόμενου τοπίου απειλών, η PESCO εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμο μέσο συνεργασίας και ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων των σΚΜ. Μέσω των προσπαθειών τους, τα σΚΜ συμβάλλουν στην ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να ενεργεί ως πάροχος ασφάλειας και στην εδραίωση της στρατηγικής αυτονομίας της, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητάς της να συνεργάζεται με εταίρους, να προστατεύει τους πολίτες της και να υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά της. Επιπλέον, λαμβανομένων υπόψη των στόχων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής πυξίδας, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της PESCO. Μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και τη διατλαντική ασφάλεια και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του.

    1.   Εθνικά σχέδια εφαρμογής

    4.

    Αναγνωρίζοντας την ανάγκη τα σΚΜ να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και να διευκολύνουν την εφαρμογή όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων το συντομότερο δυνατόν, και έως το τέλος του 2025, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα σΚΜ έχουν σημειώσει, σε διαφορετικό βαθμό, πρόοδο ως προς την υλοποίηση των 20 δεσμευτικότερων υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει μεταξύ τους και ως προς την υλοποίηση έργων. Θα πρέπει ωστόσο να εντείνουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων το αργότερο έως το 2025, όπως ζητήθηκε με τη σύσταση του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την αλληλουχία της εκπλήρωσης των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων, και όπως επαναλαμβάνεται στη στρατηγική πυξίδα. Επιπλέον, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα σΚΜ:

    α)

    συνέχισαν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες τους και ανέφεραν ότι σχεδιάζουν περαιτέρω αυξήσεις το 2022 και την περίοδο 2023-2025, μεταξύ άλλων ως αντίδραση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτή η θετική τάση όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και τις αμυντικές επενδύσεις θα πρέπει να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, ενώ τα περισσότερα σΚΜ θα πρέπει επίσης να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας, ώστε να επιτύχουν το συμφωνηθέν 2 % των συνολικών αμυντικών δαπανών (συλλογικό κριτήριο). Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν πλήρως υπόψη τα διαθέσιμα εργαλεία και οι δομές της ΕΕ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές τους, μεταξύ των οποίων ο νεοσυσταθείς κόμβος καινοτομίας για την άμυνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και το πρόγραμμα καινοτομίας της ΕΕ στον τομέα της άμυνας εντός της Επιτροπής,

    β)

    έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά τη δέσμευση για αύξηση του αριθμού των συνεργατικών έργων αμυντικών δυνατοτήτων και των σχετικών επενδύσεων στην προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και στην έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας. Για να λάβουν υπόψη τις προτεραιότητες ανάπτυξης δυνατοτήτων της ΕΕ και να επιτύχουν τα συμφωνηθέντα συλλογικά κριτήρια (20 % του συνόλου των δαπανών για τη συνεργατική έρευνα και τεχνολογία στον τομέα της άμυνας, 35 % του συνόλου των δαπανών για τις συνεργατικές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού), τα σΚΜ θα πρέπει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες και τα υφιστάμενα εργαλεία της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και θα πρέπει να αυξήσουν και να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις συνεργατικές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας σε επίπεδο ΕΕ (6). Εν προκειμένω, προτρέπονται να αξιοποιήσουν πλήρως τα πορίσματα και τις συστάσεις της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας (CARD), ιδίως τις ευκαιρίες συνεργασίας και τους τομείς εστίασης. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική πυξίδα, καλούνται επίσης να σημειώσουν πρόοδο ως προς τις νέες ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο της PESCO, όπως η προώθηση των κοινών προμηθειών, μεταξύ άλλων σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης σχετικά με την ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας και τη μελλοντική πορεία (DIGA),

    γ)

    διατήρησαν εν γένει ή αύξησαν ελαφρώς τη συνεισφορά τους στις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κενά τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν επειγόντως. Τα σΚΜ θα πρέπει να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την εκπλήρωση των επιχειρησιακών δεσμεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή του ενιαίου συνόλου δυνάμεων, δεδομένου ότι οι συνεισφορές σε αποστολές και επιχειρήσεις εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό. Τα σΚΜ θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στα δυναμολόγια των ομάδων μάχης της ΕΕ και στη βάση δεδομένων για την ταχεία αντίδραση. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουν ιδιαίτερα ελλείψεις στρατηγικών δυνατοτήτων, και συγκεκριμένα τους στόχους για τις δυνατότητες με υψηλό αντίκτυπο. Επιπρόσθετα, τα σΚΜ θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της κοινής χρηματοδότησης των αποστολών και επιχειρήσεων ΚΠΑΑ, επίσης στο πλαίσιο της ικανότητας ταχείας ανάπτυξης (ΙΤΑ) της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω επανεξέτασης του πεδίου εφαρμογής και του ορισμού των κοινών δαπανών για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και την τόνωση της συμμετοχής σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, καθώς και σε δαπάνες που σχετίζονται με ασκήσεις. Οι εργασίες για τον καθορισμό των παραμέτρων δίκαιου μεριδίου συνεισφοράς σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, όπως ζητείται στη σύσταση του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την αλληλουχία της εκπλήρωσης των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι σημαντικό για να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν τα σΚΜ ώστε να αυξήσουν τη συνεισφορά τους, αναλόγως των μέσων που διαθέτουν και των δυνατοτήτων τους, σε αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ, διασφαλίζοντας διαφάνεια μεταξύ τους όσον αφορά την εκπλήρωση των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους,

    δ)

    έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο ως προς τη χρήση των εργαλείων και των διαδικασιών σχεδιασμού και ανάπτυξης δυνατοτήτων της Ένωσης ως κατευθύνσεων για τον εθνικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Τα σΚΜ παροτρύνονται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για πιο συστηματική και ενεργό χρήση των εν λόγω εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων της CARD, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους και να ξεπεραστούν οι ελλείψεις δυνατοτήτων με συνεργατικό τρόπο,

    ε)

    δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για την εκπλήρωση της δέσμευσης για συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων δυνατοτήτων. Η χρήση μιας ευρωπαϊκής συνεργατικής προσέγγισης παραμένει περιορισμένη και θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Στα ΕΣΕ τους, τα σΚΜ εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των συστάσεων της CARD σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως των ευκαιριών συνεργασίας που έχουν εντοπιστεί. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις ευκαιρίες αυτές στον εθνικό σχεδιασμό τους κατά συστηματικό τρόπο και να υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με αυτές στα ΕΣΕ τους. Τα σΚΜ θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν περαιτέρω για την εξασφάλιση δυνατοτήτων προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές διοίκησης και ελέγχου της ΕΕ, ιδίως η Στρατιωτική Δυνατότητα Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) ως η προτιμώμενη δομή διοίκησης και ελέγχου, καθώς και προκειμένου να καταστεί λειτουργική η ΙΤΑ της ΕΕ, σε συμμόρφωση με τη στρατηγική πυξίδα. Το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι έχει διασφαλιστεί και θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται σε περιπτώσεις επικάλυψης απαιτήσεων η συνοχή των αποτελεσμάτων του CDP με την CARD, αφενός, και με τις αντίστοιχες διαδικασίες του ΝΑΤΟ, όπως η διαδικασία αμυντικής σχεδίασης του ΝΑΤΟ, αφετέρου, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται η διαφορετική φύση των δύο οργανισμών και των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και συμμετοχών τους,

    στ)

    έχουν αποδείξει ότι ο ΕΟΑ χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως το ευρωπαϊκό φόρουμ για την ανάπτυξη δυνατοτήτων. Ωστόσο, το επίπεδο των επενδύσεων σε έργα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ΕΟΑ παραμένει χαμηλό και θα πρέπει να αυξηθεί, μεταξύ άλλων με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΑ ως φόρουμ για την ανάπτυξη δυνατοτήτων,

    ζ)

    έχουν παράσχει σαφέστερες ενδείξεις ότι συμμετέχουν σε συνεργατικά έργα, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας (ΕΒΤΒΑ) σε ολόκληρη την Ένωση, μεταξύ άλλων αξιοποιώντας πρωτοβουλίες για την από κοινού προμήθεια αμυντικών δυνατοτήτων. Ωστόσο, τα σΚΜ θα πρέπει να αποτυπώσουν περαιτέρω τις αρχές αυτές στις αντίστοιχες βιομηχανικές πολιτικές και τις στρατηγικές αγορών τους.

    5.

    Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η αξιολόγηση των επικαιροποιημένων ΕΣΕ επιβεβαίωσε ότι η υλοποίηση αρκετών δεσμεύσεων εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον στόχο εκπλήρωσής τους έως το 2025. Κατά την περαιτέρω εφαρμογή της PESCO, κάθε σΚΜ παροτρύνεται, ως εκ τούτου, να λάβει υπόψη τα πορίσματα και τις συστάσεις που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση και να επανεξετάσει αναλόγως τη συνεισφορά του στην εκπλήρωση των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων. Τα σΚΜ καλούνται να κοινοποιήσουν αναλυτικότερες πληροφορίες στα ΕΣΕ τους για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη δεύτερη αρχική φάση της PESCO. Η επίδειξη διαρκούς ανοδικής πορείας παραμένει καθοριστικής σημασίας ώστε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω βήματα για την εκπλήρωση όλων των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων της PESCO έως το 2025. Ως εκ τούτου, η γραμματεία της PESCO θα πρέπει να διοργανώσει ειδικό εργαστήριο για τον προσδιορισμό τρόπων αντιμετώπισης των πιο απαιτητικών δεσμεύσεων, πριν από την επόμενη επικαιροποίηση των ΕΣΕ.

    6.

    Όλα τα ΕΣΕ των σΚΜ συνοδεύονται από πολιτική δήλωση υψηλού επιπέδου, στην οποία περιγράφονται τα κύρια επιτεύγματα και αναφέρονται συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες και συνεισφορές στην εκπλήρωση των δεσμευτικότερων υποχρεώσεων. Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία των πολιτικών δηλώσεων για την παρουσίαση των θέσεων των σΚΜ. Υπογραμμίζει τη σημασία διασφάλισης της αναγκαίας ανάληψης πολιτικής ευθύνης και στήριξης για την προώθηση συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο. Το 2024, και στη συνέχεια ανά διετία, θα πρέπει τα ΕΣΕ των σΚΜ να συνοδεύονται και πάλι από μια τέτοια πολιτική δήλωση υψηλού επιπέδου.

    7.

    Τα περισσότερα σΚΜ έχουν ήδη αξιοποιήσει την ψηφιακή πλατφόρμα που ανέπτυξε ο ΕΟΑ για να υποβάλουν τα ΕΣΕ τους. Τα σΚΜ παροτρύνονται να εξακολουθήσουν να το πράττουν στο μέλλον, καθώς αυτό θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν δεδομένα που έχουν ήδη υποβάλει στο πλαίσιο σχετικών αμυντικών πρωτοβουλιών της Ένωσης και να ελαφρύνουν τον διοικητικό φόρτο.

    2.   Έργα PESCO

    8.

    Με την έγκριση 14 νέων έργων στο πλαίσιο του τέταρτου κύματος έργων PESCO τον Νοέμβριο του 2021 (7), ο αριθμός των έργων PESCO ανήλθε σε 60, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των 20 δεσμευτικότερων υποχρεώσεων και επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αξία του πλαισίου της PESCO για την ανάπτυξη συνεργατικών έργων. Η έγκριση έργων PESCO με τα οποία αξιοποιούνται συνεργατικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τομέων εστίασης που προσδιορίστηκαν από την CARD, κατέδειξε την ύπαρξη ολοένα μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ των δύο πρωτοβουλιών.

    9.

    Το Συμβούλιο προτρέπει τα σΚΜ να χρησιμοποιήσουν το πέμπτο κύμα έργων PESCO, που πρόκειται να εγκριθεί το 2023, για να δρομολογήσουν έργα στρατηγικής σημασίας με στόχο την παροχή κρίσιμων δυνατοτήτων και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων, μεταξύ άλλων σε συμμόρφωση με τις απορρέουσες από το CDP προτεραιότητες ανάπτυξης δυνατοτήτων της ΕΕ, και τις κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής πυξίδας. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι το επικείμενο πέμπτο κύμα παρέχει τη δυνατότητα να σημειωθεί πρόοδος ως προς τα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου της CARD, ιδίως με μεγαλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών συνεργασίας που έχουν εντοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων όσων εστιάζουν σε επιχειρησιακές πτυχές, καθώς και των τομέων εστίασης. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η PESCO παραμένει διαδικασία καθοδηγούμενη από τα κράτη μέλη και καλεί τη γραμματεία της PESCO να στηρίξει τη δημιουργία προτάσεων έργων, καθώς και την περαιτέρω πρόοδό τους κατά περίπτωση, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα νέα έργα είναι καλύτερα προετοιμασμένα και υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, ακόμη και κατά το πέμπτο κύμα.

    10.

    Το Συμβούλιο σημειώνει ότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου των έργων PESCO προς το Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου, σημειώθηκε εν γένει πρόοδος όσον αφορά τα έργα, με 18 εξ αυτών, από όλους τους τομείς, να φθάνουν ήδη στη φάση εκτέλεσης, ενώ για δύο έχει ήδη επιτευχθεί η πλήρης επιχειρησιακή τους δυνατότητα. Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι σχεδόν τα μισά έργα αναμένεται να αποφέρουν απτά αποτελέσματα έως το 2025. Σε αυτά περιλαμβάνεται το 77 % (20 από τα 26) των έργων που προσδιορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2020, σχετικά με τη στρατηγική επισκόπηση της PESCO 2020 ως έργα τα οποία αναμένεται να αποφέρουν αποτελέσματα εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος. Τα σΚΜ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου της γραμματείας της PESCO για τη στήριξη της υλοποίησης έργων, ιδίως αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη του ΕΟΑ ως πλαίσιο για την υλοποίηση έργων από κοινού ανάπτυξης δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων διαχείρισης έργων που έχουν ήδη παρασχεθεί στα σΚΜ, και την εμπειρογνωμοσύνη του στρατιωτικού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε επιχειρησιακές πτυχές. Επιπλέον, τα σΚΜ, με την κατάλληλη υποστήριξη από τη γραμματεία της PESCO, θα πρέπει να ενισχύσουν τη στρατηγική επικοινωνία σχετικά με την εξέλιξη των έργων και τη χρησιμότητά τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Τα σΚΜ θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κύκλου μαθημάτων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας για τη διαχείριση των έργων PESCO.

    11.

    Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο σημειώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται δυσκολίες κατά την υλοποίηση ορισμένων άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων των έργων. Το Συμβούλιο τονίζει ότι τα σΚΜ θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων, όπως έχει προγραμματιστεί, ιδίως για τα έργα που καταρτίστηκαν επίσημα το 2018 και δεν έχουν ακόμη αποφέρει απτά αποτελέσματα. Όταν τα μέλη του έργου διαπιστώνουν ότι τα έργα δεν μπορούν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τα εν λόγω έργα θα πρέπει να αναζωογονούνται ή να περατώνονται, προκειμένου να διασφαλίζονται η συνάφεια, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία όλων των έργων PESCO. Στο ίδιο πνεύμα, οι δραστηριότητες των νέων έργων ζητείται να ξεκινούν εντός έξι μηνών από την αποδοχή τους στο πλαίσιο της PESCO. Όσον αφορά την πρόοδο των έργων PESCO, τα σΚΜ ενδέχεται να ζητήσουν από τη γραμματεία της PESCO να παράσχει σχετική αξιολόγηση. Επιπλέον, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι που προσδιορίστηκαν ως προς την υλοποίηση των έργων, τα μέλη των έργων θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για ένα εφικτό πεδίο εφαρμογής, τα ενδεικτικά χρονοδιαγράμματά του και την κατανομή των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση έργων PESCO, μεταξύ άλλων αναζητώντας χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπου είναι δυνατόν. Η γραμματεία της PESCO θα μπορούσε να κληθεί να συγκεντρώσει βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων PESCO και να τις κοινοποιήσει στα σΚΜ με τη μορφή οδηγού για τους συντονιστές έργων.

    12.

    Η γραμματεία της PESCO θα μπορούσε επίσης να προτείνει και να διευκολύνει τις συνεδριάσεις μεταξύ ομάδων έργων PESCO με προσδιορισμένες συνέργειες και κοινά σημεία, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και την αύξηση του αντικτύπου και της αποδοτικότητάς τους, την εξοικονόμηση πόρων και την αποφυγή περιττών αλληλεπικαλύψεων. Για έργα που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, η γραμματεία της PESCO θα μπορούσε να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις συζητήσεις σχετικά με τη χρήση των διαθέσιμων δυνατοτήτων και των σχετικών δομών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επακόλουθων έργων.

    13.

    Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι, σε συμφωνία με την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/1639 του Συμβουλίου (8) και σε συνέχεια των αποφάσεων (ΚΕΠΠΑ) 2021/748 (9), (ΚΕΠΠΑ) 2021/749 (10) και (ΚΕΠΠΑ) 2021/750 του Συμβουλίου (11), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς και η Νορβηγία προσχώρησαν στο έργο Στρατιωτική Κινητικότητα τον Δεκέμβριο του 2021.

    Υπενθυμίζει ότι εταίροι που πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις θα μπορούσαν κατ’ εξαίρεση να κληθούν να συμμετάσχουν σε μεμονωμένα έργα PESCO στο μέλλον, σύμφωνα με τη διαδικασία πρόσκλησης που περιλαμβάνεται στην απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/1639, και σημειώνει το ενδιαφέρον αρκετών εταίρων της ΕΕ να συμμετάσχουν σε έργα PESCO. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο προσβλέπει στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο έργο Στρατιωτική Κινητικότητα, μετά την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2022/2244 του Συμβουλίου (12).

    ΙΙΙ.   Μελλοντική πορεία

    14.

    Τα σΚΜ καλούνται να επικαιροποιήσουν τα ΕΣΕ τους και να τα υποβάλουν στη γραμματεία της PESCO έως τις 10 Μαρτίου 2023.

    15.

    Τα σΚΜ παροτρύνονται να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο ως προς την εφαρμογή των 20 δεσμευτικότερων υποχρεώσεων, με σκοπό την εκπλήρωσή τους έως το 2025, και ως προς την υλοποίηση των σχετικών έργων, λαμβανομένων υπόψη των προτάσεων που περιγράφονται στην παρούσα σύσταση. Οι τακτικές πολιτικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των σΚΜ και του Ύπατου Εκπροσώπου, καθώς και στους κόλπους των αντίστοιχων προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου και σε άλλες σχετικές συνθέσεις, θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν πολιτική δυναμική και ενισχυμένη πολιτική ευθύνη των σΚΜ. Το Συμβούλιο καλεί τη γραμματεία της PESCO να αναλάβει τον υποστηρικτικό της ρόλο, στο πλαίσιο των δράσεων που προσδιορίζονται στην παρούσα σύσταση, μεταξύ άλλων μέσω της διοργάνωσης ειδικών εργαστηρίων.

    16.

    Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η PESCO, τόσο μέσω των δεσμευτικότερων υποχρεώσεών της, όσο και μέσω συνεργατικών έργων, αποτελεί πολύτιμο μέσο συνεργασίας, ιδίως υπό το πρίσμα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Το πλαίσιο της PESCO είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη της εφαρμογής της στρατηγικής πυξίδας, τη συνεκτίμηση των προτεραιοτήτων ανάπτυξης δυνατοτήτων της ΕΕ και την πλήρη αξιοποίηση των πορισμάτων της CARD, ιδίως των προσδιορισμένων ευκαιριών συνεργασίας, λαμβανομένης υπόψη της κοινής ανακοίνωσης για την DIGA, καθώς και για την ενίσχυση της EDTIB σε ολόκληρη την Ένωση. Το Συμβούλιο ζητεί επίσης να επισπευσθούν οι εργασίες για τη βελτίωση της συνοχής των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών, την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την παροχή πιο συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Εκφράζει ικανοποίηση για τη διεξαγωγή της πρώτης ετήσιας υπουργικής συνόδου στον τομέα της άμυνας σχετικά με τις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ που αφορούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων, με πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων μορφών, η οποία θα στηρίξει περαιτέρω τη συνοχή των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ.

    17.

    Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι τα σΚΜ, στο πλαίσιο της διαδικασίας στρατηγικής επανεξέτασης της PESCO που θα διεξαχθεί πριν από το τέλος της δεύτερης αρχικής φάσης της PESCO το 2025 και όπως αναφέρεται στην κοινοποίηση της PESCO, στην οποία υπενθυμίζεται επίσης ο ειδικός χαρακτήρας της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών, θα αξιολογήσουν την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της PESCO και θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για νέες υποχρεώσεις, με σκοπό να δρομολογηθεί ένα νέο στάδιο προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας. Το Συμβούλιο προτρέπει τα σΚΜ, με την υποστήριξη της γραμματείας της PESCO, να ξεκινήσουν το 2023 συζητήσεις σχετικά με την επικείμενη στρατηγική επισκόπηση, μεταξύ άλλων σχετικά με πιθανά χρονοδιαγράμματα και ορόσημα.

    Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2022.

    Για το Συμβούλιο

    Ο/Η Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 331 της 14.12.2017, σ. 57.

    (2)  ΕΕ C 88 της 8.3.2018, σ. 1.

    (3)  ΕΕ C 464 της 17.11.2021, σ. 1.

    (4)  Έγγραφο 7371/22.

    (5)  JOIN(2022) 24 final.

    (6)  Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση σχετικά με την ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας και τη μελλοντική πορεία, το μερίδιο της συνεργατικής προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού μειώθηκε κατά μέσο όρο από 11 % το 2020 σε περίπου 8 % το 2021, ενώ οι συνδυασμένες δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας ανήλθαν στο 1,2 % των συνολικών αμυντικών δαπανών το 2020.

    (7)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/2008 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2021, για την τροποποίηση και την επικαιροποίηση της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2018/340 για την κατάρτιση του καταλόγου των έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) (ΕΕ L 407 της 17.11.2021, σ. 37).

    (8)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/1639 του Συμβουλίου, της 5ης Νοεμβρίου 2020, που θεσπίζει τις γενικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν κατ’ εξαίρεση να κληθούν τρίτα κράτη να συμμετάσχουν σε μεμονωμένα έργα της PESCO (ΕΕ L 371 της 6.11.2020, σ. 3.)

    (9)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/748 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2021, για τη συμμετοχή του Καναδά στο έργο Στρατιωτική Κινητικότητα της PESCO (ΕΕ L 160 της 7.5.2021, σ. 106).

    (10)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/749 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2021, για τη συμμετοχή του Βασιλείου της Νορβηγίας στο έργο Στρατιωτική Κινητικότητα της PESCO (ΕΕ L 160 της 7.5.2021, σ. 109).

    (11)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/750 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2021, για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο έργο Στρατιωτική Κινητικότητα της PESCO (ΕΕ L 160 της 7.5.2021, σ. 112).

    (12)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2022/2244 του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2022 σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στο έργο Στρατιωτική Κινητικότητα της PESCO (ΕΕ L 295 της 15.11.2022, σ. 22).


    Top