EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32022D2269
Council Decision (CFSP) 2022/2269 of 18 November 2022 on Union support for the implementation of a project ‘Promoting Responsible Innovation in Artificial Intelligence for Peace and Security’
Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2022/2269 του Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2022 σχετικά με την ενωσιακή υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου «Προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια»
Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2022/2269 του Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2022 σχετικά με την ενωσιακή υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου «Προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια»
ST/14096/2022/INIT
OJ L 300, 21.11.2022, p. 11–20
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
21.11.2022 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
L 300/11 |
ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2022/2269 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
της 18ης Νοεμβρίου 2022
σχετικά με την ενωσιακή υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου «Προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια»
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,
Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) |
Η «Συνολική Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του 2016 υπογραμμίζει ότι η Ένωση θα εντείνει τη συμβολή της στη συλλογική ασφάλεια. |
(2) |
Στη στρατηγικής της Ένωσης του 2018 κατά των παράνομων πυροβόλων όπλων, φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους, με τίτλο «Ασφαλίζοντας τα όπλα, προστατεύοντας τους πολίτες», σημειώθηκε ότι η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα σχετικά μέσα για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα της αξιόπιστης και οικονομικά αποδοτικής τεχνολογίας για την προστασία των SALW και των πυρομαχικών τους και τον μετριασμό των κινδύνων εκτροπής. Επιπλέον, το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του σχετικά με την έγκριση της εν λόγω στρατηγικής, επισήμανε τις εξελίξεις στο περιβάλλον ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής απειλής εντός της Ένωσης, και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την τεχνολογία των SALW που επηρεάζουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την εν λόγω απειλή. |
(3) |
Η ανακοίνωση της Επιτροπής του 2018 με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη για την Ευρώπη» σημειώνει ότι η κατευθυντήρια αρχή κάθε υποστήριξης προς τη σχετική με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έρευνα θα είναι η ανάπτυξη «υπεύθυνης ΤΝ». Σημειώνει επίσης ότι, δεδομένου ότι η ΤΝ είναι εύκολα εμπορεύσιμη σε διασυνοριακό επίπεδο, μόνο παγκόσμιες λύσεις θα είναι βιώσιμες στον εν λόγω τομέα και ότι η Ένωση θα προωθήσει τη χρήση της ΤΝ και των τεχνολογιών εν γένει, ώστε να συμβάλει στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, στη στήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). |
(4) |
Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ σημείωσε στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του 2019 «AI for Good» ότι, για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της ΤΝ και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε - κυβερνήσεις, βιομηχανία, ακαδημαϊκοί κύκλοι και κοινωνία των πολιτών - προκειμένου να αναπτύξουμε τα πλαίσια και τα συστήματα που επιτρέπουν την υπεύθυνη καινοτομία. |
(5) |
Η Ένωση επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της «υπεύθυνης ΤΝ», της συλλογικής ασφάλειας και της δυνατότητας αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η ΤΝ για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ, καθώς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια. |
(6) |
Η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει την υλοποίηση του έργου «Προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια», |
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
1. Με σκοπό την εφαρμογή της «Συνολικής Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της Ένωσης κατά των παράνομων πυροβόλων όπλων, των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους με τίτλο «Ασφαλίζοντας τα όπλα, προστατεύοντας τους πολίτες», καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη για την Ευρώπη», η Ένωση υποστηρίζει την υλοποίηση του έργου «Προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια».
2. Οι δραστηριότητες του έργου που θα υποστηριχθούν από την Ένωση έχουν τον ειδικό στόχο να στηρίξουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή της μη στρατιωτικής κοινότητας τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον μετριασμό των κινδύνων που ενδέχεται να συνεπάγεται η εκτροπή και η κατάχρηση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, με τους εξής τρόπους:
— |
με την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους εκτροπής και κατάχρησης και, με τη σειρά τους, να δημιουργήσουν κινδύνους ή ευκαιρίες για την ειρήνη και την ασφάλεια, |
— |
με την προώθηση υπεύθυνων διαδικασιών, μεθόδων και εργαλείων καινοτομίας που μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ειρηνικής εφαρμογής των μη στρατιωτικών καινοτομιών και της υπεύθυνης διάδοσης των γνώσεων στον τομέα της ΤΝ. Για τον σκοπό αυτόν, το έργο θα στηρίξει δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, έρευνας και συμμετοχής που ενισχύουν την ικανότητα εντός της παγκόσμιας μη στρατιωτικής κοινότητας ΤΝ να συμπεριλάβει και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια που ενέχει η εκτροπή και η κατάχρηση της μη στρατιωτικής ΤΝ από ανεύθυνους φορείς μέσω υπεύθυνων διαδικασιών καινοτομίας και ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των προσπαθειών μετριασμού του κινδύνου στην υπεύθυνη ΤΝ στον μη στρατιωτικό τομέα και των προσπαθειών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην κοινότητα του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης σε διακυβερνητικό επίπεδο. |
3. Το έργο και οι δραστηριότητες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 δεν αποσκοπούν στη θέσπιση οποιωνδήποτε νέων προτύπων, αρχών ή ρυθμίσεων, ούτε παρεμβαίνουν σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Απεναντίας, η πρόθεση είναι να αναπτυχθούν μη στρατιωτικές προσπάθειες υπεύθυνης καινοτομίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι κίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια που ενέχει η εκτροπή και η κατάχρηση της μη στρατιωτικής ΤΝ από ανεύθυνους φορείς και να παρασχεθεί εκπαίδευση σχετικά με τις υφιστάμενες σχετικές διακυβερνητικές προσπάθειες.
4. Αναλυτική περιγραφή του έργου εκτίθεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 2
1. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος») είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.
2. Η τεχνική υλοποίηση του έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1 πραγματοποιείται από το Γραφείο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNODA), με την υποστήριξη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).
3. Το UNODA, με την υποστήριξη του SIPRI, εκτελεί τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου. Προς τούτο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με το UNODA και το SIPRI.
Άρθρο 3
1. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από την Ένωση έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1 ανέρχεται σε 1 782 285,71 EUR.
2. Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται με το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό αναφοράς γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
3. Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό αναφοράς που ορίζεται στην παράγραφο 1. Για τον σκοπό αυτό, συνάπτει συμφωνία συνεισφοράς με το UNODA. Η εν λόγω συμφωνία συνεισφοράς ορίζει ότι το UNODA οφείλει να εξασφαλίζει την προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, αναλόγως του ύψους της.
4. Η Επιτροπή επιδιώκει τη σύναψη της αναφερόμενης στην παράγραφο 3 συμφωνίας συνεισφοράς το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτήν και για την ημερομηνία σύναψης της εν λόγω συμφωνίας.
Άρθρο 4
1. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, βάσει τριμηνιαίων κοινών εκθέσεων που εκπονεί το UNODA και το SIPRI. Οι εν λόγω εκθέσεις χρησιμεύουν ως βάση για την αξιολόγηση στην οποία προβαίνει το Συμβούλιο.
2. Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές της υλοποίησης του έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1.
Άρθρο 5
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.
Λήγει 36 μήνες μετά τη σύναψη της αναφερόμενης στο άρθρο 3 παράγραφος 3 συμφωνίας συνεισφοράς. Ωστόσο, η παρούσα απόφαση λήγει έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της, αν δεν έχει συναφθεί εν τω μεταξύ τέτοιου είδους συμφωνία.
Βρυξέλλες, 18 Νοεμβρίου 2022.
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
M. BEK
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΟΥ
Προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια
1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η πρόσφατη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει απελευθερώσει νέες δυνατότητες για τη στήριξη και τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, για παράδειγμα, μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων σε τομείς όπως η έγκαιρη προειδοποίηση για συγκρούσεις και η επαλήθευση του ελέγχου των όπλων και των εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η πρόοδος αυτή επέτρεψε τη δημιουργία νέων μέσων για τη πρόκληση ή την επιδείνωση εντάσεων, συγκρούσεων και ανασφάλειας μεταξύ και εντός κρατών. Οι κίνδυνοι που ενέχουν ορισμένες εφαρμογές της ΤΝ, όπως τα φονικά αυτόνομα οπλικά συστήματα, έχουν αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα ανησυχίας για την κοινότητα ελέγχου των όπλων. Ένας παράγοντας κινδύνου που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, για την αντιμετώπιση του οποίου ο έλεγχος των όπλων και οι διπλωματικές προσπάθειες ενδέχεται να είναι προς το παρόν ανεπαρκείς, είναι η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς, συμπεριλαμβανομένων κακόβουλων μη κρατικών φορέων, όπως η κατάχρηση των παραγωγικών ανταγωνιστικών δικτύων (GAN) για την παραγωγή βαθιά ψευδούς περιεχομένου (deepfakes) για εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Η ΤΝ είναι μια βασική τεχνολογία με μεγάλες δυνατότητες γενικής χρήσης. Η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της ΤΝ που αναπτύσσονται για μη στρατιωτικές εφαρμογές θα μπορούσαν να είναι (σχετικά εύκολα) προσβάσιμες και αναπροσαρμοζόμενες από ορισμένους φορείς για επιβλαβείς ή ανατρεπτικές χρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής τεχνολογίας δεν είναι νέα φαινόμενα ούτε αφορούν μόνο τον τομέα της ΤΝ. Στον συναφή τομέα της ρομποτικής, χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εργαλειοποίηση και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναψυχής από το Daesh/ISIS στη Συρία. Ωστόσο, στην περίπτωση της ΤΝ, το πρόβλημα περιπλέκεται από πολλούς παράγοντες: την άυλη και ταχέως μεταβαλλόμενη φύση των αλγόριθμων και των δεδομένων της ΤΝ, η οποία καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της μεταφοράς/διάδοσής τους· τον ηγετικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στο οικοσύστημα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας και την επακόλουθη ανάγκη προστασίας των ιδιόκτητων αλγορίθμων· και την παγκόσμια διαθεσιμότητα της ανθρώπινης εμπειρογνωμοσύνης και των υλικών πόρων που μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις τεχνολογίες ΤΝ. Εν τω μεταξύ, όσοι εργάζονται στο πεδίο της ΤΝ στον μη στρατιωτικό τομέα εξακολουθούν πολύ συχνά να αγνοούν τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν η εκτροπή και η κακή χρήση του έργου τους στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ή διστάζουν να συμμετάσχουν στις υφιστάμενες συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους της ΤΝ όσον αφορά τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση.
Είναι αναγκαίο να υποστηριχτεί η μεγαλύτερη συμμετοχή της μη στρατιωτικής κοινότητας ΤΝ στην κατανόηση και τον μετριασμό των κινδύνων για την ειρήνη και την ασφάλεια που συνδέονται με την εκτροπή και την κακή χρήση της μη στρατιωτικής τεχνολογίας ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) και το Γραφείο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNODA), αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μεγαλύτερης προώθησης της υπεύθυνης καινοτομίας στην παγκόσμια μη στρατιωτική κοινότητα ΤΝ. Οι προηγούμενες εργασίες του SIPRI και του UNODA κατέδειξαν ότι η υπεύθυνη καινοτομία, ως μηχανισμός αυτοδιακυβέρνησης, θα μπορούσε να παράσχει στην παγκόσμια μη στρατιωτική κοινότητα ΤΝ πρακτικά εργαλεία και μεθόδους για τον εντοπισμό καθώς και για την πρόληψη και τον μετριασμό των κινδύνων που θα μπορούσαν να ενέχουν η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι εργασίες του SIPRI και του UNODA προσδιόρισαν επίσης μεθοδολογίες και διάφορες εν εξελίξει μη στρατιωτικές πρωτοβουλίες για υπεύθυνη ΤΝ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ευαισθητοποίηση της μη στρατιωτικής κοινότητας ΤΝ σε θέματα ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης, σε συζητήσεις εμπειρογνωμόνων και κρατικές θέσεις σχετικά με την υπεύθυνη ανάπτυξη, τη διάδοση και τη χρήση της ΤΝ, καθώς και σε διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις εργασίες σχετικά με την ευθύνη του αμυντικού τομέα. (1) Σε μεγάλο βαθμό σε αυτές οι προηγούμενες εργασίες αναγνωρίστηκε σαφώς ως κεντρικό στοιχείο κάθε αποτελεσματικής υπεύθυνης προσπάθειας καινοτομίας η συνεργασία με σπουδαστές, που εξακολουθούν να ασχολούνται με την ΤΝ στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).
2. ΣΤΟΧΟΙ
Τα έργα αυτά αποσκοπούν στη στήριξη της μεγαλύτερης συμμετοχής της μη στρατιωτικής κοινότητας ΤΝ στον μετριασμό των κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. Προς τούτο, έχουν ως στόχο, αφενός, να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση των κινδύνων εκτροπής και κακής χρήσης και, με τη σειρά τους, να δημιουργήσουν κινδύνους ή ευκαιρίες για την ειρήνη και την ασφάλεια, και, αφετέρου, να προωθήσουν υπεύθυνες διαδικασίες, μεθόδους και εργαλεία καινοτομίας που να μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ειρηνικής εφαρμογής των μη στρατιωτικών καινοτομιών και της υπεύθυνης διάδοσης των γνώσεων για την ΤΝ. Για τον σκοπό αυτό, στηρίζουν δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, έρευνας και συμμετοχής οι οποίες i) θα ενισχύσουν την ικανότητα εντός της παγκόσμιας μη στρατιωτικής κοινότητας ΤΝ να λαμβάνει υπόψη και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια που ενέχουν η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής ΤΝ από ανεύθυνους φορείς μέσω υπεύθυνων διαδικασιών καινοτομίας· και ii) θα ενισχύσουν τη σύνδεση μεταξύ των προσπαθειών μετριασμού των κινδύνων στην υπεύθυνη ΤΝ στον μη στρατιωτικό τομέα και εκείνων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην κοινότητα του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης σε διακυβερνητικό επίπεδο. Κυρίως, δεν έχουν ως αντικείμενο τη θέσπιση νέων προτύπων, αρχών ή ρυθμίσεων, ούτε αποσκοπούν στο να εισχωρήσουν σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών. Αντιθέτως, σκοπεύουν να αναπτύξουν μη στρατιωτικές προσπάθειες υπεύθυνης καινοτομίας ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια που ενέχουν η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής ΤΝ από ανεύθυνους φορείς, και να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τις υφιστάμενες σχετικές διακυβερνητικές προσπάθειες.
Προκειμένου να προσεγγίσουν και να επηρεάσουν αποτελεσματικά τη μη στρατιωτική κοινότητα ΤΝ, τα έργα εφαρμόζουν μια τριπλή προσέγγιση, με στόχο
α) |
τη συνεργασία με εκπαιδευτικούς — Συνεργασία με επιλεγμένους εκπαιδευτικούς και σχεδιαστές ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών για την ανάπτυξη και την προώθηση εκπαιδευτικού υλικού που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση της συνεκτίμησης των κινδύνων για την ειρήνη και την ασφάλεια που απορρέουν από την εκτροπή και την κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς στην κατάρτιση μελλοντικών επαγγελματιών στον τομέα της ΤΝ (π.χ. σε μαθήματα σχετικά με τη δεοντολογία στην ΤΝ και την υπεύθυνη καινοτομία)· |
β) |
τη συνεργασία με σπουδαστές — Επιλεγμένοι σπουδαστές στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από όλο τον κόσμο θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κίνδυνοι που ενέχουν για την ειρήνη και την ασφάλεια η εκτροπή και η κακή χρήση μη στρατιωτικής ανάπτυξης ΤΝ από ανεύθυνους φορείς μπορούν να προσδιοριστούν, να προληφθούν ή να μετριαστούν κατά τη διαδικασία έρευνας και καινοτομίας ή μέσω άλλων διαδικασιών διακυβέρνησης· και |
γ) |
συνεργασία με τον κλάδο της ΤΝ — Συνεργασία με επαγγελματικές ενώσεις και φορείς τυποποίησης, όπως το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) με στόχο i) τη διάδοση σε τεχνικούς επαγγελματίες προσαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού και δραστηριοτήτων συμμετοχής· ii) τη στήριξη των θετικών χρήσεων της ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια· και iii) τη διευκόλυνση του διαλόγου και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα σχετικά με τον τρόπο μετριασμού του κινδύνου εκτροπής και κακής χρήσης της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. |
Μια τέτοια προσέγγιση διευκολύνει την πρόσβαση των έργων στην κοινότητα της ΤΝ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των σημερινών επαγγελματιών αλλά και των μελλοντικών γενεών. Επιτρέπει επίσης τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, βιομηχανικών και άλλων στεγανών τομέων και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των μελλοντικών προσπαθειών με τη δημιουργία δικτύων πέραν των ορίων αυτών.
Τα έργα επιδιώκουν επίσης να αξιοποιήσουν την ικανότητα συσπείρωσης και την εμπειρία του SIPRI και του UNODA για να επηρεάσουν την κοινότητα της ΤΝ σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο τα ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΕ. Το SIPRI και το UNODA βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσεγγίσουν τους φορείς της ΤΝ από ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική και να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους. Και οι δύο φορείς διαθέτουν επίσης πείρα σε άλλους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις διπλής χρήσης και διάδοσης, συμπεριλαμβανομένης της βιοτεχνολογίας. Τα έργα επιδιώκουν επίσης να αξιοποιήσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως α) την ύπαρξη προηγμένων πολυμερών διαδικασιών για υπεύθυνη ΤΝ· β) το υψηλό επίπεδο συμμετοχής και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα αφοπλισμού, ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης στην ΕΕ· γ) την ποικιλομορφία των δεσμών που έχουν οι ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί στην ΕΕ με άλλες περιοχές, ιδίως με τις χώρες του Νότου, των οποίων η συμμετοχή θα αποτελέσει επίσης μείζονα στόχο· και δ) την ποικιλομορφία των εθνικοτήτων των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και μηχανικών στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.
Η συμπερίληψη θα αποτελέσει βασικό μέλημα για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων των έργων. Για την αποτελεσματική στήριξη της κοινότητας της ΤΝ, τα έργα αναγνωρίζουν ότι η κοινότητα ΤΝ αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα φορέων, και ιδίως ότι
α) |
το φύλο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα. Για τον λόγο αυτό, η διάσταση του φύλου θα ενσωματωθεί σύμφωνα με τις στρατηγικές των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και την ισότητα. Θα ενθαρρυνθεί και θα απαιτηθεί η συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις δραστηριότητες του έργου· και |
β) |
η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και η εύλογη προσαρμογή των σχετικών αναγκών θα συντελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των εμποδίων στη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, καθώς και τη διασφάλιση ότι λαμβάνονται μέτρα για τη συμμετοχή και τη διευκόλυνση της εκπροσώπησης των ουσιαστικών απόψεων και εμπειριών των ατόμων με αναπηρία. |
3. ΕΡΓΑ
Τα τρία έργα που περιγράφονται κατωτέρω προορίζονται να είναι συμπληρωματικά και αλληλοϋποστηριζόμενα, με στοιχεία που διαρκούν κατά τη διάρκεια των 36 μηνών.
3.1. Έργο 1 — Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και υλικού ανάπτυξης ικανοτήτων για τη μη στρατιωτική κοινότητα ΤΝ
3.1.1. Σκοπός του έργου
Το έργο 1 επικεντρώνεται στην παροχή της γνώσης και των μέσων, ώστε μη στρατιωτικοί φορείς ΤΝ να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. Αποσκοπεί στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και υλικού ανάπτυξης ικανοτήτων που θα παρέχει στους επαγγελματίες του τομέα της ΤΝ από όλες τις περιφέρειες, τα επίπεδα και τους τομείς (συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών που εστιάζουν στην ΤΝ, σχεδιαστών προγραμμάτων σπουδών, σπουδαστών STEM και μηχανικών ΤΝ και ερευνητών στον ακαδημαϊκό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα) τις πληροφορίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για
α) |
να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνα και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ θα μπορούσαν να θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εκτροπής και κακής χρήσης· |
β) |
να κατανοούν τις προσπάθειες που έχει ήδη καταβάλει η κοινότητα αφοπλισμού, ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης για τον μετριασμό των κινδύνων εκτροπής και κακής χρήσης της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας· και |
γ) |
να εφαρμόζουν υπεύθυνη καινοτομία κατά τρόπο που να μετριάζει τον κίνδυνο εκτροπής και κακής χρήσης κατά την ανάπτυξη και τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας. |
3.1.2. Περιγραφή του έργου
Το έργο αυτό θα παράγει τρεις χωριστές δέσμες εκπαιδευτικού υλικού και υλικού ανάπτυξης ικανοτήτων.
α) |
Εγχειρίδιο (1) — Το εγχειρίδιο θα συγκεντρώνει βασικές γνώσεις και μέσα ώστε οι φορείς της ΤΝ να αξιολογούν και να μετριάζουν, κατά τη διαδικασία έρευνας και καινοτομίας, τους κινδύνους εκτροπής και κακής χρήσης μη στρατιωτικής τεχνολογίας ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. Θα πραγματεύεται τους λόγους και τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη και τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους εκτροπής και κακής χρήσης και, με τη σειρά τους, να δημιουργήσουν κινδύνους ή ευκαιρίες για την ειρήνη και την ασφάλεια. Θα παρέχει επίσης γνώσεις αναφορικά με το σχετικό διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις ελέγχου των εξαγωγών, καθώς και με τα θέματα ασφάλειας και προστασίας που συζητούνται στους κύκλους του στρατιωτικού τομέα, του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης· Τέλος, θα περιλαμβάνει παρουσίαση παραδειγμάτων διαδικασιών και εργαλείων για την εφαρμογή υπεύθυνης καινοτομίας, όπως μεθοδολογίες εκτίμησης του τεχνολογικού αντικτύπου και υποδείγματα εκτίμησης του κινδύνου. |
β) |
Σειρά podcast (~ 10) — Αυτά τα podcast θα λειτουργήσουν ως προσβάσιμο και ελκυστικό μέσο ώστε οι φορείς της ΤΝ να μάθουν τους λόγους και τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνες διαδικασίες καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ μπορούν να στηρίξουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια μέσω του μετριασμού των κινδύνων που ενέχουν η εκτροπή και η κακή χρήση από ανεύθυνους φορείς. Η σειρά θα εξετάσει σημαντικά θέματα (π.χ. το μοντέλο εκτροπής και κακής χρήσης της έρευνας και καινοτομίας διπλής/γενικής χρήσης· ανθρωπιστικές, στρατηγικές και πολιτικές προκλήσεις που συνδέονται με τη δυνητική κακή χρήση της μη στρατιωτικής ερευνητικής καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ· προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κύκλοι του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης στις προσπάθειες μετριασμού του κινδύνου· τον τρόπο υλοποίησης υπεύθυνης καινοτομίας μέσω της εκτίμησης του κινδύνου· τη συμμόρφωση με τον έλεγχο των εξαγωγών· τη μείωση των κινδύνων εκ σχεδιασμού· τις υπεύθυνες εκδόσεις· την γνώση της ταυτότητας των πελατών· και την εμπειρία από ασκήσεις επί χάρτου) και θα διαρθρωθεί γύρω από συνεντεύξεις που θα διεξάγει η ομάδα του έργου με εκπροσώπους των σχετικών κοινοτήτων. |
γ) |
Σειρά ιστολογίων (9-10) — Η ομάδα θα αναπτύξει επιλεγμένη σειρά ιστολογίων με στόχο την ενίσχυση του προφίλ των προσπαθειών που αποσκοπούν στην υπέρβαση των ορίων μεταξύ των κοινοτήτων «υπεύθυνης ΤΝ» με επίκεντρο τους πολίτες και των κοινοτήτων ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης. Η σειρά ιστολογίων θα περιλαμβάνει πλατφόρμα για τη διάδοση πληροφοριών, ιδεών και λύσεων σχετικά με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με την εκτροπή και την κακή χρήση της μη στρατιωτικής ΤΝ στη διαδικασία έρευνας και καινοτομίας. Το ιστολόγιο θα επιδιώξει να απεικονίσει την ποικιλομορφία της σκέψης και των προοπτικών που υπάρχουν στον τομέα της ΤΝ. |
Το υλικό αυτό θα διαδοθεί δημόσια μέσω των διαδικτυακών τόπων των φορέων υλοποίησης, της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω άμεσης επικοινωνίας με σχετικές ακαδημαϊκές οντότητες, μη στρατιωτικές επαγγελματικές ενώσεις στον τομέα της ΤΝ και άλλες κατάλληλες ομάδες.
3.1.3. Προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου
Το έργο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο υλικού με το οποίο οι μη στρατιωτικοί επαγγελματίες στον τομέα της ΤΝ μπορούν να ευαισθητοποιηθούν α) στον τρόπο με τον οποίο η εκτροπή και η κακή χρήση της στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, β) στον τρόπο με τον οποίο οι κίνδυνοι αυτοί αντιμετωπίζονται από την κοινότητα αφοπλισμού, ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης, και γ) στον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες της ΤΝ θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στον μετριασμό των εν λόγω κινδύνων μέσω διαδικασιών υπεύθυνης καινοτομίας.
Αναμένεται, επίσης, να προωθήσει τη συμμετοχή της μη στρατιωτικής κοινότητας ΤΝ στον μετριασμό των κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς, να βελτιώσει την ικανότητα των τεχνικών επαγγελματιών να συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες στον τομέα του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης, καθώς και να στηρίξει τη συμμετοχή νέων ακροατηρίων που δεν περιλαμβάνονται παραδοσιακά στις εκπαιδευτικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση.
Το υλικό αναμένεται επίσης να στηρίξει την υλοποίηση των άλλων έργων και θα χρησιμεύσει ως βάση για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων στο πλαίσιο του σχεδίου 2, καθώς και για τις δραστηριότητες διαλόγου και συμμετοχής του σχεδίου 3. Οι δραστηριότητες αυτές αναμένεται με τη σειρά τους να ανατροφοδοτήσουν την παραγωγή και τη βελτίωση του υλικού. Αυτή η προσέγγιση ανατροφοδότησης αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση πιθανών εμποδίων στην προώθηση, διάδοση και χρήση τους εντός της κοινότητας ΤΝ, μεταξύ άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τη γλώσσα, το περιεχόμενο, το γενικότερο πλαίσιο και τη διαθεσιμότητα, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς τον αντίκτυπό τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στις χώρες του Νότου.
3.2. Έργο 2 — Δραστηριότητες εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μελλοντικούς επαγγελματίες στον τομέα της ΤΝ
3.2.1. Σκοπός του έργου
Σκοπός του έργου 2 είναι να βοηθήσει να ενταχθεί στην εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών επαγγελματιών στον τομέα της ΤΝ το πρόβλημα της εκτροπής και της κακής χρήσης της μη στρατιωτικής έρευνας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα διασφαλίσει ότι οι σπουδαστές στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) που διαμορφώνουν το μέλλον της ΤΝ έχουν επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η εκτροπή και η κακή χρήση του έργου τους από ανεύθυνους φορείς και ότι θα διαθέτουν τα βασικά εργαλεία που απαιτούνται για τον εντοπισμό και τον μετριασμό του εν λόγω κινδύνου στη διαδικασία έρευνας και καινοτομίας.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα διοργανωθεί σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων και εργαστηρίων ανάπτυξης ικανοτήτων με εκπαιδευτικούς και σπουδαστές σε συνεργασία με επιλεγμένα διεθνή πανεπιστήμια και φορείς της βιομηχανίας. Με τον τρόπο αυτό, το έργο επιδιώκει τη δημιουργία δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων τις οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι σχεδιαστές ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών για να συμπεριλάβουν στην κατάρτιση μελλοντικών επαγγελματιών της ΤΝ (π.χ. μαθήματα σχετικά με τη δεοντολογία της ΤΝ και την υπεύθυνη καινοτομία) και προβληματισμούς σχετικά με τους κινδύνους εκτροπής και κακής χρήσης της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ από ανεύθυνους φορείς και να τους συσχετίσουν με το ευρύτερο πλαίσιο ειρήνης και ασφάλειας. Μέσω αυτών των εργαστηρίων, το έργο θα αποσκοπεί επίσης να εντοπίσει ένα δίκτυο ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, σχεδιαστών προγραμμάτων σπουδών και σπουδαστών που θα στηρίξουν τη διάδοση και την προώθηση του παιδαγωγικού υλικού του έργου και των δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων στην εκπαιδευτική κοινότητα της ΤΝ και στην κοινότητα των επαγγελματιών στον τομέα της ΤΝ. Αυτή η συνιστώσα δικτύωσης επιδιώκει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των έργων πέραν της άμεσης διάρκειάς τους και να επιτρέψει να οικοδομηθούν ισχυρότεροι δεσμοί υπέρ της κινητοποίησης της μη στρατιωτικής τεχνολογικής κοινότητας για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της ειρήνης, της ασφάλειας, του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων.
3.2.2. Περιγραφή του έργου
Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα διοργανωθεί σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων και εργαστηρίων ανάπτυξης ικανοτήτων με εκπαιδευτικούς και σπουδαστές από επιλεγμένα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Τα παραπάνω θα αποτελούνται από ένα μείγμα διαλέξεων και διαδραστικών δραστηριοτήτων που θα παρέχουν στους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές ευκαιρίες προβληματισμού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η μη στρατιωτική έρευνα και καινοτομία στον τομέα της ΤΝ θα μπορούσαν να εκτραπούν και να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά με τρόπους που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω κίνδυνοι μπορούν να εντοπιστούν, να προληφθούν ή να μετριαστούν κατά τη διαδικασία έρευνας και καινοτομίας, ή μέσω άλλων διαδικασιών διακυβέρνησης. Οι δραστηριότητες αυτές θα βασιστούν σε προηγούμενες μικρότερης κλίμακας πιλοτικές εργασίες του UNODA, με δοκιμή μεθόδων που βοηθούν στην προσέγγιση με τους σπουδαστές στους τομείς STEM και την ευαισθητοποίησή τους ώστε να αντιλαμβάνονται τον ευρύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το έργο τους, καθώς και να δείχνουν ενδιαφέρον για εμπειρογνωμοσύνη εκτός των τομέων της ειδικότητάς τους. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά θα συνίστανται σε:
α) |
περιφερειακά εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων για εκπαιδευτικούς και σπουδαστές (4) — Τα περιφερειακά εργαστήρια θα διεξάγουν και θα προωθούν δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για την ανάπτυξη της ικανότητας των σπουδαστών στους τομείς STEM όσον αφορά την υπεύθυνη καινοτομία στον τομέα της ΤΝ, με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο αξιολόγησης και μετριασμού των κινδύνων εκτροπής και κακής χρήσης της μη στρατιωτικής τεχνολογίας ΤΝ από ανεύθυνους φορείς. Κάθε εργαστήριο θα διοργανώνεται με ένα πανεπιστήμιο με έδρα την ΕΕ και ένα πανεπιστήμιο υψηλού κύρους από διαφορετική περιοχή του κόσμου, ώστε ένα ποικιλόμορφο σύνολο συμμετεχόντων με έδρα στην ΕΕ να συνδέεται πάντα με ένα διαφορετικό σύνολο εκτός ΕΕ. Στη συνέχεια, τα εργαστήρια θα καλύψουν τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ασία, καθώς και τον Ειρηνικό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές (σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο) από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων από στις χώρες του Νότου. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί κυρίως στα αγγλικά, αλλά, όπου είναι εφικτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν σε δραστηριότητες που βασίζονται σε εναλλακτικές γλωσσικές ομάδες· και |
β) |
διεθνές εργαστήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ικανοτήτων (1) — Το εργαστήριο θα αντλήσει διδάγματα από τα περιφερειακά εργαστήρια και θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και επιλεγμένων φοιτητών από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο έργο. Το εργαστήριο θα συζητήσει τρόπους βελτίωσης των δραστηριοτήτων και των εργαλείων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου και διάδοσής τους πέραν της ομάδας των συμμετεχόντων πανεπιστημίων. Θα συζητήσει επίσης τρόπους να ενθαρρυνθούν οι νέοι να επενδύσουν, αφότου εισέλθουν στην αγορά εργασίας, σε μια υπεύθυνη ΤΝ η οποία να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που ενέχει η εκτροπή και κακή χρήση της για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. |
Τα δίκτυα και η παρουσία του SIPRI και του UNODA στην Αφρική, την Ασία-Ειρηνικό, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν και να στηρίξουν πτυχές των δραστηριοτήτων, όπου είναι σκόπιμο.
3.2.3. Προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου
Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει μοντέλα δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων και συμμετοχής, τα οποία θα μπορούσαν να αναπαράγουν οι εκπαιδευτικοί και οι σχεδιαστές ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών για να ευαισθητοποιήσουν μελλοντικούς επαγγελματίες της ΤΝ στα προβλήματα της εκτροπής και της κακής χρήσης της μη στρατιωτικής ΤΝ από ανεύθυνους φορείς, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση αυτών των προβλημάτων μέσω υπεύθυνων διαδικασιών καινοτομίας. Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του έργου, οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτικοί, αλλά και σπουδαστές STEM) θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν και να προωθούν υπεύθυνα εργαλεία καινοτομίας, μεθόδους και έννοιες για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων εκτροπής και κακής χρήσης κατά την ανάπτυξη και τη διάδοση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ.
Οι δραστηριότητες του έργου αναμένεται επίσης να δημιουργήσουν ένα δίκτυο εκπαιδευτικών, σχεδιαστών προγραμμάτων σπουδών και σπουδαστών, οι οποίοι όχι μόνο θα προωθήσουν τις δραστηριότητες του έργου εντός των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών κοινοτήτων στον τομέα της ΤΝ (π.χ. κατά τη διάρκεια συνεδρίων της Computational Intelligence Society του IEEE), αλλά θα είναι επίσης διαθέσιμοι να συνεισφέρουν με τεχνική ικανότητα σε κρατικές διαδικασίες διεθνούς διακυβέρνησης (π.χ. η διαδικασία της σύμβασης για ορισμένα συμβατικά όπλα σχετικά με αναδυόμενες τεχνολογίες στον τομέα των φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων).
Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξία αυτών των δραστηριοτήτων θα καταδειχθεί μέσω ερευνών πριν και μετά τη δραστηριότητα.
3.3. Έργο 3 — Διευκόλυνση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, της διάδοσης και του αντικτύπου της υπεύθυνης καινοτομίας στην ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια
3.3.1. Σκοπός του έργου
Σκοπός του έργου 3 είναι η διευκόλυνση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, της διάδοσης και του αντικτύπου της υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ ως μέσου μετριασμού των κινδύνων που μπορεί να ενέχει η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος του είναι να το επιτύχει μέσω συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης με τον κλάδο της ΤΝ, πολυμερών διαλόγων, της δημιουργίας δημόσιας έκθεσης και στοχευμένων δραστηριοτήτων διάδοσης. Το έργο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η εργασία που καταβάλλεται, ιδίως οι παιδαγωγικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και κινητοποίησης, προσεγγίζουν και επηρεάζουν την κοινότητα ΤΝ γενικότερα, σε όλα τα επίπεδα (από σπουδαστές έως μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της ΤΝ) και πέραν γεωγραφικών, τομεακών και άλλων ορίων. Για να είναι ο πιθανός αντίκτυπος ευρύτερος και βαθύτερος, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με επαγγελματικές οργανώσεις σε αυτόν τον τομέα, όπως το IEEE, και η συνεργασία να είναι πολυδιάστατη πέρα από ακαδημαϊκά, τομεακά και άλλα στεγανά. Οι προσπάθειες αυτές θα δώσουν την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους εκπροσώπους από διάφορες κοινότητες ΤΝ να ενστερνιστούν το πρόβλημα και να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καταβληθούν και να προωθηθούν με βιώσιμο τρόπο οι προσπάθειες μετριασμού του κινδύνου εντός και μεταξύ της παγκόσμιας κοινότητας ΤΝ. Είναι επίσης σημαντικό, για τη μακροπρόθεσμη αξία του έργου για τα κράτη, τους διακυβερνητικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, οι επαγγελματίες της ΤΝ να μπορούν να διδαχθούν από κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τον μετριασμό του κινδύνου στο πλαίσιο του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης και να συνεργαστούν με αυτούς. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα να διασφαλιστεί ότι οι γνώσεις που προκύπτουν από τις δραστηριότητες συμμετοχής αναλύονται, ενοποιούνται και διαδίδονται κατάλληλα.
3.3.2. Περιγραφή του έργου
Το έργο αυτό αποτελείται από τους εξής βασικούς άξονες:
α) |
πλειονομερείς διάλογοι με θέμα «Υπεύθυνη καινοτομία στην ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια» (έως 9) — Αυτή η σειρά συνεδριάσεων εικονικού διαλόγου θα φέρει σε επαφή εμπειρογνώμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την έρευνα, τον ιδιωτικό τομέα και του παραδοσιακού ελέγχου των όπλων από την ΕΕ και πέραν αυτής για να συζητήσουν
|
Από τις εννέα εικονικές συνεδριάσεις, οι δύο προορίζονται να είναι ανοικτές στο κοινό, προκειμένου να διευκολυνθεί η ευρύτερη διαβούλευση.
β) |
συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης του ιδιωτικού τομέα (έως 6) — Αυτή η σειρά εικονικών συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης θα δρομολογήσει διάλογο με φορείς που εργάζονται με υπεύθυνες διαδικασίες καινοτομίας στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. σύμπραξη για την ΤΝ) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων εκτροπής και κακής χρήσης μη στρατιωτικών τεχνολογιών ΤΝ από ανεύθυνους φορείς, καθώς και να διερευνήσουν πιθανά κίνητρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. Τα θέματα θα περιλαμβάνουν τα εξής:
|
γ) |
έκθεση σχετικά με τις προοπτικές της κοινότητας της ΤΝ για τον έλεγχο των όπλων και τον μετριασμό των κινδύνων στην ΤΝ, με επίκεντρο τις κοινότητες της ΤΝ και του ελέγχου των όπλων (1) — Με την εκπόνηση της εν λόγω έκθεσης θα αποτυπωθούν και θα ενοποιηθούν τα πορίσματα και οι συστάσεις του έργου σε ένα ενιαίο έγγραφο αναφοράς που θα απευθύνεται τόσο στην κοινότητα ΤΝ που είναι υπεύθυνη για μη στρατιωτική χρήση όσο και στις κοινότητες ελέγχου των όπλων. Η έκθεση θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εντοπιστούν, να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς κίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια που συνδέονται με την εκτροπή και την κακής χρήσης της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ. |
δ) |
εκδηλώσεις διάδοσης με στόχο τη διαβούλευση και τη συνεργασία με τις κοινότητες ΤΝ και ελέγχου των όπλων (θα προσδιοριστεί) — Η ομάδα θα αναζητήσει ευκαιρίες για να κοινοποιήσει τις εργασίες, τα πορίσματα και τις συστάσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Η μορφή των εκδηλώσεων και το περιεχόμενο των παρουσιάσεων θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ομάδων-στόχων. Μπορούν δε να περιλαμβάνουν συνεδριάσεις της CONOP, της Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, της ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων για τις αναδυόμενες τεχνολογίες στον τομέα των φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων· της διυπηρεσιακής ομάδας για την ΤΝ (IAWG-AI)· της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) «AI for Good», του ετήσιου διαλόγου καινοτομίας του UNIDIR· και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Η ομάδα θα επιδιώξει επίσης να συνεργαστεί διμερώς με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη από την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα. |
3.3.3. Προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου
Το έργο αυτό αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διάδοση και τον αντίκτυπο της υπεύθυνης καινοτομίας των διαδικασιών ΤΝ για την αντιμετώπιση των κινδύνων διάδοσης, εκτροπής και κακής χρήσης και των επιπτώσεών τους στην ειρήνη και την ασφάλεια πέραν της άμεσης διάρκειας της απόφασης του Συμβουλίου.
Ο πλειονομερής διάλογος αναμένεται να παράσχει ένα μοντέλο ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας για τον μετριασμό των κινδύνων όχι μόνο εντός της παγκόσμιας κοινότητας ΤΝ, αλλά και μεταξύ της κοινότητας ΤΝ που είναι υπεύθυνη για τη μη στρατιωτική χρήση και των κοινοτήτων αφοπλισμού, ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης. Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξοικείωση των φορέων χάραξης πολιτικής με τις βασικές τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που σχετίζονται με την υπεύθυνη καινοτομία της ΤΝ, καθώς και για την εξοικείωση του τεχνικού κοινού με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται επί του παρόντος οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Το έργο αναμένεται να διευκολύνει τις βιώσιμες σχέσεις και τη δέσμευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων εντός και μεταξύ αυτών των διαφορετικών κοινοτήτων. Αυτά τα ετερογενή αποτελέσματα δικτύου αναμένεται να ευνοήσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και την ευρεία προώθηση της υπεύθυνης καινοτομίας της ΤΝ για την ειρήνη και την ασφάλεια πέραν του χρονοδιαγράμματος του έργου.
Ο διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να διευκολύνει τη μεγαλύτερη και βαθύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της ΤΝ στον εντοπισμό, την πρόληψη και τον μετριασμό των κινδύνων για την ειρήνη και την ασφάλεια που απορρέουν από την εκτροπή και την κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ. Το έργο αναμένεται να προσφέρει στους βασικούς παράγοντες των διαδικασιών του ιδιωτικού τομέα μεγαλύτερη κατανόηση και ενστερνισμό των προβλημάτων που επιδιώκει να αντιμετωπίσει. Επιπλέον, αποσκοπεί να διευκολύνει την (ευρύτερη) υιοθέτηση και εφαρμογή υπεύθυνων διαδικασιών, μεθόδων και μέσων καινοτομίας από τους υφιστάμενους μηχανισμούς και διαδικασίες διαχείρισης εταιρικών κινδύνων.
Ο πλειονομερής διάλογος και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του ιδιωτικού τομέα αναμένεται επίσης να αναδείξουν στοιχεία σχετικά με ορισμένα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων α) τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνες μέθοδοι και τα μέσα καινοτομίας μπορούν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω με σκοπό τον εντοπισμό, την πρόληψη και τον μετριασμό των κινδύνων που ενέχει η εκτροπή και η κακή χρήση της μη στρατιωτικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ· β) τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν θετικά για τη στήριξη των στόχων ειρήνης και ασφάλειας (π.χ. εφαρμογές για έγκαιρη προειδοποίηση για συγκρούσεις και ανθρωπιστική βοήθεια)· και γ) πώς μπορεί να διευκολυνθεί ο μεγαλύτερος διάλογος και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των προσπαθειών μετριασμού του κινδύνου που καταβάλλονται στην κοινότητα ΤΝ που είναι υπεύθυνη για μη στρατιωτικές χρήσεις (δηλαδή διάφορες πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία του IEEE) με εκείνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην κοινότητα του αφοπλισμού, του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης σε διακυβερνητικό επίπεδο.
Οι δραστηριότητες έκθεσης και διάδοσης θα αναλύσουν, θα ενοποιήσουν και θα διαδώσουν τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα έργα 1, 2 και 3 και, ως εκ τούτου, θα στηρίξουν την προώθηση των πορισμάτων και των συστάσεων των δραστηριοτήτων του έργου εντός της παγκόσμιας κοινότητας τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στις δημόσιες αρχές. Αναμένεται επίσης να συμβάλουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αντικτύπου πέραν του χρονοδιαγράμματος των έργων.
4. ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων είναι 36 μήνες.
(1) Στις μεθοδολογίες περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι συνιστώμενες πρακτικές του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) για την εκτίμηση του αντικτύπου των αυτόνομων και ευφυών συστημάτων στην ανθρώπινη ευημερία (IEEE Std 7010-2020), και ο κατάλογος της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη (ALTAI) σχετικά με την εκτίμηση της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης (ALTAI). Στις πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται: Η παγκόσμια πρωτοβουλία του IEEE για τη δεοντολογία των αυτόνομων και ευφυών συστημάτων· η εταιρική σχέση για την ΤΝ· η παγκόσμια εταιρική σχέση για την ΤΝ.