EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1176

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1176 της Επιτροπής της 16ης Ιουλίου 2021 για την τροποποίηση των παραρτημάτων III, V, VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη γονοτυπική ανάλυση θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ στις αίγες, τον προσδιορισμό της ηλικίας των αιγοπροβάτων, τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αγέλη ή κοπάδι με άτυπη τρομώδη νόσο και τους όρους για τις εισαγωγές προϊόντων βοοειδών και αιγοπροβάτων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2021/5187

OJ L 256, 19.7.2021, p. 56–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1176/oj

19.7.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 256/56


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1176 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 16ης Ιουλίου 2021

για την τροποποίηση των παραρτημάτων III, V, VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη γονοτυπική ανάλυση θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ στις αίγες, τον προσδιορισμό της ηλικίας των αιγοπροβάτων, τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αγέλη ή κοπάδι με άτυπη τρομώδη νόσο και τους όρους για τις εισαγωγές προϊόντων βοοειδών και αιγοπροβάτων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (1), και ιδίως το άρθρο 23 πρώτο εδάφιο και την εισαγωγική φράση, καθώς και το άρθρο 23α στοιχείο ιγ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα ζώα. Κατηγοριοποιεί τα κράτη μέλη, τις τρίτες χώρες ή τις περιοχές τους, ανάλογα με τον κίνδυνο σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ), σε κράτη μέλη, τρίτες χώρες ή περιοχές τους με αμελητέο κίνδυνο ΣΕΒ, ελεγχόμενο κίνδυνο ΣΕΒ ή απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ.

(2)

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει κανόνες σχετικά με σύστημα επιτήρησης για την πρόληψη των ΜΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης των αιγοπροβάτων. Το σημείο 8 του μέρους II του κεφαλαίου Α του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 προβλέπει την υποχρεωτική γονοτυπική ανάλυση θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ στα πρόβατα και την υποχρέωση άμεσης αναφοράς στην Επιτροπή κάθε κρούσματος ΜΣΕ που εντοπίζεται σε πρόβατα με γονότυπο ARR/ARR. Τα πρόβατα με γονότυπο ARR/ARR θεωρούνται ανθεκτικά στην κλασική τρομώδη νόσο και, ως εκ τούτου, κάθε κρούσμα της νόσου στα πρόβατα αυτά είναι ένα απροσδόκητο εύρημα που απαιτεί προσοχή. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κοινοποιείται αμέσως, ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω έρευνα.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/772 της Επιτροπής (2), σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής γνώμης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τη γενετική αντοχή στις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ) στις αίγες (3), προκειμένου να αναγνωριστεί ότι οι αίγες μπορούν επίσης να είναι γενετικώς ανθεκτικές στα στελέχη της κλασικής τρομώδους νόσου που είναι γνωστό ότι απαντώνται φυσιολογικά στον πληθυσμό αιγών της Ένωσης, όταν έχουν τα αλληλόμορφα K222, D146 ή S146. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/772 τροποποίησε το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζοντας κανόνες που περιορίζουν τη θανάτωση και την καταστροφή των αιγοειδών, σε αγέλη όπου έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα κλασικής τρομώδους νόσου, μόνο σε εκείνα που είναι ευπαθή στη νόσο αυτή. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/772 δεν αφορούσαν τη γονοτυπική ανάλυση θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ στις αίγες. Συνεπώς, το σημείο 8 του μέρους II του κεφαλαίου Α του παραρτήματος III και το σημείο 8 του μέρους I.A του κεφαλαίου Β του παραρτήματος III θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να προβλέπεται η κατάλληλη παρακολούθηση και αναφορά του γονότυπου θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ στις αίγες.

(4)

Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει κανόνες σχετικά με τα ειδικά υλικά κινδύνου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα ειδικά υλικά κινδύνου πρέπει να αφαιρούνται και να απορρίπτονται σύμφωνα με το παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Ειδικότερα, στο σημείο 1 στοιχείο β) του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 ορίζονται ειδικά υλικά κινδύνου, σε αιγοπρόβατα ηλικίας άνω των 12 μηνών, τα οποία πρέπει να αφαιρούνται και να απορρίπτονται σύμφωνα με το παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009.

(5)

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εκτροφής αιγοπροβάτων, ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης των αιγοπροβάτων σπανίως είναι εφικτός, με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά να μην περιλαμβάνονται στο μητρώο εκμετάλλευσης που πρέπει να τηρείται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 21/2004 του Συμβουλίου (5). Ως εκ τούτου, πριν από την τροποποίηση του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/969 της Επιτροπής (6) απαιτείτο η αφαίρεση των ειδικών υλικών κινδύνου σε αιγοπρόβατα ηλικίας άνω των 12 μηνών ή σε αιγοπρόβατα με μόνιμο κοπτήρα που είχε ανατείλει μέσω των ούλων.

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/969 τροποποίησε το παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, προσθέτοντας τη δυνατότητα χρήσης μεθόδου εγκεκριμένης από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σφαγής για την ταυτοποίηση αιγοπροβάτων ηλικίας άνω των 12 μηνών. Η δυνατότητα αυτή προστέθηκε το 2018, πλην όμως, μετά την τροποποίηση αυτή, κανένα κράτος μέλος δεν έκανε χρήση της δυνατότητας αυτής. Επίσης, η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν να παρέχεται μόνο στα κράτη μέλη και όχι να επεκταθεί σε τρίτες χώρες. Συνεπώς, για λόγους ασφάλειας δικαίου και σαφήνειας, είναι πλέον σκόπιμο να απαλειφθεί. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα χρήσης μεθόδου εγκεκριμένης από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σφαγής για την ταυτοποίηση αιγοπροβάτων ηλικίας άνω των 12 μηνών θα πρέπει να απαλειφθεί από το σημείο 1 στοιχείο β) του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

(7)

Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει μέτρα για τον έλεγχο και την εκρίζωση των ΜΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της άτυπης τρομώδους νόσου. Ειδικότερα, το κεφάλαιο Β του εν λόγω παραρτήματος καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας ΜΣΕ στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 630/2013 της Επιτροπής (7) τροποποίησε το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 προκειμένου να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος άτυπης τρομώδους νόσου, αλλά διατήρησε αυξημένη επιτήρηση για δύο έτη στα εν λόγω κοπάδια ή αγέλες, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την άτυπη τρομώδη νόσο. Από την ημερομηνία έκδοσης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 630/2013 έχει συλλεχθεί σημαντικός όγκος δεδομένων. Ως εκ τούτου, το μέτρο που προβλέπεται στο σημείο 2.2.3 του κεφαλαίου Β του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, το οποίο δεν σχετίζεται με ζητήματα δημόσιας υγείας, πρέπει τώρα να απαλειφθεί.

(8)

Το κεφάλαιο Γ του παραρτήματος IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 καθορίζει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή στην Ένωση προϊόντων βοοειδών και αιγοπροβάτων. Οι απαιτήσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της χώρας ή της περιοχής καταγωγής των προϊόντων ως προς τη ΣΕΒ, καθώς και ανάλογα με την κατάσταση της χώρας ή της περιοχής καταγωγής ως προς τη ΣΕΒ των ζώων από τα οποία προέρχονται τα προϊόντα. Η κατάσταση των χωρών ή των περιοχών ως προς τη ΣΕΒ με βάση τον κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ καθορίζεται στην απόφαση 2007/453/ΕΚ της Επιτροπής (8), η οποία απαριθμεί τις χώρες ή τις περιοχές με αμελητέο κίνδυνο ΣΕΒ και ελεγχόμενο κίνδυνο εμφάνισης ΣΕΒ, και προβλέπει ότι όλες οι άλλες χώρες ή περιοχές πρέπει να θεωρείται ότι έχουν απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ.

(9)

Στο παράρτημα IX κεφάλαιο Γ τμήμα Β στοιχεία ζ) και η) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 καθορίζονται ειδικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της περίπτωσης εισαγωγής προϊόντων από χώρα ή περιοχή με αμελητέο κίνδυνο ΣΕΒ που προέρχονται από ζώα τα οποία κατάγονται από χώρα ή περιοχή με απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ: το στοιχείο ζ) ορίζει ότι τα ζώα δεν πρέπει να έχουν καταναλώσει κρεατάλευρα, οστεάλευρα ή ινώδη κατάλοιπα ζωικού λίπους· και το στοιχείο η) ορίζει ότι τα προϊόντα πρέπει να έχουν παραχθεί και υποβληθεί σε χειρισμό κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν περιέχουν και δεν έχουν μολυνθεί από νευρικούς και λεμφικούς ιστούς που αποκαλύπτονται κατά τη διαδικασία αποστέωσης.

(10)

Οι ειδικές απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα IX κεφάλαιο Γ τμήμα Β στοιχεία ζ) και η) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 συνάδουν με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο τμήμα Δ σημείο 1 στοιχείο α) και σημείο 1 στοιχείο γ) σημείο ii) του εν λόγω κεφαλαίου, για την απευθείας εισαγωγή στην Ένωση από χώρα ή περιοχή με απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ. Ωστόσο, οι εν λόγω ειδικές απαιτήσεις δεν καθορίζονται επί του παρόντος στο τμήμα Γ του κεφαλαίου Γ του παραρτήματος IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για τις εισαγωγές από χώρα ή περιοχή με ελεγχόμενο κίνδυνο ΣΕΒ. Κατά συνέπεια, επιτρέπεται επί του παρόντος, λόγω αυτής της ακούσιας παράλειψης, η εισαγωγή στην Ένωση, από χώρα ή περιοχή με ελεγχόμενο κίνδυνο ΣΕΒ, προϊόντων που προέρχονται από ζώα καταγωγής χώρας ή περιοχής με απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις εν λόγω ειδικές απαιτήσεις. Συνεπώς, οι ειδικές απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα IX κεφάλαιο Γ τμήμα Β στοιχεία ζ) και η) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θα πρέπει να προστεθούν στο τμήμα Γ του κεφαλαίου Γ του εν λόγω παραρτήματος.

(11)

Τα παραρτήματα III, V, VΙΙ και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θα πρέπει, συνεπώς, να τροποποιηθούν αναλόγως.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τα παραρτήματα III, V, VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/772 της Επιτροπής της 11ης Ιουνίου 2020 για την τροποποίηση των παραρτημάτων I, VII και VIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα εξάλειψης των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών στις αίγες και τις απειλούμενες φυλές (ΕΕ L 184 της 12.6.2020, σ. 43).

(3)  EFSA Journal 2017·15(8):4962.

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 21/2004 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2003, για τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 και των οδηγιών 92/102/ΕΟΚ και 64/432/ΕΟΚ (ΕΕ L 5 της 9.1.2004, σ. 8).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/969 της Επιτροπής, της 9ης Ιουλίου 2018, για την τροποποίηση του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις για την αφαίρεση των ειδικών υλικών κινδύνου από μικρά μηρυκαστικά (ΕΕ L 174 της 10.7.2018, σ. 12).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 630/2013 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2013, για την τροποποίηση των παραρτημάτων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΕΕ L 179 της 29.6.2013, σ. 60).

(8)  Απόφαση 2007/453/ΕΚ της Επιτροπής, της 29ης Ιουνίου 2007, για τον καθορισμό της κατάστασης που επικρατεί στα κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες ή στις περιφέρειές τους ως προς τη ΣΕΒ με βάση τον κίνδυνο εκδήλωσης ΣΕΒ (ΕΕ L 172 της 30.6.2007, σ. 84).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα III, V, VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 τροποποιούνται ως εξής:

1)

το παράρτημα III τροποποιείται ως εξής:

α)

στο κεφάλαιο Α μέρος II, το σημείο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«8.

Γονοτυπική ανάλυση

8.1.

Ο γονότυπος της πρωτεΐνης πριόν για τα κωδικόνια 136, 154 και 171 προσδιορίζεται σε κάθε θετικό κρούσμα ΜΣΕ σε πρόβατα. Αναφέρονται αμέσως στην Επιτροπή κρούσματα ΜΣΕ σε πρόβατα με γονότυπους που κωδικοποιούν αλανίνη (Α) και στα δύο αλληλόμορφα στο κωδικόνιο 136, αργινίνη (R) και στα δύο αλληλόμορφα στο κωδικόνιο 154 και αργινίνη (R) και στα δύο αλληλόμορφα στο κωδικόνιο 171. Στις περιπτώσεις που το θετικό κρούσμα ΜΣΕ είναι κρούσμα άτυπης τρομώδους νόσου, προσδιορίζεται επίσης ο γονότυπος της πρωτεΐνης πριόν για το κωδικόνιο 141.

8.2.

Ο γονότυπος της πρωτεΐνης πριόν για τα κωδικόνια 146 και 222 προσδιορίζεται σε κάθε θετικό κρούσμα ΜΣΕ σε αίγες. Αναφέρονται αμέσως στην Επιτροπή κρούσματα ΜΣΕ που εντοπίζονται σε αίγες με γονότυπους που κωδικοποιούν σερίνη (S) ή ασπαρτικό οξύ (D) σε τουλάχιστον ένα αλληλόμορφο στο κωδικόνιο 146 και/ή λυσίνη (Κ) σε τουλάχιστον ένα αλληλόμορφο στο κωδικόνιο 222.»

β)

στο κεφάλαιο Β μέρος I.Α., το σημείο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«8.

Ο γονότυπος και, αν είναι δυνατόν, η φυλή κάθε αιγοπροβάτου για το οποίο το αποτέλεσμα της δοκιμής για ΜΣΕ ήταν θετικό και η δειγματοληψία έγινε σύμφωνα με το κεφάλαιο Α μέρος II σημείο 8.»

2)

Στο παράρτημα V, το σημείο 1 στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

όσον αφορά τα αιγοπρόβατα: το κρανίο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των οφθαλμών, και ο νωτιαίος μυελός ζώων ηλικίας άνω των 12 μηνών ή των οποίων ένας μόνιμος κοπτήρας έχει ανατείλει μέσω των ούλων.»

3)

Το παράρτημα VII κεφάλαιο Β τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 2.2.3. απαλείφεται.

β)

στο σημείο 3.5, το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ)

για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία που όλα τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στο σημείο 2.2.1, στο σημείο 2.2.2 στοιχείο β) ή στο σημείο 2.2.2 στοιχείο γ) έχουν ολοκληρωθεί, υπό τον όρο ότι δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα ΜΣΕ εκτός της άτυπης τρομώδους νόσου κατά την εν λόγω διετή περίοδο.»

γ)

το σημείο 4.6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.6.

Οι περιορισμοί που ορίζονται στα σημεία 4.1 έως 4.5 εφαρμόζονται για περίοδο δύο ετών έπειτα από την ανίχνευση του τελευταίου κρούσματος ΜΣΕ εκτός της άτυπης τρομώδους νόσου στις εκμεταλλεύσεις όπου έχει εφαρμοστεί η επιλογή 3 σύμφωνα με το σημείο 2.2.2 στοιχείο δ).»

4)

Στο παράρτημα IX κεφάλαιο Γ τμήμα Γ, στο σημείο 1 προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:

«ε)

αν τα ζώα από τα οποία παράγονται τα προϊόντα βοοειδών και αιγοπροβάτων προέρχονται από χώρα ή περιοχή που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την απόφαση 2007/453/ΕΚ, ως χώρα ή περιοχή με απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ, τα ζώα δεν έχουν καταναλώσει κρεατάλευρα, οστεάλευρα ή ινώδη κατάλοιπα ζωικού λίπους, όπως ορίζονται στον κώδικα υγείας χερσαίων ζώων του ΟΙΕ·

στ)

αν τα ζώα από τα οποία παράγονται τα προϊόντα βοοειδών και αιγοπροβάτων προέρχονται από χώρα ή περιοχή που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την απόφαση 2007/453/ΕΚ, ως χώρα ή περιοχή με απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ, η παραγωγή και ο χειρισμός των προϊόντων έγινε κατά τρόπο που διασφαλίζει ότι αυτά δεν περιέχουν και δεν έχουν μολυνθεί από νευρικούς και λεμφικούς ιστούς που αποκαλύπτονται κατά τη διαδικασία αποστέωσης.»


Top