EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1077

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1077 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2021 για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων

PE/43/2021/INIT

OJ L 234, 2.7.2021, p. 1–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1077/oj

2.7.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 234/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1077 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 24ης Ιουνίου 2021

για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 33, 114 και 207,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα 2 140 τελωνεία που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα προκειμένου να διασφαλίζεται η αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της τελωνειακής ένωσης. Η ανάγκη για κατάλληλους τελωνειακούς ελέγχους με ισοδύναμα αποτελέσματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, όχι μόνο για την επιτέλεση της παραδοσιακής λειτουργίας των τελωνείων, που συνίσταται στην είσπραξη εσόδων, αλλά όλο και περισσότερο για την ικανοποίηση της ανάγκης να ενισχυθεί σημαντικά ο έλεγχος των εμπορευμάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ασφάλεια και προστασία. Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι αυτοί στους οποίους υπόκειται η κυκλοφορία των εμπορευμάτων διαμέσου των εξωτερικών συνόρων δεν θα πρέπει να εμποδίζουν το νόμιμο εμπόριο με τρίτες χώρες, αλλά αντίθετα να το διευκολύνουν.

(2)

Η τελωνειακή ένωση αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ένωσης, η οποία συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνασπισμούς στον κόσμο. Δεδομένου ότι η τελωνειακή ένωση είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, και προκειμένου να ωφελούνται από αυτή οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, απαιτούνται συνεχή μέτρα για την ενίσχυσή της.

(3)

Επί του παρόντος, υπάρχει μια ανισορροπία στη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων από τα κράτη μέλη. Η ανισορροπία αυτή οφείλεται σε διαφορές μεταξύ των κρατών μελών τόσο σε σχέση με τα γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά όσο και με τις δυνατότητες και τους πόρους τους. Η ικανότητα των κρατών μελών να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που προκύπτουν από τα συνεχώς εξελισσόμενα παγκόσμια επιχειρηματικά μοντέλα και τις αλυσίδες εφοδιασμού δεν εξαρτάται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και από τη διαθεσιμότητα, και από την ορθή λειτουργία, σύγχρονου και αξιόπιστου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων. Προκλήσεις όπως η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αυξανόμενη ψηφιοποίηση και η ανάγκη βελτίωσης της ανθεκτικότητας στις κυβερνοεπιθέσεις θα εντείνουν και την απαίτηση για αποτελεσματικούς τελωνειακούς ελέγχους. Η παροχή ισοδύναμου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων αποτελεί, συνεπώς, σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της εν λόγω υφιστάμενης ανισορροπίας. Θα βελτιώσει την ισοδυναμία στη διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων σε όλα τα κράτη μέλη και, ως εκ τούτου, θα συμβάλει στην πρόληψη της εκτροπής των ροών εμπορευμάτων προς τα πιο τρωτά σημεία του συστήματος τελωνειακών ελέγχων, η οποία συχνά αναφέρεται ως πρακτική της «άγρας σημείου εισόδου (import point shopping)». Κατά συνέπεια, εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους βάσει ανάλυσης κινδύνου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) («ενωσιακός τελωνειακός κώδικας»).

(4)

Τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για χρηματοδοτική στήριξη και έχουν ζητήσει διεξοδική ανάλυση του απαιτούμενου εξοπλισμού. Στα συμπεράσματά του για τη χρηματοδότηση του τελωνειακού τομέα, της 23ης Μαρτίου 2017, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών τεχνικού εξοπλισμού από μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Επιτροπής και να βελτιώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών και άλλων αρχών επιβολής του νόμου για χρηματοδοτικούς σκοπούς.

(5)

Σύμφωνα με τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα, ο όρος «τελωνειακοί έλεγχοι» περιλαμβάνει όχι μόνο την εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς την τελωνειακή νομοθεσία αλλά και της συμμόρφωσης προς τη λοιπή νομοθεσία που διέπει την είσοδο, την έξοδο, τη διαμετακόμιση, τη διακίνηση, την αποθήκευση και τον ειδικό προορισμό εμπορευμάτων που μεταφέρονται μεταξύ του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης και χωρών ή εδαφών εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, καθώς και την προσκόμιση και διακίνηση εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μη ενωσιακών εμπορευμάτων και εμπορευμάτων υπό το καθεστώς του ειδικού προορισμού. Η εν λόγω λοιπή νομοθεσία αναθέτει στις τελωνειακές αρχές την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων ελέγχου και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη φορολογία, ιδίως όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον φόρο προστιθέμενης αξίας, με τις εξωτερικές πτυχές της εσωτερικής αγοράς, την κοινή εμπορική πολιτική και άλλες κοινές πολιτικές της Ένωσης που έχουν σχέση με το εμπόριο, καθώς και διατάξεις σχετικά με τη συνολική ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού και την προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της.

(6)

Η στήριξη της επίτευξης επαρκούς και ισοδύναμου επιπέδου αποτελεσμάτων τελωνειακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης οδηγεί στη μεγιστοποίηση των οφελών της τελωνειακής ένωσης, παρέχοντας έτσι πρόσθετη στήριξη στις τελωνειακές αρχές, οι οποίες ενεργούν ως μία οντότητα για την προστασία των συμφερόντων της Ένωσης. Ένα ειδικό ενωσιακό ταμείο για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων το οποίο να διορθώνει τις σημερινές ανισορροπίες, θα συνέβαλε στη συνολική συνοχή μεταξύ των κρατών μελών. Το εν λόγω ειδικό ταμείο θα λάμβανε υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν στα διαφορετικά είδη συνόρων, ήτοι τα θαλάσσια σύνορα και τα σύνορα σε άλλες πλωτές οδούς, τα εναέρια, και χερσαία σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών και οδικών συνόρων, καθώς και τους ταχυδρομικούς κόμβους. Δεδομένων των παγκόσμιων προκλήσεων, και ιδίως της πάγιας ανάγκης να προστατεύονται τα δημοσιονομικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών της, διευκολύνοντας παράλληλα τη ροή των νόμιμων εμπορικών συναλλαγών, η διάθεση σύγχρονου και αξιόπιστου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα είναι απαραίτητη.

(7)

Είναι, επομένως, σκόπιμο να θεσπιστεί ένα νέο Μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων προοριζόμενο να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη συνόρων. Το Μέσο θα πρέπει να στηρίζει την τελωνειακή ένωση και τις εργασίες των τελωνειακών αρχών, ιδίως βοηθώντας τις στην προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας εντός της Ένωσης και την προστασία της Ένωσης από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, όπως είναι η παραποίηση/απομίμηση προϊόντων, με παράλληλη διευκόλυνση των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να συμβάλει στην παροχή επαρκών και ισοδύναμων αποτελεσμάτων τελωνειακών ελέγχων. Επιπλέον, ο εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων που χρηματοδοτείται βάσει του παρόντος Μέσου θα πρέπει να στηρίζει την εφαρμογή του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων στα τελωνεία που αναφέρεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα. Ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της αγοράς, συντήρησης και αναβάθμισης, σε καθεστώς διαφάνειας, κατάλληλου και αξιόπιστου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων προηγμένης τεχνολογίας, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την προστασία των δεδομένων, την κυβερνοανθεκτικότητα και ζητήματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της φιλικής προς το περιβάλλον διάθεσης του αντικαθιστάμενου εξοπλισμού.

(8)

Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται στα εξωτερικά σύνορα και οι οποίες συχνά επεκτείνονται στον τομέα της ασφάλειας. Είναι επομένως σημαντικό να παρέχεται χρηματοδοτική στήριξη από την Ένωση στα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισοδυναμία στην απόδοση των συνοριακών ελέγχων και τελωνειακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Είναι εξίσου σημαντικό να προωθηθεί, στα ενωσιακά σύνορα, όσον αφορά τους ελέγχους εμπορευμάτων και τους ελέγχους προσώπων, η διυπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών κάθε κράτους μέλους οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των συνόρων ή για άλλα καθήκοντα που εκτελούνται στα σύνορα, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και των τελωνειακών ελέγχων.

(9)

Είναι, επομένως, αναγκαίο να θεσπιστεί ένα Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (το «Ταμείο»).

(10)

Λόγω των νομικών ιδιαιτεροτήτων του Τίτλου V της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), καθώς και των διαφορετικών ισχυουσών νομικών βάσεων όσον αφορά τις πολιτικές για τα εξωτερικά σύνορα και τους τελωνειακούς ελέγχους, δεν είναι εφικτό από νομική άποψη να θεσπιστεί το Ταμείο ως ενιαίο μέσο.

(11)

Το Ταμείο θα πρέπει, συνεπώς, να θεσπιστεί ως ένα συνολικό πλαίσιο για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, το οποίο αποτελείται από το Μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό των τελωνειακών ελέγχων (το «Μέσο») που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό και το Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων που θεσπίστηκε με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση, ως μέρους του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων.

(12)

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ένωση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού στο πλαίσιο της σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (4), και για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη που εγκρίθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της Ένωσης να δαπανηθεί τουλάχιστον το 30 % του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού για την υποστήριξη κλιματικών στόχων, και στην πραγμάτωση της φιλοδοξίας της Ένωσης να δαπανηθεί το 7,5 % του ετήσιου ενωσιακού προϋπολογισμού υπέρ της βιοποικιλότητας το 2024 και το 10 % τόσο το 2026 όσο και το 2027, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις υφιστάμενες αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των στόχων για το κλίμα και για τη βιοποικιλότητα.

(13)

Ο παρών κανονισμός προβλέπει δημοσιονομικό κονδύλιο για όλη τη διάρκεια του Μέσου, το οποίο αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 18 της διοργανικής συμφωνίας της 16ης Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (5), για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού. Το εν λόγω δημοσιονομικό κονδύλιο θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις αναγκαίες και δεόντως αιτιολογημένες δαπάνες για τις δραστηριότητες διαχείρισης του Μέσου και αξιολόγησης των επιδόσεών του, εφόσον οι εν λόγω δραστηριότητες συνδέονται με τους γενικούς και τους ειδικούς στόχους του Μέσου.

(14)

Στο παρόν Μέσο εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»). Ο δημοσιονομικός κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης, μεταξύ των οποίων κανόνες για τις επιχορηγήσεις, τα βραβεία, τις προμήθειες, την έμμεση διαχείριση, τα χρηματοδοτικά μέσα, τις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό, τη χρηματοδοτική συνδρομή και την αμοιβή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

(15)

Οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 322 ΣΛΕΕ έχουν εφαρμογή στον παρόντα κανονισμό. Οι κανόνες αυτοί θεσπίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και προσδιορίζουν συγκεκριμένα τη διαδικασία για τον καθορισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μέσω επιχορηγήσεων, δημόσιων συμβάσεων, βραβείων και έμμεσης εκτέλεσης, και προβλέπουν ελέγχους σχετικά με την ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων. Οι κανόνες που θεσπίζονται βάσει του άρθρου 322 ΣΛΕΕ περιλαμβάνουν επίσης γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του παρόντος Μέσου θα πρέπει να υπόκειται στις αρχές που αναφέρονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και θα πρέπει να διασφαλίζει τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων για την επίτευξη των στόχων του.

(16)

Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/444 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) θεσπίζεται το πρόγραμμα «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων (πρόγραμμα «Τελωνεία») με σκοπό τη στήριξη της τελωνειακής ένωσης και των τελωνειακών αρχών. Για τη διαφύλαξη της συνοχής και του οριζόντιου συντονισμού των δράσεων συνεργασίας σχετικά με τα τελωνεία και τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων, η υλοποίηση των δράσεων αυτών είναι σκόπιμο να γίνει βάσει ενιαίας νομικής πράξης, ήτοι του προγράμματος «Τελωνεία», που περιλαμβάνει ενιαίο σύνολο κανόνων. Συνεπώς, το παρόν Μέσο θα πρέπει να στηρίζει μόνο την αγορά, τη συντήρηση και την αναβάθμιση του επιλέξιμου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, ενώ όλες οι άλλες συναφείς δράσεις, όπως δράσεις συνεργασίας για την εκτίμηση των αναγκών ή κατάρτιση σε σχέση με τον σχετικό εξοπλισμό, θα πρέπει να στηρίζονται από το πρόγραμμα «Τελωνεία».

(17)

Επιπλέον, και κατά περίπτωση, το Μέσο θα πρέπει επίσης να στηρίζει την αγορά ή την αναβάθμιση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων για τη δοκιμή νέων στοιχείων εξοπλισμού ή νέων λειτουργικών δυνατοτήτων για υφιστάμενα στοιχεία εξοπλισμού σε επιχειρησιακές συνθήκες προτού τα κράτη μέλη προβούν σε αγορές μεγάλης κλίμακας του εν λόγω νέου εξοπλισμού. Κατά τις δοκιμές σε επιχειρησιακές συνθήκες θα πρέπει ιδίως να εξετάζονται τα αποτελέσματα των ερευνών στον τομέα του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8). Η Επιτροπή θα πρέπει να ενθαρρύνει την από κοινού προμήθεια και από κοινού δοκιμή του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, αξιοποιώντας τα εργαλεία συνεργασίας του προγράμματος «Τελωνεία».

(18)

Ο εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων μπορεί ως επί το πλείστον να είναι εξίσου ή να γίνει κατά περίπτωση κατάλληλος για τους ελέγχους συμμόρφωσης με το λοιπό ενωσιακό δίκαιο, όπως εκείνο σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων, τις θεωρήσεις ή την αστυνομική συνεργασία. Ως εκ τούτου, το Ταμείο έχει σχεδιαστεί ως δύο συμπληρωματικά μέσα για την αγορά εξοπλισμού, κάθε ένα με χωριστά αλλά συμπληρωματικά πεδία εφαρμογής. Αφενός, το Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων θα στηρίζει χρηματοδοτικά μόνον το κόστος του εξοπλισμού που έχει ως πρωταρχικό σκοπό ή αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, αλλά θα επιτρέπει και τη χρήση του εν λόγω εξοπλισμού για πρόσθετους σκοπούς, όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι. Αφετέρου, το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό θα στηρίζει χρηματοδοτικά μόνον το κόστος του εξοπλισμού που έχει ως πρωταρχικό σκοπό ή αποτέλεσμα τους τελωνειακούς ελέγχους, αλλά θα επιτρέπει και τη χρήση του εν λόγω εξοπλισμού για πρόσθετους σκοπούς, όπως οι έλεγχοι και η ασφάλεια των συνόρων. Αυτή η κατανομή ρόλων μεταξύ των δύο μέσων θα προωθήσει τη διυπηρεσιακή συνεργασία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), ως συνιστώσα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στις τελωνειακές και συνοριακές αρχές να συνεργαστούν και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού της Ένωσης μέσω του επιμερισμού και της διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού ελέγχου. Ο επιμερισμός του εξοπλισμού μεταξύ τελωνειακών και άλλων συνοριακών αρχών δεν θα πρέπει να είναι συστηματικός.

(19)

Σύμφωνα με το άρθρο 193 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, μπορεί να χορηγηθεί επιχορήγηση για δράση που έχει ήδη αρχίσει υπό την προϋπόθεση ότι ο αιτών μπορεί να αποδείξει την ανάγκη έναρξης της δράσης πριν από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για επιχορήγηση δεν είναι καταρχήν επιλέξιμες, η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση, λαμβανομένης υπόψη της καθυστερημένης έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού σε σύγκριση με την έναρξη του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή από την έναρξη του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση ενωσιακής στήριξης η οποία θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το συμφέρον της Ένωσης να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη ώστε να διασφαλίζει την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της τελωνειακής ένωσης, θα πρέπει να είναι δυνατόν για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην αρχή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, να προβλέπονται στην απόφαση χρηματοδότησης, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με δράσεις που στηρίζονται από τον παρόντα κανονισμό και οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να θεωρούνται επιλέξιμες από την 1η Ιανουαρίου 2021, ακόμη και αν οι εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν και οι εν λόγω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν πριν από την υποβολή της αίτησης επιχορήγησης.

(20)

Κατά παρέκκλιση από τον δημοσιονομικό κανονισμό, θα πρέπει να είναι δυνατή η χρηματοδότηση μιας δράσης από περισσότερα προγράμματα ή μέσα της Ένωσης προκειμένου να επιτρέπεται και να στηρίζεται, όπου χρειάζεται, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τομέων. Ωστόσο, σύμφωνα με την αρχή της απαγόρευσης της διπλής χρηματοδότησης που θεσπίζεται με τον δημοσιονομικό κανονισμό, στις περιπτώσεις αυτές, οι συνεισφορές δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τα ίδια έξοδα. Εάν ένα κράτος μέλος έχει ήδη λάβει ή εάν του έχουν χορηγηθεί συνεισφορές από άλλο πρόγραμμα της Ένωσης ή στήριξη από ταμείο της Ένωσης για την απόκτηση του ίδιου εξοπλισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται για την εν λόγω συνεισφορά ή στήριξη, σύμφωνα με το άρθρο 191 του δημοσιονομικού κανονισμού.

(21)

Κάθε χρηματοδότηση που υπερβαίνει το ανώτατο όριο του ποσοστού συγχρηματοδότησης θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιπτώσεις από κοινού προμήθειας και από κοινού δοκιμής του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη.

(22)

Λόγω της ταχείας εξέλιξης των τεχνολογιών, των απειλών και των τελωνειακών προτεραιοτήτων, τα προγράμματα εργασίας δεν θα πρέπει να επεκτείνονται για μεγαλύτερες περιόδους. Ταυτόχρονα, τα ετήσια προγράμματα εργασίας δεν θα ήταν αναγκαία για την υλοποίηση του Μέσου και θα αύξαναν τον διοικητικό φόρτο για την Επιτροπή και για τα κράτη μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προγράμματα εργασίας θα πρέπει καταρχήν να καλύπτουν περισσότερα από ένα οικονομικά έτη, αλλά όχι πάνω από τρία.

(23)

Προκειμένου να εξασφαλιστούν ομοιόμορφοι όροι για την εφαρμογή των προγραμμάτων εργασίας βάσει του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10).

(24)

Παρότι είναι αναγκαία η υλοποίηση σε κεντρικό επίπεδο για την επίτευξη του ειδικού στόχου της διασφάλισης ισοδύναμων αποτελεσμάτων τελωνειακών ελέγχων, η τεχνική φύση του παρόντος Μέσου συνεπάγεται ότι απαιτούνται προπαρασκευαστικές εργασίες σε τεχνικό επίπεδο. Επομένως, η υλοποίηση θα πρέπει να στηρίζεται σε εκτιμήσεις αναγκών. Οι εν λόγω εκτιμήσεις αναγκών εξαρτώνται από την εθνική εμπειρογνωμοσύνη και την πείρα που αποκτήθηκαν μέσω της συμμετοχής των τελωνειακών αρχών. Θα πρέπει να βασίζονται σε σαφή μεθοδολογία που περιλαμβάνει έναν ελάχιστο αριθμό μέτρων για την εξασφάλιση της συλλογής των σχετικών πληροφοριών. Η Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να καθορίσει την κατανομή των κονδυλίων στα κράτη μέλη, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τον όγκο των συναλλαγών, τους σχετικούς κινδύνους και τη διοικητική ικανότητα των τελωνειακών αρχών να χρησιμοποιούν και να συντηρούν τον εξοπλισμό, με σκοπό να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που χρηματοδοτείται με το Μέσο. Για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι όροι για την ιεράρχηση των επιχορηγήσεων θα πρέπει να καθορίζονται σαφώς και να βασίζονται σε μια τέτοια εκτίμηση αναγκών.

(25)

Προκειμένου να εξασφαλιστούν η τακτική παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα κατάλληλο πλαίσιο παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Μέσου και των δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο αυτού. Η εν λόγω παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Μέσου. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα πρέπει να περιλαμβάνουν απαίτηση παροχής πληροφοριών στην Επιτροπή για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων όταν το κόστος ενός στοιχείου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων υπερβαίνει το ποσό των 10 000 EUR χωρίς φόρους. Οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να διαχωρίζονται από τις πληροφορίες που απαιτείται να παρέχονται στο ευρύ κοινό και στα μέσα ενημέρωσης για την προώθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του Μέσου.

(26)

Δυνάμει των παραγράφων 22 και 23 της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (11), το Μέσο θα πρέπει να αξιολογείται με βάση πληροφορίες που θα συλλέγονται σύμφωνα με ειδικές απαιτήσεις παρακολούθησης, ενώ παράλληλα θα αποφεύγεται ο διοικητικός φόρτος, ιδίως για τα κράτη μέλη, και η υπερβολική ρύθμιση. Κατά περίπτωση, οι εν λόγω απαιτήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν μετρήσιμους δείκτες ως βάση για την αξιολόγηση, με τρόπο συγκρίσιμο και ολοκληρωμένο, των αποτελεσμάτων του Μέσου επιτόπου. Οι ενδιάμεσες και οι τελικές αξιολογήσεις, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο τέσσερα έτη μετά την έναρξη της υλοποίησης και την ολοκλήρωση του Μέσου, αντίστοιχα, θα πρέπει να συμβάλουν στην αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων κατά τα επόμενα πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ενδιάμεσες και οι τελικές αξιολογήσεις να περιλαμβάνουν ικανοποιητικές και επαρκείς πληροφορίες και οι εν λόγω αξιολογήσεις να ολοκληρώνονται εγκαίρως. Η Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στις ενδιάμεσες και τις τελικές αξιολογήσεις λεπτομέρειες σχετικά με τον επιμερισμό ανάμεσα στις τελωνειακές και άλλες συνοριακές αρχές του εξοπλισμού που χρηματοδοτείται από το Μέσο, στον βαθμό που έχουν παρασχεθεί σχετικές πληροφορίες από τα κράτη μέλη. Εκτός από τις ενδιάμεσες και τις τελικές αξιολογήσεις του Μέσου, θα πρέπει να εκδίδονται και ετήσιες εκθέσεις προόδου, στο πλαίσιο του συστήματος υποβολής εκθέσεων για τις επιδόσεις, ώστε να παρακολουθείται η υλοποίηση του Μέσου. Οι εν λόγω εκθέσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περίληψη των διδαγμάτων που αντλήθηκαν και, κατά περίπτωση, των εμποδίων που ανέκυψαν και των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μέσου που έλαβαν χώρα κατά το εν λόγω έτος. Οι εν λόγω ετήσιες εκθέσεις προόδου θα πρέπει να κοινοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

(27)

Προκειμένου να υπάρχει κατάλληλη ανταπόκριση στις εξελισσόμενες πολιτικές προτεραιότητες, τις απειλές και τις τεχνολογίες, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ, όσον αφορά την τροποποίηση του ενδεικτικού καταλόγου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που μπορεί να χρησιμοποιείται για την επίτευξη των σκοπών των τελωνειακών ελέγχων, καθώς και του καταλόγου των δεικτών για τη μέτρηση της επίτευξης του ειδικού στόχου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διενεργεί κατάλληλες διαβουλεύσεις με πλήρη διαφάνεια κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι εν λόγω διαβουλεύσεις να διενεργούνται σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή στην κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, ενώ οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που είναι επιφορτισμένοι με την κατάρτιση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(28)

Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) και τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 (13), (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 (14) και (ΕΕ) 2017/1939 (15) του Συμβουλίου, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται με αναλογικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται μέτρα σχετικά με την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διόρθωση και τη διερεύνηση παρατυπιών, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, την ανάκτηση των απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν χρειάζεται, την επιβολή διοικητικών ποινών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 και τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει την εξουσία να διενεργεί διοικητικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε απάτη, διαφθορά ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την εξουσία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 να διερευνά και να διώκει αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης κατά τα οριζόμενα στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16). Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που είναι αποδέκτης κονδυλίων της Ένωσης υποχρεούται να συνεργάζεται πλήρως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, να παρέχει τα αναγκαία δικαιώματα και πρόσβαση στην Επιτροπή, στην OLAF, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και να διασφαλίζει ότι κάθε τρίτος που συμμετέχει στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης παρέχει ισοδύναμα δικαιώματα.

(29)

Οι μορφές χρηματοδότησης και οι μέθοδοι εκτέλεσης στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων των δράσεων και να αποφέρουν αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη, ιδίως, του κόστους των ελέγχων, της διοικητικής επιβάρυνσης και του αναμενόμενου κινδύνου μη συμμόρφωσης. Οι εν λόγω μορφές και μέθοδοι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν εξέταση του ενδεχόμενου χρήσης κατ’ αποκοπή ποσών, ενιαίων συντελεστών και μοναδιαίων δαπανών, καθώς και χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 125 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού.

(30)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, που είναι η θέσπιση Μέσου για τη στήριξη της τελωνειακής ένωσης και των τελωνειακών αρχών με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για την αγορά, συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς μόνον από τα κράτη μέλη λόγω των αντικειμενικών ανισορροπιών που υφίστανται σε γεωγραφικό επίπεδο, μπορεί όμως, λόγω του αντίστοιχου επιπέδου και της ποιότητας των αποτελεσμάτων των τελωνειακών ελέγχων που διασφαλίζονται μεταξύ άλλων με μια συντονισμένη προσέγγιση και μια κεντρική χρηματοδότηση, να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(31)

Οι αποδέκτες της ενωσιακής χρηματοδότησης θα πρέπει να αναγνωρίζουν την προέλευση της εν λόγω χρηματοδότησης και να διασφαλίζουν την προβολή της ενωσιακής χρηματοδότησης, ιδίως κατά την προώθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους, παρέχοντας συνεκτική, αποτελεσματική και αναλογική, στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να καταδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του Μέσου για τη στήριξη της τελωνειακής ένωσης και, ειδικότερα, τον τρόπο με τον οποίο βοηθά τις τελωνειακές αρχές στην εκπλήρωση των αποστολών τους, καθώς και τις προσπάθειες της Επιτροπής να εξασφαλίσει δημοσιονομική διαφάνεια. Επιπροσθέτως, προς εξασφάλιση της διαφάνειας, η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει σε τακτική βάση πληροφορίες στο κοινό για το Μέσο, τις δράσεις και τα αποτελέσματά του, με αναφορά, μεταξύ άλλων, στα προγράμματα εργασίας που εγκρίνονται βάσει του παρόντος κανονισμού.

(32)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια στην παροχή στήριξης στον σχετικό τομέα πολιτικής και να καταστεί δυνατή η έναρξη υλοποίησης από την αρχή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως και να εφαρμοστεί, με αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2021,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Από κοινού με τον κανονισμό για τη θέσπιση, ως μέρους του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων, ο παρών κανονισμός θεσπίζει Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (το «Ταμείο») για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Στο πλαίσιο του εν λόγω Ταμείου, ο παρών κανονισμός θεσπίζει Μέσο με σκοπό την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για την αγορά, συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων (το «Μέσο») για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η διάρκεια του Μέσου ευθυγραμμίζεται με τη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τους στόχους του Μέσου, τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, τις μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης και τους κανόνες για την παροχή της εν λόγω χρηματοδότησης.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«τελωνειακές αρχές»: οι τελωνειακές αρχές όπως ορίζονται στο άρθρο 5 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

2)

«τελωνειακοί έλεγχοι»: οι τελωνειακοί έλεγχοι όπως ορίζονται στο άρθρο 5 σημείο 3) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

3)

«εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων»: ο εξοπλισμός που προορίζεται κυρίως για τη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων·

4)

«κινητός εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων»: κάθε μέσο μεταφοράς που, πέραν των κινητών ικανοτήτων του, προορίζεται να είναι ένα στοιχείο εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων ή είναι πλήρως εξοπλισμένο με εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων·

5)

«συντήρηση»: οι προληπτικές, διορθωτικές και προγνωστικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών και λειτουργικών ελέγχων, της διατήρησης, της επισκευής και της επιθεώρησης στοιχείου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση ή την αποκατάστασή του σε καθορισμένη λειτουργική κατάσταση με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης ωφέλιμης διάρκειας ζωής, με εξαίρεση την αναβάθμιση·

6)

«αναβάθμιση»: οι εξελικτικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για να θέσουν ένα υφιστάμενο στοιχείο εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων από μια παρωχημένη σε μια καθορισμένη λειτουργική κατάσταση προηγμένης τεχνολογίας.

Άρθρο 3

Στόχοι του Μέσου

1.   Στο πλαίσιο του Ταμείου και με σκοπό την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της εναρμονισμένης εφαρμογής των τελωνειακών ελέγχων από τα κράτη μέλη, ο γενικός στόχος του Μέσου είναι η στήριξη της τελωνειακής ένωσης και των τελωνειακών αρχών στην αποστολή τους για την προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της, τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας εντός της Ένωσης και την προστασία της Ένωσης από το παράνομο εμπόριο με παράλληλη διευκόλυνση των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

2.   Ειδικός στόχος του Μέσου είναι να συμβάλει στην παροχή κατάλληλων και ισοδύναμων αποτελεσμάτων τελωνειακών ελέγχων με την αγορά, τη συντήρηση και την αναβάθμιση, σε καθεστώς διαφάνειας, κατάλληλου και αξιόπιστου προηγμένου τεχνολογικά εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, ο οποίος να είναι ασφαλής και φιλικός προς το περιβάλλον, ώστε να επικουρούνται οι τελωνειακές αρχές στην επιτέλεση του έργου τους ως μία οντότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της Ένωσης.

Άρθρο 4

Προϋπολογισμός

1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του Μέσου για το διάστημα 2021-2027 ανέρχεται σε 1 006 407 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

2.   Το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορεί επίσης να καλύψει δαπάνες για την προετοιμασία, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, τον λογιστικό έλεγχο, την αξιολόγηση και άλλες δραστηριότητες για τη διαχείριση του Μέσου και την αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του. Επίσης, μπορεί να καλύψει δαπάνες για μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, ενέργειες πληροφόρησης και επικοινωνίας οι οποίες είναι συναφείς με τους στόχους του Μέσου, καθώς και δαπάνες για δίκτυα τεχνολογίας πληροφοριών που επικεντρώνονται στην επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής, και άλλες δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που απαιτούνται για τη διαχείριση του Μέσου.

Άρθρο 5

Εφαρμογή και μορφές χρηματοδότησης από την Ένωση

1.   Το Μέσο εφαρμόζεται υπό άμεση διαχείριση σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

2.   Το Μέσο μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση με οποιαδήποτε από τις μορφές που καθορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και ιδίως, με επιχορηγήσεις.

3.   Όταν η δράση που στηρίζεται στο πλαίσιο του Μέσου περιλαμβάνει την αγορά ή την αναβάθμιση εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, η Επιτροπή συγκροτεί συντονιστικό μηχανισμό για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που έχει αγοραστεί με τη στήριξη των προγραμμάτων και των μέσων της Ένωσης, και επομένως της αποδοτικής χρήσης του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ

Άρθρο 6

Επιλέξιμες δράσεις

1.   Για να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μέσου, οι εν λόγω δράσεις πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3· και

β)

στήριξη της αγοράς, της συντήρησης και της αναβάθμισης του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, μεταξύ άλλων του εξοπλισμού καινοτόμου τεχνολογίας ανίχνευσης, που εξυπηρετεί έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους σκοπούς τελωνειακών ελέγχων:

1)

μη επεμβατική επιθεώρηση·

2)

ανίχνευση κρυμμένων αντικειμένων σε ανθρώπους·

3)

ανίχνευση ακτινοβολίας και ταυτοποίηση ραδιονουκλιδίου·

4)

ανάλυση δειγμάτων σε εργαστήρια·

5)

δειγματοληψία και ανάλυση δειγμάτων επιτόπου·

6)

έλεγχο με φορητό εξοπλισμό χειρός.

Στο παράρτημα I περιλαμβάνεται ενδεικτικός κατάλογος εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που μπορεί να χρησιμοποιείται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σημεία 1) έως 6).

2.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι δράσεις της παραγράφου 1 πρώτο εδάφιο μπορούν επίσης να καλύπτουν την αγορά, τη συντήρηση και την αναβάθμιση, σε καθεστώς διαφάνειας, εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων για τη δοκιμή νέων στοιχείων εξοπλισμού ή νέων λειτουργικών δυνατοτήτων υφιστάμενων στοιχείων εξοπλισμού σε επιχειρησιακές συνθήκες.

3.   Σύμφωνα με το άρθρο 193 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση στην έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού και προς αποφυγή τυχόν καθυστέρησης της ενωσιακής στήριξης, η οποία θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το συμφέρον της Ένωσης να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη ώστε να διασφαλίζει την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της τελωνειακής ένωσης, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σχέση με δράσεις που στηρίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού μπορούν, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατ’ εξαίρεση να θεωρηθούν επιλέξιμες από την 1η Ιανουαρίου 2021, ακόμα και αν οι εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν και οι εν λόγω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν πριν από την υποβολή της αίτησης για επιχορήγηση.

4.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14 για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού με την τροποποίηση, όπου απαιτείται, του ενδεικτικού καταλόγου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που ορίζεται στο παράρτημα I.

5.   Ο εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του παρόντος Μέσου θα πρέπει πρωτίστως να χρησιμοποιείται για τελωνειακούς ελέγχους, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιείται και για πρόσθετους σκοπούς, μεταξύ άλλων, προς υποστήριξη των εθνικών αρχών διαχείρισης των συνόρων και για έρευνες, για τον έλεγχο προσώπων. Ο εν λόγω εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων δεν θα αποτελεί συστηματικά αντικείμενο επιμερισμού μεταξύ τελωνειακών και άλλων συνοριακών αρχών.

6.   Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την από κοινού προμήθεια και την από κοινού δοκιμή εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη.

Άρθρο 7

Επιλέξιμες οντότητες

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 197 του δημοσιονομικού κανονισμού, οι επιλέξιμες οντότητες είναι οι τελωνειακές αρχές, υπό την προϋπόθεση να παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για την εκτίμηση των αναγκών που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 4 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 8

Ποσοστό συγχρηματοδότησης

1.   Το Μέσο μπορεί να χρηματοδοτεί ποσοστό έως 80 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών μιας δράσης.

2.   Χρηματοδότηση που υπερβαίνει το εν λόγω ανώτατο όριο χορηγείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες έκτακτες περιστάσεις.

Άρθρο 9

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μέσου.

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μέσου:

α)

οι δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά γης·

β)

οι δαπάνες που σχετίζονται με την κατάρτιση ή την αναβάθμιση δεξιοτήτων, εκτός από την εισαγωγική κατάρτιση που περιλαμβάνεται στη σύμβαση αγοράς ή αναβάθμισης·

γ)

οι δαπάνες που σχετίζονται με τις υποδομές, όπως κτίρια ή υπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς και με έπιπλα·

δ)

οι δαπάνες που συνδέονται με ηλεκτρονικά συστήματα, με εξαίρεση το λογισμικό και τις ενημερώσεις λογισμικού που είναι άμεσα απαραίτητα για τη χρήση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, και με εξαίρεση το ηλεκτρονικό λογισμικό και τον προγραμματισμό που απαιτούνται για τη διασύνδεση του υφιστάμενου λογισμικού με τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων·

ε)

οι δαπάνες δικτύων, όπως οι ασφαλείς ή μη ασφαλείς δίαυλοι επικοινωνίας, ή οι συνδρομές, με εξαίρεση τα δίκτυα ή τις συνδρομές που είναι αποκλειστικά αναγκαία για τη χρήση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων·

στ)

οι δαπάνες μέσων μεταφοράς, όπως οχημάτων, αεροσκαφών ή πλοίων, με εξαίρεση τον κινητό εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων·

ζ)

οι δαπάνες για αναλώσιμα είδη, συμπεριλαμβανομένου του υλικού αναφοράς ή βαθμονόμησης, που προορίζονται για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων·

η)

οι δαπάνες σχετικά με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Άρθρο 10

Χορήγηση, συμπληρωματικότητα και συνδυασμένη χρηματοδότηση

1.   Η χορήγηση και η διαχείριση επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Μέσου πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον τίτλο VIII του δημοσιονομικού κανονισμού.

2.   Σύμφωνα με το άρθρο 195 πρώτη παράγραφος στοιχείο στ) του δημοσιονομικού κανονισμού, οι επιχορηγήσεις χορηγούνται χωρίς πρόσκληση υποβολής προτάσεων στις οντότητες που είναι επιλέξιμες βάσει του άρθρου 7 του παρόντος κανονισμού.

3.   Δράση που έχει λάβει συνεισφορά στο πλαίσιο του Μέσου μπορεί να λάβει συνεισφορά και από το πρόγραμμα «Τελωνεία» ή από άλλο ενωσιακό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνεισφορές δεν καλύπτουν τις ίδιες δαπάνες. Οι κανόνες του οικείου ενωσιακού προγράμματος ισχύουν για την αντίστοιχη συνεισφορά στη δράση. Η σωρευτική χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών της δράσης. Η στήριξη από τα διάφορα προγράμματα της Ένωσης μπορεί να υπολογίζεται σε κατ’ αναλογία βάση, σύμφωνα με τα έγγραφα στα οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη στήριξη.

4.   Οι εργασίες της επιτροπής αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 150 του δημοσιονομικού κανονισμού βασίζονται στις γενικές αρχές που ισχύουν για τις επιχορηγήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 188 του εν λόγω κανονισμού και ιδίως στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας που ορίζονται στο εν λόγω άρθρο στοιχεία α) και β) καθώς και στην αρχή της μη διάκρισης.

5.   Η επιτροπή αξιολόγησης αξιολογεί τις προτάσεις βάσει των κριτηρίων ανάθεσης, λαμβάνοντας υπόψη, κατά περίπτωση, τη συνάφεια της προτεινόμενης δράσης με τους επιδιωκόμενους στόχους, την ποιότητα της προτεινόμενης δράσης, τον αντίκτυπό της, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου της, καθώς και τον προϋπολογισμό της και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Άρθρο 11

Πρόγραμμα εργασίας

1.   Το Μέσο εφαρμόζεται μέσω προγραμμάτων εργασίας όπως αναφέρεται στο άρθρο 110 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού.

2.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη θέσπιση των εν λόγω προγραμμάτων εργασίας. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

3.   Τα προγράμματα εργασίας αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3 μέσω δράσεων σύμφωνα με το άρθρο 6. Τα προγράμματα εργασίας καθορίζουν το συνολικό ποσό του σχεδίου χρηματοδότησης για όλες τις δράσεις. Επιπλέον προσδιορίζουν:

α)

για κάθε δράση:

i)

τους επιδιωκόμενους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους γενικούς και ειδικούς στόχους που ορίζονται στο άρθρο 3·

ii)

περιγραφή των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν·

iii)

κατά περίπτωση, ενδεικτική αναφορά του ποσού που διατίθεται για κάθε δράση· και

iv)

τη μέθοδο υλοποίησης και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης·

β)

για τις επιχορηγήσεις, το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 8.

4.   Η προετοιμασία των προγραμμάτων εργασίας που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στηρίζεται σε εκτίμηση των αναγκών των τελωνειακών αρχών. Η εν λόγω εκτίμηση αναγκών βασίζεται στα εξής:

α)

κοινή κατηγοριοποίηση των συνοριακών σημείων διέλευσης·

β)

ενδελεχή περιγραφή του διαθέσιμου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων·

γ)

κοινό κατάλογο του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που θα πρέπει να είναι διαθέσιμος, με αναφορά στην κατηγορία των συνοριακών σημείων διέλευσης και

δ)

εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Η εκτίμηση των αναγκών βασίζεται στις δράσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τελωνεία 2020», που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17) ή στο πλαίσιο του προγράμματος «Τελωνεία», και επικαιροποιείται τακτικά και τουλάχιστον ανά τριετία.

Άρθρο 12

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

1.   Στο παράρτημα II απαριθμούνται οι δείκτες για την κατάρτιση εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του Μέσου ως προς την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 3.

2.   Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιολόγηση της προόδου του Μέσου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14 για την τροποποίηση του παραρτήματος II όσον αφορά τους δείκτες, όταν κρίνεται αναγκαίο, καθώς και να συμπληρώνει τον παρόντα κανονισμό με διατάξεις σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης.

3.   Το σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις επιδόσεις διασφαλίζει ότι τα δεδομένα για την παρακολούθηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων του Μέσου συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο. Για τον σκοπό αυτόν, επιβάλλονται αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους αποδέκτες κονδυλίων της Ένωσης.

4.   Εφόσον το κόστος ενός στοιχείου εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων υπερβαίνει το ποσό των 10 000 EUR μη συμπεριλαμβανομένων των φόρων, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 περιλαμβάνουν τουλάχιστον την ετήσια κοινοποίηση στην Επιτροπή των ακόλουθων πληροφοριών:

α)

αναλυτικό κατάλογο του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέσου·

β)

πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχετικών αποτελεσμάτων, υποστηριζόμενες, όπου ενδείκνυται, από συναφείς στατιστικές.

Άρθρο 13

Αξιολόγηση

1.   Οι αξιολογήσεις διενεργούνται εγκαίρως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

2.   Διενεργείται από την Επιτροπή ενδιάμεση αξιολόγηση του Μέσου όταν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες για την υλοποίησή του, αλλά το αργότερο τέσσερα έτη από την έναρξη της εν λόγω υλοποίησης. Η Επιτροπή, στην ενδιάμεση αξιολόγησή της, εκτιμά την επίδοση του Μέσου, συμπεριλαμβανομένων πτυχών όπως η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα, η συνοχή και η συνάφειά του, καθώς και τις συνέργειες στο πλαίσιο του Μέσου και την ενωσιακή προστιθέμενη αξία.

3.   Αφού ολοκληρωθεί η υλοποίηση του Μέσου, αλλά το αργότερο τέσσερα έτη μετά τη λήξη της περιόδου που καθορίζεται στο άρθρο 1, η Επιτροπή προβαίνει σε τελική αξιολόγηση του Μέσου.

4.   Η Επιτροπή ανακοινώνει τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων καθώς και τις παρατηρήσεις της και τα διδάγματα που αντλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Άρθρο 14

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 και στο άρθρο 12 παράγραφος 2 ανατίθεται στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λόγω ημερομηνία. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

3.   Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 και στο άρθρο 12 παράγραφος 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης επιφέρει τη λήξη της εξουσιοδότησης που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Η απόφαση δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 4 και του άρθρου 12 παράγραφος 2 αρχίζει να ισχύει μόνο εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή εάν, προτού λήξει η εν λόγω προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 15

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή του προγράμματος «Τελωνεία» που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/444.

2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 16

Πληροφόρηση, επικοινωνία και δημοσιότητα

1.   Οι αποδέκτες της ενωσιακής χρηματοδότησης μνημονεύουν ρητώς την προέλευση της εν λόγω χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν την προβολή της, ιδίως κατά την προώθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους, παρέχοντας συνεκτική, αποτελεσματική και αναλογική στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

2.   Η Επιτροπή προβαίνει σε ενέργειες πληροφόρησης και επικοινωνίας σχετικά με το Μέσο, τις δράσεις που λαμβάνονται δυνάμει του Μέσου και τα αποτελέσματά του.

3.   Οι χρηματοδοτικοί πόροι που διατίθενται στο Μέσο συμβάλλουν επίσης στην εταιρική προβολή των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που οι εν λόγω προτεραιότητες είναι συναφείς με τους στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 3.

Άρθρο 17

Μεταβατικές διατάξεις

Εάν χρειαστεί, μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της Ένωσης πιστώσεις για την περίοδο μετά το 2027, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2, ώστε να καταστεί δυνατή η διαχείριση δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Άρθρο 18

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου 2021.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

A. P. ZACARIAS


(1)  ΕΕ C 62 της 15.2.2019, σ. 67.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Απριλίου 2019 (ΕΕ C 158 της 30.4.2021, σ. 133) και θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση της 27ης Μαΐου 2021 (ΕΕ C 227 της 14.6.2021, σ. 1). Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 23ης Ιουνίου 2021 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 4.

(5)  ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 28.

(6)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/444 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος Τελωνεία για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 (ΕΕ L 87 της 15.3.2021, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του, και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 (ΕΕ L 170 της 12.5.2021, σ. 1).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2019, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 και (ΕΕ) 2016/1624 (ΕΕ L 295 της 14.11.2019, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(11)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(12)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(13)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

(14)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

(15)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

(16)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).

(17)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 209).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΡΩΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ Β)

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1.

Μη επεμβατική επιθεώρηση

Σαρωτής ακτινών Χ - Υψηλής ενέργειας

Εμπορευματοκιβώτια, φορτηγά οχήματα, σιδηροδρομικά βαγόνια και οχήματα

Σαρωτής ακτινών Χ - Χαμηλής ενέργειας

Παλέτες, κιβώτια και δέματα

Αποσκευές επιβατών

 

Οχήματα

Οπισθοσκέδαση ακτινών Χ

Εμπορευματοκιβώτια

Φορτηγά

Οχήματα

Άλλο

Συστήματα αυτόματης αναγνώρισης αριθμού πινακίδας/εμπορευματοκιβωτίων

Γεφυροπλάστιγγες

Περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα και παρόμοιος κινητός εξοπλισμός τελωνειακών ελέγχων

2.

Ανίχνευση κρυμμένων αντικειμένων στον άνθρωπο  (1)

Πύλη οπισθοσκέδασης με ακτίνες Χ

Χρησιμοποιείται κυρίως σε αερολιμένες για την ανίχνευση κρυμμένων αντικειμένων στον άνθρωπο (ναρκωτικά, εκρηκτικές ύλες, μετρητά)

Σαρωτής σώματος

Σαρωτής ασφαλείας κυμάτων της τάξης του χιλιοστόμετρου

3.

Ανίχνευση ακτινοβολίας και ταυτοποίηση ραδιονουκλιδίου

Ραδιολογικοί και πυρηνικοί ανιχνευτές

Προσωπικός ανιχνευτής ακτινοβολίας (PRM)

Φορητός ανιχνευτής ακτινοβολίας

Συσκευή ταυτοποίησης ισοτόπων (RIID)

Πύλη ανίχνευσης ακτινοβολίας (RPM)

Πύλη φασματομετρικής ανίχνευσης για την ταυτοποίηση ισοτόπων (SPM)

4.

Ανάλυση δειγμάτων σε εργαστήρια

Εξοπλισμός για την ταυτοποίηση, ποσοτικοποίηση και τον έλεγχο κάθε εμπορεύματος

Αέρια και υγρή χρωματογραφία (GC, LC, HPLC κ.λπ.)

Φασματομετρία και τεχνικές σε συνδυασμό με τη φασματομετρία (IR, Raman, UV-VIS, φθορισμός, GC-MS κ.λπ.)

Ακτινοσκοπικός εξοπλισμός (XRF κ.λπ.)

Φασματομετρία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και αναλύσεις σταθερών ισοτόπων

Άλλος εργαστηριακός εξοπλισμός (Φασματοφωτόμετρο ατομικής απορρόφησης (AAS), αναλυτής απόσταξης, διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης (DSC), συσκευή ηλεκτροφόρησης, μικροσκόπιο, μέτρηση με υγρό σπινθηριστή (LSC), καπνιστική μηχανή κ.λπ.)

5.

Δειγματοληψία και ανάλυση των δειγμάτων επιτόπου

Ανίχνευση ιχνών βάσει φασματομετρίας ιοντικής κινητικότητας (IMS)

Φορητός εξοπλισμός για την ανίχνευση ιχνών ορισμένων επικίνδυνων ουσιών

Ανίχνευση ιχνών με σκύλους

Για μια σειρά κινδύνων σε μικρά και μεγάλα αντικείμενα

Δειγματοληψία

Εργαλεία για τη λήψη δειγμάτων, απαγωγός, κιβώτια με πλαστικά γάντια

Κινητά εργαστήρια

Όχημα πλήρως εξοπλισμένο για ανάλυση δειγμάτων επιτόπου

Φορητοί ανιχνευτές

Ανάλυση οργανικών υλών, μετάλλων και κραμάτων

Χημικές χρωματομετρικές δοκιμές

Φασματοσκοπία Raman

Φασματοσκοπία υπερύθρου

Φθορισμός ακτινών-X

Ανιχνευτές αερίου για εμπορευματοκιβώτια

6.

Έλεγχος με φορητό εξοπλισμό χειρός

Προσωπικά εργαλεία χειρός

Εργαλεία τσέπης

Μηχανική εργαλειοθήκη

Τηλεσκοπικό κάτοπτρο

Συσκευές

Ενδοσκόπιο

Σταθερός ή φορητός ανιχνευτής μετάλλων

Κάμερες για τον έλεγχο του κάτω μέρους των οχημάτων

Διάταξη υπερήχων

Πυκνόμετρο

Άλλο

Υποβρύχια αναζήτηση


(1)  Με την επιφύλαξη των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων και άλλων συστάσεων όσον αφορά την προστασία της υγείας και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3

Για την κατάρτιση εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του Μέσου προς την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 3, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δείκτες:

Εξοπλισμός

α)

Διαθεσιμότητα, στα σημεία διέλευσης των χερσαίων συνόρων, του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα (ανά είδος εξοπλισμού)

β)

Διαθεσιμότητα, στα σημεία διέλευσης των θαλάσσιων συνόρων, του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα (ανά είδος εξοπλισμού)

γ)

Διαθεσιμότητα, στα σημεία διέλευσης των εναέριων συνόρων, του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα (ανά είδος εξοπλισμού)

δ)

Διαθεσιμότητα, στους ταχυδρομικούς κόμβους των συνοριακών σημείων διέλευσης, του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα (ανά είδος εξοπλισμού)

ε)

Διαθεσιμότητα, στα σιδηροδρομικά σημεία διέλευσης των συνόρων, του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων που συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα (ανά είδος εξοπλισμού)


Top