EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0649

Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/649 του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2021 σχετικά με την ενωσιακή στήριξη στις δραστηριότητες της Γραμματείας της ΣΕΟ για την υποστήριξη της εφαρμογής της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων

ST/7142/2021/INIT

OJ L 133, 20.4.2021, p. 59–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/10/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 23/01/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/649/oj

20.4.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 133/59


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2021/649 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 16ης Απριλίου 2021

σχετικά με την ενωσιακή στήριξη στις δραστηριότητες της Γραμματείας της ΣΕΟ για την υποστήριξη της εφαρμογής της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων («ΣΕΟ») υιοθετήθηκε με το ψήφισμα A/RES/67/234B της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 2 Απριλίου 2013. Η ΣΕΟ άνοιξε στη συνέχεια προς υπογραφή στις 3 Ιουνίου 2013 και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Όλα τα κράτη μέλη αποτελούν μέρη της ΣΕΟ.

(2)

Σκοπός της ΣΕΟ είναι να καθιερώσει όσο το δυνατό υψηλότερα κοινά διεθνή πρότυπα για τη ρύθμιση ή τη βελτίωση της ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων, να αποτρέψει και να εξαλείψει το παράνομο εμπόριο συμβατικών όπλων και να παρεμποδίσει την εκτροπή τους. Βασικά θέματα στην επίτευξη των στόχων της ΣΕΟ είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της από τα Κράτη Μέρη της ΣΕΟ («Κράτη Μέρη») και η οικουμενική αποδοχή της, δεδομένου ότι η ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου όπλων είναι εξ ορισμού ένα εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το Συμβούλιο εξέδωσε, στις 16 Δεκεμβρίου 2013, την απόφαση 2013/768/ΚΕΠΠΑ (1) και, στις 29 Μαΐου 2017 την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915 (2), διευρύνοντας έτσι το σύνολο των δράσεων βοήθειας της Ένωσης για τον έλεγχο των εξαγωγών με δραστηριότητες που αφορούν ειδικά τη ΣΕΟ.

(3)

Η ΣΕΟ συστήνει Γραμματεία («Γραμματεία της ΣΕΟ») προκειμένου να βοηθά τα Κράτη Μέρη για την αποτελεσματική εφαρμογή της ΣΕΟ. Η Γραμματεία της ΣΕΟ αναλαμβάνει τα ακόλουθα καθήκοντα: παραλαβή, διάθεση και διανομή των εκθέσεων/αναφορών που προβλέπονται από τη ΣΕΟ· τήρηση και διάθεση προς τα Κράτη Μέρη του καταλόγου των εθνικών σημείων επικοινωνίας· διευκόλυνση του συνδυασμού προσφορών και αιτημάτων συνδρομής για την εφαρμογή της ΣΕΟ και προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας, όπως ζητείται· διευκόλυνση των εργασιών της διάσκεψης των Κρατών μερών, περιλαμβανομένης της διευθέτησης και παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών για τις συνεδριάσεις που προβλέπονται από τη ΣΕΟ· και εκτέλεση άλλων καθηκόντων που θα αποφασίζονται από τις Διασκέψεις των Κρατών μερών. Η Γραμματεία της ΣΕΟ διαχειρίζεται επίσης το εθελοντικό ταμείο που συστάθηκε από τα Κράτη Μέρη δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 3 της ΣΕΟ για την παροχή στήριξης στα Κράτη Μέρη κατά την εφαρμογή της ΣΕΟ. Επιπλέον, η τέταρτη διάσκεψη των Κρατών μερών ανέθεσε στη Γραμματεία της ΣΕΟ τη διαχείριση του προγράμματος χορηγιών της ΣΕΟ, το οποίο συστάθηκε για να διευκολύνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών στις συνεδριάσεις της ΣΕΟ.

(4)

Στη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας του 2016, η Ένωση δεσμεύεται να προωθήσει μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Η προώθηση συμπεφωνημένων κανόνων με σκοπό την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών και τη συμβολή στη διαμόρφωση ενός ειρηνικού και βιώσιμου κόσμου είναι προς το συμφέρον της Ένωσης. Η Ένωση προωθεί μια βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, με την πολυμέρεια ως βασική αρχή της και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στον πυρήνα της. Η Ένωση στηρίζει σθεναρά την αύξηση της συμμετοχής σε πολυμερείς συνθήκες και πλαίσια αφοπλισμού, μη διάδοσης και ελέγχου όπλων, συμπεριλαμβανομένης της ΣΕΟ, καθώς και την οικουμενική αποδοχή, την πλήρη εφαρμογή και την εκτέλεσή τους. Στο πλαίσιο αυτών των πρωταρχικών στόχων πολιτικής, η στήριξη προς τη Γραμματεία της ΣΕΟ συνάδει πλήρως με τον ειδικό στόχο ενίσχυσης του πολυμερούς συστήματος που αποτελεί τη βάση για ένα υπεύθυνο εμπόριο όπλων.

(5)

Η Γραμματεία της ΣΕΟ είναι σε θέση να συνδιαλέγεται με όλους τους πολυμερείς, περιφερειακούς και εθνικούς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εκτελούν προγράμματα για την υποστήριξη της οικουμενικής αποδοχής ή εφαρμογής της ΣΕΟ. Η Ένωση είναι επίσης μακροχρόνιος πάροχος βοήθειας για τον έλεγχο των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης και στηρίζει την ανάπτυξη νομικών πλαισίων και θεσμικών ικανοτήτων για την καθιέρωση και την επιβολή αποτελεσματικών ελέγχων στις εξαγωγές στρατιωτικών ειδών και ειδών διπλής χρήσης. Η Γραμματεία της ΣΕΟ διασφαλίζει ότι τα προγράμματά της είναι συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα προγράμματα βοήθειας της Ένωσης για τον έλεγχο των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης και εξαγωγών όπλων, όπως τα προγράμματα δυνάμει της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2017/915,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Προκειμένου να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή και την οικουμενική αποδοχή της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων («ΣΕΟ»), η Ένωση στηρίζει τις δραστηριότητες της Γραμματείας της ΣΕΟ που έχουν τους ακόλουθους στόχους:

υποστήριξη των Κρατών μερών της ΣΕΟ για την ενίσχυση των οικείων συστημάτων ελέγχου μεταφορών όπλων με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της ΣΕΟ,

ενίσχυση της θεσμικής διάρθρωσης της Γραμματείας της ΣΕΟ ως κύριου οργάνου για την παροχή συνδρομής στα κράτη μέλη της ΣΕΟ κατά την εφαρμογή της.

2.   Προς επίτευξη των στόχων της παραγράφου 1, η Ένωση στηρίζει τις ακόλουθες προγραμματικές δραστηριότητες:

α)

στήριξη για την οικοδόμηση ικανοτήτων των εθνικών σημείων επικοινωνίας της ΣΕΟ,

β)

κατάρτιση καταλόγου εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών εμπειρογνωμόνων της ΣΕΟ να παρέχουν συμβουλές και κατάρτιση σχετικά με την εφαρμογή της ΣΕΟ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο («κατάρτιση των εκπαιδευτών»),

γ)

στήριξη για μια βάση δεδομένων για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους.

Στο παράρτημα περιγράφονται διεξοδικά οι προγραμματικές δραστηριότητες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

Άρθρο 2

1.   Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («ύπατος εκπρόσωπος») είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

2.   Η τεχνική εφαρμογή των προγραμματικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 παράγραφος 2 εκτελείται από τη Γραμματεία της ΣΕΟ.

3.   Η Γραμματεία της ΣΕΟ εκτελεί τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη του ύπατου εκπροσώπου. Για τον εν λόγω σκοπό, ο ύπατος εκπρόσωπος συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με τη Γραμματεία της ΣΕΟ.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των προγραμματικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 1 370 000 EUR.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό αναφοράς της παραγράφου 1 ασκείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό αναφοράς που ορίζεται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, συνάπτει την απαραίτητη συμφωνία με τη Γραμματεία της ΣΕΟ. Η συμφωνία ορίζει ότι η Γραμματεία της ΣΕΟ θα εξασφαλίζει την προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, ανάλογα προς το ύψος της.

4.   Η Επιτροπή επιδιώκει τη σύναψη της συμφωνίας που αναφέρεται στην παράγραφο 3 το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας.

Άρθρο 4

1.   Ο ύπατος εκπρόσωπος υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί η Γραμματεία της ΣΕΟ. Οι εκθέσεις αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση που διενεργεί το Συμβούλιο.

2.   Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές της υλοποίησης των προγραμματικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

Λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, ή έξι μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσής της, εάν δεν έχει συναφθεί η εν λόγω συμφωνία εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2021.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

A. P. ZACARIAS


(1)  Απόφαση 2013/768/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2013, για τις δραστηριότητες της ΕΕ προς υποστήριξη της εφαρμογής της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ασφάλεια (ΕΕ L 341 της 18.12.2013, σ. 56).

(2)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915 του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 2017, για δραστηριότητες προβολής της Ένωσης προς υποστήριξη της εφαρμογής της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (ΕΕ L 139 της 30.5.2017, σ. 38).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

1.   Προγράμματα

1.1.   Πρόγραμμα 1: Στήριξη για την οικοδόμηση ικανοτήτων των εθνικών σημείων επικοινωνίας της ΣΕΟ

1.1.1.   Γενικός σκοπός του προγράμματος

Ανάπτυξη της ικανότητας των εθνικών σημείων επικοινωνίας των Κρατών Μερών, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των γνώσεών τους σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΣΕΟ και της επίγνωσής τους όσον αφορά τις εξελίξεις της διαδικασίας ΣΕΟ.

1.1.2.   Πλαίσιο

Κατόπιν της συστάσεως της Ομάδας για τη Διαφάνεια και την Υποβολή Εκθέσεων, η 3η Διάσκεψη των Κρατών Μερών ανέθεσε στη Γραμματεία της ΣΕΟ να «εκπονήσει έγγραφο καθοδήγησης για τα εθνικά σημεία επικοινωνίας, στο οποίο θα περιγράφονται ο ρόλος και τα πιθανά καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων το καθήκον να εξασφαλίζουν ότι οι εκθέσεις που είναι υποχρεωτικές βάσει της ΣΕΟ καταρτίζονται και υποβάλλονται εγκαίρως και πλήρως». Πέραν τούτου, η Γραμματεία της ΣΕΟ έχει διαπιστώσει ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εθνικών σημείων επικοινωνίας στις συνεδριάσεις στο πλαίσιο της ΣΕΟ —συμπεριλαμβανομένων των προπαρασκευαστικών συνεδριάσεων και των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας— με εποικοδομητικό τρόπο.

1.1.3.   Δραστηριότητες και αποτελέσματα

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες/παραδοτέα:

α)

Κατάρτιση εγγράφου καθοδήγησης για τα εθνικά σημεία επικοινωνίας στο οποίο θα περιγράφονται ο ρόλος και τα πιθανά καθήκοντά τους·

β)

δημιουργία ιστοσελίδας/πύλης ειδικά αφιερωμένης στα εθνικά σημεία επικοινωνίας, με συνδέσμους που παραπέμπουν σε σχετικές πληροφορίες·

γ)

διοργάνωση τριών ενημερωτικών συνεδριάσεων με διάρκεια από μισή έως μία ημέρα έκαστη πριν από κάθε συνεδρίαση της ΣΕΟ που θα είναι αφιερωμένη στα εθνικά σημεία επικοινωνίας, κατά τις οποίες θα τους παρέχονται πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την προσεχή συνεδρίαση και θα τους δίνεται η ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να αποσαφηνίσουν πληροφορίες· και

δ)

δημιουργία μηχανισμού για τακτικές και συστηματικές επαφές με τα εθνικά σημεία επικοινωνίας σε μεμονωμένη βάση, προκειμένου να στηριχθεί η συμμετοχή τους στην εφαρμογή της ΣΕΟ.

1.1.4.   Προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος

α)

Καλύτερη γνώση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη ΣΕΟ (συμπεριλαμβανομένης της υποβολής εκθέσεων) μεταξύ των εθνικών σημείων επικοινωνίας στο πλαίσιο της ΣΕΟ·

β)

μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη διαδικασία ΣΕΟ·

γ)

ευρεία διάδοση ενημερωτικού υλικού σχετικά με τη ΣΕΟ στα εθνικά σημεία επικοινωνίας και πέραν αυτών.

1.1.5.   Δικαιούχοι

Εθνικά σημεία επικοινωνίας των Κρατών Μερών.

1.2.   Πρόγραμμα 2: Κατάλογος εμπειρογνωμόνων (κατάρτιση των εκπαιδευτών)

1.2.1.   Γενικός σκοπός του προγράμματος

Ανάπτυξη της ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών εμπειρογνωμόνων της ΣΕΟ να παρέχουν συμβουλές και κατάρτιση σχετικά με την εφαρμογή της ΣΕΟ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από διεθνείς συμβούλους και οργανισμούς, να βελτιωθεί η ποιότητα της κατάρτισης και της συνδρομής για την εφαρμογή της και να διευκολυνθεί η καλύτερη προσαρμογή των προσπαθειών ανάπτυξης ικανοτήτων στις ανάγκες.

1.2.2.   Πλαίσιο

Ενώ ορισμένα προγράμματα του εθελοντικού ταμείου (VTF) υλοποιήθηκαν με τη στήριξη τοπικών οργανώσεων και εθνικών ή περιφερειακών συμβούλων, η πλειονότητα των προγραμμάτων του VTF από τότε που αυτό συστάθηκε από τη 2η Διάσκεψη των Κρατών Μερών έχουν υλοποιηθεί με τη συνδρομή/συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων και/ή εταίρων υλοποίησης που είναι διεθνείς οργανισμοί (όπως φορείς των Ηνωμένων Εθνών) ή διεθνείς ΜΚΟ. Η συνεχής εξάρτηση από διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν είναι αποδοτική ή βιώσιμη για τους εξής λόγους:

1)

Οι διεθνείς μετακινήσεις που απαιτούνται για την παρουσία των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε εργαστήρια κατάρτισης και την ομαλή διεξαγωγή αυτών, καθώς και οι ημερήσιες αποζημιώσεις ή οι αμοιβές που απαιτούν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες είναι δαπανηρές (σε σχέση με τις δαπάνες που συνδέονται με την συμμετοχή τοπικού ή περιφερειακού εμπειρογνώμονα)· και

2)

η συνεχής εξάρτηση από διεθνείς εμπειρογνώμονες παρεμποδίζει την ανάπτυξη των ικανοτήτων και της τεχνογνωσίας των τοπικών και περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι ενδέχεται να μπορούν μακροπρόθεσμα να παρέχουν μακροχρόνια και προσαρμοσμένη κατάρτιση και συνδρομή για την εφαρμογή της ΣΕΟ.

Επιπλέον, είναι σαφές από την εμπειρία του VTF ότι ορισμένοι σύμβουλοι και οργανισμοί χρειάζονται αναπτυξιακή στήριξη, προκειμένου να αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους στα προγράμματα εφαρμογής της ΣΕΟ. Η Γραμματεία της ΣΕΟ επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της εξάρτησης από διεθνείς συμβούλους και οργανισμούς και της ποιότητας μέρους της κατάρτισης και της συνδρομής που παρέχεται μέσω ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών συμβούλων να παρέχουν κατάρτιση και συνδρομή για την εφαρμογή της ΣΕΟ.

1.2.3.   Δραστηριότητες και αποτελέσματα

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες/παραδοτέα:

α)

Σχεδιασμός εργαστηρίου «κατάρτισης των εκπαιδευτών», το οποίο θα αναπτύσσει την ικανότητα των τοπικών και περιφερειακών συμβούλων να παρέχουν ποιοτική κατάρτιση και συνδρομή για την εφαρμογή της ΣΕΟ·

β)

προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού για τη διευκόλυνση των εργαστηρίων «κατάρτισης των εκπαιδευτών»·

γ)

προβολή σε συμβούλους σε στοχευμένες περιοχές, προκειμένου να συμμετάσχουν στα προσαρμοσμένα εργαστήρια «κατάρτισης των εκπαιδευτών»· και

δ)

διεξαγωγή έξι εργαστηρίων «κατάρτισης των εκπαιδευτών» σε διάφορες περιοχές.

1.2.4.   Προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος

α)

Αύξηση του αριθμού των τοπικών και περιφερειακών συμβούλων που είναι «εμπειρογνώμονες» της ΣΕΟ, όπως ενέκρινε η Γραμματεία της ΣΕΟ, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν ποιοτική κατάρτιση και συνδρομή για την εφαρμογή της ΣΕΟ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο·

β)

κατάρτιση δημόσιου καταλόγου συμβούλων που έχουν εγκριθεί από τη Γραμματεία της ΣΕΟ ως ικανοί να παρέχουν ποιοτική κατάρτιση και βοήθεια για την εφαρμογή της ΣΕΟ (κατάλογος εμπειρογνωμόνων). Ένας τέτοιος κατάλογος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διανεμηθεί σε δυνητικούς αποδέκτες των πόρων του VTF που αναζητούν συμβούλους ή εταίρους υλοποίησης προγραμμάτων.

1.2.5.   Δικαιούχοι

Τοπικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δωρητές και αποδέκτες πόρων του VTF.

1.3.   Πρόγραμμα 3: Στήριξη για μια βάση δεδομένων για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους

1.3.1.   Γενικός σκοπός του προγράμματος

Ανάπτυξη μηχανισμού για τον συνδυασμό προσφορών και αιτημάτων συνδρομής για την εφαρμογή της Συνθήκης, προκειμένου να μειωθούν οι αλληλεπικαλύψεις των προγραμμάτων συνδρομής για την εφαρμογή της ΣΕΟ και να αυξηθεί ο αριθμός των κρατών που λαμβάνουν στοχευμένη συνδρομή.

1.3.2.   Πλαίσιο

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΕΟ, η Γραμματεία της ΣΕΟ έχει ως καθήκον τη «διευκόλυνση του συνδυασμού προσφορών και αιτημάτων συνδρομής για την εφαρμογή της Συνθήκης». Ενώ τα Κράτη Μέρη ενθαρρύνονται να ζητούν συνδρομή, ανάλογα με τις ανάγκες, και να παρέχουν συνδρομή, κατόπιν αιτήματος, δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για τα αιτήματα ή τις προσφορές συνδρομής στο πλαίσιο της ΣΕΟ. Επιπλέον, τα υφιστάμενα υποδείγματα υποβολής εκθέσεων δεν περιλαμβάνουν δυνατότητα προσφοράς ή αιτήματος συνδρομής (όπως υποδείγματα σε άλλες διαδικασίες, π.χ. στο πρόγραμμα δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό). Η Γραμματεία της ΣΕΟ επιθυμεί να εξετάσει τις επιλογές που υπάρχουν για την ανάπτυξη βάσης δεδομένων ή άλλου μηχανισμού για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους για την εφαρμογή της ΣΕΟ στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της βάσει της Συνθήκης και για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και συνδρομής.

1.3.3.   Δραστηριότητες και αποτελέσματα

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες/παραδοτέα:

α)

Διερεύνηση επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους, μεταξύ άλλων μέσω συγκριτικής επανεξέτασης των υφιστάμενων μηχανισμών σε άλλα φόρουμ, καθώς και διαβουλεύσεων τόσο με τους αποδέκτες όσο και με τους δωρητές·

β)

σχεδιασμός και δημιουργία μηχανισμού για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους, συμπεριλαμβανομένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τα αιτήματα και τις προσφορές συνδρομής, καθώς και της ανάπτυξης διαδικτυακού εργαλείου για την υποβολή αιτημάτων συνδρομής· και

γ)

δρομολόγηση, δημοσιοποίηση και διατήρηση του μηχανισμού για τον συνδυασμό αναγκών και πόρων.

1.3.4.   Προσδοκώμενο αποτέλεσμα του προγράμματος

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες συνδρομής των Κρατών Μερών, καθώς και τους διαθέσιμους πόρους για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Ο μηχανισμός που θα αναπτυχθεί θα ευθυγραμμίζεται στενά με το εθελοντικό ταμείο (το οποίο διαχειρίζεται η Γραμματεία της ΣΕΟ), ώστε να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα μεταξύ των μηχανισμών συνδρομής.

1.3.5.   Δικαιούχοι

Κράτη Μέρη και υπογράφοντα Κράτη που ζητούν συνδρομή για την εφαρμογή της ΣΕΟ.

Κράτη χορηγοί που επιδιώκουν να στηρίξουν προγράμματα εφαρμογής της ΣΕΟ.

2.   Παράμετροι

2.1.   Εξασφάλιση συμπληρωματικότητας με τη συνεχιζόμενη προβολή της ΣΕΟ

Η Γραμματεία της ΣΕΟ γνωρίζει καλά ότι στη χρηματοδότηση προγραμμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της ΣΕΟ συμμετέχουν και άλλα ταμεία, όπως η Διευκόλυνση αρωγής του ΟΗΕ που στηρίζει τη συνεργασία για τη ρύθμιση των όπλων (UNSCAR) και, φυσικά, το πρόγραμμα της ΕΕ για την προβολή της ΣΕΟ. Η Γραμματεία της ΣΕΟ συνεργάζεται στενά με τους διαχειριστές/φορείς υλοποίησης και των δύο δράσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών (BAFA) και της υπηρεσίας Expertise France, προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάσσονται πληροφορίες σε τακτική και εμπιστευτική βάση σχετικά με τα αιτήματα που λαμβάνονται και τα προγράμματα που εγκρίνονται από τα διάφορα ταμεία.

Στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει η ΕΕ στη Γραμματεία της ΣΕΟ, η τελευταία θα οικοδομήσει/αξιοποιήσει τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με το BAFA και την Expertise France για να εξασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος της Γραμματείας της ΣΕΟ και των εν εξελίξει εργασιών του προγράμματος της ΕΕ για την προβολή της ΣΕΟ. Για παράδειγμα, μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΕ θα κληθούν από τη Γραμματεία της ΣΕΟ να συμμετάσχουν σε εργαστήριο εμπειρογνωμόνων για την επικύρωση του εκπαιδευτικού υλικού που έχει αναπτυχθεί για τη συνιστώσα «κατάρτιση των εκπαιδευτών» του προγράμματος 2 [Κατάλογος εμπειρογνωμόνων (κατάρτιση των εκπαιδευτών)], και για την ανταλλαγή εμπειριών και διδαγμάτων.

Επιπλέον, η Γραμματεία της ΣΕΟ θα ζητήσει τη συνεισφορά των εταίρων υλοποίησης των προγραμμάτων της ΕΕ για την προβολή της ΣΕΟ, προκειμένου να προσδιοριστούν οι εκπρόσωποι των Κρατών και άλλα άτομα που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Γραμματείας της ΣΕΟ «κατάρτιση των εκπαιδευτών». Η Γραμματεία της ΣΕΟ θα μπορούσε επίσης να συνεργαστεί με τους εταίρους υλοποίησης και τους εμπειρογνώμονες του προγράμματος της ΕΕ για την προβολή της ΣΕΟ, προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες συνδρομής που ενδέχεται να έχουν τα Κράτη-στόχοι, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την κατάρτιση του οδικού χάρτη και άλλων δράσεων της ΕΕ για την προβολή της ΣΕΟ. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους που προβλέπει το πρόγραμμα 3 (Στήριξη για μια βάση δεδομένων για την αντιστοίχιση των αναγκών με τους πόρους).

Συνοπτικά, η Γραμματεία της ΣΕΟ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεχή διάλογο/σύμπραξη με το πρόγραμμα της ΕΕ για την προβολή της ΣΕΟ, ώστε να εξασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο προγραμμάτων, καθώς έχουν ως κοινό στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή της ΣΕΟ.

2.2.   Αντίκτυπος και επιπτώσεις της COVID-19

Η COVID-19 επηρεάζει τις περισσότερες χώρες του κόσμου, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, στο μέγεθος των συνεδριάσεων και στα ταξίδια που εφαρμόζουν πολλές χώρες για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην εφαρμογή των προγραμμάτων της ΣΕΟ τους προσεχείς μήνες, πιθανώς και τα προσεχή χρόνια.

Δεδομένου δε ότι η διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και οι επιπτώσεις της είναι ασαφείς και δεν μπορούν να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο, θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις προγραμματικές εκείνες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διεθνή ταξίδια και/ή συνεδριάσεις με φυσική παρουσία, και να καθοριστούν χρονοδιαγράμματα.

Η Γραμματεία της ΣΕΟ θα συνεκτιμήσει τις περιστάσεις αυτές κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων ως εξής:

Πρώτον, η Γραμματεία της ΣΕΟ έχει καταρτίσει σχέδιο χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των τριών προγραμμάτων που περιγράφονται αδρομερώς στην πρόταση, το οποίο διασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, του σχεδιασμού, της προβολής, της έρευνας και της σύνταξης που απαιτείται για καθένα από τα προγράμματα και μπορεί να διενεργηθεί βάσει εγγράφων θα πραγματοποιηθεί κατά τους πρώτους 15 μήνες του έργου (Απρίλιος 2021 – Ιούνιος 2022). Οι δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία —και συγκεκριμένα τα εργαστήρια «κατάρτισης των εκπαιδευτών» που προβλέπει το πρόγραμμα 2 [(Κατάλογος εμπειρογνωμόνων (κατάρτιση των εκπαιδευτών)]— θα προγραμματιστούν για το δεύτερο έτος του προγράμματος (Ιούλιος – Νοέμβριος 2022). Φυσικά, σε περίπτωση που η πανδημία COVID εξακολουθεί να επηρεάζει την ικανότητα μετακινήσεων και διεξαγωγής εργαστηρίων με φυσική παρουσία τον Οκτώβριο του 2022, ίσως χρειαστεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης ή κάποιο άλλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, η Γραμματεία της ΣΕΟ διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης όσον αφορά ορισμένες προγραμματικές δραστηριότητες που προβλέπουν διά ζώσης επαφές ή φυσική παρουσία. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 1 (Στήριξη για την οικοδόμηση ικανοτήτων των εθνικών σημείων επικοινωνίας της ΣΕΟ) προβλέπει τη διοργάνωση ενημερωτικής συνεδρίασης με διάρκεια από μισή έως μία ημέρα πριν από κάθε συνεδρίαση της ΣΕΟ (αρχής γενομένης από τον κύκλο της 8ης Διάσκεψης των Κρατών Μερών) που θα είναι αφιερωμένη στα εθνικά σημεία επικοινωνίας, κατά την οποία θα τους παρέχονται πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την προσεχή συνεδρίαση και θα τους δίνεται η ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να αποσαφηνίσουν πληροφορίες. Παρότι ελπίδα όλων είναι οι εν λόγω ενημερωτικές συνεδριάσεις να μπορούν να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία πριν από κάθε συνεδρίαση της ΣΕΟ (όπως και η ίδια η συνεδρίαση), εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID, οι συνεδριάσεις αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, ανά περιφέρεια (εάν χρειαστεί) για να αντιμετωπιστούν παράγοντες όπως η ζώνη ώρας και η γλώσσα.


Top