EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0715

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2018/8599

OJ L 122, 10.5.2019, p. 1–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/715/oj

10.5.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 122/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/715 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 18ης Δεκεμβρίου 2018

για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 70,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής (2) θεσπίζει τον δημοσιονομικό κανονισμό-πλαίσιο για τους οργανισμούς που δημιουργούνται από την Ένωση σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν νομική προσωπικότητα και λαμβάνουν συνεισφορές από τον προϋπολογισμό της Ένωσης («οργανισμοί της Ένωσης»). Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 βασίζεται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (3). Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 έχει αντικατασταθεί από τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

(2)

Είναι αναγκαίο να καταργηθεί ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 και να αντικατασταθεί από τον παρόντα κανονισμό προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 και να καταστεί δυνατή η πρόσθετη απλούστευση και αποσαφήνιση των κανόνων, ώστε να ληφθεί υπόψη η πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή τους και να βελτιωθούν περαιτέρω το πλαίσιο διακυβέρνησης και η λογοδοσία των οργανισμών της Ένωσης.

(3)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίσει τις γενικές αρχές και τους βασικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους οργανισμούς οι οποίοι δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και λαμβάνουν συνεισφορές από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, με την επιφύλαξη των διατάξεων της συστατικής πράξης τους. Βάσει του παρόντος κανονισμού, οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν τους δικούς τους δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι μπορούν να αποκλίνουν από τον παρόντα κανονισμό μόνον εφόσον το επιβάλλουν οι ειδικές ανάγκες τους και με την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής.

(4)

Για λόγους συνέπειας, οι οργανισμοί της Ένωσης που είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι και στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίζουν παρόμοιους κανόνες, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, της 19ης Ιουλίου 2012 για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή ετήσια έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους και να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τα αιτήματα και τις συστάσεις τους.

(5)

Οι οργανισμοί της Ένωσης οφείλουν να καταρτίζουν και να εκτελούν τον προϋπολογισμό τους σύμφωνα με τις αρχές της ενότητας, της ακρίβειας, της καθολικότητας, της ειδικότητας, της ετήσιας διάρκειας, της ισοσκέλισης, της ενιαίας νομισματικής μονάδας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και των επιδόσεων, καθώς και της διαφάνειας.

(6)

Θα πρέπει να τονιστεί ο εξισορροπητικός χαρακτήρας της συνεισφοράς της Ένωσης. Το μέρος του θετικού αποτελέσματος του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης το οποίο υπερβαίνει το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους θα πρέπει να επιστρέφεται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

(7)

Όταν η συστατική πράξη προβλέπει ότι τα έσοδα συνίστανται σε τέλη και επιβαρύνσεις επιπλέον της συνεισφοράς της Ένωσης, καθώς και ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τα τέλη και τις επιβαρύνσεις καταλογίζονται σε συγκεκριμένες δαπάνες, οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το υπόλοιπο υπό μορφή εσόδων για ειδικό προορισμό. Για να υπάρχει ευελιξία, το αρνητικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με έσοδα για ειδικό προορισμό από τέλη και επιβαρύνσεις θα μπορούσε να συμψηφίζεται με το σωρευτικό πλεόνασμα από προηγούμενα έτη.

(8)

Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα τέλη καθορίζονται σε κατάλληλο επίπεδο για να καλύπτονται οι δαπάνες παροχής των υπηρεσιών και να αποφεύγονται σημαντικά πλεονάσματα.

(9)

Η έκτακτη ανάθεση καθηκόντων και χορήγηση επιχορηγήσεων στους οργανισμούς της Ένωσης πρέπει να επιτρέπεται στη συστατική πράξη ή σε βασική πράξη και να αιτιολογείται δεόντως από τα χαρακτηριστικά των καθηκόντων και την ειδική εμπειρογνωσία του οργανισμού της Ένωσης, με παράλληλη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της οικονομικής αποδοτικότητας. Τα εν λόγω πρόσθετα καθήκοντα θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των στόχων του οργανισμού της Ένωσης και θα πρέπει να είναι συμβατά με την εντολή του οργανισμού της Ένωσης, όπως ορίζεται στη συστατική πράξη.

(10)

Για να αυξηθεί η διαφάνεια, η Επιτροπή θα πρέπει, καταρχήν, να συνάπτει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με τους οργανισμούς της ΕΕ οι οποίες να καλύπτουν όλη τη χρηματοδότηση που χορηγείται επιπλέον της ετήσιας συνεισφοράς της Ένωσης, ιδίως όταν η χρηματοδότηση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πράξεις του οργανισμού της Ένωσης.

(11)

Οι διατάξεις για τις μεταφορές και τα έσοδα για ειδικό προορισμό θα πρέπει να τροποποιηθούν για να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046. Όσον αφορά τα εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, η χρηματοδότηση νέων σχεδίων περί ακινήτων με τα έσοδα από εκμισθώσεις και πωλήσεις ακινήτων θα πρέπει να επιτρέπεται, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046. Για τον εν λόγω σκοπό, τα έσοδα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό που μπορούν να μεταφερθούν έως ότου χρησιμοποιηθούν πλήρως.

(12)

Για να υπάρχει πρόσθετη ευελιξία, οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε νομίσματα εκτός του ευρώ για τις ανάγκες της διοικητικής διαχείρισης.

(13)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, η κατανομή σε ετήσιες δόσεις αναλήψεων υποχρεώσεων που εκτείνονται σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο όταν αυτό προβλέπεται στη συστατική πράξη ή σε βασική πράξη ή όταν οι αναλήψεις υποχρεώσεων αφορούν διοικητικές δαπάνες.

(14)

Λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των οργανισμών της Ένωσης, η αποδοχή παροχών από χαριστική αιτία θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρή εξέταση. Επιπλέον, οι οργανισμοί της Ένωσης δεν θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν εταιρικές χορηγίες.

(15)

Θα πρέπει να διευκρινιστεί η έννοια των επιδόσεων. Οι επιδόσεις θα πρέπει να συνδέονται με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των στόχων που έχουν καθοριστεί και των δεικτών επιδόσεων, των αποτελεσμάτων και της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στη χρήση των πιστώσεων.

(16)

Βάσει του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, ο οργανισμός της Ένωσης οφείλει να συμμετέχει σε διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης επιδόσεων μαζί με άλλους οργανισμούς της Ένωσης και με θεσμικά όργανα της Ένωσης.

(17)

Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με το σχέδιο δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στα συμπεράσματα των συνολικών περιοδικών αξιολογήσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή τους.

(18)

Με σκοπό τη διασφάλιση του συνεπούς προγραμματισμού, οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να συντάσσουν ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού που να περιλαμβάνει ετήσιο και πολυετή προγραμματισμό, πρόβλεψη των εσόδων και δαπανών τους, προγραμματισμό των πόρων, ενημέρωση σχετικά με την πολιτική ακινήτων, στρατηγική για τη συνεργασία με τρίτες χώρες και/ή διεθνείς οργανισμούς, στρατηγική για την αύξηση της αποδοτικότητας και την επίτευξη συνεργειών Ο οργανισμός της Ένωσης θα πρέπει επίσης να καταρτίσει στρατηγική για την επιχειρησιακή διαχείριση και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης. Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής.

(19)

Το έγγραφο προγραμματισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στρατηγική για την πρόληψη της επανεμφάνισης υποθέσεων σύγκρουσης συμφερόντων, παρατυπιών και απάτης, ιδίως όταν οι αδυναμίες αυτές οδήγησαν σε κρίσιμης σημασίας συστάσεις.

(20)

Το χρονοδιάγραμμα για το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη διαδικασία του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και η συνέπεια όλων των εγγράφων προγραμματισμού.

(21)

Οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να προσαρμόσουν τα οικεία συστήματα εσωτερικού ελέγχου όταν διαχειρίζονται γραφεία μακριά από την κύρια έδρα.

(22)

Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι οι οργανισμοί της Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες επιπέδου εξυπηρέτησης σύμφωνα με το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, ιδίως μεταξύ τους και με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των πιστώσεών τους, όταν τούτο συνάδει με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η δέουσα υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες επιπέδου εξυπηρέτησης.

(23)

Είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί η διάρθρωση των λειτουργιών εσωτερικών ελέγχων και να απλουστευθούν οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών της Ένωσης θα πρέπει να εκτελείται από τον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής, ο οποίος θα πρέπει να διενεργεί ελέγχους, όταν αυτό δικαιολογείται από τους υφιστάμενους κινδύνους. Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν κανόνες σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των δομών εσωτερικού ελέγχου.

(24)

Θα πρέπει να απλουστευθεί η διαδικασία υποβολής εκθέσεων. Οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να υποβάλλουν ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων η οποία να περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την επίτευξη των στόχων και των αποτελεσμάτων, την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας τους, τον προϋπολογισμό, την πολιτική προσωπικού και τα συστήματα επιχειρησιακής διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου τους.

(25)

Για να βελτιωθεί η οικονομική αποδοτικότητα των οργανισμών της Ένωσης, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η δυνατότητα επιμερισμού των υπηρεσιών ή μεταφοράς τους σε άλλον οργανισμό της Ένωσης ή στην Επιτροπή. Επομένως, είναι αναγκαίο να καταστεί δυνατή η ανάθεση στον υπόλογο της Επιτροπής του συνόλου ή μέρους των καθηκόντων του υπολόγου του οργανισμού της Ένωσης.

(26)

Για να εναρμονιστούν οι κανόνες σχετικά με τα έσοδα για ειδικό προορισμό με εκείνους του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν κανόνες σχετικά με τη διάκριση των εσωτερικών και εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό και τη μεταφορά τους.

(27)

Για να εναρμονιστούν οι κανόνες χειρισμού των τόκων που προκύπτουν από τη συνεισφορά της Ένωσης στους οργανισμούς της Ένωσης με τους κανόνες του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι οι τόκοι δεν οφείλονται στον προϋπολογισμό.

(28)

Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης νομικής δέσμευσης πριν από μια δημοσιονομική δέσμευση σε ειδικές περιπτώσεις. Οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει, επίσης, να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

(29)

Για να διασφαλιστεί η συνέπεια, δεν θα πρέπει να επιτραπούν ειδικές διατάξεις σχετικά με τις προμήθειες και τις επιχορηγήσεις. Η εφαρμογή ενιαίου συνόλου κανόνων διασφαλίζει την απλούστευση του έργου των οργανισμών της Ένωσης και επιτρέπει τη χρήση των κατευθυντήριων γραμμών και προτύπων που έχει καταρτίσει η Επιτροπή.

(30)

Οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν επιχορηγήσεις και βραβεία σύμφωνα με τη συστατική πράξη ή με ανάθεση της Επιτροπής, δυνάμει του άρθρου 62 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο iv) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

(31)

Πέραν των ήδη καθιερωμένων μορφών συνεισφοράς της Ένωσης (επιστροφή επιλέξιμων δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν, χρηματοδότηση με μοναδιαίες δαπάνες, κατ' αποκοπή ποσά και ενιαίο συντελεστή), είναι σκόπιμο να επιτρέπεται στους οργανισμούς της Ένωσης να παρέχουν χρηματοδότηση που να μη συνδέεται με τις δαπάνες των σχετικών πράξεων. Αυτή η επιπλέον μορφή χρηματοδότησης θα πρέπει να βασίζεται στην εκ των προτέρων εκπλήρωση ορισμένων όρων ή στην επίτευξη αποτελεσμάτων τα οποία μετρώνται έναντι προκαθορισμένων οροσήμων ή μέσω δεικτών επιδόσεων.

(32)

Για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμόζονται στους οργανισμούς της Ένωσης οι κανόνες σχετικά με το ενιαίο σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και αποκλεισμού που έχει συσταθεί με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

(33)

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), οι οργανισμοί της ΕΕ διαβιβάζουν χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης οποιεσδήποτε πληροφορίες για τις ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς ή κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 (5) του Συμβουλίου, οι οργανισμοί της Ένωσης γνωστοποιούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάθε αξιόποινη συμπεριφορά, ως προς την οποία η Εισαγγελία θα μπορούσε να ασκήσει την αρμοδιότητά της σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό. Για να ενισχυθεί η διακυβέρνησή τους, οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να κοινοποιούν επίσης χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή υποθέσεις απάτης, δημοσιονομικές παρατυπίες και έρευνες. Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν τις διαδικασίες που να εξασφαλίζουν τη δέουσα προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να κατοχυρώνουν την τήρηση της αρχής της ανάγκης για γνώση σε κάθε διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με εικαζόμενες απάτες και άλλες παρατυπίες και εν εξελίξει ή ολοκληρωμένες έρευνες.

(34)

Για τον προσδιορισμό και τη σωστή διαχείριση του κινδύνου πραγματικών ή εικαζόμενων συγκρούσεων συμφερόντων, οι οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κατευθύνσεις που έχει εκπονήσει η Επιτροπή.

(35)

Στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να προβλέπονται δικαιώματα πρόσβασης, σε όλα τα επίπεδα, για την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

(36)

Οι διατάξεις σχετικά με την πολιτική ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας και των προϋποθέσεων που επιτρέπουν σε οργανισμούς της Ένωσης να χρηματοδοτούν σχέδια απόκτησης κτιρίων μέσω δανείων, θα πρέπει να εναρμονιστούν με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεκτική εφαρμογή των κανόνων από όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης.

(37)

Δεδομένου ότι ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 (6) καταργήθηκε, θα πρέπει επίσης να διαγραφεί η υποχρέωση των οργανισμών της Ένωσης να θεσπίσουν τους δικούς τους κανόνες εφαρμογής με προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

(38)

Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις για τον προγραμματισμό και την υποβολή της ενοποιημένης ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι η Επιτροπή χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές σε συνεργασία με τους οργανισμούς της Ένωσης και οι οργανισμοί της Ένωσης χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στον νέο προγραμματισμό και την υποβολή εκθέσεων.

(39)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη έγκριση των αναθεωρημένων δημοσιονομικών κανονισμών από τους οργανισμούς της Ένωσης το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2019, προκειμένου οι οργανισμοί να ωφεληθούν από την απλούστευση και την ευθυγράμμιση με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΙΤΛΟΣ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους ουσιώδεις δημοσιονομικούς κανόνες για τους οργανισμούς που δημιουργούνται από την Ένωση δυνάμει της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν νομική προσωπικότητα και λαμβάνουν συνεισφορές από τον προϋπολογισμό της Ένωσης («οργανισμοί της Ένωσης»).

Βάσει του παρόντος κανονισμού κάθε οργανισμός της Ένωσης θεσπίζει τους δικούς τους δημοσιονομικούς κανόνες. Οι δημοσιονομικοί κανόνες των οργανισμών της Ένωσης μπορούν να αποκλίνουν από τον παρόντα κανονισμό μόνον όταν το επιβάλλουν οι ειδικές ανάγκες τους και με προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

—   «συστατική πράξη»: η πράξη του δικαίου της Ένωσης που διέπει τα βασικά στοιχεία της σύστασης και λειτουργίας του οργανισμού της Ένωσης,

—   «διοικητικό συμβούλιο»: το κύριο εσωτερικό όργανο του οργανισμού της Ένωσης που είναι υπεύθυνο να λαμβάνει αποφάσεις για χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, ανεξάρτητα από την ονομασία του στη συστατική πράξη,

—   «διευθυντής»: το υπεύθυνο πρόσωπο για την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης με την ιδιότητα του διατάκτη, ανεξάρτητα από την ονομασία του εν λόγω προσώπου στη συστατική πράξη,

—   «εκτελεστικό συμβούλιο»: το εσωτερικό όργανο του οργανισμού της Ένωσης που επικουρεί το διοικητικό συμβούλιο και του οποίου οι αρμοδιότητες και διαδικαστικοί κανόνες ορίζονται, καταρχήν, στη συστατική πράξη, ανεξάρτητα από την ονομασία του οργάνου αυτού στη συστατική πράξη.

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 3

Προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες

Με την επιφύλαξη διαφορετικής διάταξης, οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου (7) εφαρμόζονται για τις προθεσμίες που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 4

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Ο παρών κανονισμός ισχύει με την επιφύλαξη των απαιτήσεων των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1725 (8) και (ΕΕ) 2016/679 (9).

ΤΙΤΛΟΣ II

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Άρθρο 5

Τήρηση των αρχών που διέπουν τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης καταρτίζεται και εκτελείται σύμφωνα με τις αρχές της ενότητας, της ακρίβειας, της ετήσιας διάρκειας, της ισοσκέλισης, της ενιαίας νομισματικής μονάδας, της καθολικότητας, της ειδικότητας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας, όπως αυτές ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Άρθρο 6

Πεδίο εφαρμογής του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης

1.   Για κάθε οικονομικό έτος, ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης προβλέπει και εγκρίνει το σύνολο των εκτιμώμενων ως αναγκαίων εσόδων και δαπανών του οργανισμού της Ένωσης. Περιλαμβάνει τα έσοδα και τις δαπάνες του οργανισμού της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών δαπανών.

2.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α)

μη διαχωριζόμενες πιστώσεις·

β)

όταν δικαιολογείται από επιχειρησιακές ανάγκες, διαχωριζόμενες πιστώσεις, οι οποίες συνίστανται σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και σε πιστώσεις πληρωμών.

3.   Οι πιστώσεις που εγκρίνονται για το οικονομικό έτος περιλαμβάνουν:

α)

πιστώσεις που συνίστανται στην ετήσια συνεισφορά την οποία χορηγεί η Ένωση·

β)

πιστώσεις που προέρχονται από τα ίδια έσοδα τα οποία συνίστανται σε όλα τα τέλη και τις επιβαρύνσεις που είναι εξουσιοδοτημένος να εισπράττει ο οργανισμός της Ένωσης δυνάμει των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί, καθώς και ενδεχόμενα άλλα έσοδα·

γ)

πιστώσεις που συνίστανται σε ενδεχόμενες χρηματοδοτικές συνεισφορές των κρατών μελών υποδοχής·

δ)

πιστώσεις που ανοίγονται λόγω της είσπραξης εσόδων τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια του εκάστοτε οικονομικού έτους συγκεκριμένων δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 1·

ε)

μεταφερθείσες πιστώσεις από τα προηγούμενα οικονομικά έτη.

4.   Έσοδα που συνίστανται σε τέλη και επιβαρύνσεις μπορούν να διατεθούν για ειδικό προορισμό μόνο σε έκτακτες και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις που προβλέπονται στη συστατική πράξη.

5.   Οι πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων καλύπτουν το συνολικό κόστος των νομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του εκάστοτε οικονομικού έτους, με την επιφύλαξη του άρθρου 75 παράγραφος 2.

6.   Οι πιστώσεις πληρωμών καλύπτουν τις πληρωμές που απορρέουν από την εκπλήρωση των νομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του εκάστοτε οικονομικού έτους ή προηγούμενων οικονομικών ετών.

7.   Οι παράγραφοι 3 και 5 του παρόντος άρθρου δεν εμποδίζουν τη δυνατότητα συνολικής δέσμευσης πιστώσεων ή τη δυνατότητα δημοσιονομικής δέσμευσης ανά ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπεται αντιστοίχως στο άρθρο 74 παράγραφος 1 στοιχείο β) και στο άρθρο 74 παράγραφος 2.

Άρθρο 7

Συμφωνίες συνεισφοράς, συμφωνίες επιχορήγησης και χρηματοδοτικές εταιρικές σχέσεις-πλαίσια

1.   Συμφωνίες συνεισφοράς και συμφωνίες επιχορήγησης δύνανται κατ' εξαίρεση να συναφθούν μεταξύ της Επιτροπής και οργανισμού της Ένωσης υπό τον όρο ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η συστατική πράξη του οργανισμού της Ένωσης ή η βασική πράξη προβλέπει ρητά τη δυνατότητα αυτή·

β)

η σύναψη της εν λόγω συμφωνίας δικαιολογείται δεόντως από τον ειδικό χαρακτήρα της δράσης και την ειδική εμπειρογνωσία του οργανισμού της Ένωσης·

γ)

τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελούνται από τον οργανισμό της Ένωσης βάσει της συμφωνίας πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

i)

εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των στόχων του οργανισμού της Ένωσης και είναι συμβατά με την εντολή του οργανισμού της Ένωσης, όπως ορίζεται στη συστατική πράξη·

ii)

τα καθήκοντα δεν αποτελούν μέρος των καθηκόντων που ανατίθενται στον οργανισμό της Ένωσης στη συστατική πράξη και χρηματοδοτούνται από την ετήσια συνεισφορά που χορηγείται σ' αυτόν από την Ένωση.

2.   Όταν οι συμφωνίες συνεισφοράς και οι συμφωνίες επιχορήγησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και συμφωνίες επιπέδου εξυπηρέτησης συνάπτονται για υπηρεσίες που παρέχονται από τον οργανισμό της Ένωσης στην Επιτροπή, αυτή δύναται να συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τον οργανισμό της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 130 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

3.   Η επιλογή του οργανισμού της Ένωσης από την Επιτροπή λαμβάνει δεόντως υπόψη την οικονομική αποδοτικότητα της ανάθεσης των καθηκόντων αυτών.

4.   Όταν η Επιτροπή υπογράφει, κατ' εξαίρεση, συμφωνία συνεισφοράς με τον οργανισμό της Ένωσης, οι κανόνες που εφαρμόζονται στην έμμεση διαχείριση, οι οποίοι θεσπίζονται στους τίτλους V και VI του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, εφαρμόζονται στον οργανισμό της Ένωσης όσον αφορά τα κονδύλια που διατίθενται για την εν λόγω συμφωνία, και δεν εφαρμόζονται τα άρθρα 105 και 106 του παρόντος κανονισμού.

5.   Τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού του οργανισμού της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 32, μόνο για λόγους ενημέρωσης. Οι πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνονται στην ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων που αναφέρεται στο άρθρο 48.

6.   Ο διατάκτης ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο πριν από την υπογραφή κάθε συμφωνίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 8

Ειδικοί κανόνες που διέπουν τις αρχές της ενότητας και της ακρίβειας του προϋπολογισμού

1.   Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες καταλογίζονται σε γραμμή του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

2.   Καμία δαπάνη δεν μπορεί να αναληφθεί ούτε να επιτραπεί πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

3.   Καμία πίστωση δεν μπορεί να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, εάν δεν αντιστοιχεί σε δαπάνη που κρίνεται αναγκαία.

4.   Δεν οφείλονται στον οργανισμό της Ένωσης τόκοι λόγω πληρωμών προχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στις συμφωνίες συνεισφοράς που αναφέρονται στο άρθρο 7.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Άρθρο 9

Ορισμός

Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης εγκρίνονται για τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους το οποίο αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

Άρθρο 10

Λογιστική του προϋπολογισμού για τα έσοδα και τις πιστώσεις

1.   Τα έσοδα του οργανισμού της Ένωσης για ένα οικονομικό έτος, όπως αναφέρονται στο άρθρο 6, καταλογίζονται στο εν λόγω οικονομικό έτος βάσει των ποσών που εισπράττονται κατά τη διάρκεια του εν λόγω οικονομικού έτους.

2.   Βάσει των εσόδων του οργανισμού της Ένωσης ανοίγονται ισόποσες πιστώσεις πληρωμών.

3.   Οι δεσμεύσεις πιστώσεων ενός οικονομικού έτους καταλογίζονται βάσει των νομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται έως την 31η Δεκεμβρίου του εν λόγω έτους. Ωστόσο, οι συνολικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 74 παράγραφος 1 σημείο β) καταλογίζονται για ένα οικονομικό έτος βάσει των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται έως την 31η Δεκεμβρίου του εν λόγω έτους.

4.   Οι πληρωμές καταλογίζονται στο πλαίσιο ενός οικονομικού έτους βάσει των πληρωμών που πραγματοποιούνται από τον υπόλογο έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου οικονομικού έτους.

5.   Όπου μια συστατική πράξη προβλέπει χωριστή χρηματοδότηση σαφώς καθορισμένων καθηκόντων ή όπου ο οργανισμός της Ένωσης εφαρμόζει τις συμφωνίες που συνάφθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 7, ο οργανισμός της Ένωσης διαθέτει ειδικές γραμμές του προϋπολογισμού για τις πράξεις εσόδων και δαπανών. Ο οργανισμός της Ένωσης προσδιορίζει σαφώς κάθε ενότητα καθηκόντων στο πλαίσιο του προγραμματισμού των πόρων του ο οποίος περιλαμβάνεται στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού που συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 32.

Άρθρο 11

Δέσμευση πιστώσεων

1.   Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης μπορούν να δεσμευθούν με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την οριστική έγκριση του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

2.   Από τις 15 Οκτωβρίου κάθε οικονομικού έτους, οι τρέχουσες διοικητικές δαπάνες μπορούν να αναλαμβάνονται προκαταβολικά εις βάρος των πιστώσεων που προβλέπονται για το επόμενο οικονομικό έτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες έχουν γίνει αποδεκτές στον τελευταίο δεόντως εγκριθέντα προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης και μόνο έως το ένα τέταρτο, κατ' ανώτατο όριο, των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί από το διοικητικό συμβούλιο στην αντίστοιχη γραμμή του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος.

Άρθρο 12

Ακύρωση και μεταφορά πιστώσεων

1.   Οι πιστώσεις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του οικονομικού έτους για το οποίο έχουν εγγραφεί ακυρώνονται, εκτός εάν μεταφέρονται δυνάμει των παραγράφων 2 και 4.

2.   Οι ακόλουθες πιστώσεις μπορούν να μεταφέρονται με απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με την παράγραφο 3, αλλά μόνο στο επόμενο οικονομικό έτος:

α)

πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και μη διαχωριζόμενες πιστώσεις για τις οποίες τα περισσότερα προπαρασκευαστικά στάδια της διαδικασίας δέσμευσης έχουν ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του οικονομικού έτους. Οι εν λόγω πιστώσεις μπορούν να δεσμευθούν έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους, με εξαίρεση τις μη διαχωριζόμενες πιστώσεις που αφορούν σχέδια σχετικά με ακίνητα οι οποίες μπορούν να δεσμευθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου οικονομικού έτους·

β)

πιστώσεις πληρωμών που είναι αναγκαίες για την κάλυψη προγενεστέρων δεσμεύσεων ή δεσμεύσεων που συνδέονται με μεταφερθείσες πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων, εφόσον οι πιστώσεις πληρωμών που προβλέπονται στις αντίστοιχες γραμμές του προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους είναι ανεπαρκείς.

Έχοντας υπόψη το πρώτο εδάφιο στοιχείο β), ο οργανισμός της Ένωσης χρησιμοποιεί πρώτα τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί για το τρέχον οικονομικό έτος, στις δε μεταφερθείσες πιστώσεις καταφεύγει μόνο εφόσον εξαντληθούν οι πρώτες.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο αποφασίζει σχετικά με τις μεταφορές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 έως τις 15 Φεβρουαρίου του επόμενου οικονομικού έτους.

4.   Μεταφέρονται αυτομάτως οι πιστώσεις σε σχέση με:

α)

πιστώσεις που αντιστοιχούν σε εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό. Οι πιστώσεις αυτές μπορούν να μεταφέρονται μόνο στο επόμενο οικονομικό έτος και να δεσμεύονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του εν λόγω έτους, με εξαίρεση τα εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό από εκμισθώσεις και από την πώληση κτιρίων και γαιών που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 3 στοιχείο ε) τα οποία μπορούν να μεταφέρονται έως ότου χρησιμοποιηθούν πλήρως·

β)

πιστώσεις που αντιστοιχούν σε εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό. Οι πιστώσεις αυτές χρησιμοποιούνται πλήρως έως ότου εκτελεστούν όλες οι πράξεις που αφορούν το πρόγραμμα ή την ενέργεια για τα οποία προορίζονται ή είναι δυνατό να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν για το διάδοχο πρόγραμμα ή ενέργεια.

5.   Δεν μεταφέρονται οι πιστώσεις που αφορούν δαπάνες προσωπικού. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν τις αποδοχές και τις αποζημιώσεις του προσωπικού των οργανισμών της Ένωσης στους οποίους εφαρμόζεται ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης.

6.   Οι μη διαχωριζόμενες πιστώσεις για τις οποίες έχει αναληφθεί νομική δέσμευση έως το τέλος του οικονομικού έτους καταβάλλονται έως το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους.

Άρθρο 13

Λεπτομερείς διατάξεις για την ακύρωση και τη μεταφορά πιστώσεων

1.   Οι πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και οι μη διαχωριζόμενες πιστώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) μπορούν να μεταφερθούν μόνον αν οι δεσμεύσεις δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του οικονομικού έτους για λόγους που δεν μπορούν να καταλογιστούν στον διατάκτη και αν τα προπαρασκευαστικά στάδια έχουν προχωρήσει μέχρι σημείου που επιτρέπει να θεωρηθεί ευλόγως ότι η δέσμευση μπορεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους ή, όσον αφορά σχέδια σχετικά με ακίνητα, στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου οικονομικού έτους.

2.   Οι πιστώσεις που μεταφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο α), οι οποίες δεν έχουν δεσμευθεί έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους ή έως τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους για ποσά που αφορούν σχέδια σχετικά με ακίνητα, ακυρώνονται αυτόματα.

3.   Οι μεταφερθείσες πιστώσεις που έχουν ακυρωθεί προσδιορίζονται στους λογαριασμούς.

Άρθρο 14

Αποδέσμευση πιστώσεων

1.   Όταν αποδεσμεύονται δημοσιονομικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε οικονομικού έτους μεταγενέστερου από το έτος κατά το οποίο έγινε η εκάστοτε δέσμευση λόγω της ολικής ή της μερικής μη εκτέλεσης ενεργειών για τις οποίες είχαν διατεθεί, οι πιστώσεις που αντιστοιχούν στις εν λόγω αποδεσμεύσεις ακυρώνονται.

2.   Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 2.

Άρθρο 15

Κανόνες που εφαρμόζονται σε περίπτωση καθυστερημένης έγκρισης του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης

1.   Εάν ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης δεν έχει εγκριθεί οριστικά κατά την έναρξη του οικονομικού έτους, εφαρμόζονται οι κανόνες που προβλέπονται στις παραγράφους 2 έως 6.

2.   Οι αναλήψεις υποχρεώσεων μπορούν να διενεργούνται κατά κεφάλαιο, εντός του ορίου του ενός τετάρτου του συνόλου των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος, προσαυξημένου κατά ένα δωδέκατο για κάθε διαρρεύσαντα μήνα.

Δεν επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου των πιστώσεων που προβλέπονται στην κατάσταση προβλέψεων εσόδων και δαπανών.

Οι πληρωμές μπορούν να διενεργούνται μηνιαίως κατά κεφάλαιο, εντός του ορίου του ενός δωδεκάτου των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Δεν υπερβαίνουν, ωστόσο, το ένα δωδέκατο των πιστώσεων που προβλέπονται στο ίδιο κεφάλαιο της κατάστασης προβλέψεων εσόδων και δαπανών.

3.   Ως πιστώσεις που έχουν εγκριθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2, νοούνται οι πιστώσεις που έχουν ψηφιστεί στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, μεταξύ άλλων με διορθωτικούς προϋπολογισμούς, μετά την προσαρμογή τους λόγω μεταφορών που πραγματοποιήθηκαν εντός του εν λόγω οικονομικού έτους.

4.   Εφόσον το απαιτούν η συνέχεια της δράσης του οργανισμού της Ένωσης και οι ανάγκες της διαχείρισης, το διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος του διευθυντή, δύναται να επιτρέψει δαπάνες επιπλέον ενός προσωρινού δωδεκατημορίου, οι οποίες δεν υπερβαίνουν ωστόσο το άθροισμα τεσσάρων προσωρινών δωδεκατημορίων, εκτός δεόντως αιτιολογημένων περιπτώσεων, τόσο για τις πράξεις ανάληψης υποχρέωσης όσο και για τις πράξεις πληρωμής, πέραν εκείνων που καθίστανται αυτομάτως διαθέσιμες δυνάμει της παραγράφου 2.

Τα πρόσθετα δωδεκατημόρια εγκρίνονται στο σύνολό τους και δεν μπορούν να κατακερματισθούν.

5.   Εάν, για ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, η έγκριση τεσσάρων προσωρινών δωδεκατημορίων σύμφωνα με την παράγραφο 4 δεν επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών που είναι αναγκαίες για να μη διακοπεί η συνέχεια της δράσης του οργανισμού της Ένωσης στον τομέα που καλύπτεται από το εν λόγω κεφάλαιο, μπορεί να εγκριθεί κατ' εξαίρεση από το διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος του διευθυντή, υπέρβαση του ποσού των πιστώσεων που είχαν εγγραφεί στο αντίστοιχο κεφάλαιο του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ωστόσο, δεν σημειώνεται σε καμία περίπτωση υπέρβαση του συνολικού ύψους των πιστώσεων που είχαν διατεθεί στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης του προηγούμενου οικονομικού έτους ή στην προτεινόμενη κατάσταση προβλέψεων εσόδων και δαπανών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΗΣ

Άρθρο 16

Ορισμός και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τις πιστώσεις πληρωμών.

2.   Οι πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ύψος της συνεισφοράς της Ένωσης, προσαυξημένο κατά τα ίδια έσοδα και τα λοιπά τυχόν έσοδα που προβλέπονται στο άρθρο 6.

3.   Για οργανισμούς τα έσοδα των οποίων συνίστανται σε τέλη και επιβαρύνσεις επιπλέον της συνεισφοράς της Ένωσης, τα τέλη θα πρέπει να καθορίζονται σε επίπεδο τέτοιο ώστε να αποφεύγεται η σημαντική συσσώρευση πλεονάσματος. Όταν εμφανίζεται επανειλημμένα σημαντικό θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, κατά την έννοια του άρθρου 99, αναθεωρείται το επίπεδο των τελών και των επιβαρύνσεων.

4.   Ο οργανισμός της Ένωσης δεν συνάπτει δάνεια στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

5.   Η συνεισφορά της Ένωσης στον οργανισμό της Ένωσης συνιστά για τον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης εξισορροπητική συνεισφορά και μπορεί να υποδιαιρείται σε περισσότερες πληρωμές.

6.   Ο οργανισμός της Ένωσης εφαρμόζει αυστηρή διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα έσοδα για ειδικό προορισμό, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται σε δεόντως αιτιολογημένες απαιτήσεις. Μαζί με τις αιτήσεις πληρωμών, υποβάλλει αναλυτικές και επίκαιρες προβλέψεις των πραγματικών ταμειακών αναγκών του για ολόκληρο το έτος, καθώς και στοιχεία σχετικά με τα έσοδα για ειδικό προορισμό.

Άρθρο 17

Υπόλοιπο του οικονομικού έτους

1.   Εάν το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού κατά την έννοια του άρθρου 99 είναι θετικό, επιστρέφεται στην Επιτροπή μέχρι το ποσό της συνεισφοράς που κατέβαλε κατά τη διάρκεια του έτους. Το μέρος του αποτελέσματος του προϋπολογισμού που υπερβαίνει το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης που κατεβλήθη κατά τη διάρκεια του έτους εγγράφεται στα έσοδα του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης του επόμενου οικονομικού έτους.

Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται επίσης όταν τα έσοδα του οργανισμού της Ένωσης αποτελούνται από τέλη και επιβαρύνσεις επιπλέον της συνεισφοράς της Ένωσης.

Η διαφορά ανάμεσα στη συνεισφορά που εγγράφεται στον προϋπολογισμό και στη συνεισφορά που πράγματι κατεβλήθη στον οργανισμό της Ένωσης διαγράφεται.

2.   Σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν η συστατική πράξη προβλέπει ότι τα έσοδα που προέρχονται από τέλη και επιβαρύνσεις προορίζονται για συγκεκριμένες δαπάνες, ο οργανισμός της Ένωσης μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο των τελών και επιβαρύνσεων ως έσοδα για ειδικό προορισμό για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την παροχή των υπηρεσιών για τις οποίες οφείλονται τέλη.

3.   Εάν το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού κατά την έννοια του άρθρου 99 είναι αρνητικό, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης για το επόμενο οικονομικό έτος ως πιστώσεις πληρωμών ή, κατά περίπτωση, συμψηφίζεται με θετικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης κατά τα επόμενα οικονομικά έτη.

Όταν τα τέλη και οι επιβαρύνσεις είναι έσοδα για ειδικό προορισμό, το αρνητικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με αυτά τα έσοδα για ειδικό προορισμό μπορεί να συμψηφιστεί με το σωρευτικό πλεόνασμα από προηγούμενα έτη, εάν υπάρχει.

4.   Τα έσοδα ή οι πιστώσεις πληρωμών εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού με τη διαδικασία των διορθωτικών επιστολών που ορίζει το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 ή μέσω διορθωτικού προϋπολογισμού, όταν είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

Ο οργανισμός της Ένωσης υποβάλλει, το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου του έτους Ν, εκτίμηση του αποτελέσματος του προϋπολογισμού από το έτος Ν-1. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται δεόντως υπόψη από την Επιτροπή κατά την εκτίμηση των δημοσιονομικών αναγκών του οργανισμού της Ένωσης για το έτος Ν+1.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Άρθρο 18

Χρησιμοποίηση του ευρώ

1.   Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται, εκτελείται και αποτελεί αντικείμενο απόδοσης των λογαριασμών σε ευρώ. Ωστόσο, για τις ταμειακές ανάγκες στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 49, ο υπόλογος και, στην περίπτωση των παγίων προκαταβολών, ο υπόλογος παγίων προκαταβολών καθώς και, για τις ανάγκες της διοικητικής διαχείρισης του οργανισμού της Ένωσης, ο αρμόδιος διατάκτης, εξουσιοδοτούνται να διενεργούν πράξεις σε άλλα νομίσματα.

2.   Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων που προβλέπονται στους ειδικούς τομεακούς κανόνες, ή σε ειδικές συμβάσεις, συμφωνίες επιχορήγησης, συμφωνίες συνεισφοράς και συμφωνίες χρηματοδότησης, η μετατροπή μεταξύ ευρώ και άλλου νομίσματος από τον αρμόδιο διατάκτη υπολογίζεται με βάση την ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ημέρας κατά την οποία συντάσσεται από την υπηρεσία του διατάκτη το ένταλμα πληρωμής ή είσπραξης.

Ελλείψει δημοσίευσης ημερήσιας ισοτιμίας του ευρώ, ο αρμόδιος διατάκτης χρησιμοποιεί τη λογιστική ισοτιμία που αναφέρεται στην παράγραφο 3.

3.   Για τις ανάγκες της λογιστικής που προβλέπεται στα άρθρα 82, 83 και 84 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, η μετατροπή μεταξύ ευρώ και άλλου νομίσματος πραγματοποιείται βάσει της μηνιαίας λογιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Αυτή η λογιστική ισοτιμία καθορίζεται από τον υπόλογο της Επιτροπής μέσω κάθε κατά τη γνώμη του αξιόπιστης πηγής πληροφοριών, βάσει της ισοτιμίας της προτελευταίας εργάσιμης ημέρας του μήνα που προηγείται εκείνου για τον οποίο προσδιορίζεται η ισοτιμία.

4.   Οι συναλλαγματικές μετατροπές διενεργούνται κατά τρόπο ώστε να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ύψος της ενωσιακής συγχρηματοδότησης ή αρνητική επίδραση στον προϋπολογισμό. Κατά περίπτωση, η τιμή μετατροπής μεταξύ ευρώ και λοιπών νομισμάτων είναι δυνατό να υπολογίζεται με βάση τη μέση ημερήσια ισοτιμία μιας δεδομένης περιόδου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

Άρθρο 19

Πεδίο εφαρμογής

Με την επιφύλαξη του άρθρου 20, το σύνολο των εσόδων καλύπτει το σύνολο των πιστώσεων πληρωμών. Με την επιφύλαξη του άρθρου 24, όλα τα έσοδα και οι δαπάνες εγγράφονται χωρίς συμψηφισμό μεταξύ τους.

Άρθρο 20

Έσοδα για ειδικό προορισμό

1.   Τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό και τα εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δαπανών.

2.   Τα ακόλουθα συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό:

α)

χρηματοδοτικές συνεισφορές των κρατών μελών και τρίτων χωρών, που περιλαμβάνουν και στις δύο περιπτώσεις οργανισμούς του δημόσιου τομέα, οντότητες ή φυσικά πρόσωπα, για ορισμένες δραστηριότητες του οργανισμού της Ένωσης, στο μέτρο που αυτό προβλέπεται στη συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ του οργανισμού της Ένωσης και των κρατών μελών, τρίτων χωρών ή των οργανισμών του δημόσιου τομέα, οντοτήτων ή φυσικών προσώπων·

β)

χρηματοδοτικές συνεισφορές διεθνών οργανισμών·

γ)

έσοδα αντιστοιχούντα σε συγκεκριμένο προορισμό, όπως τα έσοδα ιδρυμάτων, οι επιχορηγήσεις, οι δωρεές και τα κληροδοτήματα·

δ)

χρηματοδοτικές συνεισφορές, μη καλυπτόμενες από το στοιχείο α), σε δραστηριότητες των οργανισμών της Ένωσης εκ μέρους τρίτων χωρών ή μη ενωσιακών οργανισμών·

ε)

έσοδα από τις συμφωνίες που αναφέρονται στο άρθρο 7·

στ)

εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 3, στον βαθμό που έχουν συμπληρωματικό ρόλο σε σχέση με τα άλλα έσοδα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως γ) της παρούσας παραγράφου·

ζ)

έσοδα από τέλη και επιβαρύνσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3.

3.   Τα ακόλουθα συνιστούν εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό:

α)

έσοδα που προέρχονται από τρίτους για την παροχή αγαθών, υπηρεσιών ή εργασιών που εκτελούνται για λογαριασμό τους, εξαιρουμένων των τελών και των επιβαρύνσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο β)·

β)

έσοδα που προέρχονται από την επιστροφή, σύμφωνα με το άρθρο 62, αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών·

γ)

έσοδα από την παροχή αγαθών και υπηρεσιών και από την εκτέλεση εργασιών για τα θεσμικά όργανα της Ένωσης ή άλλους οργανισμούς της Ένωσης·

δ)

εισπράξεις αποζημιώσεων από ασφαλίσεις·

ε)

έσοδα από εκμισθώσεις και από την πώληση κτιρίων και γαιών·

στ)

έσοδα από μεταγενέστερες επιστροφές φόρων σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

4.   Τα έσοδα για ειδικό προορισμό μετατίθενται σε επόμενα έτη και αποτελούν αντικείμενο μεταφοράς εντός του προϋπολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4 στοιχεία α) και β) και το άρθρο 27.

5.   Με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου στοιχείο στ), η σχετική συστατική πράξη μπορεί επίσης να ορίζει τον προορισμό των εσόδων που προβλέπει για συγκεκριμένες δαπάνες. Εάν η σχετική συστατική πράξη δεν ορίζει διαφορετικά, αυτά τα έσοδα συνιστούν εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό.

6.   Όλα τα έσοδα κατά την έννοια των στοιχείων α) έως γ) της παραγράφου 2 και των στοιχείων α) και γ) της παραγράφου 3 καλύπτουν όλες τις δαπάνες, άμεσες ή έμμεσες, που αφορούν την αντίστοιχη ενέργεια ή τον αντίστοιχο σκοπό.

7.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης περιλαμβάνει γραμμές για την εγγραφή εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό και εσωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό και, εφόσον είναι δυνατόν, αναφέρει το ποσό.

Τα έσοδα για ειδικό προορισμό μπορούν να περιλαμβάνονται στην πρόβλεψη των εσόδων και δαπανών μόνο για τα ποσά που είναι γνωστά κατά την ημερομηνία κατάρτισης της πρόβλεψης.

Άρθρο 21

Δομή υποδοχής των εσόδων για ειδικό προορισμό και άνοιγμα των αντίστοιχων πιστώσεων

1.   Η δομή υποδοχής των εσόδων για ειδικό προορισμό στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης περιλαμβάνει:

α)

στην κατάσταση εσόδων, μια γραμμή του προϋπολογισμού που προορίζεται για την εγγραφή του ποσού αυτών των εσόδων·

β)

στην κατάσταση δαπανών, τις παρατηρήσεις του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανόμενων των γενικών παρατηρήσεων, όπου αναφέρονται οι γραμμές προϋπολογισμού στις οποίες είναι δυνατόν να εγγραφούν οι διαθέσιμες πιστώσεις που αντιστοιχούν στα έσοδα για ειδικό προορισμό.

Στην περίπτωση στην οποία αναφέρεται το στοιχείο α) του πρώτου εδαφίου, πραγματοποιείται ενδεικτική εγγραφή «προς υπόμνηση» (pro memoria), η δε πρόβλεψη εσόδων περιλαμβάνεται στις παρατηρήσεις προς ενημέρωση.

2.   Οι πιστώσεις που αντιστοιχούν στα έσοδα για ειδικό προορισμό διατίθενται αυτομάτως, τόσο ως πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων όσο και ως πιστώσεις πληρωμών, όταν εισπραχθεί το έσοδο από τον οργανισμό της Ένωσης.

3.   Κατ' εξαίρεση από την παράγραφο 2, όταν τα έσοδα για ειδικό προορισμό προέρχονται από την εφαρμογή συμφωνίας συνεισφοράς που συνάφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 7, το συνολικό ποσό των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων μπορεί να διατεθεί μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι η βασική πράξη όσον αφορά τα κονδύλια που ανατίθενται στον οργανισμό της Ένωσης προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης ετήσιων δόσεων.

Άρθρο 22

Παροχές από χαριστική αιτία

1.   Ο διευθυντής μπορεί να αποδεχθεί κάθε παροχή από χαριστική αιτία υπέρ του οργανισμού της Ένωσης, όπως ιδρύματα, επιχορηγήσεις, δωρεές και κληροδοτήματα.

2.   Η αποδοχή παροχών από χαριστική αιτία αξίας 50 000 EUR και άνω που συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση ή υποχρέωση οποιουδήποτε είδους, περιλαμβανομένου του κόστους παρακολούθησης, η οποία υπερβαίνει το 10 % της αξίας της εκάστοτε παροχής από χαριστική αιτία, υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, του εκτελεστικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο ή το εκτελεστικό συμβούλιο, κατά περίπτωση, αποφαίνεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος έγκρισης. Εάν το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο, δεν αποφανθεί εντός της ως άνω διορίας, η παροχή από χαριστική αιτία λογίζεται ως αποδεκτή.

3.   Ο διευθυντής, κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο, αναλύει, εκτιμά και επεξηγεί δεόντως τις χρηματοοικονομικές επιβαρύνσεις, περιλαμβανομένου του κόστους παρακολούθησης, καθώς και τυχόν άλλες υποχρεώσεις όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1, που συνεπάγεται η αποδοχή παροχών από χαριστική αιτία.

Άρθρο 23

Εταιρικές χορηγίες

Το άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 δεν εφαρμόζεται στους οργανισμούς της Ένωσης.

Άρθρο 24

Κανόνες για τις περικοπές και για τις προσαρμογές συναλλαγματικών ισοτιμιών

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Άρθρο 25

Γενικές διατάξεις

1.   Οι πιστώσεις εξειδικεύονται κατά τίτλους και κεφάλαια. Τα κεφάλαια υποδιαιρούνται σε άρθρα και γραμμές.

2.   Στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, πιστώσεις μπορούν να μεταφερθούν μόνο σε γραμμές του προϋπολογισμού για τις οποίες ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης επιτρέπει τη διάθεση πιστώσεων ή οι οποίες φέρουν την ένδειξη «προς υπόμνηση».

3.   Τα όρια που αναφέρονται στο άρθρο 26 υπολογίζονται κατά την υποβολή της αίτησης μεταφοράς πιστώσεων και με αναφορά στις πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, συμπεριλαμβανόμενων των διορθωτικών προϋπολογισμών.

4.   Το ποσό που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 26 είναι το άθροισμα των μεταφορών πιστώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη γραμμή από την οποία γίνονται οι μεταφορές πιστώσεων, αναπροσαρμοζόμενο για προγενέστερες μεταφορές πιστώσεων.

Άρθρο 26

Μεταφορές πιστώσεων

1.   Ο διευθυντής μπορεί να μεταφέρει πιστώσεις:

α)

από τίτλο σε τίτλο, με μέγιστο όριο το 10 % των πιστώσεων του οικονομικού έτους που εμφαίνεται στη γραμμή από την οποία πραγματοποιείται η μεταφορά·

β)

από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και στο εσωτερικό κάθε κεφαλαίου απεριόριστα.

2.   Πέραν του αναφερόμενου στην παράγραφο 1 ορίου, ο διευθυντής μπορεί να προτείνει μεταφορές πιστώσεων από τίτλο σε τίτλο, στο διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, στο εκτελεστικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο διαθέτει προθεσμία δύο εβδομάδων για να αντιταχθεί στις προτεινόμενες μεταφορές. Μετά την εν λόγω προθεσμία, οι προτεινόμενες μεταφορές λογίζονται ως εγκριθείσες.

3.   Οι προτάσεις μεταφοράς πιστώσεων και οι μεταφορές πιστώσεων που διενεργούνται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 συνοδεύονται από κατάλληλα και λεπτομερή δικαιολογητικά που παρουσιάζουν την εκτέλεση των πιστώσεων και τις προβλέψεις αναγκών έως το τέλος του οικονομικού έτους, τόσο για τους τροφοδοτούμενους τομείς όσο και για τους τομείς από τους οποίους γίνεται η ανάληψη πιστώσεων.

4.   Ο διατάκτης ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο το ταχύτερο δυνατό για όλες τις πραγματοποιούμενες μεταφορές. Ο διατάκτης ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για όλες τις μεταφορές που πραγματοποιούνται βάσει της παραγράφου 2.

Άρθρο 27

Ειδικοί κανόνες για τις μεταφορές πιστώσεων

Οι πιστώσεις που αντιστοιχούν σε έσοδα για ειδικό προορισμό μπορούν να αποτελούν αντικείμενο μεταφοράς πιστώσεων μόνον εφόσον τα έσοδα αυτά διατηρούν τον προορισμό τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Άρθρο 28

Επιδόσεις και οι αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας

1.   Οι πιστώσεις χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και ως εκ τούτου εκτελούνται τηρώντας τις ακόλουθες αρχές:

α)

την αρχή της οικονομίας η οποία ορίζει ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό της Ένωσης για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του καθίστανται εγκαίρως διαθέσιμα, στην ενδεδειγμένη ποσότητα και ποιότητα και στην καλύτερη τιμή·

β)

την αρχή της αποδοτικότητας, η οποία αφορά την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ χρησιμοποιηθέντων μέσων, αναληφθεισών δραστηριοτήτων και επίτευξης στόχων·

γ)

την αρχή της αποτελεσματικότητας, η οποία αφορά τον βαθμό επίτευξης των επιδιωκόμενων στόχων μέσω των δραστηριοτήτων που αναλήφθηκαν.

2.   Στο πλαίσιο της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η χρήση των πιστώσεων επικεντρώνεται στις επιδόσεις και για τον σκοπό αυτόν:

α)

οι στόχοι για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες καθορίζονται εκ των προτέρων·

β)

η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων παρακολουθείται βάσει δεικτών επίδοσης·

γ)

υποβάλλονται εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο και τα προβλήματα επίτευξης αυτών των στόχων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 5 εδάφιο πρώτο στοιχείο δ) και το άρθρο 48 παράγραφος 1 εδάφιο πρώτο στοιχείο β).

3.   Καθορίζονται στόχοι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, συναφείς και χρονικά προσδιορισμένοι, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 και δείκτες συναφείς, αποδεκτοί, αξιόπιστοι, εύχρηστοι και εύρωστοι όπου αρμόζει. Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων καλύπτουν όλους τους τομείς. Ο διευθυντής παρέχει ετησίως στο διοικητικό συμβούλιο σχετικές πληροφορίες. Περιλαμβάνονται στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού που αναφέρεται στο άρθρο 32.

4.   Ο οργανισμός της Ένωσης πραγματοποιεί συγκριτική αξιολόγηση επιδόσεων που αναφέρεται στο άρθρο 38 του παρόντος κανονισμού.

Η συγκριτική αξιολόγηση επιδόσεων περιλαμβάνει:

α)

επανεξέταση της αποδοτικότητας των οριζόντιων υπηρεσιών του οργανισμού της Ένωσης,

β)

ανάλυση κόστους-οφέλους της χρήσης κοινών υπηρεσιών ή της μεταφοράς τους εξολοκλήρου σε άλλον οργανισμό της Ένωσης ή στην Επιτροπή.

Κατά την εκτέλεση της αναφερόμενης στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο συγκριτικής αξιολόγησης, ο οργανισμός της Ένωσης προβαίνει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την αποτροπή κάθε σύγκρουσης συμφερόντων.

Άρθρο 29

Αξιολογήσεις

1.   Τα προγράμματα και οι δραστηριότητες που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες υποβάλλονται σε εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολογήσεις (εφεξής «αξιολόγηση»), οι οποίες είναι αναλογικές προς τους στόχους και τη δαπάνη.

2.   Οι εκ των προτέρων αξιολογήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν την εκπόνηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων βασίζονται σε επαρκή στοιχεία, εάν υπάρχουν, για τις επιδόσεις σχετικών προγραμμάτων ή δραστηριοτήτων και προσδιορίζουν και αναλύουν τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, την προστιθέμενη αξία από τη συμμετοχή της Ένωσης, τους στόχους, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των διαφόρων επιλογών και τις διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης.

3.   Οι εκ των υστέρων αξιολογήσεις εκτιμούν την επίδοση του προγράμματος ή της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων πτυχών όπως η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα, η συνεκτικότητα, η συνάφεια και η προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ΕΕ. Οι εκ των υστέρων αξιολογήσεις βασίζονται στις πληροφορίες που παράγονται από τις διαδικασίες παρακολούθησης και στους δείκτες που έχουν καθοριστεί για την οικεία ενέργεια. Διενεργούνται ανά τακτά διαστήματα και αρκετά εγκαίρως ώστε οι διαπιστώσεις να μπορούν να ληφθούν υπόψη σε εκ των προτέρων αξιολογήσεις ή εκτιμήσεις επιπτώσεων κατά την προπαρασκευή συναφών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

4.   Ο διευθυντής υποβάλλει σχέδιο δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα των αναφερόμενων στην παράγραφο 3 αξιολογήσεων, καθώς και έκθεση προόδου στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενοποιημένης ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων που αναφέρεται στο άρθρο 48 και, σε τακτά διαστήματα, στο διοικητικό συμβούλιο.

5.   Το διοικητικό συμβούλιο ελέγχει την εφαρμογή του αναφερόμενου στην παράγραφο 4 σχεδίου δράσης.

Άρθρο 30

Εσωτερικός έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού

1.   Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης εκτελείται βάσει αποτελεσματικού και αποδοτικού εσωτερικού ελέγχου.

2.   Για τους σκοπούς της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης, ο εσωτερικός έλεγχος εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης και αποσκοπεί στην παροχή εύλογης βεβαιότητας ως προς την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

α)

αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και οικονομία των πράξεων·

β)

αξιοπιστία των εκθέσεων·

γ)

διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων και ενημέρωση·

δ)

πρόληψη, εντοπισμός, διόρθωση και συνέχεια που δίνεται στις περιπτώσεις απάτης και παρατυπιών·

ε)

επαρκής διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων, λαμβανομένου υπόψη του πολυετούς χαρακτήρα των προγραμμάτων καθώς και της φύσης των σχετικών πληρωμών.

3.   Ο αποτελεσματικός εσωτερικός έλεγχος βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δικές της υπηρεσίες και περιλαμβάνει ιδίως τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

διαχωρισμό των καθηκόντων·

β)

κατάλληλη στρατηγική διαχείρισης και ελέγχου κινδύνων, η οποία συμπεριλαμβάνει έλεγχο σε επίπεδο αποδέκτη·

γ)

αποτροπή συγκρούσεων συμφερόντων·

δ)

κατάλληλες διαδρομές ελέγχου και ακεραιότητα των δεδομένων στα συστήματα πληροφορικής·

ε)

διαδικασίες παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας·

στ)

διαδικασίες επακολούθησης για τις εντοπιζόμενες αδυναμίες και τις εξαιρέσεις των εσωτερικών ελέγχων·

ζ)

περιοδικές αξιολογήσεις της υγιούς λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

4.   Ο αποδοτικός εσωτερικός έλεγχος βασίζεται στα ακόλουθα στοιχεία:

α)

εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής διαχείρισης και ελέγχου κινδύνων, σε πλαίσιο συντονισμού μεταξύ των ενδεδειγμένων παραγόντων της αλυσίδας ελέγχου·

β)

δυνατότητα πρόσβασης όλων των ενδεδειγμένων παραγόντων της αλυσίδας ελέγχου στα αποτελέσματα των ελέγχων·

γ)

στήριξη, κατά περίπτωση, σε ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις ελέγχου, υπό την προϋπόθεση ότι η ποιότητα των υποκείμενων εργασιών είναι επαρκής και αποδεκτή και ότι εκτελέστηκαν βάσει των συμφωνηθέντων προτύπων·

δ)

έγκαιρη εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανόμενης, όπου είναι σκόπιμο, της επιβολής αποτρεπτικών ποινών·

ε)

εξάλειψη των πολλαπλών ελέγχων·

στ)

βελτίωση του λόγου κόστους-οφέλους των ελέγχων.

5.   Όταν ο οργανισμός της Ένωσης διαχειρίζεται επίσης γραφεία μακριά από την κύρια έδρα, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου σχεδιάζεται με σκοπό τον μετριασμό των ειδικών κινδύνων των δραστηριοτήτων αυτών των γραφείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Άρθρο 31

Δημοσίευση λογαριασμών και προϋπολογισμών

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης καταρτίζεται, εκτελείται και αποτελεί αντικείμενο απόδοσης λογαριασμών σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας.

2.   Η συνοπτική παρουσίαση του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης και κάθε διορθωτικού προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης, με τη μορφή της οριστικής έγκρισής τους, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός τριών μηνών από την έγκρισή τους.

Αυτή η συνοπτική παρουσίαση παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά αριθμητικά στοιχεία για κάθε τίτλο του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης, τον πίνακα προσωπικού και εκτίμηση του αριθμού των συμβασιούχων υπαλλήλων, εκφρασμένου σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης για τα οποία έχουν εγγραφεί πιστώσεις στον προϋπολογισμό, καθώς και του αριθμού των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων. Παραθέτει επίσης τις αντίστοιχες πληροφορίες για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

3.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης που περιλαμβάνει τον πίνακα προσωπικού και τυχόν διορθωτικούς προϋπολογισμούς του οργανισμού της Ένωσης, με τη μορφή της οριστικής έγκρισής τους, καθώς και αναφορά του αριθμού συμβασιούχων υπαλλήλων, εκφρασμένου σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, για τους οποίους έχουν εγγραφεί πιστώσεις στον προϋπολογισμό, καθώς και του αριθμού των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων, διαβιβάζονται προς ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή και δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του οργανισμού της Ένωσης εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκρισή τους.

4.   Ο οργανισμός της Ένωσης παρέχει στον δικτυακό τόπο του, το αργότερο στις 30 Ιουνίου του έτους που έπεται του οικονομικού έτους κατά το οποίο έχει αναληφθεί νομική δέσμευση για τα κονδύλια. πληροφορίες για τους δικαιούχους των κονδυλίων που χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, καθώς και για τους εμπειρογνώμονες που έχουν προσληφθεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 93 του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 βάσει τυποποιημένης παρουσίασης. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι εύκολα προσβάσιμες, διαφανείς και περιεκτικές. Οι εν λόγω πληροφορίες διατίθενται με τη δέουσα τήρηση των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας και ασφάλειας, ιδίως της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 2018/1725.

ΤΙΤΛΟΣ III

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Άρθρο 32

Ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού

1.   Σύμφωνα με το άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, ο οργανισμός της Ένωσης διαβιβάζει, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, στην Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σχέδιο του ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού του, όπως εγκρίθηκε από το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιέχει:

α)

πολυετές πρόγραμμα εργασιών·

β)

ετήσιο πρόγραμμα εργασιών·

γ)

κατάσταση προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών του·

δ)

έγγραφο προγραμματισμού πόρων·

ε)

πληροφορίες σχετικά με την πολιτική του περί ακινήτων·

στ)

στρατηγική για συνεργασία με τρίτες χώρες και/ή διεθνείς οργανισμούς·

ζ)

στρατηγική για την αύξηση της αποδοτικότητας και την επίτευξη συνεργειών·

η)

στρατηγική για την οργανωτική διαχείριση και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής καταπολέμησης της απάτης, όπως επικαιροποιήθηκαν τελευταία, καθώς και αναφορά των μέτρων για την πρόληψη της επανεμφάνισης περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, παρατυπιών και απάτης, ιδίως σε περιπτώσεις στις οποίες οι αδυναμίες, που αναφέρονται στο άρθρο 48 ή στο άρθρο 78 παράγραφος 6, έχουν οδηγήσει σε κρίσιμης σημασίας συστάσεις.

Οι στρατηγικές που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο αξιολογούνται κάθε έτος και επικαιροποιούνται όπως κρίνεται αναγκαίο.

Το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού καταρτίζεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζει η Επιτροπή.

2.   Το πολυετές πρόγραμμα εργασιών καθορίζει τον συνολικό στρατηγικό προγραμματισμό για τα έτη Ν+1 έως Ν+3, ο οποίος περιλαμβάνει στόχους, προσδοκώμενα αποτελέσματα και δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων και των αποτελεσμάτων.

Αυτός ο γενικός στρατηγικός προγραμματισμός αναφέρει επίσης, ανά δραστηριότητα, τους ενδεικτικούς χρηματοδοτικούς και ανθρώπινους πόρους που θεωρούνται απαραίτητοι για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων ενώ επίσης τονίζει τη συμβολή του οργανισμού της Ένωσης στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Ο εν λόγω στρατηγικός προγραμματισμός θα επικαιροποιείται κατά περίπτωση, ιδίως για τη συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των συνολικών αξιολογήσεων που αναφέρονται στη συστατική του πράξη.

3.   Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών καθορίζει για το έτος N+1:

α)

τις αναμενόμενες εκροές που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του συνολικού στρατηγικού προγραμματισμού·

β)

την περιγραφή των προς χρηματοδότηση δραστηριοτήτων μαζί με ένδειξη του ποσού των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, με αναφορά του αριθμού των μονίμων, εκτάκτων και συμβασιούχων υπαλλήλων, όπως ορίζονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, καθώς και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων.

Αναφέρει σαφώς τα καθήκοντα του οργανισμού της Ένωσης που έχουν προστεθεί, μεταβληθεί ή διαγραφεί σε σχέση με εγκριθέν ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του προηγούμενου οικονομικού έτους. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία για τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα από την αύξηση ή τη μείωση του προτεινόμενου προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών συνάδει με το πολυετές πρόγραμμα που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

Κάθε ουσιαστική τροποποίηση στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών εγκρίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εγκρίθηκε και το αρχικό πρόγραμμα εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της συστατικής πράξης.

Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να εξουσιοδοτεί τον διατάκτη του οργανισμού της Ένωσης να επιφέρει μη ουσιώδεις τροποποιήσεις στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

4.   Η κατάσταση προβλέψεων των εσόδων και δαπανών του οργανισμού της Ένωσης, υποστηριζόμενη από τις γενικές κατευθύνσεις στις οποίες βασίζεται η εν λόγω κατάσταση, περιλαμβάνει:

α)

εκτίμηση των εσόδων ανά τίτλο· με αναφορά των τελών και των επιβαρύνσεων, χωριστά, κατά περίπτωση·

β)

εκτίμηση των δαπανών (πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών), κατανεμημένων ανά τίτλο και κεφάλαιο δαπανών·

γ)

τριμηνιαία πρόβλεψη των πληρωμών και των εισπράξεων σε μετρητά·

δ)

πίνακα προσωπικού, ο οποίος καθορίζει τον αριθμό των οργανικών και έκτακτων θέσεων ανά βαθμό και ανά ομάδα καθηκόντων που έχουν εγκριθεί εντός των ορίων των πιστώσεων του προϋπολογισμού που ζητούνται για το έτος Ν+1. Σε περίπτωση μεταβολής του αριθμού των θέσεων του πίνακα προσωπικού που ζητούνται για το έτος Ν+1, παρέχεται κατάσταση που αιτιολογεί την αίτηση για νέες θέσεις.

Τα ίδια στοιχεία παρέχονται για τον αριθμό των συμβασιούχων υπαλλήλων και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων και εκφράζονται σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης.

5.   Ο προγραμματισμός των πόρων περιλαμβάνει ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό και δημοσιονομικά ζητήματα για την υποβολή εκθέσεων, και ιδίως:

α)

εκτίμηση του αποτελέσματος του προϋπολογισμού από το έτος Ν-1, όπως αναφέρεται στο άρθρο 17·

β)

στοιχεία για τη συνεισφορά σε είδος που χορηγήθηκε στον οργανισμό της Ένωσης από το κράτος μέλος υποδοχής για το έτος Ν-1·

γ)

στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μονίμων, εκτάκτων και συμβασιούχων υπαλλήλων, όπως ορίζονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, καθώς και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων για το έτος Ν-1 και το έτος Ν.

δ)

στοιχεία σχετικά με την επίτευξη όλων των ορισθέντων στόχων για τις διάφορες δραστηριότητες για το έτος N-1, που να εμφανίζουν την πραγματική χρήση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων έως το τέλος του έτους, κατανεμημένων μεταξύ των δραστηριοτήτων.

Το έγγραφο προγραμματισμού πόρων επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.

6.   Τα στοιχεία για την πολιτική του οργανισμού της Ένωσης περί ακινήτων περιλαμβάνουν:

α)

για κάθε ακίνητο, καθώς και για τα γραφεία μακριά από την κύρια έδρα, τις δαπάνες και την κτιριακή επιφάνεια που καλύπτουν οι πιστώσεις των αντίστοιχων γραμμών του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης·

β)

την αναμενόμενη εξέλιξη του συνολικού προγραμματισμού της επιφάνειας και των εγκαταστάσεων για τα προσεχή έτη, με περιγραφή των οικοδομικών έργων στη φάση σχεδιασμού που έχουν ήδη προσδιοριστεί·

γ)

τους τελικούς όρους και το οριστικό κόστος, καθώς και τα συναφή στοιχεία για την εκτέλεση νέων οικοδομικών έργων, τα οποία είχαν υποβληθεί προηγουμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο βάσει της διαδικασίας που ορίζεται στο άρθρο 266 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 και δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα εργασίας του προηγούμενου έτους.

7.   Η Επιτροπή διαβιβάζει τη γνώμη της σχετικά με το σχέδιο του ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού στον οργανισμό της Ένωσης εγκαίρως και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο την 1η Ιουλίου του έτους Ν.

Εάν ο οργανισμός της Ένωσης δεν λάβει πλήρως υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής, παρέχει στην Επιτροπή επαρκείς εξηγήσεις.

8.   Το τελικό ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο.

9.   Ο οργανισμός της Ένωσης διαβιβάζει κάθε μεταγενέστερη επικαιροποιημένη έκδοση του ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προκειμένου κυρίως να αποτυπώσει τη γνώμη της Επιτροπής και την έκβαση της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

Άρθρο 33

Κατάρτιση του προϋπολογισμού

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της συστατικής πράξης.

2.   Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του προϋπολογισμού, η Επιτροπή διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την κατάσταση προβλέψεων του οργανισμού της Ένωσης και προτείνει το ποσό της συνεισφοράς για τον οργανισμό της Ένωσης καθώς και τον αριθμό μελών του προσωπικού που κρίνει αναγκαίο για τον οργανισμό της Ένωσης.

Μόλις καταρτίσει το σχέδιο προϋπολογισμού, η Επιτροπή παρέχει σχέδιο του πίνακα προσωπικού των οργανισμών της Ένωσης και εκτίμηση του αριθμού συμβασιούχων υπαλλήλων και αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων, εκφρασμένου σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, για τους οποίους προτείνονται πιστώσεις.

3.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν τον πίνακα προσωπικού του οργανισμού της Ένωσης καθώς και τυχόν μεταγενέστερες τροποποιήσεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34.

4.   Μετά την έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού από την Επιτροπή, το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει το ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού. Καθίσταται οριστικό μετά την τελική έγκριση του προϋπολογισμού της Ένωσης, με τον οποίο καθορίζεται το ύψος της συνεισφοράς και ο πίνακας προσωπικού. Εάν είναι αναγκαίο, ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης και ο πίνακας προσωπικού του προσαρμόζονται αναλόγως.

5.   Όταν προτείνεται η ανάθεση νέων καθηκόντων σε έναν οργανισμό της Ένωσης, με την επιφύλαξη των νομοθετικών διαδικασιών για την τροποποίηση της συστατικής πράξης, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τις αναγκαίες πληροφορίες για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των νέων καθηκόντων στους πόρους του οργανισμού της Ένωσης, προκειμένου να αναθεωρήσουν, εφόσον είναι αναγκαίο, τη χρηματοδότηση και το επίπεδο στελέχωσης του οργανισμού.

Άρθρο 34

Διορθωτικοί προϋπολογισμοί

Κάθε τροποποίηση του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης, περιλαμβανομένου του πίνακα προσωπικού, πέραν των εγκεκριμένων τροποποιήσεων βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 1 και του άρθρου 38 παράγραφος 1, αποτελεί αντικείμενο διορθωτικού προϋπολογισμού, ο οποίος εγκρίνεται σύμφωνα με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται στον αρχικό προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της συστατικής πράξης και του άρθρου 32 του παρόντος κανονισμού.

Οι διορθωτικοί προϋπολογισμοί συνοδεύονται από αιτιολογήσεις και από τις πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του προηγούμενου και του τρέχοντος οικονομικού έτους οι οποίες είναι διαθέσιμες κατά τον χρόνο κατάρτισής τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ

Άρθρο 35

Διάρθρωση του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης απαρτίζεται από κατάσταση εσόδων και κατάσταση δαπανών.

Άρθρο 36

Ονοματολογία του προϋπολογισμού

Εφόσον δικαιολογείται από τη φύση των δραστηριοτήτων του οργανισμού της Ένωσης, η κατάσταση δαπανών πρέπει να συντάσσεται βάσει ονοματολογίας που περιλαμβάνει ταξινόμηση κατά προορισμό. Η εν λόγω ονοματολογία καθορίζεται από τον οργανισμό της Ένωσης και κάνει σαφή διάκριση μεταξύ διοικητικών και επιχειρησιακών πιστώσεων.

Η ονοματολογία του προϋπολογισμού είναι σύμφωνη με τις αρχές της ειδικότητας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας. Εξασφαλίζει τη σαφήνεια και τη διαφάνεια που απαιτούνται για τη δημοσιονομική διαδικασία, διευκολύνοντας τον προσδιορισμό των κύριων στόχων που τίθενται στις σχετικές νομικές βάσεις, επιτρέποντας την πραγματοποίηση επιλογών μεταξύ των πολιτικών προτεραιοτήτων και καθιστώντας δυνατή την αποτελεσματική και ουσιαστική εφαρμογή.

Άρθρο 37

Παρουσίαση του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης παρουσιάζει:

α)

στην κατάσταση εσόδων:

i)

τις προβλέψεις εσόδων του οργανισμού της Ένωσης για το σχετικό οικονομικό έτος («έτος Ν»)·

ii)

τα προβλεφθέντα έσοδα του προηγούμενου οικονομικού έτους και τα έσοδα του οικονομικού έτους Ν-2·

iii)

τις σχετικές παρατηρήσεις για κάθε γραμμή εσόδων·

β)

στην κατάσταση δαπανών:

i)

τις πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών για το έτος Ν·

ii)

τις πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών για το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και τις δαπάνες που ανελήφθησαν και κατεβλήθησαν κατά το οικονομικό έτος Ν-2· οι τελευταίες εκφράζονται επίσης ως ποσοστό του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης του έτους Ν·

iii)

ανακεφαλαιωτική κατάσταση των χρονοδιαγραμμάτων των πληρωμών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων οικονομικών ετών βάσει δημοσιονομικών δεσμεύσεων που ανελήφθησαν κατά τη διάρκεια προγενέστερων οικονομικών ετών·

iv)

τις ενδεδειγμένες παρατηρήσεις για κάθε υποδιαίρεση.

Άρθρο 38

Κανόνες για τον πίνακα προσωπικού

1.   Ο αναφερόμενος στο άρθρο 32 παράγραφος 4 πίνακας προσωπικού αναγράφει, δίπλα στον αριθμό των εγκεκριμένων θέσεων για το εκάστοτε οικονομικό έτος, τον αριθμό των εγκεκριμένων θέσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που πράγματι έχουν πληρωθεί. Συνιστά απόλυτο όριο για τον οργανισμό της Ένωσης. Κανένας διορισμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ' υπέρβαση αυτού του ορίου.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των βαθμών AD 16, AD 15, AD 14 και AD 13, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να τροποποιεί τον πίνακα προσωπικού, και τούτο μέχρι το 10 % των εγκεκριμένων θέσεων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)

να μη θίγεται ο όγκος των πιστώσεων προσωπικού που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το οικονομικό έτος·

β)

δεν υπάρχει υπέρβαση του ορίου του συνολικού αριθμού των εγκεκριμένων θέσεων στον πίνακα προσωπικού·

γ)

ο οργανισμός της Ένωσης έχει συμμετάσχει σε συγκριτική αξιολόγηση επιδόσεων μαζί με άλλους οργανισμούς της Ένωσης, στα πρότυπα της ανάλυσης προσωπικού που ξεκίνησε η Επιτροπή.

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 δεύτερο εδάφιο, οι επιπτώσεις της μερικής απασχόλησης που έχει εγκριθεί από την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, μπορούν να αντισταθμίζονται με άλλους διορισμούς. Όταν μέλος του προσωπικού ζητήσει την ανάκληση της έγκρισης πριν από την εκπνοή της χορηγηθείσας προθεσμίας, ο οργανισμός της Ένωσης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση του ορίου που αναφέρεται στο στοιχείο β) του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1, το ταχύτερο δυνατόν.

ΤΙΤΛΟΣ IV

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 39

Εκτέλεση του προϋπολογισμού σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης

1.   Καθήκοντα διατάκτη ασκεί ο διευθυντής του οργανισμού. Εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές διατάξεις του οργανισμού της Ένωσης και την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων.

2.   Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του διατάκτη όσον αφορά την πρόληψη και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης και παρατυπιών, ο οργανισμός της Ένωσης συμμετέχει στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης για την πρόληψη της απάτης.

Άρθρο 40

Πληροφορίες σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για ελεγκτικούς σκοπούς

Σε κάθε διαδικασία που προκηρύσσεται για τη χορήγηση επιχορηγήσεων, την απονομή βραβείων ή την ανάθεση προμηθειών υπό καθεστώς άμεσης εκτέλεσης οι δυνητικοί δικαιούχοι, υποψήφιοι, προσφέροντες και συμμετέχοντες ενημερώνονται, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 ότι, για λόγους προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους ενδέχεται να διαβιβασθούν σε υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, καθώς και μεταξύ των διατακτών των οργανισμών της Ένωσης, της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών.

Άρθρο 41

Ανάθεση αρμοδιοτήτων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού

1.   Ο διευθυντής μπορεί να μεταβιβάσει τις εξουσίες του ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε υπαλλήλους του οργανισμού της Ένωσης που υπάγονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στους κανόνες οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού της Ένωσης οι οποίοι εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο. Οι εν λόγω εξουσιοδοτούμενοι μπορούν να ενεργούν μόνο εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που τους μεταβιβάζονται ρητά.

2.   Ο εντολοδόχος μπορεί να μεταβιβάσει περαιτέρω τις εξουσίες που του έχουν ανατεθεί με τη ρητή συγκατάθεση του διευθυντή.

Άρθρο 42

Σύγκρουση συμφερόντων

1.   Απαγορεύεται σε κάθε δημοσιονομικό παράγοντα, κατά την έννοια του κεφαλαίου 3 του παρόντος τίτλου, και σε κάθε άλλο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που συμμετέχει στην εκτέλεση και τη διαχείριση του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών προπαρασκευαστικών πράξεων, και στον λογιστικό ή άλλο έλεγχο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης των συμφερόντων του με τα συμφέροντα του οργανισμού της Ένωσης. Λαμβάνουν επίσης τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων στα καθήκοντα για τα οποία είναι αρμόδιοι και για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί αντικειμενικά να εκληφθούν ως σύγκρουση συμφερόντων.

Όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων, το εν λόγω πρόσωπο αναφέρει το γεγονός στην αρμόδια αρχή. Η αρμόδια αρχή επιβεβαιώνει εγγράφως εάν έχει διαπιστωθεί ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι το εν λόγω πρόσωπο παύει κάθε δραστηριότητα στο θέμα αυτό. Η αρμόδια αρχή λαμβάνει κάθε περαιτέρω αναγκαίο μέτρο.

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται όταν η αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των καθηκόντων δημοσιονομικού παράγοντα ή άλλου προσώπου, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, υπονομεύεται από οικογενειακούς ή συναισθηματικούς λόγους ή από πολιτικούς ή εθνικούς δεσμούς, από οικονομικό συμφέρον ή από οποιοδήποτε άλλο άμεσο ή έμμεσο προσωπικό συμφέρον.

3.   Η αρμόδια αρχή της παραγράφου 1 είναι ο διευθυντής. Εάν πρόκειται για τον διευθυντή, αρμόδια αρχή είναι το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο. Σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων που αφορά μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αρμόδια αρχή είναι το διοικητικό συμβούλιο, χωρίς το ενδιαφερόμενο μέλος.

4.   Ο οργανισμός της Ένωσης θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων και δημοσιεύει ετησίως στον ιστότοπό του τη δήλωση συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Άρθρο 43

Μέθοδος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης

1.   Ο προϋπολογισμός του οργανισμού της Ένωσης εκτελείται από τον διευθυντή, μέσω των υπηρεσιών που τελούν υπό την εποπτεία του.

2.   Προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση των πιστώσεών τους, οι οργανισμοί της Ένωσης δύνανται να συνάπτουν συμφωνίες επιπέδου εξυπηρέτησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

3.   Καθήκοντα τεχνικής πραγματογνωμοσύνης και διοικητικά, προπαρασκευαστικά ή δευτερεύοντα καθήκοντα που δεν συνεπάγονται άσκηση δημόσιας εξουσίας ούτε άσκηση διακριτικής ευχέρειας, είναι δυνατόν να ανατίθενται μέσω συμβάσεων σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΤΜΗΜΑ 1

Αρχή του διαχωρισμού των καθηκόντων

Άρθρο 44

Διαχωρισμός των καθηκόντων

Τα καθήκοντα του διατάκτη και του υπολόγου είναι διαχωρισμένα και ασυμβίβαστα μεταξύ τους.

Ο οργανισμός της Ένωσης θέτει στη διάθεση κάθε δημοσιονομικού παράγοντα τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, καθώς και χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς τα καθήκοντα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

ΤΜΗΜΑ 2

Διατάκτης

Άρθρο 45

Εξουσίες και καθήκοντα του διατάκτη

1.   Ο διατάκτης αναλαμβάνει την εκτέλεση των εσόδων και των δαπανών σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, μεταξύ άλλων μέσω της διασφάλισης της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις, καθώς και τη διασφάλιση της νομιμότητας και της κανονικότητάς τους, και της ίσης μεταχείρισης των αποδεκτών κονδυλίων της Ένωσης.

2.   Ο διατάκτης δημιουργεί την οργανωτική δομή και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που ενδείκνυνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του, σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα ή τις βασικές αρχές που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, από το εκτελεστικό συμβούλιο, με βάση το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που έχει θεσπίσει η Επιτροπή για τις δικές της υπηρεσίες και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους κινδύνους που συνδέονται με το διαχειριστικό περιβάλλον και με τη φύση των χρηματοδοτούμενων ενεργειών, καθώς και, κατά περίπτωση, τους ειδικούς κινδύνους που συνδέονται με τα αποκεντρωμένα γραφεία.

Η δημιουργία της δομής και των συστημάτων υποστηρίζεται από συνολική ανάλυση κινδύνου, η οποία λαμβάνει υπόψη την απόδοση ως προς το κόστος και θέματα επιδόσεων.

Ο διατάκτης μπορεί να δημιουργήσει στους κόλπους των υπηρεσιών του λειτουργία πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών, με σκοπό τη συμβολή στην αντιμετώπιση των κινδύνων που ενυπάρχουν στις δραστηριότητές του.

3.   Για την εκτέλεση των δαπανών, ο διατάκτης προβαίνει σε δημοσιονομικές και σε νομικές δεσμεύσεις, στην εκκαθάριση των δαπανών και την έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής και διενεργεί προκαταρκτικές πράξεις για την εκτέλεση των πιστώσεων.

4.   Για την εκτέλεση των εσόδων, ο διατάκτης καταρτίζει τις προβλέψεις απαιτήσεων, βεβαιώνει τα δικαιώματα είσπραξης και εκδίδει τα εντάλματα είσπραξης. Όπου αρμόζει, ο διατάκτης παραιτείται από ήδη βεβαιωμένες απαιτήσεις.

5.   Προκειμένου να αποφεύγονται σφάλματα και παρατυπίες πριν από την έγκριση των πράξεων και να μετριάζονται οι κίνδυνοι μη επίτευξης των στόχων, κάθε πράξη υπόκειται τουλάχιστον σε εκ των προτέρων έλεγχο σε σχέση με τις επιχειρησιακές και οικονομικές πτυχές της πράξης, με βάση στρατηγική ελέγχου η οποία λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο και τη σχέση κόστους-οφέλους.

Η συχνότητα και η ένταση των εκ των προτέρων ελέγχων καθορίζονται από τον διατάκτη με βάση τα αποτελέσματα προγενέστερων ελέγχων καθώς και εκτιμήσεις σχετικά με τον κίνδυνο και τη σχέση κόστους-οφέλους, με βάση τη δική του ανάλυση κινδύνου. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο διατάκτης που είναι αρμόδιος για την εκκαθάριση των σχετικών πράξεων ζητεί, ως μέρος του εκ των προτέρων ελέγχου, συμπληρωματικές πληροφορίες ή προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο, ώστε να εξασφαλίσει εύλογη βεβαιότητα.

6.   Για τους σκοπούς των ελέγχων, ο διατάκτης μπορεί να θεωρεί ότι ένα σύνολο παρόμοιων μεμονωμένων πράξεων που αφορούν τρέχουσες δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολής συντάξεων, επιστροφής εξόδων αποστολής και ιατρικών εξόδων αποτελεί ενιαία πράξη.

7.   Για μια δεδομένη πράξη, το προσωπικό που διενεργεί την επαλήθευση είναι διαφορετικό από το προσωπικό που κίνησε τη διαδικασία. Το προσωπικό που διενεργεί την επαλήθευση δεν υπάγεται ιεραρχικά στο προσωπικό που κίνησε τη διαδικασία.

8.   Ο διατάκτης μπορεί να καθιερώσει εκ των υστέρων ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει και να διορθώσει σφάλματα και παρατυπίες σε πράξεις που έχουν ήδη εγκριθεί. Οι εν λόγω έλεγχοι μπορούν να διοργανώνονται δειγματοληπτικά βάσει ανάλυσης κινδύνου και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα προγενέστερων ελέγχων καθώς και εκτιμήσεις σχετικά με την απόδοση ως προς το κόστος και τις επιδόσεις.

9.   Οι εκ των υστέρων έλεγχοι διενεργούνται από προσωπικό άλλο από εκείνο το οποίο είναι αρμόδιο για τους εκ των προτέρων ελέγχους. Το αρμόδιο προσωπικό για τους εκ των υστέρων ελέγχους δεν υπάγεται ιεραρχικά στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για τους εκ των προτέρων ελέγχους.

Οι εκ των υστέρων έλεγχοι ενδέχεται να λάβουν τη μορφή δημοσιονομικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις των δικαιούχων.

Οι κανόνες και οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών πλαισίων, για τη διενέργεια των λογιστικών ελέγχων των δικαιούχων είναι σαφείς, συνεπείς και διαφανείς και καθίστανται διαθέσιμοι κατά τον χρόνο της υπογραφής της συμφωνίας επιχορήγησης.

10.   Οι διατάκτες και το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έχουν τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα. Ακολουθούν ειδικό κώδικα επαγγελματικών προτύπων τον οποίο θεσπίζει ο οργανισμός της Ένωσης και ο οποίος βασίζεται στα πρότυπα που θεσπίζει η Επιτροπή για τις δικές της υπηρεσίες.

11.   Εάν υπάλληλος συμμετέχων στη δημοσιονομική διαχείριση και στον έλεγχο των πράξεων θεωρήσει ότι μια απόφαση την οποία η προϊσταμένη του αρχή του επιβάλλει να εφαρμόσει ή να αποδεχθεί είναι παράτυπη ή αντίθετη προς τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης ή την επαγγελματική δεοντολογία που υποχρεούται να τηρεί, το επισημαίνει στον διευθυντή ο οποίος, εάν η πληροφορία έχει δοθεί εγγράφως, απαντά εγγράφως. Εάν ο διευθυντής δεν προβεί σε σχετικές ενέργειες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα σε συνάρτηση με τις περιστάσεις της υπόθεσης, και οπωσδήποτε εντός ενός μηνός ή επιβεβαιώσει την αρχική απόφαση ή οδηγία και ο υπάλληλος πιστεύει ότι η επιβεβαίωση αυτή δεν αποτελεί εύλογη απάντηση στον προβληματισμό του, ο υπάλληλος ενημερώνει εγγράφως την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 και το διοικητικό συμβούλιο.

12.   Σε περίπτωση παράνομης δραστηριότητας, απάτης ή δωροδοκίας που ενδέχεται να θίξει τα συμφέροντα της Ένωσης, ο υπάλληλος ή μέλος του λοιπού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εμπειρογνωμόνων που είναι αποσπασμένοι στον οργανισμό της Ένωσης, ενημερώνει τον αμέσως ιεραρχικά ανώτερό του, τον διευθυντή ή το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού της Ένωσης ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ή απευθείας την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Οι συμβάσεις με εξωτερικούς ελεγκτές που διενεργούν ελέγχους της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού της Ένωσης προβλέπουν την υποχρέωση του εξωτερικού ελεγκτή να ενημερώνει τον διευθυντή ή, εάν ο τελευταίος είναι εμπλεκόμενος, το διοικητικό συμβούλιο για κάθε υπόνοια παράνομης δραστηριότητας, απάτης ή δωροδοκίας που ενδέχεται να βλάψει τα συμφέροντα της Ένωσης.

Άρθρο 46

Ανάθεση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Σε περίπτωση που πραγματοποιείται κύρια ή δευτερεύουσα μεταβίβαση εξουσιών εκτέλεσης του προϋπολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 41, εφαρμόζονται κατ' αναλογία στους διατάκτες της κύριας και της δευτερεύουσας μεταβίβασης οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 45.

Άρθρο 47

Τήρηση δικαιολογητικών εγγράφων από τους διατάκτες

1.   Ο διατάκτης διαμορφώνει συστήματα τήρησης, σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή, των αυθεντικών δικαιολογητικών εγγράφων που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα έγγραφα αυτά τηρούνται για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το οικονομικό έτος στο οποίο αναφέρονται τα εν λόγω έγγραφα.

2.   Τα έγγραφα που αφορούν πράξεις οι οποίες δεν έχουν κλείσει οριστικά τηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλέπεται στην παράγραφο 1, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους που ακολουθεί το έτος κλεισίματος αυτών των πράξεων.

3.   Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται σε δικαιολογητικά έγγραφα, διαγράφονται, όπου είναι δυνατό, εφόσον δεν είναι απαραίτητα για τη χορήγηση απαλλαγής για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον εσωτερικό και τον λογιστικό έλεγχο. Όσον αφορά την τήρηση δεδομένων, εφαρμόζεται το άρθρο 88 του κανονισμού (ΕΚ) 2018/1725.

Άρθρο 48

Ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων

1.   Ο διατάκτης υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο έκθεση σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του, υπό μορφή ενοποιημένης ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων η οποία περιλαμβάνει:

α)

πληροφορίες σχετικά με:

i)

την επίτευξη των στόχων και των αποτελεσμάτων που καθορίζονται στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού που αναφέρεται στο άρθρο 32 μέσω της υποβολής εκθέσεων σχετικά με το σύνολο των δεικτών επιδόσεων·

ii)

το σχέδιο δράσης για τη συνέχεια που δίδεται στα συμπεράσματα των αξιολογήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 29 παράγραφος 3 και την έκθεση προόδου του, σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 4·

iii)

την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος εργασιών του οργανισμού, του προϋπολογισμού και των πόρων σε προσωπικό σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 5 στοιχείο γ)·

iv)

τη συμβολή του οργανισμού της Ένωσης στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης·

v)

τα συστήματα οργανωτικής διαχείρισης και την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, καθώς και την υλοποίηση της στρατηγικής του οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης, συνοπτική περιγραφή του αριθμού και του είδους των εσωτερικών ελέγχων που διενήργησε ο εσωτερικός ελεγκτής, τις ικανότητες εσωτερικού ελέγχου, τις διατυπωθείσες συστάσεις και τη συνέχεια που δόθηκε σε αυτές τις συστάσεις, καθώς και τις συστάσεις των προηγούμενων ετών, όπως αναφέρεται στα άρθρα 82 και 83·

vi)

ενδεχόμενες παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα μέτρα που λαμβάνονται με βάση αυτές τις παρατηρήσεις·

vii)

τις συμφωνίες που μνημονεύονται στο άρθρο 7·

viii)

τις συμφωνίες επιπέδου εξυπηρέτησης που μνημονεύονται στο άρθρο 43·

ix)

τις πράξεις κύριας και δευτερεύουσας ανάθεσης αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 41

β)

δήλωση του διατάκτη που αναφέρει κατά πόσον έχει την εύλογη βεβαιότητα ότι, εφόσον δεν έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις σε σχέση με συγκεκριμένους τομείς εσόδων και δαπανών:

i)

τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση παρέχουν αληθή και ακριβή εικόνα·

ii)

οι πόροι που χορηγήθηκαν για τις δραστηριότητες που περιγράφονται στην έκθεση χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σκοπό τους και με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης·

iii)

οι θεσπισθείσες διαδικασίες ελέγχου παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων.

Η ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων αναφέρει τα αποτελέσματα των πράξεων σε συνάρτηση με τους στόχους που έχουν τεθεί και τις εκτιμήσεις σχετικά με τις επιδόσεις, τους συναφείς με τις πράξεις κινδύνους, τη χρησιμοποίηση των παρεχόμενων πόρων και την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, περιλαμβάνοντας συνολική εκτίμηση του κόστους και του οφέλους των ελέγχων.

Η ενοποιημένη ετήσια έκθεση υποβάλλεται στο διοικητικό συμβούλιο για αξιολόγηση.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο διαβιβάζει, το αργότερο έως την 1η Ιουλίου κάθε έτους, την ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων μαζί με την αξιολόγησή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

3.   Η συστατική πράξη μπορεί να προβλέπει, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, ιδίως όταν αυτό απαιτείται από τη φύση του πεδίου στο οποίο δραστηριοποιείται ο οργανισμός.

ΤΜΗΜΑ 3

Υπόλογος

Άρθρο 49

Εξουσίες και καθήκοντα του υπολόγου

Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει υπόλογο ο οποίος είναι υπεύθυνος, στο πλαίσιο του οργανισμού της Ένωσης, για τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

την ορθή εκτέλεση των πληρωμών, την είσπραξη των εσόδων και των βεβαιωμένων απαιτήσεων·

β)

την κατάρτιση και παρουσίαση των λογαριασμών σύμφωνα με τον τίτλο X·

γ)

την τήρηση των λογαριασμών σύμφωνα με τον τίτλο X·

δ)

την εφαρμογή των λογιστικών κανόνων και του λογιστικού σχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσπίζονται από τον υπόλογο της Επιτροπής·

ε)

τον καθορισμό και την επικύρωση των λογιστικών συστημάτων καθώς και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, την επικύρωση των συστημάτων που καθορίζονται από τον διατάκτη και προορίζονται για την παροχή ή την αιτιολόγηση των λογιστικών πληροφοριών·

στ)

τη διαχείριση του ταμείου.

Όσον αφορά τα καθήκοντα που αναφέρονται στο στοιχείο ε) του πρώτου εδαφίου, ανατίθεται στον υπόλογο η εξουσία να εξακριβώνει ανά πάσα στιγμή την τήρηση των κριτηρίων επικύρωσης.

Άρθρο 50

Διορισμός και παύση καθηκόντων του υπολόγου

1.   Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει υπόλογο, ο οποίος υπάγεται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και είναι απολύτως ανεξάρτητος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπόλογος επιλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο βάσει των ιδιαίτερων προσόντων του τα οποία πιστοποιούνται με τίτλους ή με ισοδύναμη επαγγελματική εμπειρία.

2.   Δύο ή περισσότεροι οργανισμοί της Ένωσης μπορούν να διορίσουν τον ίδιο υπόλογο. Στην περίπτωση αυτή, προβαίνουν στις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Οι οργανισμοί της Ένωσης μπορούν να συμφωνούν με την Επιτροπή να ασκεί ο υπόλογος της Επιτροπής και καθήκοντα υπολόγου του οργανισμού της Ένωσης.

Οι οργανισμοί της Ένωσης μπορούν επίσης να αναθέτουν στον υπόλογο της Επιτροπής μέρος των καθηκόντων υπολόγου του οργανισμού της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την αναφερόμενη στο άρθρο 28 ανάλυση κόστους- οφέλους.

3.   Σε περίπτωση παύσης των καθηκόντων του υπολόγου, συντάσσεται αμελλητί ισοζύγιο του καθολικού.

Το ισοζύγιο του καθολικού διαβιβάζεται, μαζί με το σχετικό διαβιβαστικό, στον νέο υπόλογο από τον αποχωρούντα υπόλογο ή, εάν τούτο δεν είναι δυνατόν, από υπάλληλο της υπηρεσίας του.

Ο νέος υπόλογος υπογράφει το ισοζύγιο του καθολικού προς αποδοχή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία διαβίβασης, είναι δε δυνατόν να διατυπώσει επιφυλάξεις.

Το διαβιβαστικό περιέχει επίσης το υπόλοιπο του ισοζυγίου του καθολικού και τις τυχόν επιφυλάξεις.

Άρθρο 51

Κανόνες λογιστικής

Ο υπόλογος του οργανισμού της Ένωσης εφαρμόζει τους κανόνες που θεσπίζονται από τον υπόλογο της Επιτροπής με βάση τα διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα για τον δημόσιο τομέα.

Για τους σκοπούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται τα άρθρα 80 έως 84 και 87 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046. Εφαρμόζονται κατ' αναλογία τα άρθρα 85 και 86 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΜΗΜΑ 4

Υπόλογος παγίων προκαταβολών

Άρθρο 52

Πάγιες προκαταβολές

Εφαρμόζεται το άρθρο 88 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 53

Σύσταση και διαχείριση παγίων προκαταβολών

Όταν οι λογαριασμοί παγίων προκαταβολών έχουν συσταθεί από τον οργανισμό της Ένωσης, εφαρμόζεται το άρθρο 89 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ 1

Γενικοί κανόνες

Άρθρο 54

Ανάκληση ανάθεσης αρμοδιοτήτων και αναστολή καθηκόντων δημοσιονομικών παραγόντων

Εφαρμόζεται το άρθρο 90 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 55

Ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων για παράνομη δραστηριότητα, απάτη ή δωροδοκία

Εφαρμόζεται το άρθρο 91 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΜΗΜΑ 2

Κανόνες που εφαρμόζονται για τους διατάκτες

Άρθρο 56

Κανόνες που εφαρμόζονται για τους διατάκτες

Εφαρμόζεται το άρθρο 92 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 57

Αντιμετώπιση δημοσιονομικών παρατυπιών που διαπράττονται από μέλος του προσωπικού

Εφαρμόζεται το άρθρο 93 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΜΗΜΑ 3

Κανόνες που εφαρμόζονται για τους υπολόγους και τους υπολόγους πάγιων προκαταβολών

Άρθρο 58

Κανόνες που εφαρμόζονται για τους υπολόγους

Εφαρμόζεται το άρθρο 94 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 59

Κανόνες που εφαρμόζονται στους υπολόγους παγίων προκαταβολών

Εφαρμόζεται το άρθρο 95 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ

Άρθρο 60

Αιτήσεις πληρωμής

Ο οργανισμός της Ένωσης υποβάλλει στην Επιτροπή αιτήσεις πληρωμής ολόκληρης ή μέρους της ετήσιας συνεισφοράς της Ένωσης δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 6 με τους όρους και κατά τα διαστήματα που έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή.

Άρθρο 61

Χειρισμός των τόκων

Οι τόκοι που προκύπτουν από ποσά που καταβάλλονται στον οργανισμό της Ένωσης από την Επιτροπή ως συνεισφορά δεν οφείλονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 62

Πρόβλεψη απαιτήσεων

Εφαρμόζεται το άρθρο 97 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 63

Βεβαίωση απαιτήσεων

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 64

Τόκοι υπερημερίας

Εφαρμόζεται το άρθρο 99 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 65

Εντολή είσπραξης

Εντολή είσπραξης είναι η πράξη με την οποία ο διατάκτης παραγγέλλει στον υπόλογο, με την έκδοση εντάλματος είσπραξης, να εισπράξει απαίτηση την οποία ο διατάκτης έχει βεβαιώσει.

Άρθρο 66

Κανόνες περί είσπραξης

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 101 παράγραφοι 1 έως 6 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 67

Είσπραξη με συμψηφισμό

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 102 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 68

Διαδικασία είσπραξης ελλείψει εκούσιας πληρωμής

Εφαρμόζεται το άρθρο 103 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 69

Πρόσθετη προθεσμία πληρωμής

Εφαρμόζεται το άρθρο 104 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 70

Προθεσμία παραγραφής

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 71

Ειδικές διατάξεις που εφαρμόζονται στα τέλη και τις επιβαρύνσεις

Όταν ο οργανισμός της Ένωσης εισπράττει τα τέλη και τις επιβαρύνσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο β), περιλαμβάνεται συνολική προσωρινή εκτίμηση των εν λόγω τελών και επιβαρύνσεων στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού που αναφέρεται στο άρθρο 32.

Όταν τα τέλη και οι επιβαρύνσεις καθορίζονται πλήρως από τη νομοθεσία ή από αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ο διατάκτης μπορεί να απόσχει από την έκδοση ενταλμάτων είσπραξης και να συντάξει απευθείας χρεωστικά σημειώματα, αφού βεβαιώσει την απαίτηση. Σε αυτή την περίπτωση, καταχωρίζονται όλες οι λεπτομέρειες της απαίτησης του οργανισμού της Ένωσης. Ο υπόλογος τηρεί κατάσταση όλων των χρεωστικών σημειωμάτων και αναφέρει τον αριθμό των χρεωστικών σημειωμάτων και το συνολικό ποσό στην έκθεση δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού της Ένωσης.

Όταν ο οργανισμός της Ένωσης χρησιμοποιεί χωριστό σύστημα τιμολόγησης, ο υπόλογος εγγράφει στους λογαριασμούς, τακτικά και τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, το σωρευτικό ποσό των εισπραχθέντων τελών και επιβαρύνσεων.

Ο οργανισμός της Ένωσης παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί, μόνο μετά την εξολοκλήρου καταβολή του ποσού του αντίστοιχου τέλους ή της επιβάρυνσης. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να παρασχεθεί υπηρεσία χωρίς να προηγηθεί η καταβολή του αντίστοιχου τέλους ή επιβάρυνσης. Στις περιπτώσεις που έχει παρασχεθεί υπηρεσία χωρίς προηγούμενη καταβολή του αντίστοιχου τέλους ή επιβάρυνσης εφαρμόζονται τα άρθρα 63 έως 70.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Άρθρο 72

Αποφάσεις χρηματοδότησης

1.   Κάθε δημοσιονομικής δέσμευσης προηγείται απόφαση χρηματοδότησης. Οι διοικητικές πιστώσεις μπορεί να εκτελεστούν χωρίς να προηγηθεί απόφαση χρηματοδότησης.

2.   Το ετήσιο και πολυετές πρόγραμμα εργασιών του οργανισμού της Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνεται στο ενιαίο έγγραφο προγραμματισμού που αναφέρεται στο άρθρο 32, επέχει θέση απόφασης χρηματοδότησης για τις δραστηριότητες που καλύπτει, υπό την προϋπόθεση ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 32 παράγραφοι 2 και 3 στοιχεία είναι σαφώς προσδιορισμένα. Μια απόφαση πολυετούς χρηματοδότησης καθιστά σαφές ότι η εφαρμογή της απόφασης εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα δημοσιονομικών πιστώσεων για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη μετά την έγκριση του προϋπολογισμού ή όπως προβλέπεται στο σύστημα των προσωρινών δωδεκατημορίων.

3.   Η απόφαση χρηματοδότησης περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα:

α)

για τις επιχορηγήσεις: το είδος των αιτούντων στους οποίους στοχεύει η πρόσκληση υποβολής προτάσεων ή η απευθείας ανάθεση· το συνολικό ύψος των πιστώσεων που έχουν διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις·

β)

για τις προμήθειες: το συνολικό ύψος των πιστώσεων που έχουν διατεθεί από τον προϋπολογισμό για τις προμήθειες·

γ)

για τα βραβεία: το είδος συμμετεχόντων στο οποίο στοχεύει ο διαγωνισμός, το συνολικό ύψος των πιστώσεων που έχουν διατεθεί από τον προϋπολογισμό για τον διαγωνισμό και ειδική αναφορά στα βραβεία μοναδιαίας αξίας 1 000 000 EUR και άνω.

Άρθρο 73

Πράξεις δαπανών

1.   Κάθε δαπάνη αποτελεί αντικείμενο ανάληψης, εκκαθάρισης, εντολής πληρωμής και πληρωμής.

Κατά την εκπνοή των περιόδων που αναφέρονται στο άρθρο 75, το μη εκτελεσθέν υπόλοιπο αυτών των δημοσιονομικών δεσμεύσεων αποδεσμεύεται.

Κατά την εκτέλεση των πράξεων, ο διατάκτης μεριμνά ώστε οι δαπάνες να συμμορφώνονται με τις Συνθήκες, τον προϋπολογισμό, τον παρόντα κανονισμό και με τις λοιπές πράξεις που εκδίδονται δυνάμει των Συνθηκών, καθώς και με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

2.   Ο διατάκτης προβαίνει σε δημοσιονομική δέσμευση πριν από την ανάληψη νομικής δέσμευσης έναντι τρίτων.

Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στις νομικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται μετά την κήρυξη κατάστασης κρίσης στο πλαίσιο του σχεδίου για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις διαδικασίες που υιοθετεί ο οργανισμός της Ένωσης.

3.   Ο διατάκτης προβαίνει σε εκκαθάριση δαπάνης αποδεχόμενος ότι μια δαπάνη επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, έχοντας προηγουμένως ελέγξει τα δικαιολογητικά έγγραφα που πιστοποιούν τα δικαιώματα του πιστωτή σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη νομική δέσμευση, εφόσον υπάρχει νομική δέσμευση. Για τον σκοπό αυτό, ο αρμόδιος διατάκτης:

α)

επαληθεύει την ύπαρξη των δικαιωμάτων είσπραξης του πιστωτή·

β)

προσδιορίζει ή επαληθεύει την ύπαρξη και το ποσό της απαίτησης με την ένδειξη «βεβαιώνεται η ακρίβεια»

γ)

επαληθεύει τους όρους υπό τους οποίους η απαίτηση καθίσταται απαιτητή.

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, η εκκαθάριση δαπάνης εφαρμόζεται επίσης στις ενδιάμεσες και τελικές εκθέσεις που δεν συνδέονται με αίτηση πληρωμής· σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνέπειες αφορούν το λογιστικό σύστημα μόνο σε επίπεδο γενικής λογιστικής.

4.   Η απόφαση εκκαθάρισης εκφράζεται μέσω ηλεκτρονικά ασφαλούς υπογραφής, σύμφωνα με το άρθρο 146 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, από τον διατάκτη ή από τεχνικά αρμόδιο μέλος του προσωπικού, δεόντως εξουσιοδοτημένο με επίσημη απόφαση του διατάκτη ή, κατ' εξαίρεση, για τα μη μηχανογραφημένα έγγραφα, με σφραγίδα η οποία περιλαμβάνει την εν λόγω υπογραφή.

Με την ένδειξη «βεβαιώνεται η ακρίβεια», ο διατάκτης ή τεχνικά αρμόδιο μέλος του προσωπικού, δεόντως εξουσιοδοτημένο από τον διατάκτη, πιστοποιεί:

α)

για τις προχρηματοδοτήσεις: ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται στη νομική δέσμευση για την πληρωμή της προχρηματοδότησης·

β)

για τις ενδιάμεσες πληρωμές και τις πληρωμές υπολοίπου σε συμβάσεις: ότι οι προβλεπόμενες στη σύμβαση υπηρεσίες έχουν όντως παρασχεθεί, τα αγαθά έχουν όντως παραδοθεί, ή οι εργασίες έχουν όντως εκτελεστεί·

γ)

για τις ενδιάμεσες πληρωμές και τις πληρωμές υπολοίπου σε επιχορηγήσεις: ότι η ενέργεια ή το πρόγραμμα εργασίας που εκτελεί ο δικαιούχος συμφωνούν καθ' όλα με τη σύμβαση ή απόφαση επιχορήγησης, καθώς επίσης, κατά περίπτωση, ότι οι δαπάνες που δήλωσε ο δικαιούχος είναι επιλέξιμες.

Στην περίπτωση που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο στοιχείο γ) οι εκτιμήσεις κόστους δεν θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 186 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046. Η ίδια αρχή εφαρμόζεται επίσης στις ενδιάμεσες και τελικές εκθέσεις που δεν συνδέονται με αίτηση πληρωμής.

5.   Προκειμένου να επιτρέψει τη δαπάνη, ο διατάκτης, αφού προηγουμένως επαληθεύσει ότι οι πιστώσεις είναι διαθέσιμες, εκδίδει εντολή πληρωμής με την οποία ζητά από τον υπόλογο να καταβάλει το ποσό της δαπάνης που έχει ήδη εκκαθαριστεί.

6.   Οσάκις πραγματοποιούνται περιοδικές πληρωμές για παρεχόμενες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της εκμίσθωσης, ή παραδιδόμενα αγαθά, ο διατάκτης δύναται, υπό την αίρεση της ανάλυσης κινδύνων που πραγματοποιεί, να διατάξει την εφαρμογή συστήματος άμεσης χρέωσης από πάγια προκαταβολή.

Άρθρο 74

Είδη δημοσιονομικών δεσμεύσεων

1.   Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις κατατάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

α)

ατομικές: όταν ο αποδέκτης και το ποσό της δαπάνης έχουν προσδιορισθεί·

β)

συνολικές: όταν τουλάχιστον ένα από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της ατομικής δέσμευσης δεν έχει προσδιορισθεί·

γ)

προσωρινές: για την κάλυψη τρεχουσών διοικητικών δαπανών όταν είτε το ποσό είτε οι τελικοί αποδέκτες δεν έχουν προσδιορισθεί οριστικά.

2.   Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις για την ανάληψη ενεργειών των οποίων η υλοποίηση εκτείνεται σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη είναι δυνατό να κατανέμονται σε περισσότερα οικονομικά έτη με ετήσιες δόσεις, μόνον όταν αυτό προβλέπεται από τη συστατική ή τη βασική πράξη ή όταν αφορούν διοικητικές δαπάνες.

3.   Η συνολική δημοσιονομική δέσμευση πραγματοποιείται βάσει απόφασης χρηματοδότησης.

Η συνολική δημοσιονομική δέσμευση πραγματοποιείται το αργότερο πριν από τη λήψη της απόφασης για τους αποδέκτες και τα ποσά και, όταν η εκτέλεση των σχετικών πιστώσεων συνεπάγεται την έγκριση προγράμματος εργασίας, το νωρίτερο μετά την έγκριση του εν λόγω προγράμματος.

4.   Η συνολική δημοσιονομική δέσμευση υλοποιείται με τη σύναψη μίας ή περισσότερων νομικών δεσμεύσεων.

5.   Η έγκριση καθεμιάς από τις ατομικές νομικές δεσμεύσεις σε συνέχεια συνολικής δημοσιονομικής δέσμευσης εγγράφεται, πριν από την υπογραφή της, από τον διατάκτη στη λογιστική του προϋπολογισμού με καταλογισμό στη συνολική δημοσιονομική δέσμευση.

6.   Οι προσωρινές δημοσιονομικές δεσμεύσεις υλοποιούνται με την ανάληψη μίας ή περισσότερων νομικών δεσμεύσεων που παρέχουν το δικαίωμα για μεταγενέστερες πληρωμές. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που συνδέονται με δαπάνες διαχείρισης του προσωπικού, είναι δυνατό να υλοποιούνται απευθείας με πληρωμές.

Άρθρο 75

Προθεσμίες για την υποβολή δεσμεύσεων

1.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 73 παράγραφος 2 και 109 παράγραφος 2, οι νομικές δεσμεύσεις που αφορούν ατομικές ή προσωρινές δημοσιονομικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του έτους ν, το οποίο ορίζεται ως το έτος εντός του οποίου έγινε η δημοσιονομική δέσμευση.

2.   Οι συνολικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις καλύπτουν το συνολικό κόστος των αντίστοιχων νομικών δεσμεύσεων που έχουν συναφθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους ν+1.

3.   Κατά την εκπνοή των περιόδων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, το μη εκτελεσθέν υπόλοιπο αυτών των δημοσιονομικών δεσμεύσεων αποδεσμεύεται από τον διατάκτη.

4.   Οι ατομικές και οι προσωρινές δημοσιονομικές δεσμεύσεις για ενέργειες των οποίων η υλοποίηση εκτείνεται σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη περιλαμβάνουν, εκτός εάν πρόκειται για δαπάνες προσωπικού, καταληκτική ημερομηνία εκτέλεσης που καθορίζεται σύμφωνα με τους όρους των νομικών δεσμεύσεων στις οποίες παραπέμπουν και λαμβανομένης υπόψη της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

5.   Τυχόν τμήματα δημοσιονομικών δεσμεύσεων που δεν έχουν εκτελεσθεί με πληρωμές έξι μήνες μετά την τελική ημερομηνία αποδεσμεύονται σύμφωνα με το άρθρο 14.

6.   Το ποσό δημοσιονομικής δέσμευσης για την οποία δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή κατά την έννοια του άρθρου 76 επί διάστημα δύο ετών μετά την υπογραφή της νομικής δέσμευσης, αποδεσμεύεται, εκτός αν το ποσό αυτό σχετίζεται με υποθέσεις που τελούν υπό εξέταση ενώπιον δικαστηρίων ή διαιτητικών φορέων ή σε περίπτωση ύπαρξης ειδικών διατάξεων σε ειδικούς τομεακούς κανόνες.

Άρθρο 76

Είδη πληρωμών

1.   Η πληρωμή των δαπανών πραγματοποιείται από τον υπόλογο εντός του ορίου των διαθέσιμων χρηματικών ποσών.

2.   Η πληρωμή στηρίζεται στην απόδειξη ότι η αντίστοιχη ενέργεια είναι σύμφωνη προς τις διατάξεις της σύμβασης, της συμφωνίας ή της βασικής πράξης και καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες πράξεις:

α)

πληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων ποσών·

β)

πληρωμή των οφειλόμενων ποσών με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους:

i)

προχρηματοδότηση η οποία παρέχει χρηματικό απόθεμα που μπορεί να κατατμηθεί σε καταβολές σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης· αυτή η προχρηματοδότηση καταβάλλεται είτε βάσει της σύμβασης, της συμφωνίας επιχορήγησης ή της βασικής πράξης, είτε βάσει δικαιολογητικών εγγράφων που καθιστούν δυνατή την εξακρίβωση της συμμόρφωσης προς τους όρους της οικείας σύμβασης ή συμφωνίας·

ii)

μία ή περισσότερες ενδιάμεσες πληρωμές ως αντάλλαγμα μερικής εκτέλεσης της ενέργειας ή εκτέλεσης της σύμβασης. Η ενδιάμεση πληρωμή είναι δυνατό να εκκαθαρίζει εν όλω ή εν μέρει την προχρηματοδότηση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της βασικής πράξης·

iii)

πληρωμή του υπολοίπου των οφειλόμενων ποσών όταν η ενέργεια ή η σύμβαση έχει εκτελεστεί πλήρως.

Η πληρωμή του υπολοίπου εκκαθαρίζει όλες τις προηγηθείσες πληρωμές. Εκδίδεται ένταλμα είσπραξης για την ανάκτηση μη χρησιμοποιηθέντων ποσών.

3.   Η λογιστική του προϋπολογισμού διακρίνει τα διάφορα είδη πληρωμών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 κατά τον χρόνο της εκτέλεσης κάθε πληρωμής.

4.   Οι λογιστικοί κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 51 περιλαμβάνουν τους κανόνες για την εκκαθάριση των προχρηματοδοτήσεων στους λογαριασμούς και για τη βεβαίωση της επιλεξιμότητας των δαπανών.

5.   Οι πληρωμές προχρηματοδότησης αποτελούν αντικείμενο τακτικής εκκαθάρισης από τον αρμόδιο διατάκτη, ανάλογα με την οικονομική φύση του σχεδίου και το αργότερο κατά τη λήξη του. Η εκκαθάριση διενεργείται με βάση στοιχεία για τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες ή επιβεβαίωση για την εκπλήρωση των όρων πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 125 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 μετά την εκκαθάριση που διενεργεί ο διατάκτης σύμφωνα με το άρθρο 73 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού.

Όσον αφορά τις συμφωνίες επιχορήγησης ή τις συμβάσεις αξίας άνω των 5 000 000 EUR, στο τέλος κάθε έτους διατίθενται στον διατάκτη τουλάχιστον οι πληροφορίες που απαιτούνται για τον υπολογισμό μιας εύλογης εκτίμησης των δαπανών. Αυτές οι πληροφορίες δεν χρησιμοποιούνται για την εκκαθάριση των προχρηματοδοτήσεων, αλλά είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από τον διατάκτη και τον υπόλογο για την τήρηση του άρθρου 82 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Για τους σκοπούς του δεύτερου εδαφίου, περιλαμβάνονται κατάλληλες διατάξεις στις ισχύουσες νομικές δεσμεύσεις.

Άρθρο 77

Προθεσμίες πληρωμής

Η πληρωμή των δαπανών εκτελείται εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 116 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 και σύμφωνα με αυτόν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ

Άρθρο 78

Διορισμός, αρμοδιότητες και καθήκοντα του εσωτερικού ελεγκτή

1.   Ο οργανισμός της Ένωσης διαθέτει καθήκοντα εσωτερικού ελέγχου που ασκούνται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα.

2.   Τα καθήκοντα εσωτερικού ελέγχου ασκούνται από τον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής. Ο εσωτερικός ελεγκτής δεν μπορεί να είναι διατάκτης ή υπόλογος ούτε του οργανισμού της Ένωσης ούτε της Επιτροπής.

3.   Ο εσωτερικός ελεγκτής συμβουλεύει τον οργανισμό της Ένωσης ως προς την αντιμετώπιση των κινδύνων, διατυπώνοντας ανεξάρτητα τη γνώμη του σχετικά με την ποιότητα των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και εκδίδοντας συστάσεις για τη βελτίωση των όρων εκτέλεσης των πράξεων και για την προώθηση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ο εσωτερικός ελεγκτής είναι ιδίως επιφορτισμένος:

α)

με την εκτίμηση της καταλληλότητας και της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών συστημάτων διαχείρισης, καθώς και της απόδοσης των υπηρεσιών κατά την υλοποίηση προγραμμάτων και ενεργειών σε σχέση με τους αντίστοιχους κινδύνους τους·

β)

με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των συστημάτων εσωτερικού και λογιστικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε κάθε πράξη εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

4.   Ο εσωτερικός ελεγκτής ασκεί τα καθήκοντά του ως προς όλες τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του οργανισμού της Ένωσης. Διαθέτει πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων του, εν ανάγκη και επιτόπου, τόσο στα κράτη μέλη όσο και σε τρίτες χώρες.

5.   Ο εσωτερικός ελεγκτής λαμβάνει υπόψη του την ενοποιημένη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του διατάκτη και κάθε άλλη διαθέσιμη πληροφορία.

6.   Ο εσωτερικός ελεγκτής υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο και τον διευθυντή του οργανισμού της Ένωσης έκθεση σχετικά με τα πορίσματα και τις συστάσεις του. Ο οργανισμός της Ένωσης εξασφαλίζει την παρακολούθηση των συστάσεων που προκύπτουν από τους λογιστικούς ελέγχους.

7.   Ο εσωτερικός ελεγκτής υποβάλλει επίσης έκθεση σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

εάν δεν έχουν ληφθεί υπόψη κρίσιμοι κίνδυνοι και συστάσεις·

β)

αν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συστάσεων που έγιναν τα προηγούμενα έτη.

Το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο και ο διευθυντής, εξασφαλίζουν την τακτική παρακολούθηση της εφαρμογής των συστάσεων του λογιστικού ελέγχου. Το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο, εξετάζει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχείο α) και κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί πλήρως και εγκαίρως οι συστάσεις.

Κάθε οργανισμός της Ένωσης εξετάζει αν οι συστάσεις που διατυπώθηκαν στις εκθέσεις του εσωτερικού ελεγκτή του είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής ορθών πρακτικών με τους άλλους οργανισμούς της Ένωσης.

8.   Ο οργανισμός της Ένωσης καθιστά διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας του εσωτερικού ελεγκτή σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμετέχει σε πράξεις δαπανών, για τους σκοπούς της εμπιστευτικής επικοινωνίας με τον εσωτερικό ελεγκτή.

9.   Οι εκθέσεις και τα πορίσματα του εσωτερικού ελεγκτή καθίστανται προσιτά στο κοινό μόνο μετά την επικύρωση από τον εσωτερικό ελεγκτή των ενεργειών που αναλαμβάνονται κατ' εφαρμογήν τους.

Άρθρο 79

Ανεξαρτησία του εσωτερικού ελεγκτή

1.   Ο εσωτερικός ελεγκτής απολαύει πλήρους ανεξαρτησίας κατά τη διενέργεια των ελέγχων του. Η Επιτροπή προβλέπει ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τον εσωτερικό ελεγκτή, οι οποίοι εξασφαλίζουν την πλήρη ανεξαρτησία του εσωτερικού ελεγκτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του και καθορίζουν την ευθύνη του.

2.   Ο εσωτερικός ελεγκτής δεν επιτρέπεται να λαμβάνει εντολές ούτε να περιορίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο κατά την άσκηση των καθηκόντων τα οποία του ανατίθενται με τον διορισμό δυνάμει των διατάξεων του δημοσιονομικού κανονισμού.

Άρθρο 80

Σύσταση κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου

1.   Το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο, μπορεί να συγκροτήσει, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την οικονομική αποδοτικότητα και την προστιθέμενη αξία, κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου, το οποίο ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα.

Ο σκοπός, η εξουσία και η ευθύνη του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου προβλέπονται στον χάρτη εσωτερικού ελέγχου και υπόκεινται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, του εκτελεστικού συμβουλίου.

Το ετήσιο σχέδιο ελέγχου ενός κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου καταρτίζεται από τον προϊστάμενο του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου, λαμβανομένης υπόψη, μεταξύ άλλων, της εκτίμησης του διευθυντή για την επικινδυνότητα στον οργανισμό της Ένωσης.

Το σχέδιο εξετάζεται και εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, από το εκτελεστικό συμβούλιο.

Το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο και στον διευθυντή έκθεση σχετικά με τα πορίσματα και τις συστάσεις του.

2.   Αν το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου ενός μόνο οργανισμού της Ένωσης δεν είναι οικονομικά αποδοτικό ή δεν είναι σε θέση να τηρεί τα διεθνή πρότυπα, ο οργανισμός της Ένωσης μπορεί να αποφασίσει να έχει ένα κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου από κοινού με άλλους οργανισμούς της Ένωσης που δρουν στον ίδιο τομέα πολιτικής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο, των εκάστοτε οργανισμών της Ένωσης συμφωνούν τις πρακτικές λεπτομέρειες του κοινού κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου.

3.   Οι παράγοντες εσωτερικού ελέγχου συνεργάζονται αποδοτικά ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εκθέσεις ελέγχου και, κατά περίπτωση, πραγματοποιώντας κοινές εκτιμήσεις επικινδυνότητας και διενεργώντας κοινούς ελέγχους.

Το διοικητικό συμβούλιο ή, όταν το επιτρέπει η συστατική πράξη, το εκτελεστικό συμβούλιο, και ο διευθυντής εξασφαλίζουν την τακτική παρακολούθηση της εφαρμογής της σύστασης του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Άρθρο 81

Μορφές συνεισφορών των οργανισμών της Ένωσης

1.   Οι συνεισφορές των οργανισμών της Ένωσης συμβάλλουν στην επίτευξη ενός στόχου πολιτικής της Ένωσης και καθορισμένων αποτελεσμάτων και είναι δυνατό να λαμβάνουν τις ακόλουθες μορφές:

α)

χρηματοδότηση που δεν συνδέεται με τις δαπάνες των σχετικών πράξεων και βασίζεται:

i)

στην εκπλήρωση όρων που προβλέπονται στους τομεακούς κανόνες ή σε αποφάσεις της Επιτροπής· ή

ii)

στην επίτευξη αποτελεσμάτων τα οποία μετρώνται στη βάση προκαθορισμένων οροσήμων ή βάσει δεικτών επίδοσης·

β)

χρηματική απόδοση επιλέξιμων δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν·

γ)

μοναδιαίες δαπάνες, οι οποίες καλύπτουν όλες ή ορισμένες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, οι οποίες προσδιορίζονται με σαφήνεια εκ των προτέρων με την αναφορά ποσού ανά μονάδα·

δ)

κατ' αποκοπή ποσά, τα οποία καλύπτουν συνολικά όλες ή ορισμένες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών που προσδιορίζονται με σαφήνεια εκ των προτέρων·

ε)

χρηματοδότηση με ενιαίο συντελεστή, η οποία καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών που προσδιορίζονται με σαφήνεια εκ των προτέρων, με την εφαρμογή ποσοστού·

στ)

συνδυασμό των μορφών στις οποίες αναφέρονται τα στοιχεία α) έως ε).

Οι συνεισφορές των οργανισμών της Ένωσης δυνάμει των στοιχείων γ), δ) και ε) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 181 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 ή ειδικούς τομεακούς κανόνες. Οι συνεισφορές των οργανισμών της Ένωσης δυνάμει του στοιχείου α) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 181 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, ειδικούς τομεακούς κανόνες ή απόφαση της Επιτροπής.

2.   Κατά τον καθορισμό της ενδεδειγμένης μορφής μιας συνεισφοράς, λαμβάνονται υπόψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα των δυνητικών αποδεκτών και οι λογιστικές μέθοδοι.

3.   Ο αρμόδιος διατάκτης συντάσσει έκθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση που δεν συνδέεται με τις δαπάνες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και στ) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων που αναφέρεται στο άρθρο 48.

Άρθρο 82

Διασταύρωση στοιχείων για αξιολογήσεις

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 126 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 83

Διασταύρωση στοιχείων για λογιστικούς ελέγχους

Εφαρμόζεται το άρθρο 127 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 84

Χρήση των ήδη διαθέσιμων πληροφοριών

Εφαρμόζεται το άρθρο 128 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 85

Συνεργασία για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 129 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 86

Παροχή πληροφοριών στην Επιτροπή σχετικά με περιπτώσεις απάτης και άλλων δημοσιονομικών παρατυπιών

Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεών του δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και του άρθρου 24 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939, ο οργανισμός της Ένωσης ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή για περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης και άλλων δημοσιονομικών παρατυπιών.

Επιπλέον, ενημερώνει την Επιτροπή για τυχόν ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει έρευνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καθώς και για τυχόν λογιστικούς ή λοιπούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου (ΙΑS), χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εμπιστευτικότητα των ερευνών.

Όταν η ευθύνη της Επιτροπής για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης μπορεί να επηρεαστεί ή σε περιπτώσεις που αφορούν δυνητικά σοβαρό κίνδυνο για τη φήμη της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και/ή η OLAF ενημερώνουν αμελλητί την Επιτροπή σχετικά με κάθε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη έρευνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστευτικότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Άρθρο 87

Σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και αποκλεισμού

Εφαρμόζεται ο τίτλος V κεφάλαιο 2 τμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 88

Κανόνες διαδικασιών, διαχείρισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία ο τίτλος V κεφάλαιο 2 τμήματα 1 και 3 και κεφάλαιο 3 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΙΤΛΟΣ VI

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Άρθρο 89

Κοινές διατάξεις

Όσον αφορά τις προμήθειες, εφαρμόζεται ο τίτλος VII και το παράρτημα 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, με την επιφύλαξη του άρθρου 90.

Ο οργανισμός της Ένωσης μπορεί να συμμετέχει, κατόπιν αίτησής του, με την ιδιότητα της αναθέτουσας αρχής, στην ανάθεση συμβάσεων της Επιτροπής ή διοργανικών συμβάσεων καθώς και συμβάσεων άλλων οργανισμών της Ένωσης.

Άρθρο 90

Διαδικασίες προμηθειών

Ο οργανισμός της Ένωσης μπορεί να συνάπτει συμφωνία επιπέδου εξυπηρέτησης όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρο 43, χωρίς να προσφεύγει σε διαδικασία δημοσίων προμηθειών.

Ο οργανισμός της Ένωσης μπορεί να χρησιμοποιεί κοινές διαδικασίες προμηθειών με τις αναθέτουσες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής για την κάλυψη των διοικητικών του αναγκών. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται το άρθρο 165 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΙΤΛΟΣ VII

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Άρθρο 91

Επιχορηγήσεις

Στην περίπτωση που ο οργανισμός της Ένωσης επιτρέπεται να παρέχει επιχορηγήσεις σύμφωνα με τη συστατική του πράξη ή με εξουσιοδότηση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο iv) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του τίτλου VIII του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 92

Βραβεία

Στην περίπτωση που ο οργανισμός της Ένωσης επιτρέπεται να απονέμει βραβεία σύμφωνα με τη συστατική του πράξη ή με εξουσιοδότηση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο iv) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του τίτλου IX του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΙΤΛΟΣ VIII

ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Άρθρο 93

Αμειβόμενοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 237 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 94

Μη αμειβόμενοι εμπειρογνώμονες

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 238 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 95

Συνδρομές μελών και άλλες πληρωμές συνδρομών

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 239 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 96

Άλλο μέσο

Εφαρμόζεται κατ' αναλογία το άρθρο 240 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΙΤΛΟΣ IX

ΕΤΗΣΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΕΤΗΣΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

ΤΜΗΜΑ 1

Λογιστικό πλαίσιο

Άρθρο 97

Διάρθρωση των λογαριασμών

Οι ετήσιοι λογαριασμοί του οργανισμού της Ένωσης καταρτίζονται για κάθε οικονομικό έτος, το οποίο αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου. Οι εν λόγω λογαριασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:

α)

τις δημοσιονομικές καταστάσεις του οργανισμού της Ένωσης·

β)

τις εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού της Ένωσης.

Άρθρο 98

Δημοσιονομικές καταστάσεις

1.   Οι δημοσιονομικές καταστάσεις παρουσιάζονται σε ευρώ και σύμφωνα με τους κανόνες λογιστικής που αναφέρονται στο άρθρο 51 του παρόντος κανονισμού, και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)

τον ισολογισμό, που παρουσιάζει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και στοιχείων παθητικού και τη χρηματοοικονομική κατάσταση που επικρατούσε στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου οικονομικού έτους·

β)

την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων, η οποία παρουσιάζει το οικονομικό αποτέλεσμα του προηγούμενου οικονομικού έτους·

γ)

την κατάσταση ταμειακών ροών, που εμφανίζει τις εισπράξεις και τις εκταμιεύσεις του οικονομικού έτους, καθώς και την τελική ταμειακή κατάσταση·

δ)

την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, που παρουσιάζει επισκόπηση της κίνησης κατά τη διάρκεια του έτους στα αποθεματικά και στα σωρευτικά αποτελέσματα.

2.   Οι δημοσιονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν στοιχεία, περιλαμβανομένων στοιχείων για τις λογιστικές πολιτικές, κατά τρόπο ώστε να παρέχουν ουσιώδη, αξιόπιστη, συγκρίσιμη και κατανοητή πληροφόρηση.

3.   Οι σημειώσεις των δημοσιονομικών καταστάσεων συμπληρώνουν και σχολιάζουν τις πληροφορίες των καταστάσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και παρέχουν όλες τις συμπληρωματικές πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει των κανόνων λογιστικής οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 51 του παρόντος κανονισμού και της διεθνώς αποδεκτής λογιστικής πρακτικής, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι συναφείς προς τις δραστηριότητες του οργανισμού της Ένωσης.

Οι σημειώσεις περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

λογιστικές αρχές, κανόνες και μεθόδους·

β)

επεξηγηματικές σημειώσεις, οι οποίες παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες που δεν περιλαμβάνονται στον κορμό των δημοσιονομικών καταστάσεων, αλλά είναι αναγκαίες για την πιστή παρουσίαση των λογαριασμών.

4.   Μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους και έως την ημερομηνία διαβίβασης των γενικών λογαριασμών, ο υπόλογος προβαίνει στις διορθώσεις οι οποίες, χωρίς να συνεπάγονται εκταμίευση ή είσπραξη για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος, είναι αναγκαίες για τη διαμόρφωση πραγματικής και πιστής εικόνας των λογαριασμών αυτών.

Άρθρο 99

Εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού

1.   Οι εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρατίθενται σε ευρώ και είναι συγκρίσιμες από έτος σε έτος. Περιλαμβάνουν:

α)

τις εκθέσεις που παρουσιάζουν συγκεντρωτικά το σύνολο των πράξεων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες·

β)

τις επεξηγηματικές σημειώσεις που συμπληρώνουν και σχολιάζουν τις πληροφορίες των εκθέσεων.

2.   Οι εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού ακολουθούν την ίδια διάρθρωση με τον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης.

3.   Οι εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού περιέχουν:

α)

πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τα έσοδα, ιδίως με τις μεταβολές στις προβλέψεις εσόδων, στην είσπραξη εσόδων και στις βεβαιωθείσες απαιτήσεις·

β)

πληροφοριακά στοιχεία που εμφαίνουν μεταβολές στο σύνολο των διαθέσιμων πιστώσεων αναλήψεως υποχρεώσεων και των πιστώσεων πληρωμών·

γ)

πληροφοριακά στοιχεία που εμφαίνουν τη χρήση που έχει γίνει όσον αφορά το σύνολο των πιστώσεων αναλήψεως υποχρεώσεων και πιστώσεων πληρωμών·

δ)

πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των υποχρεώσεων που μένουν προς εκπλήρωση, αφού έχουν μεταφερθεί από το προηγούμενο οικονομικό έτος ή έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους αναφοράς.

4.   Το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού συνίσταται στη διαφορά μεταξύ:

α)

του συνόλου των εσόδων που εισπράττονται γι' αυτό το οικονομικό έτος·

β)

του ποσού των πληρωμών έναντι των πιστώσεων του εν λόγω οικονομικού έτους, προσαυξημένου κατά το ποσό των εκ μεταφοράς πιστώσεων του ιδίου οικονομικού έτους.

Η αναφερόμενη στο πρώτο εδάφιο διαφορά αυξάνεται ή μειώνεται, αφενός, κατά το καθαρό ποσό των εκ μεταφοράς πιστώσεων από προηγούμενα οικονομικά έτη οι οποίες είχαν ακυρωθεί και, αφετέρου, κατά:

α)

το ποσό των πληρωμών καθ' υπέρβαση μη διαχωριζόμενων πιστώσεων που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο οικονομικό έτος, λόγω διακυμάνσεων της ισοτιμίας του ευρώ·

β)

το υπόλοιπο που προκύπτει από τα συναλλαγματικά κέρδη και ζημίες που σημειώνονται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, είτε έχει ρευστοποιηθεί είτε όχι.

Άρθρο 100

Δικαιολογητικά

Κάθε λογιστική εγγραφή βασίζεται σε κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 47 του παρόντος κανονισμού.

ΤΜΗΜΑ 2

Χρονοδιάγραμμα των ετήσιων λογαριασμών

Άρθρο 101

Προσωρινοί λογαριασμοί

1.   Ο υπόλογος του οργανισμού της Ένωσης διαβιβάζει τους προσωρινούς λογαριασμούς στον υπόλογο της Επιτροπής και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έως την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους.

2.   Ο υπόλογος του οργανισμού της Ένωσης διαβιβάζει επίσης, έως την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους, τις λογιστικές πληροφορίες που απαιτούνται για την ενοποίηση στον υπόλογο της Επιτροπής, με τον τρόπο και τη μορφή που ορίζει ο τελευταίος.

Άρθρο 102

Έγκριση των οριστικών λογαριασμών

1.   Σύμφωνα με το άρθρο 246 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, το Ελεγκτικό Συνέδριο διατυπώνει, έως την 1η Ιουνίου, τις παρατηρήσεις του σχετικά με τους προσωρινούς λογαριασμούς του οργανισμού της Ένωσης.

2.   Ο υπόλογος του οργανισμού της Ένωσης διαβιβάζει, έως τις 15 Ιουνίου, τις λογιστικές πληροφορίες που απαιτούνται στον υπόλογο της Επιτροπής, με τον τρόπο και τη μορφή που ορίζει η Επιτροπή, προκειμένου να καταρτίσει τους οριστικούς ενοποιημένους λογαριασμούς.

3.   Μετά την παραλαβή των παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των προσωρινών λογαριασμών του οργανισμού της Ένωσης, ο υπόλογος καταρτίζει τους οριστικούς λογαριασμούς του οργανισμού της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 49 του παρόντος κανονισμού. Ο διευθυντής τούς διαβιβάζει στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διατυπώνει τη γνώμη του επί των λογαριασμών αυτών.

4.   Ο διευθυντής διαβιβάζει τους οριστικούς λογαριασμούς, συνοδευόμενους από τη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου, στον υπόλογο της Επιτροπής, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, έως την 1η Ιουλίου του επόμενου οικονομικού έτους.

5.   Ο υπόλογος του οργανισμού της Ένωσης διαβιβάζει επίσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αντίγραφο στον υπόλογο της Επιτροπής, δήλωση πληρότητας σχετικά με τους οριστικούς αυτούς λογαριασμούς. Η δήλωση πληρότητας συντάσσεται την ίδια ημέρα κατά την οποία καταρτίζονται οι οριστικοί λογαριασμοί του οργανισμού της Ένωσης.

Οι οριστικοί λογαριασμοί συνοδεύονται από σημείωμα συντασσόμενο από τον υπόλογο, με το οποίο αυτός δηλώνει ότι οι οριστικοί λογαριασμοί έχουν καταρτισθεί σύμφωνα με τον παρόντα τίτλο, καθώς και με τις ισχύουσες αρχές, κανόνες και μεθόδους λογιστικής.

Έως τις 15 Νοεμβρίου του επόμενου έτους δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύνδεσμος προς τις σελίδες του ιστότοπου όπου γνωστοποιούνται οι οριστικοί λογαριασμοί του οργανισμού της Επιτροπής.

6.   Ο διευθυντής αποστέλλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο απάντηση επί των παρατηρήσεων που αυτό διατυπώνει στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Οι απαντήσεις του διευθυντή αποστέλλονται ταυτόχρονα στην Επιτροπή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο 103

Ετήσια έκθεση για τη διαχείριση του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική διαχείριση

1.   Κάθε οργανισμός της Ένωσης καταρτίζει έκθεση σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική διαχείριση του οικονομικού έτους.

2.   Ο διευθυντής διαβιβάζει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έως την 31η Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους.

3.   Η αναφερόμενη στην παράγραφο 2 έκθεση περιέχει, σε απόλυτες τιμές και ως ποσοστό, τουλάχιστον, πληροφορίες για το ποσοστό εκτέλεσης των πιστώσεων μαζί με συνοπτικά στοιχεία για τις μεταφορές πιστώσεων μεταξύ των διαφόρων θέσεων του προϋπολογισμού.

ΤΙΤΛΟΣ X

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Άρθρο 104

Εξωτερικοί λογιστικοί έλεγχοι

1.   Ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής επαληθεύει ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί του οργανισμού της Ένωσης απεικονίζουν πιστά τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοοικονομική θέση του, πριν από την ενσωμάτωση των λογαριασμών αυτών στους οριστικούς λογαριασμούς της Επιτροπής.

Με την επιφύλαξη διαφορετικής διάταξης στη συστατική πράξη, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταρτίζει ειδική ετήσια έκθεση για τον οργανισμό της Ένωσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 287 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης της εν λόγω έκθεσής, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τις ελεγκτικές εργασίες του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο και τα μέτρα που ελήφθησαν βάσει των πορισμάτων του ελεγκτή.

2.   Ο οργανισμός της Ένωσης διαβιβάζει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης, όπως εγκρίθηκε οριστικά. Ενημερώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ταχύτερο δυνατόν, σχετικά με όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει και τις πράξεις που εκδίδει κατ' εφαρμογή των άρθρων 10, 14, 19 και 23.

3.   Ο έλεγχος που πραγματοποιείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο διέπεται από τα άρθρα 254 έως 259 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Άρθρο 105

Χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας απαλλαγής

1.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σύσταση του Συμβουλίου, χορηγεί, πριν από τις 15 Μαΐου του έτους Ν+2, με την επιφύλαξη διαφορετικής πρόβλεψης στη συστατική πράξη, απαλλαγή στον διευθυντή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους Ν. Ο διευθυντής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο για τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που περιέχονται στο ψήφισμα που συνοδεύει την απόφαση απαλλαγής.

2.   Αν δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η προθεσμία που προβλέπεται στην παράγραφο 1, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο ενημερώνει τον διευθυντή για τους λόγους της καθυστέρησης.

3.   Στην περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβάλει την απόφαση για τη χορήγηση της απαλλαγής, ο διευθυντής, σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να λάβει, το συντομότερο δυνατόν, μέτρα για να επιτραπεί ή να διευκολυνθεί η άρση των εμποδίων για την έκδοση της απόφασης αυτής.

Άρθρο 106

Η διαδικασία απαλλαγής

1.   Η απόφαση απαλλαγής αφορά τους λογαριασμούς του συνόλου των εσόδων και δαπανών του οργανισμού της Ένωσης, το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού και το ενεργητικό και παθητικό του οργανισμού της Ένωσης που εμφαίνονται στη δημοσιονομική κατάσταση.

2.   Προκειμένου να χορηγήσει την απαλλαγή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει, μετά το Συμβούλιο, τους λογαριασμούς και τις δημοσιονομικές καταστάσεις του οργανισμού της Ένωσης. Εξετάζει επίσης την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μαζί με τις απαντήσεις του διευθυντή του οργανισμού της Ένωσης, καθώς και τις σχετικές ειδικές εκθέσεις του για το οικείο οικονομικό έτος και τη δήλωση αξιοπιστίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βεβαιώνει την ακρίβεια των λογαριασμών και τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων.

3.   Ο διευθυντής υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από αίτημά του, και με τον τρόπο που προβλέπεται στο άρθρο 261 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, κάθε πληροφορία που απαιτείται για την ομαλή εφαρμογή της διαδικασίας απαλλαγής για το οικείο οικονομικό έτος.

Άρθρο 107

Μέτρα παρακολούθησης

1.   Ο διευθυντής λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανταποκριθεί στις παρατηρήσεις που συνοδεύουν την απόφαση απαλλαγής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στα σχόλια που συνοδεύουν τη σύσταση απαλλαγής η οποία εγκρίνεται από το Συμβούλιο.

2.   Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου, ο διευθυντής υποβάλλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν ως συνέχεια αυτών των παρατηρήσεων και σχολίων. Ο διευθυντής αποστέλλει αντίγραφο της εν λόγω έκθεσης στην Επιτροπή και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρθρο 108

Επιτόπιοι έλεγχοι από την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF

1.   Ο οργανισμός της Ένωσης παρέχει στο προσωπικό της Επιτροπής και σε άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από αυτήν, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πρόσβαση στους χώρους και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του, καθώς και σε όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων και πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των λογιστικών ελέγχων τους.

2.   Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης δύναται να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (10), για να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί απάτη, δωροδοκία ή άλλη παράνομη δραστηριότητα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

ΤΙΤΛΟΣ XI

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Άρθρο 109

Διοικητικές πιστώσεις

1.   Οι διοικητικές πιστώσεις συνιστούν μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

2.   Οι διοικητικές δαπάνες που προκύπτουν από συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν περιόδους υπερβαίνουσες το οικονομικό έτος, είτε σύμφωνα με τα τοπικά ήθη είτε για την προμήθεια εξοπλισμού, καταλογίζονται στον προϋπολογισμό του οργανισμού της Ένωσης του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται.

3.   Δαπάνες οι οποίες, δυνάμει νομοθετικών ή συμβατικών διατάξεων, πρέπει να πραγματοποιούνται εκ των προτέρων, είναι δυνατό να πληρώνονται από την 1η Δεκεμβρίου εις βάρος των πιστώσεων που προβλέπονται για το επόμενο οικονομικό έτος. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το όριο του άρθρου 11 παράγραφος 2.

Άρθρο 110

Ειδικές διατάξεις όσον αφορά τα σχέδια περί ακινήτων

Εφαρμόζονται τα άρθρα 266 και 267 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

ΤΙΤΛΟΣ XII

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 111

Αιτήσεις παροχής πληροφοριών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Για τα θέματα του προϋπολογισμού που εμπίπτουν στις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν την εξουσία να αποκτούν γνώση όλων των σχετικών αναγκαίων πληροφοριών και αιτιολογήσεων από τον οργανισμό της Ένωσης.

Άρθρο 112

Έγκριση του νέου δημοσιονομικού κανονισμού του οργανισμού της Ένωσης

Κάθε οργανισμός που αναφέρεται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 εγκρίνει νέους δημοσιονομικούς κανόνες το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2019 ή, σε κάθε περίπτωση, εντός έξι μηνών από την ημέρα που ο οικείος οργανισμός θα περιληφθεί στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 70 του εν λόγω κανονισμού λόγω συνεισφοράς που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Έως την ημερομηνία εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων, εφαρμόζονται οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες του οργανισμού της Ένωσης. Ο οργανισμός της Ένωσης δημοσιεύει τους δημοσιονομικούς κανόνες του στον ιστότοπό του.

Άρθρο 113

Κατάργηση

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, τα άρθρα 32 και 47 του εν λόγω κανονισμού εξακολουθούν να εφαρμόζονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Άρθρο 114

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, τα άρθρα 32 και 48 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2018.

Για την Επιτροπή

Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 208 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 7.12.2013, σ. 42).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

(6)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1971, περί καθορισμού των κανόνων που εφαρμόζονται στις προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες (ΕΕ L 124 της 8.6.1971, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου της 11ης Νοεμβρίου 1996 σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).


Top