EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D2032

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2032 της Επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη θέσπιση μέτρων πρόληψης της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell (πρώην Gibberella circinata) και την κατάργηση της απόφασης 2007/433/ΕΚ [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2019) 8359]

OJ L 313, 4.12.2019, p. 94–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/12/2019

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/2032/oj

4.12.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 313/94


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/2032 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 26ης Νοεμβρίου 2019

σχετικά με τη θέσπιση μέτρων πρόληψης της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell (πρώην Gibberella circinata) και την κατάργηση της απόφασης 2007/433/ΕΚ

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2019) 8359]

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 3 τρίτη περίοδος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση 2007/433/ΕΚ της Επιτροπής (2) θέσπισε προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell 1998.

(2)

Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell 1998 και Fusarium circinum Nirenell & O’Donnell 1998 είναι οι δύο ονομασίες που αποδίδονται στον ίδιο πλειομορφικό μύκητα, οι οποίες δηλώνουν το τελειόμορφο στάδιο (φυλετικός) και το ανάμορφο στάδιο (αφυλετικός) του ίδιου οργανισμού, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική συναίνεση που επιτεύχθηκε (3), η ονομασία «Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell 1998» θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του οργανισμού από το 2013 και μετά.

(3)

Ο Fusarium circinum Nirenberg & O’Donnell 1998 («ο συγκεκριμένος οργανισμός») περιλαμβάνεται στο παράρτημα I μέρος Α τμήμα II της οδηγίας 2000/29/ΕΚ από τον Μάρτιο του 2019 (4).

(4)

Ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι παρών στην Πορτογαλία και την Ισπανία και εμφανίζεται κυρίως σε φυτώρια και δάση, αλλά και σε ιδιωτικούς κήπους. Τα εθνικά μέτρα σχετικά με τον έλεγχο και την εκρίζωση έχουν εγκριθεί από τα εν λόγω κράτη μέλη προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω εισαγωγή και εξάπλωση του εν λόγω οργανισμού στην επικράτειά τους.

(5)

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε γνώμη σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου του Fusarium circinatum στην επικράτεια της Ένωσης και για την αξιολόγηση των επιλογών διαχείρισης του κινδύνου (5).

(6)

Ο συγκεκριμένος οργανισμός συνδέεται κυρίως με φυτά του γένους Pinus και των ειδών Pseudotsuga menziesii («συγκεκριμένα φυτά»).

(7)

Με βάση τις ετήσιες έρευνες που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την απόφαση 2007/433/ΕΚ και την επιστημονική γνώμη που υπέβαλε η EFSA, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι ήδη παρών σε μέρη της επικράτειας της Ένωσης. Ωστόσο, φαίνεται επίσης ότι η προσβεβλημένη επί του παρόντος περιοχή είναι σημαντικά μικρότερη από την απειλούμενη περιοχή, λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, των οικοκλιματικών δεδομένων, της κατανομής δυνητικών ξενιστών και των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων εμφάνισης του συγκεκριμένου οργανισμού.

(8)

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να επικαιροποιηθούν τα μέτρα κατά του συγκεκριμένου οργανισμού. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να προβλέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό του συγκεκριμένου οργανισμού στην επικράτεια της Ένωσης, την εκρίζωσή του, εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία του στο έδαφος της Ένωσης, και τις απαιτήσεις για τη διακίνηση, εντός της Ένωσης, φυτών (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και των κώνων που περιέχουν σπόρους, που προορίζονται για φύτευση), συγκεκριμένων μορφών ξύλου και ξύλινων μέσων συσκευασίας εκτός των οριοθετημένων περιοχών. Τα εν λόγω μέτρα είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί προορατική προσέγγιση κατά της εμφάνισης και της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού στην Ένωση.

(9)

Η κατανομή του συγκεκριμένου οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ασαφής. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός αυτός δεν εμφανίζεται στις ευρωπαϊκές τρίτες χώρες. Επιπλέον, η πείρα έχει δείξει ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει εισαχθεί στην Ένωση μέσω του εμπορίου των συγκεκριμένων φυτών (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και των κώνων που περιέχουν σπόρους, που προορίζονται για φύτευση), του ξύλου, του απομονωμένου φλοιού και των ξύλινων μέσων συσκευασίας που προέρχονται από τις εν λόγω χώρες.

(10)

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για την εισαγωγή στην Ένωση των συγκεκριμένων φυτών (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και των κώνων που περιέχουν σπόρους, που προορίζονται για φύτευση), ξύλου, απομονωμένου φλοιού και ξύλινων μέσων συσκευασίας που προέρχονται μόνο από μη ευρωπαϊκές τρίτες χώρες. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, καθώς και επίσημους ελέγχους κατά την εισαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει επίσης να αφορούν συγκεκριμένες μορφές ξύλου κωνοφόρων (Pinales) και ξύλινα μέσα συσκευασίας, επειδή είναι πιθανόν να φιλοξενήσουν τον συγκεκριμένο οργανισμό.

(11)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να καταργηθεί η απόφαση 2007/433/ΕΚ.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«συγκεκριμένος οργανισμός»: Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell 1998·

2)

«συγκεκριμένα φυτά»: τα φυτά του γένους Pinus L. και των ειδών Pseudotsuga menziesii (Mirbel) Franco·

3)

«τόπος παραγωγής»:

α)

κάθε εγκατάσταση ή σύνολο αγρών που αντιμετωπίζεται ως ενιαία μονάδα παραγωγής ή καλλιέργειας, ή

β)

δασική συστάδα που προορίζεται για την παραγωγή ή συγκομιδή σπόρων των συγκεκριμένων φυτών·

4)

«ξύλινα μέσα συσκευασίας»: ξύλινα μέσα συσκευασίας με τη μορφή κιβωτίων, κυτίων, καφασιών, βαρελιών και παρόμοιων συσκευασιών, παλετών, παλετοκιβωτίων και άλλων επίπεδων επιφανειών για φόρτωση, στεφανιών παλετών, ξύλινου υλικού σφήνωσης φορτίων ξύλου, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται πράγματι για τη μεταφορά κάθε είδους αντικειμένων, εκτός της ακατέργαστου ξύλου πάχους το πολύ 6 mm, του κατεργασμένου ξύλου που έχει παραχθεί με συγκόλληση, θέρμανση και πίεση ή με συνδυασμό των μεθόδων αυτών και των ξύλινων υλικών σφήνωσης φορτίων ξύλου που είναι κατασκευασμένα από ξύλο του ίδιου τύπου και ποιότητας όπως το ξύλου στο φορτίο και που πληρούν τις ίδιες ενωσιακές φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις όπως και το ξύλο του φορτίου.

Άρθρο 2

Δράση μετά την ανίχνευση ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού

1.   Οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα και του παρέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

2.   Ο αρμόδιος επίσημος φορέας καταγράφει αμέσως επίσημα τις πληροφορίες αυτές.

3.   Εάν ο αρμόδιος επίσημος φορέας έχει ενημερωθεί σχετικά με την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιβεβαιώσει την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας.

4.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι κάθε πρόσωπο που έχει υπό τον έλεγχό του φυτά, φυτικά προϊόντα, ξύλο συγκεκριμένων φυτών ή ξύλο κωνοφόρων (Pinales), τα οποία ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό, ενημερώνεται αμέσως για την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Άρθρο 3

Επισκοπήσεις για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στην επικράτεια των κρατών μελών

1.   Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν ετήσιες επισκοπήσεις για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στο έδαφός τους. Δεν είναι αναγκαία η διενέργεια των επισκοπήσεων αυτών όταν έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αδύνατη η εμφάνιση ή η εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού στο οικείο κράτος μέλος, λόγω των οικοκλιματικών συνθηκών ή της απουσίας των ειδών-ξενιστών τους.

2.   Οι επισκοπήσεις αυτές πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

να πραγματοποιούνται από τον αρμόδιο επίσημο φορέα ή υπό την επίσημη εποπτεία του αρμόδιου επίσημου φορέα·

β)

να συνίστανται σε οπτικούς ελέγχους και, σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες προσβολής από τον συγκεκριμένο οργανισμό, σε συλλογή δειγμάτων και δοκιμές επιδόσεων·

γ)

να βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές και τεχνικές αρχές και διενεργούνται σε κατάλληλες εποχές του χρόνου όσον αφορά τη δυνατότητα ανίχνευσης του συγκεκριμένου οργανισμού με οπτικό έλεγχο, δειγματοληψία και δοκιμές.

Άρθρο 4

Καθορισμός οριοθετημένων περιοχών

1.   Αν επιβεβαιωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, το οικείο κράτος μέλος οριοθετεί χωρίς καθυστέρηση μια περιοχή σύμφωνα με την παράγραφο 2.

2.   Η οριοθετημένη περιοχή αποτελείται από:

α)

προσβεβλημένη ζώνη στην οποία έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού και η οποία περιλαμβάνει όλα τα φυτά που είναι γνωστό ότι έχουν προσβληθεί ή παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα που δείχνουν πιθανή μόλυνση ή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί ή προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό· και

β)

μια ζώνη ασφαλείας γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη με όριο τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο πέραν της μολυσμένης ζώνης.

Στις περιπτώσεις αλληλεπικάλυψης πολλών ζωνών απομόνωσης ή γειτνίασής τους, καθορίζεται ευρύτερη οριοθετημένη περιοχή η οποία περιλαμβάνει τις σχετικές οριοθετημένες περιοχές και τις ενδιάμεσες περιοχές.

Η ακριβής οριοθέτηση της προσβεβλημένης ζώνης και της ζώνης ασφαλείας βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές αρχές, στα βιολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου οργανισμού, στο επίπεδο της προσβολής και στην κατανομή των συγκεκριμένων φυτών στην οικεία περιοχή.

3.   Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στη ζώνη ασφαλείας, τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης και της ζώνης ασφαλείας επανεξετάζονται αμέσως και τροποποιούνται ανάλογα.

4.   Εάν, βάσει των επισκοπήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 3, ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν ανιχνευτεί σε οριοθετημένη περιοχή επί δύο διαδοχικά έτη, η εν λόγω οριοθέτηση μπορεί να καταργηθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, το οικείο κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για την κατάργηση της οριοθέτησης.

5.   Όταν αυτό δικαιολογείται από την εξέλιξη του αντίστοιχου φυτοϋγειονομικού κινδύνου, όπως περιγράφεται στις παραγράφους 2, 3 ή 4, τα κράτη μέλη προσαρμόζουν την οριοθετημένη περιοχή αναλόγως. Η εν λόγω προσαρμογή κοινοποιείται αμέσως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη.

6.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, το οικείο κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να μην δημιουργήσει οριοθετημένη περιοχή, όταν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού είναι μεμονωμένη και δεν εμφανίζεται ο εν λόγω οργανισμός, και ότι η εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού δεν είναι δυνατή λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες καλλιεργήθηκαν ή αποθηκεύτηκαν τα συγκεκριμένα φυτά καθώς και το ξύλο, ο απομονωμένος φλοιός ή το ξύλινο μέσο συσκευασίας των συγκεκριμένων φυτών ή των κωνοφόρων.

7.   Στην περίπτωση που αναφέρεται στην παράγραφο 6, το οικείο κράτος μέλος:

α)

λαμβάνει αμέσως μέτρα για να εξασφαλίσει την ταχεία εκρίζωση του συγκεκριμένου οργανισμού και να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξάπλωσής του, καθώς και την καταστροφή του μολυσμένου υλικού·

β)

διενεργεί τακτικές και κατάλληλες επισκοπήσεις για τουλάχιστον δύο έτη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φυτά τα οποία έχουν μολυνθεί, εκτός από εκείνα στα οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος οργανισμός. Οι εν λόγω επισκοπήσεις διενεργούνται σε μια ζώνη γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη με όριο τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο πέραν της μολυσμένης ζώνης·

γ)

λαμβάνει κάθε άλλο μέτρο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εκρίζωση του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβανομένου υπόψη του διεθνούς προτύπου για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα («ISPM») αριθ. 9 (6) και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο ISPM αριθ. 14 (7)·

δ)

κοινοποιεί στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη τους λόγους για τους οποίους δεν δημιούργησε οριοθετημένη περιοχή, καθώς και το αποτέλεσμα των επισκοπήσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α) μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.

Άρθρο 5

Μέτρα εκρίζωσης στην οριοθετημένη περιοχή

1.   Το οικείο κράτος μέλος εφαρμόζει τα ακόλουθα μέτρα στην οριοθετημένη περιοχή:

α)

τα φυτά που είναι γνωστό ότι έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό και τα φυτά, τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδεικνύουν πιθανή μόλυνση από τον εν λόγω οργανισμό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν μολυνθεί από τον εν λόγω οργανισμό, απομακρύνονται αμέσως·

β)

τα συγκεκριμένα φυτά σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από τα μολυσμένα φυτά απομακρύνονται·

γ)

κάθε άλλο μέτρο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην πλήρη εκρίζωση του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβανομένου υπόψη του ISPM αριθ. 9 και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο ISPM αριθ. 14.

Για τους σκοπούς των στοιχείων α) και β) του πρώτου εδαφίου, η απομάκρυνση περιλαμβάνει την καταστροφή των φυτών και την αφαίρεση και την ασφαλή διάθεση των ριζών, εντός τουλάχιστον των πρώτων 50 cm από τον λαιμό, και των υπολειμμάτων από φλοιούς.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα συγκεκριμένα φυτά που έχουν υποβληθεί σε δειγματοληψία και δοκιμή για τους σκοπούς του άρθρου 3 και έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό, δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν.

3.   Το οικείο κράτος μέλος διενεργεί τις κατάλληλες έρευνες με σκοπό να διαπιστωθεί η προέλευση της μόλυνσης. Εντοπίζει τα συγκεκριμένα φυτά, καθώς και το ξύλο και τον απομονωμένο φλοιό που προέρχονται από τα συγκεκριμένα φυτά ή από τα κωνοφόρα (Pinales), και συνδέονται με την περίπτωση της μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μετακινήθηκαν πριν από τη δημιουργία της οριοθετημένης περιοχής. Τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων αυτών κοινοποιούνται στα κράτη μέλη από τα οποία κατάγονται τα οικεία φυτά και στα κράτη μέλη στα οποία έχουν μετακινηθεί τα εν λόγω φυτά.

Άρθρο 6

Διακίνηση των συγκεκριμένων φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης

1.   Τα συγκεκριμένα φυτά που προορίζονται για φύτευση επιτρέπεται να διακινούνται στο έδαφος της Ένωσης μόνον εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο εκδίδεται για τα συγκεκριμένα φυτά που προορίζονται για φύτευση, εάν πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους ή από τη στιγμή της εισαγωγής τους στην Ένωση σε τόπο παραγωγής εκτός οριοθετημένης περιοχής·

β)

κατάγονται από τόπο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της γύρω περιοχής σε ακτίνα τουλάχιστον 1 km, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού κατά τις επίσημες ετήσιες επιθεωρήσεις εντός περιόδου δύο ετών πριν από τη μετακίνησή του και έχουν υποβληθεί σε δοκιμή πριν από τη μετακίνησή τους, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος για κάθε παρτίδα, και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό.

2.   Τα εν λόγω φυτά, εκτός από τα φυτά που προορίζονται για φύτευση, μπορούν να μετακινηθούν από μια προσβεβλημένη ζώνη σε ζώνη ασφαλείας, και εκτός της οριοθετημένης περιοχής στην υπόλοιπη επικράτεια της Ένωσης, μόνον εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

To φυτοϋγειονομικό διαβατήριο εκδίδεται μόνον αν τα συγκεκριμένα φυτά κατάγονται από τόπο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της γύρω περιοχής σε ακτίνα τουλάχιστον 1 km, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού κατά τις επίσημες ετήσιες επιθεωρήσεις εντός περιόδου δύο ετών πριν από τη μετακίνησή τους και έχουν υποβληθεί σε δοκιμή πριν από τη μετακίνησή τους, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος για κάθε παρτίδα, και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, δεν απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για τη μετακίνηση των συγκεκριμένων φυτών προς φύτευση προς κάθε πρόσωπο που ενεργεί για σκοπούς οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητά του και αποκτά τα εν λόγω φυτά για δική του χρήση.

4.   Ωστόσο, η παρέκκλιση της παραγράφου 3 δεν ισχύει για τις μετακινήσεις από προσβεβλημένη ζώνη σε ζώνη ασφάλειας και από οριοθετημένη περιοχή στην υπόλοιπη επικράτεια της Ένωσης.

Άρθρο 7

Μετακίνηση συγκεκριμένου ξύλου και απομονωμένου φλοιού εκτός των οριοθετημένων περιοχών

1.   Το ακόλουθο υλικό μπορεί να μετακινηθεί από μια προσβεβλημένη ζώνη σε ζώνη ασφαλείας, και εκτός της οριοθετημένης περιοχής στην υπόλοιπη επικράτεια της Ένωσης, μόνον εάν συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο:

α)

ξύλο των συγκεκριμένων φυτών, εκτός των ξύλινων μέσων συσκευασίας·

β)

ξύλο κωνοφόρων (Pinales) σε μορφή πλακιδίων, μικρών τεμαχίων, πριονιδίων, ροκανιδίων, απορριμμάτων και θραυσμάτων, τα οποία προέρχονται εξολοκλήρου ή εν μέρει από τα εν λόγω κωνοφόρα· και

γ)

μεμονωμένος φλοιός κωνοφόρων (Pinales).

Το εν λόγω φυτοϋγειονομικό διαβατήριο εκδίδεται μόνον όταν το υλικό έχει υποστεί κατάλληλη θερμική επεξεργασία για την επίτευξη ελάχιστης θερμοκρασίας 56 °C για ελάχιστη διάρκεια 30 συνεχόμενων λεπτών σε ολόκληρη τη διατομή του ξύλου.

2.   Το ξύλο που υποβάλλεται σε επεξεργασία σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να μεταφερθεί εκτός της οριοθετημένης περιοχής μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

δεν διατίθεται κατάλληλη εγκατάσταση επεξεργασίας εντός της οριοθετημένης περιοχής·

β)

η επεξεργασία πραγματοποιείται στην πλησιέστερη εγκατάσταση επεξεργασίας εκτός της οριοθετημένης περιοχής, στην οποία είναι δυνατή τέτοιου είδους επεξεργασία· και

γ)

η μεταφορά πραγματοποιείται υπό επίσημο έλεγχο και εντός κλειστών οχημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν ότι αποτρέπεται η διασπορά του ξύλου και ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν μπορεί να εξαπλωθεί.

Άρθρο 8

Μετακίνηση συγκεκριμένων ξύλινων μέσων συσκευασίας εκτός των οριοθετημένων περιοχών

Το ξύλο από κωνοφόρα υπό τη μορφή ξύλινου μέσου συσκευασίας μπορεί να μετακινηθεί από μια προσβεβλημένη ζώνη σε ζώνη ασφαλείας, και εκτός της οριοθετημένης περιοχής στην υπόλοιπη επικράτεια της Ένωσης, μόνον όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

αποτελείται από αποφλοιωμένο ξύλο, όπως προσδιορίζεται στο πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 15 (8)·

β)

υπόκειται σε μία από τις εγκεκριμένες επεξεργασίες που προσδιορίζονται στο παράρτημα I του προτύπου ISPM αριθ. 15·

γ)

φέρει σήμανση, όπως ορίζεται στο παράρτημα II του προτύπου ISPM αριθ. 15, που δηλώνει ότι το ξύλινο μέσο συσκευασίας έχει υποβληθεί σε εγκεκριμένη φυτοϋγειονομική επεξεργασία σύμφωνα με το εν λόγω πρότυπο.

Άρθρο 9

Εισαγωγή συγκεκριμένων φυτών στην Ένωση

Τα συγκεκριμένα φυτά μπορούν να εισάγονται στο έδαφος της Ένωσης από μη ευρωπαϊκές τρίτες χώρες μόνον εάν συνοδεύονται από το πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, το οποίο περιέχει μία από τις ακόλουθες δηλώσεις στην καταχώριση «Συμπληρωματική δήλωση»:

α)

καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους τα φυτά βρίσκονταν σε χώρα στην οποία είναι γνωστό ότι δεν εμφανίζεται ο οργανισμός·

β)

καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους βρίσκονται σε περιοχή απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως διαπιστώθηκε από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα,

γ)

κατάγονται από τόπο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της γύρω περιοχής σε ακτίνα τουλάχιστον 1 km, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού κατά τις επίσημες ετήσιες επιθεωρήσεις εντός περιόδου δύο ετών πριν από τη μετακίνησή τους και έχουν υποβληθεί σε δοκιμές πριν από τη μετακίνησή τους, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος για κάθε παρτίδα, και διαπιστώθηκε από τις δοκιμές αυτές ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό.

Άρθρο 10

Εισαγωγή συγκεκριμένου ξύλου και απομονωμένου φλοιού στην Ένωση

1.   Το ξύλο από τα συγκεκριμένα φυτά, εκτός από πλακίδια, μικρά τεμάχια, πριονίδια, ροκανίδια, απορρίμματα και θραύσματα, και από απομονωμένους φλοιούς, που παράγονται εξολοκλήρου ή εν μέρει από τα εν λόγω φυτά, και άλλο ξύλο εκτός από ξύλο σε μορφή ξύλινων υλικών συσκευασίας, καταγωγής τρίτων χωρών εκτός της Ένωσης, μπορεί να εισάγεται στο έδαφος της Ένωσης μόνον εάν συνοδεύεται από το πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ.

2.   Το εν λόγω πιστοποιητικό περιέχει μία από τις ακόλουθες δηλώσεις στο σημείο «Συμπληρωματική δήλωση»:

α)

Το ξύλο ή ο απομονωμένος φλοιός κατάγεται από χώρα απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως διαπιστώθηκε από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα·

β)

κατάγεται από περιοχή απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως διαπιστώθηκε από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα·

γ)

έχει υποστεί κατάλληλη θερμική επεξεργασία για την επίτευξη ελάχιστης θερμοκρασίας 56 °C για ελάχιστη διάρκεια 30 συνεχόμενων λεπτών σε ολόκληρη τη διατομή του ξύλου· η θερμική επεξεργασία αποδεικνύεται με την ύπαρξη του σήματος «HT» πάνω στο ξύλο ή, ενδεχομένως, στη συσκευασία του σύμφωνα με την τρέχουσα χρήση και πάνω στο πιστοποιητικό.

3.   Το ξύλο των κωνοφόρων (Pinales) με τη μορφή πλακιδίων, μικρών τεμαχίων, πριονιδίων, ροκανιδίων, απορριμμάτων και θραυσμάτων, και από απομονωμένους φλοιούς, που παράγεται εξολοκλήρου ή εν μέρει από τα εν λόγω κωνοφόρα, καταγωγής τρίτων χωρών εκτός της Ένωσης, μπορεί να εισάγεται στο έδαφος της Ένωσης μόνον εάν συνοδεύεται από το πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ.

4.   Το εν λόγω πιστοποιητικό περιέχει μία από τις ακόλουθες δηλώσεις στο σημείο «Συμπληρωματική δήλωση»:

α)

Το ξύλο ή ο απομονωμένος φλοιός κατάγεται από χώρα απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως διαπιστώθηκε από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα·

β)

το ξύλο ή ο απομονωμένος φλοιός κατάγεται από περιοχή απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως διαπιστώθηκε από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα·

γ)

έχει υποστεί κατάλληλη θερμική επεξεργασία για την επίτευξη ελάχιστης θερμοκρασίας 56 °C για ελάχιστη διάρκεια 30 συνεχόμενων λεπτών σε ολόκληρη τη διατομή του ξύλου· η θερμική επεξεργασία αποδεικνύεται με την ύπαρξη του σήματος «HT» πάνω στο ξύλο ή, ενδεχομένως, στη συσκευασία της σύμφωνα με την τρέχουσα χρήση.

Άρθρο 11

Επίσημοι έλεγχοι κατά την εισαγωγή στην Ένωση συγκεκριμένων φυτών καθώς και ορισμένων ξύλων και απομονωμένου φλοιού που προέρχονται από τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης

1.   Όλες οι αποστολές συγκεκριμένων φυτών, ξύλου των συγκεκριμένων φυτών εκτός από ξύλο σε μορφή ξύλινων μέσων συσκευασίας και ξύλου κωνοφόρων (Pinales) σε μορφή πλακιδίων, μικρών τεμαχίων, πριονιδίων, ροκανιδίων, απορριμμάτων και θραυσμάτων, τα οποία λαμβάνονται εξολοκλήρου ή εν μέρει από τα εν λόγω κωνοφόρα, τα οποία εισάγονται στην Ένωση από τρίτη χώρα εκτός της Ένωσης στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, υποβάλλονται σε σχολαστικό επίσημο έλεγχο στο σημείο εισόδου στην Ένωση ή στον τόπο προορισμού που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 1 της οδηγίας 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής (9).

2.   Οι επίσημοι αυτοί έλεγχοι περιλαμβάνουν οπτικό έλεγχο καθώς και, κατά περίπτωση, δειγματοληψία και δοκιμή της παρτίδας φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων για να επιβεβαιωθεί η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

Άρθρο 12

Συμμόρφωση

Τα κράτη μέλη καταργούν ή τροποποιούν τα μέτρα τα οποία έχουν θεσπίσει για την προστασία της επικράτειάς τους από την εισαγωγή και την εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού ώστε να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά με τα εν λόγω μέτρα.

Άρθρο 13

Κατάργηση

Η απόφαση 2007/433/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 14

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

Vytenis ANDRIUKAITIS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1.

(2)  Απόφαση 2007/433/ΕΚ της Επιτροπής, της 18ης Ιουνίου 2007, σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Κοινότητα του Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell (ΕΕ L 161 της 22.6.2007, σ. 66).

(3)  Turland, N. J., et al. (eds.) 2018: Διεθνής κώδικας ονοματολογίας για τα φύκη, τους μύκητες και τα φυτά (κώδικας Shenzhen) που εγκρίθηκε από το 19o Διεθνές Συνέδριο Βοτανολογίας Shenzhen, Κίνα, Ιούλιος 2017. Regnum Vegetabile 159. Glashütten: Koeltz Botanical Books. DOI https://doi.org/10.12705/Code.2018

(4)  Εκτελεστική οδηγία (EE) 2019/523 της Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2019, για την τροποποίηση των παραρτημάτων I έως V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (ΕΕ L 86 της 28.3.2019, σ. 41).

(5)  Ομάδα EFSA για την υγεία των φυτών: Εκτίμηση κινδύνου του Gibberella circinata στο έδαφος της ΕΕ και προσδιορισμός και αξιολόγηση των επιλογών διαχείρισης κινδύνου. EFSA Journal 2010· 8(6):1620. doi:10.2903/j.efsa.2010.1620.

(6)  ISPM αριθ. 9: Κατευθυντήριες γραμμές για τα προγράμματα εκρίζωσης επιβλαβών οργανισμών. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.ippc.int/core-activities/standards-setting/ispms/#614.

(7)  ISPM αριθ. 14: Χρήση ολοκληρωμένων μέτρων στο πλαίσιο μιας προσέγγισης συστημάτων για τη διαχείριση των κινδύνων από επιβλαβείς οργανισμούς. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.ippc.int/core-activities/standards-setting/ispms/#614.

(8)  ISPM αριθ. 15: Κανονισμός για τα ξύλινα μέσα συσκευασίας στο διεθνές εμπόριο.

(9)  Οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής, της 7ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τους ελέγχους ταυτότητας και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, οι οποίοι μπορεί να διενεργηθούν σε τόπο διαφορετικό από το σημείο εισόδου στην Κοινότητα ή σε παρακείμενο τόπο, καθώς και σχετικά με τον καθορισμό των όρων για τους εν λόγω ελέγχους (ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 16).


Top