Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R2019

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/2019 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση προσωρινού καταλόγου των φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων υψηλού κινδύνου, κατά την έννοια του άρθρου 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, και καταλόγου των φυτών για τα οποία δεν απαιτούνται πιστοποιητικά φυτοϋγείας για την είσοδο στην Ένωση, κατά την έννοια του άρθρου 73 του εν λόγω κανονισμού

C/2018/8877

ΕΕ L 323 της 19.12.2018, p. 10–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 20/02/2025

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/2019/oj

19.12.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 323/10


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/2019 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 18ης Δεκεμβρίου 2018

για τη θέσπιση προσωρινού καταλόγου των φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων υψηλού κινδύνου, κατά την έννοια του άρθρου 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, και καταλόγου των φυτών για τα οποία δεν απαιτούνται πιστοποιητικά φυτοϋγείας για την είσοδο στην Ένωση, κατά την έννοια του άρθρου 73 του εν λόγω κανονισμού

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 42 παράγραφος 3 και το άρθρο 73,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, βάσει προκαταρκτικής αξιολόγησης, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις στις οποίες απαριθμεί προσωρινά τα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα υψηλού κινδύνου που συνιστούν μη αποδεκτού επιπέδου κίνδυνο από επιβλαβείς οργανισμούς για την επικράτεια της Ένωσης.

(2)

Μετά τη θέσπιση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 έχουν διενεργηθεί αρκετές προκαταρκτικές αξιολογήσεις ως προς το κατά πόσον φυτά και φυτικά προϊόντα που κατάγονται από τρίτες χώρες παρουσιάζουν μη αποδεκτού επιπέδου κίνδυνο από επιβλαβείς οργανισμούς για την επικράτεια της Ένωσης. Οι αξιολογήσεις αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, επειδή ορισμένα φυτά και φυτικά προϊόντα πληρούν ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα III του εν λόγω κανονισμού, ενδέχεται να μπορούν να χαρακτηριστούν «φυτά υψηλού κινδύνου» ή «φυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου» κατά την έννοια του άρθρου 42 του εν λόγω κανονισμού. Οι ίδιες προκαταρκτικές αξιολογήσεις κινδύνου κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι και το υλικό in vitro τέτοιων «φυτών υψηλού κινδύνου» θα πρέπει να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού επειδή το επίπεδο κινδύνου από επιβλαβείς οργανισμούς είναι αποδεκτό. Επιπλέον, τα ξυλώδη φυτά προς φύτευση των οποίων η ανάπτυξη έχει ανασταλεί με φυσικό ή τεχνητό τρόπο θα πρέπει επίσης να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, καθώς η εισαγωγή τους υπόκειται σε ειδικές απαιτήσεις δυνάμει της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου (2), οι οποίες μειώνουν σε αποδεκτό επίπεδο τον κίνδυνο από επιβλαβείς οργανισμούς, και θα υπόκειται επίσης στις ειδικές απαιτήσεις του άρθρου 41 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

(3)

Τα φυτά που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων, του υλικού in vitro και των ξυλωδών φυτών προς φύτευση των οποίων η ανάπτυξη έχει ανασταλεί με φυσικό ή τεχνητό τρόπο, που ανήκουν στα Acacia Mill., Acer L., Albizia Durazz., Alnus Mill., Annona L., Bauhinia L., Berberis L., Betula L., Caesalpinia L., Cassia L., Castanea Mill., Cornus L., Corylus L., Crataegus L., Diospyros L., Fagus L., Ficus carica L., Fraxinus L., Hamamelis L., Jasminum L., Juglans L., Ligustrum L., Lonicera L., Malus Mill., Nerium L., Persea Mill., Populus L., Prunus L., Quercus L., Robinia L., Salix L., Sorbus L., Taxus L., Tilia L., Ulmus L., και τα φυτά Ullucus tuberosus Loz. είναι γνωστό ότι φιλοξενούν κοινούς επιβλαβείς οργανισμούς με γνωστό σημαντικό αντίκτυπο σε φυτικά είδη με μεγάλη οικονομική, κοινωνική ή περιβαλλοντική σημασία για την Ένωση. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτά τα φυτά συχνά φιλοξενούν επιβλαβείς οργανισμούς χωρίς να παρουσιάζουν σημεία μόλυνσης ή συχνά εμφανίζουν λανθάνουσα περίοδο πριν από την εκδήλωση τέτοιων σημείων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται η δυνατότητα ανίχνευσης της παρουσίας τέτοιων επιβλαβών οργανισμών κατά τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται όταν τα φυτά αυτά εισάγονται στην επικράτεια της Ένωσης. Επιπλέον, τα εν λόγω φυτά προς φύτευση συνήθως εισάγονται στην Ένωση σε μορφή θάμνων ή δένδρων και συνήθως απαντούν στην Ένωση σε αυτή τη μορφή. Βάσει αυτών, τα υφιστάμενα μέτρα που διέπουν την είσοδο των φυτών προς φύτευση που παρατίθενται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού και των φυτών Ullucus tuberosus Loz. καταγωγής τρίτων χωρών δεν θεωρούνται επαρκή για την αποτροπή της εισόδου επιβλαβών οργανισμών. Ως εκ τούτου, τα φυτά προς φύτευση που παρατίθενται στο παράρτημα I και τα φυτά Ullucus tuberosus Loz. θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των φυτών υψηλού κινδύνου κατά την έννοια του άρθρου 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και η είσοδός τους στην επικράτεια της Ένωσης θα πρέπει να απαγορευτεί προσωρινά.

(4)

Είναι γνωστό ότι οι καρποί των φυτών Momordica L. φιλοξενούν τον επιβλαβή οργανισμό Thrips palmi Karny και αποτελούν σημαντική οδό για την είσοδο και την εγκατάσταση του οργανισμού αυτού, ο οποίος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε φυτικά είδη με μεγάλη οικονομική, κοινωνική ή περιβαλλοντική σημασία για την επικράτεια της Ένωσης. Ωστόσο, αυτός ο επιβλαβής οργανισμός δεν απαντά σε όλες τις τρίτες χώρες, ούτε σε όλες τις περιοχές μιας τρίτης χώρας στην οποία είναι γνωστό ότι υπάρχει. Επιπλέον, ορισμένες τρίτες χώρες εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης αυτού του επιβλαβούς οργανισμού. Βάσει αυτών, οι καρποί φυτών Momordica L. που κατάγονται από τρίτες χώρες ή από ορισμένες περιοχές τρίτων χωρών όπου είναι γνωστό ότι απαντά ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός, όταν αυτές οι τρίτες χώρες δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης για τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, μπορούν να χαρακτηριστούν φυτά υψηλού κινδύνου κατά την έννοια του άρθρου 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και, κατά συνέπεια, η είσοδος των εν λόγω φυτών στην επικράτεια της Ένωσης θα πρέπει να απαγορευτεί προσωρινά.

(5)

Είναι γνωστό ότι το ξύλο φυτών Ulmus L. φιλοξενεί τον επιβλαβή οργανισμό Saperda tridentata Olivier και αποτελεί σημαντική οδό για την είσοδο και την εγκατάσταση του οργανισμού αυτού. Αυτός ο επιβλαβής οργανισμός είναι γνωστό ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις σε φυτικά είδη με μεγάλη οικονομική, κοινωνική ή περιβαλλοντική σημασία για την επικράτεια της Ένωσης. Ωστόσο, αυτός ο επιβλαβής οργανισμός δεν απαντά σε όλες τις τρίτες χώρες, ούτε σε ορισμένες περιοχές μιας τρίτης χώρας στην οποία είναι γνωστό ότι υπάρχει. Βάσει αυτών, το ξύλο φυτών Ulmus L. που κατάγεται από τρίτες χώρες ή από περιοχές τρίτων χωρών στις οποίες είναι γνωστό ότι απαντά η Saperda tridentata Olivier μπορεί να χαρακτηριστεί φυτικό προϊόν υψηλού κινδύνου κατά την έννοια του άρθρου 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031. Κατά συνέπεια, η είσοδος τέτοιου ξύλου στην Ένωση θα πρέπει να απαγορευτεί προσωρινά.

(6)

Τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα που αναφέρονται στις αιτιολογικές σκέψεις 3, 4 και 5 δεν περιλαμβάνονται σε καταλόγους σύμφωνα με το άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 ή περιλαμβάνονται μόνον όσον αφορά ορισμένες τρίτες χώρες. Επιπλέον, και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκαταρκτικές αξιολογήσεις, δεν καλύπτονται επαρκώς από τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 41 του εν λόγω κανονισμού όσον αφορά όλες τις τρίτες χώρες και δεν υπόκεινται στα προσωρινά μέτρα του άρθρου 49 του ίδιου κανονισμού.

(7)

Τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα που αναφέρονται στις αιτιολογικές σκέψεις 3, 4 και 5 δεν υπόκεινται ακόμη στην πλήρη αξιολόγηση κινδύνου που απαιτείται για να διαπιστωθεί κατά πόσον συνιστούν κίνδυνο μη αποδεκτού επιπέδου λόγω της πιθανότητας να φιλοξενούν επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ένωση ή κατά πόσον ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί σε αποδεκτό επίπεδο με την εφαρμογή ορισμένων μέτρων. Εάν διαπιστωθεί ζήτηση για την εισαγωγή αυτών των φυτών και φυτικών προϊόντων, τότε αυτά θα πρέπει να υπόκεινται σε αξιολόγηση κινδύνου που θα διενεργείται σύμφωνα με εκτελεστική πράξη που θα εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

(8)

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, η Επιτροπή ορίζει, μέσω εκτελεστικής πράξης, ότι για την είσοδο στην επικράτεια της Ένωσης φυτών πλην των αναφερομένων στον κατάλογο του άρθρου 72 παράγραφος 1 απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας.

(9)

Ωστόσο, οι ανωτέρω εκτελεστικές πράξεις πρέπει να ορίζουν ότι δεν απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας για τα εν λόγω φυτά όταν αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο μετά από αξιολόγηση βάσει στοιχείων που αφορούν τους κινδύνους από επιβλαβείς οργανισμούς και της πείρας από το εμπόριο.

(10)

Μετά τη θέσπιση του εν λόγω κανονισμού έχουν διενεργηθεί διάφορες αξιολογήσεις σχετικά με τον κίνδυνο από επιβλαβείς οργανισμούς και την πείρα από το εμπόριο αρκετών φυτών, πλην φυτών προς φύτευση, καταγόμενων από τρίτες χώρες.

(11)

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις αυτές, οι καρποί φυτών Ananas comosus (L.) Merrill, Cocos nucifera L., Durio zibethinus Murray, Musa L. και Phoenix dactylifera L. δεν φιλοξενούν επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας για την Ένωση ή επιβλαβείς οργανισμούς που υπόκεινται σε μέτρα βάσει του άρθρου 30 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 ή συχνά φιλοξενούμενους επιβλαβείς οργανισμούς που ενδέχεται να επηρεάζουν φυτικά είδη που καλλιεργούνται στην Ένωση. Επιπλέον, δεν έχουν σημειωθεί εστίες επιβλαβών οργανισμών που να συνδέονται με την εισαγωγή τέτοιων καρπών από μία ή περισσότερες τρίτες χώρες. Εκτός αυτού, δεν έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες κατασχέσεις τέτοιων καρπών λόγω παρουσίας επιβλαβών οργανισμών καραντίνας για την Ένωση ή επιβλαβών οργανισμών που υπόκεινται σε μέτρα βάσει του άρθρου 30 του εν λόγω κανονισμού κατά τη στιγμή της εισόδου τους στην επικράτεια της Ένωσης.

(12)

Καθώς οι καρποί αυτοί πληρούν όλα τα κριτήρια του παραρτήματος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, δεν θα πρέπει να απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας για την είσοδό τους στην επικράτεια της Ένωσης.

(13)

Οι κατάλογοι που πρέπει να καταρτιστούν βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 3 και του άρθρου 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αφορούν και οι δύο κανόνες για την εισαγωγή που βασίζονται σε παρόμοια κριτήρια αξιολόγησης κινδύνου, όπως ορίζεται στα παραρτήματα III και VI του εν λόγω κανονισμού. Επικεντρώνονται στους κινδύνους που παρουσιάζουν τα αντίστοιχα φυτά και φυτικά προϊόντα, και όχι στους κινδύνους από συγκεκριμένους επιβλαβείς οργανισμούς. Εκπονήθηκαν με χρήση κοινής μεθοδολογίας αξιολόγησης κινδύνου και θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με την ίδια μεθοδολογία, βάσει των διαθέσιμων τεχνικών και επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ενσωματωθούν σε έναν κανονισμό.

(14)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019, και προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή όλων των κανόνων σχετικά με την είσοδο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων στην Ένωση, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα υψηλού κινδύνου

Τα φυτά, τα φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα που παρατίθενται στο παράρτημα I θεωρούνται φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα υψηλού κινδύνου κατά την έννοια του άρθρου 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και η είσοδός τους στην επικράτεια της Ένωσης απαγορεύεται εν αναμονή μιας αξιολόγησης κινδύνου.

Άρθρο 2

Πιστοποιητικό φυτοϋγείας για την είσοδο ορισμένων φυτών στην Ένωση

Απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας για την είσοδο φυτών στην Ένωση, πλην των φυτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

Ωστόσο, οι καρποί που παρατίθενται στο παράρτημα II εξαιρούνται από την απαίτηση αυτή.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2018.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)   ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4.

(2)  Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαλών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Κατάλογος φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων υψηλού κινδύνου κατά την έννοια του άρθρου 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031

1.

Φυτά που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων, του υλικού in vitro και των ξυλωδών φυτών προς φύτευση των οποίων η ανάπτυξη έχει ανασταλεί με φυσικό ή τεχνητό τρόπο, που κατάγονται από όλες τις τρίτες χώρες και που ανήκουν στα ακόλουθα γένη ή είδη:

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

ex 0602

Acacia Mill.

ex 0602

Acer L.

ex 0602

Albizia Durazz.

ex 0602

Alnus Mill.

ex 0602

Annona L.

ex 0602

Bauhinia L.

ex 0602

Berberis L.

ex 0602

Betula L.

ex 0602

Caesalpinia L.

ex 0602

Cassia L.

ex 0602

Castanea Mill.

ex 0602

Cornus L.

ex 0602

Corylus L.

ex 0602

Crataegus L.

ex 0602

Diospyros L.

ex 0602

Fagus L.

ex 0602

Ficus carica L.

ex 0602

Fraxinus L.

ex 0602

Hamamelis L.

ex 0602

Jasminum L.

ex 0602

Juglans L.

ex 0602

Ligustrum L.

ex 0602

Lonicera L.

ex 0602

Malus Mill.

ex 0602

Nerium L.

ex 0602

Persea Mill.

ex 0602

Populus L.

ex 0602

Prunus L.

ex 0602

Quercus L.

ex 0602

Robinia L.

ex 0602

Salix L.

ex 0602

Sorbus L.

ex 0602

Taxus L.

ex 0602

Tilia L.

ex 0602

Ulmus L.

2.

Φυτά Ullucus tuberosus που κατάγονται από όλες τις τρίτες χώρες.

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

ex 0601 10 90

ex 0601 20 90

ex 0714 90 20

Ullucus tuberosus Loz.

3.

Καρποί φυτών Momordica L. που κατάγονται από τρίτες χώρες ή από περιοχές τρίτων χωρών στις οποίες είναι γνωστό ότι απαντά ο Thrips palmi Karny και στις οποίες δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης για τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

ex 0709 99 90

Momordica L.

4.

Ξύλο φυτών Ulmus L. που κατάγεται από τρίτες χώρες ή από περιοχές τρίτων χωρών στις οποίες είναι γνωστό ότι απαντά η Saperda tridentata Olivier.

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

ex 4403 12 00

ex 4401 22 00

ex 4401 39 00

ex 4403 99 00

ex 4407 99

Ulmus L.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάλογος καρπών για τους οποίους δεν απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας για την είσοδο στην Ένωση, κατά την έννοια του άρθρου 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

ex 0804 30 00

Ananas comosus (L.) Merrill

ex 0801 12 00 , ex 0801 19 00

Cocos nucifera L.

ex 0810 60 00

Durio zibethinus Murray

ex 0803 10 10 , ex 0803 90 10

Musa L.

ex 0804 10 00

Phoenix dactylifera L.


Top