EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1784

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/1784 της Επιτροπής, της 9ης Ιουλίου 2018, για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014 όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τις πρακτικές οικολογικού προσανατολισμού που έχουν θεσπιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2018/4236

OJ L 293, 20.11.2018, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2022; καταργήθηκε εμμέσως από 32022R2529

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/1784/oj

20.11.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 293/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2018/1784 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 9ης Ιουλίου 2018

για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014 όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τις πρακτικές οικολογικού προσανατολισμού που έχουν θεσπιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 637/2008 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 35 παράγραφοι 2 και 3, το άρθρο 45 παράγραφος 6 στοιχείο β) και το άρθρο 46 παράγραφος 9 στοιχείο α),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα άρθρα 38 έως 48 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014 της Επιτροπής (2) θεσπίζουν κανόνες οι οποίοι συμπληρώνουν τις διατάξεις για τις πρακτικές οικολογικού προσανατολισμού που έχουν θεσπιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) για την τροποποίηση διαφόρων διατάξεων σχετικά με τις πρακτικές οικολογικού προσανατολισμού που έχουν θεσπιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, άρχισε να ισχύει στις 30 Δεκεμβρίου 2017. Οι τροποποιήσεις σχετικά με τις πρακτικές οικολογικού προσανατολισμού εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2018. Προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι σχετικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ τους, οι τροποποιήσεις αυτές επιβάλλουν την προσαρμογή ορισμένων διατάξεων του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014.

(3)

Στις περιπτώσεις που τα κράτη μέλη αποφασίζουν ότι γη καλυμμένη με αγρωστώδη που δεν έχει οργωθεί επί πέντε έτη ή περισσότερο θεωρείται μόνιμος βοσκότοπος σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, ή αποφασίζουν ότι η έκταση των μόνιμων βοσκότοπων μπορεί να περιλαμβάνει άλλα είδη, όπως ορισμένους θάμνους ή δένδρα σύμφωνα με το στοιχείο β) του εν λόγω εδαφίου, ή αποφασίζουν ότι γη που προσφέρεται για βοσκή θεωρείται μόνιμος βοσκότοπος σύμφωνα με το στοιχείο γ) του εν λόγω εδαφίου, θα πρέπει να προσαρμόζουν, εάν κρίνεται αναγκαίο, την οικεία αναλογία αναφοράς ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές σημαντικές επιπτώσεις της εφαρμογής αυτών των αποφάσεων στην εν λόγω αναλογία.

(4)

Μετά την εισαγωγή στο άρθρο 4 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, της δυνατότητας των κρατών μελών να αποφασίζουν ότι γη καλυμμένη με αγρωστώδη που δεν έχει οργωθεί επί πέντε έτη ή περισσότερο θεωρείται μόνιμος βοσκότοπος, μια έκταση μόνιμων βοσκότοπων μπορεί να απολέσει τον χαρακτηρισμό αυτόν όχι μόνο ως συνέπεια της μετατροπής της σε αροτραίες καλλιέργειες, αλλά και ως συνέπεια του οργώματος. Το άρθρο 44 παράγραφος 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014 θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα δυνατότητα.

(5)

Το άρθρο 3 παράγραφος 9 στοιχείο β) σημείο i) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2393 καθιερώνει τρεις νέους τύπους περιοχών οικολογικής εστίασης, με την επέκταση του τρέχοντος καταλόγου σε εκτάσεις με ευλαλία, εκτάσεις με σίλφιο το διατρητόφυλλο και περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης (που αποτελούνται από είδη πλούσια σε γύρη και νέκταρ). Στην αιτιολογική σκέψη 45 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 τονίζεται η σημασία του καθορισμού των περιοχών οικολογικής εστίασης με συνεκτικό τρόπο. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ των νεοεισαχθέντων τύπων περιοχών οικολογικής εστίασης και αυτών που υπάρχουν ήδη.

(6)

Πρώτον, όσον αφορά τις εκτάσεις που υπάγονται στις «περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης», επειδή οι εκτάσεις αυτές ανήκαν στον τύπο περιοχής οικολογικής εστίασης «γη υπό αγρανάπαυση», οι υφιστάμενες απαιτήσεις διαχείρισης για τις τελευταίες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν. Ειδικότερα, η απαγόρευση της γεωργικής παραγωγής, η ελάχιστη διάρκεια που καθορίζεται από τα κράτη μέλη και η απαγόρευση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που προβλέπονται όσον αφορά τη «γη υπό αγρανάπαυση» θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται όσον αφορά τις «περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης», ακόμη και αν η σπορά μελιτοφόρων φυτών επιτρέπεται στις εκτάσεις που υπάγονται στη νέα αυτή περιοχή οικολογικής εστίασης.

(7)

Επιπλέον, για την άρση των αμφιβολιών που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εισαγωγή του νέου τύπου περιοχής οικολογικής εστίασης και την αντιμετώπιση των κινδύνων να σπείρονται σε αυτή καλλιέργειες που συνήθως χρησιμοποιούνται για παραγωγή, δεδομένου του στόχου της περιοχής οικολογικής εστίασης για τη βιοποικιλότητα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, σύμφωνα με την απαίτηση μη παραγωγής, οι εκτάσεις αυτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτάσεις με καλλιέργειες που αποσκοπούν συνήθως στη συγκομιδή.

(8)

Ωστόσο, επειδή το παράρτημα X του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, προβλέπει υψηλότερο συντελεστή στάθμισης για τη νέα περιοχή οικολογικής εστίασης, την «περιοχή μελισσοκομικής αγρανάπαυσης», η οποία αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ιγ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, σε σχέση με τη «γη υπό αγρανάπαυση», η οποία αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο α) του ίδιου κανονισμού, η διάκριση μεταξύ των δύο τύπων περιοχών οικολογικής εστίασης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί ασφάλεια δικαίου για τους γεωργούς όσον αφορά τα είδη που θεωρούνται πλούσια σε γύρη και νέκταρ και, επομένως, «μελιτοφόρα φυτά» για τους σκοπούς του άρθρου 46 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο στοιχείο ιγ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, θα πρέπει να καταρτιστεί ο κατάλογος των εν λόγω ειδών. Λαμβανομένης υπόψη της ποικιλίας των γεωπονικών συνθηκών και των ειδών στην Ένωση, η επιλογή των κατάλληλων ειδών θα πρέπει να αφεθεί στα κράτη μέλη. Ωστόσο, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, δεδομένου ότι αποτελούν κίνδυνο για την εντόπια βιοποικιλότητα, μεταξύ άλλων λόγω του ότι δυσχεραίνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ γηγενών φυτών και επικονιαστών.

(9)

Επιπλέον, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τη βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών, θα πρέπει να επιτρέπεται να αποφασίζουν τα κράτη μέλη σχετικά με πιθανές σχετικές πρόσθετες απαιτήσεις διαχείρισης, όπως τα μείγματα ειδών. Τέλος, δεδομένου ότι η παρουσία μη επικρατούντων αγρωστωδών ειδών και η χρήση κυψελών δεν επηρεάζουν την επίδραση στη βιοποικιλότητα των περιοχών μελισσοκομικής αγρανάπαυσης, θα πρέπει να επιτρέπεται η παρουσία κυψελών.

(10)

Για τη διαφύλαξη και την αύξηση της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τους στόχους του οικολογικού προσανατολισμού, θα πρέπει να καθοριστούν απαιτήσεις διαχείρισης όσον αφορά τη χρήση χημικών εισροών (ανόργανων λιπασμάτων και προϊόντων φυτοπροστασίας) για τις νεοεισαχθείσες περιοχές οικολογικής εστίασης του φυτού ευλαλία και του σίλφιου του διατρητόφυλλου. Ειδικότερα, λαμβανομένων υπόψη των σχετικά επιβλαβέστερων επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα, η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις περιοχές αυτές θα πρέπει να απαγορευθεί και να επιτρέπεται η χρήση τους μόνο κατά το πρώτο έτος, για να βοηθούν στη δημιουργία τους. Συνεπώς, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 639/2014 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(11)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στις αιτήσεις ενίσχυσης οι οποίες αφορούν τα ημερολογιακά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ωστόσο, λόγω του χρόνου που χρειάζονται οι εθνικές αρχές και οι γεωργοί για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό όσον αφορά τις περιοχές οικολογικής εστίασης, οι αντίστοιχες τροποποιήσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνον στις αιτήσεις ενίσχυσης που αφορούν τα ημερολογιακά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2019,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 639/2014 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 43, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Τα κράτη μέλη προσαρμόζουν την αναλογία αναφοράς εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη της αναλογίας λόγω, ειδικώς, μιας αλλαγής στην έκταση που καλύπτεται από βιολογική καλλιέργεια, μιας αλλαγής στον πληθυσμό των συμμετεχόντων στο καθεστώς μικροκαλλιεργητών ή όταν ένα κράτος μέλος λαμβάνει απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχεία α), β) ή γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμελλητί την Επιτροπή για την αναπροσαρμογή και για την αιτιολογία της.»·

2)

Στο άρθρο 44, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ατομική υποχρέωση των γεωργών να μην μετατρέπουν, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης, όταν εφαρμόζουν το άρθρο 4 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, να μην οργώνουν, εκτάσεις μόνιμων βοσκότοπων χωρίς προηγούμενη ατομική άδεια. Οι γεωργοί ενημερώνονται για την εν λόγω υποχρέωση χωρίς καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Νοεμβρίου του έτους για το οποίο το οικείο κράτος μέλος ορίζει τα ανωτέρω. Η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τους γεωργούς που υπόκεινται στις υποχρεώσεις δυνάμει του τίτλου III κεφάλαιο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 όσον αφορά εκτάσεις μόνιμων βοσκότοπων οι οποίες δεν υπόκεινται στο άρθρο 45 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.

Η έκδοση άδειας μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή αντικειμενικών και αμερόληπτων κριτηρίων, περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών. Εάν η άδεια που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο εξαρτάται από τον όρο μια άλλη έκταση αντίστοιχου αριθμού εκταρίων να καθοριστεί ως μόνιμος βοσκότοπος ή, όταν το κράτος μέλος εφαρμόζει το άρθρο 4 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, από τον όρο μια άλλη ή η ίδια έκταση να καθοριστεί ως μόνιμος βοσκότοπος, η εν λόγω έκταση, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο η) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, θεωρείται μόνιμος βοσκότοπος από την πρώτη ημέρα μετά τη μετατροπή, συμπεριλαμβανομένου του οργώματος. Οι εν λόγω εκτάσεις χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών τουλάχιστον για πέντε συναπτά έτη από την ημερομηνία της μετατροπής, συμπεριλαμβανομένου του οργώματος. Ωστόσο, εάν το αποφασίσει το κράτος μέλος, στην περίπτωση μετατροπής από γεωργούς εκτάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνταν ήδη για την καλλιέργεια αγρωστωδών και άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών σε εκτάσεις μόνιμων βοσκότοπων, οι εν λόγω εκτάσεις χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια αγρωστωδών και άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών για τον υπολειπόμενο αριθμό ετών που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των πέντε συναπτών ετών.»·

3)

Το άρθρο 45 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Σε γη υπό αγρανάπαυση και σε περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης (που αποτελούνται από είδη πλούσια σε γύρη και νέκταρ) δεν υπάρχει γεωργική παραγωγή. Τα κράτη μέλη ορίζουν την περίοδο κατά την οποία η γη πρέπει να τελεί υπό αγρανάπαυση σε δεδομένο ημερολογιακό έτος. Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έξι μήνες. Όσον αφορά τις εκτάσεις που υπάγονται στις περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης, τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο των πλούσιων σε γύρη και νέκταρ ειδών που πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τα χωροκατακτητικά ξένα φυτικά είδη κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1) δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Οι εκτάσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν εκτάσεις με καλλιέργειες που συνήθως σπείρονται για συγκομιδή. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν περαιτέρω απαιτήσεις. Οι εν λόγω εκτάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν είδη ποωδών φυτών, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να επικρατούν τα μελιτοφόρα φυτά. Με την επιφύλαξη της απαίτησης «μη παραγωγής» που ορίζεται στην παράγραφο 10α, μπορούν να τοποθετούνται κυψέλες στις περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης (που αποτελούνται από είδη πλούσια σε γύρη και νέκταρ).

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο η) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, η γη υπό αγρανάπαυση και η περιοχή μελισσοκομικής αγρανάπαυσης (που αποτελείται από είδη πλούσια σε γύρη και νέκταρ), που διατηρούνται για διάστημα μεγαλύτερο από πέντε έτη προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της περιοχής οικολογικής εστίασης, παραμένουν αρόσιμη γη.

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών (ΕΕ L 317 της 4.11.2014, σ. 35).»·"

β)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 8α:

«8α.   Στις εκτάσεις με ευλαλία και σίλφιο το διατρητόφυλλο τα κράτη μέλη απαγορεύουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με εξαίρεση το πρώτο έτος κατά το οποίο τα δύο είδη εγκαθίστανται από γεωργό. Τα κράτη μέλη απαγορεύουν τη χρήση ή καθορίζουν απαιτήσεις όσον αφορά τη χρήση ανόργανων λιπασμάτων στις εκτάσεις αυτές, λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο των περιοχών οικολογικής εστίασης, ιδίως για τη διαφύλαξη και την αύξηση της βιοποικιλότητας.»·.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται στις αιτήσεις ενίσχυσης οι οποίες αφορούν τα ημερολογιακά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Το σημείο 3 του άρθρου 1 εφαρμόζεται στις αιτήσεις ενίσχυσης οι οποίες αφορούν τα ημερολογιακά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2018.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 608.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 639/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για την τροποποίηση του παραρτήματος X του εν λόγω κανονισμού (ΕΕ L 181 της 20.6.2014, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2393 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 για τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με τη διαχείριση των δαπανών που αφορούν, αφενός, τη διατροφική αλυσίδα, την υγεία των ζώων και την καλή μεταχείριση των ζώων και, αφετέρου, την υγεία των φυτών και το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό (ΕΕ L 350 της 29.12.2017, σ. 15).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών (ΕΕ L 317 της 4.11.2014, σ. 35).


Top