EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017H0809(06)

Σύσταση του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2017, σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2017 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Εσθονίας για το 2017

OJ C 261, 9.8.2017, p. 23–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.8.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/23


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 11ης Ιουλίου 2017

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2017 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Εσθονίας για το 2017

(2017/C 261/06)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 16 Νοεμβρίου 2016 η Επιτροπή εξέδωσε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017 για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Οι προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9-10 Μαρτίου 2017. Στις 16 Νοεμβρίου 2016, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, στην οποία η Εσθονία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση. Την ίδια ημέρα η Επιτροπή εξέδωσε επίσης σύσταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ. Η σύσταση αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9-10 Μαρτίου 2017. Στις 21 Μαρτίου 2017 το Συμβούλιο εξέδωσε τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ («σύσταση για τη ζώνη του ευρώ») (3).

(2)

Ως κράτος μέλος με νόμισμα το ευρώ και λαμβανομένης υπόψη της στενής διασύνδεσης των οικονομιών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η Εσθονία θα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της σύστασης για τη ζώνη του ευρώ, όπως αντικατοπτρίζεται στην κατωτέρω σύσταση 1.

(3)

Η έκθεση χώρας του 2017 για την Εσθονία δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Στην έκθεση αξιολογήθηκε η πρόοδος της Εσθονίας όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο στις 12 Ιουλίου 2016, η συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις ανά χώρα που είχαν εκδοθεί κατά τα προηγούμενα έτη και η πρόοδος της Εσθονίας ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(4)

Στις 28 Απριλίου 2017 η Εσθονία υπέβαλε το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2017 και στις 4 Μαΐου 2017 το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2017. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(5)

Οι σχετικές συστάσεις ανά χώρα ελήφθησαν υπόψη στον προγραμματισμό των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), όταν είναι αναγκαίο για τη στήριξη της εφαρμογής των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να προτείνει τροποποιήσεις στην οικεία συμφωνία εταιρικής σχέσης και στα σχετικά προγράμματα. Η Επιτροπή έχει παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να κάνει χρήση της διάταξης αυτής σε κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των μέτρων που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ΕΔΕΤ με την υγιή οικονομική διακυβέρνηση.

(6)

Η Εσθονία υπάγεται επί του παρόντος στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2017, η κυβέρνηση χαμήλωσε τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο από ισοσκελισμένο διαρθρωτικό ισοζύγιο σε έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση προβλέπει να μεταβεί από πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,3 % του ΑΕΠ το 2016 σε έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ το 2017 και 0,8 % του ΑΕΠ το 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προγράμματος σταθερότητας για το 2017, αυτό αντιστοιχεί σε διαρθρωτικό πλεόνασμα 0,2 % του ΑΕΠ το 2017 και έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ το 2018, με τήρηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Ωστόσο, με βάση το εκ νέου υπολογισθέν (5) διαρθρωτικό ισοζύγιο, το έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει σε 0,1 % του ΑΕΠ το 2017 και 0,9 % του ΑΕΠ το 2018, κάτω από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας του 2017, ο δείκτης του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει κάτω από το 10 % του ΑΕΠ το 2017 και το 2018. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δημοσιονομικές προβλέψεις είναι εύλογο για το 2017 και 2018, αλλά ευνοϊκό για τα μεταγενέστερα έτη του προγράμματος. Συγχρόνως, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τις παραδοχές σχετικά με την απόδοση εσόδων των διαφόρων νέων φορολογικών μέτρων που θα αρχίσουν να ισχύουν το 2018.

(7)

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις του 2017 της Επιτροπής, το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξης του 0,3 % του ΑΕΠ το 2017, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Το 2018 συνιστάται στην Εσθονία να παραμείνει στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Σε περίπτωση μη αλλαγής των πολιτικών, υπάρχει κίνδυνος κάποιας απόκλισης από την απαίτηση αυτή. Γενικά, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι η Εσθονία πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση το 2018.

(8)

Η Εσθονία έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την προσβασιμότητα σε αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, η Εσθονία θέσπισε τον νόμο περί διοικητικής μεταρρύθμισης προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η δημιουργία βιώσιμων τοπικών αυτοδιοικήσεων που μπορούν να χρηματοδοτούν τις δικές τους δραστηριότητες, να σχεδιάζουν την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες. Επίσης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκούσια φάση της συγχώνευσης των τοπικών αυτοδιοικήσεων και έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο για την κοινωνική πρόνοια. Ορισμένα βασικά μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Η αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης των αρχών αυτοδιοίκησης είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Περαιτέρω νομοθετικές πράξεις σχετικά με τις αρμοδιότητες και τον καταμερισμό των καθηκόντων μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικήσεων και της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Η έγκριση αυτών των προτάσεων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εργασία των νέων, η προαγωγή της υγείας και οι μεταφορές.

(9)

Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην Εσθονία μειώθηκαν από 28,3 % το 2014 σε 26,9 % το 2015, αλλά εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτερες στην Ένωση. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω μείωση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας 2016-2023 έχει εγκριθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση του διαχωρισμού των φύλων στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση των στερεοτύπων. Η τροποποίηση του νόμου για την ισότητα των φύλων, ώστε να ανατεθεί στις επιθεωρήσεις εργασίας το καθήκον να παρακολουθούν στενότερα την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Η αναθεώρηση του συστήματος γονικής άδειας, ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο ευέλικτη χρήση του δικαιώματος λήψης γονικής άδειας, είναι επίσης υπό εξέταση. Η τροποποίηση της νομοθεσίας δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

(10)

Η εισοδηματική ανισότητα στην Εσθονία είναι υψηλή. Ο λόγος των εισοδημάτων του πλουσιότερου 20 % των νοικοκυριών προς τα εισοδήματα του φτωχότερου 20 % αυξήθηκε από 5,4 το 2012 σε 6,2 το 2015, και βρίσκεται σήμερα στην έβδομη υψηλότερη θέση στην Ένωση. Οι βασικοί παράγοντες φαίνεται ότι είναι η μεγάλη διασπορά των μισθών λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης των εισοδημάτων μεταξύ των εργαζομένων με υψηλότερη εξειδίκευση. Σε απόλυτες τιμές, τα εισοδήματα του φτωχότερου 10 % των νοικοκυριών υστέρησαν σε σχέση με την αύξηση στα διάμεσα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα ως προς την επάρκεια του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Παράγοντας που συμβάλλει σ’ αυτό είναι ότι τα οφέλη (ιδίως οι συντάξεις και η κοινωνική πρόνοια) δεν συμβαδίζουν με την αύξηση των συνολικών εισοδημάτων από διάφορες πηγές. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση στο ποσοστό κινδύνου φτώχειας από 15,8 % το 2010 σε 21,6 % το 2015. Σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί για να καταστεί το φορολογικό σύστημα πιο προοδευτικό από το 2018, ιδίως για τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, με αύξηση του βασικού αφορολόγητου ποσού του συστήματος φορολόγησης φυσικών προσώπων.

(11)

Οι επιχειρηματικές δαπάνες στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας αυξήθηκαν το 2015 σε 0,69 %, αλλά το συνολικό επίπεδο παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης που ανέρχεται σε 1,3 %. Το ποσοστό των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης εξακολουθεί να είναι περιορισμένο και ο αριθμός των νέων κατόχων διδακτορικού διπλώματος είναι χαμηλός. Η αύξηση των μισθών υπερέβη σταθερά την αύξηση της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας τα κέρδη και περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αύξηση των επενδύσεων. Οι υποτονικές επενδύσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών, ιδίως των αγαθών, και συνιστούν κίνδυνο για την αύξηση της παραγωγής. Ο όγκος της έρευνας βάσει συμβάσεων μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων αυξήθηκε το 2015. Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ των δύο τομέων παρέμεινε περιορισμένη, παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Η Εσθονία έχει σημειώσει περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντός της, αλλά οι χρονοβόρες διαδικασίες αφερεγγυότητας και το ποσοστό ανάκτησης για τους ενέγγυους πιστωτές εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στις επενδύσεις. Το 2016 ξεκίνησε ένα έργο για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, ώστε να καταστεί ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η διαδικασία και να βελτιωθεί το ποσοστό επιτυχών αιτήσεων. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

(12)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017, η Επιτροπή προέβη σε ολοκληρωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Εσθονίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2017 για τη χώρα. Επίσης, αξιολόγησε το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2017 και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2017, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί προς την Εσθονία κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνον τη συνάφειά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στην Εσθονία, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους ενωσιακούς κανόνες και κατευθύνσεις, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε ενωσιακό επίπεδο κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων.

(13)

Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2017 και η γνώμη (6) του αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω,

ΣΥΝΙΣΤΑ στην Εσθονία να λάβει μέτρα το 2017 και το 2018 προκειμένου:

1.

Να συνεχίσει τη δημοσιονομική της πολιτική σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι που συνεπάγεται να διατηρήσει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο της το 2018. Να βελτιώσει την επάρκεια του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Να λάβει μέτρα για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων, ιδίως με τη βελτίωση της μισθολογικής διαφάνειας και την επανεξέταση του συστήματος γονικής άδειας.

2.

Να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2017.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

T. TÕNISTE


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).

(3)  ΕΕ C 92 της 24.3.2017, σ. 1.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

(5)  Κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο, μη συνυπολογιζομένων έκτακτων και προσωρινών μέτρων, όπως υπολογίσθηκε εκ νέου από την Επιτροπή με τη χρησιμοποίηση της από κοινού συμφωνηθείσας μεθοδολογίας.

(6)  Δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.


Top