Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0822

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/822 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2016, για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 153/2013 σχετικά με τους χρονικούς ορίζοντες της περιόδου εκκαθάρισης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τις διάφορες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2016/2302

ΕΕ L 137 της 26.5.2016, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/822/oj

26.5.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 137/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/822 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 21ης Απριλίου 2016

για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 153/2013 σχετικά με τους χρονικούς ορίζοντες της περιόδου εκκαθάρισης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τις διάφορες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (1), και ιδίως το άρθρο 41 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 153/2013 της Επιτροπής (2) καθορίζει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα σχετικά με τις απαιτήσεις για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους όσον αφορά τους χρονικούς ορίζοντες της περιόδου εκκαθάρισης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τις διάφορες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα είναι αναγκαίο να επικαιροποιούνται ανάλογα με τις σχετικές ρυθμιστικές εξελίξεις.

(2)

Για τους σκοπούς του υπολογισμού των απαιτήσεων παροχής περιθωρίου ασφαλείας που απαιτείται για την κάλυψη της έκθεσης ενός κεντρικού αντισυμβαλλομένου στον κίνδυνο της αγοράς, ορισμένες δομές λογαριασμών, οι οποίες βασίζονται σε μια ελάχιστη περίοδο εκκαθάρισης μίας ημέρας και υπολογίζονται σε ακαθάριστη βάση, παρέχουν επαρκές επίπεδο κάλυψης στους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, προσφέρουν καλύτερη προστασία στους πελάτες και μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους. Αυτή η ελάχιστη περίοδος εκκαθάρισης θα πρέπει, επομένως, να επιτρέπεται για την εκκαθάριση των θέσεων των πελατών σε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (OTC), όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

(3)

Δεδομένου ότι οι ατομικοί διαχωρισμένοι λογαριασμοί εξασφαλίζουν ακόμα υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε πελάτες από ό,τι οι ακαθάριστοι συλλογικοί λογαριασμοί, οι ατομικοί διαχωρισμένοι λογαριασμοί θα πρέπει να επωφελούνται από μια ελάχιστη περίοδο εκκαθάρισης για τον υπολογισμό περιθωρίων ασφαλείας ίσης διάρκειας με τους ακαθάριστους συλλογικούς λογαριασμούς.

(4)

Για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν κατανέμουν τις συναλλαγές σε κάθε πελάτη, η μείωση της ελάχιστης περιόδου εκκαθάρισης από δύο ημέρες σε μία μπορεί να συνεπάγεται ότι για νέες συναλλαγές οι οποίες εκκαθαρίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν κατανέμονται σε επιμέρους πελάτες, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος καθορίζει περιθώριο ασφαλείας επί καθαρής βάσης μίας ημέρας. Αυτό μπορεί να εκθέσει τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο σε σημαντικές απώλειες, σε περίπτωση ενδοημερήσιων μεταβολών των τιμών, οι οποίες δεν ενεργοποιούν την απαίτηση ενδοημερήσιων περιθωρίων ασφαλείας. Ως εκ τούτου, χρειάζεται να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι απαιτούν ενδοημερήσια περιθώρια ασφαλείας και παραμένουν επαρκώς προστατευμένοι, παρά τη μείωση της περιόδου εκκαθάρισης.

(5)

Συνεπώς, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 153/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(6)

Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) στην Επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), η ΕΑΚΑΑ διεξήγαγε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, προέβη σε ανάλυση του δυνητικού κόστους/οφέλους και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας συμφεροντούχων κινητών αξιών και αγορών, που συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 26 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 153/2013 τροποποιείται ως εξής:

1)

Οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 41 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος προσδιορίζει τους κατάλληλους χρονικούς ορίζοντες για την περίοδο εκκαθάρισης λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του εκκαθαριζόμενου χρηματοπιστωτικού μέσου, του τύπου λογαριασμού στον οποίο διατηρείται το χρηματοπιστωτικό μέσο, της αγοράς όπου γίνεται η διαπραγμάτευση του χρηματοπιστωτικού μέσου, και τους ακόλουθους ελάχιστους χρονικούς ορίζοντες για την περίοδο εκκαθάρισης:

α)

πέντε εργάσιμες ημέρες, για εξωχρηματιστηριακά παράγωγα·

β)

δύο εργάσιμες ημέρες, για χρηματοπιστωτικά μέσα πλην των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, τα οποία διατηρούνται σε λογαριασμούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο στοιχείο γ)·

γ)

μία εργάσιμη ημέρα, για χρηματοπιστωτικά μέσα πλην των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, τα οποία διατηρούνται σε συλλογικούς λογαριασμούς πελατών ή σε ατομικούς λογαριασμούς πελατών, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος τηρεί χωριστά αρχεία των θέσεων κάθε πελάτη, τουλάχιστον στο τέλος κάθε ημέρας, υπολογίζει τα περιθώρια ασφαλείας σε σχέση με κάθε πελάτη και συγκεντρώνει το ποσό των απαιτήσεων περιθωρίων ασφαλείας που ισχύει για κάθε πελάτη σε ακαθάριστη βάση·

ii)

η ταυτότητα όλων των πελατών είναι γνωστή στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο·

iii)

οι θέσεις που τηρούνται στον λογαριασμό δεν συνιστούν κατά κυριότητα κατεχόμενες θέσεις επιχειρήσεων του ιδίου ομίλου με το εκκαθαριστικό μέλος·

iv)

ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος συνεκτιμά την έκταση της έκθεσης και υπολογίζει για κάθε λογαριασμό απαιτήσεις κάλυψης του αρχικού περιθωρίου και του περιθωρίου διαφορών αποτίμησης, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και τουλάχιστον κάθε μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας επικαιροποιημένες θέσεις και τιμές·

v)

σε περίπτωση που ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος δεν κατανέμει νέες συναλλαγές σε κάθε πελάτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος συγκεντρώνει τα περιθώρια ασφαλείας εντός μίας ώρας, όταν οι απαιτήσεις περιθωρίου ασφαλείας που υπολογίζονται σύμφωνα με το σημείο iv) είναι υψηλότερες από 110 % των επικαιροποιημένων διαθέσιμων ασφαλειών σύμφωνα με το κεφάλαιο Χ, εκτός εάν το ποσό των ενδοημερησίων περιθωρίων ασφαλείας που πρέπει να καταβάλλονται στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο δεν είναι ουσιώδες, βάσει του προκαθορισμένου ποσού που ορίζεται από τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο και συμφωνείται από την αρμόδια αρχή, και στον βαθμό που οι συναλλαγές που κατανεμήθηκαν προηγουμένως σε πελάτες λαμβάνουν περιθώριο ασφαλείας χωριστά από τις συναλλαγές που δεν κατανέμονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2.   Σε όλες τις περιπτώσεις, για τον καθορισμό των κατάλληλων χρονικών οριζόντων για την περίοδο εκκαθάρισης, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος αξιολογεί και συνοψίζει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

τη μέγιστη χρονική περίοδο που μπορεί να παρέλθει από την τελευταία συγκέντρωση περιθωρίων ασφαλείας έως τη δήλωση αθέτησης υποχρέωσης από τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο ή ενεργοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης αθέτησης υποχρέωσης από τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο·

β)

την εκτιμώμενη περίοδο που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της στρατηγικής για τη διαχείριση αθέτησης υποχρέωσης από εκκαθαριστικό μέλος, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κατηγορίας χρηματοπιστωτικού μέσου, μεταξύ άλλων το επίπεδο ρευστότητάς του και το μέγεθος και η συγκέντρωση θέσεων, και οι αγορές του κεντρικού αντισυμβαλλομένου που θα χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν ή να καλύψουν πλήρως θέση εκκαθαριστικού μέλους·

γ)

όπου ενδείκνυται, η περίοδος που χρειάζεται για να καλυφθεί ο κίνδυνος από αντισυμβαλλόμενο στον οποίον εκτίθεται ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος.».

2)

Στην παράγραφο 4, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

ο εν λόγω χρονικός ορίζοντας είναι τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες ή μία εργάσιμη ημέρα, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ).».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 21 Απριλίου 2016.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)   ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 153/2013 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2012, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα σχετικά με τις απαιτήσεις για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους (ΕΕ L 52 της 23.2.2013, σ. 41).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).


Top