EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016H2115

Σύσταση (ΕΕ) 2016/2115 της Επιτροπής, της 1ης Δεκεμβρίου 2016, σχετικά με την παρακολούθηση της παρουσίας της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης, των προδρόμων αυτής και άλλων κανναβινοειδών στα τρόφιμα (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

C/2016/7693

OJ L 327, 2.12.2016, p. 103–104 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2016/2115/oj

2.12.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 327/103


ΣΫΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2016/2115 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 1ης Δεκεμβρίου 2016

σχετικά με την παρακολούθηση της παρουσίας της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης, των προδρόμων αυτής και άλλων κανναβινοειδών στα τρόφιμα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (CONTAM) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στο γάλα και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (1).

(2)

Η τετραϋδροκανναβινόλη, ή ακριβέστερα η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC), είναι το σπουδαιότερο συστατικό του φυτού της κάνναβης Cannabis sativa. Η EFSA έχει καθορίσει μια δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) ίση με 1 μg Δ9-THC/kg βάρους σώματος.

(3)

Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία της Δ9-THC στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως και τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το ποσοστό μεταφοράς από τις ζωοτροφές στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είναι περιορισμένα. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την παρουσία στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όταν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παράγονται από ζώα τα οποία σιτίζονται με ζωοτροφές που περιέχουν κάνναβη ή πρώτες ύλες ζωοτροφών παραγόμενες από κάνναβη.

(4)

Χρειάζονται επίσης περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα παρουσίας της Δ9-THC σε τρόφιμα παραγόμενα από κάνναβη και σε τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη ή συστατικά παραγόμενα από κάνναβη. Είναι επίσης σκόπιμο, εφόσον είναι εφικτό, να αναλύονται οι μη ψυχοδραστικές πρόδρομες ουσίες Δ-9-τετραϋδροκανναβινολικά οξέα (το 2-COOH-Δ9-THC, που συμβολίζεται Δ9-THCA-A, και το 4-COOH-Δ9-THC, που συμβολίζεται Δ9-THCA-B) και άλλα κανναβινοειδή [όπως η Δ-8-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ8-THC), η κανναβινόλη (CBN), η κανναβιδιόλη (CBD) και η Δ-9-τετραϋδροκανναβιβαρίνη (Δ9-THCV)].

(5)

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να συνιστάται η παρακολούθηση της παρουσίας της Δ9-THC, των προδρόμων αυτής και άλλων κανναβινοειδών στα τρόφιμα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

1)

Τα κράτη μέλη, με την ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, θα πρέπει να παρακολουθούν την παρουσία της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC) στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και την παρουσία της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC), δύο Δ-9-τετραϋδροκανναβινολικών οξέων που αποτελούν μη ψυχοδραστικές πρόδρομες ουσίες της Δ9-THC (του 2-COOH-Δ9-THC, που συμβολίζεται Δ9-THCA-A, και του 4-COOH-Δ9-THC, που συμβολίζεται Δ9-THCA-B) και άλλων κανναβινοειδών [όπως η Δ-8-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ8-THC), η κανναβινόλη (CBN), η κανναβιδιόλη (CBD) και η Δ-9-τετραϋδροκανναβιβαρίνη (Δ9-THCV)] σε τρόφιμα παραγόμενα από κάνναβη και σε τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη ή συστατικά παραγόμενα από κάνναβη.

Για την παρακολούθηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παράγονται από ζώα τα οποία σιτίζονται με ζωοτροφές που περιέχουν κάνναβη ή πρώτες ύλες ζωοτροφών παραγόμενες από κάνναβη.

2)

Για να διασφαλιστεί ότι τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά για την παρτίδα από την οποία λαμβάνονται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες δειγματοληψίας που προβλέπει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής (2).

3)

Η μέθοδος ανάλυσης που πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση είναι κατά προτίμηση ο χρωματογραφικός διαχωρισμός σε συνδυασμό με τη φασματομετρία μάζας (LC-MS ή GC-MS) μετά από ένα κατάλληλο βήμα καθαρισμού [εκχύλιση υγρού–υγρού (LLE) ή στερεάς φάσης (SPE)]. Θα πρέπει να προτιμώνται χρωματογραφικές τεχνικές που επιτρέπουν τον χωριστό προσδιορισμό της Δ9-THC, των προδρόμων της και άλλων κανναβινοειδών σε τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη.

4)

Τα κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα αναλυτικά αποτελέσματα διαβιβάζονται σε τακτική βάση και, το αργότερο, έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2018 στην EFSA, με το μορφότυπο υποβολής στοιχείων της EFSA, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του υλικού καθοδήγησης της EFSA σχετικά με την τυπική περιγραφή δείγματος (Standard Sample Description — SSD) για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (3) και τις πρόσθετες ειδικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της EFSA.

Βρυξέλλες, 1η Δεκεμβρίου 2016.

Για την Επιτροπή

Vytenis ANDRIUKAITIS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  EFSA CONTAM Panel (Επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα), 2015. Scientific Opinion on the risks for human health related to the presence of tetrahydrocannabinol (THC) in milk and other food of animal origin [Επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από την παρουσία τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στο γάλα και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης]. EFSA Journal 2015·13(6):4141, 125 σ. doi: 10.2903/j.efsa.2015.4141

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2006, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μυκοτοξινών στα τρόφιμα (ΕΕ L 70 της 9.3.2006, σ. 12).

(3)  http://www.efsa.europa.eu/en/data/toolbox


Top