EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D2459

Εκτελεστική απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/2459 του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 2015, για την εφαρμογή της απόφασης 2013/798/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

OJ L 339, 24.12.2015, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2015/2459/oj

24.12.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 339/48


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2015/2459 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 23ης Δεκεμβρίου 2015

για την εφαρμογή της απόφασης 2013/798/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 31 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την απόφαση 2013/798/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 2013, για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (1), και ιδίως το άρθρο 2γ,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013 το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2013/798/ΚΕΠΠΑ.

(2)

Στις 20 Οκτωβρίου 2015 η Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία συγκροτήθηκε δυνάμει της απόφασης 2127 (2013) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ («επιτροπή κυρώσεων») επικαιροποίησε τις πληροφορίες ενός προσώπου στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων.

(3)

Στις 17 Δεκεμβρίου 2015 η επιτροπή κυρώσεων πρόσθεσε δύο πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα.

(4)

Το παράρτημα της απόφασης 2013/798/ΚΕΠΠΑ θα πρέπει συνεπώς να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα της απόφασης 2013/798/ΚΕΠΠΑ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 23 Δεκεμβρίου 2015.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. ASSELBORN


(1)  ΕΕ L 352 της 24.12.2013, σ. 51.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 1

I.

Τα ακόλουθα πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο του παραρτήματος της απόφασης 2013/798/ΚΕΠΠΑ:

7.   Haroun GAYE [άλλως: α) Haroun Geye· β) Aroun Gaye· γ) Aroun Geye]

Χαρακτηρισμός: Εισηγητής του πολιτικού συντονισμού του Front Populaire pour la Renaissance de Centrafrique (FRPC)

Ημερομηνία γέννησης: α) 30 Ιαν. 1968· β) 30 Ιαν. 1969

Αριθ. διαβατηρίου: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αριθ. O00065772 (στοιχείο Ο ακολουθούμενο από 3 μηδενικά, λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2019)

Διεύθυνση: Μπανγκουί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ημερομηνία καταχώρισης: 17 Δεκεμβρίου 2015

Πληροφορίες από τη συνοπτική έκθεση των λόγων καταχώρισης στον κατάλογο που παρέσχε η επιτροπή κυρώσεων:

Ο Haroun Gaye καταχωρίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015 δυνάμει των παραγράφων 11 και 12 (β) και (στ) της απόφασης 2196 (2015) ως «εμπλεκόμενος ή παρέχων στήριξη για την τέλεση πράξεων οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια της ΚΑΔ»· «εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό, την καθοδήγηση ή την τέλεση πράξεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κατά περίπτωση, ή που συνιστούν καταστρατήγηση ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένων πράξεων με χρήση σεξουαλικής βίας, στοχοποίησης αμάχων, επιθέσεων για εθνοτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, και απαγωγών και αναγκαστικής εκτόπισης·» και «εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό, την καθοδήγηση, τη χορηγία ή τη διενέργεια επιθέσεων εναντίον αποστολών των ΗΕ ή διεθνών αποστολών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της MINUSCA, των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γαλλικών επιχειρήσεων που τις υποστηρίζουν.».

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

Ο Haroun Gaye συγκαταλέγεται, από τις αρχές του 2014, στους αρχηγούς ένοπλης ομάδας που δρα στη συνοικία ΡΚ5 του Μπανγκουί. Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της συνοικίας PK 5 δηλώνουν ότι ο Gaye και η ένοπλη ομάδα του τροφοδοτούν τη σύγκρουση στο Μπανγκουί, εναντιωνόμενοι στη συμφιλίωση και εμποδίζοντας κινήσεις του πληθυσμού προς και από το τρίτο δημοτικό διαμέρισμα του Μπανγκουί. Στις 11 Μαΐου 2015 ο Gaye και 300 διαδηλωτές έκλεισαν την πρόσβαση προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να παρακωλύσουν την τελευταία ημέρα του Φόρουμ του Μπανγκουί. Σύμφωνα με αναφορές, ο Gaye συνεργάστηκε με δημόσια στελέχη «Aντι-Μπαλακά» για τον συντονισμό της παρακώλυσης.

Στις 26 Ιουνίου 2015 ο Gaye και μερικοί δικοί του παρακώλυσαν το άνοιγμα μιας εκστρατείας εγγραφής ψηφοφόρων στη συνοικία ΡΚ5 του Μπανγκουί, αναγκάζοντας την εκστρατεία εγγραφής να κλείσει.

Η MINUSCA αποπειράθηκε να συλλάβει τον Gaye στις 2 Αυγούστου 2015, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της παραγράφου 32 (στ) (i) της απόφασης 2217 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Gaye, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη σύλληψη, ήταν σε ετοιμότητα μαζί με οπαδούς οπλισμένους με βαρύ οπλισμό. Οι δυνάμεις του Gaye άνοιξαν πυρ εναντίον της Κοινής Δύναμης της MINUSCA. Κατά τη διάρκεια επτάωρης ανταλλαγής πυρών οι άνδρες του Gaye χρησιμοποίησαν πυροβόλα, πυραυλωθούμενες βομβίδες και χειροβομβίδες κατά των δυνάμεων της MINUSCA, σκοτώνοντας έναν κυανόκρανο και τραυματίζοντας οκτώ. Ο Gaye ενεπλάκη στην παρακίνηση βίαιων διαμαρτυριών και συγκρούσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 σε μία, κατά τα φαινόμενα, πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της μεταβατικής κυβέρνησης. Την πραξικοπηματική αυτή απόπειρα καθοδηγούσαν πιθανότατα οπαδοί του τέως προέδρου Bozize στα πλαίσια ευκαιριακής συμμαχίας με τον Gaye και με άλλους ηγέτες του FPRC. Φαίνεται ότι ο Gaye επεδίωκε να δημιουργήσει κύκλο τιμωρητικών επιθέσεων, που θα έβαζαν σε κίνδυνο τις επικείμενες εκλογές. Ο Gaye ήταν υπεύθυνος συντονισμού με περιθωριοποιημένα στοιχεία «Aντι-Μπαλακά».

Στις 1 Οκτωβρίου του 2015 πραγματοποιήθηκε στη συνοικία ΡΚ5 σύσκεψη μεταξύ του Eugène Barret Ngaïkosset, μέλους μιας περιθωριοποιημένης ομάδας «Αντι-Μπαλακά», και του Gaye, με σκοπό τον σχεδιασμό κοινής επίθεσης κατά του Μπανγκουί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Η ομάδα του Gaye εμπόδισε ανθρώπους που βρίσκονταν στη συνοικία ΡΚ5 να την εγκαταλείψουν, για να ενισχυθεί η κοινοτική ταυτότητα του μουσουλμανικού πληθυσμού ούτως ώστε να παροξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων και να αποτραπεί η συμφιλίωση. Στις 26 Οκτωβρίου 2015 ο Gaye και η ομάδα του διέκοψαν σύσκεψη μεταξύ του αρχιεπισκόπου του Μπανγκουί και του ιμάμη του Κεντρικού Τεμένους του Μπανγκουί, απείλησαν δε τους εκπροσώπους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν από το Κεντρικό Τέμενος και να τραπούν σε φυγή από την συνοικία ΡΚ5.

8.   Eugène BARRET NGAÏKOSSET [άλλως: α) Eugene Ngaikosset· β) Eugene Ngaikoisset· γ) Eugene Ngakosset· δ) Eugene Barret Ngaikosse· ε) Eugene Ngaikouesset· ασθενές ψευδώνυμο: στ) «Ο Χασάπης της Πάουα»· ζ) Ngakosset

Καταχώριση: α) πρώην λοχαγός, προεδρική φρουρά της ΚΑΔ· β) πρώην κυβερνήτης, ναυτική δύναμη της ΚΑΔ

Αριθμός εθνικής ταυτότητας: Ένοπλες δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (FACA). Αριθμός στρατιωτικής ταυτότητας: 911-10-77

Διεύθυνση: α) Μπανγκουί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ημερομηνία καταχώρισης: 17 Δεκεμβρίου 2015

Άλλες πληροφορίες: Ο λοχαγός Eugène Barret Ngaïkosset είναι πρώην μέλος της προεδρικής φρουράς του πρώην προέδρου François Bozizé (CFi.001) και συνδέεται με το κίνημα «Aντι-Μπαλακά». Δραπέτευσε από τη φυλακή στις 17 Μαΐου 2015 μετά την έκδοσή του από τη Μπραζαβίλ και δημιούργησε δική του παράταξη «Aντι-Μπαλακά», όπου συμμετέχουν πρώην μαχητές των FACA.

Πληροφορίες από τη συνοπτική έκθεση των λόγων καταχώρισης στον κατάλογο που παρέσχε η επιτροπή κυρώσεων:

Ο Eugène BARRET NGAÏKOSSET καταχωρίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015 δυνάμει των παραγράφων 11 και 12 (β) και (στ) της απόφασης 2196 (2015) ως «εμπλεκόμενος ή παρέχων στήριξη για την τέλεση πράξεων οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια της ΚΑΔ»· «εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό, την καθοδήγηση ή την τέλεση πράξεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κατά περίπτωση, ή που συνιστούν καταστρατήγηση ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένων πράξεων με χρήση σεξουαλικής βίας, στοχοποίησης αμάχων, επιθέσεων για εθνοτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, και απαγωγών και αναγκαστικής εκτόπισης·» και «εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό, την καθοδήγηση, τη χορηγία ή τη διενέργεια επιθέσεων εναντίον αποστολών των ΗΕ ή διεθνών αποστολών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της MINUSCA, των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γαλλικών επιχειρήσεων που τις υποστηρίζουν.».

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

Ο Ngaïkosset είναι ένας από τους κύριους αυτουργούς των βιαιοπραγιών που ξέσπασαν στο Μπανγκουί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. Ο Ngaïkosset και άλλοι «Aντι-Μπαλακά» συνεργάστηκαν με περιθωριοποιημένα μέλη των πρώην Σελεκά, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τη μεταβατική κυβέρνηση της ΚΑΔ. Τη νύχτα της 27ης προς 28η Σεπτεμβρίου του 2015, ο Ngaïkosset και άλλοι έκαναν αποτυχημένη απόπειρα να καταλάβουν εξ εφόδου τον σταθμό της χωροφυλακής «Izamo» για να κλέψουν όπλα και πυρομαχικά. Στις 28 Σεπτεμβρίου η ομάδα περικύκλωσε τα γραφεία της εθνικής ραδιοφωνίας της ΚΑΔ.

Την 1η Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη συνοικία ΡΚ5 σύσκεψη μεταξύ Ngaïkosset και Haroun Gaye, μέλους του Front Populaire pour la Renaissance de Centrafrique (FPRC), με σκοπό τον σχεδιασμό κοινής επίθεσης κατά του Μπανγκουί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου.

Στις 8 Οκτωβρίου 2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΚΑΔ ανακοίνωσε σχέδια διερεύνησης των ρόλων του Ngaïkosset και άλλων ατόμων στις βιαιοπραγίες του Σεπτεμβρίου 2015 στο Μπανγκουί. Ο Ngaïkosset και άλλοι κατονομάστηκαν ως εμπλεκόμενοι σε «ειδεχθή συμπεριφορά συνιστώσα παραβίαση της εσωτερικής ασφαλείας του κράτους, συνωμοσία, υπόθαλψη εμφυλίου, απείθειας προς τις αρχές, μίσους και συνενοχής». Οι δικαστικές αρχές της ΚΑΔ διατάχθηκαν να ξεκινήσουν έρευνες για την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών και των συναυτουργών τους.

Στις 11 Οκτωβρίου 2015 ο Ngaïkosset πιστεύεται ότι ζήτησε από ενόπλους «Αντι-Μπαλακά» υπό τις διαταγές του να προβούν σε απαγωγές με ιδιαίτερο στόχο τους γάλλους υπηκόους, αλλά και πολιτικές επίσης προσωπικότητες της ΚΑΔ και αξιωματούχους των ΗΕ, με σκοπό να εξωθηθεί σε παραίτηση η μεταβατική πρωθυπουργός Catherine Samba-Panza.

II.

Η καταχώριση αριθ. 6 στο παράρτημα της απόφασης 2013/798/ΚΕΠΠΑ αντικαθίσταται από την ακόλουθη καταχώριση:

6.   Oumar YOUNOUS ABDOULAY [άλλως: α) Oumar Younous· β) Omar Younous· γ) Oumar Sodiam· δ) Oumar Younous M'Betibangui]

Χαρακτηρισμός: πρώην στρατηγός των Σελεκά

Ημερομηνία γέννησης: 2 Απριλίου 1970

Ιθαγένεια: Σουδάν, διπλωματικό διαβατήριο ΚΑΔ αριθ. D00000898, εκδοθέν στις 11 Απριλίου 2013 (ισχύει έως τις 10 Απριλίου 2018)

Διεύθυνση: α) Bria, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (τηλ. +236 75507560)· β) Birao, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία· γ) Tullus, νότιο Νταρφούρ, Σουδάν (προηγούμενη διαμονή)

Άλλες πληροφορίες: Είναι λαθρέμπορος διαμαντιών, κατέχει βαθμό αντιστρατήγου των Σελεκά και είναι πρόσωπο στενής εμπιστοσύνης του πρώην μεταβατικού προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Michel Djotodia. Σωματικά χαρακτηριστικά: χρώμα μαλλιών: μαύρο, ύψος: 180 cm· ανήκει στην εθνοτική ομάδα των Φουλάνι. Φωτογραφία διαθέσιμη για καταχώριση στην Ειδική Αγγελία ΙΝΤΕΡΠΟΛ — Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ημερομηνία χαρακτηρισμού από τον ΟΗΕ: 20 Αυγούστου 2015 (τροποποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2015)

Πληροφορίες από τη συνοπτική έκθεση των λόγων καταχώρισης στον κατάλογο που παρέσχε η επιτροπή κυρώσεων:

Ο Oumar Younous καταχωρίσθηκε στις 20 Αυγούστου 2015 δυνάμει των παραγράφων 11 και 12 στοιχείο δ) της απόφασης 2196 (2015) ως «παρέχων στήριξη για την τέλεση πράξεων οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια της ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένων πράξεων οι οποίες απειλούν ή παραβιάζουν μεταβατικές συμφωνίες, ή που απειλούν ή εμποδίζουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, μη εξαιρουμένης της μετάβασης προς ελεύθερες και αδιάβλητες δημοκρατικές εκλογές, ή που υποδαυλίζουν τη βία» και ως «παρέχων στήριξη προς ένοπλες ομάδες ή εγκληματικά δίκτυα μέσω της παράνομης εκμετάλλευσης ή εμπορίας φυσικών πόρων, μεταξύ άλλων διαμαντιών, χρυσού, αγρίων ζώων και προϊόντων αγρίων ζώων στην ΚΑΔ».

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

Ο Oumar Younous, ως στρατηγός των πρώην Σελεκά και λαθρέμπορος διαμαντιών, παρέσχε στήριξη σε ένοπλη ομάδα μέσω της παράνομης εκμετάλλευσης και εμπορίας φυσικών πόρων, μεταξύ άλλων διαμαντιών, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Oumar Younous, πρώην οδηγός του οίκου αγοράς διαμαντιών SODIAM, προσχώρησε στην ομάδα ανταρτών Mouvement des Libérateurs Centrafricains pour la Justice (MLCJ). Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Oumar Younous ταυτοποιήθηκε ως αντιστράτηγος των Σελεκά και πρόσωπο στενής εμπιστοσύνης του μεταβατικού προέδρου Michel Djotodia.

Ο Younous ασχολείται με το εμπόριο διαμαντιών από την Bria και τη Sam Ouandja προς το Σουδάν. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο Oumar Younous ασχολείται στο να συγκεντρώνει δέματα διαμαντιών κρυμμένα στην Bria και να τα μεταφέρει στο Σουδάν προς πώληση.


Top