EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0570

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 570/2014 της Επιτροπής, της 26ης Μαΐου 2014 , σχετικά με την περάτωση της μερικής επανέναρξης της έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ορισμένων λιπαρών αλκοολών και των μειγμάτων τους καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας

OJ L 157, 27.5.2014, p. 85–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 12/11/2016

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/570/oj

27.5.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 157/85


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 570/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 26ης Μαΐου 2014

σχετικά με την περάτωση της μερικής επανέναρξης της έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ορισμένων λιπαρών αλκοολών και των μειγμάτων τους καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A.   ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ

(1)

Το Συμβούλιο, με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1138/2011 (2) επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων λιπαρών αλκοολών και των μειγμάτων τους («FOH») καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας («οριστικός κανονισμός»). Του οριστικού κανονισμού προηγήθηκε ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 446/2011 της Επιτροπής (3) για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές FOH καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας («προσωρινός κανονισμός»). Τα πορίσματα που οδήγησαν στην επιβολή των οριστικών δασμών αντιντάμπινγκ θα αναφέρονται ως «τα πορίσματα της αρχικής έρευνας».

(2)

Στις 21 Ιανουαρίου 2012 η εταιρεία PT Ecogreen Oleochemicals, ένας ινδονήσιος παραγωγός-εξαγωγέας FOH, η εταιρεία Ecogreen Oleochemicals (Σιγκαπούρη) Pte. Ltd και η εταιρεία Ecogreen Oleochemicals GmbH (εφεξής αναφερόμενες από κοινού ως «Ecogreen») υπέβαλαν αίτηση (υπόθεση T-28/12) ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου για την ακύρωση του οριστικού δασμού όσον αφορά τον δασμό αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε στην Ecogreen. Η Ecogreen αμφισβήτησε την προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 10 στοιχείο θ) του βασικού κανονισμού στην τιμή εξαγωγής της για τον σκοπό σύγκρισης της εν λόγω τιμής εξαγωγής με την κανονική αξία της εταιρείας.

(3)

Στην υπόθεση T-249/06 [Interpipe Nikopolsky Seamless Tubes Plant Niko Tube ZAT (Interpipe Niko Tube ZAT) και Interpipe Nizhnedneprovsky Tube Rolling Plant VAT (Interpipe NTRP VAT) κατά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης], το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε το άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 954/2006 όσον αφορά την Interpipe NTRP VAT μεταξύ άλλων για λόγους πρόδηλης πλάνης εκτιμήσεως κατά την προσαρμογή βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 10 στοιχείο θ) και, για άλλους λόγους, όσον αφορά την εταιρεία Interpipe Niko Tube ZAT. Στις 16 Φεβρουαρίου 2012, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλαν το Συμβούλιο και η Επιτροπή (συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-191/09 P και C 200/09 P).

(4)

Δεδομένου ότι οι πραγματικές περιστάσεις για την Ecogreen ήταν παρόμοιες με εκείνες για την Interpipe NTRP VAT, από την άποψη ότι η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο θ) του βασικού κανονισμού, κρίθηκε σκόπιμο να υπολογισθεί εκ νέου το περιθώριο ντάμπινγκ της Ecogreen χωρίς να γίνει προσαρμογή σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο θ).

(5)

Ως εκ τούτου, στις 21 Δεκεμβρίου 2012, δημοσιεύθηκε ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1241/2012 του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2012, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1138/2011 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ορισμένων λιπαρών αλκοολών και των μειγμάτων τους καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας (4), με αναδρομική εφαρμογή από τις 12 Νοεμβρίου 2011 («τροποποιητικός κανονισμός»).

(6)

Το περιθώριο ντάμπινγκ για την Ecogreen που ορίσθηκε με αυτόν τον κανονισμό ήταν αμελητέο σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού. Ως εκ τούτου, η έρευνα όσον αφορά την Ecogreen περατώθηκε χωρίς την επιβολή μέτρων. Στη συνέχεια, το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε, στις 9 Απριλίου 2013, ότι δεν υπήρχε ανάγκη να εκδικασθεί η προσφυγή που ασκήθηκε στην υπόθεση T-28/12.

(7)

Αν και όλοι οι άλλοι παραγωγοί-εξαγωγείς στην Ινδία, την Ινδονησία και την Μαλαισία εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ, τα πορίσματα της αρχικής έρευνας, ιδίως όσον αφορά τις ζημιογόνες επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν υπό το πρίσμα των αναθεωρημένων πορισμάτων για το ντάμπινγκ που περιέχονται στον τροποποιημένο κανονισμό.

B.   ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

1.   Πλαίσιο της επανεκτίμησης

(8)

Στις 28 Φεβρουαρίου 2013 (5) δημοσιεύθηκε ανακοίνωση όσον αφορά τη μερική επανέναρξη της έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ορισμένων λιπαρών αλκοολών και των μειγμάτων τους («επανέναρξη») καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας («οικείες χώρες»). Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η επανέναρξη περιορίστηκε στο πεδίο εφαρμογής της εξέτασης των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν τα νεοσυσταθέντα περιθώρια ντάμπινγκ στα πορίσματα που αφορούν κυρίως τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα («νέα έρευνα»).

(9)

Η Επιτροπή ενημέρωσε επισήμως σχετικά με τη μερική επανέναρξη της έρευνας τους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς και τους χρήστες που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, καθώς και τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν να γίνουν δεκτά σε ακρόαση εντός της προθεσμίας που καθορίστηκε στην ανακοίνωση.

(10)

Αρκετά μέρη υποστήριξαν ότι δεν ήταν σαφές σε ποια νομική βάση η Επιτροπή άνοιξε ξανά την αρχική έρευνα και ποια στοιχεία αναμένεται να συλλέξει η Επιτροπή για να διαπιστώσει τα πραγματικά περιστατικά και να καταλήξει σε συμπεράσματα στο πλαίσιο της τρέχουσας νέας έρευνας.

(11)

Τα μέρη ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν ήταν σαφές ποιο είδος έρευνας κινήθηκε και ποια θα μπορούσε να είναι η τελική έκβαση στο πλαίσιο του επιπέδου των οριστικών μέτρων, ποιο χρονικό διάστημα αναμένεται να καλυφθεί και ποιες πτυχές της αρχικής έρευνας θα επανεκτιμηθούν.

(12)

Υπενθυμίζεται ότι η επανέναρξη είναι η αναγκαία συνέπεια της έκδοσης του τροποποιητικού κανονισμού, που ήταν το αποτέλεσμα των συμπερασμάτων του Γενικού Δικαστηρίου στην υπόθεση T-249/06 Interpipe Nikopolsky Seamless Tubes Plant Niko Tube ZAT (Interpipe Niko Tube ZAT) και Interpipe Nizhnedneprovsky Tube Rolling Plant VAT (Interpipe NTRP VAT) κατά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(13)

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική έρευνα, η λεγόμενη περίοδος της έρευνας («ΠΕ») κάλυψε την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2009 έως 30 Ιουνίου 2010. Η εκτίμηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως το τέλος της ΠΕ και αναφερόταν ως η «εξεταζόμενη περίοδος».

(14)

Η τρέχουσα νέα έρευνα δίνει έμφαση στην ίδια ΠΕ και την ίδια εξεταζόμενη περίοδο. Τα πορίσματα για τις περιόδους αυτές κατά την αρχική έρευνα όσον αφορά τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια επανεκτιμούνται υπό το φως των νέων περιθωρίων ντάμπινγκ για τους ινδονήσιους εξαγωγείς που ορίζονται στον τροποποιημένο κανονισμό.

(15)

Ειδικότερα, και όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση επανέναρξης, στόχος της παρούσας νέας έρευνας είναι να κριθεί κατά πόσον τα ελάχιστα περιθώρια ντάμπινγκ που καθορίστηκαν για έναν παραγωγό εξαγωγέα στην Ινδονησία και η μεταβολή στο επίπεδο των περιθωρίων ντάμπινγκ για τις υπόλοιπες εταιρείες της Ινδονησίας που θεσπίστηκαν με τον τροποποιητικό κανονισμό ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στα πορίσματα της αρχικής έρευνας όσον αφορά τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια.

(16)

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας παρατίθενται παρακάτω. Όπως συνέβη και κατά την αρχική έρευνα, ορισμένα στοιχεία και πληροφορίες παρέχονται υπό μορφή δεικτών ώστε να εξασφαλίζεται ιδίως ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των στοιχείων που υποβλήθηκαν αρχικά.

2.   Υπό εξέταση προϊόν και ομοειδές προϊόν

(17)

Υπενθυμίζεται ότι το υπό εξέταση προϊόν, όπως ορίζεται στην αρχική έρευνα, είναι οι κορεσμένες λιπαρές αλκοόλες με μήκος της αλυσίδας άνθρακα C8, C10, C12, C14, C16 ή C18 (μη περιλαμβανομένων των διακλαδούμενων ισομερών) περιλαμβανομένων των ενιαίων κορεσμένων λιπαρών αλκοολών (οι οποίες αναφέρονται και ως «ενιαίου μήκους») και μείγματα που περιέχουν κυρίως έναν συνδυασμό μηκών αλυσίδας άνθρακα C6-C8, C6-C10, C8-C10, C10-C12 (που ταξινομούνται κοινώς ως C8-C10), μείγματα που περιέχουν κυρίως έναν συνδυασμό μηκών αλυσίδας άνθρακα C12-C14, C12-C16, C12-C18, C14-C16 (που ταξινομούνται κοινώς ως C12-C14) και μείγματα που περιέχουν κυρίως έναν συνδυασμό μηκών αλυσίδας άνθρακα C16-C18 καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας, που εμπίπτει στους κωδικούς ΣΟ ex 2905 16 85, 2905 17 00, ex 2905 19 00 και ex 3823 70 00 («λιπαρή αλκοόλη»).

(18)

Τα συμπεράσματα του τροποποιητικού κανονισμού δεν επηρεάζουν τα πορίσματα της αρχικής έρευνας όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν και το ομοειδές προϊόν.

3.   Ντάμπινγκ

(19)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 7 του τροποποιητικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ για όλες τις εταιρείες στην Ινδονησία, εκτός από τον άλλο παραγωγό-εξαγωγέα με ατομικό περιθώριο που βασίστηκε σε εκείνο του συνεργαζόμενου ινδονήσιου παραγωγού εξαγωγέα με το ύψιστο περιθώριο ντάμπινγκ, θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να ληφθεί υπόψη το περιθώριο ντάμπινγκ της Ecogreen που υπολογίστηκε εκ νέου.

(20)

Τα περιθώρια ντάμπινγκ που έχουν καθοριστεί στην αιτιολογική σκέψη 23 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό για τους ινδούς παραγωγούς-εξαγωγείς και εκείνα που έχουν καθοριστεί στην αιτιολογική σκέψη 55 για τους παραγωγούς-εξαγωγείς της Μαλαισίας δεν επηρεάστηκαν από τον τροποποιητικό κανονισμό.

(21)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 6 του τροποποιητικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ καθορίστηκε για την Ecogreen σε λιγότερο από 2 % και, ως εκ τούτου, είναι κάτω από το ελάχιστο κατώτατο όριο που προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού. Οι εισαγωγές στην Ένωση του εν λόγω παραγωγού-εξαγωγέα θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρούνται ως εισαγωγές χωρίς ντάμπινγκ στο πλαίσιο της νέας έρευνας.

(22)

Ο όγκος, η τιμή και το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ που πραγματοποίησε ο εν λόγω ινδονήσιος εξαγωγέας εξελίχθηκαν όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 16 ανωτέρω, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι υπό τη μορφή δεικτών.

Εισαγωγές

2007

2008

2009

ΠΕ

Τόνοι

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

110

107

115

Ετήσιο Δ %

 

9,6

– 2,3

7,5

Μερίδιο αγοράς

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

107

110

113

Ετήσιο Δ %

 

6,8

2,9

2,8

Μέση τιμή σε EUR/τόνο

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

110

91

91

Ετήσιο Δ %

 

9,9

– 17,0

0,2

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(23)

Αναφορικά με τον πίνακα που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 70 του προσωρινού κανονισμού που επιβεβαιώνεται από την αιτιολογική σκέψη 64 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό και τον παραπάνω πίνακα, από την έρευνα προέκυψε ότι οι εισαγωγές χωρίς ντάμπινγκ αντιπροσώπευαν ένα μικρό μέρος των συνολικών εισαγωγών από τις οικείες χώρες και ότι αυξήθηκαν αναλογικά λιγότερο από τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Πράγματι, οι εισαγωγές χωρίς ντάμπινγκ αντιπροσώπευαν περίπου το 15 % — 18 % του συνολικού όγκου των εισαγωγών από τις οικείες χώρες το 2007 και μόνο περίπου 10 % — 13 % κατά την ΠΕ.

(24)

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι μέσες τιμές των εισαγωγών χωρίς ντάμπινγκ από την Ecogreen μειώθηκαν κατά 9 % κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, αλλά παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2009 και της ΠΕ.

4.   Ζημία

4.1.   Παραγωγή και κλάδος της Ένωσης

(25)

Επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα των αιτιολογικών σκέψεων 57 έως 61 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό σχετικά με την παραγωγή και τον κλάδο της Ένωσης και δεν επηρεάζονται από τη νέα έρευνα.

4.2.   Κατανάλωση της Ένωσης

(26)

Τα συμπεράσματα των αιτιολογικών σκέψεων 64 έως 66 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό που επιβεβαιώθηκαν με την αιτιολογική σκέψη 62 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό δεν θίγονται. Επιβεβαιώνεται ότι, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η κατανάλωση λιπαρής αλκοόλης στην Ένωση ήταν σχετικά σταθερή και αυξήθηκε μόνο ελαφρώς κατά 2 % κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 64 του προσωρινού κανονισμού, οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ήταν σε μορφή δεικτών για να διατηρηθεί ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των στοιχείων.

Κατανάλωση

2007

2008

2009

ΠΕ

Δείκτης: 2007 = 100

100

102

97

102

Ετήσιο Δ %

 

2,2

– 4,8

4,6

4.3.   Εισαγωγές στην Ένωση από τις οικείες χώρες και πωλήσεις σε χαμηλότερες τιμές

4.3.1.   Σωρευτική εκτίμηση των συνεπειών των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ

(27)

Όπως συνέβη και στην αρχική έρευνα, εξετάστηκε κατά πόσον μια σωρευτική εκτίμηση των συνεπειών των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ για τις τρεις ενδιαφερόμενες χώρες ήταν ακόμα δικαιολογημένη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού λόγω των αναθεωρημένων περιθωρίων ντάμπινγκ για τους ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς που αναφέρονται στις αιτιολογικές σκέψεις 19 και 21 ανωτέρω.

(28)

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού, όταν διεξάγονται ταυτόχρονα έρευνες αντιντάμπινγκ σε σχέση με τις εισαγωγές ενός προϊόντος από περισσότερες της μιας χώρες, τα αποτελέσματα των εισαγωγών αυτών εκτιμούνται σωρευτικά μόνον εφόσον διαπιστώνεται ότι: α) το περιθώριο ντάμπινγκ που προκύπτει για τις εισαγωγές από κάθε χώρα ξεχωριστά υπερβαίνει το ελάχιστο όριο που ορίζει το άρθρο 9 παράγραφος 3 και ο όγκος των εισαγωγών από κάθε χώρα ξεχωριστά δεν είναι αμελητέος, καθώς και ότι β) μια σωρευτική εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εισαγωγών είναι σκόπιμη, αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων και οι συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων και του ομοειδούς ενωσιακού προϊόντος.

(29)

Τα συμπεράσματα σχετικά με τον όγκο και τις τιμές των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ για καθεμία από τις ενδιαφερόμενες χώρες είχαν αξιολογηθεί εκ νέου για την εξεταζόμενη περίοδο. Οι πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των εισαγωγών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των μέσων τιμών που αναφέρεται στον πίνακα στην αιτιολογική σκέψη 63 στοιχείο β) του οριστικού κανονισμού παραμένουν αμετάβλητες όσον αφορά τη Μαλαισία και την Ινδία. Τα στοιχεία που αφορούν την Ινδονησία αναθεωρήθηκαν ώστε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 21, ένας παραγωγός-εξαγωγέας δεν θεωρήθηκε πλέον ότι ασκούσε πρακτική ντάμπινγκ για τα προϊόντα του στην αγορά της Ένωσης. Οι εισαγωγές ντάμπινγκ που καθορίστηκαν πρόσφατα εξελίχθηκαν όπως φαίνεται παρακάτω. Με αναφορά στην αιτιολογική σκέψη 16 ανωτέρω, τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο των εισαγωγών είναι σε μορφή δεικτών για κάθε μία από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Όγκος των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ

2007

2008

2009

ΠΕ

Μαλαισία

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

161

141

137

Ετήσιο Δ %

 

61,4

– 12,5

– 2,9

Ινδία

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

118

104

143

Ετήσιο Δ %

 

18,2

– 11,8

37,5

Ινδονησία

 

 

 

 

Δείκτης: 2008 = 100

 

100

142

168

Ετήσιο Δ %

 

 

42,1

17,9

(30)

Η έρευνα έδειξε ότι ο όγκος των εισαγωγών ντάμπινγκ για καθεμία από τις οικείες χώρες δεν ήταν αμελητέος κατά την περίοδο έρευνας και ότι η παρουσία των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης παρέμεινε σημαντική την εξεταζόμενη περίοδο και ιδίως κατά την ΠΕ. Το γεγονός ότι ένας από τους ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον τροποποιητικό κανονισμό, ότι δεν ασκούσε πρακτική ντάμπινγκ δεν μεταβάλλει αυτό το συμπέρασμα.

(31)

Τα συμπεράσματα σχετικά με τις τιμές των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ για καθεμία από τις οικείες χώρες αξιολογήθηκαν επίσης εκ νέου για την εξεταζόμενη περίοδο και παρουσιάζονται στον πίνακα κατωτέρω. Οι τιμές που αναφέρονται στον πίνακα στην αιτιολογική σκέψη 63 στοιχείο β) του οριστικού κανονισμού παραμένουν αμετάβλητες όσον αφορά τη Μαλαισία και την Ινδία. Τα στοιχεία που αφορούν την Ινδονησία αναθεωρήθηκαν ώστε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 21, ένας παραγωγός-εξαγωγέας δεν θεωρήθηκε πλέον ότι ασκούσε πρακτική ντάμπινγκ για τα προϊόντα του στην αγορά της Ένωσης. Αναφορικά με την αιτιολογική σκέψη 16 παραπάνω, οι πληροφορίες σχετικά με την τιμή του ινδού εξαγωγέα που διαπιστώθηκε ότι εφάρμοζε πρακτικές ντάμπινγκ παρέχονται υπό μορφή δεικτών.

Εισαγωγές με βάση την Eurostat (προσαρμόστηκαν για να καλύψουν το υπό εξέταση προϊόν και τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ)

2007

2008

2009

ΠΕ

Μέση τιμή σε EUR/τόνο Μαλαισία

911

944

799

857

Δείκτης: 2007 = 100

100

104

88

94

Ετήσιο Δ %

 

3,6

– 15,4

7,3

Μέση τιμή σε EUR/τόνο Ινδία

997

1 141

897

915

Δείκτης: 2007 = 100

100

114

90

92

Ετήσιο Δ %

 

14,4

– 21,4

2,1

Μέση τιμή σε EUR/τόνο Ινδονησία

 

 

 

 

Δείκτης: 2008 = 100

 

100

70

72

Ετήσιο Δ %

 

 

– 30,0

2,6

Πηγή: Eurostat και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(32)

Η έρευνα έδειξε ότι, με εξαίρεση το 2007, όταν δεν υπήρχαν εισαγωγές από την Ινδονησία, η τιμολόγηση των ινδονήσιων παραγωγών-εξαγωγέων παρέμεινε σχεδόν η ίδια με την αρχική έρευνα. Κατά συνέπεια, μπορεί να επιβεβαιωθεί η διαπίστωση που περιέχεται στην αιτιολογική σκέψη 63 στοιχείο β) του κανονισμού για τον οριστικό δασμό σύμφωνα με την οποία η τιμολόγηση και η πρακτική τιμολόγησης των οικείων χωρών ήταν παρόμοιες σε μεγάλο βαθμό, ιδίως κατά την ΠΕ. Το γεγονός ότι ένας από τους ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον τροποποιητικό κανονισμό, ότι δεν ασκούσε πρακτική ντάμπινγκ δεν μεταβάλλει αυτό το συμπέρασμα.

(33)

Επιπλέον, τα συμπεράσματα που παρατίθενται στην αιτιολογική σκέψη 127 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό και επιβεβαιώνονται στην αιτιολογική σκέψη 122 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό και ιδίως το γεγονός ότι τα επίπεδα εξάλειψης της ζημίας που ορίστηκαν για τις οικείες χώρες ήταν πολύ πάνω από το ελάχιστο κατώφλι του 2 % εξακολουθούν επίσης να ισχύουν. Επιπροσθέτως, οι δίοδοι πωλήσεων και οι τάσεις τιμών για καθεμία από τις οικείες χώρες αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε ότι είναι παρόμοιες, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οι τιμές εισαγωγής από τις οικείες χώρες ακολούθησαν μια πτωτική τάση μετά την κορύφωσή τους το 2008 και σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τις μέσες τιμές του κλάδου της Ένωσης όπως έδειξε η έρευνα.

(34)

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών με ντάμπινγκ από κάθε χώρα αυξήθηκε συνολικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Με αναφορά στην αιτιολογική σκέψη 16 ανωτέρω, οι πληροφορίες παρέχονται με τη μορφή δεικτών.

Μερίδιο αγοράς των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ

2007

2008

2009

ΠΕ

Μαλαισία

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

157

145

135

Ετήσιο Δ %

 

57

– 8

– 7

Ινδία

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

115

107

141

Ετήσιο Δ %

 

15

– 7

31

Ινδονησία

 

 

 

 

Δείκτης: 2008 = 100

 

100

142

168

Ετήσιο Δ %

 

 

50

13

(35)

Βάσει των παραπάνω πραγματικών περιστατικών και εκτιμήσεων, η νέα έρευνα δείχνει ότι τα πορίσματα της αρχικής έρευνας όσον αφορά τη σώρευση παραμένουν αμετάβλητα. Κατά συνέπεια, κρίνεται ότι οι όροι που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού, σχετικά με τη σωρευτική αξιολόγηση των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες εξακολουθούν να πληρούνται. Η επίπτωση των εισαγωγών με ντάμπινγκ καταγωγής των οικείων χωρών μπορεί, ως εκ τούτου, να εκτιμηθεί από κοινού για τον σκοπό της νέας έρευνας για τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια.

4.3.2.   Όγκος, τιμή και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ

(36)

Προκειμένου να καθοριστεί το σωρευτικό επίπεδο των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ο τροποποιητικός κανονισμός επέτρεψε να επιβεβαιωθούν τα θετικά πορίσματα περί πρακτικής ντάμπινγκ για όλους τους παραγωγούς-εξαγωγείς της Ινδονησίας με εξαίρεση την Ecogreen. Οι εξαγωγές τους θεωρήθηκε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και, ως εκ τούτου, εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ.

(37)

Ομοίως, η νέα έρευνα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα περιθώρια ντάμπινγκ που καθορίστηκαν κατά την αρχική έρευνα για όλους τους παραγωγούς-εξαγωγείς στην Ινδία και τη Μαλαισία παραμένουν αμετάβλητα και ότι οι εισαγωγές τους θεωρούνται ότι αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ.

(38)

Ο όγκος των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες έχει προσαρμοστεί αφαιρώντας τον όγκο των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από έναν ινδονήσιο παραγωγό-εξαγωγέα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 29 παραπάνω.

(39)

Με βάση τα παραπάνω, τα στοιχεία που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 70 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό και επιβεβαιώνονται από την αιτιολογική σκέψη 64 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό και τα συμπεράσματα που περιέχονται στις αιτιολογικές σκέψεις 71 έως 73 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό σχετικά με την αξιολόγηση των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ κατά την εξεταζόμενη περίοδο, όπως επιβεβαιώνονται από την αιτιολογική σκέψη 65 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό, αναθεωρούνται όπως επισημαίνεται κατωτέρω. Με αναφορά στην αιτιολογική σκέψη 16 παραπάνω, οι πληροφορίες σχετικά με τους συνολικούς όγκους των εισαγωγών και το μερίδιο της αγοράς των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ είναι σε μορφή δεικτών.

Εισαγωγές από τις οικείες χώρες

2007

2008

2009

ΠΕ

Τόνοι

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

167

155

165

Ετήσιο Δ %

 

67,0

– 7,3

6,5

Μερίδιο αγοράς

 

 

 

 

Δείκτης: 2007 = 100

100

163

159

162

Ετήσιο Δ %

 

62,7

– 2,3

1,8

Μέση τιμή σε ευρώ/τόνο των εισαγωγών με ντάμπινγκ

931

1 007

827

878

Δείκτης: 2007 = 100

100

108

89

94

Ετήσιο Δ %

 

8,2

– 17,9

6,1

Πηγή: Eurostat και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(40)

Ο όγκος των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες και ορίστηκε στην τρέχουσα νέα έρευνα αυξήθηκε σημαντικά κατά 65 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μεταξύ 2007 και 2008 όταν οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 67 %. Στη συνέχεια οι εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρά το 2009 για να αυξηθούν και πάλι στο επίπεδο του 2008 κατά την ΠΕ.

(41)

Οι αναθεωρημένες μέσες τιμές εισαγωγών από τις οικείες χώρες παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αντικατοπτρίζοντας συνολική μείωση 6 %. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του 2008 και της ΠΕ ο ρυθμός μείωσης ήταν 14 %. Καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, οι μέσες τιμές εισαγωγής από τις ενδιαφερόμενες χώρες ήταν μονίμως χαμηλότερες από τις τιμές που καθορίζονταν στον υπόλοιπο κόσμο και από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών ντάμπινγκ.

(42)

Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών με ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες αυξήθηκε σημαντικά κατά 62 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2007 και 2008. Κατά την οικονομική κρίση σημειώθηκε ελαφρά κάμψη των εισαγωγών, η οποία μείωσε ελαφρώς το μερίδιο αγοράς των ενδιαφερομένων χωρών κατά 4 % μεταξύ 2008 και 2009, αλλά στη συνέχεια και έως τη λήξη της εξεταζόμενης περιόδου ανέκτησαν το μερίδιο αγοράς.

(43)

Η εξαίρεση των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Ecogreen, συνεπώς, δεν μεταβάλλει κατ' οιονδήποτε τρόπο τα πορίσματα της αρχικής έρευνας σχετικά με τον όγκο, την τιμή και το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, τα οποία επιβεβαιώνονται.

4.3.3.   Τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές

(44)

Υπενθυμίζεται ότι οι διακυμάνσεις σχετικά με τις πωλήσεις σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές που διαπιστώθηκαν κατά την αρχική έρευνα εξηγούνται στις αιτιολογικές σκέψεις 74 και 75 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό και επιβεβαιώνονται στην αιτιολογική σκέψη 67 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό. Οι επιμέρους υπολογισμοί για καθέναν από τους οικείους εξαγωγείς δεν επηρεάστηκαν από τον τροποποιητικό κανονισμό. Επομένως, επιβεβαιώνονται αυτά τα συμπεράσματα.

(45)

Το μέσο περιθώριο πώλησης σε τιμές χαμηλότερες των ενωσιακών που διαπιστώθηκε για τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και αξιολογήθηκαν σωρευτικά για τρεις χώρες από κοινού μετά την εξαίρεση των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ είναι 2 %. Αυτά τα φαινομενικά χαμηλά επίπεδα πωλήσεων σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές πρέπει να εξεταστούν με βάση το γεγονός ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υποχρεώθηκε ο ίδιος να μειώσει τις τιμές του λόγω της παρουσίας των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές στην αγορά της ΕΕ. Οι τιμές αυτές, ωστόσο, δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ιδίως κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Το μέσο περιθώριο πώλησης σε τιμές χαμηλότερες των ενωσιακών για εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και εκτιμήθηκαν σωρευτικά, με εξαίρεση την Ecogreen, ήταν 22 %.

(46)

Απαντώντας στην κοινοποίηση των πορισμάτων της Επιτροπής, ένας εισαγωγέας λιπαρών αλκοολών καταγωγής Ινδονησίας υποστήριξε οι μέσες τιμές των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ θα ήταν χαμηλότερες από τη μέση τιμή των εισαγωγών που παράγονται από τον ινδονήσιο παραγωγό-εξαγωγέα για τον οποίον εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν επηρεάζει τη διαπίστωση της πώλησης σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές για τις εισαγωγές με ντάμπινγκ που εκτιμούνται σωρευτικά.

4.4.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(47)

Τα πορίσματα που περιέχονται στις αιτιολογικές σκέψεις 76 έως 91 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό και επιβεβαιώνονται στις αιτιολογικές σκέψεις 71 έως 84 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό σχετικά με την οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δεν επηρεάζονται από τον τροποποιητικό κανονισμό και μπορούν συνεπώς να επιβεβαιωθούν.

(48)

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έρευνα κατέδειξε ότι οι περισσότεροι δείκτες ζημίας που αφορούν τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, όπως ο όγκος παραγωγής (– 17 %), η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας (– 15 %), ο όγκος των πωλήσεων (– 18 %), το μερίδιο της αγοράς (– 12 %) και η απασχόληση (– 13 %), επιδεινώθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ειδικότερα, οι δείκτες ζημίας που σχετίζονται με την οικονομική απόδοση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως οι ταμειακές ροές και η αποδοτικότητα, επηρεάστηκαν σοβαρά. Αυτό σημαίνει ότι υπονομεύθηκε επίσης η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ιδίως κατά την ΠΕ.

(49)

Δεδομένων των ανωτέρω, επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υπέστη σοβαρή ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

5.   Αιτιώδης συνάφεια

(50)

Μετά την επιβεβαίωση της σοβαρής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, έχει αξιολογηθεί εκ νέου κατά πόσον εξακολουθεί να υφίσταται η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της εν λόγω ζημίας από τα αναθεωρημένα συμπεράσματα περί ντάμπινγκ, όπως καθορίστηκε στον τροποποιητικό κανονισμό, και των αναθεωρημένων εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

5.1.   Συνέπειες των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ

(51)

Όπως φαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 26 παραπάνω, η κατανάλωση στην Ένωση ήταν σχετικά σταθερή και αυξήθηκε μόνο κατά 2 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(52)

Ο πίνακας στην αιτιολογική σκέψη 39 ανωτέρω, που αποκλείει τις εισαγωγές που πραγματοποίησε ο ινδονήσιος εξαγωγέας, ο οποίος, σύμφωνα με τον τροποποιητικό κανονισμό δεν ασκούσε πρακτική ντάμπινγκ για τα προϊόντα του στην αγορά της Ένωσης, δείχνει ότι ο αναθεωρημένος όγκος των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις τρεις οικείες χώρες παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και αυξήθηκε σημαντικά κατά 60 000 τόνους σε απόλυτες τιμές και σε ποσοστό πάνω από 60 % σε σχετικούς όρους κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ομοίως, το μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ αυξήθηκε σημαντικά πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

(53)

Οι τάσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνες που διαπιστώθηκαν κατά την αρχική έρευνα και ιδίως στις αιτιολογικές σκέψεις 86 έως 94 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό. Η αύξηση του μεριδίου αγοράς, που ορίστηκε στο 57 % στην αρχική έρευνα, είναι τώρα για την εξεταζόμενη περίοδο περισσότερο από 60 %, με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

(54)

Πράγματι, η νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες άσκησαν πίεση στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, ιδίως από το 2008 και μετά, όταν οι εισαγωγές αυτές αυξήθηκαν κατά 67 %. Κατά το έτος αυτό, οι τιμές των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 39, ήταν πολύ χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια σε όγκο πωλήσεων (– 15,4 %) και μερίδιο αγοράς για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανακτήσουν κατά το υπόλοιπο της εξεταζόμενης περιόδου. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες παρουσίασαν αύξηση του μεριδίου της αγοράς τους κατά περισσότερο από 9 εκατοστιαίες μονάδες.

(55)

Καταδείχθηκε στην αιτιολογική σκέψη 72 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στην πίεση αυτή, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης αναγκάστηκε να μειώσει σημαντικά τις τιμές πώλησης κατά 16,9 % το 2009 και συνέχισε την περαιτέρω μείωσή τους κατά 5,3 % κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Ακόμη και αν η πρακτική αυτή των τιμών επέτρεψε στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να περιορίσει την απώλεια μεριδίου αγοράς, το γεγονός αυτό οδήγησε σε σημαντικές ζημίες που συσσωρεύτηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο, όπως φαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 86 του κανονισμού για τον προσωρινό δασμό και επιβεβαιώνεται στην αιτιολογική σκέψη 78 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό. Αυτή η κατάσταση συνέπεσε με την παρουσία μεγάλων όγκων εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ σε χαμηλές τιμές στην αγορά της Ένωσης, ιδίως κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(56)

Το 2009, μολονότι ο απόλυτος όγκος των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις εν λόγω χώρες μειώθηκε κατά 7,3 %, ακολουθώντας την οικονομική επιβράδυνση και τη συρρίκνωση της αγοράς της ΕΕ, παρατηρείται ότι η μέση τιμή των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ μειώθηκε κατά 17,9 %, υπερβαίνοντας έτσι τη μείωση κατά 16,9 % των τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Κατά την ΠΕ, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έπρεπε να μειώσει τις τιμές του και συσσώρευσε οικονομικές απώλειες.

(57)

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η παρουσία μεγάλων όγκων εισαγωγών σε χαμηλές τιμές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης είχε σοβαρές συνέπειες στην τιμολογιακή συμπεριφορά του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και στην κύρια αγορά της και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση ιδίως κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(58)

Ο προαναφερόμενος εισαγωγέας ισχυρίστηκε ότι κατά την ανάλυση της αιτιώδους συνάφειας, οι υπόλοιπες ινδονησιακές εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ θα έπρεπε να μην υπολογιστούν σωρευτικά με τις εισαγωγές καταγωγής Ινδίας και Μαλαισίας, με βάση παράγοντες όπως το σταθερό μερίδιο αγοράς, το υψηλότερο επίπεδο τιμών, την απουσία πώλησης σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές, το χαμηλότερο περιθώριο πώλησης σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές των εισαγωγών από την Ινδονησία και την παράλληλη εξέλιξη των μεριδίων της αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ινδονησίας και της Ένωσης. Ο εισαγωγέας ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας και των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Ινδονησία, όταν δεν υπολογίζονται σωρευτικά.

(59)

Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε επειδή οι παράγοντες που έθιξε ο εισαγωγέας, μερικές φορές σε επιλεκτική βάση, δεν είναι εκείνοι που θεωρούνται σχετικοί, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού για να προσδιοριστεί κατά πόσον η σώρευση θα πρέπει να εφαρμόζεται, ιδίως όσον αφορά τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων και του ομοειδούς ενωσιακού προϊόντος. Πράγματι, η αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπό εξέταση προϊόν αποτελεί ενδιάμεσο προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή θειικών ενώσεων λιπαρών αλκοολών, εννεϋλοφαινόλης και θειικών αλκυλαιθέρων, και ότι το εισαγόμενο προϊόν ανταγωνίζεται άμεσα με παραγόμενο στην Ένωση προϊόν, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής του. Η ομοιομορφία του ανταγωνισμού στην αγορά της Ένωσης, ως εκ τούτου, δικαιολογεί τη σωρευτική εκτίμηση των εισαγωγών κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 4 στοιχείο β) του βασικού κανονισμού. Τα επιχειρήματα του εισαγωγέα δεν ανταποκρίνονται σ' αυτό το συμπέρασμα και θα μπορούσαν να ισχύουν μόνο αν ο υπολογισμός δεν ήταν σωρευτικός. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βάση για να τροποποιηθούν τα πορίσματα της αρχικής έρευνας σχετικά με τη σώρευση, επιβεβαιώνεται η ανάλυση των επιπτώσεων των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

(60)

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εναπομείνασες εισαγωγές από την Ινδονησία που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδα τιμών με ντάμπινγκ, αύξησαν σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους κατά την εξεταζόμενη περίοδο και πωλήθηκαν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

(61)

Τέλος, ο εισαγωγέας ανέφερε ότι οι πωλήσεις της Ecogreen σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές ήταν περισσότερες από των υπόλοιπων ινδονήσιων παραγωγών-εξαγωγέων και ότι, συνεπώς, επειδή οι εισαγωγές της Ecogreen θεωρείται ότι έχουν αμελητέο αντίκτυπο, το ίδιο συμπέρασμα θα έπρεπε να ισχύει, κατά μείζονα λόγο, για τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Ινδονησία.

(62)

Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε εσφαλμένη παραδοχή. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε αλλαγή στον υπολογισμό του ντάμπινγκ της Ecogreen, που στη συνέχεια έγινε αμελητέο. Μόνο για τον λόγο αυτό ο αντίκτυπος των εισαγωγών της Ecogreen έπρεπε να θεωρηθεί αμελητέος. Επομένως, ο ισχυρισμός απορρίπτεται.

(63)

Με βάση τα παραπάνω πορίσματα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

5.2.   Επίδραση άλλων παραγόντων

(64)

Η επίδραση άλλων παραγόντων στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, στο πλαίσιο της αιτιώδους συνάφειας, επανεξετάστηκε.

5.2.1.   Εισαγωγές που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Ινδονησία

(65)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 23 παραπάνω, οι εισαγωγές που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ αυξήθηκαν αναλογικά λιγότερο από τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και αντιπροσώπευσαν μόνον ένα μικρό μέρος των συνολικών εισαγωγών από τις οικείες χώρες κατά την ΠΕ. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι οι εισαγωγές αυτές είχαν μόνο ένα μικρό μερίδιο αγοράς κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου και, ιδίως, κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(66)

Ο όγκος των εισαγωγών με ντάμπινγκ αυξήθηκε κατά 6,5 % μεταξύ του 2009 και της ΠΕ, δηλαδή πάνω από την ανάκαμψη της αγοράς που καταδεικνύεται από την αύξηση της κατανάλωσης στην Ένωση ύψους 4,6 % και, ως εκ τούτου, αύξησε το μερίδιο αγοράς.

(67)

Κρίνεται, επομένως, ότι οποιαδήποτε επίπτωση των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ δεν μπορεί να υπερκεράσει τις σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στις αιτιολογικές σκέψεις 51 έως 57.

(68)

Με βάση τα παραπάνω πορίσματα, θεωρείται ότι η παρουσία των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Ecogreen στην αγορά της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ δεν είναι ικανή να διασπάσει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ και της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

5.2.2.   Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν κατά την αρχική έρευνα

(69)

Στην αρχική έρευνα, οι άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο των πιθανών αιτιών της υλικής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είναι: οι εισαγωγές στην Ένωση από τρίτες χώρες, οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης και οι πωλήσεις των διακλαδούμενων ισομερών που δεν καλύπτονται από το πεδίο του προϊόντος.

(70)

Δεδομένου ότι οι παράγοντες αυτοί δεν επηρεάζονται από τα αναθεωρημένα περιθώρια ντάμπινγκ που καθορίστηκαν για τους ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς, επιβεβαιώνονται οι διαπιστώσεις και το συμπέρασμα που περιλαμβάνονται στις αιτιολογικές σκέψεις 95 ως 100 του οριστικού κανονισμού όσον αφορά τα στοιχεία αυτά. Ο αντίκτυπος των εν λόγω παραγόντων δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να μπορεί να διαρρήξει την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και στη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

(71)

Η τρέχουσα νέα έρευνα δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια σαφής και άμεση σχέση μεταξύ της αύξησης του όγκου και της αρνητικής επίπτωσης στις τιμές των εισαγωγών με ντάμπινγκ και της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(72)

Η ανωτέρω ανάλυση δείχνει ότι ο όγκος των εισαγωγών που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ ήταν περιορισμένος σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων προϊόντων σε τιμές ντάμπινγκ από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Σε συνθήκες σχετικά σταθερής κατανάλωσης, οι εισαγωγές με ντάμπινγκ αυξήθηκαν σημαντικά τόσο σε απόλυτες όσο και σε σχετικές τιμές κατά την εξεταζόμενη περίοδο και η παρουσία τους είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην αγορά της Ένωσης. Πράγματι, παρατηρήθηκε ότι, λόγω της στρέβλωσης που προκλήθηκε στην αγορά, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης αναγκάστηκε να μειώσει σημαντικά τις τιμές του κατά 22,2 % από το 2008 και μετά, και δεν θα μπορούσε να καλύψει το κόστος του και να επιτύχει ένα εύλογο περιθώριο κέρδους, ιδίως κατά την ΠΕ.

(73)

Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι οι επιπτώσεις άλλων παραγόντων, πέρα από τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγμα στην αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ και της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

(74)

Κατά συνέπεια, η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από την Ινδία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία και της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ. Συνεπώς, επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα που περιέχονται στις αιτιολογικές σκέψεις 101 έως 102 του οριστικού κανονισμού.

6.   Συμφέρον της Ένωσης

(75)

Το συμπέρασμα της αιτιολογικής σκέψης 118 του κανονισμού για τον οριστικό δασμό σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον τροποποιητικό κανονισμό και επιβεβαιώνεται.

Γ.   ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

(76)

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα έρευνα για τα σχετικά πραγματικά γεγονότα και πορίσματα που ορίστηκε στην αρχική έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα περιθώρια ντάμπινγκ όπως ορίστηκε στον τροποποιητικό κανονισμό, έδειξε ότι οι υπόλοιπες εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Ινδία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία στην αγορά της Ένωσης προκαλούν σημαντική ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

(77)

Λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της αρχικής έρευνας όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης και δεδομένου ότι η τρέχουσα νέα έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της υλικής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης και των υπόλοιπων εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις οικείες χώρες, τα οριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν με τον τροποποιητικό κανονισμό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στο ίδιο επίπεδο. Κατά συνέπεια, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η νέα έρευνα θα πρέπει να περατωθεί χωρίς τροποποίηση των οριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί με τον οριστικό κανονισμό.

(78)

Τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ, όπως ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1138/2011, και τροποποιήθηκαν με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1241/2012, εξακολουθούν να ισχύουν και, επομένως, θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι τα επιβληθέντα μέτρα ήταν ειδικά ειδικοί δασμοί και καθορίστηκαν για κάθε παραγωγό-εξαγωγέα ως εξής:

Χώρα

Εταιρεία

Οριστικός ειδικός συντελεστής δασμού αντιντάμπινγκ

(EUR ανά καθαρό τόνο)

Ινδία

VVF (Ινδία) Ltd

46,98

Όλες οι άλλες εταιρείες

86,99

Ινδονησία

P.T.Ecogreen Oleochemicals

0,00

P.T. Musim Mas

45,63

Όλες οι άλλες εταιρείες

45,63

Μαλαισία

KL-Kepong Oleomas Sdn.Bhd.

35,19

Emery Oleochemicals (M) Sdn. Bhd.

61,01

Fatty Chemical Malaysia Sdn. Bhd

51,07

Όλες οι άλλες εταιρείες

61,01

(79)

Οι αρχές των εν λόγω χωρών, οι εξαγωγείς και οι ενώσεις τους, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ένωση, ιδίως ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, οι εισαγωγείς, οι χρήστες και οι ενώσεις των εμπόρων ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να περατωθεί η μερική επανέναρξη της νέας έρευνας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές της λιπαρής αλκοόλης από τις οικείες χώρες και είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να γίνουν δεκτά σε ακρόαση. Τα προφορικά και γραπτά σχόλια που υπέβαλαν τα εν λόγω μέρη εξετάστηκαν, αλλά δεν μετέβαλαν τα συμπεράσματα του παρόντος κανονισμού.

(80)

Ένας παραγωγός-εξαγωγέας πρότεινε ανάληψη υποχρέωσης ως προς τις τιμές, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

(81)

Διαπιστώθηκε ιδίως ότι ο εν λόγω παραγωγός-εξαγωγέας παράγει μία σειρά προϊόντων εκτός από το υπό εξέταση προϊόν και πωλεί αυτά τα άλλα προϊόντα στους ίδιους πελάτες. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διασταυρούμενης αντιστάθμισης και θα καταστήσει την αποτελεσματική παρακολούθηση της ανάληψης υποχρέωσης εξαιρετικά δύσκολη, γεγονός που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της ανάληψης υποχρέωσης ως προς τις τιμές στην περίπτωση αυτή. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσφορά ανάληψης υποχρέωσης δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή.

(82)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Με τον παρόντα κανονισμό περατώνεται η μερική επανέναρξη της έρευνας αντιντάμπινγκ σχετικά με εισαγωγές κορεσμένων λιπαρών αλκοολών με μήκος της αλυσίδας άνθρακα C8, C10, C12, C14, C16 ή C18 (μη περιλαμβανομένων των διακλαδούμενων ισομερών) περιλαμβανομένων των ενιαίων κορεσμένων λιπαρών αλκοολών (οι οποίες αναφέρονται και ως «ενιαίου μήκους») και μειγμάτων που περιέχουν κυρίως έναν συνδυασμό μηκών αλυσίδας άνθρακα C6-C8, C6-C10, C8-C10, C10-C12 (που ταξινομούνται κοινώς ως C8-C10), μειγμάτων που περιέχουν κυρίως ένα συνδυασμό μηκών αλυσίδας άνθρακα C12-C14, C12-C16, C12-C18, C14-C16 (που ταξινομούνται κοινώς ως C12-C14) και μειγμάτων που περιέχουν κυρίως έναν συνδυασμό μηκών αλυσίδας άνθρακα C16-C18 που εμπίπτει στους κωδικούς ΣΟ ex 2905 16 85, 2905 17 00, ex 2905 19 00 και ex 3823 70 00 (κωδικοί TARIC 2905168510, 2905190060, 3823700011 και 3823700091), καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας και Μαλαισίας, χωρίς τροποποίηση των ισχυόντων δασμών.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

(2)  ΕΕ L 293 της 11.11.2011, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 122 της 11.5.2011, σ. 47.

(4)  ΕΕ L 352 της 21.12.2012, σ. 1.

(5)  ΕΕ C 58 της 28.2.2013, σ. 24.


Top