Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0838

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 838/2010 της Επιτροπής, της 23ης Σεπτεμβρίου 2010 , περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για κοινή κανονιστική προσέγγιση σχετικά με την επιβολή των τελών μεταφοράς Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 250 της 24.9.2010, p. 5–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/838/oj

    24.9.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 250/5


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 838/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 23ης Σεπτεμβρίου 2010

    περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για κοινή κανονιστική προσέγγιση σχετικά με την επιβολή των τελών μεταφοράς

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003 (1), και ιδίως την πρώτη πρόταση του άρθρου 18 παράγραφος 5,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 774/2010 της Επιτροπής, της 2ας Σεπτεμβρίου 2010, περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για την αντιστάθμιση μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για κοινή κανονιστική προσέγγιση σχετικά με την επιβολή των τελών μεταφοράς (2) θεσπίζεται μηχανισμός αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για το κόστος που προκύπτει λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας, και κοινή κανονιστική προσέγγιση σχετικά με την επιβολή των τελών μεταφοράς. Ωστόσο, η ισχύς του εν λόγω κανονισμού θα λήξει στις 2 Μαρτίου 2011.

    (2)

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια εφαρμογής του μηχανισμού αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, πρέπει να εγκριθούν νέες κατευθυντήριες γραμμές κατά το άρθρο 18 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, οι οποίες να αντικατοπτρίζουν το θεσμικό πλαίσιο που καθορίστηκε με τον ίδιο κανονισμό. Ειδικότερα, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών (εφεξής «ο Οργανισμός»), που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), πρέπει να είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής του μηχανισμού αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.

    (3)

    Οι δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς πρέπει να συνιστούν στέρεη βάση για τη λειτουργία του μηχανισμού αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και για να παρέχεται δίκαιη αντιστάθμιση στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς για το κόστος που προκύπτει λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δικτύων τους.

    (4)

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς τρίτων χωρών ή εδαφών που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Ένωση, βάσει των οποίων έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να δικαιούνται να συμμετέχουν στον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, σε ισότιμη βάση με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς κρατών μελών.

    (5)

    Είναι σκόπιμο να επιτραπεί σε διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με την Ένωση βάσει των οποίων υιοθετούν και εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, να συνάπτουν πολυμερείς συμφωνίες με διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς κρατών μελών, οι οποίες να παρέχουν τη δυνατότητα δίκαιης και ισότιμης αντιστάθμισης σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη για το κόστος που τους βαρύνει λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας.

    (6)

    Στους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς πρέπει να καταβάλλεται αντιστάθμιση για τις απώλειες ενέργειας που προκύπτουν λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δικτύων τους. Η αντιστάθμιση αυτή πρέπει να βασίζεται σε εκτίμηση των απωλειών που θα είχαν προκύψει χωρίς τη διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας.

    (7)

    Πρέπει να συσταθεί ταμείο ώστε να καταβάλλεται αντιστάθμιση στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς για το κόστος που υφίστανται όταν διαθέτουν την υποδομή τους για τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας. Η αξία του εν λόγω ταμείου πρέπει να βασίζεται σε εκτίμηση, σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μακροπρόθεσμου μέσου οριακού κόστους διάθεσης της υποδομής για τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

    (8)

    Η εκτίμηση, σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης, της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπεισέρχεται στη διευκόλυνση των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διενεργείται από τον Οργανισμό, ως αρμόδιο φορέα για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες οφείλουν να επιτελούν παρόμοια αποστολή σε εθνική κλίμακα.

    (9)

    Το κόστος για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς εντός της Ένωσης από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς τρίτων χωρών πρέπει να είναι το ίδιο με το κόστος για τη χρήση του από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς κρατών μελών.

    (10)

    Οι διακυμάνσεις των τελών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για την πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς πρέπει να μην υπονομεύουν την εσωτερική αγορά. Προς τούτο, ο μέσος όρος των τελών για την πρόσβαση στο δίκτυο των κρατών μελών πρέπει να διατηρείται εντός κλίμακας που συμβάλλει στη διασφάλιση των οφελών από την εναρμόνιση.

    (11)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη που διατύπωσε η επιτροπή που συστάθηκε βάσει του άρθρου 46 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4),

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλεται αντιστάθμιση για το κόστος που προκύπτει λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δικτύων τους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται στο μέρος Α του παραρτήματος.

    Άρθρο 2

    Τα τέλη που εφαρμόζουν οι διαχειριστές των δικτύων για την πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται στο μέρος Β του παραρτήματος.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει στις 3 Μαρτίου 2011.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου 2010.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 176 της 15.7.2003, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 233 της 3.9.2010, σ. 1.

    (3)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 1.

    (4)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 55.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΜΕΡΟΣ A

    Κατευθυντήριες γραμμές για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς

    1.   Γενικές διατάξεις

    1.1.

    Με τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (Inter Transmission System Operator Compensation, ITC) παρέχεται αντιστάθμιση για το κόστος που προκύπτει λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη διασυνοριακή πρόσβαση στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

    1.2.

    Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας), το οποίο ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, συστήνει ταμείο αντιστάθμισης διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (ταμείο ITC) για το κόστος που προκύπτει όταν διαθέτουν την υποδομή τους για διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το ταμείο ITC παρέχει αντιστάθμιση για:

    1.

    το κόστος των απωλειών που προκύπτουν στα εθνικά συστήματα μεταφοράς συνεπεία των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας·

    και

    2.

    το κόστος που προκύπτει όταν διατίθεται η υποδομή για διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

    1.3.

    Οι εισφορές στο ταμείο ITC υπολογίζονται σύμφωνα με τα σημεία 6 και 7.

    Οι πληρωμές από το ταμείο ITC υπολογίζονται σύμφωνα με τα σημεία 4 και 5.

    Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των ρυθμίσεων σχετικά με την είσπραξη και την καταβολή όλων των πληρωμών που αφορούν το ταμείο ITC, καθώς και για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος πληρωμών. Όλες οι εισφορές και πληρωμές εκτελούνται το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου που αφορούν.

    1.4.

    Ο Οργανισμός εποπτεύει την εφαρμογή του μηχανισμού ITC και υποβάλλει ετησίως στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ITC και τη διαχείριση του ταμείου ITC.

    Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας συνεργάζεται με την Επιτροπή και τον Οργανισμό για την εκπλήρωση αυτής της αποστολής και παρέχει στον Οργανισμό όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον σκοπό αυτό.

    Κάθε διαχειριστής συστήματος μεταφοράς παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας και στον Οργανισμό όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του μηχανισμού ITC.

    1.5.

    Μέχρις ότου συσταθεί το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας, οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς συνεργάζονται μεταξύ τους για την εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας όσον αφορά τον μηχανισμό ITC.

    1.6.

    Η διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται, κατά κανόνα ωριαίως, με βάση τη χαμηλότερη τιμή της απόλυτης ποσότητας εισαγωγών και της απόλυτης ποσότητας εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των διασυνδέσεων μεταξύ των εθνικών συστημάτων μεταφοράς.

    Για τον υπολογισμό της διαμετακόμισης ηλεκτρικής ενέργειας, η ποσότητα των εισαγωγών και των εξαγωγών μέσω κάθε διασύνδεσης μεταξύ των εθνικών συστημάτων μεταφοράς μειώνεται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο της δυναμικότητας η οποία κατανέμεται με τρόπο που δεν συμβιβάζεται με το σημείο 2 των κατευθυντηρίων γραμμών για τη διαχείριση της συμφόρησης, όπως ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009.

    Παρά τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου του παρόντος σημείου, οι εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διασυνδέσεων με τρίτες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου 7.1 συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της διαμετακόμισης ηλεκτρικής ενέργειας.

    1.7.

    Για τους σκοπούς του παρόντος μέρους του παραρτήματος, ως «καθαρή ροή ηλεκτρικής ενέργειας» νοείται η απόλυτη τιμή της διαφοράς μεταξύ του συνόλου των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από συγκεκριμένο σύστημα μεταφοράς προς χώρες των οποίων οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC και του συνόλου των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες των οποίων οι ΔΣΜ συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC στο συγκεκριμένο σύστημα μεταφοράς.

    Για τα συμβαλλόμενα μέρη στον μηχανισμό ITC που συνορεύουν με τουλάχιστον μία τρίτη χώρα στην οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου 7.1, διενεργούνται οι ακόλουθες προσαρμογές του τρόπου υπολογισμού της καθαρής ροής:

    1.

    εάν οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς χώρες των οποίων οι ΔΣΜ συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC είναι μεγαλύτερες από τις συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες των οποίων οι ΔΣΜ συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC, οι καθαρές ροές μειώνονται κατά τη χαμηλότερη από τις ακόλουθες τιμές:

    α)

    καθαρές ροές εισαγωγών από αυτές τις τρίτες χώρες ή

    β)

    καθαρές ροές εξαγωγών προς χώρες όπου ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς συμμετέχει στον μηχανισμό ITC·

    2.

    εάν οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες των οποίων οι ΔΣΜ συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC είναι μεγαλύτερες από τις συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς χώρες των οποίων οι διαχειριστές ΔΣΜ συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC, οι καθαρές ροές μειώνονται κατά τη χαμηλότερη από τις ακόλουθες τιμές:

    α)

    καθαρές ροές εξαγωγών προς αυτές τις τρίτες χώρες ή

    β)

    καθαρές ροές εισαγωγών από χώρες όπου ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς συμμετέχει στον μηχανισμό ITC.

    1.8.

    Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, ως «φορτίο» νοείται η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που εξέρχεται από το εθνικό δίκτυο μεταφοράς και διοχετεύεται σε συνδεδεμένα συστήματα διανομής, σε τελικούς καταναλωτές συνδεδεμένους με το δίκτυο μεταφοράς και σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καταναλωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    2.   Συμμετοχή στον μηχανισμό ITC

    2.1.

    Κάθε ρυθμιστική αρχή διασφαλίζει ότι συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς που υπάγονται στο πεδίο αρμοδιότητάς της και ότι στα τέλη που επιβάλλουν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς για την πρόσβαση στα δίκτυα δεν περιλαμβάνονται πρόσθετα τέλη για το κόστος που προκύπτει κατά τη χρήση των δικτύων τους για τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

    2.2.

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς τρίτων χωρών που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Ένωση, βάσει των οποίων έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, δικαιούνται να συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC.

    Συγκεκριμένα, δικαιούνται να συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα εδάφη που αναφέρονται στο άρθρο 9 της συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας (1).

    Κάθε διαχειριστής συστήματος μεταφοράς τρίτης χώρας που συμμετέχει στον μηχανισμό ITC αντιμετωπίζεται ισότιμα προς διαχειριστή συστήματος μεταφοράς κράτους μέλους.

    3.   Πολυμερείς συμφωνίες

    3.1.

    Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας επιτρέπεται να συνάπτει πολυμερείς συμφωνίες σχετικά με την αντιστάθμιση του κόστους που προκύπτει για τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC και εκείνων των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς τρίτων χωρών οι οποίοι δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με την Ένωση βάσει των οποίων υιοθετούν και εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίοι, στις 16 Δεκεμβρίου 2009, υπέγραψαν την προαιρετική συμφωνία των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς για την αντιστάθμιση μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.

    3.2.

    Σκοπός των εν λόγω πολυμερών συμφωνιών είναι να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση διαχειριστή συστήματος μεταφοράς τρίτης χώρας προς διαχειριστή συστήματος μεταφοράς χώρας που συμμετέχει στον μηχανισμό ITC.

    3.3.

    Κατά περίπτωση, στις εν λόγω πολυμερείς συμφωνίες είναι δυνατόν να διατυπώνεται σύσταση για κατάλληλη προσαρμογή της συνολικής αντιστάθμισης ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αντιστάθμιση για την παροχή υποδομής για τη διασυνοριακή ροή ηλεκτρικής ενέργειας, που καθορίζεται σύμφωνα με το σημείο 5. Τυχόν προσαρμογή υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του Οργανισμού.

    3.4.

    Η μεταχείριση διαχειριστή συστήματος μεταφοράς τρίτης χώρας δεν είναι ευνοϊκότερη από τη μεταχείριση διαχειριστή συστήματος μεταφοράς που συμμετέχει στον μηχανισμό ITC.

    3.5.

    Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας υποβάλλει όλες τις εν λόγω πολυμερείς συμφωνίες στην Επιτροπή για γνωμοδότηση ως προς το κατά πόσον η συνέχιση της πολυμερούς συμφωνίας προωθεί την ενοποίηση και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις διασυνοριακές συναλλαγές. Η γνώμη της Επιτροπής πραγματεύεται ιδίως τα ακόλουθα:

    1.

    κατά πόσον η συμφωνία αφορά μόνο τις αντισταθμίσεις μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς για το κόστος που προκύπτει λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δικτύων τους·

    2.

    κατά πόσον τηρούνται οι απαιτήσεις των σημείων 3.2 και 3.4.

    3.6.

    Κατά τη γνωμοδότηση που αναφέρεται στο σημείο 3.5, η Επιτροπή διαβουλεύεται με όλα τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις απόψεις των κρατών μελών που συνορεύουν με τη σχετική τρίτη χώρα.

    Για τη γνωμοδότησή της, η Επιτροπή επιτρέπεται να συμβουλεύεται τον Οργανισμό.

    4.   Αντιστάθμιση για απώλειες

    4.1.

    Η αντιστάθμιση για τις απώλειες στα εθνικά συστήματα μεταφοράς συνεπεία διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται χωριστά από την αντιστάθμιση για το κόστος που προκύπτει όταν διατίθεται η υποδομή για τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

    4.2.

    Το μέγεθος των απωλειών που προκύπτουν σε εθνικό σύστημα μεταφοράς καθορίζεται με υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ:

    1.

    του μεγέθους των απωλειών που πράγματι προέκυψαν σε σύστημα μεταφοράς κατά την οικεία περίοδο

    και

    2.

    του εκτιμώμενου μεγέθους των απωλειών στο σύστημα μεταφοράς που θα προέκυπταν εάν, κατά την οικεία περίοδο, δεν διαμετακομιζόταν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του συστήματος.

    4.3.

    Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας είναι αρμόδιο για τον υπολογισμό που αναφέρεται στο σημείο 4.2 και δημοσιεύει τον υπολογισμό αυτό και την μέθοδό του, με την κατάλληλη μορφή. Ο υπολογισμός αυτός επιτρέπεται να προκύπτει από εκτιμήσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της οικείας περιόδου.

    4.4.

    Η αξία των απωλειών που προκύπτουν σε εθνικό σύστημα μεταφοράς λόγω των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται με την ίδια βάση που εγκρίθηκε από τη ρυθμιστική αρχή για τον υπολογισμό όλων των απωλειών των εθνικών συστημάτων μεταφοράς. Ο Οργανισμός ελέγχει τα κριτήρια αποτίμησης των απωλειών σε εθνικό επίπεδο, μεριμνώντας ιδίως για τη δίκαιη και χωρίς διακρίσεις αποτίμησή τους.

    Όταν η οικεία ρυθμιστική αρχή δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη βάση υπολογισμού των απωλειών για χρονική περίοδο κατά την οποία εφαρμόζεται ο μηχανισμός ITC, την αξία των απωλειών για τους σκοπούς του μηχανισμού ITC εκτιμά το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας.

    5.   Αντιστάθμιση για την παροχή υποδομής για τη διασυνοριακή ροή ηλεκτρικής ενέργειας

    5.1.

    Μετά από πρόταση του Οργανισμού σύμφωνα με το σημείο 5.3, η Επιτροπή καθορίζει το ετήσιο συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για τη διασυνοριακή υποδομή, το οποίο κατανέμεται μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που είναι αρμόδιοι για τα εθνικά συστήματα μεταφοράς, ως αποζημίωση για το κόστος που προκύπτει όταν διατίθεται η υποδομή για διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν η Επιτροπή διαφωνεί με την πρόταση του Οργανισμού, ζητεί από τον Οργανισμό δεύτερη γνώμη.

    5.2.

    Το ετήσιο συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για τη διασυνοριακή υποδομή κατανέμεται μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που είναι αρμόδιοι για τα εθνικά συστήματα μεταφοράς αναλογικώς προς:

    1.

    τον συντελεστή διαμετακόμισης, δηλαδή το ποσοστό των διαμετακομίσεων μέσω του συστήματος μεταφοράς συγκεκριμένου κράτους στο σύνολο των διαμετακομίσεων μέσω όλων των εθνικών συστημάτων μεταφοράς·

    2.

    τον συντελεστή φορτίου, δηλαδή το τετράγωνο των διαμετακομίσεων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του συστήματος μεταφοράς συγκεκριμένου κράτους ως ποσοστό του αθροίσματος του φορτίου και των διαμετακομίσεων μέσω του εν λόγω εθνικού συστήματος μεταφοράς, προς το τετράγωνο των διαμετακομίσεων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω όλων των εθνικών συστημάτων μεταφοράς ως ποσοστό του αθροίσματος του φορτίου και των διαμετακομίσεων μέσω όλων των εθνικών συστημάτων μεταφοράς.

    Ο συντελεστής διαμετακόμισης σταθμίζεται με 75 % και ο συντελεστής φορτίου με 25 %.

    5.3.

    Ο Οργανισμός υποβάλλει πρόταση σχετικά με το ετήσιο συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για τη διασυνοριακή υποδομή που αναφέρεται στο σημείο 5.1, με βάση εκτίμηση, σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης, της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπεισέρχεται στη διευκόλυνση των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διενεργήσει την εκτίμηση εντός δύο ετών από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας παρέχει στην Επιτροπή και στον Οργανισμό κάθε είδους βοήθεια που απαιτείται για τη διεξαγωγή αυτής της εκτίμησης.

    Η ανωτέρω εκτίμηση συνίσταται σε τεχνικό και οικονομικό υπολογισμό του αναμενόμενου μακροπρόθεσμου μέσου οριακού κόστους ανά έτος προκειμένου να καθίσταται δυνατή η διάθεση της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας την οικεία περίοδο, βασίζεται δε σε αναγνωρισμένες μεθοδολογίες πρότυπης κοστολόγησης.

    Όταν η υποδομή χρηματοδοτείται από πόρους διαφορετικούς των τελών πρόσβασης στα δίκτυα, που εφαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, η εκτίμηση του κόστους διάθεσης της υποδομής για διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας προσαρμόζεται καταλλήλως ώστε να λαμβάνεται τούτο υπόψη.

    Αυτή η εκτίμηση της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει την υποδομή όλων των κρατών μελών και των τρίτων χωρών που συμμετέχουν στον μηχανισμό ITC και συστήματα τα οποία διαχειρίζονται οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς που έχουν συνάψει πολυμερείς συμφωνίες κατά το σημείο 3.

    5.4.

    Έως ότου ο Οργανισμός διενεργήσει την εκτίμηση που αναφέρεται στο σημείο 5.3 και η Επιτροπή καθορίσει το ετήσιο συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για τη διασυνοριακή υποδομή, το ετήσιο συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για τη διασυνοριακή υποδομή ορίζεται σε 100 000 000 ευρώ.

    5.5.

    Όταν υποβάλλει την πρόταση που αναφέρεται στο σημείο 5.1, ο Οργανισμός γνωμοδοτεί επίσης στην Επιτροπή όσον αφορά τη σκοπιμότητα χρήσης του μακροπρόθεσμου μέσου οριακού κόστους για να εκτιμάται το κόστος διάθεσης της υποδομής για τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

    6.   Εισφορές στο ταμείο ITC

    6.1.

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεισφέρουν στο ταμείο ITC αναλογικά, με βάση το ποσοστό της απόλυτης τιμής των καθαρών ροών προς και από το οικείο εθνικό σύστημα μεταφοράς ως προς το άθροισμα της απόλυτης τιμής των καθαρών ροών προς και από όλα τα εθνικά συστήματα μεταφοράς.

    7.   Τέλος χρήσης συστήματος μεταφοράς για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτες χώρες και για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τρίτες χώρες.

    7.1.

    Τέλος χρήσης συστήματος μεταφοράς καταβάλλεται για όλες τις προγραμματισμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις τρίτες χώρες και για όλες τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς όλες τις τρίτες χώρες, όταν πρόκειται για:

    1.

    χώρα που δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ένωση, βάσει της οποίας να υιοθετεί και εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας·

    ή

    2.

    διαχειριστή συστήματος μεταφοράς που είναι αρμόδιος για σύστημα από το οποίο εισάγεται ή προς το οποίο εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να έχει συνάψει πολυμερή συμφωνία κατά το σημείο 3.

    Το τέλος αυτό εκφράζεται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    7.2.

    Κάθε συμμετέχων στον μηχανισμό ITC επιβάλλει το τέλος χρήσης συστήματος μεταφοράς για προγραμματισμένες εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ εθνικού συστήματος μεταφοράς και συστήματος μεταφοράς τρίτης χώρας.

    7.3.

    Το τέλος χρήσης συστήματος μεταφοράς υπολογίζεται εκ των προτέρων για κάθε έτος από το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενεργείας. Το ύψος του καθορίζεται με βάση την αναμενόμενη εισφορά ανά μεγαβατώρα των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς από κάθε χώρα που συμμετέχει στο ταμείο ITC, με βάση τις αναμενόμενες διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας το οικείο έτος.

    ΜΕΡΟΣ B

    Κατευθυντήριες γραμμές για κοινή κανονιστική προσέγγιση σχετικά με την επιβολή των τελών μεταφοράς

    1.

    Οι ετήσιοι μέσοι όροι των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί σε κάθε κράτος μέλος κινούνται εντός του εύρους τιμών που καθορίζεται στο σημείο 3.

    2.

    Ο ετήσιος μέσος όρος των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί είναι το ετήσιο συνολικό ποσό των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί διαιρούμενο προς τη μετρούμενη συνολική ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύουν οι παραγωγοί στο σύστημα μεταφοράς συγκεκριμένου κράτους μέλους.

    Για τον υπολογισμό κατά το σημείο 3, από τα τέλη μεταφοράς εξαιρούνται:

    1.

    τα τέλη που καταβάλλουν οι παραγωγοί για τα υλικά στοιχεία ενεργητικού που απαιτούνται για τη σύνδεση στο σύστημα ή για την αναβάθμιση της σύνδεσης στο σύστημα·

    2.

    τα τέλη που καταβάλλουν οι παραγωγοί για επικουρικές υπηρεσίες·

    3.

    τα ειδικά τέλη που καταβάλλουν οι παραγωγοί για απώλειες συστήματος.

    3.

    Το εύρος τιμών του ετήσιου μέσου όρου των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί είναι 0 έως 0,5 ευρώ/MWh, πλην των τελών που εφαρμόζονται στη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία.

    Το εύρος τιμών του ετήσιου μέσου όρου των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι 0 έως 1,2 ευρώ/MWh.

    Το εύρος τιμών του ετήσιου μέσου όρου των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία είναι 0 έως 2,5 ευρώ/MWh και στη Ρουμανία 0 έως 2,0 ευρώ/MWh.

    4.

    Ο Οργανισμός παρακολουθεί την καταλληλότητα του εύρος τιμών των επιτρεπόμενων τελών μεταφοράς, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις επιπτώσεις του στη χρηματοδότηση της δυναμικότητας μεταφοράς που χρειάζονται τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) καθώς και τις επιπτώσεις του στους χρήστες του συστήματος εν γένει.

    5.

    Την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Οργανισμός υποβάλλει γνώμη στην Επιτροπή ως προς το ενδεδειγμένο εύρος ή τα ενδεδειγμένα εύρη τιμών των τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.


    (1)  ΕΕ L 198 της 20.7.2006, σ. 18.

    (2)  ΕΕ L 140 της 5.6.2009, σ. 16.


    Top