EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R0079

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 79/2005 της Επιτροπής, της 19ης Ιανουαρίου 2005, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση γάλακτος, προϊόντων με βάση το γάλα και παραγώγων του γάλακτος, τα οποία ορίζονται ως υλικά της κατηγορίας 3 στον εν λόγω κανονισμόΚείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

OJ L 16, 20.1.2005, p. 46–50 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 275M, 6.10.2006, p. 62–66 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 062 P. 69 - 73
Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 062 P. 69 - 73

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/03/2011; καταργήθηκε από 32011R0142

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/79/oj

20.1.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 16/46


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 79/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 19ης Ιανουαρίου 2005

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση γάλακτος, προϊόντων με βάση το γάλα και παραγώγων του γάλακτος, τα οποία ορίζονται ως υλικά της κατηγορίας 3 στον εν λόγω κανονισμό

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο θ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 καθορίζει τους κανόνες περί δημόσιας υγείας και υγείας των ζώων που διέπουν τη συλλογή, τη μεταφορά, την αποθήκευση, το χειρισμό, τη μεταποίηση και τη χρήση ή διάθεση ζωικών υποπροϊόντων, ούτως ώστε τα εν λόγω προϊόντα να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή την υγεία των ζώων.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 ορίζει κανόνες για τη χρήση ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων που προέρχονται από την παραγωγή προϊόντων τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και από πρώην τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία εμπίπτουν στον ορισμό του υλικού της κατηγορίας 3 του εν λόγω κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος και των προϊόντων με βάση το γάλα που δεν προορίζονται πλέον για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2004 προβλέπει επίσης τη δυνατότητα χρήσης του υλικού της κατηγορίας 3 με άλλους τρόπους, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον εν λόγω κανονισμό και κατόπιν γνωμοδότησης της οικείας επιστημονικής επιτροπής.

(3)

Σύμφωνα με τις γνώμες της μόνιμης επιστημονικής επιτροπής του 1996, του 1999 και του 2000, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ) μεταδίδεται με το γάλα και το ενδεχόμενο κινδύνου από το γάλα θεωρείται αμελητέο. Σε έκθεσή της για την ανάλυση της κατάστασης, της 15ης Μαρτίου 2001, η ομάδα ad hoc για τις ΜΣΕ/ΣΕΒ επέμεινε στη γνώμη αυτή.

(4)

Με βάση τις εν λόγω γνώμες, δίνεται στο γάλα, στα προϊόντα με βάση το γάλα και στο πρωτόγαλα παρέκκλιση από την απαγόρευση σχετικά με τη χορήγηση ζωικών πρωτεϊνών σε εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία διατηρούνται, παχύνονται ή εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (2).

(5)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 δεν εφαρμόζεται στο γάλα σε υγρή μορφή και το πρωτόγαλα που προορίζεται για τελική διάθεση ή χρησιμοποίηση στην εκμετάλλευση καταγωγής. Ο εν λόγω κανονισμός επιτρέπει επίσης τη διασπορά του γάλακτος ή του πρωτογάλακτος στο έδαφος ως λιπάσματος ή βελτιωτικού του εδάφους, εάν η αρμόδια αρχή δεν θεωρεί ότι εγκυμονούν το κίνδυνο διάδοσης σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών, δεδομένου ότι τα εκτρεφόμενα ζώα θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο έδαφος αυτό και, κατά συνέπεια, να εκτεθούν σε κίνδυνο.

(6)

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, τα υλικά της κατηγορίας 3 πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με αυστηρές προϋποθέσεις και η χορήγηση τέτοιου υλικού ως τροφής σε εκτρεφόμενα ζώα επιτρέπεται μόνον κατόπιν μεταποίησης σε εγκεκριμένη εγκατάσταση μεταποίησης για την κατηγορία 3.

(7)

Τα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και τα πρώην γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται εν γένει σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες σύμφωνα με την οδηγία 92/46/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Ιουνίου 1992 για τη θέσπιση των υγειονομικών κανόνων για την παραγωγή και την εμπορία νωπού γάλακτος, θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος και προϊόντων με βάση το γάλα (3). Τα έτοιμα προς χρήση γαλακτοκομικά προϊόντα εν γένει τοποθετούνται σε συσκευασίες και, συνεπώς, η δυνατότητα επακόλουθης μόλυνσης του προϊόντος είναι ελάχιστη.

(8)

Η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης για τη διατροφή εκτρεφόμενων ζώων, βάσει των απαιτούμενων όρων για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, έτοιμου προς χρήση γάλακτος, προϊόντων με βάση το γάλα και παραγώγων του γάλακτος, τα οποία εμπίπτουν στον ορισμό των υλικών της κατηγορίας 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, («τα προϊόντα»), χωρίς περαιτέρω μεταποίηση.

(9)

Εκκρεμούσης της γνώμης αυτής και με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώμες και της έκθεσης της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων όσον αφορά τη στρατηγική έκτακτου εμβολιασμού για την καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού το 1999, είναι σκόπιμο να καθοριστούν, σε προσωρινή βάση, ειδικά μέτρα για τη συλλογή, τη μεταφορά, τη μεταποίηση και τη χρησιμοποίηση των προϊόντων.

(10)

Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στα κράτη μέλη κατάλληλα συστήματα ελέγχου για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τον παρόντα κανονισμό και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη, όταν αποφασίζουν τον αριθμό των καταχωρισμένων εκμεταλλεύσεων στις οποίες μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιούν τα σχετικά προϊόντα, την αξιολόγηση κινδύνου τους όσον αφορά τα σενάρια της καλύτερης και της χειρότερης περίπτωσης, που διενεργούν τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης τους για επιζωοτικές ασθένειες.

(11)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Γενική έγκριση από τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη εγκρίνουν τη συλλογή, τη μεταφορά, τη μεταποίηση και χρησιμοποίηση καθώς και την αποθήκευση γάλακτος, προϊόντων με βάση το γάλα και παραγώγων του γάλακτος, τα οποία εμπίπτουν στον ορισμό των υλικών της κατηγορίας 3, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία ε, στ και ζ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, τα οποία δεν έχουν υποστεί προηγουμένως μεταποίηση σύμφωνα με το κεφάλαιο V του παραρτήματος VII του εν λόγω κανονισμού («τα προϊόντα»), υπό την προϋπόθεση ότι οι δραστηριότητες αυτές και τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 2

Χρησιμοποίηση για τη διατροφή των ζώων μεταποιημένων προϊόντων, ορού γάλακτος και μη μεταποιημένων προϊόντων

1.   Τα μεταποιημένα προϊόντα και ο ορός γάλακτος, όπως αναφέρονται στο παράρτημα Ι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα.

2.   Τα μη μεταποιημένα προϊόντα και άλλα προϊόντα, όπως αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα.

Άρθρο 3

Συλλογή, μεταφορά και αποθήκευση

1.   Η συλλογή, η μεταφορά και η αναγνώριση των προϊόντων γίνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002.

Ωστόσο, το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στους φορείς εκμετάλλευσης εγκεκριμένων βάσει του άρθρου 10 της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ εγκαταστάσεων μεταποίησης γάλακτος στην περίπτωση συλλογής και επιστροφής στις εγκαταστάσεις τους προϊόντων που έχουν προηγουμένως παραδοθεί στους πελάτες τους.

2.   Τα προϊόντα αποθηκεύονται στην κατάλληλη θερμοκρασία για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή την υγεία των ζώων:

α)

είτε σε ειδική για το σκοπό αυτό μονάδα αποθήκευσης εγκεκριμένη για το σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002·

β)

είτε σε ειδικό για το σκοπό αυτό χωριστό χώρο εγκατάστασης εγκεκριμένης σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ.

3.   Τα δείγματα των τελικών προϊόντων που λαμβάνονται κατά την αποθήκευση ή μετά το τέλος της αποθήκευσης πληρούν τουλάχιστον τις μικροβιολογικές προδιαγραφές που ορίζονται στο κεφάλαιο Ι (Δ) (10) του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002.

Άρθρο 4

Έγκριση, καταχώριση και μέτρα ελέγχου

1.   Οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος που εγκρίνονται βάσει του άρθρου 10 της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ και οι εγκαταστάσεις, που εγκρίνονται σύμφωνα με τα παραρτήματα του παρόντα κανονισμού καταχωρίζονται σε μητρώα για το σκοπό αυτό από την αρμόδια αρχή.

2.   Η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να ελέγχει τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών των καταχωρισμένων εγκαταστάσεων με τις απαιτήσεις που ορίζει ο παρών κανονισμός.

Άρθρο 5

Αναστολή της έγκρισης και της καταχώρισης σε μητρώα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης

Κάθε έγκριση ή καταχώριση σε μητρώα εκ μέρους της αρμόδιας αρχής βάσει του παρόντα κανονισμού ανακαλείται άμεσα εάν παύσουν να πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζει ο παρών κανονισμός.

Η έγκριση και η καταχώριση μπορούν να αποκατασταθούν μόνον εάν ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής.

Άρθρο 6

Επανεξέταση

Η Επιτροπή επανεξετάζει τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και τις προσαρμόζει κατάλληλα σύμφωνα με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να εφαρμόζεται την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2005.

Για την Επιτροπή

Markos KYPRIANOU

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 668/2004 της Επιτροπής (ΕΕ L 112 της 19.4.2004, σ. 1).

(2)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1993/2004 (ΕΕ L 344 της 20.11.2004, σ. 12).

(3)  ΕΕ L 268 της 14.9.1992, σ. 1· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 806/2003 (ΕΕ L 122 της 16.5.2003, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 ΣΤΟΙΧΕΙΟ (θ) ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 1774/2002

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

A.   Αφορά τα εξής προϊόντα:

Τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων καθαρισμού, που έχουν έρθει σε επαφή με το νωπό γάλα ή/και το παστεριωμένο γάλα σύμφωνα με το κεφάλαιο Ι, Α, 4(α) του παραρτήματος Γ της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ, το οποίο υποβλήθηκε σε τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες επεξεργασίες:

α)

«πολύ υψηλή θερμοκρασία» (UHT) σύμφωνα με το κεφάλαιο I, A, 4(β) του παραρτήματος Γ της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ·

β)

αποστείρωση κατά την οποία επιτυγχάνεται τιμή Fc ίση ή μεγαλύτερη του 3 ή η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το κεφάλαιο I, A, 4(γ) του παραρτήματος Γ της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ σε θερμοκρασία ίση τουλάχιστον με 115 °C επί 20 λεπτά ή ανάλογη·

γ)

παστερίωση σύμφωνα με το κεφάλαιο I, A, 4(α) ή αποστείρωση, άλλη εκτός από αυτή που αναφέρεται στο στοιχείο β) του παρόντος τμήματος, σύμφωνα με το κεφάλαιο I, A, 4(γ) του παραρτήματος Γ της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ, η οποία ακολουθείται από:

i)

στην περίπτωση γάλακτος σε σκόνη ή προϊόντων με βάση το γάλα σε σκόνη, επεξεργασία ξήρανσης· ή

ii)

στην περίπτωση όξινου προϊόντος γάλακτος, επεξεργασία κατά την οποία ο βαθμός οξύτητας (pH) μειώνεται και διατηρείται τουλάχιστον επί μία ώρα σε επίπεδο κάτω του 6.

B.   Χρήση

Τα προϊόντα, όπως αναφέρονται στο τμήμα Α, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως υλικά ζωοτροφών στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μεθοριακές περιοχές όπου τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν συνάψει κοινή συμφωνία για το σκοπό αυτό. Η εγκατάσταση πρέπει να εξασφαλίζει την ανιχνευσιμότητα των προϊόντων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

A.   Αφορά τα προϊόντα:

1.

Τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων καθαρισμού, που έχουν έρθει σε επαφή με γάλα που έχει υποστεί μόνον παστερίωση, σύμφωνα με το κεφάλαιο Ι, Α, 4(α) του παραρτήματος Γ της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ, και

2.

Ορός γάλακτος από προϊόντα με βάση μη θερμικά επεξεργασμένο γάλα, ο οποίος πρέπει να συλλέγεται τουλάχιστον 16 ώρες μετά την πήξη του γάλακτος και του οποίου ο βαθμός οξύτητας (pH) του που καταγράφεται πρέπει να είναι < 6,0 πριν από την απευθείας αποστολή του στις εγκεκριμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

B.   Χρήση

Τα προϊόντα και ο ορός γάλακτος που αναφέρονται στο τμήμα Α μπορούν να χρησιμοποιούνται ως υλικό ζωοτροφών στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

αποστέλλονται από εγκατάσταση εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ, η οποία εξασφαλίζει την ανιχνευσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και

β)

αποστέλλονται σε περιορισμένο αριθμό εγκεκριμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες καθορίζονται με βάση την εκτίμηση του κινδύνου για τα σενάρια της καλύτερης και της χειρότερης περίπτωσης, που διενεργεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος κατά την προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τις επιζωοτικές ασθένειες, και ιδίως τον αφθώδη πυρετό.


ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ II

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

A.   Αφορά τα εξής προϊόντα:

Μη μεταποιημένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων καθαρισμού που έχουν έρθει σε επαφή με νωπό γάλα, και άλλα προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν στις επεξεργασίες που αναφέρονται στα κεφάλαια Ι και ΙΙ του παραρτήματος Ι.

B.   Χρήση

Τα προϊόντα που αναφέρονται στο τμήμα Α μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά ζωοτροφών στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)

αποστέλλονται από εγκατάσταση εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 92/46/ΕΟΚ, η οποία εξασφαλίζει την ανιχνευσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και

β)

αποστέλλονται σε περιορισμένο αριθμό εγκεκριμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες καθορίζονται με βάση την εκτίμηση του κινδύνου για τα σενάρια της καλύτερης και της χειρότερης περίπτωσης, που διενεργεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος κατά την προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τις επιζωοτικές ασθένειες, και ιδίως τον αφθώδη πυρετό, και υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα που βρίσκονται στην εγκεκριμένη κτηνοτροφική εκμετάλλευση μπορούν απλώς να μετακινηθούν:

i)

είτε άμεσα σε σφαγείο που βρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος, ή

ii)

σε άλλη εκμετάλλευση στο ίδιο κράτος μέλος, για την οποία η αρμόδια αρχή εγγυάται ότι τα ζώα που είναι ευπαθή στον αφθώδη πυρετό επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση μόνον

α)

είτε σύμφωνα με το στοιχείο i) ή

β)

εάν τα ζώα έχουν αποσταλεί σε εκμετάλλευση η οποία δε χορηγεί ως ζωοτροφή τα προϊόντα που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα, ύστερα από περίοδο αναμονής 21 ημερών μετά την εισαγωγή των ζώων.


Top