EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02014R1222-20211201

Consolidated text: Κατ'' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1222/2014 της Επιτροπής, της 8ης Οκτωβρίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό της μεθοδολογίας προσδιορισμού παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων και τον καθορισμό υποκατηγοριών παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/1222/2021-12-01

02014R1222 — EL — 01.12.2021 — 003.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΚΑΤ'' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1222/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 8ης Οκτωβρίου 2014

για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό της μεθοδολογίας προσδιορισμού παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων και τον καθορισμό υποκατηγοριών παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(ΕΕ L 330 της 15.11.2014, σ. 27)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΚΑΤ'' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1608 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Μαΐου 2016

  L 240

1

8.9.2016

►M2

ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/539 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Φεβρουαρίου 2021

  L 108

10

29.3.2021




▼B

ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1222/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 8ης Οκτωβρίου 2014

για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό της μεθοδολογίας προσδιορισμού παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων και τον καθορισμό υποκατηγοριών παγκόσμιων συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)



Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τη μέθοδο σύμφωνα με την οποία η αναφερόμενη στο άρθρο 131 παράγραφος 1 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ αρχή (εφεξής «σχετική αρχή») ενός κράτους μέλους προσδιορίζει, σε ενοποιημένη βάση, μια σχετική οντότητα ως παγκόσμιο συστημικά σημαντικό ίδρυμα (G-SII), καθώς και τη μέθοδο για τον καθορισμό υποκατηγοριών G-SII και την κατάταξη των G-SII στις υποκατηγορίες αυτές βάσει της συστημικής τους σημασίας και, στο πλαίσιο της μεθόδου, προθεσμίες και δεδομένα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό αυτόν.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

▼M2

1) 

ως «σχετική οντότητα» νοείται ένας όμιλος με επικεφαλής ένα μητρικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην ΕΕ ή μητρική χρηματοδοτική εταιρεία συμμετοχών εγκατεστημένη στην ΕΕ ή μητρική μεικτή χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών εγκατεστημένη στην ΕΕ, ή ένα ίδρυμα που δεν είναι θυγατρική μητρικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην ΕΕ ή μητρικής χρηματοδοτικής εταιρείας συμμετοχών εγκατεστημένης στην ΕΕ ή μητρικής μεικτής χρηματοοικονομικής εταιρείας συμμετοχών εγκατεστημένης στην ΕΕ·

▼B

2) 

ως «τιμή δείκτη» νοείται, για κάθε δείκτη αναφερόμενο στο άρθρο 6 και για κάθε αρμόδια οντότητα του δείγματος, η μεμονωμένη τιμή του δείκτη και, για κάθε τράπεζα με άδεια λειτουργίας σε τρίτη χώρα, μια συγκρίσιμη μεμονωμένη τιμή που δημοσιοποιείται σύμφωνα με διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα·

3) 

ως «μέγεθος αναφοράς» νοείται, για κάθε δείκτη, η συνολική αξία των τιμών του δείκτη των σχετικών οντοτήτων και τραπεζών με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται στο δείγμα·

4) 

ως «οριακή βαθμολογία» νοείται μια τιμή βαθμολογίας που προσδιορίζει το κατώτατο όριο και τα όρια μεταξύ των πέντε υποκατηγοριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 131 παράγραφος 9 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ.

Άρθρο 3

Κοινές παράμετροι της μεθόδου

1.  
Η ΕΑΤ προσδιορίζει ένα δείγμα ιδρυμάτων ή ομίλων των οποίων οι τιμές δείκτη θα χρησιμοποιηθούν ως τιμές αναφοράς που αντανακλούν τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα για τον σκοπό του υπολογισμού των βαθμολογιών, λαμβάνοντας υπόψη διεθνώς συμφωνηθέντα πρότυπα, και ιδίως το δείγμα που χρησιμοποιείται από την Επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας για τον προσδιορισμό παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών και κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές τις αρμόδιες οντότητες που περιλαμβάνονται στο δείγμα κάθε έτος έως την 31η Ιουλίου.

Το δείγμα αποτελείται από σχετικές οντότητες και τράπεζες με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες, και περιλαμβάνει τις 75 μεγαλύτερες εξ αυτών, βάσει της συνολικής έκθεσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, καθώς και σχετικές οντότητες που προσδιορίστηκαν ως G-SII και τράπεζες με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες που ορίστηκαν ως παγκόσμιες συστημικά σημαντικές το προηγούμενο έτος.

Η ΕΑΤ αποκλείει ή προσθέτει σχετικές οντότητες ή τράπεζες με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες εάν και στο βαθμό που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο σύστημα αναφοράς για την αξιολόγηση της συστημικής σημασίας το οποίο αντανακλά τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη διεθνώς συμφωνηθέντα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένου του δείγματος που χρησιμοποιείται από την Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας.

▼M2

2.  

Η σχετική αρχή υποβάλλει στην ΕΑΤ έκθεση με τις τιμές δείκτη κάθε σχετικής οντότητας με συνολική έκθεση άνω των 200 δισεκατ. EUR, υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 429 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 1 ), η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας εντός της δικαιοδοσίας της, το αργότερο την 31η Ιουλίου κάθε έτους. Οι τιμές δείκτη συλλέγονται από την αρμόδια αρχή, η οποία λαμβάνει υπόψη τις περαιτέρω προδιαγραφές για τα υποκείμενα στοιχεία, όπως καθορίζονται σε οιεσδήποτε κατευθυντήριες γραμμές καταρτίζει η ΕΑΤ σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 2 ). Η σχετική αρχή διασφαλίζει ότι οι τιμές δείκτη είναι πανομοιότυπες με τις τιμές που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία.

▼B

3.  
Η ΕΑΤ υπολογίζει τα μεγέθη αναφοράς, βάσει των τιμών δείκτη που υποβάλλει η σχετική αρχή σύμφωνα με την παράγραφο 2, λαμβάνοντας υπόψη διεθνώς συμφωνηθέντα πρότυπα, και ιδίως τα μεγέθη αναφοράς που δημοσιεύει η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας για το συγκεκριμένο έτος, και τα κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές. Το μέγεθος αναφοράς ενός δείκτη είναι το συνολικό ποσό των τιμών δείκτη όλων των σχετικών οντοτήτων και τραπεζών με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται στο δείγμα, όπως δηλώνεται για τις σχετικές οντότητες σύμφωνα με την παράγραφο 2 και γνωστοποιείται από τις τράπεζες με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες την 31η Ιουλίου του αντίστοιχου έτους.

▼M2

Άρθρο 4

Διαδικασία προσδιορισμού

1.  
Η σχετική αρχή υπολογίζει τις βαθμολογίες των σχετικών οντοτήτων που περιλαμβάνονται στο κοινοποιηθέν από την ΕΑΤ δείγμα και οι οποίες έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στη δικαιοδοσία της, το αργότερο την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
2.  
Στην περίπτωση που η σχετική αρχή, κατά την άσκηση ορθής εποπτικής κρίσης, ανακατατάξει ένα G-SII από κατώτερη υποκατηγορία σε υψηλότερη υποκατηγορία ή ορίσει μια σχετική οντότητα ως G-SII σύμφωνα με το άρθρο 131 παράγραφος 10 στοιχείο α) ή β) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ, αντίστοιχα, η σχετική αρχή κοινοποιεί στην ΕΑΤ έγγραφη αναλυτική κατάσταση παραθέτοντας τους λόγους της αξιολόγησής της το αργότερο την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
3.  
Στην περίπτωση που η σχετική αρχή, κατά την άσκηση ορθής εποπτικής κρίσης, ανακατατάξει ένα G-SII από υψηλότερη υποκατηγορία σε κατώτερη υποκατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 131 παράγραφος 10 στοιχείο γ) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ, η σχετική αρχή κοινοποιεί στην ΕΑΤ έγγραφη αναλυτική κατάσταση παραθέτοντας τους λόγους της αξιολόγησής της το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
4.  
Η ανακατάταξη ή ο ορισμός ως G-SII, που αναφέρονται στην παράγραφο 2, αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του δεύτερου έτους μετά το ημερολογιακό έτος κοινοποίησης των μεγεθών αναφοράς στις σχετικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3. Όταν ένα G-SII κατατάσσεται σε κατώτερη υποκατηγορία σε σύγκριση με τη διαδικασία προσδιορισμού του προηγούμενου έτους, η χαμηλότερη απαίτηση αποθέματος ασφαλείας G-SII αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του έτους που έπεται της εν λόγω ανακατάταξης, εκτός εάν η σχετική αρχή ασκήσει την ορθή εποπτική της κρίση για να καθυστερήσει την εφαρμογή της εν λόγω απαίτησης έως την ημερομηνία που αναφέρεται στην πρώτη περίοδο της παρούσας παραγράφου.
5.  
Ο προσδιορισμός μιας σχετικής οντότητας ως G-SII από την αρμόδια αρχή περιλαμβάνει τους αναγνωριστικούς κωδικούς νομικής οντότητας (LEI) όλων των νομικών οντοτήτων που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της εποπτικής ενοποίησης των G-SII. Η σχετική οντότητα που προσδιορίζεται από τη σχετική αρχή γνωστοποιεί στη σχετική αρχή, έως την 1η Μαρτίου του έτους που έπεται του έτους της διαδικασίας προσδιορισμού, τη δομή του ομίλου της, παρέχοντας τους LEI, εφόσον είναι διαθέσιμοι, όλων των ενοποιημένων οντοτήτων του ομίλου. Η σχετική οντότητα διασφαλίζει ότι η δομή του ομίλου της, όπως αυτή γνωστοποιείται μέσω της παγκόσμιας βάσης δεδομένων LEI, επικαιροποιείται διαρκώς.

▼B

Άρθρο 5

Προσδιορισμός ως G-SII, καθορισμός των βαθμολογιών και κατάταξη σε υποκατηγορίες

1.  
Οι τιμές δείκτη βασίζονται σε δηλωθέντα στοιχεία της σχετικής οντότητας που αφορούν το κλείσιμο του προηγούμενου έτους, σε ενοποιημένη βάση, και, στην περίπτωση τραπεζών με άδεια λειτουργίας σε τρίτες χώρες, σε στοιχεία που δημοσιεύονται σύμφωνα με διεθνώς συμφωνηθέντα πρότυπα. Οι σχετικές αρχές δύναται να χρησιμοποιούν τιμές δείκτη των σχετικών οντοτήτων, των οποίων το οικονομικό έτος κλείνει στις 30 Ιουνίου, βάσει της θέσης τους την 31η Δεκεμβρίου.

▼M2

1α.  
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, οι τιμές δείκτη που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, στο άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχεία α), β) και γ) και στο άρθρο 6 παράγραφος 4 στοιχεία α) και β) περιλαμβάνουν επίσης τις ασφαλιστικές θυγατρικές.

▼M2

2.  
Η σχετική αρχή προσδιορίζει τη βαθμολογία κάθε σχετικής οντότητας του δείγματος ως τον απλό μέσο όρο των βαθμολογιών της κατηγορίας βάσει μέγιστης βαθμολογίας κατηγορίας 500 μονάδων βάσης για την κατηγορία που μετρά τη δυνατότητα υποκατάστασης.

Η βαθμολογία κάθε κατηγορίας, εκτός από την κατηγορία που μετρά τη δυνατότητα υποκατάστασης των υπηρεσιών και της χρηματοοικονομικής υποδομής που παρέχει ο όμιλος, υπολογίζεται ως ο απλός μέσος όρος των τιμών που προκύπτουν από τη διαίρεση κάθε τιμής δείκτη της κατηγορίας αυτής διά του μεγέθους αναφοράς του δείκτη που έχει γνωστοποιηθεί από την ΕΑΤ.

Η βαθμολογία της κατηγορίας που μετρά τη δυνατότητα υποκατάστασης των υπηρεσιών και της χρηματοοικονομικής υποδομής που παρέχει ο όμιλος υπολογίζεται ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών δείκτη της εν λόγω κατηγορίας. Για τον σκοπό αυτό, ο δείκτης στοιχείων ενεργητικού υπό φύλαξη, που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α), και ο δείκτης δραστηριότητας πληρωμών, που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο β), σταθμίζονται πλήρως, ο δε δείκτης συναλλαγών με αναδοχή έκδοσης σε αγορές χρεογράφων και μετοχών, που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο γ), και ο δείκτης όγκου συναλλαγών, που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο δ), σταθμίζονται με 50 %.

Οι βαθμολογίες εκφράζονται σε μονάδες βάσης και στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα βάσης.

▼B

3.  

Η κατώτατη οριακή βαθμολογία είναι 130 μονάδες βάσης. Οι υποκατηγορίες είναι ταξινομημένες ως εξής:

α) 

η υποκατηγορία 1 περιλαμβάνει βαθμολογίες από 130 έως 229 μονάδες βάσης·

β) 

η υποκατηγορία 2 περιλαμβάνει βαθμολογίες από 230 έως 329 μονάδες βάσης·

γ) 

η υποκατηγορία 3 περιλαμβάνει βαθμολογίες από 330 έως 429 μονάδες βάσης·

δ) 

η υποκατηγορία 4 περιλαμβάνει βαθμολογίες από 430 έως 529 μονάδες βάσης·

ε) 

η υποκατηγορία 5 περιλαμβάνει βαθμολογίες από 530 έως 629 μονάδες βάσης.

4.  
Η σχετική αρχή προσδιορίζει μια σχετική οντότητα ως G-SII όταν η βαθμολογία της οντότητας αυτής ισούται ή υπερβαίνει την κατώτατη οριακή βαθμολογία. Η απόφαση προσδιορισμού μιας σχετικής οντότητας ως G-SII κατά την άσκηση ορθής εποπτικής κρίσης σύμφωνα με το άρθρο 131 παράγραφος 10 στοιχείο β) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ βασίζεται σε αξιολόγηση του εάν η χρεοκοπία της θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά και την παγκόσμια οικονομία.
5.  
Η σχετική αρχή κατατάσσει μια G-SII σε μια υποκατηγορία σύμφωνα με τη βαθμολογία της. Η απόφαση ανακατάταξης μιας G-SII από μια χαμηλότερη υποκατηγορία σε μια υψηλότερη κατά την άσκηση ορθής εποπτικής κρίσης σύμφωνα με το άρθρο 131 παράγραφος 10 στοιχείο α) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ βασίζεται σε αξιολόγηση του εάν η χρεοκοπία της θα έχει σημαντικές υψηλότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά και την παγκόσμια οικονομία.

▼M2

5α.  
Η σχετική αρχή καθορίζει πρόσθετη συνολική βαθμολογία για κάθε σχετική οντότητα με διασυνοριακή δραστηριότητα σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 3 ), ακολουθώντας τη διαδικασία που καθορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, αλλά αντικαθιστά τις τιμές δείκτη της σχετικής οντότητας που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 5 στοιχεία α) και β) με εκείνες που υπολογίζονται σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, και αντικαθιστά τα αντίστοιχα μεγέθη αναφοράς με τα αναθεωρημένα μεγέθη αναφοράς που παρέχονται από την ΕΑΤ.

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, η αρμόδια αρχή θεωρεί ως εγχώριες όλες τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις έναντι αντισυμβαλλομένων εγκατεστημένων σε συμμετέχοντα κράτη μέλη, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014. Για τις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 131 παράγραφος 2 στοιχεία α) έως δ) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ, η σχετική αρχή λαμβάνει υπόψη τις ίδιες αμετάβλητες τιμές δείκτη που κοινοποιούνται από τη σχετική οντότητα και τα μεγέθη αναφοράς που έχουν γνωστοποιηθεί από την ΕΑΤ.

5β.  
Με βάση την πρόσθετη συνολική βαθμολογία που αναφέρεται στην παράγραφο 5α, η απόφαση ανακατάταξης ενός G-SII από υψηλότερη υποκατηγορία σε κατώτερη υποκατηγορία, κατά την άσκηση ορθής εποπτικής κρίσης σύμφωνα με το άρθρο 131 παράγραφος 10 στοιχείο γ) της οδηγίας 2013/36/ΕΕ, βασίζεται σε αξιολόγηση του κατά πόσον η χρεοκοπία του G-SII θα έχει μειωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά και την παγκόσμια οικονομία. Στην αξιολόγηση αυτή λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, τυχόν απόψεις ή επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει η BCBS, σύμφωνα με τη δημόσια διαθέσιμη μεθοδολογία της για την αξιολόγηση της συστημικής σημασίας των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Η πρόσθετη συνολική βαθμολογία που αναφέρεται στην παράγραφο 5α μπορεί να καθορίσει την ανακατάταξη του G-SII από τη σχετική αρχή στην αμέσως κατώτερη υποκατηγορία, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Η ανακατάταξη του G-SII σε κατώτερη υποκατηγορία περιορίζεται σε ένα επίπεδο υποκατηγορίας κατ’ ανώτατο όριο.

▼M2

6.  
Οι αναφερόμενες στις παραγράφους 4, 5 και 5β αποφάσεις δύναται να υποστηρίζονται από επικουρικούς δείκτες, οι οποίοι δεν είναι δείκτες της πιθανότητας χρεοκοπίας της σχετικής οντότητας. Οι αποφάσεις αυτές βασίζονται σε ορθά τεκμηριωμένες και επαληθεύσιμες ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες.

▼M1

Άρθρο 6

Δείκτες

1.  
Η κατηγορία που μετρά το μέγεθος του ομίλου αποτελείται από έναn δείκτη που ισούται με τη συνολική έκθεση του ομίλου.
2.  

Η κατηγορία που μετρά το μέγεθος της διασύνδεσης του ομίλου με το χρηματοοικονομικό σύστημα αποτελείται από όλους τους ακόλουθους δείκτες:

α) 

στοιχεία ενεργητικού εντός του χρηματοοικονομικού συστήματος·

β) 

υποχρεώσεις εντός του χρηματοοικονομικού συστήματος·

γ) 

κυκλοφορούντα χρεόγραφα.

3.  

Η κατηγορία που μετρά τη δυνατότητα υποκατάστασης των υπηρεσιών ή της χρηματοοικονομικής υποδομής που παρέχει ο όμιλος αποτελείται από όλους τους ακόλουθους δείκτες:

α) 

στοιχεία ενεργητικού υπό φύλαξη·

β) 

δραστηριότητα πληρωμών·

γ) 

συναλλαγές με αναδοχή έκδοσης σε αγορές χρεογράφων και μετοχών·

▼M2

δ) 

όγκος συναλλαγών.

▼M1

4.  

Η κατηγορία που μετρά πολυπλοκότητα του ομίλου αποτελείται από όλους τους ακόλουθους δείκτες:

α) 

ονομαστική αξία εξωχρηματιστηριακών παραγώγων·

β) 

στοιχεία ενεργητικού στο 3ο επίπεδο εύλογης αξίας, όπως αυτή μετράται σύμφωνα με τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1255/2012 της Επιτροπής ( 4

γ) 

εμπορικοί και διαθέσιμοι προς πώληση τίτλοι.

5.  

Η κατηγορία που μετρά τη διασυνοριακή δραστηριότητα του ομίλου αποτελείται από τους ακόλουθους δείκτες:

α) 

διακρατικές απαιτήσεις·

β) 

διακρατικές υποχρεώσεις.

6.  
Όσον αφορά στοιχεία που δηλώνονται σε άλλα νομίσματα εκτός του ευρώ, η αρμόδια αρχή χρησιμοποιεί κατάλληλη συναλλαγματική ισοτιμία λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία αναφοράς που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ισχύει την 31η Δεκεμβρίου καθώς και διεθνή πρότυπα. Όσον αφορά το δείκτη της δραστηριότητας πληρωμών που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο β), η σχετική αρχή χρησιμοποιεί τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του αντίστοιχου έτους.

▼M2 —————

▼B

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

▼M1 —————



( 1 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

( 2 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).

( 3 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως ενιαίων κανόνων και διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 (ΕΕ L 225 της 30.7.2014, σ. 1).

( 4 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1255/2012 της Επιτροπής, της 11ης Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 12, τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 1 και 13 και τη Διερμηνεία 20 της Επιτροπής Διερμηνειών των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΕΕ L 360 της 29.12.2012, σ. 78).

Top