Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E004136

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4136/00 υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή. Προσαρμογή, για εικοστή όγδοη φορά, στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών (67/548/ΕΟΚ).

    ΕΕ C 187E της 3.7.2001, p. 144–145 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E4136

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4136/00 υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή. Προσαρμογή, για εικοστή όγδοη φορά, στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών (67/548/ΕΟΚ).

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 187 E της 03/07/2001 σ. 0144 - 0145


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4136/00

    υποβολή: Chris Davies (ELDR) προς την Επιτροπή

    (16 Ιανουαρίου 2001)

    Θέμα: Προσαρμογή, για εικοστή όγδοη φορά, στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών (67/548/ΕΟΚ)

    Το σχέδιο της προσαρμογής, για εικοστή όγδοη φορά, στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών (67/548/EOK)(1) προτείνει την ταξινόμηση του τριχλωροαιθυλενίου στην Κατηγορία 2 των Καρκινογόνων Ουσιών, αντί για την Κατηγορία 3 όπου βρίσκεται ταξινομημένο σήμερα.

    Ύστερα από τις εκτεταμένες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε χιλιάδες ανθρώπους, έχει πεισθεί η Επιτροπή για την αιτιώδη σχέση πουφίσταται ανάμεσα στην έκθεση σε τριχλωροαιθυλένιο και στην αύξηση των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου;

    Οι βιομηχανίες επισημαίνουν ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί τα κριτήρια που αναφέρονται στο προοίμιο του οδηγού επισήμανσης της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να λαμβάνονταιπόψη οι συνθήκες κατά το συνήθη χειρισμό και χρήση των ουσιών, και ότι στις δύο επιδημιολογικές μελέτες που διεξήχθησαν, οι συνθήκες έκθεσης που ενδεχομένως προκάλεσαν την εμφάνιση περιστατικών καρκίνου στην Γερμανία χαρακτηρίζονταν από ασυνήθισταψηλά επίπεδα τριχλωροαιθυλενίου, που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προδιαγραφές έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας. Επιπλέον, οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών που δεν ξεπερνούν τις οριακές τιμές έκθεσης μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζομένους από τους κινδύνους του τριχλωροαιθυλενίου.

    Ποια είναι η απάντηση της Επιτροπής στα παραπάνω ζητήματα;

    (1) ΕΕ L 196 της 16.8.1967, σελ. 1.

    Απάντηση της κας Wallstrm εξ ονόματος της Επιτροπής

    (5 Μαρτίου 2001)

    Η ταξινόμηση του τριχλωροαιθυλενίου εξετάζεται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΟΚ) 793/93 για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των κινδύνων από τιςπάρχουσες ουσίες(1) και της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ σχετικά με την ταξινόμηση και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Χημικών Ουσιών (ΕΓΧ) στην Ispra, στην Ιταλία, εξασφαλίζει την τεχνική/επιστημονική στήριξη, συνεννοούμενο με τα κράτη μέλη και την βιομηχανία μέσω της ομάδας εργασίας Καρκινογένεση, μεταλλαξιογένεση και αναπαραγωγική τοξικότητα (ΚΜΑΤ). Δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτή του τριχλωροαιθυλενίου, παραπέμπονται στην ομάδα Εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους επιστήμονες από όλα τα κράτη μέλη.

    Η ομάδα εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες εξετάζει προτάσεις ταξινόμησης χημικών ουσιών βάσει, αποκλειστικώς και μόνον, των σχετικών με αυτές επιστημονικών δεδομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ομάδα εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες, στη συνεδρίασή της της 30ής-31ης Μαρτίου 2000, συνέστησε ταξινόμηση στην κατηγορία 2 καρκινογόνων (R45). Η ομάδα εργασίας ΚΜΑΤ, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, η οποία συνεδρίασε στις 9-12 Μαΐου 2000, στήριξε σχεδόν ομόφωνα την εν λόγω ταξινόμηση. Η κατάληξη αυτή ήταν αποτέλεσμα πολυετών λεπτομερών αναζητήσεων επιστημονικών δεδομένων. Στην αξιολόγηση αυτή ελήφθησανπόψη, αλλά και όχι μόνον, οι αναφερθείσες επιδημιολογικές μελέτες. Η Επιτροπή θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου στο γεγονός ότι η ταξινόμηση ως καρκινογόνου ουσίας της κατηγορίας 2 (ταξινόμηση που στηρίζεται κυρίως στη διενέργεια πειραμάτων επί ζώων) προτείνεται, αντί της ταξινόμησης στην κατηγορία καρκινογόνων 1 (ταξινόμηση βάσει επιδημιολογικών δεδομένων).

    Η Επιτροπή θα ήθελε ναπογραμμίσει ότι η ταξινόμηση αυτή δεν συνεπάγεται αυτομάτως περιορισμούς στην εμπορία και την χρήση ουσιών. Ωστόσο, η Επιτροπή θα εξετάσει ενδεχόμενους περιορισμούς εμπορίας ή χρήσεως στο πλαίσιο της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ περί της προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με περιορισμούς της εμπορίας και χρήσεως ορισμένων επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων(2). Ακολουθώντας την συνήθη πρακτική όσον αφορά τις ουσίες τις ταξινομημένες ως ΚΜΑΤ κατηγορίας 1 ή 2, η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά την σκοπιμότητα μιας ενδεχόμενης απαγόρευσης της πώλησης τριχλωροαιθυλενίου στους καταναλωτές. Επιπλέον, η Επιτροπή ανέλαβε τηνποχρέωση να εξετάσει ειδικά το τριχλωροαιθυλένιο και άλλους χλωριωμένους διαλύτες κατά την έκδοση της οδηγίας 94/60/ΕΕΟΚ (14ης τροποποίησης της 76/769/ΕΟΚ)(3). Προτού καταρτιστεί οιαδήποτε πρόταση, θα εξεταστούν ταπέρ και τα κατά των τυχόν περιορισμών εμπορίας και χρήσεως, σε συνεννόηση με τη βιομηχανία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    (1) ΕΕ L 84 της 5.4.1993.

    (2) ΕΕ L 262 της 27.9.1976.

    (3) ΕΕ L 365 της 31.12.1994.

    Top