Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52026PC0340

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας

COM/2026/340 final

Βρυξέλλες, 29.6.2026

COM(2026) 340 final

2026/0182(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη σύναψη της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η Ινδονησία είναι ο 30ός μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ παγκοσμίως ως προς τα εμπορεύματα και ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) το 2025, ενώ η ΕΕ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδονησίας, με εμπορικές συναλλαγές που ανήλθαν στο 6 % του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της Ινδονησίας. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο εταίρων αντιστοιχεί σε 28,9 δισ. EUR το 2025, με ενωσιακές εξαγωγές ύψους 10,2 δισ. EUR και ενωσιακές εισαγωγές ύψους 18,7 δισ. EUR. Οι εξαγωγές της Ινδονησίας προς την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως γεωργικά προϊόντα, βασικά μέταλλα, χημικά προϊόντα, μηχανήματα και συσκευές, λίπη και έλαια, καθώς και υποδήματα. Στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ινδονησία κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό τα βιομηχανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων μηχανήματα και συσκευές, εξοπλισμός μεταφορών και χημικά προϊόντα. Το διμερές εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας ανήλθε σε 9,3 δισ. EUR το 2024, με εξαγωγές της ΕΕ ύψους 5,8 δισ. EUR και εισαγωγές της ΕΕ ύψους 3,5 δισ. EUR. Το 2024 το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ στην Ινδονησία ανήλθε σε 24,7 δισ. EUR, ενώ το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της Ινδονησίας στην ΕΕ ανήλθε σε 1,3 δισ. EUR.

Η Ινδονησία είναι μέλος του ΠΟΕ από το 1995 και επί του παρόντος απολαύει εμπορικών προτιμήσεων με την ΕΕ στο πλαίσιο του συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων (στο εξής: ΣΓΠ), του οποίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος. Το 2024 το 44 % των εξαγωγών της προς την ΕΕ ήταν επιλέξιμο για μειωμένους δασμούς στο πλαίσιο του ΣΓΠ. Ωστόσο, η Ινδονησία θα αποχωρήσει από το ΣΓΠ την 1η Ιανουαρίου 2027, λόγω του καθεστώτος ανώτερου μεσαίου εισοδήματος κατά τα τελευταία 3 έτη.

Στις 23 Απριλίου 2007 το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες του ASEAN. Στόχος τότε ήταν η διαπραγμάτευση μιας διαπεριφερειακής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Ωστόσο, η εξουσιοδότηση προέβλεπε τη δυνατότητα διμερών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για από κοινού διαπραγμάτευση, και εφόσον οι εν λόγω διμερείς διαπραγματεύσεις ήταν πολιτικά αποδεκτές και ουσιαστικές από οικονομικής άποψης.

Στις 8 Μαΐου 2009 η Επιτροπή υπέβαλε έκθεση στην επιτροπή του άρθρου 133 —όπως ήταν τότε γνωστή— σχετικά με τις δυσκολίες που είχαν ανακύψει κατά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ASEAN, τις οποίες και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να διακόψουν. Η επιτροπή του άρθρου 133 ζήτησε από την Επιτροπή να διερευνήσει τις προοπτικές μεμονωμένων διμερών διαπραγματεύσεων με ορισμένες χώρες του ASEAN και τον Δεκέμβριο του 2009 το Συμβούλιο ενέκρινε την προσέγγιση αυτή.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας κ. Susilo Bambang Yudhoyono και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso αποφάσισαν στα τέλη του 2009 να εξετάσουν τρόπους εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας. Ανέθεσαν σε ομάδα οραματισμού με εκπροσώπους από την Ινδονησία και την ΕΕ να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο μετάβασης των σχέσεων στο επόμενο επίπεδο. Στις 4 Μαΐου 2011 η ομάδα οραματισμού συνέστησε «τη σύναψη συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (CEPA) μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας, με βάση μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών και με βάση την ενισχυμένη πρόσβαση στην αγορά, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων». Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο μεγάλο δυναμικό της Ινδονησίας όσον αφορά το μέγεθος, τους σημερινούς και τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μετατόπιση της οικονομίας της προς τις εξαγωγές μεταποίησης, τις αναδυόμενες υπηρεσίες, την ολοένα και μεγαλύτερη εξωστρέφεια και τη μακροοικονομική σταθερότητα. Η συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών της ΕΕ και της Ινδονησίας διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς η ΕΕ εξάγει προς την Ινδονησία πολύ διαφορετικά προϊόντα από ό,τι η Ινδονησία στην Ευρώπη.

Η ΕΕ και η Ινδονησία πραγματοποίησαν κοινή διερευνητική άσκηση για να καθορίσουν το πεδίο εφαρμογής και το επίπεδο φιλοδοξίας μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας. Από την άσκηση αυτή, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016, προέκυψε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορική συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Στις 13 Ιουλίου 2016 το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) με την Ινδονησία. Οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (στο εξής: «CEPA» ή «συμφωνία») μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας ξεκίνησαν επίσημα στις 19 Ιουλίου 2016. Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2016. Οι διαπραγματεύσεις υποστηρίχθηκαν από εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα του εμπορίου. Ύστερα από εννεαετή διαδικασία διαπραγματεύσεων που περιλάμβανε 19 γύρους, η ΕΕ και η Ινδονησία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μια φιλόδοξη CEPA στις 23 Σεπτεμβρίου 2025.

Από το ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλαίσιο, η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων με την κύρια οικονομία του ASEAN στέλνει ισχυρό μήνυμα για την κοινή δέσμευση της ΕΕ και της Ινδονησίας για ένα βασισμένο σε κανόνες εμπορικό σύστημα, καθώς και για την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επιταχύνει την ατζέντα της για το άνοιγμα και τη διαφοροποίηση του εμπορίου.

Η συμφωνία θα καταργήσει τους δασμούς σε πάνω από το 98 % των δασμολογικών κλάσεων και σχεδόν στο 100 % της αξίας. Το 80 % θα ελευθερωθεί ήδη κατά την έναρξη ισχύος και, μετά από 5ετή σταδιακή κατάργηση, η ελευθέρωση θα ανέλθει στο 96 % του διμερούς εμπορίου. Η CEPA αποσκοπεί επίσης στην άρση των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας. Δημιουργεί ένα πιο διαφανές, προβλέψιμο και οικονομικά αποδοτικό περιβάλλον, ενισχυμένη πρόσβαση στην αγορά και μειωμένο κόστος. Η συμφωνία θα διευρύνει τις ευκαιρίες για τους παρόχους υπηρεσιών και τους επενδυτές της ΕΕ και της Ινδονησίας και θα διασφαλίσει ένα πιο προβλέψιμο εμπορικό περιβάλλον. Η CEPA προωθεί τις εμπορικές και επενδυτικές ροές μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ρητά το δικαίωμα κάθε μέρους να θεσπίζει ρυθμίσεις για την επίτευξη θεμιτών στόχων πολιτικής. Παρέχει επίσης άμεση προστασία για 221 γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ και 72 της Ινδονησίας και περιέχει ισχυρές δεσμεύσεις για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα αναθεωρημένα, μετά τον νομικό τους έλεγχο, κείμενα της CEPA δημοσιοποιήθηκαν και διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Κείμενο των συμφωνιών — Εμπόριο και οικονομική ασφάλεια — Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή υποβάλλει τις ακόλουθες προτάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου:

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας·

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας·

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας προστασίας των επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας·

πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας προστασίας των επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας.

Η επισυναπτόμενη πρόταση απόφασης του Συμβουλίου αποτελεί τη νομική πράξη για τη σύναψη της CEPA μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, η ΕΕ και η Ινδονησία είχαν διαπραγματευθεί συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (ΣΕΣΣ), η οποία υπεγράφη στην Τζακάρτα στις 9 Νοεμβρίου 2009 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2014. Η συμφωνία παρέχει τη βάση για συνεργασία σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εμπορίου, καθώς και για τη διεξαγωγή τακτικού πολιτικού διαλόγου και τακτικής τομεακής συνεργασίας.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η CEPA, θα συνυπάρχει με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (ΣΕΣΣ) ως ειδική συμφωνία και αναπόσπαστο μέρος των συνολικών διμερών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας. Οι δύο συμφωνίες δεν περιέχουν αντικρουόμενες διατάξεις.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η CEPA είναι απολύτως συνεπής με τις πολιτικές της Ένωσης και δεν θα απαιτηθεί από την ΕΕ να τροποποιήσει τους κανόνες, τους κανονισμούς ή τα πρότυπά της σε κανέναν ρυθμιζόμενο τομέα. Επιπλέον, όπως και σε όλες τις άλλες εμπορικές συμφωνίες που έχει διαπραγματευθεί η Επιτροπή, η CEPA διασφαλίζει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες και εξασφαλίζει ότι το δικαίωμα των κυβερνήσεων να θεσπίζουν ρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον διαφυλάσσεται πλήρως και αποτελεί βασική υποκείμενη αρχή τους.

Επιπλέον, οι διατάξεις της CEPA αντικατοπτρίζουν πλήρως το αποτέλεσμα της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΕΕ για την επανεξέταση της βιώσιμης εμπορικής πολιτικής («Η ισχύς των εμπορικών εταιρικών σχέσεων: μαζί για μια πράσινη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη», της 22ας Ιουνίου 2022).

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ουσιαστική νομική βάση

Το άρθρο 207 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών στο πλαίσιο της κοινής εμπορικής πολιτικής της Ένωσης. Το άρθρο 91 και το άρθρο 100 παράγραφος 2 παρέχουν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις διατάξεις για τις διεθνείς μεταφορές.

Δεδομένου ότι οι κύριοι στόχοι και συνιστώσες της CEPA είναι η κοινή εμπορική πολιτική και η παροχή μεταφορών, οι ουσιαστικές νομικές βάσεις είναι τα άρθρα 207 και 91 και το άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ.

Διαδικαστική νομική βάση

Δεδομένου ότι το άρθρο 91 παράγραφος 1, το άρθρο 100 παράγραφος 2 και το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ αποτελούν τις ουσιαστικές νομικές βάσεις, το Συμβούλιο πρέπει να εκδώσει την απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας αφού λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) της ΣΛΕΕ.

Ως εκ τούτου, η διαδικαστική νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης για τη σύναψη της συμφωνίας είναι το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) της ΣΛΕΕ.

Το άρθρο 218 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ θα πρέπει επίσης να προστεθεί ως νομική βάση, καθώς είναι σκόπιμο το Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να εγκρίνει τη θέση της Ένωσης σχετικά με τη διόρθωση και/ή τροποποίηση ορισμένων μερών της συμφωνίας.

Αρμοδιότητα της Ένωσης

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 2/15 του Δικαστηρίου, της 16ης Μαΐου 2017, σχετικά με τη ΣΕΣ ΕΕ–Σινγκαπούρης, όλοι οι τομείς που καλύπτονται από τη CEPA εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και, ειδικότερα, στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 91, του άρθρου 100 παράγραφος 2 και του άρθρου 207 της ΣΛΕΕ. Το Δικαστήριο συνήγαγε την αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ από το πεδίο εφαρμογής της κοινής εμπορικής πολιτικής δυνάμει του άρθρου 207 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ και του άρθρου 3 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ (βάσει της επίδρασης των υφιστάμενων κοινών κανόνων που περιέχονται στο παράγωγο δίκαιο).

Επικουρικότητα

H ΣΕΣ, όπως υποβλήθηκε στο Συμβούλιο, δεν καλύπτει θέματα που δεν εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Αναλογικότητα

Οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν το κατάλληλο μέσο για τη ρύθμιση της πρόσβασης στην αγορά και των συναφών τομέων ολοκληρωμένων οικονομικών σχέσεων με τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για να καταστούν νομικά δεσμευτικές οι εν λόγω αναλήψεις υποχρεώσεων και οι προσπάθειες ελευθέρωσης.

Η παρούσα πρωτοβουλία επιδιώκει άμεσα τον στόχο της Ένωσης στον τομέα της εξωτερικής δράσης και συμβάλλει στην πολιτική προτεραιότητα της «ΕΕ ως ισχυρότερου παγκόσμιου παράγοντα ». Η πρωτοβουλία συνάδει με τις κατευθύνσεις της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη συνεργασία με τρίτους και την ανανέωση των εξωτερικών εταιρικών σχέσεών της με υπεύθυνο τρόπο, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι εξωτερικές προτεραιότητες της ΕΕ. Συμβάλλει στην επίτευξη των εμπορικών και αναπτυξιακών στόχων της ΕΕ.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση απόφασης του Συμβουλίου υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου που επιτρέπει τη σύναψη της συμφωνίας. Δεν υπάρχει άλλη νομική πράξη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου που επιδιώκεται με την παρούσα πρόταση.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τους συμφεροντούχους

Πριν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενημερώνονταν τακτικά και ζητήθηκε η γνώμη τους προφορικά και γραπτά σχετικά με τις διάφορες πτυχές της διαπραγμάτευσης μέσω της επιτροπής του Συμβουλίου για την εμπορική πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερωνόταν επίσης τακτικά και ζητούνταν η γνώμη του μέσω της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA). Τα κείμενα που προέκυπταν σταδιακά από τις διαπραγματεύσεις κοινοποιούνταν καθ’ όλη τη διαδικασία και στα δύο θεσμικά όργανα.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, η Επιτροπή ανέθεσε τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων στη βιωσιμότητα της CEPA μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας.

Η εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι εμπορικές και συναφείς με το εμπόριο διατάξεις της υπό διαπραγμάτευση CEPA θα μπορούσαν να επηρεάσουν οικονομικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντικά ζητήματα στην ΕΕ και στην Ινδονησία. Η εν λόγω εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα έδωσε συνέχεια στην ανάλυση που παρουσιάστηκε στην εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα, η οποία διενεργήθηκε το 2008 προς υποστήριξη των διαπεριφερειακών διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ-ASEAN, παρέχοντας πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες και σαφή εστίαση στα ειδικά χαρακτηριστικά και τις πιθανές επιπτώσεις των διμερών διαπραγματεύσεων μόνο με την Ινδονησία. Ειδικότερα, εξέτασε διεξοδικότερα τις πιθανές επιπτώσεις της CEPA σε ορισμένους τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ινδονησίας, μεταξύ των οποίων αυτοί των φυτικών ελαίων και των ελαιούχων σπόρων, των ειδών ένδυσης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Συνολικά, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία ΕΕ-Ινδονησίας αναμενόταν να έχει θετικό αντίκτυπο και για τα δύο Μέρη και για τις κοινωνίες τους, σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, ευημερία, παγκόσμιο και διμερές εμπόριο), ενώ ο αντίκτυπος αυτός θα είναι συγκριτικά μεγαλύτερος στην Ινδονησία απ’ ό,τι στην ΕΕ λόγω των διαφορών στο σχετικό μέγεθος των δύο οικονομιών. Η οικονομική μοντελοποίηση προέβλεπε αύξηση της ευημερίας της ΕΕ κατά 2 έως 2,4 δισ. EUR και αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2,5 έως 3,1 δισ. EUR. Έδειξε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ελευθέρωσης του εμπορίου που θα επιτευχθεί στη συμφωνία, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της επιδίωξης του μέγιστου δυνατού βαθμού ελευθέρωσης στις διαπραγματεύσεις. Η άρση των μη δασμολογικών φραγμών (στο εξής: ΜΔΦ) στο εμπόριο φαίνεται να αποτελεί βασικό παράγοντα για τον καθορισμό του μεγέθους των αναμενόμενων οικονομικών οφελών, και η έκθεση τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς όπως τα μέτρα υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας (ΥΦΠ) και τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο.

Η Επιτροπή εξέδωσε έγγραφο θέσης σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα, η οποία διενεργήθηκε προς υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για τη CEPA, στις 26 Ιουνίου 2020. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα επιβεβαίωσε τα επιχειρήματα υπέρ της διαπραγμάτευσης μιας φιλόδοξης εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας και παρέσχε πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους τομείς ή παράγοντες στους οποίους θα μπορούσαν να σημειωθούν αρνητικές επιπτώσεις και στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων στη βιωσιμότητα και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή παρέσχε στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τη δυνατότητα να ακουστούν, να υποβάλουν ερωτήσεις και να συμβάλουν σε έναν υγιή, τεκμηριωμένο και διαφανή κοινωνικό διάλογο, μεταξύ άλλων μέσω ειδικών διαλόγων με την κοινωνία των πολιτών, εργαστηρίου με τοπικούς συμφεροντούχους στην Ινδονησία, διμερών συναντήσεων, συνεντεύξεων και διαδικτυακών ερευνών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με την πολιτική της ως προς τη διαφάνεια, η Επιτροπή δημοσίευε στον ιστότοπό της εκθέσεις σχετικά με τους γύρους διαπραγματεύσεων, τις προτάσεις επί του κειμένου, δελτία Τύπου, ενημερωτικά δελτία και ενημερωτικό υλικό τεκμηρίωσης, τα οποία επικαιροποιούσε τακτικά.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η εκτίμηση επιπτώσεων στη βιωσιμότητα της CEPA διενεργήθηκε από κοινοπραξία ανεξάρτητων εταιρειών συμβούλων υπό την ηγεσία της Development Solutions και ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Επιτροπής.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Οι διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας καλύφθηκαν από την εκτίμηση επιπτώσεων του Αυγούστου 2009 που διενεργήθηκε κατά τον χρόνο υποβολής της πρότασης της Επιτροπής για διαπραγματευτική εντολή για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-ASEAN.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η CEPA δεν υπόκειται σε διαδικασίες του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT). Ωστόσο, περιέχει ορισμένες διατάξεις οι οποίες θα απλουστεύσουν τις εμπορικές και τις σχετικές διαδικασίες, θα μειώσουν τις δαπάνες που σχετίζονται με τις εξαγωγές και, ως εκ τούτου, θα παρέχουν τη δυνατότητα σε περισσότερες ΜΜΕ να δραστηριοποιούνται και στις δύο αγορές. Ειδικό κεφάλαιο για τις ΜΜΕ εστιάζεται ιδίως στην ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών και την ενισχυμένη συνεργασία με την Ινδονησία σε θέματα που αφορούν τις ΜΜΕ. Η κατάργηση των δασμών, μεταξύ άλλων και στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η απλούστευση και η ψηφιοποίηση των τελωνειακών καθεστώτων και η αύξηση της συμβατότητας των τεχνικών απαιτήσεων θα μειώσουν το κόστος που σχετίζεται με τις εξαγωγές και θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΜΜΕ με χαμηλότερο όγκο εμπορικών συναλλαγών να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες εταιρείες. Με τον τρόπο αυτόν, θα ενισχυθεί επίσης η ικανότητα των ΜΜΕ να συμμετέχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, στο ψηφιακό εμπόριο και στις δημόσιες συμβάσεις και να παρέχουν υπηρεσίες στην αγορά της Ινδονησίας. Η CEPA προωθεί επίσης τη διαφάνεια και τη χρήση διεθνών προτύπων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά και τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η CEPA θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ από την πλευρά των εσόδων. Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ποσό μεταξύ 630 έως 700 εκατ. EUR ετησίως μετά την πλήρη εφαρμογή της CEPA. Η εκτίμηση βασίζεται στις μέσες εισαγωγές που προβλέπονται για το 2041 ελλείψει ΣΕΣ.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η CEPA περιλαμβάνει θεσμικές διατάξεις που καθορίζουν τη δομή ώστε οι εκτελεστικοί φορείς να παρακολουθούν συνεχώς την εφαρμογή, τη λειτουργία και τις επιπτώσεις της.

Το θεσμικό κεφάλαιο της CEPA προβλέπει τη σύσταση επιτροπής εμπορίου, η οποία θα έχει ως κύριο καθήκον να επιβλέπει και να διευκολύνει την υλοποίηση και την εφαρμογή της CEPA. Η επιτροπή εμπορίου θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη του έργου όλων των ειδικών επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτούνται δυνάμει της CEPA.

Στο πλαίσιο διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, η επιτροπή εμπορίου θα ανταλλάσσει απόψεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Επίσης, η CEPA θεσπίζει εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες οι οποίες περιλαμβάνουν ισόρροπη εκπροσώπηση των ανεξάρτητων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των επιχειρηματικών οργανώσεων και των οργανώσεων εργοδοτών, καθώς και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος. Οι εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες μπορούν να υποβάλλουν απόψεις και συστάσεις σχετικά με τη λειτουργία και την εφαρμογή της ΣΕΣ και συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Εμπόριο για όλους», η Επιτροπή αφιερώνει αυξανόμενους πόρους στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών. Τον Νοέμβριο του 2025 η Επιτροπή δημοσίευσε την πέμπτη ετήσια έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή και την επιβολή των εμπορικών συμφωνιών. Ο κύριος σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια αντικειμενική εικόνα για την εφαρμογή των ΣΕΣ της ΕΕ, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο στόχος είναι να χρησιμεύσει η έκθεση ως βάση για ανοικτό διάλογο και συνεργασία με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών γενικότερα σχετικά με τη λειτουργία των ΣΕΣ και την εφαρμογή τους. Ως ετήσια διαδικασία, η δημοσίευση της έκθεσης θα καταστήσει δυνατή την τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων, καταγράφοντας επίσης πώς αντιμετωπίστηκαν ζητήματα προτεραιότητας που προσδιορίστηκαν. Η έκθεση θα καλύπτει τη CEPA ΕΕ-Ινδονησίας από την έναρξη της ισχύος της.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Ως αποτέλεσμα του κεφαλαίου 2 της CEPA, η ΕΕ και η Ινδονησία θα καταργήσουν τους δασμούς σε πάνω από το 98 % των δασμολογικών κλάσεων και σχεδόν στο 100 % όσον αφορά την αξία. Το 80 % των δασμολογικών κλάσεων θα ελευθερωθεί ήδη από την έναρξη ισχύος. Μετά από 5ετή σταδιακή κατάργηση, η ελευθέρωση θα ανέλθει στο 96 % του διμερούς εμπορίου. Για παράδειγμα, η Ινδονησία θα καταργήσει τους υψηλούς δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα (τρέχοντες δασμοί έως 50 %), τα μηχανήματα και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα, τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Επίσης, η συμφωνία θα καταργήσει ή θα μειώσει σημαντικά τους δασμούς της ΕΕ στα περισσότερα ινδονησιακά προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ.

Το κεφάλαιο 3 της CEPA περιέχει κανόνες καταγωγής που διασφαλίζουν ότι μόνο τα προϊόντα που έχουν υποστεί σημαντική μεταποίηση στην ΕΕ ή την Ινδονησία μπορούν να επωφεληθούν από τις δασμολογικές προτιμήσεις της συμφωνίας.

Το κεφάλαιο 4 της CEPA θα βοηθήσει τις εταιρείες που εμπορεύονται αγαθά μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας να εκτελωνίζουν τα προϊόντα τους ευκολότερα και ταχύτερα. Θα συμβάλει στη διασφάλιση αποτελεσματικού τελωνειακού ελέγχου, ώστε τα εισαγόμενα εμπορεύματα να πληρούν όλους τους κανόνες της χώρας εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται στα σύνορα, δεσμεύσεις για την παροχή εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τους εφαρμοζόμενους δασμούς και κοινές αρχές για την τελωνειακή νομοθεσία.

Το κεφάλαιο 5 της CEPA περιλαμβάνει επίσης διμερή μηχανισμό διασφάλισης, ο οποίος επιτρέπει στην ΕΕ και την Ινδονησία να επιβάλλουν προσωρινά μέτρα σε περίπτωση που σημαντική αύξηση των προτιμησιακών εισαγωγών προκαλεί σοβαρή ζημία στον εγχώριο κλάδο παραγωγής τους ή παρουσιάζει απειλή πρόκλησης τέτοιας ζημίας.

Το κεφάλαιο 6 της CEPA για θέματα υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας (ΥΦΠ) καλύπτει την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων και των φυτών. Διατηρεί τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θεσπίζει και επιβάλλει τους κανόνες της για την ασφάλεια των τροφίμων, είτε πρόκειται για προϊόντα που παράγονται εγχώρια είτε για εισαγόμενα προϊόντα. Η συμφωνία επιβεβαιώνει τις αρχές της συμφωνίας ΥΦΠ του ΠΟΕ. Η ΕΕ και η Ινδονησία θα ενισχύσουν τις κοινές εργασίες σε θέματα ΥΦΠ για τη διασφάλιση ταχείας παρέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων.

Το κεφάλαιο 7 της CEPA αποσκοπεί στην άρση των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας. Για βασικούς τομείς, όπως τα ηλεκτρονικά είδη, τα μηχανήματα και τα ενεργειακώς αποδοτικά προϊόντα, αναγνωρίζονται πιστοποιητικά και εκθέσεις δοκιμών από διαπιστευμένους φορείς που εδρεύουν στην ΕΕ, γεγονός που αίρει την ανάγκη για εκ νέου δοκιμές και εκ νέου πιστοποίηση στην Ινδονησία, κάτι που μπορεί να είναι δαπανηρό και χρονοβόρο. Η CEPA περιλαμβάνει επίσης εξορθολογισμένες διαδικασίες επισήμανσης. Η CEPA προβλέπει καλύτερη κανονιστική διαφάνεια και προβλεψιμότητα, καθώς βελτιώνει τις δυνατότητες των συμφεροντούχων και των αρχών να σχολιάζουν τα σχέδια τεχνικών κανονισμών του άλλου μέρους, και παρέχει επαρκή χρόνο προσαρμογής προτού αρχίσουν να ισχύουν. Ορίζει επίσης ότι αμφότερα τα μέρη πρέπει να εγκρίνουν και να εφαρμόζουν σχετικά διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ως βάση για τους τεχνικούς κανονισμούς τους. Ειδικό παράρτημα της CEPA για την αυτοκινητοβιομηχανία διασφαλίζει ότι τα οχήματα της ΕΕ με πιστοποιητικά έγκρισης τύπου ΟΗΕ που προσδιορίζονται στη συμφωνία δεν θα υπόκεινται σε επιπλέον απαιτήσεις δοκιμών ή σήμανσης στην Ινδονησία, και ως εκ τούτου μειώνεται το κόστος και ο χρόνος έως τη διάθεση στην αγορά.

Επίσης, το κεφάλαιο 8 της CEPA θα διευρύνει τις ευκαιρίες για τους παρόχους υπηρεσιών και τους επενδυτές της ΕΕ και της Ινδονησίας και θα διασφαλίσει ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών. Θα εγγυάται ιδίως ότι οι πάροχοι υπηρεσιών και οι ενωσιακοί επενδυτές σε τομείς που προσδιορίζονται στη CEPA δεν θα υφίστανται διακρίσεις έναντι των αντίστοιχων Ινδονήσιων παρόχων υπηρεσιών και επενδυτών. Θα διευκολύνει τους οικονομικούς φορείς της ΕΕ να αποκτούν τις άδειες ή τα προσόντα που απαιτούνται για την παροχή των υπηρεσιών τους με σαφείς, δίκαιες και ταχείες διαδικασίες. Θα διασφαλίσει ότι οι ενωσιακοί πάροχοι υπηρεσιών σε ορισμένους τομείς δεν θα υποχρεούνται να έχουν τοπική παρουσία (όπως υποκατάστημα), ορισμένο αριθμό φορέων εκμετάλλευσης ή ορισμένη αξία συναλλαγών στην Ινδονησία.

Η CEPA προωθεί τις εμπορικές και επενδυτικές ροές μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ρητά το δικαίωμα κάθε μέρους να θεσπίζει ρυθμίσεις για την επίτευξη θεμιτών στόχων πολιτικής. 

Το κεφάλαιο 9 της CEPA διασφαλίζει ότι επιτρέπεται στην πράξη να μεταφερθούν από την ΕΕ στην Ινδονησία και αντιστρόφως τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διενέργεια των συναλλαγών που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας —για παράδειγμα, σύσταση επιχείρησης ξένης ιδιοκτησίας. Ταυτόχρονα, και οι δύο πλευρές μπορούν ακόμη να εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες, όπου είναι αναγκαίο, για παράδειγμα σε περιπτώσεις πτώχευσης ή ως προς τη μεταχείριση των κινητών αξιών.

Το κεφάλαιο 10 της CEPA δημιουργεί ένα προβλέψιμο, ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον ψηφιακού εμπορίου. Διασφαλίζει ιδίως τις ελεύθερες διασυνοριακές ροές δεδομένων, απαγορεύοντας τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις γεωγραφικού περιορισμού και τους τελωνειακούς δασμούς στις ηλεκτρονικές διαβιβάσεις. Προβλέπει δεσμευτικούς κανόνες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και διασφαλίζουν την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις και στηρίζουν την καινοτομία.

Το κεφάλαιο 11 της CEPA θεσπίζει κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων είναι διαφανείς, δίκαιες και δεν εισάγουν διακρίσεις για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η ΕΕ και η Ινδονησία συμφώνησαν ως προς την αποτελεσματική προστασία και επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο κεφάλαιο 12. Η CEPA παρέχει, ιδίως, απευθείας προστασία για 221 γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ και 72 της Ινδονησίας, δηλαδή καλύπτει αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως κρέατα και τυριά της ΕΕ και ινδονησιακά μπαχαρικά και καφέδες. Αυτό το υψηλό επίπεδο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ενισχύει το εξαγωγικό δυναμικό σε αγροδιατροφικούς τομείς υψηλής αξίας, καθώς διασφαλίζονται οι αποκλειστικές ονομασίες και δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Το κεφάλαιο 13 της CEPA διασφαλίζει τη διατήρηση, σε αμφότερες τις έννομες τάξεις, αποτελεσματικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, η οποία εφαρμόζεται από λειτουργικά ανεξάρτητες αρχές, που πρέπει να ενεργούν με διαφάνεια και χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό των δικαιωμάτων υπεράσπισης. Η συμφωνία προβλέπει επίσης συνεργασία μεταξύ των αρχών. Περιέχει κανόνες για τις επιδοτήσεις, την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και τις κρατικές επιχειρήσεις.

Το κεφάλαιο 14 της CEPA αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του εμπορίου και των επενδύσεων και τη διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Το κεφάλαιο 15 προβλέπει ολοκληρωμένο πλαίσιο για το εμπόριο και τη βιώσιμη μεγέθυνση και ανάπτυξη, με νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις εκτελεστές μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών της CEPA. Η CEPA παρέχει επίσης πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας για περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο, μεταξύ άλλων στον τομέα του φοινικέλαιου. Περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την προστασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τον καθορισμό δεσμεύσεων όσον αφορά τη διατήρηση των δασών, τη βιοποικιλότητα, την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών και την καταπολέμηση της παράνομης, αδήλωτης και ανεξέλεγκτης αλιείας.

Το κεφάλαιο 16 της CEPA δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας για την ενίσχυση των πολιτικών και τον καθορισμό προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων, συμπεριληπτικών, υγιεινών και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων.

Στο κεφάλαιο 17 της συμφωνίας καθορίζονται βασικές αρχές και επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη ικανοτήτων σε τομείς που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της.

Επίσης, το κεφάλαιο 18 είναι αφιερωμένο στις ΜΜΕ και ορισμένες άλλες διατάξεις που ωφελούν τις εν λόγω επιχειρήσεις, π.χ. δημιουργία ενιαίας δημόσια προσβάσιμης ψηφιακής πλατφόρμας που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αγορές των άλλων επιχειρήσεων, δημιουργία σημείων επαφής για τις ΜΜΕ, ψηφιοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Το κεφάλαιο 19 της CEPA προωθεί διαφανείς, συντονισμένους και τεκμηριωμένους κανόνες που σέβονται την εγχώρια νομοθεσία, στηρίζουν τους στόχους δημόσιας πολιτικής και λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των συμφεροντούχων. Τα μέρη πρέπει ιδίως να δημοσιεύουν ετήσιο κατάλογο των σημαντικών σχεδιαζόμενων κανόνων, εξηγώντας τον σκοπό και τα χρονοδιαγράμματά τους.

Το κεφάλαιο 20 της CEPA ενισχύει την προβλεψιμότητα, τη λογοδοσία και τη δικαιοσύνη στις κανονιστικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το εμπόριο. Με τη διασφάλιση της έγκαιρης δημοσίευσης, της ανοικτής πρόσβασης σε πληροφορίες, των δίκαιων διοικητικών διαδικασιών και των ανεξάρτητων οδών προσφυγής, ενισχύεται η εμπιστοσύνη στα κανονιστικά πλαίσια και μειώνεται η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Κείμενο της συμφωνίας και κοινοποιήσεις

Το κείμενο της συμφωνίας υποβάλλεται στο Συμβούλιο μαζί με την παρούσα πρόταση.

Σύμφωνα με τις Συνθήκες, εναπόκειται στην Επιτροπή να προβεί στην κοινοποίηση που προβλέπεται στο άρθρο 25,2 της συμφωνίας, προκειμένου να εκφραστεί η συναίνεση της Ένωσης να δεσμευτεί από τη συμφωνία.

2026/0182 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη σύναψη της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 91 παράγραφος 1, το άρθρο 100 παράγραφος 2 και το άρθρο 207 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) και το άρθρο 218 παράγραφος 7,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1 ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Σύμφωνα με την απόφαση [XX] του Συμβουλίου, της XX/XX/XXXX 2 , η συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ένωσης και της Ινδονησίας (στο εξής: συμφωνία) υπογράφηκε στις [XX XX 2026], με την επιφύλαξη μεταγενέστερης σύναψής της.

(2)Η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την προώθηση της κοινής εμπορικής πολιτικής της Ένωσης με τη θέσπιση συνολικής οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ινδονησία.

(3)Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί.

(4)Σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 7 της Συνθήκης, είναι σκόπιμο να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης, τροποποιήσεις της συμφωνίας που πρόκειται να εγκριθούν με απλουστευμένη διαδικασία σύμφωνα με τα άρθρα 11.20 και 12.37 ή το άρθρο 24.2 παράγραφος 2 σημεία x) ή xi), κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής.

(5)Η συμφωνία, σύμφωνα με το άρθρο 25,7 παράγραφος 1 αυτής, δεν απονέμει, εντός της Ένωσης, δικαιώματα ούτε επιβάλλει υποχρεώσεις σε πρόσωπα, πλην εκείνων που δημιουργούνται μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών βάσει του δημόσιου διεθνούς δικαίου,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Εγκρίνεται η συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας (στο εξής: συμφωνία).

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς του άρθρου 11.20 και του άρθρου 24.2 παράγραφος 2 σημείο x) της συμφωνίας, οποιαδήποτε τροποποίηση ή διόρθωση των παραρτημάτων 11-Α και 11-Β της συμφωνίας εγκρίνεται από την Επιτροπή εξ ονόματος της Ένωσης, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής.

Άρθρο 3

Για τους σκοπούς του άρθρου 12.37 και του άρθρου 24.2 παράγραφος 2 σημείο xi) της συμφωνίας, οποιαδήποτε τροποποίηση των παραρτημάτων 12-Α και 12-Γ της συμφωνίας εγκρίνεται από την Επιτροπή εξ ονόματος της Ένωσης, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της 3 .

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο/Η Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «ΕΣΟΔΑ» — ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

1.    ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας·

2.ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:

Γραμμή εσόδων (κεφάλαιο/άρθρο/θέση): Κεφάλαιο 12, άρθρο 120

Ποσό εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό για το οικείο οικονομικό έτος: (2026) 21 368 300 000 EUR. Ο προϋπολογισμός είναι διαθέσιμος εδώ: Σχέδιο προϋπολογισμού 2026 – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

(μόνο στην περίπτωση εσόδων για ειδικό προορισμό):

Τα έσοδα θα διατεθούν στην ακόλουθη γραμμή δαπανών (κεφάλαιο/άρθρο/θέση):

3.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

   Πρόταση χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις

x    Πρόταση χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις στις δαπάνες αλλά με δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

   Η πρόταση έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα με ειδικό προορισμό

Οι επιπτώσεις στα έσοδα είναι οι ακόλουθες: 

(σε εκατ. EUR με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Γραμμή εσόδων

Επίπτωση στα έσοδα 4 5

12 μήνες

Έτος 2027

Κεφάλαιο 12 / άρθρο 120

630 εκατ. EUR

Η έναρξη ισχύος αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2027

0

Κατάσταση μετά την ανάληψη δράσης

Γραμμή εσόδων

[N+10]

[N+11]

[N+12]

[N+13]

[N+14]

Κεφάλαιο/άρθρο/θέση …

700 εκατ. EUR

700 εκατ. EUR

700 εκατ. EUR

700 εκατ. EUR

700 εκατ. EUR

(Μόνο στην περίπτωση εσόδων με ειδικό προορισμό, υπό τον όρο ότι η γραμμή του προϋπολογισμού είναι ήδη γνωστή):

Γραμμή δαπανών 6

Έτος N

Έτος N+1

Κεφάλαιο/άρθρο/θέση …

Κεφάλαιο/άρθρο/θέση …

Γραμμή δαπανών

[N+2]

[N+3]

[N+4]

[N+5]

Κεφάλαιο/άρθρο/θέση …

Κεφάλαιο/άρθρο/θέση …

4.ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

5.ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα (δαπάνες) για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η CEPA θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ από την πλευρά των εσόδων. Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ποσό μεταξύ 630 έως 700 εκατ. EUR ετησίως μετά την πλήρη εφαρμογή της CEPA. Η εκτίμηση βασίζεται στις μέσες εισαγωγές που προβλέπονται για το 2042 ελλείψει ΣΕΣ.

Αναμένονται έμμεσες θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την αύξηση των πόρων που συνδέονται με τον φόρο προστιθέμενης αξίας και το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

(1)    ΕΕ C, , σ. .
(2)    [Να εισαχθεί παραπομπή].
(3)    Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(4)    Τα ποσά ανά έτος πρέπει να αποτελούν εκτίμηση με βάση τον τύπο ή τη μέθοδο που ορίζεται στο τμήμα 5. Για το έτος έναρξης, το ετήσιο ποσό καταβάλλεται κανονικά χωρίς μείωση ή κατ’ αναλογία.
(5)    Τα αναφερόμενα ποσά είναι τελωνειακοί δασμοί (ακαθάριστα ποσά). Όσον αφορά τους αντίστοιχους παραδοσιακούς ιδίους πόρους που οφείλονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα είσπραξης [συμπεριλαμβανομένου του 25 % που παρακρατείται από τα κράτη μέλη έως και το 2027 και του 10 % στη συνέχεια, όπως προτείνεται στο έγγραφο COM(2025) 574].
(6)    Να χρησιμοποιηθεί μόνον αν είναι αναγκαίο.
Top