EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0404

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Υλοποίηση του οράματος με συγκεκριμένες δράσεις

COM/2022/404 final

Βρυξέλλες, 17.6.2022

COM(2022) 404 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Υλοποίηση του οράματος με συγκεκριμένες δράσεις


«Στην Ευρώπη, η μνήμη του παρελθόντος μας πλαισίωνε ανέκαθεν το μέλλον μας. Τούτο είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή κατά την οποία το αδιανόητο έχει επιστρέψει στην ήπειρό μας. Οι σκανδαλώδεις απόπειρες της Ρωσίας να επανασχεδιάσει τον χάρτη και να αναπαραγάγει ακόμη και τα πιο τραγικά κεφάλαια της ιστορίας μας μάς υπενθύμισαν ότι είναι επικίνδυνο να χάνουμε την επαφή με το παρελθόν και το μέλλον μας. Να ζούμε σε ένα αέναο παρόν, θεωρώντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι είναι αδύνατο να υπάρχει καλύτερος τρόπος. Και ακόμη χειρότερα: ότι τα πάντα θα παραμείνουν ες αεί αμετάβλητα, αρκεί να μην αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό είναι εντελώς λάθος! Στασιμότητα σημαίνει οπισθοδρόμηση.»

Ursula von der Leyen, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  
9 Μαΐου 2022, τελετή λήξης της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λέγεται εδώ και πολύ καιρό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί ταχύτερα και δραστικότερα όταν είναι απαραίτητο. Η περίφημη ρήση του Jean Monnet, σύμφωνα με την οποία η Ένωση «θα σφυρηλατηθεί μέσα από κρίσεις και θα είναι το άθροισμα των λύσεων που υιοθετήθηκαν για τις κρίσεις αυτές» έχει επιβεβαιωθεί συχνά κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ΕΕ —ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συλλογική αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πανδημίας και ενός βίαιου επιθετικού πολέμου στο κατώφλι μας. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν ολοένα και περισσότερο αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και εργασίες για τη βελτίωση της Ευρώπης υπό τους δικούς τους όρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόεδρος κ. von der Leyen ζήτησε στις πολιτικές κατευθύνσεις της, τον Ιούλιο του 2019, να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ως μέρος του οράματος για μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, και δεσμεύτηκε να δώσει συνέχεια στα αποτελέσματά της.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκίνησε την Ημέρα της Ευρώπης 2021 και διήρκεσε ένα έτος, ήταν μια πρωτόγνωρη πανευρωπαϊκή άσκηση διαβουλευτικής δημοκρατίας —η μεγαλύτερη και ευρύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο είδος της. Συνέδεσε ανθρώπους από όλες τις ηλικίες, τις χώρες και τα υπόβαθρα, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την Ευρώπη ή δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη θεσμική σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες προσκόμισαν τις διαφορετικές ιστορίες και προοπτικές τους, τις διαφορετικές γλώσσες και ταυτότητές τους, για να εκθέσουν τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη και να συνθέσουν από κοινού ένα όραμα για το μέλλον της.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Διάσκεψη και οι συμμετέχοντες σε αυτήν αποτέλεσαν έκφραση τόσο της αξίας όσο και της ανάγκης μιας πιο ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η Διάσκεψη έδωσε νέα πνοή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολυεπίπεδη δημοκρατία της Ευρώπης και κατέδειξε τις δυνατότητες ενός πραγματικού ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου στον οποίο οι πολίτες σε ολόκληρη την Ένωση συμμετέχουν για ό,τι τους απασχολεί περισσότερο.

Τούτο κατέστη εμφανές από τον τρόπο με τον οποίο πολίτες και θεσμικά όργανα, νομοθέτες και μη ειδικοί συζήτησαν τα θεμελιώδη ζητήματα των καιρών μας και πρότειναν μια σειρά λύσεων σε τομείς που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης: από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έως την ψηφιοποίηση και τη δημοκρατία, την υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, την οικονομία και την ασφάλεια, τις αξίες και τον πολιτισμό —και πολλά άλλα. Αναπόφευκτα, το αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από τη σύγχρονη επικαιρότητα, και ιδίως από την επαλληλία των κρίσεων που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην υγεία και τις οικονομίες μας αντικατοπτρίστηκε σε όλα τα θέματα της Διάσκεψης, ενώ ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ανέδειξε έντονα την ανάγκη για μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο, έτοιμη να υπερασπιστεί την ειρήνη και τις αξίες με τον ίδιο τρόπο που το κάνει εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Η Διάσκεψη έχει αποφέρει καρπούς όσον αφορά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προτάσεων, ωστόσο η επιτυχία της θα εξαρτηθεί τελικά από την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει. Σε αυτό το πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, δεσμεύτηκαν στην κοινή δήλωση του Μαρτίου 2021 να δώσουν συνέχεια σε όσα προτάθηκαν —το κάθε θεσμικό όργανο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες. Η πρόεδρος κ. von der Leyen επανέλαβε τη δέσμευση αυτή κατά την τελετή λήξης της Διάσκεψης στις 9 Μαΐου 2022.

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Περιλαμβάνει εκτίμηση του τι χρειάζεται για να δοθεί συνέχεια στις προτάσεις της Διάσκεψης, επισκόπηση των επόμενων βημάτων, καθορίζει δε τον βέλτιστο τρόπο άντλησης διδαγμάτων από τη Διάσκεψη και ενσωμάτωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χάραξη πολιτικής και στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.

2.ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Οι προτάσεις της Διάσκεψης, οι οποίες περιλαμβάνονται στην τελική έκθεση που διαβιβάστηκε στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλύπτουν ευρύ φάσμα, είναι δε φιλόδοξες και μελλοντοστραφείς. Είναι διαρθρωμένες σε εννέα ευρείες θεματικές ενότητες, με φυσικές αλληλεπικαλύψεις μεταξύ ορισμένων εκ των προτεινόμενων μέτρων.

Η Διάσκεψη: πολλές προτάσεις, ένα όραμα

Κατά τη διάρκεια ενός έτους εκδηλώσεων, οι συζητήσεις των ομάδων πολιτών και οι ιδέες που συγκεντρώθηκαν στο διαδίκτυο αποκρυσταλλώθηκαν σε 49 προτάσεις και 326 ειδικά μέτρα 1 , διαρθρωμένα σε εννέα θεματικές ενότητες:

Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

Υγεία

Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας

Η ΕΕ στον κόσμο

Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ευρωπαϊκή δημοκρατία

Μετανάστευση

Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός

Πίσω από τους αριθμούς και τη διατύπωση αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων υποφώσκει το όραμα για μια Ευρώπη που θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή των πολιτών, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των σημερινών γενεών και, τελικά, θα ανταποκρίνεται στα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους. Από το φαγητό που τρώνε ως τον αέρα που αναπνέουν και τη φύση που απολαμβάνουν. Από την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση ως το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας εντός των εν λόγω σχολείων και σπιτιών.

Γενικά, οι προτάσεις καλούν την Ευρώπη να επικεντρωθεί στην παροχή κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης, προασπίζοντας παράλληλα τις αξίες της και το κράτος δικαίου. Τονίζουν την ανάγκη να συγκεντρώσει η Ευρώπη την ισχύ και την πολυμορφία της ώστε να αντιμετωπίσει τα σημαντικότερα προβλήματα της γενιάς μας —από τις πανδημίες και τον πόλεμο ως τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ή τη δημογραφική αλλαγή. Τέλος, σε όλους τους τομείς υπογραμμίστηκε έντονα και κατ’ επανάληψη η ανάγκη να καταστεί η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη και περισσότερο ικανή να αυτοεξυπηρετείται σε ζωτικούς τομείς, από την ενέργεια, τα βιώσιμα τρόφιμα, τα υλικά και τα φάρμακα ως τα ψηφιακά μικροκυκλώματα και τις πράσινες τεχνολογίες, την κυβερνοασφάλεια, την ασφάλεια και την άμυνα. Εν συνόλω, τα μέτρα που πρότεινε η Διάσκεψη καλούν την Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί περισσότερο σε τομείς συλλογικής ή ατομικής σημασίας για τους πολίτες.

Αξιολόγηση των προτάσεων

Για να δοθεί συνέχεια στις προτάσεις της Διάσκεψης με τον πλέον διαφανή και άμεσο τρόπο, χρειάζεται μια πρώτη ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί τι απαιτείται για την εφαρμογή τους. Για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση αυτή, είναι σημαντικό να τηρηθούν το πνεύμα και το γράμμα των προτεινομένων —χωρίς καμία επανερμηνεία ή διαλογή. Στο παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης παρατίθενται οι 49 προτάσεις, οι οποίες χωρίζονται στους ίδιους θεματικούς τομείς που επελέγησαν και από τη Διάσκεψη, με την εκτίμηση της Επιτροπής να παρατίθεται σε κάθε τομέα.

Το παράρτημα περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες απαντήσεων: υφιστάμενες πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στις προτάσεις· πρωτοβουλίες τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν· προγραμματισμένες δράσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν οι ιδέες, με βάση τους νέους προβληματισμούς της Διάσκεψης· και νέες πρωτοβουλίες ή τομείς εργασίας που εμπνέονται από τις προτάσεις και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τις ήδη υλοποιούμενες από την Επιτροπή πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται άμεσα στις προτάσεις. Σε αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη τεθεί σε ισχύ νομοθεσία για την κατοχύρωση των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Ή η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία θα διασφαλίσει ότι το διαδικτυακό περιβάλλον παραμένει ασφαλής χώρος, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και ευκαιρίες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνεται επίσης η σύσταση της HERA, της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, για τη συμβολή στην καλύτερη προετοιμασία και αντίδραση της Ευρώπης σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Ή τις ιστορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί σχετικά με τους κατώτατους μισθούς και τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διεθνών εταιρικών σχέσεων και του παγκόσμιου ρόλου της Ευρώπης, για παράδειγμα μέσω της στρατηγικής «Global Gateway» για επενδύσεις σε έξυπνες, καθαρές και ασφαλείς υποδομές ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις ήδη υποβληθείσες από την Επιτροπή προτάσεις που βρίσκονται επί του παρόντος υπό επεξεργασία από τους συννομοθέτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό παρέχει πρόσθετη ώθηση ώστε να επιταχυνθεί το νομοθετικό έργο, για παράδειγμα στην περίπτωση του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, της πράξης για την τεχνητή νοημοσύνη ή πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε τομείς όπως οι συσσωρευτές ή τα βιώσιμα προϊόντα. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει επίσης τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % (Fit for 55), οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, καθώς και για τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης. Ή την πρωτοβουλία μας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής κυριαρχίας της ΕΕ μέσω μέτρων όπως η πράξη για τα μικροκυκλώματα.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τους τομείς στους οποίους η Επιτροπή σχεδιάζει ήδη να υποβάλει προτάσεις και θα λάβει υπόψη τις υποδείξεις της Διάσκεψης. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η οποία θα αποσκοπεί στη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, καθώς και νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση του εφοδιασμού μας με πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας για τη διττή μετάβαση ή το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας. Ή το νομοθετικό πλαίσιο που θα αποσκοπεί στην επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης προτάσεις που θα ανταποκρίνονται άμεσα σε ορισμένες από τις προτάσεις, είτε πρόκειται για την αποκατάσταση της φύσης μας είτε για την απαγόρευση της εισόδου στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.

Τέλος, ο τέταρτος τομέας αφορά προτάσεις της Διάσκεψης που είναι εν μέρει ή εντελώς νέες και απαιτούν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών ή την υποβολή νέων προτάσεων από την Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, η Διάσκεψη πρότεινε νέες εργασίες και όσον αφορά τη μεγαλύτερη επικέντρωση στη βελτίωση της κατανόησης των ζητημάτων ψυχικής υγείας και στις προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλες συστάσεις επικεντρώνονται στη διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και στη βελτίωση των πληροφοριών σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα των προϊόντων και το ιστορικό των επιδόσεών τους όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων. Στις προτάσεις συγκαταλέγονται επίσης η συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για την παρακολούθηση του σκοτεινού δικτύου, καθώς και η μεγαλύτερη επικέντρωση στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Οι αρχές της συνέχειας

Η αξιολόγηση δείχνει μια σαφή κατεύθυνση και προσδιορίζει τους τομείς στους οποίους η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις αυτές με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό τρόπο, είτε μέσω νομοθεσίας είτε αλλιώς. Θα κάνει πλήρη χρήση του δικαιώματος πρωτοβουλίας που διαθέτει βάσει των Συνθηκών, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, καθώς και τους κανόνες για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί ο πιθανός αντίκτυπος των υπό εξέταση επιλογών πολιτικής, θα διασφαλιστεί η απουσία αρνητικών συνεπειών και θα εξεταστεί σε ποιο επίπεδο η λήψη αποφάσεων είναι πλέον αποτελεσματική.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν και πολλοί τομείς που απαιτούν από την Επιτροπή την ανάληψη μη νομοθετικής δράσης, είτε λόγω περιορισμένης νομοθετικής αρμοδιότητας είτε επειδή αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος. Ομοίως, δεν εμπίπτουν όλες οι προτάσεις στην αρμοδιότητα της Επιτροπής, καθώς ορισμένες θα ήταν καλύτερο να δρομολογηθούν από τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, από τα κράτη μέλη ή από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Η πρώτη δέσμη νέων προτάσεων θα ανακοινωθεί στην ομιλία της προέδρου κ. von der Leyen για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και στη συνοδευτική επιστολή προθέσεων. Οι προτάσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2023. Ορισμένες θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στις κοινές νομοθετικές προτεραιότητες που συμφωνούνται μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθώς και στα μελλοντικά προγράμματα εργασίας της Επιτροπής.

Συνθήκες: αξιοποιούμε στο έπακρο ό,τι έχουμε και κάνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο

Οι νέες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα προκύψουν σε συνέχεια των εν λόγω προτάσεων και οι συζητήσεις σχετικά με την τροποποίηση των Συνθηκών δεν θα πρέπει να αλληλοαποκλείονται. Η τροποποίηση των Συνθηκών δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, ενώ για τη συντριπτική πλειονότητα των μέτρων πολλά μπορούν και θα χρειαστεί να γίνουν βάσει των ισχυουσών Συνθηκών. Οι Συνθήκες της ΕΕ είναι ζωντανά μέσα, όπως και τα συνταγματικά κείμενα των κρατών μελών. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφώνησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των Συνθηκών της ΕΕ, προμηθεύοντας δισεκατομμύρια εμβόλια για τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη ή δίνοντας την εναρκτήρια ώθηση στην οικονομία του μέλλοντος μέσω του NextGenerationEU. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω θητείας, η ΕΕ χάραξε επίσης μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, όρισε εκ νέου τους κανόνες του παιχνιδιού στον ψηφιακό κόσμο και στήριξε τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω του προγράμματος SURE. Όλες αυτές οι εργασίες κατέστησαν δυνατές λόγω της πολιτικής βούλησης που επέδειξαν τα θεσμικά όργανα, τα οποία καταβάλλουν συγχρονισμένες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον επείγοντα χαρακτήρα των προκλήσεων.

Υπάρχει επίσης αναξιοποίητο δυναμικό στο πλαίσιο των ισχυουσών Συνθηκών, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανταπόκριση στις προτάσεις της Διάσκεψης, ιδίως με τη χρήση των «ρητρών γέφυρας» για τη μετάβαση σε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς πολιτικής. Αυτό αποτέλεσε ρητή επιθυμία της προέδρου κ. von der Leyen στο πλαίσιο των πολιτικών κατευθύνσεών της και της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης, σε τομείς όπως η ενέργεια και η φορολογία, καθώς και για σημαντικές πτυχές της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όπως οι κυρώσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, ορισμένες από τις ιδέες που διατυπώθηκαν από τη Διάσκεψη είναι πραγματικά καινοτόμες, καλώντας την ΕΕ να προσανατολιστεί σε νέες, ακόμη ανεξερεύνητες, κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες προτάσεις απαιτούν ρητά την τροποποίηση των συνθηκών. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως η υγεία και η άμυνα.

Η Διάσκεψη προώθησε εκ νέου την επικέντρωση στην ανανέωση και τη βελτίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με βάση τα θεμέλιά του και την επικαιροποίησή τους, όπου απαιτείται. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος κ. von der Leyen κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη, η Επιτροπή θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό εκείνων που επιθυμούν να μεταρρυθμίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λειτουργεί καλύτερα, μεταξύ άλλων μέσω της τροποποίησης των Συνθηκών, στις περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο.

Πιστή στο πνεύμα αυτό, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά, τις εξουσίες που απέκτησε δυνάμει της Συνθήκης της Λισαβόνας για να προτείνει τροποποιήσεις των Συνθηκών. Το Κοινοβούλιο καθόρισε ορισμένους τομείς στους οποίους, κατά την άποψή του, οι αλλαγές στις Συνθήκες θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας Συνέλευσης. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει πλήρως τον θεσμικό της ρόλο στη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως να γνωμοδοτήσει κατόπιν διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

3.ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πέρα από την ποιότητα και την ποσότητα των προτάσεων πολιτικής και την ώθηση για μεταρρυθμίσεις, η Διάσκεψη έδωσε επίσης μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο μπορεί να ευημερήσει ένας ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος, καθώς και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί η δημοκρατία μας σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διά της συμμετοχής των πολιτών. Προκάλεσε διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, σε εκατοντάδες «πηγαδάκια» ή «καφενεία». Οι νέες μορφές διαβούλευσης —όπως η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα «ομάδες Ευρωπαίων πολιτών»— έδωσαν τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με τα ζητήματα που θεωρούν σημαντικά για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ένωσής μας. Η Διάσκεψη αναζήτησε επίσης τις απόψεις των πλέον δυσπρόσιτων, εκείνων που σπανίως ασχολούνται με την πολιτική ή ίσως δεν έχουν ψηφίσει σε προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Ορισμένες καινοτομίες της Διάσκεψης αποτελούν οδηγό για την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών στον καθορισμό προτεραιοτήτων και φιλοδοξιών, καθώς και στον σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με βάση τη Διάσκεψη αλλά και τα δικά της υφιστάμενα εργαλεία, η Επιτροπή θα προτείνει τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα δοθεί στους πολίτες ο ενεργητικότερος τούτος ρόλος στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ.

Κεντρικό και ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτηριστικό της Διάσκεψης ήταν οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών. Συνολικά 800 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες, το ένα τρίτο εκ των οποίων νέοι, συναντήθηκαν σε τρεις συνεδρίες διαβούλευσης ο καθένας και διατύπωσαν συστάσεις. Ορισμένα κράτη μέλη διοργάνωσαν εθνικές ομάδες πολιτών με βάση τις ίδιες αρχές.

Αξιοποιώντας την επιτυχία αυτή, η Επιτροπή θα δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες πολιτών να διαβουλεύονται και να διατυπώνουν συστάσεις πριν από ορισμένες βασικές προτάσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης χάραξης της πολιτικής της και σύμφωνα με τις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Ανάλογα με το θέμα, οι ομάδες αυτές μπορεί να είναι είτε πανευρωπαϊκές είτε μικρότερες στοχευμένες ομάδες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων πολιτικής. Όπως συνέβη και στη Διάσκεψη, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιλέγονται τυχαία. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία και τη δημογραφία της Ευρώπης. Οι νέοι θα πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων. Κατά περίπτωση, θα ενσωματώνεται στην εκτίμηση επιπτώσεων μια «έκθεση πολιτών», στην οποία θα συνοψίζονται τα αποτελέσματα αυτών των συμμετοχικών και διαβουλευτικών διαδικασιών. Όταν όλοι οι συμμετέχοντες είναι νέοι, η διαδικασία θα αποκαλείται «αξιολόγηση του αντικτύπου από τη σκοπιά της νεολαίας». Η πρώτη από αυτές τις ομάδες πολιτών νέας γενεάς θα δρομολογηθεί στο πλαίσιο της ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης το 2022.

Η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μοιραστούν και να συζητήσουν τις ιδέες τους με λίγα μόνο κλικ, αποτέλεσε δε και εστία πολλών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έως τον Μάιο του 2022, σχεδόν 5 εκατομμύρια μεμονωμένοι επισκέπτες είχαν επισκεφτεί την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ συμμετείχαν περισσότερα από 750 000 άτομα, συζητήθηκαν 18 000 ιδέες και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 6 500 εκδηλώσεις.

Ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη δημιουργία διαδικτυακών πλατφορμών διαβούλευσης, η διαδικτυακή πύλη της Επιτροπής «Πείτε την άποψή σας» θα καταστεί υπηρεσία μίας στάσης για τη διαδικτυακή συμμετοχή των πολιτών, συγκεντρώνοντας όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς συμμετοχής πολιτών που λειτουργούν στην Επιτροπή. Αυτός ο νέος διαδικτυακός κόμβος θα ενσωματώνει βασικά χαρακτηριστικά της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης: άμεσες επαφές μεταξύ των πολιτών, σχόλια —σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ χάρη στο eTranslation— αλλά και διαδικτυακές δημοσκοπήσεις και φιλοξενία διαδικτυακών συμμετοχικών εκδηλώσεων. Θα αποτελέσει τη βάση για ένα νέο οικοσύστημα δημοκρατικής συμμετοχής και καινοτομίας.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του δημόσιου χώρου της Ευρώπης. Σε μια εποχή αυξανόμενων συγκρούσεων και αυταρχισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, οι δημοκρατίες και η δημοκρατική ανθεκτικότητα χρήζουν προσοχής και ενίσχυσης περισσότερο από ποτέ. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία, η Επιτροπή πρότεινε μέτρα για να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και για να τους δοθεί η δυνατότητα να διεξάγουν διασυνοριακές εκστρατείες, στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου και της ακεραιότητας των εκλογών. Υπέβαλε επίσης προτάσεις για την προάσπιση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ, ιδίως για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Στο ίδιο πνεύμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε πρόσφατα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ και υπέβαλε προτάσεις για τη συμπερίληψη υπερεθνικών ψηφοδελτίων στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Η Επιτροπή θα στηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον εκλογικό νόμο στο Συμβούλιο.

Αυτό αποτελεί επίσης ευκαιρία για την έναρξη προβληματισμού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία που αποκτήθηκε από τη Διάσκεψη μπορεί να μεταφραστεί στην προώθηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας του πολίτη. Τούτο συνεπάγεται, ιδίως, την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η εκπαίδευση και η επικοινωνία μπορούν να παράσχουν χώρο για την ανάπτυξη τέτοιου είδους συμμετοχής.

4.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως αναφέρεται στην παρούσα ανακοίνωση και στο παράρτημά της, η Διάσκεψη προσέφερε πολύ υλικό προς επεξεργασία. Ωστόσο, προσέφερε και πολλά διδάγματα και συμπεράσματα, κυρίως δε την ενέργεια και τη δυναμική που απαιτούνται για τη βελτίωση της Ευρώπης και τη συμβολή στην πρόοδό της. Η Διάσκεψη έχει μεν ολοκληρωθεί, ωστόσο μόλις τώρα αρχίζουν οι εργασίες για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στις σαφείς προτάσεις που διατυπώθηκαν για τη βελτίωση της Ευρώπης και για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εκφράζουν τη γνώμη τους σχετικά με τις πολιτικές που τους επηρεάζουν.

Η Διάσκεψη έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέσο για την επίτευξή του και επιθυμούν να το οικοδομήσουν μαζί με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Μια Ευρώπη ειρήνης και ευημερίας, δικαιοσύνης και προόδου, μια Ευρώπη κοινωνική και βιώσιμη, που φροντίζει και παράλληλα εφαρμόζει τολμηρές πολιτικές ωφέλιμες για όλες τις γενιές. Το όραμά τους είναι σαφές, και οι πολυάριθμες πρωτοβουλίες που εκτίθενται στην παρούσα ανακοίνωση θα δώσουν στην Επιτροπή τη δυνατότητα να αρχίσει να υλοποιεί το όραμα τούτο με συγκεκριμένες δράσεις.

Η συνέχεια που θα δοθεί στα αποτελέσματα της Διάσκεψης αποτελεί κοινή ευθύνη των συμμετεχόντων θεσμικών οργάνων, σύμφωνα με τον θεσμικό τους ρόλο και με σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Στο πλαίσιο της συνέχειας αυτής, η σαφής και αποτελεσματική επικοινωνία θα είναι ουσιώδης, ιδίως για τη διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Για να ενημερωθούν οι πολίτες και να διατηρηθεί η δυναμική, το φθινόπωρο του 2022 θα διοργανωθεί εκδήλωση ανατροφοδότησης της Διάσκεψης. Η εκδήλωση αυτή θα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ δίνουν συνέχεια στη Διάσκεψη και να γίνει απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί ως εκείνο το στάδιο της διαδικασίας. Θα είναι ευκαιρία να συνδεθούν με σαφή και συνεκτικό τρόπο τα αποτελέσματα της Διάσκεψης με τις μελλοντικές δραστηριότητες τις οποίες ενέπνευσε.

(1)

Διαβάστε την τελική έκθεση στην πλατφόρμα της Διάσκεψης. 

Top

Βρυξέλλες, 17.6.2022

COM(2022) 404 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Υλοποίηση του οράματος με συγκεκριμένες δράσεις


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο παρόν παράρτημα παρατίθεται μη εξαντλητικός κατάλογος νομοθετικών πράξεων και άλλων πρωτοβουλιών με τις οποίες η Επιτροπή υλοποιεί ή θα υλοποιήσει τις προτάσεις και τα μέτρα που προέκυψαν από τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα αναπτύξει τις προβλεπόμενες δράσεις και νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες εμπνέονται από τις προτάσεις της Διάσκεψης, τηρώντας στο ακέραιο τα οικεία πρότυπα για τη βελτίωση της νομοθεσίας και τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του τρέχοντος πολυετούς προϋπολογισμού. Θα επιδιώξει επίσης να διασφαλίσει ότι οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες συνοδεύονται από ισχυρές επικοινωνιακές δράσεις και εκστρατείες, με σκοπό τη συνεργασία με τους πολίτες όσον αφορά την ενωσιακή δράση πολιτικής, καθώς και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει και ωφελεί την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Για καθένα από τα εννέα θέματα της Διάσκεψης, το παράρτημα παραθέτει τις προτάσεις της Διάσκεψης και προσδιορίζει σχετικές/-ούς:

δράσεις που έχουν ήδη προταθεί ή δρομολογηθεί από την Επιτροπή von der Leyen·

προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις τις οποίες καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν·

προβλεπόμενες δράσεις και νομοθετικές πράξεις·

νέους τομείς δράσης εμπνευσμένους από τη Διάσκεψη.

Σε κάθε τμήμα, η κατάταξη των πρωτοβουλιών της Επιτροπής ακολουθεί τη σειρά των προτάσεων και των μέτρων της Διάσκεψης. Εάν μια πρωτοβουλία ή νομοθετική πράξη της ΕΕ καλύπτει περισσότερα από ένα θέματα της Διάσκεψης, παρατίθεται μόνο μία φορά, στο πλαίσιο της πλέον σχετικής πρότασης της Διάσκεψης. Για παράδειγμα, το σχέδιο REPowerEU αφορά ιδέες που εξετάζονται στα τμήματα «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας» και «Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον», αλλά αφορά πρωτίστως την ενεργειακή αυτονομία, επομένως, παρατίθεται στο τμήμα «Η ΕΕ στον κόσμο».

Στο παράρτημα περιλαμβάνονται όχι μόνο νομικές πράξεις αλλά και επικοινωνιακά εργαλεία και προγράμματα.

Παρότι πολλές από τις προτάσεις της Διάσκεψης συνάδουν με τις δράσεις και τις νομοθετικές πράξεις που προβλέπονται από την Επιτροπή, οι προτάσεις της Διάσκεψης θα αξιοποιηθούν κατά την εκπόνηση των εν λόγω προβλεπόμενων δράσεων και προτάσεων. Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, αφενός, θα εμπνεύσουν νέους τομείς προβληματισμού για την Επιτροπή και, αφετέρου, θα εμπλουτίσουν τον τρόπο σκέψης της Επιτροπής όσον αφορά δράσεις, νομοθετικές και μη νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ένα ευρύ φάσμα ταμείων και άλλων μηχανισμών στήριξης συμβάλλουν στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ. Πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς είναι διατομεακοί και καλύπτουν δράσεις σε περισσότερα από ένα θέματα της Διάσκεψης. Οι βασικοί εξ αυτών είναι οι εξής:

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας·

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης·

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+·

Ταμείο Συνοχής (στηρίζει επενδύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, των μεταφορών, καθώς και των υποδομών)·

Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (στηρίζει περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα)·

Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

Προσωρινά πλαίσια για τις κρατικές ενισχύσεις·

Ταμεία Καινοτομίας και Εκσυγχρονισμού·

Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (προωθεί την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα με στοχευμένες επενδύσεις σε υποδομές στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών υπηρεσιών)·

Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»·

Erasmus Plus·

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης·

Προγράμματα της Δημιουργικής Ευρώπης, όπως τα «I-Portunus», «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη» και «Η μουσική κινεί την Ευρώπη», τα οποία στηρίζουν την κινητικότητα καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα·

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης·

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας·

Πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη»·

Πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health)·

Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης·

Πρόγραμμα «Δικαιοσύνη»·

Πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες»·

Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας·

Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Η Ευρώπη στον κόσμο·

Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (παρέχει στήριξη και εμπειρογνωσία στα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της δράσης για το κλίμα, της ψηφιακής μετάβασης και της υγείας).1. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Διάσκεψη κατέληξε σε έξι προτάσεις που θα βοηθήσουν την ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος 1 .

1.Γεωργία, παραγωγή τροφίμων, βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα, ρύπανση — Ασφαλής, βιώσιμη, δίκαιη, κλιματικά υπεύθυνη και οικονομικά προσιτή παραγωγή τροφίμων, η οποία σέβεται τις αρχές της βιωσιμότητας και το περιβάλλον, διαφυλάσσει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα και, παράλληλα, εξασφαλίζει επισιτιστική ασφάλεια·

2.Γεωργία, παραγωγή τροφίμων, βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα, ρύπανση — Προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των ωκεανών, και εξάλειψη της ρύπανσης·

3.Κλιματική αλλαγή, ενέργεια, μεταφορές — Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, αφενός, και διασφάλιση δίκαιης μετάβασης και παροχή επαρκούς, οικονομικά προσιτής και βιώσιμης ενέργειας στις Ευρωπαίες και στους Ευρωπαίους, αφετέρου. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την ΕΕ ως παγκόσμια ηγέτιδα στη βιώσιμη ενεργειακή πολιτική και με τήρηση των παγκόσμιων κλιματικών στόχων·

4.Κλιματική αλλαγή, ενέργεια, μεταφορές — Παροχή ποιοτικών, σύγχρονων, πράσινων και ασφαλών υποδομών, που εξασφαλίζουν τη συνδεσιμότητα, μεταξύ άλλων, με αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, ιδίως μέσω οικονομικά προσιτών δημόσιων συγκοινωνιών·

5.Βιώσιμη κατανάλωση, συσκευασία και παραγωγή — Ενίσχυση της χρήσης και της διαχείρισης των υλικών εντός της ΕΕ ώστε αυτά να καταστούν περισσότερο κυκλικά, περισσότερο αυτόνομα και λιγότερο εξαρτημένα. Οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας με την προώθηση βιώσιμων προϊόντων της ΕΕ και βιώσιμης παραγωγής της ΕΕ. Μέριμνα ώστε όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ να συμμορφώνονται με τα κοινά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ·

6.Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, διάλογος και τρόπος ζωής — Προώθηση της γνώσης, της ευαισθητοποίησης, της εκπαίδευσης και των διαλόγων σχετικά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη χρήση της ενέργειας και τη βιωσιμότητα.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία·

στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποσκοπεί σε δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων·

μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής·

σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση·

σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία·

στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030·

δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030·

δέσμευση για φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030 και την εφαρμογή «MapMyTree-counter»·

ανακοίνωση για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία·

αποστολή του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τους ωκεανούς·

σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία·

ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα·

στρατηγική της ΕΕ για τις χημικές ουσίες με στόχο τη βιωσιμότητα·

στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα·

στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια·

στρατηγική για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας·

κανονισμό για την ταξινόμηση της βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας·

σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα των μεταφορών·

Ευρωπαϊκές συμπράξεις, για παράδειγμα, για τη διάσωση της βιοποικιλότητας, για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, για «καθαρές αερομεταφορές», για τους «ευρωπαϊκούς σιδηρόδρομους», για συνδεδεμένη, συνεργατική και αυτοματοποιημένη κινητικότητα, για το «καθαρό υδρογόνο», για τους συσσωρευτές, για την επίτευξη οδικών μεταφορών μηδενικών εκπομπών, για κλιματικά ουδέτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες «Processes4Planet»·

αποστολές της ΕΕ για την κινητοποίηση θεσμικών οργάνων και πολιτών με στόχο να καταστούν 100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες, καθώς και να αποκατασταθούν οι ωκεανοί και τα ύδατά μας έως το 2030, να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή καθιστώντας 150 περιφέρειες και κοινότητες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και δημιουργώντας 100 ζωντανά εργαστήρια και φάρους για τη μετάβαση σε υγιή εδάφη στην Ευρώπη·

ενσωμάτωση της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» και των φιλόδοξων στόχων για τις δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του NextGenerationEU·

υποπρογράμματα «LIFE», «Μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας» και «Δράση για το κλίμα»·

απόφαση για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων·

σχέδιο δράσης για τις σιδηροδρομικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και διασυνοριακού χαρακτήρα·

πρωτοβουλία «Κύμα ανακαινίσεων»·

αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές και του ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων·

αναθεώρηση των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας που προβλέπονται στο πλαίσιο αστικής κινητικότητας του 2021·

σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια·

στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας: πιλοτική δράση για το πράσινο υδρογόνο·

ανακοίνωση με τίτλο «Βιώσιμοι κύκλοι άνθρακα» η οποία περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως μια «ολοκληρωμένη αξιολόγηση της χρήσης γης στη βιοοικονομία» προς στήριξη της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοοικονομία·

συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση των επενδύσεων και στην τόνωση της ανάπτυξης της παραγωγής και χρήσης καθαρού υδρογόνου·

οδούς μετάβασης ώστε να μπορέσουν τα διαφορετικά οικοσυστήματα να γίνουν πιο ανθεκτικά, πράσινα και ψηφιακά·

ανακοίνωση με τίτλο «Τα απόβλητά μας, ευθύνη μας»·

Ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα·

νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους·

στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα·

στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή·

Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης·

κώδικα δεοντολογίας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνικά υπεύθυνης αξιακής αλυσίδας τροφίμων που μειώνει το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα της ΕΕ·

σύσταση σχετικά με τη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα·

κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας, καθώς και του συστήματος εμπορίας εκπομπών·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55 %, ώστε οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση της γης, τις μεταφορές και τη φορολογία να είναι κατάλληλες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030·

oμηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα·

oαναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας με σκοπό την επικαιροποίηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών για τα καύσιμα και τα ενεργειακά προϊόντα·

oοδηγία για την ενεργειακή απόδοση με υψηλότερο στόχο 13 % (από 9 %)·

oκανονισμό για τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοπονία·

oαναθεώρηση του κανονισμού για τον καθορισμό προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων·

oπρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων·

oαναδιατύπωση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με υψηλότερο στόχο 45 % (από 40 %)·

oαναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων·

oΚοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα·

oαναθεώρηση του κανονισμού για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων·

oπρόταση «RefuelEU Maritime»·

oπρόταση «RefuelEU Aviation»·

oδέσμη μέτρων για απανθρακοποιημένο αέριο και υδρογόνο·

oσύστημα εμπορίας εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασής του σε κτίρια και στις οδικές μεταφορές·

oαναθεωρημένο κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου·

oκανονισμό σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον·

πρωτοβουλία για τα βιώσιμα προϊόντα·

έλεγχο καταλληλότητας της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»·

αναθεώρηση του κανονισμού ΔΕΔ-Μ, με την οποία βελτιώνεται η ποιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου της ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστούν υψηλά πρότυπα σε ολόκληρο το κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ έως το 2030 και νέα πρότυπα σε ολόκληρο το εκτεταμένο δίκτυο έως το 2040·

οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές·

κανονισμό για την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών·

κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου ψηφιακών διαβατηρίων προϊόντων·

ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση·

αναθεώρηση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο είναι κατάλληλο, προκειμένου το δομημένο περιβάλλον να επιτύχει τους στόχους μας για τη βιωσιμότητα και το κλίμα·

πρόταση νέου κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

θέσπιση στόχων μείωσης της σπατάλης τροφίμων·

πράσινους ισχυρισμούς για ετικέτες βάσει μεθόδων αποτυπώματος·

νομοθεσία για βιώσιμα συστήματα τροφίμων (συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης των βιώσιμων τροφίμων)·

κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την παρέκκλιση από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τις συμφωνίες βιωσιμότητας στον τομέα της γεωργίας·

σχέδιο δράσης για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων·

κοινή ανακοίνωση σχετικά με το θεματολόγιο της ΕΕ για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών·

επικαιροποίηση της οδηγίας για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων·

αναθεώρηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων ορισμένων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα τρόφιμα, λαμβανομένων υπόψη περιβαλλοντικών πτυχών που προκαλούν ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο·

αναθεώρηση των απαιτήσεων περί δεδομένων, των κριτηρίων έγκρισης και των αρχών αξιολόγησης για τους μικροοργανισμούς, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου·

νομοθεσία για δεσμευτικούς ενωσιακούς στόχους για την αποκατάσταση της φύσης·

πιστοποίηση της απορρόφησης άνθρακα·

πλαίσιο πολιτικής για τα βιολογικά, βιοαποικοδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά·

νομοθετική πρόταση για την καλή μεταχείριση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης και, εντέλει, της απαγόρευσης της χρήσης συστημάτων κλουβιών για ένα διευρυμένο φάσμα ζώων μετά την επιτυχή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «End the Cage Age» («Τέλος στα κλουβιά»)·

αναθεώρηση της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική, η οποία αποσκοπεί στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας·

αναθεώρηση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα·

αναθεώρηση της οδηγίας για τη ρύπανση από τα πλοία·

αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων·

αναθεωρημένο κατάλογο ρύπων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων·

κατευθυντήριες γραμμές προς στήριξη της εφαρμογής του κανονισμού για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων·

αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»·

αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές για την καλύτερη προστασία των εντόμων·

μέτρα για τη μείωση της ακούσιας ελευθέρωσης μικροπλαστικών στο περιβάλλον·

ανακοίνωση για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών·

πολυτροπικές ψηφιακές υπηρεσίες κινητικότητας, για την καλύτερη ενοποίηση των δημόσιων μεταφορών και των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση του ψηφιακού προγραμματισμού των ταξιδιών·

πρωτοβουλία CountEmissionsEU στον τομέα των μεταφορών·

αναθεώρηση του κανονισμού για τις αεροπορικές μεταφορές και του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες·

συμμαχία για την αεροπορία μηδενικών εκπομπών για την επιτάχυνση της μετάβασης σε πτήσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα·

δέσμη οικολογικών μέτρων για τις εμπορευματικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τα βαρέα οχήματα·

νομοθεσία για την παρατήρηση των δασών, την υποβολή εκθέσεων και για πλαίσιο συλλογής δεδομένων·

αναθεώρηση της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, μεταξύ άλλων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, την εναρμόνιση των συστημάτων συλλογής αποβλήτων και τη θέσπιση εναρμονισμένων σε επίπεδο ΕΕ κανόνων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με οικολογική διαφοροποίηση των τελών·

τελωνειακή μεταρρύθμιση που θα επιδιώξει τη μετάβαση της τελωνειακής ένωσης στο επόμενο επίπεδο, διαμορφώνοντας ένα ισχυρότερο πλαίσιο για την καλύτερη προστασία των πολιτών της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς·

νομοθέτημα για την υγεία του εδάφους·

πρωτοβουλία για την τεκμηρίωση των οικολογικών ισχυρισμών·

αναθεώρηση της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης δράσης για τα συστήματα επιστροφής των συσκευασιών·

πρωτοβουλία για τη βιώσιμη κατανάλωση αγαθών με στόχο την αντιμετώπιση της προγραμματισμένης απαρχαίωσης και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην επισκευή·

επέκταση των προγραμμάτων ευθύνης του παραγωγού, με την παροχή κινήτρων και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και ορθών πρακτικών στον τομέα της ανακύκλωσης των αποβλήτων·

πλαστικά μίας χρήσης — εκτελεστική απόφαση για τη θέσπιση κανόνων για τον υπολογισμό, την επαλήθευση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις πλαστικές φιάλες αναψυκτικών μίας χρήσης·

πρότυπα εκπομπών Euro7 για αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία·

έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών σχετικά με τον συνδυασμό της πράσινης με την ψηφιακή μετάβαση σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

νομοθεσία για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές·

πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων για εισαγόμενα αγαθά·

επιλογές για τη σήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων·

καθοδήγηση σχετικά με την ειδική ανά τομέα εφαρμογή της αρχής της προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση·

αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ των επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα·

ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης της ενεργειακής απόδοσης·

αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαχείρισης αποβλήτων·

μέτρα για τον περιορισμό της φωτορύπανσης·

περαιτέρω προώθηση των ποδηλατικών υποδομών και των ζωνών χωρίς αυτοκίνητα (κανονισμοί για την πρόσβαση των οχημάτων στις πόλεις)·

σχέδιο δράσης για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας·

Νομοθετική πρόταση για την αύξηση του μεριδίου των οχημάτων μηδενικών εκπομπών στους στόλους των δημόσιων και των εταιρικών αυτοκινήτων που υπερβαίνουν ένα ορισμένο μέγεθος·

Αξιολόγηση της ανάγκης για απαλλαγή των εισιτηρίων για διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές από τον ΦΠΑ σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος για τους επιβάτες σιδηροδρομικών μεταφορών.2.ΥΓΕΙΑ

Η διάσκεψη κατέληξε σε τέσσερις προτάσεις για την υγεία 2 :

7.Υγιεινά τρόφιμα και υγιεινός τρόπος ζωής — Διασφάλιση ότι όλες οι Ευρωπαίες και όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση σχετικά με τα υγιεινά τρόφιμα και πρόσβαση σε υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα, ως βασικό στοιχείο ενός υγιεινού τρόπου ζωής

8.Ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης — Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης

9.Ευρύτερη κατανόηση της υγείας — Υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην υγεία, η οποία θα εξετάζει, πέραν των ασθενειών και των θεραπειών, τον υγειονομικό γραμματισμό και την πρόληψη, και θα προωθεί την κοινή κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ασθενείς ή άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με την «Ενιαία προσέγγιση στην υγεία», η οποία θα πρέπει να τονιστεί ως οριζόντια και θεμελιώδης αρχή που περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές της ΕΕ

10.Ισότιμη πρόσβαση στην υγεία για όλους — Θέσπιση ενός «δικαιώματος στην υγεία» με την εξασφάλιση ισότιμης και καθολικής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, προληπτική, θεραπευτική και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλες τις Ευρωπαίες και όλους τους Ευρωπαίους.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων με στόχο την προώθηση της καινοτομίας για ασφαλή και βιώσιμα χημικά προϊόντα και την ενίσχυση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες χημικές ουσίες·

σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή και συνοδευτική νομοθετική δέσμη·

το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που περιλαμβάνει 10 εμβληματικές πρωτοβουλίες·

αποστολή του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τον καρκίνο: συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου για τη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030·

φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη·

ειδικές ανά χώρα συστάσεις στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του ετήσιου κύκλου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής·

Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕRA)·

κανονισμό σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την ετοιμότητα έναντι κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα·

ευρωπαϊκές συμπράξεις, για παράδειγμα για την «Ενιαία προσέγγιση στην υγεία»/τη μικροβιακή αντοχή, για την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στον τομέα της υγείας, για τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας και περίθαλψης και για την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας·

επικαιροποιημένοι κανόνες για τον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του διευρυμένου καταλόγου προϊόντων και υπηρεσιών για τη δημόσια υγεία που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ·

πρωτοβουλία «Πιο υγιείς μαζί», για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές και δράσεις για τη μείωση της επιβάρυνσης από σημαντικές μη μεταδοτικές νόσους, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας·

κώδικα δεοντολογίας για υπεύθυνες επιχειρηματικές και εμπορικές πρακτικές στον τομέα των τροφίμων·

διαρθρωμένο διάλογο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φάρμακα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φαρμακευτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική προσιτότητα·

Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης, για την παροχή ειδικών πλατφορμών (όπως η ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19) για την ανταλλαγή δεδομένων ιατρικών ερευνών, κλινικών και γονιδιωματικών δεδομένων·

μανιφέστο για την έρευνα της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 με σκοπό τη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19·

κανονισμό για τη διεύρυνση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων·

κανονισμό σχετικά με πλαίσιο μέτρων για τη διασφάλιση της παροχής αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων ιατρικών αντιμέτρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης·

υποχρεωτικά ελάχιστα κριτήρια για τη βιώσιμη προμήθεια τροφίμων σε σχολεία και δημόσιους οργανισμούς·

αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα·

φορολογικά κίνητρα σε συνεργασία με τα κράτη μέλη για την προώθηση της υγιεινής διατροφής·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

κανονισμό σχετικά με τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας·

κανονισμό για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, ο οποίος αποσκοπεί στη βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ, στην παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να ελέγχουν τα δεδομένα υγείας τους, στην ασφαλή πρόσβαση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας σε ατομικές ηλεκτρονικές «συνόψεις ασθενών» (ευρωπαϊκό ατομικό ηλεκτρονικό διαβατήριο υγείας)· παροχή συνεκτικού, ασφαλούς, αξιόπιστου και αποτελεσματικού πλαισίου για τη χρήση των δεδομένων υγείας·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

αναθεώρηση του κανονισμού για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης εναρμονισμένης υποχρεωτικής διατροφικής σήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενήμερες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων·

σύσταση για εκ σχεδιασμού ασφαλή και βιώσιμα υλικά και χημικά προϊόντα με σκοπό την παροχή καθοδήγησης στη βιομηχανία και στις ρυθμιστικές αρχές για την παραγωγή νέων υλικών και χημικών προϊόντων·

αναθεωρημένη φαρμακευτική νομοθεσία που θα εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση σε ποιοτικά, ασφαλή, οικονομικά προσιτά και οικολογικότερα φάρμακα σε όλα τα κράτη μέλη·

αναθεωρημένη νομοθεσία σχετικά με τα φάρμακα για σπάνιες νόσους και παιδιά·

σχέδιο δράσης για την καλύτερη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών·

σύσταση σχετικά με τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό·

επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου·

καινοτόμες προσεγγίσεις στην έρευνα και τις δημόσιες συμβάσεις για αντιμικροβιακές ουσίες και τις εναλλακτικές λύσεις τους·

νέα δράση για τη διευκόλυνση της δωρεάς και της μεταμόσχευσης νεφρών για συγκεκριμένους λήπτες και δωρητές στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας του EU4Health για το 2023·

νέα παγκόσμια στρατηγική για την υγεία·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

ψηφιακή σήμανση και σήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας για το οικολογικό αποτύπωμα του προϊόντος·

τρόπους αύξησης της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας·

δέσμη μέτρων για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένης πρωτοβουλίας για τα πιστοποιητικά συμπληρωματικής προστασίας και την υποχρεωτική παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας·

μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας και της διαφήμισης προϊόντων που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου·

αποτελέσματα της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του καπνίσματος·

νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ψυχική υγεία.3.ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η διάσκεψη κατέληξε σε έξι γενικές προτάσεις για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ενωσιακής οικονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και θέσεων εργασίας 3 :

11.Βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία — Προτείνουμε η ΕΕ να στηρίξει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση με ισχυρή κοινωνική διάσταση στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, και με ενδυνάμωση των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων. Οι συμβατικοί μακροοικονομικοί δείκτες και το ΑΕΠ θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με νέους δείκτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ή ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, και να αποτυπωθούν καλύτερα η οικολογική και η ψηφιακή μετάβαση και η ευημερία των πολιτών·

12.Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς — Προτείνουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, της ενιαίας αγοράς και της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την αντιμετώπιση των στρατηγικών εξαρτήσεων. Πρέπει να προωθήσουμε μια επιχειρηματική νοοτροπία στην ΕΕ, βάσει της οποίας οι καινοτόμες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, και ιδίως οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις (ΠΜΜΜΕ), καθώς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ενθαρρύνονται και μπορούν να ευδοκιμήσουν προκειμένου να συμβάλουν σε πιο ανθεκτικές και συνεκτικές κοινωνίες. Υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή και εύρυθμη οικονομία της αγοράς προκειμένου να διευκολυνθεί το όραμα μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης·

13.Συμπεριληπτικές αγορές εργασίας — Προτείνουμε να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών εργασίας ώστε να διασφαλίζονται δικαιότερες συνθήκες εργασίας και να προωθείται η ισότητα των φύλων, η απασχόληση, μεταξύ άλλων για τους νέους και τις νέες, καθώς και για τις ευάλωτες ομάδες. Η ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εργαστούν για να μην υπάρχουν πλέον εργαζομένοι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες, για να απαγορευτεί η πρακτική της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης και για να διασφαλιστεί η δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ. Πρέπει να προωθήσουμε τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πρωταρχικών στόχων του για το 2030, σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στους τομείς των «ίσων ευκαιριών και της πρόσβασης στην αγορά εργασίας» και των «δίκαιων συνθηκών εργασίας», σεβόμενοι παράλληλα τις αρμοδιότητες και τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, και να συμπεριλάβουμε στις Συνθήκες ένα πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου. Αυτό θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στις εθνικές παραδόσεις και στην αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

14.Ισχυρότερες κοινωνικές πολιτικές — Προτείνουμε τη μείωση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενισχυμένες εγγυήσεις για τα παιδιά και εγγυήσεις για τη νεολαία, τη θέσπιση κατώτατων μισθών, κοινό πλαίσιο της ΕΕ για συστήματα ελάχιστου εισοδήματος και αξιοπρεπή κοινωνική κατοικία. Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πρωταρχικών στόχων του για το 2030, σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στους τομείς της «κοινωνικής προστασίας και ένταξης», σεβόμενοι παράλληλα τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, και να συμπεριλάβουμε στις Συνθήκες ένα πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου.

15.Δημογραφική μετάβαση — Προτείνουμε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη δημογραφική μετάβαση, ως κρίσιμη συνιστώσα της συνολικής ανθεκτικότητας της Ευρώπης, ιδίως τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και ο σταθερά γηράσκων πληθυσμός, παρέχοντας στήριξη στους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δράση που θα στοχεύει όλες τις γενιές, από τα παιδιά και τους νέους έως τις οικογένειες, τον ενεργό πληθυσμό, τους ηλικιωμένους που επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και εκείνους που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή χρειάζονται φροντίδα.

16.Δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές — Προτείνουμε η ΕΕ να προωθήσει μελλοντοστραφείς επενδύσεις που θα εστιάζουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση με ισχυρή κοινωνική και έμφυλη διάσταση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα παραδείγματα του μέσου Next Generation EU και του μέσου SURE. Η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου που διεξάγεται κατά της Ουκρανίας και τη σύνδεση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ με το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο και να ενισχύει τον δικό της προϋπολογισμό μέσω νέων ιδίων πόρων. Οι πολίτες επιθυμούν η φορολογία να μην στοχεύει τα φυσικά πρόσωπα και τις ΜΜΕ αλλά τους φοροαποφεύγοντες, τους μεγάλους ρυπαίνοντες και τους ψηφιακούς κολοσσούς, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να δουν την ΕΕ να στηρίζει την ικανότητα των κρατών μελών και των τοπικών αρχών να αυτοχρηματοδοτούνται και να χρησιμοποιούν κονδύλια της ΕΕ.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία το οποίο διευκολύνει την επιτυχία και την ανάπτυξη των οργανώσεων κοινωνικής οικονομίας·

αναθεώρηση της οδηγίας για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά·

ανακοίνωση με θέμα «Μια πολιτική ανταγωνισμού κατάλληλη για νέες προκλήσεις»·

επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική και δρομολόγηση συμμαχιών στον τομέα των πρώτων υλών, του καθαρού υδρογόνου, των συσσωρευτών, της ανακύκλωσης των πλαστικών, των βιομηχανικών δεδομένων, της υπολογιστικής παρυφών και του υπολογιστικού νέφους, των τεχνολογιών ημιαγωγών, των ανανεώσιμων καυσίμων και των καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, των αεροπορικών μεταφορών μηδενικών εκπομπών, της ηλιακής ενέργειας και του προτύπου της ΕΕ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω συμμαχιών·

αναθεώρηση των κάθετων κανονισμών απαλλαγής κατά κατηγορία και των κατευθυντήριων γραμμών·

έλεγχο καταλληλότητας του εκσυγχρονισμού των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις·

ανακοίνωση για τη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων·

αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα·

αναθεώρηση της ανακοίνωσης περί σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος·

ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE)·

αναθεώρηση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία·

ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

έναν δείκτη επιδόσεων μετάβασης που θα κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πρόοδό τους προς την επίτευξη βιωσιμότητας·

ευρωπαϊκές συμπράξεις, π.χ. την Made in Europe, για βασικές ψηφιακές τεχνολογίες και για έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες·

στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία·

το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, ένα εμβληματικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την επέκταση πρωτοποριακών τεχνολογιών και ρηξικέλευθων καινοτομιών·

την πλατφόρμα «Fit for Future», μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου που θα συμβάλλει στην απλούστευση της νομοθεσίας της ΕΕ και στη μείωση του σχετικού περιττού κόστους·

σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων·

τις ενισχυμένες εγγυήσεις για τη νεολαία·

ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων το οποίο βοηθά τα άτομα και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν περισσότερες και καλύτερες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμφώνου δεξιοτήτων·

την πρωτοβουλία Alma («Aim, Learn, Master, Achieve» – στοχεύω, μαθαίνω, κατακτώ, επιτυγχάνω) για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους νέους ανθρώπους με λιγότερες ευκαιρίες, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον δρόμο τους προς την αγορά εργασίας και την κοινωνία στην πατρίδα τους·

κριτήριο επιλεξιμότητας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» με σκοπό οι δημόσιοι φορείς, οι ερευνητικοί οργανισμοί και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να διαθέτουν σχέδιο για την ισότητα των φύλων·

την Women TechEU, μια νέα πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες·

το μανιφέστο STE(A)M για την ευαισθητοποιημένη ως προς τη διάσταση του φύλου διδασκαλία των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών (STEAM), όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τα πανεπιστήμια·

αγροτικό σύμφωνο – ενισχυμένη διακυβέρνηση για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ·

ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αστεγίας·

ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, με την οποία διασφαλίζεται ότι κάθε παιδί στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παιδική μέριμνα, η εκπαίδευση, η διατροφή και η στέγαση·

την οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς·

ομάδα υψηλού επιπέδου για το μέλλον της κοινωνικής προστασίας και του κράτους πρόνοιας στην ΕΕ·

«τεστ ΜΜΕ» στις εκτιμήσεις αντικτύπου·

ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για σταδιοδρομίες στην έρευνα· σκοπός του είναι να πραγματοποιηθεί μια κοινή προσπάθεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθούν οι δεξιότητες και η διατομεακή κινητικότητα των ερευνητριών και των ερευνητών και να δοθεί ώθηση στην ισόρροπη κυκλοφορία ταλέντων·

διορθωτικά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα καινοτομίας και να αυξηθεί η ικανότητα Ε&Κ στις χώρες που υστερούν·

πράσινη βίβλο για τη γήρανση·

σύσταση της Επιτροπής για αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης·

οδηγία σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών·

ανακοίνωση σχετικά με σχέδιο δράσης για δίκαιη και απλή φορολόγηση που στηρίζει τη στρατηγική ανάκαμψης·

οδηγία για την τροποποίηση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου ΦΠΑ για τον παιδικό εξοπλισμό·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς σε όλες τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού·

την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες·

την οδηγία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες·

την οδηγία για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής·

την πρόταση για νέους ιδίους πόρους·

την αναθεώρηση των κανονισμών για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης·

την οδηγία σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ένωση·

τον κανονισμό σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης

σύσταση σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα·

σύσταση σχετικά με την αξιοποίηση της γνώσης·

τροποποίηση της οδηγίας για τον αμίαντο στην εργασία·

ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας για την αντιμετώπιση των βασικών σημείων συμφόρησης ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των πρωτοβουλιών και μέσων πολιτικής της ΕΕ που στηρίζουν την καινοτομία·

αναθεώρηση των οριζόντιων κανονισμών απαλλαγής κατά κατηγορία και των κατευθυντήριων γραμμών που αποσαφηνίζουν σε ποιες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργάζονται με ανταγωνιστές·

αναθεώρηση της ανακοίνωσης για τον ορισμό της αγοράς·

τον έλεγχο των συγκεντρώσεων στην ΕΕ – περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών·

αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας·

κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας των μόνων (σόλο) αυτοαπασχολουμένων·

το ψηφιακό ευρώ·

το πεδίο εφαρμογής και τις έννομες συνέπειες του καθεστώτος νομίμου χρήματος των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων σε ευρώ·

έκθεση σχετικά με τις βασικές υπηρεσίες·

επανεξέταση της εφαρμογής της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας·

καθοδήγηση σχετικά με την εκτίμηση των διανεμητικών επιπτώσεων·

δέσμη μέτρων με στόχο να βελτιωθούν οι επιδόσεις των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας·

πλαίσιο ανοικτής χρηματοδότησης·

αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών·

στρατηγική και δέσμη νομοθετικών μέτρων για τις λιανικές επενδύσεις·

«Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT)»·

πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ρόλου των παραγόντων διευκόλυνσης που εμπλέκονται στη διευκόλυνση της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού·

οδηγία σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων·

πιλοτικό έργο « Ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης (ESSPASS)»·

πρωτοβουλία για τον κοινωνικό διάλογο·

εφαρμογή, επιβολή και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα που ισχύουν στην ΕΕ όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της γονικής άδειας·

ανακοίνωση σχετικά με τη διαρροή εγκεφάλων και συνοδευτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της προσέλκυσης εγκεφάλων·

σύσταση σχετικά με την ανάπτυξη συνθηκών πλαισίου για την κοινωνική οικονομία·

ευρωπαϊκή στρατηγική για την περίθαλψη, συνοδευόμενη από πρόταση για την αναθεώρηση των στόχων της Βαρκελώνης σχετικά με την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, καθώς και από πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μακροχρόνια φροντίδα·

δεύτερη δέσμη νέων ιδίων πόρων·

επανεξέταση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

μέτρα για τη στήριξη περιφερειών που βρίσκονται σε αναπτυξιακές παγίδες και αντιμετωπίζουν παρατεταμένη χαμηλή ανάπτυξη·

περαιτέρω προσπάθειες για να καταστεί η βιομηχανία βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική και να αντιμετωπιστούν οι εξαρτήσεις·

αντιμετώπιση της δημογραφικής μετάβασης, ιδίως όσον αφορά τη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού·

μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της ευημερίας πέραν του ΑΕΠ·

περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο.

4. Η ΕΕ στον κόσμο

Η Διάσκεψη κατέληξε σε οκτώ γενικές προτάσεις για την ΕΕ στον κόσμο 4 :

17.Μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από ξένους παράγοντες σε οικονομικά στρατηγικούς τομείς – Προτείνουμε να λάβει η ΕΕ μέτρα για την ενίσχυση της αυτονομίας της σε βασικούς στρατηγικούς τομείς, όπως τα γεωργικά προϊόντα, τα στρατηγικής σημασίας οικονομικά αγαθά, οι ημιαγωγοί, τα ιατρικά προϊόντα, οι καινοτόμες ψηφιακές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες και η ενέργεια·

18.Μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από ξένους παράγοντες στον τομέα της ενέργειας – Προτείνουμε να αποκτήσει η ΕΕ μεγαλύτερη αυτονομία στον τομέα της παραγωγής και του εφοδιασμού ενέργειας, στο πλαίσιο της συντελούμενης πράσινης μετάβασης·

19.Καθορισμός προτύπων εντός και εκτός της ΕΕ στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις — Προτείνουμε να ενισχύσει η ΕΕ τη δεοντολογική διάσταση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεών της·

20.Καθορισμός προτύπων εντός και εκτός της ΕΕ στις περιβαλλοντικές πολιτικές – Προτείνουμε να ενισχύσει η ΕΕ την περιβαλλοντική διάσταση των εμπορικών της σχέσεων·

21.Λήψη αποφάσεων και συνοχή εντός της Ένωσης – Προτείνουμε να βελτιώσει η ΕΕ την ικανότητά της να λαμβάνει ταχείες και αποτελεσματικές αποφάσεις, ιδίως στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), μιλώντας με μία φωνή και ενεργώντας ως πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας, διαδραματίζοντας θετικό ρόλο στον κόσμο και κάνοντας τη διαφορά στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης·

22.Διαφάνεια της ΕΕ και των σχέσεών της με τους πολίτες – Προτείνουμε η ΕΕ, ιδίως στις δράσεις της σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών διαπραγματεύσεων, να βελτιώσει την προσβασιμότητά της για τους πολίτες μέσω της βελτίωσης της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής των πολιτών και της διαφάνειας της δράσης της·

23.Η ΕΕ ως ισχυρός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας – Προτείνουμε να συνεχίσει η ΕΕ να ενεργεί για την προώθηση του διαλόγου και τη διασφάλιση της ειρήνης και της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης, ενισχύοντας την πολυμερή προσέγγιση και αξιοποιώντας μακροχρόνιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ που συνέβαλαν στη βράβευσή της με το βραβείο Νόμπελ το 2012, ενισχύοντας παράλληλα την κοινή της ασφάλεια·

24.Η ΕΕ ως ισχυρός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή στην οικοδόμηση σχέσεων – Προτείνουμε η ΕΕ, στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή όσον αφορά την οικοδόμηση σχέσεων.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

πλαίσιο αστικής κινητικότητας·

νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την κρίση·

πρωτοβουλία για τις περιφέρειες εξόρυξης άνθρακα σε μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία·

μέτρα στήριξης για την ανοικοδόμηση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της Ουκρανίας·

θεματολόγιο για τα Δυτικά Βαλκάνια για την καινοτομία, την έρευνα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο δρομολογήθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων·

στρατηγική της ΕΕ για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, παγκόσμια προσέγγιση στην Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε ολόκληρο τον κόσμο·

στρατηγική για την εξωτερική ενεργειακή δέσμευση της ΕΕ σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο·

στρατηγική για την Αρκτική·

στρατηγική για την Αφρική·

Global Gateway·

σχέδιο δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου ΙΙΙ·

σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία·

ανακοίνωση για την αξιοπρεπή εργασία παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας και της καταναγκαστικής εργασίας·

στρατηγική της ΕΕ για την τυποποίηση·

στρατηγική πυξίδα για την ασφάλεια και την άμυνα·

ανακοίνωση σχετικά με τις κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας·

οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια·

πράσινη ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια·

εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με τη Νότια Αφρική·

πράσινη εταιρική σχέση μεταξύ του Μαρόκου και της ΕΕ·

οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τις χώρες της Νότιας Γειτονίας·

πράσινη συμμαχία με την Ιαπωνία·

κοινή ανακοίνωση για στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο·

χάρτες πορείας για τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στις χώρες εταίρους·

στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης «Rebuild Ukraine»·

Η πολιτική για την Ανατολική Εταιρική Σχέση μετά το 2020: «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας – μια ανατολική εταιρική σχέση που αποφέρει αποτελέσματα για όλους»·

ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας·

σχέδιο δράσης για τις Λωρίδες Αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας με σκοπό τη διευκόλυνση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και των διμερών εμπορικών συναλλαγών της Ουκρανίας με την ΕΕ·

σύσταση σχετικά με μια κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ημιαγωγών και έναν μηχανισμό της ΕΕ για την παρακολούθηση του οικοσυστήματος ημιαγωγών·

Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ·

Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας·

επέκταση του δικτύου ΔΕΔ-Μ στην Ουκρανία·

συμφωνίες οδικών μεταφορών με Ουκρανία/Μολδαβία·

νέο θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο καθορίζει τη μελλοντική πορεία για δράσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί το ενωσιακό πλαίσιο με σκοπό τη βελτίωση της πρόβλεψης, της πρόληψης, της προστασίας και της απόκρισης εν όψει τρομοκρατικών απειλών·

εργαλειοθήκη για τον μετριασμό των ξένων παρεμβάσεων στην έρευνα και την καινοτομία·

ανακοίνωση σχετικά με την παγκόσμια προσέγγιση για την έρευνα και την καινοτομία·

«Επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής — Μια ανοικτή, βιώσιμη και δυναμική εμπορική πολιτική»·

επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία·

ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας ·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

το REPowerEU·

την ανακοίνωση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας·

την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της ενιαίας βασικής πράξης με την οποία θεσπίζονται ευρωπαϊκές συμπράξεις·

τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά·

την πρόταση για ένα νέο σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων·

την πρόταση για ένα μέσο κατά των μέτρων εξαναγκασμού·

την οδηγία σχετικά με την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων·

την προσθήκη της παραβίασης και της αποφυγής των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ στους τομείς εγκληματικότητας που ορίζονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής: 

μέσο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανικών δυνατοτήτων μέσω κοινών προμηθειών·

κανονισμό για τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος στον τομέα της άμυνας·

ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις κρίσιμες πρώτες ύλες·

μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά με σκοπό την ταχεία αντίδραση σε μελλοντικές κρίσεις και τη διασφάλιση της κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων, της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας προμήθειες και υπηρεσίες ανά πάσα στιγμή·

τη στήριξη των τελωνείων κατά την εφαρμογή των κανόνων για την παιδική εργασία·

τις ψηφιακές εταιρικές σχέσεις που ανακοινώθηκαν στη στρατηγική για τον Ινδοειρηνικό·

συμβολή των εμπορικών συμφωνιών στη βιώσιμη ανάπτυξη — αποτελέσματα της επανεξέτασης του εμπορίου και της βιώσιμης ανάπτυξης·

επικύρωση των πρόσφατα συναφθεισών εμπορικών συμφωνιών για την εδραίωση βασικών σχέσεων·

σχέδιο δράσης για τη νεολαία στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ·

στρατηγική για τους δρόνους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

νέα μέτρα για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο·

η ανθεκτικότητα και η διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού για κρίσιμα φάρμακα, ιατρικά προϊόντα και συστατικά.5.ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η διάσκεψη κατέληξε σε έξι ευρείες προτάσεις σχετικά με τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια 5 :

25.Κράτος δικαίου, δημοκρατικές αξίες και ευρωπαϊκή ταυτότητα — συστηματική προάσπιση του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη·

26.Προστασία δεδομένων — Διασφάλιση μιας πιο προστατευτικής και προσανατολισμένης στον πολίτη πολιτικής για την επεξεργασία των δεδομένων·

27.Μέσα ενημέρωσης, ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση, έλεγχος γεγονότων, κυβερνοασφάλεια — Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με την περαιτέρω προώθηση της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας·

28.Μέσα ενημέρωσης, ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση, έλεγχος γεγονότων, κυβερνοασφάλεια (α) — Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών·

29.Καταπολέμηση των διακρίσεων, ισότητα και ποιότητα ζωής — Ανάληψη δράσης για την εναρμόνιση των συνθηκών διαβίωσης σε ολόκληρη την ΕΕ και τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ·

30.Δικαιώματα των ζώων, γεωργία — Λήψη αποφασιστικών μέτρων για την προώθηση και τη διασφάλιση μιας περισσότερο οικολογικής και προσανατολισμένης στο κλίμα γεωργίας.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου·

κανονισμό περί γενικού καθεστώτος αιρεσιμότητος για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης·

ενημερωτικό υλικό·

oμέσα κοινωνικής δικτύωσης και οπτική επικοινωνία·

oφιλικοί προς τις κινητές συσκευές ιστότοποι στον τομέα europa.eu (συμπεριλαμβανομένης της γωνιάς μάθησης)·

oιστότοπο EUvsDisInfo·

oδημοσιεύσεις και δεδομένα που διαδίδονται από την Υπηρεσία Εκδόσεων·

oδικτυακή πύλη οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Επιτροπής·

oφιλικές προς τα παιδιά εκδόσεις των βασικών πρωτοβουλιών πολιτικής·

συνεχή καθοδήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων·

στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας·

ενισχυμένο κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση·

τη νέα πρωτοβουλία για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά·

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων με πιθανή πλατφόρμα·

αξιολόγηση της ποιότητας ζωής στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου·

στρατηγικές της Ένωσης ισότητας που αφορούν: την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την αναπηρία, την καταπολέμηση του ρατσισμού και την ένταξη των Ρομά·

στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

σύνολο προτάσεων κατά των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (γνωστών ως «SLAPP»)·

κανονισμό για την τροποποίηση των κανόνων σχετικά με την αποζημίωση των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και την παροχή βοήθειας σε αυτούς, καθώς και σχετικά με την ευθύνη των αερομεταφορέων·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης·

ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας·

ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας των φορέων ισότητας·

νομοθετική πρόταση για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ κρατών μελών·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

πρωτοβουλία για τις ενώσεις και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις·

ετήσια Διάσκεψη για το Κράτος Δικαίου για τη συμμετοχή των πολιτών εκτός από τα ενδιαφερόμενα μέρη.6. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η Διάσκεψη κατέληξε σε πέντε ευρείες προτάσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ενστερνιστεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό 6 :

31.Πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές — Η ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Προτείνουμε όλοι στην Ευρώπη να έχουν στην πράξη πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές υπηρεσίες, και να ενισχυθεί η κυριαρχία των ψηφιακών υποδομών της ΕΕ·

32.Ψηφιακός γραμματισμός και ψηφιακές δεξιότητες που ενδυναμώνουν τους πολίτες — Προτείνουμε η ΕΕ να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από την ψηφιοποίηση, ενδυναμώνοντάς τους με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και ευκαιρίες·

33.Ασφαλής και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία — κυβερνοασφάλεια και παραπληροφόρηση — Προτείνουμε ότι, προκειμένου να υπάρχει μια ασφαλής, ανθεκτική και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία, η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και να διαθέτει περισσότερες εξουσίες για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και της κυβερνοεγκληματικότητας, την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών από μη κρατικούς παράγοντες και απολυταρχικά κράτη και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης·

34.Ασφαλής και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία — προστασία των δεδομένων — Προάγουμε την κυριαρχία των φυσικών προσώπων όσον αφορά τα δεδομένα, την καλύτερη ευαισθητοποίηση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή και επιβολή των υφιστάμενων κανόνων προστασίας των δεδομένων (ΓΚΠΔ) για την ενίσχυση του προσωπικού ελέγχου των ιδίων δεδομένων και τον περιορισμό της κατάχρησης δεδομένων·

35.Ψηφιακή καινοτομία για την ενίσχυση της κοινωνικής και βιώσιμης οικονομίας — Προτείνουμε να προωθήσει η ΕΕ μέτρα ψηφιοποίησης που ενισχύουν την οικονομία και την ενιαία αγορά με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, αυξάνουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στην τεχνολογία και την καινοτομία, ενισχύουν την ψηφιακή ενιαία αγορά για τις εταιρείες όλων των μεγεθών και καθιστούν την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανθρωποκεντρική ψηφιοποίηση.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

ανακοίνωση για την ψηφιακή δεκαετία·

ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα·

στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια·

στόχους ανάπτυξης ευρυζωνικών συνδέσεων για τις αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»·

διαρθρωμένο διάλογο για την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες·

πλατφόρμα και συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας·

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού·

στήριξη των συζητήσεων των κοινωνικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει δραστηριοτήτων τους σχετικά με την τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση·

ευρωπαϊκό κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας·

σύσταση σχετικά με την κυβερνοασφάλεια του 5G·

συστάσεις σχετικά με τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και τα μικροδιαπιστευτήρια·

εργαλειοθήκη συνδεσιμότητας·

οδηγία για τις θύρες φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών·

ευρωπαϊκή υποδομή για τις υπηρεσίες αλυσίδας συστοιχιών·

πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων·

πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες·

πράξη για τις ψηφιακές αγορές·

πρωτοβουλία Wifi4EU·

πρόγραμμα εργασίας για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα του 6G·

οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (αναθεωρημένη οδηγία για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών ή NIS 2)·

πρωτοβουλίες όπως, μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα αποκρυπτογράφησης, ο κόμβος καινοτομίας για την εσωτερική ασφάλεια, ο ευρωπαϊκός άτλαντας κυβερνοασφάλειας·

χώρο γλωσσικών δεδομένων για τη δημιουργία μιας διασυνδεδεμένης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων για τη δημόσια και την ιδιωτική επαναχρησιμοποίηση πόρων·

αναθεώρηση της οδηγίας για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό·

επανεξέταση του συντονισμένου σχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη·

ανακοίνωση για την προώθηση της ευρωπαϊκής προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

τη διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές·

το πρόγραμμα πολιτικής: πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία·

τον κανονισμό σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (κανονισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)·

την πρόταση οδηγίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων οντοτήτων, πλαίσιο για όλους τους κινδύνους για τη στήριξη των κρίσιμων οντοτήτων των κρατών μελών να προλαμβάνουν συμβάντα που διαταράσσουν τη λειτουργία τους, να αντιστέκονται σε αυτά, να τα απορροφούν και να ανακάμπτουν από αυτά·

τον κανονισμό σχετικά με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα (DORA)·

την πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη·

τον κανονισμό για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα·

την πράξη για τα δεδομένα με στόχο τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής της αξίας των δεδομένων και την πρόσβαση σε δεδομένα και της χρήσης τους στην ΕΕ σε όλους τους οικονομικούς τομείς·

τον κανονισμό για τη θέσπιση του προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης, σχέδιο για ένα ασφαλές διαστημικό σύστημα επικοινωνιών της ΕΕ·

τη σύσταση για τη δημιουργία Κοινής Κυβερνομονάδας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικών που επηρεάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω προηγμένων και συντονισμένων αντιδράσεων·

τον κανονισμό και την οδηγία για την ψηφιοποίηση της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις·

τον κανονισμό σχετικά με τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας για τις κοινές ομάδες έρευνας·

τον κανονισμό για την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας·

τον κανονισμό για τα κρυπτοστοιχεία·

την οδηγία για τα συστήματα ευφυών μεταφορών·

τον κανονισμό για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα·

αναθεωρημένη οδηγία για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών υπηρεσιών·

αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τα ευρυζωνικά δίκτυα·

σύσταση σχετικά με τη βελτίωση της παροχής ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση·

σύσταση σχετικά με τους παράγοντες που διευκολύνουν την ψηφιακή εκπαίδευση·

θέση της Ένωσης για την τροποποίηση των διεθνών κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών του 2023 για συμβολή στην απρόσκοπτη επικοινωνία σε ολόκληρη την ΕΕ·

ευρωπαϊκή πιστοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων·

την ευθύνη για την τεχνητή νοημοσύνη·

έλεγχο καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών όσον αφορά την ψηφιακή δικαιοσύνη·

αναθεώρηση της οδηγίας για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων·

πρόταση για μια στρατηγική διαλειτουργικότητας των κυβερνήσεων της ΕΕ·

σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση των ενεργειακών συστημάτων και την αντιμετώπιση της χρήσης ενέργειας των ψηφιακών υποδομών·

GreenData4All — επικαιροποιημένοι κανόνες για τα γεωχωρικά περιβαλλοντικά δεδομένα και την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες·

πρωτοβουλία για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

η ενίσχυση της επιβολής του ΓΚΠΔ, συμπεριλαμβανομένου προβληματισμού σχετικά με τη διοικητική διαδικασία για την εφαρμογή του ΓΚΠΔ σε διασυνοριακές υποθέσεις και την αύξηση της επικοινωνίας σχετικά με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων και τη συγκατάθεση, και η βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων·

περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών·

ευρωπαϊκοί χώροι δεδομένων για την κινητικότητα και τον τουρισμό·

ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μέτρηση, την αξιολόγηση και πληροφορίες σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ψηφιοποίησης για τους πολίτες·

καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών·

εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης καταναλωτικών διαφορών·

πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ψηφιακής συνοχής με βάση τους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας·

περαιτέρω ανάπτυξη της πολυγλωσσικής διάστασης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ΕΕ·

πρόγραμμα προτύπων για την καλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο (netiquette) και τα επιγραμμικά δικαιώματα των χρηστών·

δραστηριότητες τυποποίησης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης·

προπαρασκευαστική ενέργεια για συντονισμένη σε επίπεδο ΕΕ παρακολούθηση του σκοτεινού δικτύου.7.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης διατύπωσε πέντε ευρείες προτάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας 7 . Κάλεσε την ΕΕ να:

36.Ενημέρωση πολιτών, συμμετοχή και νεολαία — Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αναπτυχθεί μια «πλήρης εμπειρία του πολίτη» για τους Ευρωπαίους, να διασφαλιστεί ότι η φωνή τους ακούγεται και στα διαστήματα μεταξύ των εκλογών και ότι η συμμετοχή είναι πραγματική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάζεται η καταλληλότερη μορφή συμμετοχής για κάθε θέμα·

37.Ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή και νεολαία (α) — Να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κατανοητή και προσιτή και να ενισχυθεί η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα·

38.Δημοκρατία και εκλογές — Ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ενδυνάμωση των θεμελίων της, την τόνωση της συμμετοχής στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την προώθηση του διακρατικού διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα και τη διασφάλιση ισχυρού δεσμού μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους·

39.Διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ — Βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα δράσης της ΕΕ, με παράλληλη συνεκτίμηση των συμφερόντων όλων των κρατών μελών και διασφάλιση μιας διαφανούς και κατανοητής διαδικασίας για τους πολίτες·

40.Επικουρικότητα.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία·

έκθεση του 2020 για την ιθαγένεια·

στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία·

ενίσχυση των τρόπων συνεργασίας με τους πολίτες μέσω της διαδικτυακής πύλης «Πείτε την άποψή σας», της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και άλλων μορφών συμμετοχής των πολιτών·

ανακοίνωση για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ακολουθούμενη από αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές και βελτιωμένη εργαλειοθήκη·

σύσταση σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων·

υπηρεσία μέσων ενημέρωσης (παραδοσιακά και νέα μέσα ενημέρωσης) που παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της ΕΕ στα μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες και σε όλα τα κράτη μέλη·

αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·

δίκτυο υπηρεσιών Europe Direct·

εκστρατείες εταιρικής επικοινωνίας με ιδιαίτερη έμφαση στη στόχευση των νέων Ευρωπαίων·

κώδικα ορθής διοικητικής συμπεριφοράς·

το κέντρο επαφής Europe Direct είναι διαθέσιμο για ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ από πολίτες σε 24 επίσημες γλώσσες, και άλλες, όπως η ουκρανική·

το πιλοτικό έργο «Οικοδόμηση της Ευρώπης μαζί με τους τοπικούς συμβούλους», που δίνει τη δυνατότητα στους συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης να επικοινωνούν σχετικά με την ΕΕ·

ερευνητικά έργα στον τομέα της ουσιαστικής και ηθικής επικοινωνίας·

συμμετοχή των πολιτών στην έρευνα ως αρχή και επιχειρησιακό στόχο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»·

κέντρο ικανοτήτων της Επιτροπής για τη συμμετοχική και διαβουλευτική δημοκρατία επικεφαλής του οποίου είναι το Κοινό Κέντρο Ερευνών·

eTranslation για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ·

σχέδιο δράσης για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι διαδικτυακές πληροφορίες που δημοσιεύει η Επιτροπή είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία·

το πρόγραμμα «Παγκόσμια Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία»·

πλατφόρμα συμμετοχής των παιδιών για τη σύνδεση των υφιστάμενων μηχανισμών συμμετοχής των παιδιών σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, και τη συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ·

το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», ομάδα 2 μέρος για την καινοτόμο έρευνα σχετικά με τη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση, και ερευνητικά έργα σχετικά με αποτελεσματικές μεθόδους για πολυεπίπεδες, πολύγλωσσες και πολυτροπικές διαβουλεύσεις με τους πολίτες σε επίπεδο ΕΕ·

δίκτυο καινοτόμων λύσεων για το μέλλον της δημοκρατίας·

πιλοτικά μοντέλα για στοχευμένες διαβουλεύσεις και διαδικασίες συνδημιουργίας για συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

την πρόταση για τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης·

την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ·

την αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου·

την αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ στις δημοτικές εκλογές·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια·

διάθεση χρόνου και πόρων για τη διοργάνωση ομάδων πολιτών με στόχο την εις βάθος εξέταση επιλεγμένου αριθμού βασικών θεμάτων και τη συμβολή στην προετοιμασία ιδιαίτερα σημαντικών συνόλων βασικών πρωτοβουλιών και τη λήψη ανατροφοδότησης πριν από την έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας·

οργάνωση μικρότερων στοχοθετημένων διαδικασιών διαβούλευσης ή συνδημιουργίας/συν-σχεδιασμού, σε μικρότερη κλίμακα, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων πολιτικής με πιο αποδοτικό από πλευράς κόστους και πιο έγκαιρο τρόπο·

συνεκτική και ουσιαστική προσέγγιση για τη διασφάλιση της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικής, μέσω της συστηματικής συμμετοχής τους σε ομάδες πολιτών, στις μικρότερες διαβουλευτικές διαδικασίες συνδημιουργίας , καθώς και με την επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής στον αντίκτυπο των προβλεπόμενων πολιτικών στη νέα γενιά·

περαιτέρω ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης «Πείτε την άποψή σας» ώστε να καταστεί ένας ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμος διαδικτυακός κόμβος που συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς συμμετοχής των πολιτών που λειτουργούν στην Επιτροπή. Η πλατφόρμα θα ενισχυθεί με την ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών διαβούλευσης της πλατφόρμας της Διάσκεψης και άλλων σχετικών λειτουργιών «τεχνολογίας των πολιτών» (civic tech), συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών συμμετοχικών εκδηλώσεων·

περαιτέρω ενίσχυση των αλληλεπιδράσεων εντός και εκτός διαδικτύου και προώθηση της συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο·

ενσωμάτωση της πληροφόρησης και της επικοινωνίας με επίκεντρο τους πολίτες σε όλη τη διαδικασία χάραξης πολιτικής, με στόχο την προώθηση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά και της δημοκρατικής συμμετοχής — μεταξύ άλλων ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών — σε πνεύμα κοινής ευθύνης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών σε όλα τα επίπεδα, και της κοινωνίας των πολιτών·

χρησιμοποίηση, σε κάθε επικοινωνία με το κοινό, προσιτής γλώσσας προσαρμοσμένης στους διαύλους και τους μορφότυπους επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για τα διαφορετικά ακροατήρια·

ανάπτυξη νέου συστήματος για την υποβολή και τον χειρισμό αιτήσεων πρόσβασης σε έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης δημόσιας πύλης για τους πολίτες·

περαιτέρω ανάπτυξη των κέντρων Europe Direct σε τοπικούς κόμβους επαφής της ΕΕ·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

συμβολή στην ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων για τη δρομολόγηση νέας γενιάς αποκεντρωμένων διαλόγων με τους πολίτες που θα βασίζονται σε διαβουλευτικές προσεγγίσεις·

ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Χάρτη για τη Συμμετοχή των Πολιτών, ο οποίος θα απευθύνεται σε όσους συμμετέχουν ή οργανώνουν δραστηριότητες συμμετοχής των πολιτών, προωθώντας τις γενικές αρχές που είναι απαραίτητες για την επιτυχή συμμετοχή των πολιτών·

ευρωπαϊκή ιθαγένεια με μεγαλύτερη πρακτική διάσταση για τους πολίτες, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτήν και με την παροχή αξιόπιστων και εύκολα προσβάσιμων πληροφοριών σχετικά·

προώθηση διδακτικού υλικού από ευρωπαϊκά συνεργατικά έργα σχετικά με τη «Γωνιά μάθησης» της Επιτροπής, και ανάπτυξη νέου διδακτικού υλικού που επεκτείνεται επίσης στη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας·

βελτίωση της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, επιτρέποντας στους παρατηρητές των πολιτών να παρακολουθούν στενά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι εκπρόσωποι αυτοί θα μπορούσαν να προσκαλούνται από κοινού από τα τρία θεσμικά όργανα ως παρατηρητές επιλεγμένων διοργανικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, και να "μεταδίδουν" τις εξελίξεις στους πολίτες της Ευρώπης.8. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η διάσκεψη κατέληξε σε πέντε ευρείες προτάσεις για τη μετανάστευση 8 :

41.Νόμιμη μετανάστευση — Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης:

42.Αντικανονική μετανάστευση — Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση όλων των μορφών αντικανονικής μετανάστευσης και ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων·

43.Αντικανονική μετανάστευση (α) — Εφαρμογή κοινών κανόνων ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την πρώτη υποδοχή των μεταναστών·

44.Άσυλο, ένταξη — Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ και μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών·

45.Άσυλο, ένταξη (α) — Βελτίωση των πολιτικών ένταξης σε όλα τα κράτη μέλη.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

κανονισμούς σχετικά με τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη·

ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία προκειμένου να βοηθηθούν τα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας·

οδηγία για την μπλε κάρτα σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης·

κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή·

ολοκληρωμένες και αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις με βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο·

ανανεωμένο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών·

νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο·

κανονισμό σχετικά με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο·

σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021-2027·

στρατηγική για το μέλλον του Σένγκεν

στρατηγική της ΕΕ για την οικειοθελή επιστροφή και την επανένταξη·

ανακοίνωση σχετικά με την προσέλκυση δεξιοτήτων και ταλέντων στην ΕΕ·

καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή το Συμβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τα εξής:

το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο·

τη δέσμη μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα — οδηγία για τους επί μακρόν διαμένοντες και οδηγία για την ενιαία άδεια·

τον κώδικα Συνόρων Σένγκεν·

τον κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου·

τον τροποποιημένο κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου·

την αναδιατύπωση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής·

τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης·

τον κανονισμό σχετικά με μέτρα κατά των μεταφορέων που διευκολύνουν ή συμμετέχουν στην εμπορία ανθρώπων ή στην παράνομη διακίνηση μεταναστών·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μετανάστευση·

πολυετή επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο τη μεγαλύτερη προβολή της εργαλειοθήκης δεξιοτήτων της ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

αντιμετώπιση των ελλείψεων όσον αφορά την απασχόληση και το εργατικό δυναμικό οι οποίες αντικατοπτρίζουν το γεωπολιτικό πλαίσιο·

αξιολόγηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και, εν ανάγκη, πρόταση αναθεώρησης·

εντατικοποίηση των εργασιών σχετικά με την πρώτη υποδοχή.9. ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η διάσκεψη κατέληξε σε τέσσερις ευρείες προτάσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό 9 ·

46.Εκπαίδευση — Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να επιδιώξουν τη δημιουργία, έως το 2025, ενός συμπεριληπτικού Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, εντός του οποίου όλοι οι πολίτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές·

47.Ζητήματα της ευρωπαϊκής νεολαίας — Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επικεντρωθούν στις ειδικές ανάγκες των νέων σε όλες τις σχετικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τους προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για σπουδές και εργασία και για να ξεκινήσουν μια ανεξάρτητη ζωή, με παράλληλη συμμετοχή τους στον δημοκρατικό βίο και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι οργανώσεις νεολαίας μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο·

48.Πολιτισμός και ανταλλαγές — Προκειμένου να προωθηθεί μια κουλτούρα ανταλλαγής και να προωθηθούν η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η ευρωπαϊκή πολυμορφία σε διάφορους τομείς, τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να προωθήσουν τις ευρωπαϊκές ανταλλαγές σε διάφορους τομείς, να προωθήσουν την πολυγλωσσία, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την προβολή των ευρωπαϊκών πολιτισμών, να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό και να λάβουν μέτρα για να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ·

49.Αθλητισμός — Ο αθλητισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες μας — προκειμένου να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, να εξασφαλίσουμε υγιεινό τρόπο ζωής και γήρανση με καλή υγεία, να προωθήσουμε μια νοοτροπία ανταλλαγής και να αναδείξουμε την πολυμορφία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Για να υλοποιήσει τις προτάσεις της Διάσκεψης, η Επιτροπή:

έχει ήδη προτείνει τα εξής:

ανακοίνωση σχετικά με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025·

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια·

σύσταση σχετικά με τη δημιουργία γεφυρών για αποτελεσματική ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία καθορίζει δράσεις για τη διευκόλυνση περαιτέρω διασυνοριακών σπουδών και συνεργασίας έως τα μέσα του 2024, όπως κοινά πτυχία βάσει κοινών ευρωπαϊκών κριτηρίων·

σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027)·

σύσταση για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση·

διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και συμπεριληπτικών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης·

σύσταση σχετικά με τα μικροδιαπιστευτήρια·

μέτρα για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της πύλης EURES και του Europass, διεύρυνση της βάσης των μελών/εταίρων του EURES, πλήρη ανταλλαγή βιογραφικών σημειωμάτων και κενών θέσεων εργασίας, καθώς και αυτοματοποιημένη αντιστοίχιση·

ανταλλαγές μεταξύ εκπαιδευτικών (eTwinning, Πύλη Σχολικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης)·

τη συμμαχία «Εκπαίδευση για το Κλίμα»·

σύσταση σχετικά με τη μικτή μάθηση για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς·

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022·

σύσταση σχετικά με τον εθελοντισμό των νέων, ο οποίος θα διευκολύνει τον διακρατικό εθελοντισμό των νέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·

στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού·

αξιολόγηση της σύστασης σχετικά με τα υψηλής ποιότητας συστήματα προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας·

την Ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού και τις εκστρατείες BeActive and BeInclusive·

την εκστρατεία HealthyLifestyle4All με στόχο τη σύνδεση του αθλητισμού και του δραστήριου τρόπου ζωής με τις πολιτικές για την υγεία, τα τρόφιμα και άλλες πολιτικές και την κινητοποίηση των δημόσιων αρχών και του αθλητικού κινήματος ώστε να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μέσω ιδίων δεσμεύσεων·

σύσταση σχετικά με έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την πολιτιστική κληρονομιά·

πρόγραμμα μάθησης από ομοτίμους σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά για τις πόλεις και τις περιφέρειες·

τον διαρθρωμένο διάλογο «Φωνές του πολιτισμού» με τον πολιτιστικό τομέα·

σύσταση σχετικά με τη μάθηση για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη·

συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ευημερία στο σχολείο·

προτίθεται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα εξής:

σύσταση για την πρωτοβουλία «Δρόμοι προς τη σχολική επιτυχία», η οποία επικεντρώνεται στη στήριξη των μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων, στην απόκτηση απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη μείωση του ποσοστού των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο·

επανεξέταση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία·

εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη μελέτη επιστημονικών θεμάτων·

πολυετή επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο την ενίσχυση της προβολής της πύλης EURES·

επικαιροποίηση του πλαισίου μαθησιακής κινητικότητας·

θα εξετάσει νέους τομείς δράσης, όπως:

περαιτέρω βελτίωση της πλατφόρμας πληροφοριών για την ανταλλαγή και τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την εκπαίδευση.

(1)

 Οι 6 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 57 συγκεκριμένα μέτρα.

(2)

Οι 4 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 24 συγκεκριμένα μέτρα.

(3)

Οι 6 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 61 συγκεκριμένα μέτρα.

(4)

Οι 8 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 42 συγκεκριμένα μέτρα.

(5)

Οι 6 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 24 συγκεκριμένα μέτρα.

(6)

Οι 5 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 40 συγκεκριμένα μέτρα.

(7)

Οι 5 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 35 συγκεκριμένα μέτρα.

(8)

Οι 5 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 16 συγκεκριμένα μέτρα.

(9)

Οι 4 προτάσεις περιλαμβάνουν συνολικά 24 συγκεκριμένα μέτρα.

Top