Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0197

    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη παράτασης ορισμένων προθεσμιών υποβολής και ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας λόγω της πανδημίας COVID-19

    COM/2020/197 final

    Βρυξέλλες, 8.5.2020

    COM(2020) 197 final

    2020/0081(CNS)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη παράτασης ορισμένων προθεσμιών υποβολής και ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας λόγω της πανδημίας COVID-19


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η έξαρση της νόσου COVID-19 προκάλεσε σοβαρή κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας, η οποία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη. Συνιστά μείζονα πρόκληση για τα δημόσια συστήματα υγείας και πιθανόν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες της Ένωσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή έχει διαταράξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων, που αγωνίζονται να φέρουν σε πέρας τις δραστηριότητές τους, κυρίως λόγω των περιορισμών που συνδέονται με την αναστολή των δραστηριοτήτων σε πολλά κράτη μέλη.

    Υπό το πρίσμα αυτών των πρωτόγνωρων περιστάσεων, ορισμένα κράτη μέλη και ορισμένα πρόσωπα που υπέχουν υποχρέωση υποβολής πληροφοριών βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας 1 , αιτήθηκαν παράταση ορισμένων προθεσμιών για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών δυνάμει της εν λόγω οδηγίας. Ειδικότερα, τα αιτήματα παράτασης αφορούν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών των οποίων οι δικαιούχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους μέλους 2 και επί δηλωτέων διασυνοριακών ρυθμίσεων 3 , που μνημονεύονται στο παράρτημα IV της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου. Η σοβαρή διαταραχή που προκαλεί η πανδημία COVID-19 δυσχεραίνει την εμπρόθεσμη συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των προσώπων που υποχρεούνται να δηλώνουν διασυνοριακές ρυθμίσεις και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα.

    Η κατάσταση αυτή απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη αντίδραση εντός της Ένωσης και, κατά περίπτωση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συναφώς, θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί υπόψη η πρωτοβουλία της διευθύνουσας ομάδας του Παγκόσμιου Φόρουμ όσον αφορά το κοινό πρότυπο αναφοράς (στο εξής: ΚΠΑ) για τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, το οποίο έχει μεταφερθεί στο δίκαιο της Ένωσης με την οδηγία 2014/107/ΕΕ του Συμβουλίου.

    Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να παραταθεί η προθεσμία για την ανταλλαγή πληροφοριών επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών των οποίων οι δικαιούχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους μέλους. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εθνικές τους προθεσμίες για την υποβολή των εν λόγω πληροφοριών από τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Στο ίδιο πνεύμα, θα πρέπει να παραταθούν και οι προθεσμίες για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διασυνοριακές ρυθμίσεις βάσει του παραρτήματος IV της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου.

    Εν τω μεταξύ, πρέπει επίσης να υπομνησθεί ότι η ανταλλαγή πληροφοριών επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών των οποίων οι δικαιούχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους μέλους, καθώς και επί δηλωτέων διασυνοριακών ρυθμίσεων βάσει του παραρτήματος IV της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στην Ένωση. Τα κράτη μέλη θα χρειαστούν φορολογικά έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν για τον περιορισμό του αρνητικού οικονομικού αντικτύπου των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Η διασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης μέσω της πρόληψης της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Μολονότι η τρέχουσα κρίση επιβάλλει την προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος υποβολής και διαβίβασης ορισμένων φορολογικών στοιχείων, τούτο δεν θα πρέπει να οδηγήσει τις εθνικές διοικήσεις να παραιτηθούν από τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διασφάλιση ίσης φορολογικής μεταχείρισης.

    Η διάρκεια της παράτασης θα πρέπει να μην διαταράσσει την εδραιωμένη διάρθρωση και λειτουργία της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι περιορισμένης διάρκειας και ανάλογη προς τις πρακτικές δυσχέρειες που προκαλούνται από την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων για την ανάσχεση της πανδημίας.

    Λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα μίας περαιτέρω επέκτασης της παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή και ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό θα είναι αναγκαίο εάν, κατά τη διάρκεια μέρους ή καθ’ όλης της περιόδου παράτασης εξακολουθήσουν να συντρέχουν οι εξαιρετικές περιστάσεις σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας COVID-19 και τα κράτη μέλη αναγκαστούν είτε να εφαρμόσουν νέα, είτε να διατηρήσουν τα ισχύοντα μέτρα αναστολής των δραστηριοτήτων. Η εν λόγω επέκταση θα πρέπει να μην διαταράσσει την εδραιωμένη διάρθρωση και λειτουργία της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι περιορισμένης και προκαθορισμένης διάρκειας και ανάλογη προς τις πρακτικές δυσχέρειες που προκαλεί η προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων. Η επέκταση της παράτασης θα πρέπει να μην θίγει τα ουσιώδη στοιχεία της υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων και ανταλλαγής πληροφοριών βάσει της παρούσας οδηγίας. Μπορεί απλώς να επεκτείνει περαιτέρω την παράταση της προθεσμίας για τη συμμόρφωση με τις εν λόγω υποχρεώσεις ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει ότι τελικά θα ανταλλαγούν όλες οι πληροφορίες.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Από τότε που άρχισε η έξαρση της νόσου COVID-19, η Επιτροπή έχει λάβει σημαντικό αριθμό ερωτημάτων και αιτημάτων και έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΔ TAXUD έχει ήδη λάβει αρκετές αποφάσεις, κυρίως στον τομέα των τελωνείων και του ΦΠΑ, προκειμένου να επιλυθούν επειγόντως προβλήματα ή τουλάχιστον να παρασχεθούν διαβεβαιώσεις. Αυτές συνοψίζονται στον διαδικτυακό τόπο της ΓΔ TAXUD ( COVID-19 Taxud Response 4 ).

    Η προτεινόμενη πρωτοβουλία συνάδει με τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή ώστε να ληφθούν υπόψη οι εξαιρετικές τρέχουσες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εθνικές φορολογικές διοικήσεις. Ανταποκρίνεται στα αιτήματα ορισμένων προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλλουν πληροφορίες βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, καθώς και των κρατών μελών, για παράταση των προθεσμιών υποβολής και ανταλλαγής πληροφοριών βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου.

    Η προτεινόμενη πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρωτοβουλία της διευθύνουσας ομάδας του Παγκόσμιου Φόρουμ όσον αφορά το ΚΠΑ για τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα περί παράτασης της προθεσμίας για την ανταλλαγή πληροφοριών από τέλη Σεπτεμβρίου 2020 σε τέλη Δεκεμβρίου 2020.

    Επίσης, το Συμβούλιο οργάνωσε άτυπη σύνοδο με τα κράτη μέλη στις 29 Απριλίου 2020, κατά την οποία όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη παράτασης των προθεσμιών εκπλήρωσης των απαιτήσεων υποβολής και ανταλλαγής πληροφοριών βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Τα άρθρα 113 και 115 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ) συνιστούν τη νομική βάση της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι περισσότερες πρωτοβουλίες που συνδέονται με την εναρμόνιση ή τον συντονισμό του νομικού πλαισίου στον τομέα της άμεσης φορολογίας βασίζονται στο άρθρο 115 της ΣΛΕΕ, ενώ οι έμμεσοι φόροι διέπονται από το άρθρο 113 της ΣΛΕΕ. Οι προτεινόμενοι κανόνες αποσκοπούν στην τροποποίηση των ειδικών προθεσμιών για την υποβολή και την ανταλλαγή ορισμένων πληροφοριών (πληροφορίες σχετικά με χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις), ώστε να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες δυσχέρειες ως προς τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου λόγω της κρίσης της νόσου COVID-19. Δεδομένου ότι οι δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις μπορεί να αφορούν καθεστώτα τόσο άμεσης όσο και έμμεσης φορολογίας, αμφότερες οι νομικές βάσεις είναι λυσιτελείς για τους προτεινόμενους κανόνες.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Η πρόταση τηρεί πλήρως την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της ΣΛΕΕ. Αφορά τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Η ασφάλεια δικαίου και η σαφήνεια ως προς την εφαρμογή της παράτασης ορισμένων προθεσμιών που προβλέπονται στην οδηγία μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο εάν υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση του διαπιστωμένου προβλήματος σε όλα τα κράτη μέλη.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση συνίσταται στην προσαρμογή υφιστάμενων διατάξεων της οδηγίας όσον αφορά τις προθεσμίες που ισχύουν για την υποβολή και την ανταλλαγή ορισμένων πληροφοριών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που υπέχουν υποχρέωση υποβολής πληροφοριών και οι φορολογικές διοικήσεις λόγω της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19. Οι προσαρμογές δεν υπερβαίνουν το μέτρο του αναγκαίου για την επίτευξη του σκοπού της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Προβλέπουν παράταση, για την οποία λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια των μέτρων περιορισμού/αναστολής των δραστηριοτήτων, και διασφαλίζουν ότι καμία πληροφορία που καθίσταται δηλωτέα κατά τη διάρκεια της παράτασης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση δήλωσης ή ανταλλαγής.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Η νομική βάση της παρούσας πρότασης (άρθρο 115 της ΣΛΕΕ) ορίζει ρητά ότι η θέσπιση νομοθεσίας στον συγκεκριμένο τομέα είναι δυνατή μόνο με τον νομικό τύπο της οδηγίας.

    Η προτεινόμενη οδηγία αποτελεί επίσης την έκτη τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου και έπεται των οδηγιών (ΕΕ) 2014/107/ΕΕ, 2015/2376, 2016/881, 2016/2258 και 2018/822 του Συμβουλίου.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Η παρούσα οδηγία σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που κατοχυρώνει, ιδίως, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    4.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Η οδηγία προτείνει αλλαγές σε ορισμένες προθεσμίες για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, ειδικότερα όσον αφορά πληροφορίες επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών, όπως προβλέπεται από την οδηγία 2014/107/ΕΕ του Συμβουλίου, και επί δηλωτέων διασυνοριακών ρυθμίσεων, όπως προβλέπεται από την οδηγία (ΕΕ) 2018/822 του Συμβουλίου.

    Οι προτεινόμενοι κανόνες:

    ·παρατείνουν την προθεσμία για ανταλλαγές πληροφοριών επί δηλωτέων χρηματοοικονομικών λογαριασμών κατά 3 μήνες, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2020·

    ·μεταθέτουν την ημερομηνία της πρώτης ανταλλαγής πληροφοριών επί δηλωτέων διασυνοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες μνημονεύονται στο παράρτημα IV της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, από τις 31 Οκτωβρίου 2020 στις 31 Ιανουαρίου 2021·

    ·μεταθέτουν την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας των 30 ημερών για τη δήλωση διασυνοριακών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα διακριτικά που παρατίθενται στο παράρτημα IV της οδηγίας (ΕΕ) 2018/822 του Συμβουλίου, από την 1η Ιουλίου 2020 στην 1η Οκτωβρίου 2020·

    ·μεταθέτουν την ημερομηνία δήλωσης των «προγενέστερων» διασυνοριακών ρυθμίσεων (δηλαδή των ρυθμίσεων που κατέστησαν δηλωτέες μεταξύ της 25ης Ιουνίου 2018 και της 30ής Ιουνίου 2020) από τις 31 Αυγούστου 2020 στις 30 Νοεμβρίου 2020.

    Λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, η προτεινόμενη πρωτοβουλία προβλέπει τη δυνατότητα να επεκταθεί άπαξ η περίοδος παράτασης για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η Επιτροπή θα έχει εξουσία χορήγησης της εν λόγω επέκτασης μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    2020/0081 (CNS)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη παράτασης ορισμένων προθεσμιών υποβολής και ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας λόγω της πανδημίας COVID-19

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 113 και 115,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 5 ,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 6 ,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Τα μέτρα αναστολής των δραστηριοτήτων που επέβαλαν τα κράτη μέλη ώστε να βοηθήσουν στην ανάσχεση της πανδημίας COVID-19 διαταράσσουν σημαντικά την ικανότητα των επιχειρήσεων και των φορολογικών διοικήσεων να εκπληρώσουν ορισμένες από τις υποχρεώσεις τους βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου 7 .

    (2)Ορισμένα κράτη μέλη και ορισμένα πρόσωπα που υπέχουν υποχρέωση υποβολής πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ αιτήθηκαν παράταση ορισμένων προθεσμιών που προβλέπονται στην εν λόγω οδηγία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών των οποίων οι δικαιούχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους μέλους, καθώς και επί δηλωτέων διασυνοριακών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα διακριτικά που παρατίθενται στο παράρτημα IV της εν λόγω οδηγίας 8 .

    (3)Η σοβαρή διαταραχή που προκαλεί η πανδημία COVID-19 στη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των προσώπων που υποχρεούνται να δηλώνουν διασυνοριακές ρυθμίσεις δυσχεραίνει την εμπρόθεσμη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που υπέχουν βάσει της οδηγίας 2011/16/ΕΕ. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επί του παρόντος αντιμέτωπα με επιτακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19. Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα πρόσωπα που υποχρεούνται να δηλώνουν διασυνοριακές ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στα διακριτικά που παρατίθενται στο παράρτημα IV αντιμετωπίζουν διάφορες διαταραχές των εργασιών τους, κυρίως λόγω των συνθηκών τηλεργασίας που επικρατούν στα περισσότερα κράτη μέλη εξαιτίας των μέτρων αναστολής των δραστηριοτήτων. Ομοίως, αρνητικά επηρεάζεται και η ικανότητα των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα.

    (4)Η κατάσταση αυτή απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη αντίδραση εντός της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο να παραταθεί η προθεσμία για την ανταλλαγή πληροφοριών επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών των οποίων οι δικαιούχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους μέλους, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να προσαρμόσουν τις εθνικές τους προθεσμίες για την υποβολή των πληροφοριών αυτών από τα Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Στο ίδιο πνεύμα, θα πρέπει να παραταθούν και οι προθεσμίες για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών επί διασυνοριακών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα διακριτικά που παρατίθενται στο παράρτημα IV της οδηγίας 2011/16/ΕΕ.

    (5)Για τον καθορισμό της διάρκειας της παράτασης, είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη ότι αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικής κατάστασης και θα πρέπει να μην διαταράσσει την εδραιωμένη διάρθρωση και λειτουργία της οδηγίας 2011/16/ΕΕ. Κατά συνέπεια, θα ήταν σκόπιμο η διάρκεια της παράτασης να περιοριστεί ώστε να είναι ανάλογη προς τις δυσχέρειες που προκαλεί η πανδημία COVID-19 στην υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών .

    (6)Λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, θα ήταν επίσης σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα μίας περαιτέρω επέκτασης της παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό θα είναι αναγκαίο εάν, κατά τη διάρκεια μέρους ή καθ’ όλης της περιόδου παράτασης εξακολουθήσουν να συντρέχουν οι εξαιρετικές περιστάσεις σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας COVID-19 και τα κράτη μέλη αναγκαστούν είτε να εφαρμόσουν νέα, είτε να διατηρήσουν τα ισχύοντα μέτρα αναστολής των δραστηριοτήτων. Η εν λόγω επέκταση θα πρέπει να μην διαταράσσει την εδραιωμένη διάρθρωση και λειτουργία της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι περιορισμένης και προκαθορισμένης διάρκειας και ανάλογη προς τις πρακτικές δυσχέρειες που προκαλεί η προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων. Η επέκταση της παράτασης θα πρέπει να μην θίγει τα ουσιώδη στοιχεία της υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων και ανταλλαγής πληροφοριών βάσει της παρούσας οδηγίας. Μπορεί απλώς να επεκτείνει την παράταση της προθεσμίας για τη συμμόρφωση με τις εν λόγω υποχρεώσεις ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει ότι τελικά καμία πληροφορία δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση ανταλλαγής.

    (7)Συνεπώς, η οδηγία 2011/16/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (8)Δεδομένου ότι τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία αφορούν υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία 2011/16/ΕΕ, οι οποίες ειδάλλως θα εφαρμόζονταν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ επειγόντως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Η οδηγία 2011/16/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

    (1)το άρθρο 8αβ τροποποιείται ως εξής:

    α)η παράγραφος 12 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «12.Κάθε κράτος μέλος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιβάλει στους ενδιαμέσους και στους ενδιαφερόμενους φορολογουμένους να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις το πρώτο στάδιο των οποίων ολοκληρώθηκε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 2018 και της 30ής Ιουνίου 2020. Οι ενδιάμεσοι και οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι, κατά περίπτωση, υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τις εν λόγω δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.»·

    β)η παράγραφος 18 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «18.Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών διενεργείται εντός ενός μηνός από το τέλος του τριμήνου κατά το οποίο υποβλήθηκαν οι πληροφορίες. Οι πρώτες πληροφορίες κοινοποιούνται έως την 31η Ιανουαρίου 2021.».

    (2)Προστίθενται τα ακόλουθα άρθρα:

    «Άρθρο 27α
    Παράταση προθεσμιών εξαιτίας της νόσου COVID-19

    1.Κατά παρέκκλιση της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 6 στοιχείο β), η κοινοποίηση πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3α, η οποία αφορά το ημερολογιακό έτος 2019 ή άλλη αντίστοιχη περίοδο αναφοράς, πραγματοποιείται εντός 12 μηνών από τη λήξη του ημερολογιακού έτους 2019 ή άλλης αντίστοιχης περιόδου αναφοράς.

    2.Όταν δηλωτέα διασυνοριακή ρύθμιση καθίσταται διαθέσιμη ή έτοιμη προς εφαρμογή, ή όταν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της εφαρμογής της μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2020 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2020, ή όταν οι ενδιάμεσοι που μνημονεύονται στο άρθρο 3 σημείο 21 δεύτερο εδάφιο παρείχαν, απευθείας ή μέσω τρίτων προσώπων, βοήθεια, συνδρομή ή συμβουλευτική υποστήριξη μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2020 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2020, η προθεσμία των 30 ημερών για την υποβολή πληροφοριών που τίθεται στο άρθρο 8αβ παράγραφοι 1 και 7 αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2020.

    Σε περίπτωση ρυθμίσεων γενικής χρήσης, η πρώτη περιοδική έκθεση βάσει του άρθρου 8αβ παράγραφος 2 υποβάλλεται από τον ενδιάμεσο έως την 31η Ιανουαρίου 2021.

    Άρθρο 27β
    Επέκταση της παράτασης της προθεσμίας

    Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 27γ, προκειμένου να επεκτείνει την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή και την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8αβ παράγραφοι 12 και 18 και στο άρθρο 27α, κατά 3 επιπλέον μήνες κατά μέγιστο.

    Η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη τού ως άνω πρώτου εδαφίου μόνον εάν, κατά τη διάρκεια μέρους ή καθ’ όλης της περιόδου παράτασης, εξακολουθήσουν να συντρέχουν οι εξαιρετικές περιστάσεις σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας COVID-19 και τα κράτη μέλη αναγκαστούν να εφαρμόσουν μέτρα αναστολής των δραστηριοτήτων.

    Άρθρο 27γ
    Άσκηση της εξουσιοδότησης

    1.Η εξουσία έκδοσης της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που μνημονεύεται στο άρθρο 27β ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

    2.Η εξουσία έκδοσης της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που μνημονεύεται στο άρθρο 27β ανατίθεται στην Επιτροπή μόνον για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η παράταση των προθεσμιών υποβολής και ανταλλαγής πληροφοριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 8αβ παράγραφοι 12 και 18 και στο άρθρο 27α.

    3.Η εξουσιοδότηση που μνημονεύεται στο άρθρο 27β μπορεί να ανακληθεί από το Συμβούλιο οποτεδήποτε. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Η απόφαση παράγει αποτελέσματα την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Δεν θίγει το κύρος της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

    4.Πριν από την έκδοση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διαβουλεύεται με εμπειρογνώμονες οι οποίοι ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, της 13ης Απριλίου 2016.

    5.Μόλις η Επιτροπή εκδώσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί στο Συμβούλιο. Στην κοινοποίηση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης στο Συμβούλιο μνημονεύονται οι λόγοι για τους οποίους γίνεται χρήση της διαδικασίας επείγοντος.

    6.Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 27β τίθεται σε ισχύ αμέσως και εφαρμόζεται εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο μπορεί να διατυπώσει αντιρρήσεις για την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή της. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή καταργεί την πράξη αμέσως μόλις της κοινοποιηθεί η περί αντιρρήσεων απόφαση του Συμβουλίου.

    7.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης από την Επιτροπή, για τη διατύπωση τυχόν αντιρρήσεων κατά της πράξης αυτής και για την ανάκληση εξουσιοδότησης από το Συμβούλιο.».

    Άρθρο 2

    1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2020, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία. Κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

    Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από την 1η Ιουνίου 2020.

    Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν μνεία στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια μνεία κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της μνείας αυτής καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

    2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπει η παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    ΕΕ L 64 της 11.3.2011, σ. 1.
    (2)    Οδηγία (ΕΕ) 2014/107 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα (ΕΕ L 359 της 16.2.2014, σ. 1).
    (3)    Οδηγία (ΕΕ) 2018/822 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις (ΕΕ L 139 της 5.6.2018, σ. 1-13).
    (4)     https://ec.europa.eu/taxation_customs/covid-19-taxud-response_en
    (5)    ΕΕ C της , σ. .
    (6)    ΕΕ C της , σ. .
    (7)    Οδηγία 2011/16/EE του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ L 64 της 11.3.2011, σ. 1).
    (8)    Οδηγία (ΕΕ) 2018/822 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις (ΕΕ L 139 της 5.6.2018, σ. 1).
    Top