Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0063

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Για την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019

    COM/2020/63 final

    Βρυξέλλες, 19.2.2020

    COM(2020) 63 final

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Για την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019


    Πίνακας περιεχομένων

    1.Εισαγωγή

    2.Συνοπτική παρουσίαση

    3.Το νομικό πλαίσιο του τομέα .eu

    3.1.Υφιστάμενο πλαίσιο

    3.2.Νέο πλαίσιο

    4.Το μητρώο .eu

    4.1.Χρηματοοικονομική και συμβατική συμμόρφωση

    5.Ο τομέας .eu

    5.1.Γενικές τάσεις

    5.2.Το σήμα .eu

    5.3.Εμπορική προώθηση και επικοινωνία

    5.4.Πολυγλωσσία

    5.5.Επιπτώσεις από την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ

    6.Εμπιστοσύνη και ασφάλεια

    6.1.Ασφαλή ονόματα τομέων

    6.2.Μετριασμός των καταχρηστικών καταχωρίσεων

    6.3.Συνεργασία για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος

    6.4.Εναλλακτική επίλυση διαφορών

    6.5.Σταθερότητα, ασφάλεια και αδιάλειπτη επιχειρηματική λειτουργία

    7.Διεθνείς σχέσεις

    8.Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

    9.Συμπέρασμα



    1.Εισαγωγή

    Η παρούσα έκθεση αφορά τον ccTLD (κωδικό χώρας του τομέα ανωτάτου επιπέδου) .eu, τον διαδικτυακό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις παραλλαγές του σε άλλα αλφάβητα, η διοίκηση και διαχείριση των οποίων γίνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό EURid (European Registry for Internet Domains) που ενεργεί ως το μητρώο του τομέα (εφεξής «μητρώο .eu») βάσει σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών που έχει συνάψει με την Επιτροπή. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002, της 22ας Απριλίου 2002, για την υλοποίηση του .eu τομέα ανωτάτου επιπέδου (εφεξής «κανονισμός για τον τομέα .eu»), η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του τομέα .eu ανά διετία. Η παρούσα έκθεση καλύπτει την περίοδο από την 1η Απριλίου 2017 έως την 31η Μαρτίου 2019 (εφεξής «η καλυπτόμενη περίοδος»).

    2.Συνοπτική παρουσίαση

    Με 3,7 εκατ. καταχωρισμένα ονόματα τομέα, ο τομέας .eu παρέμεινε ο έβδομος μεγαλύτερος ccTLD παγκοσμίως. Η ανάπτυξη ανακόπηκε κατά την καλυπτόμενη περίοδο λόγω της ωριμότητας της αγοράς ονομάτων τομέων. Ωστόσο, η αποδοτικότητα του τομέα .eu παρέμεινε σε αντίστοιχα επίπεδα με άλλους ccTLD παρά τη σημαντική μείωση στις καταχωρίσεις .eu που οφείλεται στην πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάκληση ονομάτων τομέα λόγω των αυστηρότερων ελέγχων στα δεδομένα καταχώρισης.

    Αντιμέτωπο με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, το μητρώο .eu επικέντρωσε όλο και περισσότερο τις προσπάθειές του στην ποιότητα υπηρεσίας και την ασφάλεια, παρά στην τιμή. Η στρατηγική αυτή αποδείχτηκε επιτυχημένη: το ποσοστό ανανέωσης των ονομάτων τομέα .eu παρέμεινε υψηλό και αυξήθηκε από 78,6 % σε 80 % κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση.

    Επιπλέον, το μητρώο .eu συνέχισε να προωθεί την DNSSEC 1 , μια επέκταση ασφάλειας του συστήματος ονομάτων τομέα (Domain Name System – DNS), εφάρμοσε μέτρα κυβερνοασφάλειας, υλοποίησε νέες πρωτοβουλίες για την αποτροπή καταχρηστικών καταχωρίσεων και συνεργάστηκε με αρχές επιβολής του νόμου και άλλες δημόσιες αρχές τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν ονόματα τομέα .eu. Το μητρώο .eu συνέχισε να διατηρεί ιδιαίτερα ανθεκτικές και ισχυρές τεχνικές υποδομές ώστε να διασφαλίζεται ότι ο χώρος ονομάτων .eu παραμένει διαθέσιμος για όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

    Η υποστήριξη της ευρωπαϊκής γλωσσικής πολυμορφίας και η επέκταση της πολυγλωσσίας στον τομέα .eu παρέμεινε προτεραιότητα. Στο τέλος της καλυπτόμενης περιόδου αναμενόταν ότι η λειτουργία της συμβολοσειράς .ευ στο ελληνικό αλφάβητο θα μπορούσε να αρχίσει στα τέλη του 2019. Το ορόσημο αυτό θα σηματοδοτούσε την επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών για την υποστήριξη όλων των μη λατινικών αλφάβητων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2 .

    Γενικά ο τομέας .eu εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην ψηφιακή ενιαία αγορά με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο και δίνοντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να προβάλλουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα στο διαδίκτυο.

    3.Το νομικό πλαίσιο του τομέα .eu

    3.1.Υφιστάμενο πλαίσιο

    Ο τομέας .eu υλοποιήθηκε με τον κανονισμό για τον τομέα .eu (όπως τροποποιήθηκε 3 ) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 874/2004 για τη θέσπιση κανόνων δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την υλοποίηση και τις λειτουργίες του .eu τομέα ανωτάτου επιπέδου και τις αρχές που διέπουν την καταχώριση (όπως τροποποιήθηκε 4 ).

    3.2.Νέο πλαίσιο

    Το 2017 η Επιτροπή αξιολόγησε το κανονιστικό πλαίσιο του τομέα .eu με διαδικασία επανεξέτασης στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT) και, εν συνεχεία, προέβη σε αναθεώρησή του. Κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και εκτίμησης επιπτώσεων 5 , και αφού έλαβε θετική αναπληροφόρηση από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την αντικατάσταση του/των υφιστάμενου/-ων κανονισμού/-ών για τον τομέα .eu. Η πρόταση αυτή αποτυπώθηκε εντέλει στο δίκαιο ως κανονισμός (ΕΕ) 2019/517 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την υλοποίηση και τη λειτουργία του ονόματος τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu, για την τροποποίηση και κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής («αναθεωρημένος κανονισμός για τον τομέα .eu»).

    Ο αναθεωρημένος κανονισμός για τον τομέα .eu παρέχει νομική ευελιξία προκειμένου ο τομέας .eu να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς, εκσυγχρονίζει τη δομή διακυβέρνησής του 6 και επεκτείνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ονομάτων τομέα .eu, ώστε οι πολίτες της ΕΕ να έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίζουν ένα όνομα τομέα, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Ο αναθεωρημένος κανονισμός για τον τομέα .eu άρχισε να ισχύει στις 18 Απριλίου 2019. Θα εφαρμόζεται από τις 13 Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία θα καταργηθούν οι κανονισμοί 733/2002 και 874/2004, με εξαίρεση τις διατάξεις που επεκτείνουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι οποίες εφαρμόζονται από τις 19 Οκτωβρίου 2019.

    4.Το μητρώο .eu

    Κατόπιν διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προσφορών, επιλέχτηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός European Registry for Internet Domains (EURid), στον οποίο ανατέθηκε σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών το 2004, βάσει της οποίας είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του μητρώου .eu, υπεύθυνος για την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση του τομέα .eu και των παραλλαγών του σε άλλα αλφάβητα. Μετά από νέα διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών, το 2014 ανατέθηκε για δεύτερη φορά στο EURid σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών. Η σύμβαση παρατάθηκε για την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως τις 12 Οκτωβρίου 2022.

    Το EURid είναι ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία συστάθηκε με βάση το βελγικό δίκαιο, με έδρα στις Βρυξέλλες. Τρεις εταιρείες που ανήκουν στο EURid ενεργούν ως περιφερειακά γραφεία, εγκατεστημένα στην Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σουηδία. Αποστολή του EURid είναι να δημιουργήσει «έναν αξιόπιστο χώρο .eu για τον τελικό χρήστη με βιώσιμο τρόπο μέσω επιχειρησιακής αριστείας, προσφέροντας, παράλληλα, εξαιρετικά ποιοτικές υπηρεσίες στους διαπιστευμένους καταχωρητές του».

    Ο οργανισμός EURid έχει δύο ιδρυτικά μέλη, το DNS Belgium (το μητρώο .be) και το Istituto di Informatica e Telematica (το μητρώο .it), εννέα άλλα μέλη και ένα στρατηγικό συμβούλιο που απαρτίζεται από 13 εκπροσώπους. Επικεφαλής του οργανισμού είναι ένας γενικός διευθυντής και μια οκταμελής διευθυντική ομάδα. Στο τέλος της καλυπτόμενης περιόδου, το EURid απασχολούσε 56 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι εργάζονταν σε επτά τμήματα, στα τέσσερα περιφερειακά γραφεία του. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται στην ομάδα εξωτερικών σχέσεων και στο τεχνικό τμήμα.

    4.1.Χρηματοοικονομική και συμβατική συμμόρφωση

    Ως εξωτερικός οργανισμός, το EURid διαχειρίζεται τον τομέα .eu αυτόνομα. Ωστόσο, η Επιτροπή εξετάζει εκ του σύνεγγυς την οικονομική κατάσταση και τη συμβατική συμμόρφωση του EURid σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονιστικού πλαισίου για τον τομέα .eu και τη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών. Ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής ασκείται μέσω εξέτασης των ετήσιων ελεγμένων λογαριασμών, των εξαμηνιαίων και ετήσιων οικονομικών εκθέσεων, των προτάσεων προϋπολογισμού, των σχεδίων στρατηγικής και επιχειρησιακών σχεδίων του μητρώου .eu. Τα χρηματοοικονομικά θέματα συζητούνται στο πλαίσιο εξαμηνιαίων και ad hoc συνεδριάσεων.

    Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση, η οικονομική κατάσταση του EURid ήταν παρόμοια με τα δύο προηγούμενα έτη, με έσοδα περίπου 13 εκατ. EUR και έξοδα 11 εκατ. EUR ετησίως. Κατόπιν έγκρισης των λογαριασμών και αποθεματικών, το πλεόνασμα που μεταφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τους όρους της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών ανήλθε σε 2 863 036 EUR και 1 347 883 EUR για τη λογιστική χρήση του 2017 και του 2018 αντιστοίχως.

    Στο τέλος του 2018, το EURid διατηρούσε αποθεματικά για αποσβέσεις (0,5 εκατ. EUR), επενδύσεις (0,6 εκατ. EUR), κοινωνικοασφαλιστικές υποχρεώσεις (2,4 εκατ. EUR), νομική ευθύνη (1,2 εκατ. EUR) και κεφάλαιο κίνησης (0,2 εκατ. EUR), και πρόσθεσε νέο αποθεματικό για τις λήξεις συμβάσεων (0,9 εκατ. EUR).

    Το 2018 η Επιτροπή διενήργησε λογιστικό έλεγχο σε διάφορες διοικητικές και οικονομικές πτυχές της διαχείρισης του μητρώου .eu. Από τον έλεγχο προέκυψε σειρά συστάσεων που υλοποιούνται το 2019 σύμφωνα με σχέδιο δράσης το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής και του EURid. Ειδικότερα, οι συστάσεις καλύπτουν την επανεξέταση της πολιτικής δημόσιων συμβάσεων του EURid· την επανεξέταση της πολιτικής σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων του EURid· την αποσαφήνιση των κανόνων και της προσέγγισης για τη δημιουργία αποθεματικών· την ανάπτυξη συνεκτικής προσέγγισης για τη σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους· την επανεξέταση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των περιφερειακών γραφείων· την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων εμπορικής προώθησης και ενημέρωσης, και την οργάνωση ετήσιου ελέγχου συμβατικής συμμόρφωσης.

    5.Ο τομέας .eu

    5.1.Γενικές τάσεις

    Με 3,7 εκατ. καταχωρισμένα ονόματα τομέων .eu έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, ο τομέας .eu είναι ο ενδέκατος μεγαλύτερος τομέας ανώτατου επιπέδου και παραμένει ο έβδομος μεγαλύτερος ccTLD παγκοσμίως 7 . Ο όγκος των καταχωρίσεων αντιστοιχεί στο 1 % περίπου της παγκόσμιας αγοράς ονομάτων τομέων, η οποία συνίσταται σε περισσότερα από 350 εκατ. ονόματα τομέων που διανεμήθηκαν σε 1 486 τομείς ανώτατου επιπέδου.

    Ενώ το 2017 έληξε με ετήσια ανάπτυξη 1,5 %, το 2018 σημειώθηκε αρνητική ανάπτυξη 3,4 %. Δύο ασυνήθιστες εξελίξεις —σε σύγκριση με άλλους ccTLD— εξηγούν την αρνητική ανάπτυξη: η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία αναλύεται στο τμήμα «Επιπτώσεις από την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ») και η αναστολή περίπου 58 000 ονομάτων τομέων κατά το 2018 ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης των ελέγχων επιλεξιμότητας.

    Γενικά, η απόδοση του τομέα .eu συμβαδίζει με την απόδοση άλλων ccTLD, οι οποίοι κατέγραψαν στο σύνολό τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην αγορά ονομάτων τομέων κατά τον διετή χρονικό ορίζοντα της παρούσας έκθεσης. Διάφοροι λόγοι εξηγούν τους χαμηλούς αυτούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι τάσεις που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεση εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και η ωριμότητα βασικών εθνικών αγορών και ο αυξημένος ανταγωνισμός λόγω της εμφάνισης νέων τομέων ανωτάτου επιπέδου γενικού χαρακτήρα (gTLD). Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση, μερίδιο αγοράς έχουν κερδίσει και υποκατάστατα, όπως οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, και οι εφαρμογές (apps) για την αγορά κινητής τηλεφωνίας, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές 8 , 9 .

    Ανά χώρα καταχώρισης, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία ήταν οι βασικές αγορές του τομέα .eu στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2019. Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε από την τέταρτη στην έκτη θέση, ενώ το μερίδιο των καταχωρίσεων .eu της Πορτογαλίας σχεδόν διπλασιάστηκε, αποδεικνύοντας ότι τα ονόματα τομέων μπορούν να εξακολουθούν να σημειώνουν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης.

    5.2.Το σήμα .eu

    Τα τελευταία χρόνια η αγορά των ονομάτων τομέων, και ιδίως οι εδραιωμένοι τομείς ανώτατου επιπέδου, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο ανταγωνισμό, ο οποίος οφείλεται στην εισαγωγή νέων gTLD όπως .hotel ή .shop. Ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί και πολλά νέα μητρώα προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, υιοθετώντας επιθετική εμπορική προώθηση προς καταχωρητές και μεταπωλητές.

    Η αντίδραση του EURid ήταν να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ποιότητα και την ασφάλεια παρά στην τιμή, και να συνεχίσει να προωθεί τον τομέα .eu ως αξιόπιστο σήμα με ευρωπαϊκή κάλυψη. Η στρατηγική αυτή αποδείχτηκε επιτυχημένη: το ποσοστό ανανέωσης των ονομάτων τομέα .eu (που γενικώς αποτελεί δείκτη εμπιστοσύνης και πιστότητας των πελατών) παρέμεινε υψηλό και αυξήθηκε από 78,6 % σε 80 % κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση.

    5.3.Εμπορική προώθηση και επικοινωνία

    Με βάση τον στρατηγικό στόχο επικέντρωσης στην ποιότητα και την ασφάλεια παρά στην τιμή, το EURid ανέλαβε τις παρακάτω δραστηριότητες εμπορικής προώθησης και επικοινωνίας:

    Δημοσίευση του trust.eurid.eu, της νέας σελίδας υποδοχής στον ιστότοπο του EURid, με στόχο το όνομα τομέα .eu να προβάλλεται ως σήμα που υποδηλώνει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, η οποία επιτυγχάνεται με μέτρα που διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας και μειώνουν ενεργά τους κινδύνους που απορρέουν από την κατάχρηση του ονόματος τομέα.

    Οργάνωση δύο επιτυχημένων διαδικτυακών ενημερωτικών εκστρατειών το 2018. Οι χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκστρατείες (Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, μεταξύ άλλων) επιλέχθηκαν με γνώμονα τον ρυθμό ανάπτυξης του αντίστοιχου τομέα .eu και την υποστήριξη των καταχωρητών που οργανώνουν τις εκστρατείες προώθησης του τομέα .eu.

    Η συνεργασία με διαπιστευμένους καταχωρητές του τομέα .eu ενισχύθηκε μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος εμπορικής προώθησης του EURid, μέσω του οποίου οι καταχωρητές μπορούν να λάβουν επιστροφή έως 100 % των επιλέξιμων εξόδων για προωθητικές ενέργειες σχετικές με τα ονόματα τομέα .eu. Το 2017 και το 2018 το πρόγραμμα συγχρηματοδότησε περισσότερες από 120 εκστρατείες.

    Οι καταχωρητές συνέχισαν να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα έκπτωσης του EURid, με το οποίο απολαμβάνουν μειωμένα τέλη νέας καταχώρισης. Οι καταχωρητές εκτιμούν τη σταθερότητα του προγράμματος που τους δίνει τη δυνατότητα να προωθούν τον τομέα .eu συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο πρόγραμμα εγγράφηκαν 327 καταχωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 93,3 % του συνολικού χαρτοφυλακίου του τομέα .eu και στο 97 % του συνόλου των νέων ονομάτων τομέα το 2019.

    Το EURid, σε αναγνώριση της καινοτομίας και της αριστείας στους καταχωρούμενους ονομάτων τομέα .eu, οργανώνει τα βραβεία Web Awards σε ετήσια βάση. Οι νικητές των Web Awards λαμβάνουν ένα πακέτο δώρων, το οποίο περιλαμβάνει μια τρίμηνη εκστρατεία προβολής με διαφημιστικές πινακίδες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η συμμετοχή στα βραβεία κορυφώθηκε το 2018 με περισσότερες από 200 υποψηφιότητες και περίπου 10 000 ψηφίσαντες.

    Το EURid συνέχισε να βελτιστοποιεί την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και του καναλιού του στο YouTube.

    Βασικοί εταίροι των δραστηριοτήτων εμπορικής προώθησης του τομέα .eu είναι οι καταχωρητές που καθιστούν τα ονόματα τομέα .eu διαθέσιμα και αλληλεπιδρούν με τους καταχωρούμενους. Την περίοδο από το 2017 έως το 2019, το EURid συνέχισε να καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται σε διαπιστευμένους καταχωρητές και την απλούστευση της διαδικασίας καταχώρισης.

    Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, ο τομέας .eu είχε 715 διαπιστευμένους καταχωρητές. Ο αριθμός των καταχωρητών παρέμεινε σχετικά σταθερός τα προηγούμενα έτη, παρά την αυξανόμενη συγκέντρωση στην αγορά.

    Σύμφωνα με την τελευταία διετή έρευνα ικανοποίησης καταχωρητών στο τέλος του 2017, η ποιότητα της σχέσης με το EURid βαθμολογήθηκε με 93 % συνολικά, ενώ εξίσου υψηλή ήταν και η σχετική βαθμολογία στο πλαίσιο της προηγούμενης έρευνας. Οι καταχωρητές έδωσαν υψηλή βαθμολογία όσον αφορά την αξιοπιστία και έκριναν ότι τα ονόματα τομέα .eu πωλούνται εύκολα και αποτελούν καλή επένδυση 10 .

    Σαφής ένδειξη της εκτίμησης που χαίρει το EURid αποτελεί το γεγονός ότι απέσπασε το 11 «Βραβείο του μητρώου της χρονιάς» του CENTR για το 2017 και το 2018, στο πλαίσιο έρευνας στην οποία ψήφισαν περισσότεροι από 100 καταχωρητές.

    5.4.Πολυγλωσσία

    Το EURid συνέχισε να καταβάλλει προσπάθειες για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής γλωσσικής πολυμορφίας και την επέκταση της πολυγλωσσίας στον τομέα .eu. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, είχαν καταχωριστεί περίπου 39 000 IDN (διεθνοποιημένα ονόματα τομέα) 12 , με αποτέλεσμα ο τομέας .eu να συγκαταλέγεται στους είκοσι μεγαλύτερους χώρους IDN παγκοσμίως.

    Τον Ιούνιο του 2016, μετά την εισαγωγή της επέκτασης .ею (το αντίστοιχο του .eu στο κυριλλικό αλφάβητο), ξεκίνησε τριετής μεταβατική περίοδος με στόχο την επιβολή πολιτικής «μη ανάμιξης των αλφάβητων» για όλα τα ονόματα τομέα. Βάσει της πολιτικής αυτής, η οποία αποτελεί επιταγή του ICANN 13 (Σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών), τόσο το όνομα τομέα όσο και η επέκτασή του θα πρέπει να συντάσσονται στο ίδιο αλφάβητο. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, είχαν καταχωριστεί περίπου 1 900 ονόματα τομέα με την επέκταση .ею.

    Πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση, το EURid εργάστηκε εντατικά για την έγκριση της επέκτασης .ευ (το ισοδύναμο του .eu στο ελληνικό αλφάβητο) από το ICANN. Κατά το στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης για την επέκταση .ευ προέκυψαν δυσχέρειες, καθώς διαπιστώθηκε ότι η συμβολοσειρά παρουσιάζει τέτοια ομοιότητα με το .eu και με αναπαραστάσεις κεφαλαίων άλλων συμβολοσειρών με δύο γράμματα που δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί σύγχυση. Στο τέλος της καλυπτόμενης περιόδου αναμενόταν ότι η λειτουργία της συμβολοσειράς .ευ στο ελληνικό αλφάβητο θα άρχιζε στα τέλη του 2019. Το ορόσημο αυτό θα σηματοδούσε την επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών για την υποστήριξη όλων των μη λατινικών αλφάβητων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    5.5.Επιπτώσεις από την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ

    Σύμφωνα με τον κανονισμό για τον τομέα .eu, όπως τροποποιήθηκε, οι κάτοχοι ονόματος τομέα .eu πρέπει να είναι κάτοικοι ή πολίτες ενός κράτους μέλους της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν ή της Νορβηγίας, ή επιχειρήσεις ή οργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι σε αυτές τις χώρες.

    Μετά τη γνωστοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου 2017 της πρόθεσής του να αποχωρήσει από την Ένωση, η Ένωση προέβη σε διαπραγματεύσεις και σύναψε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες της αποχώρησής του (εφεξής «η συμφωνία αποχώρησης») σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) 14 . Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι κάτοικοι και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμοι να κατέχουν όνομα τομέα .eu. Η μεταβατική περίοδος ξεκινά κατά την ημερομηνία αποχώρησης 15 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, εκτός εάν η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήσουν έως την 1η Ιουλίου 2020 η μεταβατική περίοδος να παραταθεί άπαξ για ένα ή δύο χρόνια.

    Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το δίκαιο της Ένωσης παύει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν ή της Νορβηγίας και επιχειρήσεις και οργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι σε κράτος μέλος της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι βάσει του δικαίου της ΕΕ να κατέχουν όνομα τομέα .eu., όπως συμβαίνει με τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς άλλων τρίτων χωρών. Το επακόλουθο αυτό θα ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης, στην περίπτωση που δεν θα έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης.

    Με την ανακοίνωση σχετικά με την «Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα ονόματα τομέα .eu» της 28ης Μαρτίου 2018, η οποία επικαιροποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2019 16 , η Επιτροπή προειδοποίησε τους κατόχους ονόματος τομέα .eu που κατοικούν ή είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης που αρχίζει να ισχύει σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο. Επιπλέον, η Επιτροπή και το EURid συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης για τον μετριασμό των επιπτώσεων του πιθανού σεναρίου να μην τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης, και για τη διαχείριση της μετάβασης του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρίτης χώρας, η οποία συνίσταται σε επικοινωνία με τους καταχωρητές και τους καταχωρούμενους 17 .

    Οι επιπτώσεις στον τομέα .eu λόγω της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ άρχισαν να γίνονται αισθητές το 2018. Όσον αφορά τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, η πιθανότητα απώλειας επιλεξιμότητας για την καταχώριση ονομάτων τομέα .eu προκάλεσε ακυρώσεις, μη ανανεώσεις και μείωση των νέων καταχωρίσεων. Επιπλέον, ορισμένοι καταχωρητές με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαψαν να προσφέρουν τον τομέα .eu. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των καταχωρίσεων .eu στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από περίπου 240 000 σε περίπου 190 000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, που αντιστοιχεί σε μείωση 24 %.

    6.Εμπιστοσύνη και ασφάλεια

    6.1.Ασφαλή ονόματα τομέων

    Η DNSSEC 18 είναι επέκταση ασφάλειας του DNS που χρησιμοποιείται και προωθείται στον τομέα .eu από το 2013. Η DNSSEC διασφαλίζει ότι οι χρήστες επικοινωνούν με τον σωστό ιστότοπο, αποτρέποντας επιθέσεις «ενδιάμεσου ατόμου» από πλαστούς ιστοτόπους.

    Για τη σωστή λειτουργία της DNSSEC, τόσο ο τομέας στο ανώτατο επίπεδο όσο και τα επιμέρους ονόματα τομέα πρέπει να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή («να υπογράφονται»). Μετά την υπογραφή του ανώτατου επιπέδου του ίδιου του τομέα .eu το 2010, το EURid προωθεί την υπογραφή με DNSSEC για τα ονόματα τομέα .eu. Από το 2015 το EURid προσέφερε έκπτωση στα τέλη για κάθε σωστά υπογεγραμμένο όνομα τομέα. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, υπογράφηκαν σωστά με την DNSSEC περίπου 540 000 ονόματα τομέα (το 15 % των ονομάτων τομέα .eu). Από τη σταθερή αύξηση του αριθμού των ονομάτων τομέα που υπογράφηκαν με DNSSEC για την καλυπτόμενη περίοδο προκύπτει ότι η παρεχόμενη έκπτωση έδωσε στους καταχωρητές το κίνητρο να χρησιμοποιήσουν την DNSSEC και να την προσφέρουν στους καταχωρούμενους. Ενώ ο τομέας .eu συγκαταλέγεται στα κορυφαία μητρώα ccTLD όσον αφορά την υιοθέτηση της DNSSEC, είναι σαφές ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την αύξηση των εγγραφών ονομάτων τομέα .eu.

    Γενικά, το EURid υποστηρίζει την υιοθέτηση προτύπων κυβερνοασφάλειας από την κοινότητα καταχωρητών του μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων και συναντήσεων και τακτικής ενημέρωσης σχετικά με την DNSSEC και άλλα μέτρα ασφάλειας.

    6.2.Μετριασμός των καταχρηστικών καταχωρίσεων

    Η αποτροπή των καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, πώληση προϊόντων παραποίησης, το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing), κυβερνοεπιθέσεις καθώς και διανομή κακόβουλου λογισμικού, εξακολουθεί να είναι βασική προτεραιότητα για τον τομέα .eu. Αυτό γίνεται στην πράξη μέσω της επαλήθευσης της εγκυρότητας των δεδομένων καταχώρισης σε σχέση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του τομέα .eu 19 και του ελέγχου των νέων καταχωρίσεων για ύποπτα μοτίβα ή άλλες ανωµαλίες.

    Ως προληπτικό μέτρο, το EURid εκτελεί καθημερινούς ελέγχους σε νέες καταχωρίσεις. Αν διαπιστωθούν αμφίβολα δεδομένα, οι καταχωρούμενοι καλούνται να επικαιροποιήσουν ή να διορθώσουν τις πληροφορίες τους – επί ποινή αναστολής του ονόματος του τομέα τους αν δεν το πράξουν. Το 2017 και το 2018 αντίστοιχα ανεστάλησαν 20 126 και 58 966 ονόματα τομέων.

    Το 2017 το Πανεπιστήμιο του Leuven ανέπτυξε για λογαριασμό του EURid σύστημα το οποίο προβλέπει τα ονόματα τομέα .eu που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καταχρηστικούς σκοπούς, με βάση τα δεδομένα του ιστορικού και αλγόριθμους αυτοεκμάθησης. Στόχος του συστήματος, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη, είναι να αποτρέπει την ενεργοποίηση κακόβουλων ονομάτων τομέα.

    6.3.Συνεργασία για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος

    Το EURid συνέχισε να παρέχει τακτική συνδρομή στις αρχές επιβολής του νόμου και σε άλλες αρμόδιες αρχές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ονόματα τομέα .eu.

    Σε εθνικό επίπεδο, το EURid συνεργάστηκε ενεργά με αρχές όπως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου, οι βελγικές τελωνειακές αρχές («Cybersquad») και η Γενική Εισαγγελία του Βελγίου.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το EURid συνέχισε να διεξάγει συστηματικό διάλογο με την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική για την ΕΕ (CERT-ΕΕ) και διεύρυνε περαιτέρω τη συνεργασία με την Ευρωπόλ, μέσω της ανταλλαγής στατιστικών δεδομένων και τάσεων, της υλοποίησης κοινών έργων για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος 20 και της διοργάνωσης κοινών συναντήσεων εργασίας 21 . Τον Ιούνιο του 2018, το EURid υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με τον διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση της παραποίησης (International Anti-Counterfeiting Coalition), προκειμένου να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος στον τομέα .eu. Το EURid συνέχισε επίσης τη συνεργασία του με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), ώστε να γνωστοποιεί στους κατόχους σήματος πότε καταχωρίζεται ένα όνομα τομέα .eu που είναι πανομοιότυπο με ένα καταχωρισμένο σήμα της ΕΕ.

    6.4.Εναλλακτική επίλυση διαφορών

    Τον Ιούνιο του 2017, το EURid διεύρυνε τις επιλογές για την κίνηση διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), με την υπογραφή συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με την οποία καθίσταται νέος πάροχος ΕΕΔ για το .eu, πέραν του υπάρχοντος παρόχου, του διαιτητικού εργαστηρίου που εδρεύει στην Πράγα («διαιτητικό δικαστήριο της Τσεχίας»). Ένα από τα χαρακτηριστικά της ΕΕΔ για το .eu είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής καταγγελίας σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Κατά την περίοδο της παρούσας έκθεσης, υποβλήθηκαν 127 καταγγελίες και επιλύθηκαν 130 διαφορές.

    6.5.Σταθερότητα, ασφάλεια και αδιάλειπτη επιχειρηματική λειτουργία

    Το EURid διατηρεί πολύ ασφαλείς και ανθεκτικές τεχνικές υποδομές ώστε να διασφαλίζεται ότι ο χώρος ονομάτων .eu είναι πάντοτε ορατός και λειτουργεί αποτελεσματικά για όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες που συνδέονταν στα ονόματα τομέα .eu είχαν αδιάλειπτη πρόσβαση στα εν λόγω ονόματα τομέα κατά την περίοδο η οποία καλύπτεται από την παρούσα έκθεση (χρόνος διαθεσιμότητας 100 %). Δύο εξυπηρετητές ονομάτων τομέα 22 στο Άμστερνταμ και στο Λουξεμβούργο αποτελούν τον πυρήνα των τεχνικών υποδομών του EURid, και συμπληρώνονται από έναν συνδυασμό αυτοδιαχειριζόμενων εξυπηρετητών (Άμστερνταμ, Λιουμπλιάνα, Λονδίνο και Πράγα) και παρόχους εξωτερικής εγγυεκπομπής, όπως οι DENIC, NetNod και Dyn/Oracle, οι οποίοι παρέχουν εξυπηρετητές ονομάτων σε ολόκληρο τον κόσμο για την υποστήριξη του αρχείου ζώνης του .eu.

    Ο καθορισμός και η διατήρηση υψηλών προτύπων για την ασφάλεια των πληροφοριών και του δικτύου του παρέμεινε σημαντικό στοιχείο της πολιτικής του EURid, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε διαπιστευμένους καταχωρητές του .eu και το κοινό. Το EURid απέκτησε πιστοποίηση ISO 23 22301 το 2017 για τη διαχείριση της αδιάλειπτης επιχειρηματικής λειτουργίας του και πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για το πρότυπο ασφάλειας των πληροφοριών ISO/IEC 27001 το 2019. Επιπλέον, το EURid αξιολόγησε και προσάρμοσε την πολιτική του σχετικά με την υπεύθυνη δημοσιοποίηση (Responsible Disclosure Policy) το 2018 και συνέχισε τη συνεργασία του με ανεξάρτητη εταιρεία για την αξιολόγηση και βελτίωση της κυβερνοασφάλειας και τη μείωση των απειλών.

    Το EURid είναι πρωτοπόρο όσον αφορά την αδιάλειπτη επιχειρηματική λειτουργία μεταξύ των μητρώων ccTLD. Το EURid επικαιροποιεί την εκτίμηση επικινδυνότητας σε ετήσια βάση και επαναξιολογεί συστηματικά τα σενάρια αδιάλειπτης λειτουργίας. Το 2018 το EURid πραγματοποίησε δύο ασκήσεις αδιάλειπτης επιχειρηματικής λειτουργίας που προσομοίωναν μεγάλες καταστροφές, οι οποίες εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά από ανεξάρτητο αξιολογητή. Επιπλέον, διεξήχθησαν επτά δοκιμές αποκατάστασης μετά από καταστροφές και εφεδρείας μέσων, οι οποίες κατέδειξαν την ανθεκτικότητα των τεχνικών υποδομών του EURid.

    7.Διεθνείς σχέσεις

    Κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, το EURid συνέχισε να δραστηριοποιείται στο οικοσύστημα του διαδικτύου, ιδίως μέσω των παρακάτω δράσεων και δραστηριοτήτων:

    συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ICANN μέσω διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας, μεταξύ άλλων συνεισφέροντας στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων μικρότερων μητρώων ccTLD όσον αφορά τον σχεδιασμό της αδιάλειπτης επιχειρηματικής λειτουργίας και την αποκατάσταση μετά από καταστροφές·

    συνεργασία με την UNESCO, την Verisign και τους περιφερειακούς οργανισμούς μητρώων στο πλαίσιο της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης IDN 24 , και υποστήριξη του Διεθνούς Έτους για τις Αυτόχθονες Γλώσσες της UNESCO για το 2019·

    συνέχιση της Ακαδημίας .eu 25 μέσω της οποίας εκπρόσωποι άλλων μητρώων εκπαιδεύτηκαν σε διάφορα ζητήματα μητρώου·

    υποστήριξη στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Διαλόγου για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (EuroDIG) και στη Σχολή των Βαλκανίων για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (BSIG)·

    συμμετοχή στο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου του 2017 (IGF) 26 με συνάντηση εργασίας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΤΠΕ.

    8.Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

    Το EURid, προκειμένου να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του, έγινε το πρώτο μητρώο στην Ευρώπη με πιστοποίηση EMAS 27 το 2012, ολοκληρώνοντας την επαναπιστοποίηση το 2018 για τα κεντρικά γραφεία του στο Βέλγιο και τα περιφερειακά γραφεία του στην Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Το EURid συνέχισε να επικυρώνει τις οικείες εκπομπές CO2 και να προβαίνει στην αγορά πιστοποιημένων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 προς αντιστάθμισή τους, και υποστήριξε το Uganda Borehole Project 28 . Το 2019, το EURid χρηματοδότησε τις προσπάθειες αναδάσωσης στη Monchique της Πορτογαλίας 29 , μια περιοχή που επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2018.

    9.Συμπέρασμα

    Ο τομέας .eu εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην ψηφιακή ενιαία αφορά, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να προβάλλουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα στο διαδίκτυο και υποστηρίζοντας την πολυγλωσσία.

    Η αυξημένη έμφαση στην ποιότητα υπηρεσίας και την ασφάλεια βοήθησε τον τομέα .eu να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά κατά την περίοδο που εξετάζεται στην έκθεση. Επίσης, συνέβαλε άμεσα στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για αύξηση της εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο διαδίκτυο και στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

    Ο τομέας .eu μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλα ονόματα τομέων όσον αφορά τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και ασφαλούς χώρου ονομάτων τομέα. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ευρεία υιοθέτηση μέτρων ασφάλειας όπως η DNSSEC ή η αντιμετώπιση καταχρηστικών καταχωρίσεων και για να διασφαλιστεί ότι οι παράνομες συμπεριφορές και καταχρήσεις που είναι εμφανείς σε άλλα σημεία του οικοσυστήματος DNS δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος στα ονόματα του τομέα .eu. Η σταθερή χρηματοοικονομική κατάσταση του τομέα .eu θα καταστήσει δυνατή τη συνέχιση των προσπαθειών.

    Βασιζόμενος στη σταθερή πελατειακή του βάση, στις στενές σχέσεις του με τους καταχωρητές και στις στοχευμένες δράσεις που απευθύνονται σε γεωγραφικές αγορές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς και σε πολίτες της ΕΕ που ζουν στο εξωτερικό, ο τομέας .eu έχει τη δυνατότητα να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση του ως ο τομέας που επιλέγουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ.

    (1)    Επέκταση ασφάλειας του συστήματος ονομάτων τομέα.
    (2)      Η λειτουργία της συμβολοσειράς .ευ στο ελληνικό αλφάβητο ξεκίνησε εντέλει στις 14 Νοεμβρίου 2019, εκτός του χρονικού διαστήματος που καλύπτει η παρούσα έκθεση.
    (3)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1137/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2008.
    (4)    Κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αριθ. 1654/2005 της 10ης Οκτωβρίου 2005, αριθ. 1255/2007 της 25ης Οκτωβρίου 2007, αριθ. 560/2009 της 26ης Ιουνίου 2009 και αριθ. 516/2015 της 26ης Μαρτίου 2015.
    (5)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-2402460_en .
    (6)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/new-rules-will-boost-eu-governance-and-extend-its-reach .
    (7)    Έκθεση της CENTRstats για τους παγκόσμιους τομείς ανώτατου επιπέδου το πρώτο τρίμηνο του 2019, έκδοση 27, https://www.centr.org/statistics-centr/quarterly-reports.html .
    (8)    EURid κ.ά., Μελέτη για την αγορά του DNS στη Μέση Ανατολή και τις γειτονικές χώρες, ICANN 2016 https://www.icann.org/news/announcement-2016-02-26-en .
    (9)    Oxford Information Labs κ.ά., Μελέτη για την αγορά του DNS στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 2017 https://www.icann.org/public-comments/lac-dns-marketplace-2016-09-22-en .
    (10)     https://eurid.eu/en/news/2017-registrar-satisfaction-survey-findings/ .
    (11)    Council of European National Top-Level Domain Registries (Συμβούλιο ευρωπαϊκών μητρώων εθνικών τομέων ανώτατου επιπέδου), www.centr.org .
    (12)    Τα IDN είναι ονόματα τομέα που χρησιμοποιούν μη λατινικούς χαρακτήρες.
    (13)       https://www.icann.org
    (14)      ΕΕ C 384 I της 12.11.2019, σ. 1.
    (15)      Η ημερομηνία αποχώρησης θα είναι η ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, η 1η Φεβρουαρίου 2020 – εκτός αν παραταθεί περαιτέρω η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ. Βλ. απόφαση (ΕΕ) 2019/1810 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, της 29ης Οκτωβρίου 2019, για την παράταση της προθεσμίας δυνάμει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ, ΕΕ L 278 της 30.10.2019, σ. 1.
    (16)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/eu_domain_names_el_0.pdf
    (17)     https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/brexit-notice/ .
    (18)    Επέκταση ασφάλειας του συστήματος ονομάτων τομέα.
    (19)    Σύμφωνα με τον κανονισμό για τον τομέα .eu, το EURid έχει δικαίωμα να επαληθεύει την εγκυρότητα μιας καταχώρισης και ο καταχωρούμενος οφείλει βάσει της πολιτικής καταχώρισης να διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα πλήρη και ακριβή και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λειτουργία για επικοινωνία με τον EURid.
    (20)     https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid .
    (21)     https://www.europol.europa.eu/events/eurid-europol-cross-border-collaboration-in-fighting-cybercrime-workshop .
    (22)    Οι εξυπηρετητές ονομάτων αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του DNS, καθώς δίνουν τη δυνατότητα αναζήτησης ονομάτων τομέων παρέχοντας τις διευθύνσεις IP και την τοποθεσία τους.
    (23)    Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO).
    (24)     www.idnworldreport.eu .
    (25)     https://eurid.eu/el/about-us/initiatives/ .
    (26)     www.intgovforum.org .
    (27)    Σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου της ΕΕ, αριθμός καταχώρισης BE-VL-000016, https://eurid.eu/en/about-us/going-green/ .
    (28)     https://www.carbonfootprint.com/gs_ver_uganda_borehole.html
    https://eurid.eu/en/news/eurid-supports-uganda-borehole-rehabilitation-project/
    (29)     https://www.youtube.com/watch?v=yh-rJQL1HYE .
    Top