Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE1917

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα α) «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου» [COM(2018) 239 final — 2018/0113 (COD)] και β) «Πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις» [COM(2018) 241 final — 2018/0114 (COD)]

    EESC 2018/01917

    ΕΕ C 62 της 15.2.2019, p. 24–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.2.2019   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 62/24


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα α) «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου»

    [COM(2018) 239 final — 2018/0113 (COD)]

    και β) «Πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις»

    [COM(2018) 241 final — 2018/0114 (COD)]

    (2019/C 62/04)

    Εισηγητής:

    ο κ. Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

    Συνεισηγητής:

    ο κ. Norbert KLUGE

    Αίτηση γνωμοδότησης

    α)

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 28.5.2018

    α)

    Συμβούλιο, 30.5.2018

    β)

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 28.5.2018

    β)

    Συμβούλιο, 29.5.2018

    Νομική βάση

    α)

    Άρθρο 50 παράγραφος 1 και σημεία β, γ, στ και ζ του Άρθρου 50 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ

    β)

    Άρθρο 50 παράγραφοι 1 και 2 της ΣΛΕΕ

    Αρμόδιο τμήμα

    Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

    Υιοθετήθηκε από το τμήμα

    2.10.2018

    Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

    17.10.2018

    Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

    538

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    (υπέρ/κατά/αποχές)

    190/2/1

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1.

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) επικροτεί τις προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες συνιστούν ολοκληρωμένη προσέγγιση που αποσκοπεί στην εξισορρόπηση και την προστασία των ευλόγων συμφερόντων και αναγκών όλων των ενδιαφερόμενων μερών, των ΜΜΕ, των μειοψηφικών μετόχων, των πιστωτών και των εργαζομένων.

    1.2.

    Ταυτόχρονα, ο στόχος για μια ενιαία αγορά χωρίς εσωτερικά σύνορα για τις εταιρείες πρέπει επίσης να εναρμονίζεται με τους άλλους στόχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως η κοινωνική προστασία που ενσωματώνεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 της ΣΕΕ, και στα άρθρα 9 και 151 της ΣΛΕΕ, ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι η πρόσφατη νομική πρόταση για την κινητικότητα των επιχειρήσεων αποτελεί καλή ευκαιρία για την έναρξη περαιτέρω συζήτησης σχετικά με τις απαιτήσεις και την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού εταιρικού δικαίου στην ψηφιακή εποχή. Επομένως πρέπει να εξεταστούν οι προοπτικές όλων των ενδιαφερομένων, όπως είναι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολό της. Αυτό καθιστά την επιθυμητή ανάπτυξη προς τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΕΕ.

    1.3.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τις προτάσεις που ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, μειώνουν το κόστος, εναρμονίζουν και απλοποιούν τις διαδικασίες εγγραφής, καταχώρησης εταιρικών μεταβολών και μετατροπών. Κρίνει χρήσιμη την καθοδήγηση από την Επιτροπή στα κράτη μέλη όσον αφορά τη μεταφορά των οδηγιών.

    1.4.

    Η ΕΟΚΕ τάσσεται ενάντια στα κανονιστικά κενά που επιτρέπουν σε εταιρείες-βιτρίνες να καταχρώνται τη νομοθεσία περί απάτης, φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να υπονομεύουν τα εργασιακά πρότυπα ή την κοινωνική προστασία και να ενισχύουν των αθέμιτο ανταγωνισμό. Καλεί τις αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν και να τιμωρούν δόλιες πρακτικές. Η ΕΟΚΕ στηρίζει τον περιορισμό επιλογής του κράτους μέλους εγγραφής σε αυτό με το οποίο η εταιρεία διαθέτει πραγματικό δεσμό.

    1.5.

    Η ΕΟΚΕ στηρίζει τη διαφάνεια, τη νομική ασφάλεια και την ασφάλεια εν γένει. Τονίζει τη σημασία της αποτελεσματικής εξακρίβωσης της ταυτότητας, η οποία πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για τη σύσταση εταιρειών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να διεξάγεται πριν από την εγγραφή τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα της ΕΕ ή να εφαρμόζουν ισοδύναμα πρότυπα για αποτελεσματική εξακρίβωση της ταυτότητας και αξιόπιστη ενημέρωση που θα περιλαμβάνει πλήρη πρότυπα για την πραγματική κυριότητα.

    1.6.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η υποβολή σαρωμένων αντιγράφων διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας ή πράξεων πληρεξουσίου δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή καθότι υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου. Τα έντυπα πληρεξουσίου πρέπει να αποτελούν δημόσια έγγραφα και να ελέγχονται δεόντως πριν την καταχώρηση της πληροφορίας. Τα νομικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στα εθνικά μητρώα πρέπει να χρησιμοποιούν εργαλεία διαδικτυακής εγγραφής και καταχώρησης, εάν εκπροσωπούνται από τον νομικό τους εκπρόσωπο, ο οποίος είναι φυσικό πρόσωπο και όχι εταιρεία συμμετοχών.

    1.7.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την αρχή «μόνον άπαξ», προκειμένου οι ΜΜΕ να αποφεύγουν την πολλαπλή εγγραφή και τις πολλαπλές επίσημες δημοσιεύσεις, ενώ παράλληλα τα εθνικά μητρώα να εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των εγγράφων και των πληροφοριών που δημοσιεύουν.

    1.8.

    Η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία του παράγοντα του κόστους για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθότι αυτές δεν διαθέτουν την ικανότητα ούτε τα αναγκαία μέσα για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ψηφιακής κοινωνίας. Η εύκολη εγγραφή και η διασυνοριακή κινητικότητα θα συμβάλουν ώστε αυτές να αξιοποιήσουν πλήρως την Ψηφιακή ενιαία αγορά και να αμβλύνουν τη διοικητική τους επιβάρυνση. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία που εξισώνει τα έγγραφα και τις πληροφορίες που εκδίδονται από τα επιχειρηματικά μητρώα με «ακριβή αντίγραφα». Ωστόσο, το πραγματικό διοικητικό κόστος που θα καταβάλλεται στο εμπορικό μητρώο πρέπει να είναι διαφανές, εύλογο και να μην επηρεάζει την προσβασιμότητα.

    1.9.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη και εύκολη διασυνοριακή πρόσβαση στα επιχειρηματικά μητρώα για την επαλήθευση εταιρικής πληροφόρησης, π.χ. για τον αποκλεισμό διευθυντών, τον έλεγχο των εταιρικών πληροφοριών και τη μείωση της διασυνοριακής απάτης.

    1.10.

    Η ΕΟΚΕ εκτιμά το γεγονός ότι η πρόταση της Επιτροπής αναγνωρίζει ρητά τον ρόλο που επιτελούν σε πολλά κράτη μέλη οι συμβολαιογράφοι για την εγγύηση της ασφάλειας δικαίου, την παροχή νομικών συμβουλών και την πρόληψη της απάτης και της κατάχρησης σε ένα ολοένα πιο ψηφιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ειδικότερα ότι η πρόληψη της απάτης και της κατάχρησης δεν εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά, αντιθέτως, αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη και διαφανή ενιαία αγορά της ΕΕ όπου οι πολύ μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ίσες ευκαιρίες και μπορούν να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πελατών σε δίκαιο και ευνοϊκό περιβάλλον προσφέροντας τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.

    1.11.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εταιρειών, η οποία θέτει σαφείς όρους μέσω παραγώγου δικαίου. Ωστόσο, όπως τόνισε στη νομολογία του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο σκοπός της αξιοποίησης, από μια εταιρεία, μιας πιο ευνοϊκής νομοθεσίας δεν αποτελεί, καθαυτός, κατάχρηση της ελευθερίας εγκατάστασης. Η εταιρική κινητικότητα θα διευκολύνει την απασχόληση στην ΕΕ στο σύνολό της. Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες μιας μετατροπής, διάσπασης ή συγχώνευσης στις τοπικές και περιφερειακές αγορές εργασίας πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν.

    1.12.

    Η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή της Επιτροπής στις αποκλίσεις μεταξύ της οδηγίας 2005/56/ΕΚ για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και των προτεινόμενων διαδικασιών για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις, οι οποίες έχουν δυνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ελκυστικότητά τους.

    1.13.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η νέα διαδικασία για τη μεταφορά της εταιρικής έδρας (διασυνοριακή μετατροπή) θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου μέσω του εκ των προτέρων ελέγχου στο κράτος μέλος προέλευσης και στο κράτος μέλος προορισμού, το οποίο, στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να περιοριστεί στο να επανεξετάσει τις απαιτήσεις του παρά μόνο για την υπαγωγή μιας μετατραπείσας εταιρείας στην εθνική έννομη τάξη. Φρονεί επίσης ότι θα ήταν χρήσιμη μια γενική ρήτρα κατά της κατάχρησης του δικαιώματος εγκατάστασης.

    1.14.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για συνυπολογισμό του ότι οι μετατροπές, οι συγχωνεύσεις και οι διασπάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δόλιους σκοπούς. Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι συνιστά «τεχνητή μεθόδευση». Κατά συνέπεια, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει ότι, για την αποσαφήνιση της έκφρασης «τεχνητή μεθόδευση», απαιτείται ο καθορισμός κριτηρίων ή δεικτών που θα επισημαίνουν δόλιες πρακτικές ή αθέμιτα φορολογικά οφέλη που υπονομεύουν την ασφάλεια δικαίου, το θεμιτό ανταγωνισμό και την κοινωνική προστασία.

    1.15.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την εξαίρεση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση αξιολόγησης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, δεδομένου ότι το κόστος μιας έκθεσης ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα θα ήταν υπερβολικό για αυτές. Πιστεύει πως η εν λόγω έκθεση πρέπει να αφορά μονάχα μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διασυνοριακές μετατροπές, διασπάσεις ή συγχωνεύσεις.

    1.16.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόθεση της Επιτροπής να προστατέψει τα υφιστάμενα δικαιώματα συμμετοχής των εργαζομένων. Ωστόσο, επιθυμεί την ενίσχυση του ρόλου των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων σε περίπτωση μετασχηματισμών μεγάλων εταιρειών δυνάμει της Οδηγίας 2009/38/ΕΚ.

    1.17.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την εισαγωγή εναρμονισμένων κανόνων για την προστασία των μειοψηφικών μετόχων και των πιστωτών, που δεν υφίσταντο στην Οδηγία 2005/56/ΕΚ.

    1.18.

    Η ΕΟΚΕ τονίζει την ανάγκη πλήρους προσβασιμότητας όλων των ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών για τους σκοπούς αυτών των προτάσεων, ιδίως όσον αφορά άτομα με προβλήματα όρασης.

    2.   Οι προτάσεις της Επιτροπής

    2.1.

    Η Επιτροπή έχει υποβάλει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων (1) (2) για δίκαιους, ευνοϊκούς και σύγχρονους κανόνες εταιρικού δικαίου στην ΕΕ.

    2.2.

    Επί του παρόντος, το εταιρικό δίκαιο της ΕΕ (3) περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία ψηφιοποίησης, όπως η υποχρέωση των κρατών μελών να καθιστούν ηλεκτρονικά διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές είναι περιορισμένες και στερούνται ακρίβειας, κάτι που οδηγεί σε πολύ διαφοροποιημένη εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.

    2.3.

    H πρόταση (4) έχει ως στόχο την παροχή περισσότερων ψηφιακών λύσεων για τις εταιρείες στην ενιαία αγορά και περισσότερων ίσων ευκαιριών για τις εταιρείες της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν την απαραίτητη ευελιξία να προσαρμόσουν τα εθνικά τους συστήματα στις ανάγκες τους και να διατηρήσουν τις εθνικές νομικές παραδόσεις τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να επιτρέψουν και να προωθήσουν τη χρήση ψηφιακών μέσων και διεργασιών στο εταιρικό δίκαιο χωρίς προσκόμματα, πράγμα που θα τους επιτρέψει τη μεταφορά των υφιστάμενων συστημάτων εκ των προτέρων ελέγχου τους στην ψηφιακή εποχή.

    2.4.

    Ο γενικός στόχος της παρούσας πρότασης είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας εταιρείας κατά την επαφή με τις αρχές στο πλαίσιο της καταχώρισης εταιρειών και υποκαταστημάτων και της υποβολής στοιχείων, καλύπτοντας ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.

    2.5.

    Η ελευθερία εγκατάστασης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, καθώς επιτρέπει στις εταιρείες να ασκούν οικονομικές δραστηριότητες σε άλλα κράτη μέλη σε σταθερή βάση. Στην πράξη, η άσκηση της ελευθερίας αυτής από τις εταιρείες παραμένει δύσκολη, ιδίως για τις ΜΜΕ, σύμφωνα και με τη στρατηγική για την ενιαία αγορά του 2015 (5). Ωστόσο, η υφιστάμενη ανασφάλεια δικαίου, η έως έναν βαθμό ανεπάρκεια του σχετικού νομικού πλαισίου και η έλλειψη κανόνων που να ρυθμίζουν ορισμένες διασυνοριακές πράξεις των εταιρειών έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας των εν λόγω ενδιαφερόμενων μερών.

    2.6.

    Η επιλογή της διασυνοριακής μετατροπής προσφέρει μια αποδοτική λύση για τις εταιρείες που επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλο κράτος μέλος χωρίς να απολέσουν τη νομική προσωπικότητά τους ή να χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθούν τις επιχειρηματικές συμβάσεις τους. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι η ελευθερία εγκατάστασης, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), συνεπάγεται δικαίωμα για τις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος μέσω διασυνοριακής μετατροπής χωρίς απώλεια της νομικής προσωπικότητάς τους (6). Στην πρόσφατη απόφασή του στην υπόθεση Polbud (7), το ΔΕΕ επιβεβαίωσε το δικαίωμα των εταιρειών να προβαίνουν σε διασυνοριακή μετατροπή βάσει της ελευθερίας εγκατάστασης.

    2.7.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (8), οι κύριοι στόχοι των εναρμονισμένων κανόνων για τις διασυνοριακές μετατροπές (9) είναι δύο:

    να παρασχεθεί στις εταιρείες, ιδίως τις πολύ μικρές και τις μικρές, η δυνατότητα διασυνοριακής μετατροπής με τρόπο τακτικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό·

    να προστατευθούν τα πλέον άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι εργαζόμενοι, οι πιστωτές και οι μέτοχοι, με τρόπο κατάλληλο και αναλογικό.

    2.8.

    Η παρούσα πρόταση παρέχει επίσης εναρμονισμένους κανόνες για την προστασία των πιστωτών και των μετόχων. Η εταιρεία θα πρέπει να παραθέτει την προβλεπόμενη προστασία των πιστωτών και των μετόχων στο σχέδιο διασυνοριακής μετατροπής. Οι κανόνες συμπληρώνουν επίσης τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κανόνων σχετικά με τους αποσπασμένους εργαζομένους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης, καθώς και την πρόταση της Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.

    3.   Γενικές παρατηρήσεις

    3.1.

    Η οδηγία (ΕΕ) 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) κωδικοποιεί τις υφιστάμενες οδηγίες για το εταιρικό δίκαιο της ΕΕ. Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουλίου 2017 και, προτού περάσει ένας χρόνος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νέες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου της ΕΕ.

    3.2.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για την κοινή συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών ώστε να προχωρήσει η ψηφιοποίηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά του 2015 (11) και το σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του 2016 (12).

    3.3.

    Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να φέρουν τις εταιρείες της ΕΕ στο ίδιο επίπεδο με τις εταιρείες άλλων βιομηχανικών κρατών με ισχυρή ψηφιακή παράδοση, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Οι εταιρείες χρειάζεται να λειτουργούν σε βέβαιο νομικό και διοικητικό περιβάλλον το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο ώστε να αντεπεξέρχεται στις νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου και ψηφιακού κόσμου, ενώ παράλληλα θα επιδιώκει και άλλους θεμιτούς στόχους δημόσιου συμφέροντος, όπως η προστασία των εργαζομένων, των πιστωτών και των μειοψηφικών μετόχων, θα παρέχει στις αρχές όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της απάτης ή της κατάχρησης, π.χ. με τη μεταβίβαση των δημοσιονομικών δεδομένων στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας (13), και θα εξασφαλίζει την αξιοπιστία των εγγράφων και των πληροφοριών που περιέχονται στα εθνικά μητρώα.

    3.4.

    Εντούτοις, πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και το κόστος για την υλοποίηση των προτεινόμενων πρωτοβουλιών για τις πολύ μικρές ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    3.5.   Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου — COM (2018) 239 final

    3.5.1.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την παρούσα νομοθετική πρόταση (14) να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας εταιρείας κατά την επαφή με τις αρχές στο πλαίσιο της καταχώρισης εταιρειών και υποκαταστημάτων και της υποβολής στοιχείων.

    3.5.2.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση του εταιρικού δικαίου αποτελεί εργαλείο για έντιμες, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες. Δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, ιδίως των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, η νομοθετική πρόταση για τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο πρέπει να εφαρμόζει τα κύρια χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ενωσιακού εταιρικού δικαίου στην ψηφιακή εποχή, ήτοι τη νομική ασφάλεια και πρόληψη της κατάχρησης, την αξιόπιστη ενημέρωση που θα περιλαμβάνει πλήρη πρότυπα πραγματικής κυριότητας, τους προληπτικούς ελέγχους και τις διαφανείς εταιρικές δομές μέσω αξιόπιστων επιχειρηματικών μητρώων. Μόνον έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ψηφιοποίησης και να ωφεληθούν οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ίσους όρους ψηφιακού ανταγωνισμού προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση στην ΕΕ.

    3.5.3.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναγνώριση και την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλειψη των υφιστάμενων εμποδίων που δημιουργούν περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις και έξοδα για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συστήσουν νέα επιχείρηση ή να επεκτείνουν την επιχείρησή τους καταχωρίζοντας υποκαταστήματα. Τα εμπόδια που πρέπει να εξαλειφθούν είναι τα ακόλουθα:

    α)

    Το γεγονός ότι η ηλεκτρονική καταχώριση εταιρείας ή υποκαταστήματος επιτρέπεται, απαγορεύεται ή επιβάλλεται από την εθνική νομοθεσία, προκαλώντας μια διαφοροποιημένη εικόνα η οποία είναι σύνθετη για τις ΜΜΕ (15).

    β)

    Η πολλαπλή δημοσίευση εταιρικών στοιχείων και η υποβολή των λογαριασμών των υποκαταστημάτων στην εθνική επίσημη εφημερίδα σε πολλά κράτη μέλη όπου υπάρχουν υποκαταστήματα.

    γ)

    Οι διαφορετικές συνθήκες υπό τις οποίες τρίτα μέρη (επενδυτές, πολίτες, άλλες εταιρείες) έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εταιρειών που τηρούνται στα εθνικά μητρώα (οι πληροφορίες αλλού παρέχονται δωρεάν και αλλού επί πληρωμή).

    3.5.4.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η προώθηση της ψηφιοποίησης είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι

    α)

    Οι διαδικασίες ηλεκτρονικής καταχώρισης είναι γενικά οικονομικότερες, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες από τις διαδικασίες κατά τις οποίες οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως και σε χαρτί (16).

    β)

    Η πρωτοβουλία είναι πλήρως συμβατή με τα υφιστάμενα ψηφιακά στοιχεία του ενωσιακού εταιρικού δικαίου, τα οποία και θα αξιοποιήσει, ιδίως δε το σύστημα διασύνδεσης των μητρώων επιχειρήσεων (BRIS), το οποίο βασίζεται σε νομικές υποχρεώσεις οι οποίες προβλέπονται στην οδηγία 2012/17/ΕΕ (17) και στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/884 της Επιτροπής (18).

    γ)

    Η παρούσα πρόταση θα συμπληρώσει την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης, η οποία καλύπτει τη γενική καταχώριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την εξαίρεση της σύστασης κεφαλαιουχικών εταιρειών. Αποτελεί lex specialis σε σχέση με την ενιαία ψηφιακή πύλη (19).

    3.5.5.

    Οι προβληματισμοί σχετικά με το ενδεχόμενο απάτης ή κατάχρησης, ιδίως όσον αφορά τις εταιρείες-βιτρίνες, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν τη στήριξη της πρότασης για διάφορους λόγους. Αυτοί οι προβληματισμοί πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα κράτη μέλη, μέσω της ρύθμισης των όρων σύστασης των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού δικαστικού, συμβολαιογραφικού και/ή διοικητικού ελέγχου των καταστατικών των εταιρειών (20). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της εταιρικής φοροαποφυγής ή την υποχρεωτική γνωστοποίηση μηχανισμών φορολογικού σχεδιασμού από ενδιάμεσους, τη μεταβίβαση δημοσιονομικών δεδομένων στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας (21), καθώς και την υποχρεωτική αναγνώριση των συμβατών με τον κανονισμό e-IDAS μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των πολιτών της ΕΕ τα οποία εκδίδονται σε άλλο κράτος μέλος.

    3.5.6.

    Η ΕΟΚΕ στηρίζει, ως τελευταία δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή της απάτης, τη διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαιτούν τη φυσική παρουσία των οικείων προσώπων ενώπιον της αρμόδιας αρχής, μόνο εφόσον δικαιολογείται από πρωταρχικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι αυτή η ψηφιακή διαδικασία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εταιρείες συμμετοχών ή εκπροσώπους με πληρεξούσιο, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόκρυψη του πραγματικού ενδιαφερόμενου μέρους, και εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο «κλοπής ταυτότητας».

    3.5.7.

    Η ΕΟΚΕ εκτιμά το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει ρητά το ρόλο που επιτελούν σε πολλά κράτη μέλη οι συμβολαιογράφοι για την εγγύηση της ασφάλειας δικαίου, την παροχή νομικών συμβουλών και την πρόληψη της απάτης και της κατάχρησης σε ένα ολοένα πιο ψηφιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ειδικότερα ότι η πρόληψη της απάτης και της κατάχρησης δεν εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά, αντιθέτως, αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη και διαφανή ενιαία αγορά της ΕΕ όπου οι πολύ μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ίσες ευκαιρίες και μπορούν να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πελατών σε δίκαιο και ευνοϊκό περιβάλλον προσφέροντας τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.

    Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και να αποφευχθεί η απάτη, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν προληπτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές ή/και τους συμβολαιογράφους καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υποδειγμάτων, εφόσον η διαδικασία δύναται να διεξαχθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά. Η ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων και η αυτόματη ανταλλαγή αποσπασμάτων από τα μητρώα επιχειρήσεων δεν επηρεάζουν τις απαιτήσεις δυνάμει του εθνικού δικαίου του κράτους καταχώρισης ως προς τη μορφή και την ακρίβεια των υποβληθέντων εγγράφων.

    3.5.8.

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί κατά συνέπεια την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διευκόλυνση της ψηφιοποίησης στο εταιρικό δίκαιο με βάση την αρχή «μόνον άπαξ», που θα βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις εθνικές τους απαιτήσεις όσον αφορά τη σύσταση εταιρείας.

    3.6.   Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις — COM(2018) 241 final

    3.6.1.

    Η πρόταση αποσκοπεί στη θέσπιση σαφών κανόνων και στην προσαρμογή του εταιρικού δικαίου στη διασυνοριακή κινητικότητα των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Η πρόταση επιδιώκει την επίτευξη μιας προσεκτικής ισορροπίας μεταξύ, αφενός, συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών για τις διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς και, αφετέρου, της προστασίας από την κατάχρηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που επηρεάζονται από τις εταιρικές υποθέσεις, δηλαδή των εργαζομένων, των πιστωτών και των μετόχων μειοψηφίας.

    3.6.2.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τις διασυνοριακές μετατροπές (22) της ΕΕ και την ενσωμάτωση στην πρόταση από την Επιτροπή της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε το 2017 σχετικά με την υπόθεση Polbud (23). Στην υπόθεση Polbud, το Δικαστήριο έκρινε ότι εθνικός κανόνας που επιβάλλει την υποχρεωτική εκκαθάριση ως προϋπόθεση της διασυνοριακής μετατροπής εταιρείας συνιστά αδικαιολόγητο και δυσανάλογο περιορισμό και είναι, ως εκ τούτου, ασυμβίβαστος με την ελευθερία εγκαταστάσεως. Η γενική υποχρέωση εφαρμογής διαδικασίας εκκαθάρισης που επιβάλλει το κράτος ισοδυναμεί με τη θέσπιση γενικού τεκμηρίου για την ύπαρξη κατάχρησης. Η νομοθεσία αυτή είναι, επομένως, δυσανάλογη. Η μεταφορά της καταστατικής έδρας μιας τέτοιας εταιρείας, όταν δεν μεταβάλλεται ο τόπος της πραγματικής έδρας της, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ελευθερίας εγκατάστασης που προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Συνεπώς, το ΔΕΕ επιβεβαίωσε το δικαίωμα των εταιρειών να μεταφέρουν μόνο την καταστατική τους έδρα, χωρίς μετατόπιση της πραγματικής έδρας, από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, ακόμη και αν η εν λόγω εταιρεία ασκεί την κύρια, αν όχι ολόκληρη, δραστηριότητά της στο πρώτο κράτος μέλος. Ο σκοπός της Polbud να απολαύει ευνοϊκότερης νομοθεσίας δεν συνιστά, αυτός καθαυτός, κατάχρηση της ελευθερίας εγκαταστάσεως.

    3.6.3.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει καταρχήν την καθιέρωση διαδικασίας ώστε να καταστούν δυνατές τέτοιου είδους μετατροπές και την υιοθέτηση ουσιαστικών προϋποθέσεων προκειμένου να τερματιστεί η ανασφάλεια δικαίου των διαφοροποιημένων εθνικών κανόνων που επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη. Οι εθνικοί νόμοι, όπου υφίστανται, είναι συχνά ασύμβατοι ή δύσκολο να συνδυαστούν μεταξύ τους. Επιπλέον, περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη δεν επιτρέπουν τις διασυνοριακές μετατροπές. Οι ΜΜΕ ιδίως επηρεάζονται αρνητικά, δεδομένου ότι συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους για την εκτέλεση διασυνοριακών διαδικασιών μέσω δαπανηρών και πολύπλοκων εναλλακτικών μεθόδων.

    3.6.4.

    Η διαδικασία ξεκινά με την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους αφετηρίας, η οποία εκδίδει προ της μετατροπής πιστοποιητικό μέσα σε ένα μήνα ή, σε περίπτωση επιφυλάξεων, η αρχή προβαίνει σε εμπεριστατωμένη έρευνα για έναν ακόμη μήνα. Η διαδικασία λήγει όταν το κράτος μέλος προορισμού, αφού λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία και πληροφορίες, καταχωρίσει τη μετατρεπόμενη εταιρεία εάν αυτή πληροί τη νομοθεσία του σχετικά με την καταχώριση και την προστασία των εργαζομένων. Η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών διευκολύνεται μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων επιχειρήσεων (BRIS). Οι επιφυλάξεις σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων αντιμετωπίζονται μέσω του δικαιώματός τους να ενημερώνονται και να έρχονται σε διαβούλευση σε εύθετο χρόνο με την εταιρεία. Η προστασία των εργαζομένων μπορεί επίσης να επιβεβαιωθεί από την αρχή του κράτους μέλους προορισμού. Σημαντικό ρόλο προς τούτο επιτελούν τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων.

    3.6.5.

    Η ΕΟΚΕ θα ήθελε να εκφράσει την επιφύλαξή της ως προς το κατά πόσον μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία πληροί τα κριτήρια ελευθερίας εγκατάστασης σε άλλο κράτος μέλος και συνάδει με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση C-106/16 της Polbud. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Δικαστήριο ερμήνευσε το Άρθρο 54 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφάρμοσε τη γενική αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς, το δικαίωμα της εταιρείας για διασυνοριακή μετατροπή προέρχεται από την ίδια τη Συνθήκη, τα δε κράτη μέλη (αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ) θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην το παραβιάζουν. Κατά συνέπεια, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη διαδικασία μεταφοράς της εταιρικής έδρας (διασυνοριακή μετατροπή) στο κράτος μέλος αναχώρησης αλλά συνιστά η διαδικασία στο κράτος προορισμού (Άρθρο 86ιστ) να περιοριστεί σε έναν εκ των προτέρων έλεγχο των απαιτήσεών του για την υπαγωγή μιας μετατραπείσας εταιρείας στην εθνική έννομη τάξη (24). Πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει μια γενική ρήτρα κατά της κατάχρησης του δικαιώματος εγκατάστασης της εταιρείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η νέα διαδικασία δεν θα δημιουργήσει περιττή επιβάρυνση πέραν του δηλωθέντος σκοπού της και ταυτόχρονα θα δώσει στο κράτος μέλος προορισμού την ευχέρεια να ελέγξει το ενδεχόμενο κατάχρησης ακόμα και μετά τη μετατροπή.

    3.6.6.

    Επιπλέον, απαιτείται διευκρίνιση όσον αφορά την έννοια των «τεχνητών μεθοδεύσεων» μιας εταιρείας σε ένα κράτος μέλος προκειμένου να αποκτήσει αθέμιτα φορολογικά οφέλη. Πρόκειται για έννοια που χρησιμοποιείται πρωτίστως από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνεται σε αιτιολογικές σκέψεις και στο άρθρο 86γ παράγραφος 3. Πρόκειται για βασική έννοια που θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει την ελευθερία εγκατάστασης μιας εταιρείας σε άλλο κράτος μέλος. Πρέπει να θεσπιστούν σαφή κριτήρια ή δείκτες ώστε η πραγματική οικονομική δραστηριότητα βασισμένη σε υγιείς οικονομικές αποφάσεις να μην εμποδίζεται δυνάμει της υπόθεσης Polbud του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    3.6.7.

    Διασυνοριακές συγχωνεύσεις (25): Η πρόταση βασίζεται στη θετική εμπειρία με την οδηγία 2005/56/ΕΚ (26) για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, η οποία ασχολείται μόνο με τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, και αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της. Η πρόταση εισάγει συνεπώς την εναρμόνιση του ουσιαστικού δικαίου για την προστασία των πιστωτών και των μετόχων, ενώ η οδηγία 2005/56/ΕΚ προέβλεπε μόνο διαδικαστικούς κανόνες, π.χ. για την υποχρέωση ενημέρωσης των μετόχων, αφήνοντας την ουσιαστική προστασία στα κράτη μέλη. Η πρόταση ζητεί πλέον το σχέδιο όρων συγχώνευσης να καθορίζει:

    Εγγυήσεις για τους πιστωτές: η πρόταση εισάγει το τεκμήριο να μην θίγονται οι πιστωτές εάν πρόκειται να πληρωθούν από εγγυητή ή από την προκύπτουσα εταιρεία, βάσει διαπίστωσης από εκτίμηση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα όσον αφορά την κατάστασή τους.

    Του δικαιώματος εξόδου για τους μετόχους που δεν ψήφισαν ή δεν έχουν δικαιώματα ψήφου, του δικαιώματος να λάβουν επαρκή αποζημίωση και του δικαιώματος προσφυγής στα εθνικά δικαστήρια κατά της προτεινόμενης σχέσης ανταλλαγής των μεριδίων.

    3.6.8.

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί επίσης με άλλα στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής:

    α)

    Εναρμονισμένους κανόνες για την ενημέρωση των εργαζομένων με συγκεκριμένο και περιεκτικό τρόπο σχετικά με τις επιπτώσεις των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, ενώ η οδηγία 2005/56/ΕΚ προέβλεπε μόνο συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο και η κατάστασή τους να αντανακλάται στην έκθεση διαχείρισης.

    β)

    Εναρμονισμένους κανόνες για μια ταχεία διαδικασία λιγότερο σύνθετων συγχωνεύσεων ή απαλλαγή από την υποχρέωση σύνταξης έκθεσης ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα μετά από συμφωνία όλων των μετόχων ή κατά τη συγχώνευση μητρικής εταιρείας με θυγατρική.

    γ)

    Διασύνδεση των μητρώων επιχειρήσεων για ανταλλαγή πληροφοριών — χρήσης ψηφιακών εργαλείων.

    3.6.9.

    Διασυνοριακές διασπάσεις (27): υπόκεινται σε διαφορετικούς ή μη συμβατούς εθνικούς κανόνες σε 13 μόνο κράτη μέλη, χωρίς ενωσιακή εναρμόνιση, παρά τη σημασία τους για την ανάπτυξη. Για να αποφευχθεί η κατάχρηση και να προστατευθούν οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, παρόμοιο με των διασυνοριακών μετατροπών. Πρέπει να θεσπιστεί διαδικασία δύο σταδίων. Στο πρώτο στάδιο, συντάσσονται οι όροι της διάσπασης, μαζί με δύο πλήρως αιτιολογημένες εκθέσεις σχετικά με τις συνέπειες της διάσπασης για τους πιστωτές και τους εργαζομένους. Επιπλέον, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις απαιτείται ανεξάρτητη έκθεση εμπειρογνώμονα. Αυτό είναι το πρώτο μόνο βήμα και η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η πρόταση πρέπει επίσης να καλύπτει τη διασυνοριακή διάσπαση με την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων/υποχρεώσεων υφιστάμενων εταιρειών, και όχι μόνο την περίπτωση κατά την οποία δημιουργούνται νέες εταιρείες.

    3.6.10.

    Σήμερα, οι εθνικοί κανόνες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών και ενίοτε επιβάλλουν υπερβολικές διοικητικές διαδικασίες τις οποίες η Επιτροπή πρέπει να αμβλύνει σε όλη τη νέα πρόταση προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις από την αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αν και η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τους νέους κανόνες και διαδικασίες, πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά ώστε να μην επιφέρουν πρόσθετο διοικητικό φόρτο και κόστος πέραν των στόχων που υπηρετούν όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων, των πιστωτών και των μετόχων.

    3.6.11.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την εξαίρεση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο Άρθρο 86ζ) της πρότασης από την υποχρέωση εξέτασης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, δεδομένου ότι το κόστος μιας έκθεσης ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα θα ήταν υπερβολικό για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    3.6.12.

    Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει το ρόλο των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στην αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την εξέταση και συλλογή των εταιρικών εγγράφων με γραπτή έκθεση, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, π.χ. αποτελεσματική δομή εσωτερικού ελέγχου και τυποποιημένες διαδικασίες για την πρόληψη και το μετριασμό ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των εκθέσεων που αφορούν τους μετόχους.

    3.6.13.

    Η ΕΟΚΕ στηρίζει θερμά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά η διαδικασία διασυνοριακής μετατροπής και η οποία συμπληρώνει τις ήδη καθιερωμένες διαδικασίες διασυνοριακών συγχωνεύσεων και διασπάσεων ενισχύοντας την προστασία των ενδιαφερόμενων φορέων. Ωστόσο, οι επακόλουθες διαφορές μεταξύ των διαδικασιών για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, αφενός, και για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις, αφετέρου, ενδέχεται να επηρεάσουν τη συγκριτική ελκυστικότητα των τελευταίων. Η ΕΟΚΕ προτείνει επίσης στην Επιτροπή να αναλύσει αυτόν τον αντίκτυπο.

    3.6.14.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόθεση της Επιτροπής να προστατέψει τα υφιστάμενα δικαιώματα συμμετοχής των εργαζομένων. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι στην εταιρεία που θα προκύψει από μια διασυνοριακή μετατροπή πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον τα ίδια επίπεδα για όλα τα στοιχεία συμμετοχής των εργαζομένων με αυτά που ισχύουν στο δίκαιο του κράτους μέλους προέλευσης, σύμφωνα με τη διαδικασία και με τους τυπικούς κανόνες που προβλέπονται στην οδηγία 2001/86/ΕΚ (28).

    3.6.15.

    Η ΕΟΚΕ τονίζει το σημαντικό ρόλο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων που έχουν συσταθεί σε προς μετατροπή επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους και ζητεί την ενίσχυση της συμμετοχής τους, δυνάμει της Οδηγίας 2009/38/ΕΚ (29).

    3.7.

    Ως γενική παρατήρηση, η ΕΟΚΕ τονίζει την ανάγκη πλήρους προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία όλων των ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών για τους σκοπούς αυτών των προτάσεων, ιδίως δε τα άτομα με προβλήματα όρασης.

    Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2018.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Luca JAHIER


    (1)  COM(2018) 239 final

    (2)  COM(2018) 241 final

    (3)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, σχετικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δίκαιου (EE L 169 της 30.6.2017, σ. 46).

    (4)  COM(2018) 239 final.

    (5)  COM(2015) 550 final.

    (6)  Cartesio, C-210/06, ECLI:EU:C:2008:723, σκέψεις 109 έως 112, VALE, C-378/10, ECLI:EU:C:2012:440, σκέψη 32.

    (7)  Polbud — Wykonawstwo, υπόθεση C-106/16, ECLI:EU:C:2017:804.

    (8)  Βλέπε υποσημειώσεις 6 και 7.

    (9)  COM(2018) 241 final.

    (10)  EE L 169 της 30.6.2017, σ. 46.

    (11)  COM(2015) 192 final.

    (12)  COM(2016) 179 final.

    (13)  Οδηγία 2011/16/EE του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ L 64 της 11.3.2011, σ. 1).

    (14)  COM(2018) 239 final.

    (15)  COM(2018) 241, σ. 3.

    (16)  COM(2018) 241, σ. 5.

    (17)  EE L 156 της 16.6.2012, σ. 1.

    (18)  EE L 144 της 10.6.2015, σ. 1.

    (19)  COM(2017) 256 final.

    (20)  Άρθρο 10 της κωδικοποιημένης Οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο (ΕΕ) 2017/1132.

    (21)  Οδηγία 2011/16/EE του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ L 64 της 11.3.2011, σ. 1).

    (22)  Πράξη με την οποία μια εταιρεία που έχει συσταθεί και καταχωρισθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία ενός κράτους μέλους μετατρέπεται σε άλλη εταιρεία που έχει συσταθεί και καταχωρισθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλου κράτους μέλους, διατηρώντας τη νομική της προσωπικότητα και χωρίς να τίθεται υπό εκκαθάριση.

    (23)  Υπόθεση C-106/16. ECLI:EU:C:2017:804. Η Polbud ήταν εταιρεία που συστάθηκε στην Πολωνία και αποφάσισε να μεταφέρει την καταστατική έδρα της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, χωρίς μεταβολή στον τόπο της πραγματικής έδρας της εταιρείας. Στο πολωνικό εμπορικό μητρώο καταγράφηκε η έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης και διορίστηκε εκκαθαριστής. Το 2013, η καταστατική έδρα της Polbud μεταφέρθηκε στο Λουξεμβούργο. Στη συνέχεια, η Polbud μετατράπηκε σε «Consoil Geotechnik SARL», εταιρεία υπό τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου. Περαιτέρω, η Polbud υπέβαλε αίτηση στο αρμόδιο για την τήρηση του μητρώου δικαστήριο της Πολωνίας για τη διαγραφή της από το πολωνικό εμπορικό μητρώο. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση διαγραφής. Η Polbud άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, ενώπιον του οποίου ασκήθηκε προσφυγή, ερωτά αρχικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η ελευθερία εγκατάστασης ισχύει για τη μεταφορά μόνο της καταστατικής έδρας μιας εταιρείας που έχει συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία ενός κράτους μέλους στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, όπου η εν λόγω εταιρεία μετατρέπεται σε εταιρεία σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτού του άλλου κράτους μέλους, όταν δεν υφίσταται μεταβολή στον τόπο της πραγματικής έδρας της εταιρείας αυτής. Βλέπε επίσης https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-10/cp170112el.pdf

    (24)  Αποφάσεις του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-378/10, Vale Epitesi, ECLI:EU:C:2012:440, σκέψη 31 και την υπόθεση Polbud C-106/16, ECLI:EU:C:2017:804, σκέψεις 33, 35, 44.

    (25)  Πράξη με την οποία δύο ή περισσότερες εταιρείες από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη μεταφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους σε μια υφιστάμενη (εξαγοράζουσα) ή νέα εταιρεία.

    (26)  Οδηγία 2005/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2005, για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών. Αποτελεί πλέον μέρος της οδηγίας για την κωδικοποίηση του 2017.

    (27)  Πράξη με την οποία μια εταιρεία κατανέμει και μεταβιβάζει όλα ή ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της σε υφιστάμενη(-ες) ή νέα(-ες) εταιρεία/εταιρείες σε άλλο κράτος μέλος.

    (28)  Οδηγία 2001/86/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001, για τη συμπλήρωση του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας όσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων (ΕΕ L 294 της 10.11.2001, σ. 22).

    (29)  Οδηγία 2009/38/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συμβουλίου εργαζομένων ή διαδικασίας σε επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων κοινοτικής κλίμακας με σκοπό να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και να ζητείται η γνώμη τους (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 122 της 16.5.2009, σ. 28).


    Top