Roghnaigh na gnéithe turgnamhacha is mian leat a thriail

Is sliocht ón suíomh gréasáin EUR-Lex atá sa doiciméad seo

Doiciméad 52013PC0174

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλοία και από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

    /* COM/2013/0174 final - 2013/0092 (COD) */

    52013PC0174

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλοία και από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου /* COM/2013/0174 final - 2013/0092 (COD) */


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα («ο Οργανισμός» ή «EMSA»), ο οποίος ιδρύθηκε το 2002[1], ανατέθηκαν καθήκοντα στο πεδίο της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης το 2004[2]. Λαμβανομένου υπόψη ότι είναι μακρόπνοες οι αρμοδιότητες του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η αποτελεσματική και επιμελής ολοκλήρωση των καθηκόντων του στο πεδίο αυτό προϋποθέτει κατάλληλη δημοσιονομική ασφάλεια βάσει πολυετούς ανάληψης υποχρεώσεων. Συνεπώς, το 2006 ο νομοθέτης της ΕΕ θέσπισε πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλοία για την περίοδο 2007 - 2013[3]. Με την παρούσα πρόταση επιδιώκεται η ανανέωση της πολυετούς χρηματοδότησης για την περίοδο 2014 – 2020, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών[4].

    2. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

    2.1. Πλαίσιο

    Το μεγάλο θαλάσσιο ατύχημα του πετρελαιοφόρου ERIKA τον Δεκέμβριο του 1999 που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένης πετρελαιοκηλίδας οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού το 2002. Λόγω της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από το ατύχημα του πετρελαιοφόρου PRESTIGE τον Νοέμβριο του 2002, ανατέθηκαν στον Οργανισμό συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από πλοία. Τον Οκτώβριο του 2004 ο Οργανισμός ενέκρινε σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα κατά της ρύπανσης από πλοία και την αντιμετώπισή της (εφεξής «σχέδιο δράσης κατά της πετρελαϊκής ρύπανσης»). Τον Ιούνιο του 2007, ενέκρινε δεύτερο σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα, τη συνεργασία και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες (εφεξής «σχέδιο δράσης ΕΕΟ»)[5]. Το Διοικητικό Συμβούλιο του EMSA επικαιροποιεί και τα δύο σχέδια δράσης στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας του Οργανισμού.

    Τον Μάρτιο του 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πενταετή στρατηγική[6], η οποία περιλαμβάνει δύο θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από πλοία. Πρώτον, το θέμα αριθ. 8 αφορά τον ρόλο του EMSA όσον αφορά τις παράνομες απορρίψεις από πλοία (προβλήματα επιβολής, περαιτέρω βελτίωση του CleanSeaNet με την ενσωμάτωση πληροφοριών για τη θέση των πλοίων). Δεύτερον, το θέμα αριθ. 12 αφορά την ετοιμότητα σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης και την αντιμετώπισή της.

    Τέλος, η Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο του 2010 τροποποίηση του κανονισμού για τον EMSA, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται ρητά η διεύρυνση των δραστηριοτήτων αντιμετώπισης της ρύπανσης, ώστε να καλυφθούν ατυχήματα από υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου[7]. Επιπλέον, προτάθηκε να επεκταθεί η συνδρομή του EMSA στις γειτονικές χώρες της ΕΕ και στις δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης τον Απρίλιο του 2012 και με την έγκριση του κανονισμού τον Ιανουάριο του 2013[8] επιβεβαιώθηκαν οι ανωτέρω διατάξεις.

    2.2. Τρέχοντα καθήκοντα του EMSA στο πεδίο της αντιμετώπισης της ρύπανσης

    Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 2038/2006 και την οδηγία 2005/35/ΕΚ σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία[9], τα τρία κύρια καθήκοντα του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλοία είναι τα ακόλουθα:

    α) Επιχειρησιακή συνδρομή στα κράτη μέλη

    Ο Οργανισμός προσφέρει δίκτυο σκαφών άμεσης ετοιμότητας για την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων, το οποίο έρχεται να «προσαυξήσει επικουρικά» τις δυνατότητες αντιμετώπισης των κρατών μελών, όταν αυτά πλήττονται από πετρελαιοκηλίδες. Παρέχει επίσης δορυφορικό σύστημα υπηρεσιών ανίχνευσης των διαρροών πετρελαιοκηλίδων και επιτήρησης που αποκαλείται «CleanSeaNet» («Δίκτυο καθαρών θαλασσών») και παρέχει μέσω του δικτύου «MAR-ICE» πληροφορίες για τις διαρροές χημικών ουσιών. Τα πληττόμενα παράκτια κράτη μπορούν να ζητήσουν την παρέμβαση των σκαφών για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων μέσω του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας[10]. Η ομαλή ενοποίηση με τους μηχανισμούς των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πραγματοποιείται με την τακτική συμμετοχή σε εθνικές και περιφερειακές ασκήσεις.

    β) Συνεργασία και συντονισμός

    Ο Οργανισμός έχει επαφές με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σε θέματα αντιμετώπισης της ρύπανσης, καθώς και με τις υπάρχουσες περιφερειακές συμφωνίες και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

    γ) Πληροφόρηση

    Ο Οργανισμός συλλέγει, αναλύει και διαδίδει πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, τις τεχνικές και τις καινοτομίες στον τομέα της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

    Σύνοψη των καθηκόντων που εκτελέστηκαν (2007 – Σεπτέμβριος 2012)

    Παρουσιάζονται κατωτέρω οι κύριες υπηρεσίες του EMSA για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και τα σχετικά καθήκοντα που εκτελέστηκαν υπό το υπάρχον πολυετές πλαίσιο χρηματοδότησης.

    Δίκτυο πλοίων σε επιφυλακή για την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων:

    Σήμερα υπάρχουν 16 συμβάσεις που καλύπτουν όλων των περιφερειακών θαλάσσιων λεκανών που περιβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δυνατή η ταυτόχρονη κινητοποίηση 18 σκαφών, με μέση χωρητικότητα αποθήκευσης διαρρεύσαντος πετρελαίου 3.500 m3 περίπου, τα οποία είναι έτοιμα να αποπλεύσουν εντός 24 ωρών. || Τα σκάφη του EMSA συμμετείχαν σε 36 διεθνείς (διασυνοριακές) επιχειρησιακές ασκήσεις από το 2007. Η συμμετοχή σε ασκήσεις διευκολύνει την ένταξη των υπηρεσιών του EMSA στους μηχανισμούς αντιμετώπισης που έχουν τα κράτη μέλη.

    CleanSeaNet

    Λήφθηκαν περισσότερες από 12.000 δορυφορικές φωτογραφίες αφότου άρχισε να λειτουργεί η υπηρεσία τον Απρίλιο του 2007, με περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες ετησίως κατά μέσο όρο. || Υπό παρακολούθηση περισσότερα από 1.000 εκατ. km2. || Κάθε χρόνο επιβεβαιώνονται από τα κράτη μέλη περισσότερες από 200 παράνομες απορρίψεις με «επιτόπια» επιτήρηση.

    Αντιμετώπιση περιστατικών

    Οι υπηρεσίες του EMSA για την αντιμετώπιση της ρύπανσης έχουν χρησιμοποιηθεί από το 2007 σε συνολικά 25 περιστατικά. Η υποστήριξη έκτακτης ανάγκης στα πληττόμενα παράκτια κράτη περιλάμβανε: σκάφη αντιμετώπισης της ρύπανσης, δορυφορική φωτογράφιση, ενεργοποίηση του δικτύου MAR-ICE και αυτοψία. || Στην υποστήριξη έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνονται 4 κινητοποιήσεις σκαφών αντιμετώπισης της ρύπανσης στην Ευρώπη. || Στην υποστήριξη έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνεται 1 δέσμη εξοπλισμού ως συνδρομή στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περιστατικού στην εξέδρα Deepwater Horizon.

    Βέλτιστη πρακτική: Ανάπτυξη και προώθηση

    Ο EMSA φιλοξένησε 20 συνεδριάσεις και ημερίδες εμπειρογνωμόνων (Επιπροσθέτως της τακτικής επιμόρφωσης των αρμοδίων υπαλλήλων των κρατών μελών με αντικείμενο το CleanSeaNet ή/και των συνεδριάσεων με τους φορείς εκμετάλλευσης των σκαφών του δικτύου). || Δημοσιεύθηκαν 7 απογραφές πολιτικής επί διαφόρων πτυχών και ικανοτήτων σε θέματα ετοιμότητας και αντιμετώπισης των κρατών μελών. || Διαχείριση του προγράμματος των δημοσίων διοικήσεων ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων «EMPOLLEX», το οποίο διευκόλυνε την ανταλλαγή 21 εμπειρογνωμόνων μεταξύ των κρατών μελών, αφότου άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 2008. || Δημιουργήθηκε εργαλείο λήψης απόφασης για την αντιμετώπιση περιστατικών με σκοπό τη χρήση πρόσθετων διασποράς. Συντονισμένες ειδικές μελέτες στις περιπτώσεις που χρειάσθηκαν (π.χ. μελέτη για τις εγκαταστάσεις απορρίψεων, μελέτη «Safe Platform»: εκπόνηση απαιτήσεων για τα πλοία που επιχειρούν σε επικίνδυνες ατμόσφαιρες)

    2.3. Μελλοντικά καθήκοντα

    Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, με την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του ιδρυτικού κανονισμού τον Ιανουάριο του 2013, ο EMSA αναλαμβάνει τα εξής νέα καθήκοντα στο πεδίο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ρύπανσης:

    α) οι τρέχουσες δράσεις του EMSA για την αντιμετώπιση της ρύπανσης σε περίπτωση «ρύπανσης από πλοία» θα καλύπτουν επίσης «θαλάσσια ρύπανση από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου»,

    β) με το υπάρχον δίκτυο CleanSeaNet του EMSA «θα παρακολουθούνται η έκταση και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου»,

    γ) η τρέχουσα γεωγραφική κάλυψη (κράτη μέλη και χώρες υπό προσχώρηση) επεκτείνεται στις «εταίρους της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και σε χώρες που συμμετέχουν στο μνημόνιο συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα». Κατά συνέπεια, τα σκάφη του EMSA θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την περιοχή των περιφερειακών θαλάσσιων λεκανών της Ένωσης.

    Η Επιτροπή προτείνει το καθορισμένο ποσό να περιλαμβάνει μόνον τα δύο πρώτα νέα καθήκοντα, η δε αρχική χρηματοδότηση να χρησιμεύσει στην έναρξη των καθηκόντων χωρίς να διακυβευθούν τα υπάρχοντα καθήκοντα. Το τρίτο νέο καθήκον να χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα προγράμματα της ΕΕ για χώρες που καλύπτονται από την πολιτική διεύρυνσης και από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (πρόγραμμα SAFEMED για τον Εύξεινο Πόντο και προγράμματα βάσει της πρωτοβουλίας TRACECA για τη Μαύρη Θάλασσα). Κρίνεται σκοπιμότερο από άποψη διαχείρισης του προγράμματος και προϋπολογισμού να χρηματοδοτηθεί αυτό το νέο καθήκον από το υπάρχον πλαίσιο ενωσιακής στήριξης των χωρών αυτών.

    2.4. Αξιολόγηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του EMSA για την αντιμετώπιση της ρύπανσης

    Σύμφωνα με τον κανονισμό 1406/2002, ο Οργανισμός έχει υποβάλει εκθέσεις για τη δημοσιονομική εκτέλεση των σχεδίων δράσης έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους μέχρι το 2012. Οι εκθέσεις αυτές είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Από το 2013, η υποβολή της έκθεσης ενσωματώθηκε στην Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

    Επιπλέον, η Επιτροπή υπέβαλε τον Μάιο του 2011 έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού 2038/2006[11]. Η έκθεση αυτή βασίσθηκε στα αναλυτικά στοιχεία που διαβίβασε ο Οργανισμός, τα οποία ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του EMSA, καθώς και στη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και σε αναλυτικά σενάρια[12]. Το Διοικητικό Συμβούλιο του EMSA – συγκεκριμένα με την έγκριση του προγράμματος εργασιών, του προϋπολογισμού και της ετήσιας έκθεσης - το Ελεγκτικό Συνέδριο και η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή με τη διαδικασία απαλλαγής επιβλέπουν και παρακολουθούν τη δράση του Οργανισμού.

    Τα δύο κύρια συμπεράσματα που συνάγονται από τις εν λόγω αξιολογήσεις είναι:

    1) ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι επαρκής και

    2) τα χρηματοδοτούμενα μέτρα είναι αποδοτικά από οικονομική άποψη, προσφέρουν προστιθεμένη αξία και η διαχείρισή τους είναι ικανοποιητική.

    2.5. Εκ των προτέρων αξιολόγηση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων

    Πραγματοποιήθηκε εκ των προτέρων αξιολόγηση, η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση (έγγραφο SEC(2013)xxx). Στην αξιολόγηση επιβεβαιώνεται η σκοπιμότητα και η απόδοση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και καθορίζεται το ποσό που πρέπει να διατεθεί.

    3.           Νομικά Στοιχεία της πρότασης

    3.1.        Νομική βάση

    Νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, το οποίο χρησίμευσε ως βάση του κανονισμού 2038/2006 βάσει της προηγούμενης έκδοσης της Συνθήκης.

    3.2.        Αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

    Τηρούνται απόλυτα οι αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, διότι η δράση του Οργανισμού αποτελεί την ευρωπαϊκή κλιμάκωση ενός διαφοροποιημένου συστήματος αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλοία και υπεράκτιες εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν ως έναυσμα αιτήματα πληττόμενων παράκτιων κρατών. Το γεγονός ότι η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος στους ακόλουθους περιφερειακούς οργανισμούς είναι ίσως ενδεικτικό του στενού συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο:

    · Σύμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (Σύμβαση του Ελσίνκι όπως αναθεωρήθηκε το 1992)·

    · Σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από τη ρύπανση (Σύμβαση της Βαρκελώνης) και ορισμένα πρωτόκολλά της·

    · Συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες (Συμφωνία της Βόννης)·

    · Σύμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Βορειοανατολικού Ατλαντικού (Σύμβαση OSPAR)·

    · Συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοατλαντικού Ατλαντικού από τη ρύπανση (Συμφωνία της Λισσαβόνας), με το πρόσθετό πρωτόκολλό της, που δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ισχύουν.

    Η Ένωση διαπραγματεύεται επίσης την προσχώρησή της στη Σύμβαση για την προστασία του Ευξείνου Πόντου από τη ρύπανση (Σύμβαση του Βουκουρεστίου).

    3.3.        Επιλογή του μέσου

    Ένας κανονισμός είναι η πιο ενδεδειγμένη νομική πράξη για τη θέσπιση πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Αυτή η μορφή πράξης επιλέχθηκε ήδη το 2006.

    4.           Δημοσιονομικές επιπτωσεισ

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή προτείνει να εγγραφεί πολυετές χρηματοδοτικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η οποία συμπίπτει με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη δέσμη που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιουνίου του 2011 με τα τίτλο «Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020» και την τρέχουσα πρακτική, το ποσό πρέπει να εγγραφεί στη γραμμή 1 «Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Η Επιτροπή προτείνει, επομένως, την εγγραφή ποσού ύψους 160,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο αναφοράς. Περαιτέρω στοιχεία δίδονται στο συνημμένο δημοσιονομικό δελτίο και στην εκ των προτέρων αξιολόγηση. Τα ετήσια ποσά θα εγκριθούν από την αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή σύμφωνα με τη διαδικασία προϋπολογισμού.

    5.           Περιεχόμενο της πρότασης

    Η πρόταση ακολουθεί πιστά τη δομή του κανονισμού 2038/2006 με τις αναγκαίες προσαρμογές. Συνίσταται στα κάτωθι 8 άρθρα:

    · Άρθρο 1: Αντικείμενο

    · Άρθρο 2: Ορισμοί

    · Άρθρο 3: Πεδίο εφαρμογής

    · Άρθρο 4: Ενωσιακή χρηματοδότηση

    · Άρθρο 5: Παρακολούθηση υφιστάμενων μέσων

    · Άρθρο 6: Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

    · Άρθρο 7: Μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση

    · Άρθρο 8: Έναρξη ισχύος

    2013/0092 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με την πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλοία και από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 100 παράγραφος 2,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης της πρότασης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[13],

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[14],

    Ενεργώντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία[15],

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)       Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002[16], ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (εφεξής «ο Οργανισμός») με σκοπό να εξασφαλισθεί υψηλό, ενιαίο και αποτελεσματικό επίπεδο ασφάλειας στη θάλασσα και πρόληψη της ρύπανσης από πλοία.

    (2)       Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 724/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004[17], με τον οποίο τροποποιήθηκε ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1406/2002, αναθέτει στον Οργανισμό νέα καθήκοντα στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλείται από πλοία, μετά τα ατυχήματα που συνέβησαν σε ευρωπαϊκά ύδατα, και ιδίως εκείνα με τα πετρελαιοφόρα «Erika» και «Prestige».

    (3)       Με τον κανονισμό (EΕ) αριθ. 100/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013[18], με τον οποίο τροποποιήθηκε ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1406/2002, ανατέθηκαν στον Οργανισμό καθήκοντα όσον αφορά την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από πλοία και εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και επεκτάθηκαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού στις χώρες που καλύπτονται από την πολιτική διεύρυνσης και από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

    (4)       Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2038/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006[19], θεσπίσθηκε πολυετής χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλοία, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

    (5)       Για την εκτέλεση των νέων καθηκόντων πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε, στις 22 Οκτωβρίου 2004, σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης, στο οποίο καθορίζονται οι δραστηριότητες του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης από πλοία και με το οποίο επιδιώκεται να επιτευχθεί βέλτιστη χρήση των οικονομικών πόρων που παρέχονται στον Οργανισμό. Στις 12 Ιουνίου 2007, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού 1406/2002, αμφότερα τα σχέδια δράσης επικαιροποιούνται ετησίως, μέσω του ετήσιου προγράμματος εργασιών του Οργανισμού.

    (6)       Η δράση του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπως αυτή καθορίζεται στα σχέδια δράσης, αφορά δραστηριότητες στο πεδίο της ενημέρωσης, της συνεργασίας και του συντονισμού και, κυρίως, την παροχή επιχειρησιακής συνδρομής στα πληττόμενα κράτη, με την παροχή, κατόπιν αιτήματος, προσθέτων πλοίων αντιμετώπισης της ρύπανσης για την καταπολέμηση της πετρελαϊκής και άλλου τύπου ρύπανσης, όπως εκείνης που προκαλείται από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες. Ο Οργανισμός πρέπει να δίδει ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως οι πλέον ευάλωτες, χωρίς να αμελεί άλλη περιοχή που έχει ανάγκη.

    (7)       Οι δραστηριότητες του Οργανισμού στον εν λόγω τομέα δεν πρέπει να απαλλάσσουν τα παράκτια κράτη από την ευθύνη να διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης της ρύπανσης και πρέπει να συμμορφώνονται με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης. Η Ένωση έχει προσχωρήσει σε διαφόρους περιφερειακούς οργανισμούς και προετοιμάζει την προσχώρησή της και σε άλλους.

    (8)       Η δράση του Οργανισμού πρέπει να συντονίζεται με τις δραστηριότητες βάσει των διμερών και περιφερειακών συμφωνιών στις οποίες η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος. Σε περίπτωση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, ο Οργανισμός πρέπει να συντρέχει το(τα) πληττόμενο(α) κράτος(η) υπό την ευθύνη των οποίων διεξάγονται οι επιχειρήσεις απορρύπανσης.

    (9)       Ο Οργανισμός πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας δορυφορικών εικόνων για την επιτήρηση, την έγκαιρη ανίχνευση ρύπανσης και τον εντοπισμό των πλοίων και των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ευθύνονται για τη ρύπανση. Με το σύστημα αναμένεται ότι θα βελτιωθεί η διάθεση δεδομένων και η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της ρύπανσης.

    (10)     Τα πρόσθετα μέσα που θα παρέχει ο Οργανισμός στα πληττόμενα κράτη πρέπει να διατίθενται μέσω του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση 2007/779/EΚ, Eυρατόμ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2007[20].

    (11)     Για να εξασφαλισθεί πλήρης εφαρμογή, ο Οργανισμός πρέπει να διαθέτει βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα χρηματοδότησης, ιδίως της επιχειρησιακής συνδρομής που προσφέρει στα θιγόμενα μέλη.

    (12)     Πρέπει, επομένως, να προβλεφθεί δημοσιονομική ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στον Οργανισμό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και άλλων συναφών δράσεων με βάση την πολυετή ανάληψη υποχρεώσεων. Τα ετήσια ποσά της ενωσιακής συνεισφοράς πρέπει να καθορίζονται από την αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή σύμφωνα με την ετήσια διαδικασία προϋπολογισμού.

    (13)     Τα ποσά που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των δράσεων αντιμετώπισης της ρύπανσης πρέπει να καλύπτουν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Πρέπει επομένως να προβλεφθεί χρηματοδοτικό κονδύλιο το οποίο να καλύπτει την ίδια περίοδο.

    (14)     Η στήριξη του Οργανισμού προς χώρες που καλύπτονται από την πολιτική διεύρυνσης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω των υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης για τις χώρες αυτές και δεν πρέπει συνεπώς να ενταχθεί στο εν λόγω πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    (15)     Για να επιτευχθεί άριστη κατανομή των αναλήψεων υποχρεώσεων και για να ληφθούν υπόψη τυχόν αλλαγές στις δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλοία, χρειάζεται να εξασφαλισθεί συνεχής παρακολούθηση των ιδιαίτερων αναγκών ανάληψης δράσης, ώστε να καθίσταται δυνατή η αναπροσαρμογή των ετήσιων οικονομικών υποχρεώσεων.

    (16)     Σύμφωνα με τον κανονισμό (EΕ) αριθ. 100/2013 για την τροποποίηση του κανονισμού 1406/2002, ο Οργανισμός πρέπει να αναφέρει τη δημοσιονομική εκτέλεση του πολυετούς πλαισίου στην ετήσια έκθεσή του.

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει αναλυτικά τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για την εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλοία και υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1406/2002.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού νοούνται ως:

    α) «πετρέλαιο»: οποιαδήποτε μορφή πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του μαζούτ, της πετρελαϊκής λάσπης, των πετρελαϊκών αποβλήτων και των προϊόντων διύλισης πετρελαίου όπως ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση του 1990 για την ετοιμότητα, τη συνεργασία και την αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο·

    β) «επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες»: οποιεσδήποτε ουσίες εκτός του πετρελαίου οι οποίες, εάν εισαχθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, να βλάψουν βιολογικούς πόρους και τη θαλάσσια ζωή, να καταστρέψουν υποδομές αναψυχής ή να επηρεάσουν άλλες νόμιμες χρήσεις της θάλασσας, όπως ορίζεται στο Πρωτόκολλο του 2000 για την ετοιμότητα, τη συνεργασία και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες.

    Άρθρο 3

    Πεδίο εφαρμογής

    Η οικονομική συμμετοχή της Ένωσης που προβλέπεται στο άρθρο 1 διατίθεται στον Οργανισμό με σκοπό να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από πλοία και υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αυτές που αναφέρονται στο σχέδιο δράσης του Οργανισμού για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες, και συγκεκριμένα τις δράσεις που αφορούν:

    α) την ενημέρωση, και ειδικότερα τη συλλογή, την ανάλυση και τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών, τεχνικών και καινοτομιών, όπως είναι οι μηχανισμοί για τον έλεγχο της εκκένωσης δεξαμενών των πλοίων και για τον έλεγχο των απορρίψεων λόγω επιχειρησιακής δραστηριότητας και των ακούσιων εκροών των υπεράκτιων εξεδρών·

    β) τη συνεργασία και τον συντονισμό και την παροχή τεχνικής και επιστημονικής συνδρομής στα κράτη μέλη και την Επιτροπή, στο πλαίσιο των σχετικών δραστηριοτήτων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και των αντίστοιχων περιφερειακών συμφωνιών·

    γ) την επιχειρησιακή συνδρομή προς τα πληττόμενα κράτη που ζητούν υποστήριξη με πρόσθετα μέσα, όπως αντιρρυπαντικά πλοία που βρίσκονται σε επιφυλακή, δορυφορικές φωτογραφίες και εξοπλισμό, για δράσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης σε περίπτωση ακούσιας ή εκούσιας ρύπανσης από πλοία ή θαλάσσιας ρύπανσης από υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Άρθρο 4

    Ενωσιακή χρηματοδότηση

    Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στο άρθρο 3 την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 είναι 160.500.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

    Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή καθορίζει τις ετήσιες πιστώσεις εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 3 στοιχείο γ), η απαραίτητη χρηματοδότηση της επιχειρησιακής συνδρομής προς τα κράτη μέλη.

    Άρθρο 5

    Παρακολούθηση υφιστάμενων ικανοτήτων

    Προκειμένου να καθορίζονται οι απαιτήσεις για την επιχειρησιακή συνδρομή του Οργανισμού, λόγου χάρη με πρόσθετα αντιρρυπαντικά πλοία, ο Οργανισμός καταρτίζει σε τακτική βάση κατάλογο κρατικών και, εφόσον υπάρχουν, των ιδιωτικών μηχανισμών αντιμετώπισης της ρύπανσης και των αντίστοιχων ικανοτήτων κατά της ρύπανσης στις διάφορες περιοχές της Ένωσης.

    Τα κράτη μέλη παρέχουν στον Οργανισμό τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να καταρτίσει τον εν λόγω κατάλογο.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού λαμβάνει υπόψη τον εν λόγω κατάλογο προτού λάβει απόφαση για τις δραστηριότητες του Οργανισμού κατά της ρύπανσης στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας.

    Άρθρο 6

    Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

    1. Η Επιτροπή και ο Οργανισμός εξασφαλίζουν ότι, κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάµει του παρόντος κανονισμού, προστατεύονται τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα της Ένωσης µε την εφαρμογή προληπτικών µμέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, µε τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και µε την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και, σε περίπτωση παρατυπιών, µε την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών ποινών, σύμφωνα µε τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95[21] του Συμβουλίου και τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96[22] του Συμβουλίου και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999[23] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    2. Για τις ενωσιακές δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, ως παρατυπία κατά το άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 νοείται κάθε παράβαση διάταξης του ενωσιακού δικαίου ή κάθε παραβίαση συμβατικής υποχρέωσης που απορρέει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα, με πραγματικό ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ζημιωθεί με αδικαιολόγητη δαπάνη ο γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι προϋπολογισμοί που αυτή διαχειρίζεται.

    3. Η Επιτροπή και ο Οργανισμός εξασφαλίζουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τη βέλτιστη χρήση των οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση των ενωσιακών δράσεων στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 7

    Μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση

    Η Επιτροπή υποβάλλει, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με βάση τις πληροφορίες που της παρέχει ο Οργανισμός, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η έκθεση, η οποία συντάσσεται με την επιφύλαξη του ρόλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, περιέχει τα αποτελέσματα χρήσης της ενωσιακής συμμετοχής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4, για τις πιστώσεις και τις δαπάνες της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

    Με βάση την έκθεση αυτή, η Επιτροπή δύναται να προτείνει, αν είναι απαραίτητο, σχετικές τροποποιήσεις του παρόντος κανονισμού, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική πρόοδος στον τομέα της καταπολέμησης της ρύπανσης από πλοία και εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ιδίως της ρύπανσης από πετρέλαιο ή επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες.

    Άρθρο 8

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος […]                                                                […]

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.        Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλοία και από υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

    1.2.        Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[24]

    06: Ενέργεια και μεταφορές

    0602: Πολιτική χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών

    060203: Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

    06020302: Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα — Μέτρα κατά της ρύπανσης

    Εφαρμογή διατάξεων σχετικών με την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από πλοία και εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

    1.3.        Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    x Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

    ¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση[25]

    ¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την επέκταση υφιστάμενης δράσης

    ¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη προς νέα δράση

    1.4.        Στόχοι

    1.4.1.     Ο(οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Στόχοι/προστιθεμένη αξία της ΕΕ σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»:

    Ο Οργανισμός συμβάλλει στη διεξαγωγή ασφαλών και βιώσιμων για την οικονομία και τους πολίτες της ΕΕ θαλάσσιων μεταφορών. Αυτό συμβαδίζει πλήρως με τις τρεις προτεραιότητες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»:

    – Έξυπνη ανάπτυξη: ανάπτυξη οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση και την καινοτομία. Ο Οργανισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη των υψηλότερων κατά το δυνατόν τεχνικών προτύπων για πλοία, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη γνώση και την καινοτομία.

    – Βιώσιμη ανάπτυξη: προώθηση οικονομίας πιο αποδοτικής στη χρήση πόρων, πιο καθαρής και πιο ανταγωνιστικής. Ο Οργανισμός συμβάλλει στην πρόληψη της ρύπανσης από πλοία και στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης σε διάφορες περιοχές. Η ναυσιπλοΐα θα συμβάλει στην εμβληματική πρωτοβουλία «Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους». Ο Οργανισμός θα διαδραματίσει τον ρόλο του στον τομέα της εφαρμογής.

    – Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς: επιδίωξη οικονομίας με υψηλό ποσοστό απασχόλησης που θα επιτυγχάνει κοινωνική και εδαφική συνοχή. Για τις νήσους και τις ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιφέρειες, οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση εδαφικής συνοχής και ολοκλήρωσης στην ΕΕ. Ο Οργανισμός συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών στην ΕΕ.

    1.4.2.     Ειδικός(οί) στόχος(οι) και δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Τομέας προϋπολογισμού 06 02 Ειδικός στόχος 3   Βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών

    Σχετική(ές) δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ 06020302 Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

    1.4.3.     Αναμενόμενο(α) αποτέλεσμα(τα) και αντίκτυπος

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

    Δημοσιονομική ασφάλεια για την πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Οργανισμού στο πεδίο της αντιμετώπισης της ρύπανσης

    1.4.4.     Δείκτες αποτελεσμάτων και αντικτύπου

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    Ο EMSA έχει εκπονήσει δείκτες επιδόσεων, οι οποίοι δημοσιεύονται στα ετήσια προγράμματα εργασιών του. Οι δείκτες αυτοί παρακολουθούνται συνεχώς από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού είναι το κύριο εργαλείο παρακολούθησης.

    1.5.        Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.     Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Να καταστεί δυνατόν να συνάπτει ο EMSA πολυετείς συμβάσεις και να προβαίνει στον αναγκαίο δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    1.5.2.     Προστιθέμενη αξία παρέμβασης της ΕΕ

    Η συμμετοχή της ΕΕ καθορίζεται στον ιδρυτικό κανονισμό του EMSA 1406/2002, όπως τροποποιείται· η παρούσα πρόταση προσφέρει προστιθεμένη αξία λόγω καλύτερου προγραμματισμού και αξιοποίησης των δαπανών των ενωσιακών κονδυλίων.

    1.5.3.     Διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Η αξιολόγηση ειδικά του EMSA το 2008 και η γενική αξιολόγηση των οργανισμών της ΕΕ το 2009 έδειξαν την προστιθεμένη αξία που προσφέρει ο Οργανισμός στην Επιτροπή.

    Η Επιτροπή υπέβαλε τον Μάιο του 2011 τη μεσοπρόθεσμη έκθεσή της με το έγγραφο αναφοράς COM(2011)286, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού 2038/2006.

    Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (IAS) της Επιτροπής διεξήγαγε το 2009 εξειδικευμένο έλεγχο σχετικά με το δίκτυο σκαφών σε επιφυλακής για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων.

    1.5.4.     Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

    Η πρόταση συμβαδίζει με την πολιτική και τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, και ιδίως με τον ιδρυτικό κανονισμό του EMSA 100/2013 για την επανεξέταση της αποστολής του Οργανισμού. Η πρόταση αποτελεί συνέχεια του κανονισμού 2038/2006, ο οποίος λήγει στα τέλη του 2013.

    1.6.        Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος της δράσης

    x Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

    – x Πρόταση/πρωτοβουλία από την 1/1/2014 έως την 31/12/2020

    – x Δημοσιονομικός αντίκτυπος από το 2014 μέχρι το 2020 (συν εκκρεμείς πληρωμές)

    o Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

    1.7.        Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[26]

    ¨ Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    x Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

    – ¨  εκτελεστικούς οργανισμούς

    – x οργανισμούς που έχουν συστήσει οι Κοινότητες[27]

    – ¨  εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

    – ¨  πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ¨ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

    ¨ Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

    ¨ Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να προσδιοριστεί)

    2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.        Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι των διατάξεων αυτών.

    Όλοι οι οργανισμοί της ΕΕ λειτουργούν υπό αυστηρό σύστημα παρακολούθησης με εσωτερικό λογιστικό έλεγχο, από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Συνεχίζεται η εφαρμογή του συστήματος αυτού, το οποίο καθορίζεται στον ιδρυτικό κανονισμό του EMSA.

    2.2.        Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.     Κίνδυνος(οι) που έχει(ουν) επισημανθεί

    Καμία

    2.2.2.     Προβλεπόμενη(ες) μέθοδος(οι) ελέγχου

    Άνευ αντικειμένου

    2.3.        Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

    Εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα κατά της απάτης βάσει του άρθρου 20 του ιδρυτικού κανονισμού του EMSA. Επίσης, η πρόταση περιέχει ειδικό άρθρο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

    3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.        Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    · Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού για δαπάνες

    Κατά σειρά τομέων πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσ/κού πλαισίου || Γραμμή προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συμμετοχή

    Αριθμός [Περιγραφή………………………...……….] || ΔΠ/ΜΔΠ ([28]) || χωρών της ΕΖΕΣ[29] || υποψήφιων χωρών[30] || από τρίτες χώρες || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα του δημοσιονομικού κανονισμού

    1α || 06.02.03.02 [Συμμετοχή στον EMSA Τίτλος III Μέτρα κατά της ρύπανσης] || ΔΠ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ

    3.2.        Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες

    3.2.1.     Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

    σε εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία) σε τρέχουσες τιμές

    Τομέας επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 1 || Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη ||

    || ΓΔ: MOVE || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    || Ÿ Επιχειρησιακές πιστώσεις || || || || || || || ||

    || Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού 06.02.02.03 || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1) || 19,675 || 20,600 || 21,600 || 22,800 || 24,675 || 25,050 || 26,100 || 160,500

    || Πληρωμές || (2) || 19,926 || 22,239 || 23,318 || 20,245 || 23,268 || 23,833 || 25,175 || 158,004

    || Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων[31] || || || || || || || ||

    || Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: άνευ αντικειμένου || || (3) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    || ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ MOVE || Αναλήψεις υποχρεώσεων || = 1 + 3 || 19,675 || 20,600 || 21,600 || 22,800 || 24,675 || 25,050 || 26,100 || 160,500

    || Πληρωμές || = 2 + 3 || 19,926 || 22,239 || 23,318 || 20,245 || 23,268 || 23,833 || 25,175 || 158,004

    || Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || 19,675 || 20,600 || 21,600 || 22,800 || 24,675 || 25,050 || 26,100 || 160,500

    || Πληρωμές || (5) || 19,926 || 22,239 || 23,318 || 20,245 || 23,268 || 23,833 || 25,175 || 158,004

    || Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων || (6) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    || ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 1 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || = 4 + 6 || 19,675 || 20,600 || 21,600 || 22,800 || 24,675 || 25,050 || 26,100 || 160,500

    || Πληρωμές || = 5 + 6 || 19,926 || 22,239 || 23,318 || 20,245 || 23,268 || 23,833 || 25,175 || 158,004

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ: MOVE ||

    Ÿ Ανθρώπινοι πόροι || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ MOVE || Πιστώσεις || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || 19,675 || 20,600 || 21,600 || 22,800 || 24,675 || 25,050 || 26,100 || 160,500

    Πληρωμές || 19,926 || 22,239 || 23,318 || 20,245 || 23,268 || 23,833 || 25,175 || 158,004

    3.2.2.     Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    – ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

    – x Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία )

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα ò || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος υλοποίησης || Μέσο κόστος αποτελέσματος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Συνολικός αριθμός υλοποιήσεων || Σύνολο κόστους

    Βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών || || || || || || || || || || || || || || || ||

    Δίκτυο πλοίων αντιμετώπισης της ρύπανσης[32] || Αριθμός διαθέσιμων πλοίων για ταυτόχρονη κινητοποίηση || Περίπου 0,95 εκατ. ευρώ / πλοίο/έτος || 19 || 15,620 || 19 || 16,150 || 19 || 17,100 || 19 || 17,600 || 19 || 19,975 || 19 || 20,000 || 19 || 21,000 || 19 || 127,445

    CleanSeaNet || Επεξεργασία δορυφορικών φωτογραφιών ανά έτος || Περίπου 2,05 εκατ. ευρώ / δορυφορική φωτογραφία || 2000 || 3,605 || 2000 || 3,850 || 2000 || 3,900 || 2000 || 4,550 || 2000 || 4,050 || 2000 || 4,350 || 2000 || 4,400 || 14,000 || 28,705

    Συνεργασία και συντονισμός / ενημέρωση || Δραστηριότητες με τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και κατάρτιση και μελέτες || Μη ποσοτικοποιήσιμο || Δεν έχει εφαρμογή || 0,450 || Δεν έχει εφαρμογή || 0,600 || Δεν έχει εφαρμογή || 0,600 || Δεν έχει εφαρμογή || 0,650 || Δεν έχει εφαρμογή || 0,650 || Δεν έχει εφαρμογή || 0,700 || Δεν έχει εφαρμογή || 0,700 || Δεν έχει εφαρμογή || 4,350

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || || 19,675 || || 20,600 || || 21,600 || || 22,800 || || 24,675 || || 25,050 || || 26,100 || || 160,500

    3.2.3.     Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.3.1.  Συνοπτική παρουσίαση

    – x Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

    – o  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

    Ανθρώπινοι πόροι || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    ΣΥΝΟΛΟ || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

    3.2.3.2.  Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

    – x Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

    – o  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    3.2.4.     Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    – o  Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    – ¨  Η πρόταση απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός με τον προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

    Η πρόταση αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020.

    – ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί εφαρμογή του μέσου ευελιξίας ή αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου[33].

    Να εξηγηθεί η ανάγκη με τον προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

    3.2.5.     Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

    – Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει συγχρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

    Πιστώσεις σε εκατομμύρια ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

    || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || Σύνολο

    Η συμμετοχή ΕΖΕΣ από τη Νορβηγία και την Ισλανδία υπολογίζεται σε 2% του προϋπολογισμού || 0,472 || 0,407 || 0,466 || 0,407 || 0,481 || 0,481 || 0,496 || 3,210

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτημένων πιστώσεων || 20,147 || 21,007 || 22,066 || 23,207 || 25,156 || 25,531 || 26,596 || 163,710

    3.3.        Εκτιμώμενος δημοσιονομικός αντίκτυπος στα έσοδα

    – Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο στα έσοδα.

    [1]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1).

    [2]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 724/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, ΕΕ L 129 της 31.4.2004, σ. 1.

    [3]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2038/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με την πολυετή χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλοία, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 (ΕΕ L 394 της 30.12.2006, σ. 1. Βλ. επίσης διορθωτικό στην ΕΕ L 30 της 3.2.2007, σ. 12).

    [4]               «Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020» COM(2011)500 και COM(2011)398, αμφότερα με ημερομηνία 29.6.2011.

    [5]               Αμφότερα τα σχέδια δράσης είναι ανηρτημένα στον ιστότοπο του EMSA:               http://www.emsa.europa.eu/opr-documents/action-plans.html

    [6]               Το έγγραφο διατίθεται στον ιστότοπο του EMSA:         http://www.emsa.europa.eu/documents/item/145-emsa-5-year-strategy.html

    [7]               COM(2010)611 της 28.10.2010.

    [8]               Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 100/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (ΕΕ L 39 της 9.2.2013, σ. 30).

    [9]               Οδηγία 2005/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις (ΕΕ L 255 της 30.9.2005, σ. 11).

    [10]             Απόφαση 2007/779/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2007, περί δημουργίας κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ΕΕ L 314 της 1.12.2007, σ. 9.

    [11]             COM(2011)286 της 23.5.2011.

    [12]             Τα στοιχεία του EMSA διατίθενται στη διεύθυνση http://www.emsa.europa.eu/opr-documents/item/617-multi-annual-funding-mid-term-report-emsas-contribution.html

    [13]             ΕΕ C της … , σ. .

    [14]             ΕΕ C της … , σ. .

    [15]             ΕΕ C της … , σ. .

    [16]             ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1.

    [17]             ΕΕ L 129 της 31.4.2004, σ. 1.

    [18]             ΕΕ L 39 της 9.2.2013, σ. 30.

    [19]             ΕΕ L 394 της 30.12.2006, σ. 1.

    [20]             ΕΕ L 314 της 1.12.2007, σ. 9.

    [21]             ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

    [22]             ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

    [23]             ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

    [24]             ABM: Activity-Based Management – ABB: Activity-Based Budgeting.

    [25]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

    [26]             Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb:          http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

    [27]             Όπως προβλέπεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    [28]             ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

    [29]             ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.

    [30]             Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    [31]             Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [32]             Συμπεριλαμβάνονται ποσά για θαλάσσιες ασκήσεις, καθώς και 6,02 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή υπαρχόντων πλοίων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [33]             Βλ. σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

    Barr