Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0483R(01)

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόοδος των κρατών μελών στο θέμα των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας

    /* COM/2013/0483 final/2 */

    52013DC0483R(01)

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόοδος των κρατών μελών στο θέμα των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας /* COM/2013/0483 final/2 */


    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Πρόοδος των κρατών μελών στο θέμα των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    1........... Εισαγωγή...................................................................................................................... 4

    2........... Εφαρμογή του ορισμού των ΚΣΜΚΕ στην πράξη....................................................... 5

    3........... Ενδιάμεσοι στόχοι........................................................................................................ 6

    4........... Πολιτικές και μέτρα προώθησης των ΚΣΜΚΕ............................................................ 7

    4.1........ Υποβολή εκθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 4 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ     8

    4.2........ Οι πολιτικές και τα μέτρα για την τόνωση της ανακαίνισης κτιρίων σε ΚΣΜΚΕ........ 9

    5........... Συμπεράσματα και επόμενα βήματα............................................................................. 9

    5.1........ Συμπεράσματα.............................................................................................................. 9

    5.2........ Επόμενα βήματα........................................................................................................... 9

    Παράρτημα 1: Συνοπτική παρουσίαση των εθνικών ορισμών για τα ΚΣΜΚΕ......................... 11

    1.           Εισαγωγή

    Τα κτίρια είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, καθώς σχεδόν το 40%[1] της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αναλογεί σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και άλλα κτίρια. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020, αλλά και για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της στρατηγικής μας για το κλίμα, που καθορίζεται στον χάρτη πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050[2].

    Η οδηγία 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (εφεξής «ΟΕΑΚ») είναι η κύρια νομοθετική πράξη σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ευρώπη[3]. Βασικό στοιχείο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ιδίως για την επίτευξη των εν λόγω πιο μακροπρόθεσμων στόχων, είναι τα κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (εφεξής «ΚΣΜΚΕ»).

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 της ΟΕΑΚ τα κράτη μέλη «μεριμνούν ώστε:

    α)           έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 όλα τα νέα κτίρια να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και

    β)           μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.»

    Επιπλέον, τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν εθνικά σχέδια αύξησης του αριθμού των ΚΣΜΚΕ. Αυτά τα εθνικά σχέδια είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν στόχους διαφοροποιημένους ανάλογα με την κατηγορία του κτιρίου.

    Επίσης, στο άρθρο 9 παράγραφος 3 προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να αναπτύσσουν πολιτικές και να λαμβάνουν μέτρα, θέτοντας π.χ. στόχους για την ενθάρρυνση της μετατροπής κτιρίων σε ΚΣΜΚΕ, και να ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή με τα εθνικά τους σχέδια.

    Στο άρθρο 9 παράγραφος 3 ορίζεται ότι «Τα εθνικά σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

    α)           λεπτομέρειες όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του ορισμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας από τα κράτη μέλη, που απηχεί τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές συνθήκες, περιλαμβανομένου αριθμητικού δείκτη της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας σε kWh/m2 κατ’ έτος.…·

    β)           τους ενδιάμεσους στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νέων κτιρίων έως το 2015, …·

    γ)            πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τα οικονομικά ή άλλα μέτρα (…..)περιλαμβανομένων λεπτομερειών όσον αφορά τις εθνικές απαιτήσεις και μέτρα για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νέα κτίρια και τα υφιστάμενα κτίρια που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του άρθρου 13 παράγραφος 4 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ και των άρθρων 6 και 7 της παρούσας οδηγίας.»

    Με βάση αυτά τα εθνικά σχέδια, η Επιτροπή υπέχει υποχρέωση δημοσίευσης, έως τον Δεκέμβριο του 2012 και εν συνεχεία ανά τριετία, έκθεσης για την πρόοδο των κρατών μελών (άρθρο 9 παράγραφος 5).

    Η παρούσα πρώτη έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες που περιέχουν τα εθνικά σχέδια για ΚΣΜΚΕ που υπέβαλαν οκτώ κράτη μέλη (BE, DK, CY, FI, LT, NL, SE και UK) έως τα τέλη Νοεμβρίου 2012. Εν τω μεταξύ, άλλα έξι κράτη μέλη (BG, DE, FR, HU, IE και SK) έχουν στείλει τα σχέδιά τους, τα οποία όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην ανάλυση. Επιπλέον, οι πληροφορίες για τα κράτη μέλη που δεν υπέβαλαν επίσημο εθνικό σχέδιο αντλήθηκαν από τα δεύτερα εθνικά σχέδια δράσης για την ενεργειακή απόδοση (ΕΣΔΕΑ), εφόσον οι εν λόγω πληροφορίες ήσαν διαθέσιμες. Σε δεκατρία από το δεύτερα ΕΣΔΕΑ (BG, EE, FI, FR, HU, IE, IT, LU, MT, PL, ES, NL και UK) προβλέπονται στόχοι για ΚΣΜΚΕ. Η παρούσα έκθεση στηρίζεται επίσης σε πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΣΔΑΠΕ)[4] και σε ειδική μελέτη για τα ΚΣΜΚΕ[5].

    Ως γενική παρατήρηση πρέπει να σημειωθεί ότι τα εθνικά σχέδια διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά την παρουσίαση και το περιεχόμενο. Αυτό αντικατοπτρίζει το διαφορετικό επίπεδο εξέλιξης των εθνικών πολιτικών για ΚΣΜΚΕ, καθώς και την έλλειψη υποδείγματος για τα σχέδια. Ωστόσο, όλα τα εθνικά σχέδια περιλαμβάνουν σημαντικά περισσότερες πληροφορίες από ό,τι περιλάμβαναν τα δεύτερα ΕΣΔΕΑ.

    2.           Εφαρμογή του ορισμού των ΚΣΜΚΕ στην πράξη

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της ΟΕΑΚ ως «κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας» νοείται «κτίριο με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση, προσδιοριζόμενη σύμφωνα με το παράρτημα Ι. Η σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται θα πρέπει να συνίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, περιλαμβανομένης της παραγομένης επιτόπου ή πλησίον του κτιρίου.»

    Έτσι, μολονότι στην ΟΕΑΚ προβλέπεται το πλαίσιο για τον ορισμό των ΚΣΜΚΕ, η τελική λεπτομερής εφαρμογή του ορισμού αυτού (π.χ. ποια είναι η «πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση») επαφίεται στα κράτη μέλη.

    Από την ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών (βλ. παράρτημα 1 για λεπτομερέστερη επισκόπηση) προκύπτει ότι, μολονότι τα περισσότερα κράτη μέλη αναφέρουν πρόοδο στον καθορισμό των ΚΣΜΚΕ, μόνο τέσσερα κράτη μέλη (BE, CY, DK και LT) μερίμνησαν για ορισμό που περιλαμβάνει τόσο αριθμητικό στόχο όσο και μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε άλλα κράτη μέλη, οι εργασίες σχετικά με τον ορισμό έχει προχωρήσει σε διαφορετικά επίπεδα εξέλιξης (βλ. παρακάτω διάγραμμα).

    Διάγραμμα 1: Στάδιο εξέλιξης του ορισμού των ΚΣΜΚΕ στα κράτη μέλη

    Λίγα κράτη μέλη ανέφεραν στόχους που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις για τα ΚΣΜΚΕ στους οποίους συγκαταλέγονται οι στόχοι για τα κτίρια μηδενικής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, για τα κτίρια θετικού ενεργειακού ισοζυγίου στη Δανία και τη Γαλλία, για τα κλιματικώς ουδέτερα νέα κτίρια στη Γερμανία και τα πρότυπα μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών στο ΗΒ.

    Στις περιπτώσεις που έχει καθοριστεί αριθμητικός δείκτης, η κλίμακα των απαιτούμενων τιμών: 0 kWh/m²/έτος έως 220 kWh/m²/έτος είναι ευρεία. Μπορεί να αμφισβητηθεί κατά πόσον τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας είναι συμβατά με τον ορισμό για τα ΚΣΜΚΕ που προβλέπεται στην ΟΕΑΚ.

    Διαφορετικό είναι και το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που αναφέρθηκε με τις εκθέσεις, καθώς λίγες μόνο χώρες έχουν καθορίσει συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό (BE, CY, DK και LT). Άλλα κράτη μέλη έχουν αναφέρει μόνον ποιοτικά στοιχεία (BE, DE, EL, IE, LT, NL, SE, UK). Τέλος, μερικά κράτη μέλη (EE, NL) δηλώνουν ότι το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί μόλις αναπτυχθεί περαιτέρω ο εθνικός ορισμός για τα ΚΣΜΚΕ (βλ. επίσης σημείο 4.1).

    Κανένα κράτος μέλος δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής ότι θέσπισε νομοθετικές διατάξεις ώστε να μην εφαρμόζει τις απαιτήσεις της ΟΕΑΚ σε ειδικές και δικαιολογημένες περιπτώσεις κατά τις οποίες η ανάλυση της σχέσης κόστους-οφέλους για τον οικονομικό κύκλο ζωής του εξεταζόμενου κτιρίου έχει αρνητικό αποτέλεσμα, όπως επιτρέπει το άρθρο 9 παράγραφος 6 της ΟΕΑΚ.

    3.           Ενδιάμεσοι στόχοι

    Στο άρθρο 9 παράγραφος 3 στοιχείο β) ορίζεται ότι τα εθνικά σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «τους ενδιάμεσους στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νέων κτιρίων έως το 2015».

    Από τα 27 κράτη μέλη δεκαπέντε (BE, CZ, DK, EE, FI, DE, EL, HU, IE, LV, LT, SE, NL και UK) έχουν καθορίσει τους εν λόγω ενδιάμεσους στόχους. Ωστόσο, δεδομένου ότι η οδηγία δεν ορίζει το είδος των εν λόγω στόχων, τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις για τον καθορισμό των ενδιάμεσων στόχων (για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. παράρτημα 1). Η πλειονότητα των χωρών ορίζουν τους στόχους αυτούς ως ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης (π.χ. 50 kWh/m²/έτος το 2015) ή ως απαιτούμενο επίπεδο πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για συγκεκριμένο έτος (π.χ. επίπεδο Β το 2015). Άλλα κράτη μέλη ορίζουν τους ενδιάμεσους στόχους, με τη δήλωση ότι «όλα τα νέα κτίρια» ή «όλα τα νέα δημόσια κτίρια» θα είναι ΚΣΜΚΕ έως το 2015.

    Πολύ λίγα κράτη μέλη (CZ, EE και NL) έχουν καθορίσει τον αριθμό των νέων κτιρίων ή των νέων δημόσιων κτιρίων που θα έχουν κατασκευαστεί έως το έτος 2015.

    Αρκετά κράτη μέλη (BE, CZ, DE, DK, EE, IE, NL και UK) τόνισαν τον παραδειγματικό ρόλο του δημόσιου τομέα καθορίζοντας ενδιάμεσους στόχους ειδικά για τα δημόσια κτίρια.

    Μερικά κράτη μέλη (BE, DK, IE) έθεσαν ενδιάμεσους στόχους για την ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων ώστε να καταστούν ΚΣΜΚΕ.

    4.           Πολιτικές και μέτρα προώθησης των ΚΣΜΚΕ

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΟΕΑΚ, το εθνικά σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν «πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τα οικονομικά ή άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των παραγράφων 1 και 2 για την προώθηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, περιλαμβανομένων λεπτομερειών όσον αφορά τις εθνικές απαιτήσεις και μέτρα για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νέα κτίρια και τα υφιστάμενα κτίρια που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του άρθρου 13 παράγραφος 4 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ και των άρθρων 6 και 7 της παρούσας οδηγίας».

    Στα εθνικά τους σχέδια και στα ΕΣΔΕΑ τα κράτη μέλη ανέφεραν ευρύ φάσμα πολιτικών και μέτρων στήριξης των στόχων για τα ΚΣΜΚΕ (βλ. πίνακα κατωτέρω), αν και συχνά δεν είναι σαφές κατά πόσο τα μέτρα αυτά στοχεύουν ειδικά τα ΚΣΜΚΕ.

    Μεταξύ των συχνότερα αναφερθέντων συγκαταλέγονταν τα χρηματοδοτικά μέσα και τα μέτρα στήριξης ― στα οποία συμπεριλαμβάνονται φορολογικές εκπτώσεις για αμοιβή συμβολαιογράφου, επιδοτούμενα ενυπόθηκα επιτόκια για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και χαμηλότοκα δάνεια για την μετασκευή σε κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ― και ακολουθούν η ενίσχυση των οικοδομικών κανονισμών, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, πιλοτικά έργα ή έργα επίδειξης κτιρίων πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

    Ελάχιστα μόλις κράτη μέλη ανέφεραν τη λήψη ειδικών μέτρων για δημόσια κτίρια. Το πεδίο εφαρμογής των μέτρων για δημόσια κτίρια διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών: σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτει μόνον τα κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ σε άλλες όλα τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου ή όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης.

    Διάγραμμα 2: Κύριες πολιτικές και μέτρα στήριξης των ΚΣΜΚΕ στα κράτη μέλη

    4.1         Υποβολή εκθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 4 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ[6]

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΟΕΑΚ, τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να ενημερώνουν την Επιτροπή, με τα εθνικά τους σχέδια, σχετικά με τις «λεπτομέρειες όσον αφορά τις εθνικές απαιτήσεις και μέτρα για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νέα κτίρια και τα υφιστάμενα κτίρια που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του άρθρου 13 παράγραφος 4 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ…».

    Στο άρθρο 13 παράγραφος 4 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (εφεξής «οδηγία ΑΠΕ») ορίζεται ότι:

    «Στους οικείους οικοδομικούς κανονισμούς και κώδικες, τα κράτη μέλη εισάγουν κατάλληλα μέτρα για να αυξήσουν το μερίδιο κάθε μορφής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον οικοδομικό τομέα.

    Όταν θεσπίζουν τέτοια μέτρα ή στα περιφερειακά καθεστώτα στήριξης, τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν υπόψη εθνικά μέτρα που αφορούν ουσιαστικές αυξήσεις της ενεργειακής απόδοσης και συμπαραγωγής και, σε κτίρια παθητικής ενέργειας, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας ή μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

    Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τα κράτη μέλη απαιτούν, στους οικείους οικοδομικούς κανονισμούς και κώδικες … τη χρήση στοιχειώδους επιπέδου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα κτίρια που υποβάλλονται σε σημαντική ανακαίνιση.»

    Λίγα μόνο κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση αυτή με την αναφορά στοιχείων στο πλαίσιο των εθνικών τους σχεδίων ή ΕΣΔΕΑ (βλ. παράρτημα 1, τελευταία στήλη). Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν, αν και όχι λεπτομερώς, το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα κτίρια, στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων δράσης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (EΣΔΑΠΕ). Αυτό οφείλεται πιθανώς στην προθεσμία για την υποβολή EΣΔΑΠΕ, 30ή Ιουνίου 2010, μέχρι την οποία λίγα μόνον κράτη μέλη είχαν εκπονήσει λεπτομερείς πολιτικές για ΚΣΜΚΕ.

    Στις περιπτώσεις που τα κράτη μέλη ανέφεραν στα οικεία ΕΣΔΑΠΕ στοιχεία σχετικά με τα κτίρια, αυτά επικεντρώθηκαν ιδίως στην ελάχιστα επίπεδα θερμικής ηλιακής ενέργειας για την οικιακή παραγωγή ζεστού νερού (CY, EL, IT, PT, ES).

    Όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που αναφέρθηκε στα εθνικά σχέδια για τα ΚΣΜΚΕ, είτε πρόκειται για τα μέτρα που λήφθηκαν ως συνέπεια της οδηγίας ΑΠΕ και της εφαρμογής της (περιφέρεια της Φλάνδρας στο BE, DK και SE), είτε περιγράφηκαν τα μέτρα ειδικής στήριξης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (DK).

    4.2.        Πολιτικές και μέτρα για την τόνωση της ανακαίνισης κτιρίων σε ΚΣΜΚΕ

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της ΟΕΑΚ, τα κράτη μέλη οφείλουν «ακολουθώντας το παράδειγμα του δημόσιου τομέα, αναπτύσσουν επίσης πολιτικές και λαμβάνουν μέτρα, θέτοντας π.χ. στόχους για την ενθάρρυνση της μετατροπής κτιρίων σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, και ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή με τα εθνικά τους σχέδια…».

    Ορισμένα κράτη μέλη πράγματι ανέφεραν ειδικά μέτρα για την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων σε ΚΣΜΚΕ (DK, FR, IE, MT, NL, SE, UK). Μερικά κράτη μέλη έχουν εκδώσει ειδικούς οικοδομικούς κανονισμούς για την ανακαίνιση (DK, IE, SE), ενώ άλλα επικεντρώνονται σε οικονομικά οφέλη ― όπως εκπτώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και συμφέροντα τραπεζικά δάνεια (ΜΑ, UK) ― ή προγραμματίζουν μελέτες (NL).

    5.           Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

    5.1.        Συμπεράσματα

    Στο τέλος Νοεμβρίου 2012, μόνο 9 κράτη μέλη (BE, DK, CY, FI, LT, IE, NL, SE και UK) είχαν υποβάλει στην Επιτροπή τα οικεία εθνικά σχέδια για τα ΚΣΜΚΕ. Όσον αφορά τον πρακτικό ορισμό των ΚΣΜΚΕ, μόνο 5 κράτη μέλη (BE, CY, DK, IE και LT) κοινοποίησαν ορισμό που περιλαμβάνει τόσο αριθμητικό στόχο, όσο και το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Ενδιάμεσους στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νέων κτιρίων έως το 2015 κοινοποίησαν δεκαπέντε κράτη μέλη (BE, CZ, DK, EE, FI, DE, EL, HU, IE, LV, LT, SL, SE, NL και UK), τα περισσότερα εκ των οποίων με επικέντρωση στην ενίσχυση του επιπέδου των οικοδομικών κανονισμών ή/και του πιστοποιητικού ενεργειακών επιδόσεων.

    Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη ανέφεραν ποικιλία μέτρων στήριξης για την προώθηση των ΚΣΜΚΕ ― στα οποία συγκαταλέγονται οικονομικά κίνητρα, αυστηρότεροι εθνικοί οικοδομικοί κανονισμοί, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και επίδειξης/πιλοτικά σχέδια ― δεν είναι πάντοτε σαφές σε ποιο βαθμό τα μέτρα αυτά στοχεύουν ειδικά σε ΚΣΜΚΕ.

    Επομένως, το συμπέρασμα πρέπει να είναι ότι στα κράτη μέλη σημειώθηκε πολύ μικρή πρόοδος στην προετοιμασία τους προς ΚΣΜΚΕ έως το 2020.

    Αυτή η έλλειψη ορθής και έγκαιρης προετοιμασίας αυξάνει τον κίνδυνο να μην τηρηθούν από τα κράτη μέλη οι προθεσμίες για να είναι ΚΣΜΚΕ τα νέα κτίρια. Επιπλέον, η απουσία σαφών ορισμών, ενδιάμεσων στόχων και ειδικών μέτρων στήριξης σημαίνει ότι ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει αβεβαιότητα όσον αφορά το ρυθμιστικό και πολιτικό πλαίσιο των ΚΣΜΚΕ, καθυστερώντας έτσι τις αναγκαίες επενδύσεις σε τεχνολογία, των μεθόδους και κατάρτισης, και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά του.

    Επιπλέον, η ΕΕ ενδέχεται να χάσει το μέρος της συμβολής των κτιρίων στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων για το κλίμα και την ενέργεια. Δεδομένου του δυνητικού μεγέθους της συμβολής αυτής είναι μάλλον απίθανο να καλυφθεί αυτό το κενό με εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς.

    Αυτή η έλλειψη προόδου συνεπάγεται επίσης ότι τα κράτη μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να θέσουν σε εφαρμογή λεπτομερή πρακτικό ορισμό των ΚΣΜΚΕ εντός του πεδίου εφαρμογής της ΟΕΑΚ, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αβεβαιότητα για τον κατασκευαστικό κλάδο.

    Τέλος, δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει παρά περιορισμένη πληροφόρηση από τα κράτη μέλη, δεν είναι δυνατό να προβεί σε ορθή αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, και ιδίως όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων που προβλέπουν τα κράτη μέλη σε σχέση με τους στόχους της ΟΕΑΚ.

    5.2.        Τα επόμενα βήματα

    Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα στείλει τα εθνικά τους σχέδια στην Επιτροπή θα πρέπει να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα έλθει σε απευθείας επαφή με αυτά τα κράτη μέλη.

    Η Επιτροπή θα προβεί σε καταρχάς αξιολόγηση της πληρότητας των εθνικών σχεδίων των κρατών μελών που έχει λάβει. Η Επιτροπή θα ζητήσει πρόσθετες και λεπτομερέστερες πληροφορίες για τα εθνικά σχέδια που δεν είναι πλήρη. Η Επιτροπή θα διευκολύνει την παροχή πρόσθετων πληροφοριών με την κατάρτιση μη υποχρεωτικού μορφοτύπου που θα διαθέσει ειδικά για τον σκοπό αυτό στα κράτη μέλη. Συνιστάται ένθερμα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν αυτόν τον μορφότυπο ώστε να διευκολύνεται η συγκρισιμότητα και η ανάλυση των εθνικών σχεδίων.

    Ακολούθως, η Επιτροπή θα αξιολογήσει λεπτομερώς τα εθνικά σχέδια, ιδίως δε την λεπτομερή εφαρμογή του ορισμού ΚΣΜΚΕ στην πράξη, τους ενδιάμεσους στόχους και τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης. Αν χρειαστεί, η Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη μέλη περαιτέρω συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά τις απαιτήσεις ΚΣΜΚΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 της οδηγίας ΟΕΑΚ. Με βάση την εν λόγω αξιολόγηση, η Επιτροπή θα καταρτίσει σχέδιο δράσης και, αν χρειαστεί, θα προτείνει μέτρα για την αύξηση του αριθμού των ΚΣΜΚΕ και θα ενθαρρύνει τις περιπτώσεις βέλτιστης πρακτικής όσον αφορά την οικονομικά αποδοτική μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε ΚΣΜΚΕ.

    Προκειμένου να βοηθήσει περαιτέρω τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη λεπτομερούς πρακτικής εφαρμογής του ορισμού ΚΣΜΚΕ της οδηγίας ΟΕΑΚ, η Επιτροπή σκοπεύει να εκπονήσει ερμηνευτικό σημείωμα κατευθύνσεων. Η επιτροπή που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 26 της οδηγίας ΟΕΑΚ θα χρησιμοποιηθεί για τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη κατά την εκπόνηση του εν λόγω εγγράφου κατευθύνσεων. Όπου χρειάζεται, θα γίνεται επίσης παραπομπή στις εν εξελίξει εργασίες τυποποίησης που έχουν ανατεθεί στην CEN με την εντολή M/480, στο έργο της Συντονισμένης Δράσης βάσει της ΟΕΑΚ και στις εξελίξεις στο πλαίσιο της οδηγίας ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπόνηση των εν λόγω κατευθύνσεων δεν είναι δυνατόν να εκληφθεί από τα κράτη μέλη ως λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση των εθνικών τους σχεδίων και της πλήρους εφαρμογής των απαιτήσεων της οδηγίας ΟΕΑΚ όσον αφορά τα ΚΣΜΚΕ.

    Τέλος, η Επιτροπή θα αξιοποιήσει πλήρως τις εξουσίες που της παρέχει η Συνθήκη για να εξασφαλιστεί ότι η ΟΕΑΚ, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων σχετικά με τα ΚΣΜΚΕ, θα μεταφερθεί στις εθνικές νομοθεσίες και θα εφαρμοστεί σωστά σε όλη την ΕΕ.

    Εν κατακλείδι, τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή των απαιτήσεων της ΟΕΑΚ που αφορούν τα ΚΣΜΚΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ΚΣΜΚΕ.

    Παράρτημα 1: Συνοπτική παρουσίαση των εθνικών ορισμών για τα ΚΣΜΚΕ[7]

    Χώρα || Περιγραφή της εφαρμογής στην πράξη του άρθρου 9 παράγραφος 3 στοιχείο α) || Αριθμητικός δείκτης για την ενεργειακή ζήτηση Άρθρο 9 παράγραφος 3 στοιχείο α) || Ενδιάμεσοι στόχοι Άρθρο 9 παράγραφος 3 στοιχείο β) || Μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Άρθρο 9 παράγραφος 3 στοιχείο γ)

    Αυστρία (AT) || Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον ορισμό του ΚΣΜΚΕ στην Αυστρία. Εν τω μεταξύ, ο οικοδομικός κώδικας παραπέμπει σε πρότυπο για τη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση (ÖNORM 8118) στο οποίο αναφέρεται μόνο η ποιότητα του κελύφους κτιρίου. || || ||

    Βέλγιο (BE) Περιφέρεια Βρυξελλών || Στον κώδικα της περιοχής των Βρυξελλών σχετικά με τον αέρα, το κλίμα και την ενέργεια χρησιμοποιείται ο ορισμός που περιλαμβάνεται στην αναδιατυπωμένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση. Ο ορισμός θα συγκεκριμενοποιηθεί μετά την εν εξελίξει μελέτη για το βέλτιστο κόστος. || Κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης κατανάλωσης για θέρμανση, ζεστό νερό και οικιακές συσκευές) κάτω των 45 kWh/m2/έτος Κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε γραφεία, μονάδες παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης κάτω των 95-2,5 * C kWh/m2/έτος, όπου C ορίζεται ως «το συμπαγές», δηλαδή η σχέση μεταξύ του περικλειόμενου όγκου και του εμβαδού απωλειών. || Όλες οι νέες κατασκευές πρέπει να πληρούν από το 2015 απαιτήσεις συγκρίσιμες με το παθητικό πρότυπο. || Η μέθοδος υπολογισμού της πρωτογενούς ενέργειας περιλαμβάνει τη συμβολή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, π.χ. την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα θέρμανσης, τα συστήματα γεωθερμικής θέρμανσης και αντλιών θερμότητας, καθώς και τις παθητικές τεχνικές ψύξης.

    Βέλγιο (BE) Βαλονία || Το ΚΣΜΚΕ χαρακτηρίζεται κατά το στάδιο του σχεδιασμού, με βάση ενεργειακή απόδοση παραπλήσια ή ίση των προτύπων της παθητικής κατοικίας για το κέλυφος του κτηρίου και την κάλυψη μέρους της κατανάλωσης με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Το πρότυπο για το παθητικό κτίριο (Passivhaus) στην Κεντρική Ευρώπη απαιτεί το κτίριο να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε η ζήτηση θέρμανσης να μην υπερβαίνει τις 15 kWh/m²/έτος και η ζήτηση ψύξης να μην υπερβαίνει τις 15 kWh/m²/έτος ή να είναι σχεδιασμένο με μέγιστο θερμικό φορτίο 10 W/m². Η συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης για θέρμανση, ζεστό νερό και ηλεκτρικής ενέργειας) πρέπει να μην υπερβαίνει τις 120kWh /m²/έτος. Αναμένεται ότι ο ορισμός θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. || || Τα ενεργειακά πρότυπα που θα απαιτούνται το 2014 για κτίρια κατοικιών, γραφείων, παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης είναι 60 kWh/m2/έτος. Από το 2017 η κατασκευή πρέπει επίσης να πληροί το πρότυπο για το ενεργειακά παθητικό κτίριο ή άλλο ισοδύναμο πρότυπο. Από το 2019, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να πληρούν — επιπροσθέτως του προτύπου για το ενεργειακά παθητικό κτίριο — τουλάχιστον το «καθαρά μηδενικό» πρότυπο και να τείνουν στο κτίριο θετικού ενεργειακού ισοζυγίου. || Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτυπώνεται σε σχήμα στο εθνικό σχέδιο.

    Βέλγιο (BE) Φλάνδρα || Με βάση το συγκριτικό μεθοδολογικό πλαίσιο για τον υπολογισμό των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακών επιδόσεων, η Φλαμανδική Υπηρεσία Ενέργειας (VEA) μελετά τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα για τη Φλάνδρα. Το αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης θα τροφοδοτήσουν τη λεπτομερή εφαρμογή στην πράξη. || Επί του παρόντος το βέλτιστο από πλευράς κόστους επίπεδο είναι E55-E60, που είναι η υπολογισμένη χρήση ενέργειας. || Το απαιτούμενο επίπεδο Ε για κτίρια κατοικιών, γραφείων και σχολικά είναι E70 το 2012 και Ε60 το 2014. Καταστρώνεται χρονοδιάγραμμα για αυστηρότερες απαιτήσεις από το 2019 (για τα δημόσια κτίρια) και το 2021 τόσο για νέα όσο και για υφιστάμενα κτήρια (κατοικιών και, χωριστά, μη οικιστικής χρήσης). || Η νομοθεσία είναι στο στάδιο εκπόνησης. Για κτίρια κατοικιών με περισσότερες της μιας μονάδας στέγασης (καθώς και για σχολεία και γραφεία) πρέπει να χρησιμοποιείται μία από τις ακόλουθες έξι επιλογές: 1. συστήματα θερμικής ηλιακής ενέργειας 2. φωτοβολταϊκά συστήματα ηλιακής ενέργειας 3. βιομάζα (λέβητες, σόμπες ή ποιοτική ΣΗΘ) 4. αντλίες θερμότητας 5. σύνδεση με τηλεθέρμανση ή τηλεψύξη 6. συμμετοχή σε έργο ΑΠΕ με την πρόσθετη δυνατότητα ≥ 10 kWh ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά m² συνολικής ωφέλιμης επιφάνεια (συνδυασμός ενός ή περισσότερων συστημάτων). Εάν δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθίσταται αυστηρότερη η απαίτηση για την ενεργειακή απόδοση (επίπεδο Ε 10 %). Το ελάχιστο μερίδιο για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι ενσωματωμένο στους υπολογισμούς του επιπέδου Ε.

    Βουλγαρία (BG) || Η Βουλγαρία δεν έχει διατυπώσει επίσημο ορισμό του ΚΣΜΚΕ || || ||

    Κύπρος (CY) || Το ΚΣΜΚΕ ορίζεται με βάση δείκτη χρήσης πρωτογενούς ενέργειας και ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιείται κτήριο αναφοράς. || 180 kWh/m2/έτος για κατοικίες 210 kWh/m2/έτος για μη οικιστικά κτίρια (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό και φωτισμό) || || Τουλάχιστον το 25 % της πρωτογενούς ενέργειας πρέπει να καλύπτεται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

    Τσεχική Δημοκρατία (CZ) || Ο ορισμός του ΚΣΜΚΕ τελεί υπό έγκριση. Το μελλοντικό διάταγμα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα περιλαμβάνει ορισμό με βάση καθορισμένο ποσοστό της ενεργειακής ζήτησης που θα απαιτείται να καλύπτεται από ΑΠΕ. || || Το 2016 όλα τα δημόσια κτίρια επιφάνειας μεγαλύτερης των 1 500 m² θα είναι ΚΣΜΚΕ και το 2017 όλα τα δημόσια κτίρια επιφάνειας μεγαλύτερης των 350 m² θα είναι ΚΣΜΚΕ. Όλα τα νέα κτίρια επιφάνειας μεγαλύτερης των 1 500 m² θα είναι ΚΣΜΚΕ το 2018. Όλα τα νέα κτίρια επιφάνειας μεγαλύτερης των 350 m² θα είναι ΚΣΜΚΕ το 2019. Αρχής γενομένης το 2020, 14.000 έως 22.000 νέα οικιστικής χρήσης ΚΣΜΚΕ ετησίως. ||

    Δανία (DK) || Απαιτήσεις για ΚΣΜΚΕ περιλαμβάνονται στους οικοδομικούς κανονισμούς ως σταδιακά αυστηρότερες κλάσεις ενεργειακής απόδοσης· «τάξη 2015» και «τάξη 2020». Κτίρια κατοικιών (+ ξενοδοχεία, κ.λπ.) υπάγονται στην «τάξη 2015» όταν η συνολική αναγκαία ενέργεια για θέρμανση, αερισμό, ψύξη και ζεστό νερό ανά m² θερμαινόμενης επιφάνειας δεν υπερβαίνει τις 30 kWh/m²/έτος συν ποσότητα 1.000 kWh/έτος διαιρούμενη με τη θερμαινόμενη επιφάνεια, ήτοι (30 + 1000/a), σε kWh/m²/έτος. Δημόσια κτίρια (γραφεία, σχολεία, ιδρύματα) υπάγονται στην «τάξη 2015» όταν η συνολική αναγκαία ενέργεια για θέρμανση, αερισμό, ψύξη και ζεστό νερό ανά m² θερμαινόμενης επιφάνειας δεν υπερβαίνει τις 41 kWh/m²/έτος συν ποσότητα 1.000 kWh/έτος διαιρούμενη με τη θερμαινόμενη επιφάνεια, ήτοι (41 + 1000/a), σε kWh/m²/έτος. Κτίριο υπάγεται στην «τάξη 2020» όταν η συνολική αναγκαία ενέργεια για θέρμανση, αερισμό, ψύξη και ζεστό νερό ανά m² θερμαινόμενης επιφάνειας δεν υπερβαίνει τις 20 kWh/m²/έτος. || 20 kWh/m2/έτος || Οι απαιτήσεις για την «τάξη 2015» αναμένεται να είναι υποχρεωτικές το 2015. Απαιτήσεις για την «τάξη 2020» θα ισχύουν για τα δημόσια κτίρια από το τέλος του 2018 και για όλα τα λοιπά κτίρια από το τέλος του 2020. || Αναφέρονται τα αναμενόμενα μερίδια της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον κτιριακό τομέα για το έτος 2015 και το έτος 2020: μεταξύ 44 και 51% το 2015 μεταξύ 51 και 56% το 2020.

    Εσθονία (EE) || Έχει προταθεί ενεργειακός συντελεστής 50-140 kWh/m²/έτος για τα ΚΣΜΚΕ, αλλά όσον αφορά τον ορισμό των ΚΣΜΚΕ χρειάζεται περαιτέρω δημόσια διαβούλευση. || Έχει προταθεί ενεργειακός συντελεστής 50-140 kWh/m²/έτος. || Σταδιακή καθιέρωση αυστηρότερων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης από το 2013 και μετά. Δέκα δημόσια προσβάσιμα ΚΣΜΚΕ έως το 2015. ||

    Φινλανδία (FI) || Η Φινλανδία δεν έχει ακόμα καταλήξει στον τελικό ορισμό για τα ΚΣΜΚΕ. Επιδιώκεται να έχουν εκδοθεί μέχρι το 2015 τεχνικές περιγραφές των ΚΣΜΚΕ ως συστάσεις. || || Απαιτήσεις για την τήρηση προτύπου «παθητικής κατοικίας» από κτίρια κατασκευαζόμενα, επισκευαζόμενα ή ενοικιαζόμενα μετά το 2015. Για νέα κτίρια της δημόσιας διοίκησης κατασκευαζόμενα μετά το 2015 θα ισχύει το πρότυπο «παθητικής κατοικίας». ||

    Γαλλία (FR) || Η Γαλλία δεν έχει επίσημο ορισμό για τα ΚΣΜΚΕ. || || Για τις πολυκατοικίες, η απαίτηση κατανάλωσης θα μειωθεί το 2015 από 57,5 σε 50 kWhepm2/έτος. Για τις μονοκατοικίες η απαίτηση είναι ήδη 50 kWhep/m2/έτος. Το 2020 θα είναι θετικό το ενεργειακό ισοζύγιο όλων των νέων κτιρίων. Μέχρι το 2020, η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας από το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα θα έχει μειωθεί κατά 38 %. ||

    Γερμανία (DE) || Εκπονείται σε κυβερνητικό επίπεδο σαφής ορισμός των προτύπων απόδοσης των ΚΣΜΚΕ. || || Επικαιροποίηση των κανονισμών για την εξοικονόμηση ενέργειας το 2012 ή το 2013, με περαιτέρω επικαιροποιήσεις να είναι ενδεχόμενες πριν από το 2020. Το 2016 θα θεσπιστούν απαιτήσεις για τα δημόσια ΚΣΜΚΕ και το 2018 για όλα τα νέα ΚΣΜΚΕ. || Στη Γερμανία έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη θέρμανση νέων κτιρίων, σύμφωνα με τον νόμο περί θέρμανσης με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Το ελάχιστο ποσό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ρυθμίζεται με τον νόμο Erneuerbare-Energien- Wärme-Gesetz (νόμος περί θέρμανσης με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές).

    Ελλάδα (EL) || Δεν υπάρχει πρότυπο για ΚΣΜΚΕ. Εκπονούνται νέοι κανονισμοί βάσει της αναδιατυπωμένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση και θα καθορίσουν τον χάρτη πορείας για τα ΚΣΜΚΕ. ||   || || Τα νέα κτίρια πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές (εθνικός στόχος, ΕΣΔΕΑ).

    Ουγγαρία (HU) || Οι απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των ΚΣΜΚΕ θα ορίζονται στο υπό κατάρτιση διάταγμα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. || || Οι απαιτήσεις θα αυστηροποιηθούν το 2016 ταυτόχρονα με αναμενόμενη ριζική αναθεώρηση του συστήματος απαιτήσεων. Οι άμεσες απαιτήσεις σχετικά με τα ενεργητικά ηλιακά και ΦΒ συστήματα θα καθιερωθούν το 2016. ||

    Ιρλανδία (IE) || Ο ορισμός είναι σύνολο αποτελούμενο από αριθμητικό δείκτη της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας και επίπεδο πιστοποιητικού ενεργειακής κατάταξης κτιρίων (Building Energy Rating - BER). || Μέχρι το 2020 όλες οι νέες κατοικίες θα έχουν ενεργειακό φορτίο που δεν θα υπερβαίνει τα 45 kWh/m²/έτος (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας για θέρμανση, εξαερισμό, ζεστό νερό και φωτισμό) Όσον αφορά τα πιστοποιητικά ενεργειακής κατάταξης κτιρίων (BER), όλες οι νέες κατοικίες θα κατατάσσονται ως τάξης A3 ή μεγαλύτερης. Η ίδια θεμελιώδης αρχή ισχύει και για μη οικιστικά κτίρια και για τα υφιστάμενα κτίρια, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί επισήμως ο αριθμητικός στόχος και ενεργειακή κατάταξη (BER) για αυτά τα κτίρια. || Ο στόχος είναι κατά 40 % αθροιστική μείωση των εκπομπών έως το 2013 και κατά 60 % και έως το 2019 συσσωρευμένη μείωση με βάση υπολογισμούς βέλτιστου κόστους. Τροποποίηση του μέρους L των οικοδομικών κανονισμών το 2015 και το 2018, ώστε να απαιτείται αναβαθμισμένο πρότυπο ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτήρια που επεκτείνονται, ανακαινίζονται/τροποποιούνται ή αλλάζουν χρήση. || Εύλογο ποσοστό ενέργειας από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τόπο ή πλησίον του κτιρίου.

    Ιταλία (IT) || Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του προτύπου απόδοσης ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Λιθουανία (LT) || Η ενεργειακή απόδοση ορίζεται κατά τρόπο που δεν συνδέεται με συγκεκριμένη τιμή ενεργειακής κατανάλωσης ενέργειας και ορίζεται από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Κάθε κτίριο αξιολογείται χωριστά. || ΚΣΜΚΕ είναι κτίριο που πληροί τις απαιτήσεις των τεχνικών κατασκευαστικών κανονισμών STR 2.01.09:2012 για κτίρια τάξης Α + +. || Στη Λιθουανία έχουν οριστεί μεταβατικές απαιτήσεις για τα νεόδμητα κτίρια το 2014, το 2016, το 2018 και το 2021 σύμφωνα με τις τάξεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίου: - πριν το 2014 – τα νέα κτίρια ή τα μέρη τους πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για την τάξη κτιρίων C· - από το 2014 – τα νέα κτίρια ή τα μέρη τους πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για την τάξη κτιρίων Β· - από το 2016 – τα νέα κτίρια ή τα μέρη τους πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για την τάξη κτιρίων Α· - από το 2018 – τα νέα κτίρια ή τα μέρη τους πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για την τάξη κτιρίων A+· - από το 2021 – τα νέα κτίρια ή τα μέρη τους πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για την τάξη κτιρίων A++. || Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται σε κτίρια τάξης Α + + πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (μαθηματικός τύπος περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο).

    Λετονία (LV) || Νομοθετικές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικών τεχνικών απαιτήσεων για τη χρήση των ΑΠΕ, έπρεπε να είχαν εκπονηθεί το 2012. || || ||

    Λουξεμβούργο (LU) || Καμία διαθέσιμη πληροφορία όσον αφορά τον ορισμό του ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Μάλτα (MT) || Καμία διαθέσιμη πληροφορία όσον αφορά τον ορισμό του ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Κάτω Χώρες (NL) || Ο ορισμός βασίζεται σε συντελεστή ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ), αδιάστατο αριθμό που χρησιμοποιείται ως δείκτης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του. Θα διενεργηθούν μελέτες για να εκτιμηθεί κατά πόσον είναι εφικτό και συμφέρον από πλευράς κόστους να καθιερωθεί μεταβατικά αυστηρότερος ΣΕΑ. || Η παραδοχή είναι ότι για κτίριο με εντελώς μηδενική κατανάλωση ενέργειας ο ΣΕΑ = 0. || Μείωση του ΣΕΑ από 0,8 σε 0,6 (τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011) και περαιτέρω μείωση σε 0,4 την 1η Ιανουαρίου 2015, με στόχο να θεσπιστεί απαίτηση να είναι σχεδόν 0 ο ΣΕΑ των κτιρίων πλην των δημόσιων το 2020. Ανάλογη μείωση (σε σύγκριση με το 2007) ισχύει για μη οικιστικά κτίρια, με την οποία αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων κατά 50 % το 2015. Ο στόχος είναι να θεσπιστεί απαίτηση να είναι σχεδόν 0 ο ΣΕΑ των δημόσιων κτιρίων το 2018 και να οικοδομηθούν 60.000 νέες ΚΣΜΚΕ κατοικίες μέχρι το 2015. || Βάσει της συστήματος ΣΕΑ, οι κατασκευαστές είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας, τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την αποδοτική χρήση των ορυκτών καυσίμων, με σκοπό την επίτευξη του απαιτούμενου ΣΕΑ. Αυτή η θεμελιώδης αρχή αυτή θα διατηρηθεί για τα ΚΣΜΚΕ. Δεδομένου ότι οι απαιτήσεις για το ΣΕΑ θα αυστηροποιούνται συνεχώς, το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα καταστεί αυτομάτως όλο και σημαντικότερο για την εκπλήρωση των απαιτήσεων.

    Πολωνία (PL) || Δεν υπάρχει ακόμα ορισμός για ΚΣΜΚΕ. Το Κέντρο Ερευνών για Κτίρια Μηδενικών Εκπομπών εργάζεται για τη διατύπωση εθνικού ορισμού. || || ||

    Πορτογαλία (PT) || Δεν υπάρχει καμία πληροφορία όσον αφορά τον ορισμό του ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Ρουμανία (RO) || Δεν υπάρχει καμία πληροφορία όσον αφορά τον ορισμό του ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Σλοβακία (SK) || Δεν υπάρχει καμία πληροφορία όσον αφορά τον ορισμό του ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Σλοβενία (SL) || Εκπονείται νέος νόμος περί ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις για ΚΣΜΚΕ. || || ||

    Ισπανία (ES) || Ο ορισμός των ΚΣΜΚΕ δεν έχει ακόμα διατυπωθεί. Έχει προγραμματιστεί τρίτη αναθεώρηση του τεχνικού οικοδομικού κώδικα, το 2018, που θα περιλαμβάνει τις βασικές έννοιες των ΚΣΜΚΕ, και έγκριση του τελικού ορισμού το 2019. || || ||

    Σουηδία (SE) || Οι απαιτήσεις για ΚΣΜΚΕ, προς το παρόν, είναι οι απαιτήσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες οικοδομικούς κανονισμούς. Οι οικοδομικοί κανονισμοί και ο ορισμός του ΚΣΜΚΕ θα αυστηροποιηθούν σταδιακά, ανάλογα με τα αποτελέσματα από τις μελέτες και τα έργα επίδειξης που είναι σε εξέλιξη. || Σήμερα, η ειδική (τελική) χρήση ενέργειας στις κατοικίες απαιτείται να είναι μεταξύ 55-130 kWh/m²/έτος (55-120 kWh/m²/έτος για κτίρια μη οικιστικής χρήσης). || Επόμενη αυστηροποίηση των οικοδομικών κανονισμών το 2015. || Η Σουηδία έχει να επιδείξει πολύ μεγάλο μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστικού τομέα. Οι οικοδομικοί κανονισμοί ευνοούν κτίρια θερμαινόμενα με ανανεώσιμες πηγές.

    Ηνωμένο Βασίλειο (UK) || Τα ΚΣΜΚΕ ορίζονται ως κτίρια μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών || || Όλες οι κατοικίες θα πρέπει να είναι κτίρια μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών από το 2016. Οι ανθρακούχες εκπομπές των κτιρίων του δημοσίου τομέα θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2019. ||

    [1]                      Το 2010. Βλ. «Ενέργεια, μεταφορές και περιβάλλον δείκτες, έκδοση 2012», Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τους σκοπούς της παρούσας εκτίμησης συνυπολογίστηκε η τελική κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά και τον τομέα υπηρεσιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται, για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από οικιακές συσκευές αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται η κατανάλωση ενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

    [2]               COM (2011) 112

    [3]               ΕΕ L 153 της 18.6.2010, σ. 13

    [4]               Τα ΕΣΔΑΠΕ είναι υποχρεωτικά σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/EΚ και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/energy/renewables/action_plan_en.htm

    [5]               „Towards nearly zero-energy buildings - Definition of common principles under the EPBD“, Ecofys, Ιανουάριος 2013

    [6]               ΕΕ L140 της 5.6.2009, σ. 16

    [7]               Οι ενεργειακές επιδόσεις που εμφαίνονται στον πίνακα αντιπροσωπεύουν τις ενεργειακές απαιτήσεις που δηλώθηκαν από τα διάφορα κράτη μέλη. Οι αριθμητικοί στόχοι δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν χωρίς να ληφθεί αυτό υπόψη ότι οι οικοδομικοί κανονισμοί και οι μέθοδοι υπολογισμού διαφέρουν μεταξύ των χωρών.

    Top