Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0189

    Γνώμη της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της εξέτασης τροποποιήσεων των συνθηκών που αφορούν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση

    /* COM/2010/0189 τελικό */

    52010DC0189

    Γνωμη της Επιτροπης σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της εξέτασης τροποποιήσεων των συνθηκών που αφορούν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση /* COM/2010/0189 τελικό */


    [pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

    Βρυξέλλες, 27.4.2010

    COM(2010) 189 τελικό

    ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωσησχετικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της εξέτασης τροποποιήσεων των συνθηκών που αφορούν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση

    ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωσησχετικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της εξέτασης τροποποιήσεων των συνθηκών που αφορούν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση

    Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ισπανικής κυβέρνησης να τροποποιήσει το πρωτόκολλο αριθ. 36 της συνθήκης της Λισσαβόνας για τις μεταβατικές διατάξεις. Συμφωνεί με τη θέση ότι τα μεταβατικά μέτρα για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε την πολιτική συμφωνία, του θα πρέπει να θεσπιστούν το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με τις αναγκαίες νομικές διαδικασίες.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σκοπός της ισπανικής πρωτοβουλίας είναι να θέσει σε πράξη μια προ πολλού υφιστάμενη πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η πρωτοβουλία απορρέει από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2009 δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως είχε προβλεφτεί αρχικά, σύμφωνα με τους κανόνες της συνθήκης της Λισσαβόνας.

    Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ήδη ένα ψήφισμα[1] στις 11 Οκτωβρίου 2007 το οποίο περιλαμβάνει ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για την μελλοντική σύνθεση του Κοινοβουλίου. Το εν λόγω σχέδιο απόφασης καθόριζε τον αριθμό των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τροποποιήθηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε την πολιτική συμφωνία του στο σχέδιο απόφασης με την ευκαιρία της διακυβερνητικής διάσκεψης του 2007[2], συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσθετης τροποποίησης του αριθμού που είχε προταθεί (συγκεκριμένα μία πρόσθετη έδρα για ένα μέλος από την Ιταλία)[3].

    Στη συνεδρίασή του της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου 2008, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η συνθήκη της Λισσαβόνας τεθούν σε ισχύ μόνο μετά τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου 2009, θα θεσπιστούν μεταβατικά μέτρα το ταχύτερο δυνατό για να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τα τέλη της νομοθετικής περιόδου 2009-2014, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τον αριθμό που είχε συμφωνηθεί τη στιγμή της διακυβερνητικής διάσκεψης του 2007. Η δήλωση αναφέρει ρητά ότι ο συνολικός αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθεί συνεπώς από 736 σε 754 μέχρι τα τέλη της νομοθετικής περιόδου 2009-2014. Η δήλωση προβλέπει επίσης ότι η τροποποίηση πρέπει να τεθεί σε ισχύ, εάν είναι δυνατόν, το 2010.

    Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε και πάλι τη δήλωσή του στη συνεδρίασή του της 18ης και 19ης Ιουνίου 2009, αναφέροντας ρητά τον αριθμό των αντιπροσώπων που είχε συμφωνηθεί στη διακυβερνητική διάσκεψη του 2007. Με αυτή την ευκαιρία διευκρινίστηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να καλύψουν τις πρόσθετες έδρες, δηλ. με ad hoc εκλογές, με αναφορά στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου 2009 ή με διορισμό των απαιτούμενων μελών από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Μετά τη θέση σε ισχύ της συνθήκης της Λισαβόνας, του Δεκεμβρίου του 2009, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε την πρωτοβουλία της, σχετικά με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής.

    Δεδομένου ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη με προοπτική τη θέση σε ισχύ της συνθήκης μετά τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου 2009, η Επιτροπή συστήνει την έναρξη διακυβερνητικής διάσκεψης το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα πρέπει να περιοριστεί αυστηρά στη συζήτηση της πρότασης της Ισπανίας για ένα πρωτόκολλο που τροποποιεί το πρωτόκολλο αριθ. 36 για τις μεταβατικές διατάξεις.

    [1] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Οκτωβρίου 2007 σχετικά με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου {2007/2169(INI)}.

    [2] Δήλωση αριθ. 5 που προσαρτάται στην τελική πράξη της διακυβερνητικής διάσκεψης.

    [3] Δήλωση αριθ. 4 που προσαρτάται στην τελική πράξη της διακυβερνητικής διάσκεψης.

    Top