Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004DC0196

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή και την επιτροπή των Περιφερειών Για την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    /* COM/2004/0196 Τελικό */

    52004DC0196

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή και την επιτροπή των Περιφερειών Για την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης /* COM/2004/0196 Τελικό */


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Για την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    I. Πιο δομημένη και καλύτερα ιεραρχημένη επικοινωνία

    1. Διοργανική συνεργασία

    2. Κοινές αξίες για την ίδια κεντρική ιδέα;

    3. Θέματα πληροφόρησης προτεραιότητας (PRINCE)

    3.1. Εκ νέου ορισμός των διαφόρων θεματικών στρατηγικών

    3.2. Πολυετής προγραμματισμός

    II. Συνέργια των μέσων δράσης

    1. Εταιρική σχέση και Αποκέντρωση

    2. PRINCE

    2.1. Κανόνες της εταιρικής σχέσης

    2.1.1. Στρατηγική εταιρική σχέση

    2.1.2. Εταιρική σχέση διαχείρισης

    2.1.3. Εταιρική σχέση για συγκεκριμένο θέμα

    3. Κέντρα και Δίκτυα πληροφόρησης

    3.1. Κέντρα πληροφόρησης του Ευρωπαίου πολίτη και Κέντρα αγροτικής πληροφόρησης και κινητοποίησης

    3.1.1. Επιλογή νέου δικτύου - Άμεση διαχείριση

    3.1.2. Επιλογή νέου δικτύου - Κεντρική έμμεση διαχείριση

    3.2. Μεγάλα Κέντρα

    3.3. Κέντρα PHARE

    4. Άλλα μέσα και εργαλεία επικοινωνίας

    4.1. Οπτικοακουστικός τομέας

    4.1.1. Εργαλεία στο στάδιο της προσαρμογής

    4.1.2. Πιο δυναμική προσέγγιση

    4.1.3. EuroNews

    4.2. EUROPA 2η Γενιά

    4.3. Δημοσκοπήσεις και Europe Direct

    4.3.1. Ευρωβαρόμετρο

    4.3.2. Europe Direct (00 800 6 7 8 9 10 11 - http://europa.eu.int/ europedirect)

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Κατά τη συνεδρίασή της 11ης Νοεμβρίου 2003, η Επιτροπή ενημερώθηκε "ότι ο κ. Vitorino θα της υποβάλει, ..., ανακοίνωση σχετικά με τη εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας μετά το 2004".

    Ως στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας νοείται το πλαίσιο αναφοράς της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό (και όχι όλες οι δράσεις πληροφόρησης της Επιτροπής) όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 2ας Ιουλίου 2002 [COM(2002)350 τελικό].

    Η στρατηγική αυτή, η οποία βασίζεται ταυτόχρονα στην ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη διαρθρωμένων εταιρικών σχέσεων με τα κράτη μέλη, αποτέλεσε το αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων, όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων κοινοτικών θεσμικών οργάνων, αλλά, επίσης, και με τις περισσότερες υπηρεσίες πληροφόρησης των κυβερνήσεων, είτε τυπικά με πρόσκληση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, είτε άτυπα, αλλά εξίσου εποικοδομητικά, στο πλαίσιο της Λέσχης της Βενετίας (Club de Venise).

    Αυτός ο μόνιμος διάλογος κατέληξε στην επίσημη αποδοχή αυτής της στρατηγικής εκ μέρους του Συμβουλίου, με την απόφαση της 10ης Δεκεμβρίου 2002, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 10 Απριλίου 2003, μετά τις εκθέσεις των κ.κ. Bayona και Andreasen.

    Αξίζει να υπενθυμίσουμε του βασικούς στόχους της στρατηγικής αυτής.

    Ο βασικός στόχος συνίσταται στη "βελτίωση της εικόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων καθώς και ανάδειξη της νομιμότητάς τους με την προώθηση των γνώσεων και την κατανόηση του ρόλου, της δομής και των επιτευγμάτων της και την καθιέρωση τακτικού διαλόγου με τους πολίτες".

    Περιλαμβάνει κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου, τη σύνδεση των πολιτών με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την προσέγγιση του πολίτη και των ανησυχιών του και την ανασυγκρότηση με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο της εικόνας της ΕΕ.

    Για τον σκοπό αυτό, η ανακοίνωση προβλέπει ρεαλιστική και προοδευτική προσέγγιση που βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

    * Ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργεί και να μεταδίδει μηνύματα κατάλληλα και με στόχο τα διάφορα θέματα πληροφόρησης που αποτελούν προτεραιότητα.

    * Εθελοντική και λειτουργική συνεργασία με τα κράτη μέλη που καθιστά δυνατή την ανάπτυξη πραγματικής συνέργιας δομών και ικανοτήτων των κρατών μελών ως συμπλήρωμα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συνοχή της στρατηγικής αυτής διέρχεται επίσης από τον καλύτερο συντονισμό των ίδιων μέσων της Επιτροπής τόσο ως προς τα εργαλεία επικοινωνίας όσο και ως προς την εσωτερική επικοινωνιακή νοοτροπία. Αυτό βασίζεται:

    * Σε καλύτερη συνέργια των μέσων δράσης της Επιτροπής σε σχέση με τους καθορισμένους στόχους και προτεραιότητες.

    * Σε συστηματικότερη και καλύτερα οργανωμένη διάδοση εσωτερικής επικοινωνιακής νοοτροπίας.

    Οι στόχοι αυτοί πρέπει στο εξής να εφαρμοστούν σε νέο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από την αναγκαία προσαρμογή των διαθέσιμων μέσων με την προοπτική της διευρυμένης Ένωσης.

    Στο πλαίσιο της θεσμικών [1] αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο αυτό καθήκον με σταθερό προσωπικό για την έδρα και ιδιαιτέρως περιορισμένο σε ό,τι αφορά την δημιουργία των 10 νέων Αντιπροσωπειών. Το έτος 2005 θα είναι επομένως το πρώτο έτος στο οποίο η στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας θα εφαρμοστεί διεξοδικά στην EE25 [2].

    [1] Γνώμη της Νομικής υπηρεσίας της 10ης Ιουλίου 2003 « οι δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας αποτελούν θεσμική αρμοδιότητα της Επιτροπής, που το άρθρο 49 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του ΔΚ επιτρέπει να εκτελείται χωρίς βασική πράξη».

    [2] Υπενθυμίζουμε ότι οι πιστώσεις PHARE θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται στην EΕ 8 μέχρι 31.12.2004, στον τομέα πληροφόρησης και επικοινωνίας, με την ευθύνη της ΓΔ ELARG.

    I. Πιο δομημένη και καλύτερα ιεραρχημένη επικοινωνία

    Η προτεινόμενη στρατηγική βασίζεται καταρχήν σε κοινότητα στόχων των τριών κοινοτικών θεσμικών οργάνων και πρέπει να αναπτυχθεί και να εφαρμοσθεί στο πλαίσιο στενής συνεργασίας. Η διοργανική συνεργασία είναι πράγματι ουσιαστική και καθορίζει τόσο τις δραστηριότητες του κέντρου όσο και εκείνες των Αντιπροσωπειών της Επιτροπής, των Γραφείων Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υπηρεσιών πληροφόρησης των κυβερνήσεων.

    1. Διοργανική συνεργασία

    Η διοργανική συνεργασία κατέγραψε καταρχάς, από το 2002, πλήρη συμμετοχή του Συμβουλίου στην ανάπτυξη της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας, ιδίως στην Διοργανική Ομάδα Πληροφόρησης (ΔΟΠ) της οποίας συμπροεδρεύει, στο εξής, με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι στα συμπεράσματά του της 10ης Δεκεμβρίου 2002, το Συμβούλιο υπογράμμισε « ότι οι δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την πληροφόρηση στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πρέπει πράγματι να υλοποιούνται από κοινού με εκείνες των συγκεκριμένων κρατών μελών ».

    Επίσης, « έκφρασε την ευχή τα κράτη μέλη να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα στρατηγική που προτείνεται από την Επιτροπή, ... ».

    Όσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό υπογράμμισε, κατά την ψηφοφορία της 10ης Απριλίου 2003, σε ποιο σημείο εκτίμησε « την προσπάθεια της Επιτροπής, ... , εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να παγιώσει τη διοργανική συνεργασία και την από κοινού εφαρμογή στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας ».

    Τόνισε ότι « οιαδήποτε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών προτεραιότητας που καθορίζονται στο κοινοτικό επίπεδο, αλλά προσαρμόζονται στις πολιτιστικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες κάθε ενός».

    Πέραν αυτών των θέσεων αρχής, η διοργανική συνεργασία αναπτύσσεται επί τόπου σε ομάδες συντονισμού των διαφόρων εταίρων όπως τις προβλέπει το ίδιο το κείμενο του (Memorandum of understanding) Μνημονίου συμφωνίας (MΣ) που η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνουν στους κυβερνητικούς εταίρους τους.

    Θα σημειώσουμε εξάλλου ότι αυτή η διοργανική συνεργασία αναπτύσσεται επίσης πιο συγκεκριμένα σε διοικητικούς όρους και όρους διαχείρισης εντός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκεντρώνουν υπό την ίδια στέγη τις Αντιπροσωπείες της Επιτροπής και τα Γραφεία Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αυτό το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που αντιπροσωπεύει τη διοργανική συνεργασία αποτελεί τη βάση της προτεινόμενης στρατηγικής. Πρέπει να ανανεώνεται τακτικά στο πλαίσιο της Διοργανικής Ομάδας Πληροφόρησης (ΔΟΠ), αποστολή της οποίας είναι να διαρθρώσει αυτή τη διοργανική συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο.

    Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να επαναξιολογηθούν το καθεστώς, ο ρόλος και η αποστολή της ΔΟΠ προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερα η πολιτική υπεροχή της έναντι κάθε ενός από τα μέρη που την απαρτίζουν. Η προετοιμασία των εργασιών της θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί, καθώς επίσης και η εφαρμογή των αποφάσεών της. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η συνεκτική και αποτελεσματική παρακολούθηση σύμφωνα με τους προσανατολισμούς της ΔΟΠ. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους της μετά την φετινή ανανέωση των θεσμικών οργάνων.

    Η ανάπτυξη όμως διαρθρωμένης επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται και από την πραγματική διδαχή περί του ρόλου και της αποστολής της.

    2. Κοινές αξίες για την ίδια κεντρική ιδέα;

    Είτε πρόκειται για γενική πληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη και τον ρόλο της Ένωσης είτε για επικοινωνία σχετικά με μεγάλα σχέδια και προκλήσεις της ΕΕ (θέματα πληροφόρησης προτεραιότητας PRINCE), η ανάπτυξη προσαρμοσμένης στρατηγικής για την πληροφόρηση και την επικοινωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία των πολιτικών και των πρωτοβουλιών της ΕΕ.

    Για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες κοινές αξίες που καθιστούν δυνατή τη διάθρωση των μηνυμάτων των διαφόρων αυτών πολιτικών γύρω από ένα κοινό σημείο αναφοράς.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της 2ας Ιουλίου 2002, εκπονήθηκε, το δεύτερο εξάμηνο του 2003, ευρύτατη μελέτη, βασισμένη σε συνεντεύξεις διαφόρων focus groups (ομάδων επικέντρωσης), στο σύνολο της EUR28 [3].

    [3] Περιλαμβάνει την EΕ15, τις 10 υποψήφιες χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

    Η μελέτη αυτή αφορούσε καταρχήν την δεκτικότητα των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ που είναι η ειρήνη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η πολιτιστική πολυμορφία. Αντικείμενό της ήταν επίσης να δοκιμάσει, μέσω των αξιών αυτών, στοιχεία της επιχειρηματολογίας σχετικά με τα διάφορα θέματα πληροφόρησης που αποτελούν προτεραιότητα.

    Συνθετικά, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης [4] επιβεβαιώνουν την έλλειψη γνώσεων των πολιτών για τα βασικά δεδομένα σχετικά με την Ένωση. Από αυτό προκύπτει ότι οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες που λαμβάνονται ως σημείο αναφοράς της επικοινωνίας για την Ένωση, αποκαλύπτονται ελάχιστα αρκούντως σαφείς σε ένα τόσο λίγο «γόνιμο» πεδίο.

    [4] Έκθεση ποιοτικής μελέτης σχετικά με τον προσανατολισμό της επικοινωνίας για την ΕΕ (OPTEM, Ιανουάριος 2004).

    Πράγματι, εκ πρώτης όψεως, οι αξίες αυτές φαίνονται ανεπαρκώς διαφοροποιητικές και χαρακτηριστικές της Ευρώπης σε σχέση με τις λοιπές δημοκρατίες για τις περισσότερες focus groups στις οποίες δοκιμάστηκαν. Η έκθεσή τους δεν φαίνεται επαρκής παράγοντας κινητοποίησης για την εξατομίκευση της ιδιαιτερότητας της Ένωσης.

    Εξάλλου, η έννοια της αξίας παραμένει αφηρημένη και στατική έννοια. Ότι πρέπει να αναφερόμαστε σε αυτές είναι αναντίρρητο, ακόμη κι εάν η ορθότητά τους σε θέματα επικοινωνίας πρέπει να διυλίζεται μέσα από τους κύριους πολιτικούς στόχους της Ένωσης και να «αποδεικνύεται» με συγκεκριμένα παραδείγματα.

    Πράγματι, οι πολίτες που ερωτήθηκαν φαίνεται να είναι δεκτικοί και να ενδιαφέρονται όταν περιέρχονται σε γνώση τους πληροφοριακά στοιχεία για συγκεκριμένες πτυχές των κοινοτικών πολιτικών δείχνοντάς τους σε τι μπορεί να τους αφορούν.

    Είναι βεβαίως αναγκαίο να τονιστεί η προσπάθεια πληροφόρησης για τις πλευρές αυτές, αλλά αυτό δεν μπορεί πλέον να αποτελεί τον σκελετό μιας κινητήριας επιχειρηματολογίας σχετικά με την Ένωση εάν τα στοιχεία αυτά, πολύ διαφορετικά εκ φύσεως, δεν «συνδεθούν» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με μια κεντρική ιδέα - εκείνη των ανώτερων στόχων από τους οποίους απορρέουν.

    Είναι προφανές ότι οι πολίτες θα κινητοποιηθούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνον εάν λάβουν ισχυρό πολιτικό μήνυμα για τους στόχους που αυτή θέτει και, ακόμη, πέραν αυτού, για την επιβεβαίωση ενός μεγαλεπήβολου συνολικού σχεδίου - αποδεικνύοντας έτσι ότι στηρίζεται σε αξίες.

    Τα θεσμικά όργανα πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργαστούν δική τους σειρά μηνυμάτων και αυτό απαιτεί κοινά σημεία αναφοράς και αξίες - μια κεντρική ιδέα - που να τις συμμερίζονται και αυτά. Η επιλογή των βασικών θεμάτων πληροφόρησης πρέπει να γίνεται με βάση τις μείζονες πολιτικές της Ένωσης για τα προσεχή έτη και πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και ανησυχίες των πολιτών (σε συνάρτηση με τις πολιτικές προτεραιότητες που καθορίζονται από την απόφαση Ετήσιας Πολιτικής Στρατηγικής). Τα προς επεξεργασία και διάδοση μηνύματα πρέπει να είναι μηνύματα «προτεραιότητας» όχι μόνο για την Ένωση, αλλά και για τους πολίτες.

    Η πρόκληση για την Ένωση σε θέματα επικοινωνίας είναι καταρχήν πρόκληση κινητοποίησης, κίνησης της περιέργειας των πολιτών, δημιουργίας ενδιαφέροντος, πράγμα που πρέπει να γίνεται με μήνυμα βασισμένο στις κοινές αξίες αλλά το περιεχόμενο του οποίου να είναι αρκούντως συγκεκριμένο ώστε να το κατανοούν οι πολίτες.

    3. Θέματα πληροφόρησης προτεραιότητας (PRINCE)

    Όπως αναγγέλθηκε και στην ανακοίνωση της 2ας Ιουλίου 2002, η Επιτροπή συνεχίζει, μέχρι σήμερα τις προσπάθειές της γύρω από 4 καθορισμένα θέματα πληροφόρησης που αποτελούν προτεραιότητα, δηλαδή, "η Διεύρυνση", "το μέλλον της Ένωσης", "η δημιουργία χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης " καθώς επίσης και "το ευρώ". Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός πέμπτου θέματος PRINCE το 2004 "ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο" ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανησυχίες των πολιτών της Ένωσης.

    3.1. Εκ νέου ορισμός των διαφόρων θεματικών στρατηγικών

    Οι διάφορες προθεσμίες του 2004 δικαιολογούν πλήρως την αναγκαιότητα για επικαιροποίηση των στρατηγικών που αποτελούν τη βάση των διαφόρων προαναφερθέντων θεμάτων πληροφόρησης προτεραιότητας.

    Αυτό αφορά καταρχήν τη διεύρυνση. Πέραν του αποφασιστικού σταδίου της 1ης Μαΐου 2004, αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς να περιοριστεί μόνο στην εξήγηση της διαδικασίας ένταξης των 10 νέων κρατών μελών, αλλά να ενσωματώσει επίσης την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις λοιπές υποψήφιες χώρες και την συμπληρωματική διάσταση της νέας πολιτικής καλής γειτονίας. Εν προκειμένω, πρόκειται για την εξασφάλιση της εφαρμογής μιας παιδαγωγικής μεθοδολογίας με συνεχή διαδικασία, που σκιαγραφεί τα σύνορα της αυριανής Ένωσης. Οι προσανατολισμοί που έχει χαράξει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της 10ης Μαΐου 2000 παραμένουν το σημείο αναφοράς.

    Αυτό δικαιολογείται ακόμη περισσότερο για το Μέλλον της Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης συνεχίζονται και, επομένως, η νέα στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί για τη νέα συντακτική συνθήκη οφείλει να λάβει υπόψη της τις ευρωεκλογές αλλά, κυρίως, το νέο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων.

    Μετά το μεταβατικό έτος, που είναι το 2004, φαίνεται επίσης απαραίτητο να αναλογιστούμε την ορθότητα ενδεχομένως και άλλων θεμάτων που μπορούν, στην προσπάθεια επίτευξης της συνοχής, να ανταποκρίνονται περισσότερο στις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής.

    3.2. Πολυετής προγραμματισμός

    Πλην της επικαιροποίησης των ήδη υφιστάμενων θεμάτων, το χρονοδιάγραμμα του 2004 προσφέρει επίσης την ευκαιρία να προβούμε, για το 2005, σε καλύτερη προσαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής που καθορίζονται κάθε χρόνο μέσω της απόφασης για την Ετήσια Πολιτική Στρατηγική με τα διάφορα θέματα πληροφόρησης προτεραιότητας. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν πλήρως υπόψη οι νέες προτεραιότητες που θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών.

    Με αυτή την προοπτική, η διεύρυνση της Ένωσης θα πρέπει να συνοδεύεται από ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας, που βασίζεται σε καλύτερο προγραμματισμό και σε επαναπροσδιορισμό, καλύτερα ιεραρχημένο, των διαφόρων θεμάτων πληροφόρησης που αποτελούν προτεραιότητα από το 2005 και μετά. Ο προγραμματισμός αυτός θα πρέπει να έχει πολυετή βάση. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί σε μία περίοδο 4 έως 5 ετών (2005-2009), συνοδευόμενος από ετήσια παρακολούθηση και ενδιάμεση αξιολόγηση με βάση δείκτες αντίκτυπου που πρέπει να καθοριστούν, για να ανταποκρίνονται καλύτερα στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου και της θητείας της Επιτροπής. Αυτό θα ανταποκρινόταν επίσης καλύτερα στις ανάγκες για πολιτική διαφάνεια, νομική ασφάλεια και οικονομική εγγύηση των κρατών μελών.

    Πέραν των κανόνων περί εταιρικών σχέσεων που ισχύουν για τις δραστηριότητες PRINCE, η προσαρμογή των δραστηριοτήτων αυτών στις απαιτήσεις της διεύρυνσης πρέπει επίσης να υλοποιηθεί μέσω του καλύτερου εξορθολογισμού των κανόνων διαχείρισής τους.

    Θέματα πληροφόρησης προτεραιότητας : προσαρμογή των στρατηγικών και εκ νέου προγραμματισμός.

    II. Συνέργια των μέσων δράσης

    Τα μέσα δράσης της Επιτροπής είναι ταυτόχρονα συγκεντρωμένα και αποκεντρωμένα. Για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ανάπτυξης της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας στο πλαίσιο της EE25, τίθεται όχι μόνο το θέμα της προσαρμογής και της επέκτασης όλων αυτών των μέσων στον νέο ορίζοντα αλλά και το θέμα των κατάλληλων πόρων τόσο στην έδρα όσο και στις 25 Αντιπροσωπείες.

    1. Εταιρική σχέση και Αποκέντρωση

    Όπως έχει αναγγελθεί και στην ανακοίνωση της 2ας Ιουλίου 2002, η εταιρική σχέση που προτείνεται στα κράτη μέλη και στην περιφερειακή και τοπική τους αυτοδιοίκηση, γνώρισε νέα ώθηση με την ανάπτυξη πολιτικών συμφωνιών με τη μορφή Μνημονίου συμφωνίας (MΣ). Αυτό το κείμενο αναφοράς που έχει εγκριθεί από το ΕΚ και το Συμβούλιο αποκρυσταλλώνει την αμοιβαία πολιτική δέσμευση μεταξύ των κρατών μελών και των κοινοτικών θεσμικών οργάνων για τους κυριότερους φορείς της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας της ΕΕ. Αντιστοιχεί λοιπόν σε ένα πρωτόκολλο συμφωνίας, αμιγώς πολιτικής, σε εκούσια βάση, μεταξύ των διαφόρων παρευρισκομένων μερών. Το εργαλείο αυτό, που θα υπογραφεί σύντομα από την πλειοψηφία των κρατών μελών, ανταποκρίνεται στη μέριμνα για ευελιξία και προσαρμοστικότητα που έχουν εκφράσει οι περισσότερες εθνικές δημόσιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή κοινού σχεδίου επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το μέσο αυτό, που έχει επικυρωθεί από τα σημερινά κράτη μέλη, μπορεί επίσης να προταθεί ως έχει, από 1ης Μαΐου 2004, στα νέα κράτη μέλη.

    Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο αυτό, που φέρει την υπογραφή της Επιτροπής, της κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ως στόχο τον συντονισμό των στρατηγικών πληροφόρησης και επικοινωνίας, σχετικά με την ΕΕ, των τριών αυτών μερών στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης που αναπτύσσεται ταυτόχρονα γύρω από τη διάδοση πληροφόρησης γενικού χαρακτήρα σχετικά με την ΕΕ και γύρω από μεγάλα θέματα πληροφόρησης προτεραιότητας, που έχουν αποφασιστεί από κοινού στο πλαίσιο του PRINCE.

    Για να διαδοθεί μία πληροφορία όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες, η εταιρική σχέση συμπεριλαμβάνει επίσης τα κέντρα ευρωπαϊκής πληροφόρησης και δίκτυα πληροφόρησης και τεκμηρίωσης της ΕΕ, μεταξύ άλλων τα Μεγάλα Κέντρα.

    Το ΜΣ προβλέπει λοιπόν τη δημιουργία ομάδας συντονισμού, αποτελούμενη από εκπροσώπους των τριών μερών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εθνική κυβέρνηση), που έχει αναλάβει τον συντονισμό της προετοιμασίας, της εφαρμογής, του ελέγχου και της αξιολόγησης της εν λόγω εταιρικής σχέσης ιδίως σε σχέση με ένα κοινό επικοινωνιακό σχέδιο. Αυτή η ομάδα συντονισμού αποτελεί το βάθρο για την πλήρη σύνδεση του ΕΚ με αυτήν την προσπάθεια, πράγμα που ενισχύει την διάσταση της συμμετοχή των πολιτών και επιτρέπει την αξιοποίηση της δέσμευσης του ΕΚ (ιδίως στις εκθέσεις των Andreasen [5] και Bayona [6]). Οιαδήποτε δράση υλοποιείται στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης φέρει ένδειξη η οποία προσδιορίζει σαφώς και την κυβέρνηση και την ΕΕ.

    [5] Ψήφισμα της 13ης Μαρτίου 2002 P5_TA(2002)0109.

    [6] Ψήφισμα της 10ης Απριλίου 2003 P5_TA(2003)0187.

    Μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί, στην παρούσα ΕΕ, 6 ΜΣ (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Λουξεμβούργο) και 4 πρόκειται να υπογραφούν (Αυστρία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Φινλανδία).

    2. PRINCE

    Πέρα από τη δυνατότητας κεντρικής διαχείρισης των κονδυλίων πληροφόρησης PRINCE (αυτόνομες δράσεις της Επιτροπής), η παραδοσιακή υλοποίηση δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας στο πλαίσιο του PRINCE βασίζεται στην εταιρική σχέση της Επιτροπής με τα κράτη μέλη, δηλαδή στο να μοιράζονται, για ένα εγκεκριμένο επικοινωνιακό σχέδιο, τις ικανότητες δράσης που διαθέτει κάθε ένα από τα μέρη.

    Αυτή η εταιρική σχέση χρειάζεται κυρίως την ανάπτυξη συμβάσεων συγχρηματοδότησης που πρέπει στο εξής να τηρούν τις διατάξεις του νέου ΔΚ. Πράγματι, οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα αποδείχθηκαν μη σύμφωνες με τον ΔΚ, ο οποίος επιβάλλει νέους περιορισμούς αφενός μεν ως προς το περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων αυτών, αφετέρου δε ως προς την έγκρισή τους σχετικά με την de facto ή de jure επικύρωση του μονοπωλίου των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες δράσεις.

    Φαίνεται επίσης ότι είναι ανάγκη να επανέλθουμε στο ίδιο το πνεύμα της εταιρικής σχέσης, δηλαδή, καταρχήν, σε μια συνεργασία σε όρους στρατηγικών στόχων μεταξύ Επιτροπής και εθνικής κυβέρνησης για την καλύτερη κατανομή "ομάδων αρμοδιοτήτων" μεταξύ των μερών, υπό την αιγίδα κοινή ομάδας συντονισμού, όπως το προβλέπουν οι διατάξεις του ΜΣ.

    2.1. Κανόνες της εταιρικής σχέσης

    Μπορούν να προταθούν τρία είδη εταιρικής σχέσης στα κράτη μέλη: η στρατηγική εταιρική σχέση, η εταιρική σχέση διαχείρισης και η εταιρική σχέση για συγκεκριμένο θέμα. Τα τρία είδη εταιρικών σχέσεων δεν αποκλείουν το ένα το άλλο αλλά αντιπροσωπεύουν φάσμα μέσων δράσης που ενδέχεται να ενδιαφέρουν, σε πολυετή ή ετήσια βάση, τους διάφορους εταίρους της Επιτροπής. Αυτή η προσφορά υπηρεσιών ανταποκρίνεται στην επιδίωξη της ευελιξίας που έχει εκφραστεί από τις περισσότερες εθνικές ή/και περιφερειακές αρχές.

    Ωστόσο, σήμερα, μόνον η στρατηγική εταιρική σχέση είναι απευθείας και άμεσα λειτουργική, ενώ η εταιρική σχέση διαχείρισης και η εταιρική σχέση για συγκεκριμένο θέμα χρειάζονται ακόμη τελειοποίηση, έγκριση των βασικών πράξεων και πρότυπα συμβάσεων (ΤΙΣ).

    2.1.1. Στρατηγική εταιρική σχέση

    Η άμεση απόδοση των διατάξεων του ΜΣ αντιστοιχεί σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε εφαρμογή στρατηγικής εταιρικής σχέσης, δηλαδή, με αντίστοιχες "ομάδες αρμοδιοτήτων" και ξεχωριστή αλλά συμπληρωματική χρηματοδότηση.

    Όπως και η πρακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλά κράτη μέλη και σύμφωνα με τις διατάξεις του ΜΣ, αυτή η εταιρική σχέση αντιστοιχεί στις ίδιες τις αρχές του προγράμματος PRINCE.

    Σύμφωνα με αυτή την εταιρική σχέση, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν για κοινό σχέδιο επικοινωνίας, οι διάφορες δράσεις του οποίου χρηματοδοτούνται χωριστά αλλά συμπληρωματικά είτε από την ίδια την Επιτροπή (μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων ή προσφορών), είτε από εθνική ή περιφερειακή κυβέρνηση (σύμφωνα με τους δικούς της χρηματοδοτικούς κανόνες). Ένα κοινός λογότυπος μπορεί επίσης να βεβαιώσει το γεγονός ότι οι δράσεις αυτές αποτελούν κοινή στρατηγική.

    Η λύση αυτή εξασφαλίζει τη συνέχεια που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας. Ανταποκρίνεται στην απαίτηση για την ευελιξία που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις διάφορες διοικητικές δομές κάθε χώρας και στους προσανατολισμούς κάθε κυβέρνησης. Μπορεί επομένως να αποτελέσει πλαίσιο δράσης αναφοράς για όλα τα κράτη μέλη.

    2.1.2. Εταιρική σχέση διαχείρισης

    Αυτός ο τύπος συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών ενός κράτους μέλους αντιστοιχεί σε πραγματική εταιρική σχέση διαρθρωμένη μεταξύ των μερών, που πρέπει να διευκολύνει το σχέδιο συγχρηματοδότησης επικοινωνιακού σχεδίου το οποίο έχει εγκριθεί από κοινού. Βασίζεται στην εφαρμογή έμμεσης κεντρικής διαχείρισης που αναθέτει τη διαχείριση των δραστηριοτήτων πληροφόρησης, που αποφασίζονται από κοινού, στα κράτη μέλη.

    Η επιλογή του συστήματος αυτού προϋποθέτει έκδοση απόφασης της Επιτροπής (βασική πράξη ή Beschluss) για να πλαισιώσει την ανάθεση στα κράτη μέλη. Αυτή η βασική πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του Δημοσιονομικού Κανονισμού (ΔΚ) και σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 39 των Εκτελεστικών Κανόνων (ΕΚ) θα πρέπει να καθορίσει ακριβώς τα καθήκοντα εκτέλεσης τα οποία ανατίθενται και να προβλέπει τους αναγκαίους κανόνες ελέγχου.

    Το άρθρο 39 παράγραφος 3 των ΕΚ προβλέπει ότι « σε περίπτωση διαχείρισης μέσω δικτύων που συνεπάγονται τον ορισμό τουλάχιστον ενός οργανισμού ή μιας μονάδας ανά κράτος μέλος, ο ορισμός αυτός πραγματοποιείται από το κράτος μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της βασικής πράξης».

    Μετά τον ορισμό από τα κράτη μέλη των σχετικών υπηρεσιών πληροφόρησης ή διοικητικών τμημάτων, η Επιτροπή οφείλει, σύμφωνα με το άρθρο 41 των ΕΚ, να εκδώσει τις αναγκαίες πράξεις ανάθεσης. Αυτές οι συμβάσεις ανάθεσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ορισμό των καθηκόντων που ανατίθενται, τους όρους και τους κανόνες εκτέλεσής τους, τους κανόνες υποβολής εκθέσεων, τους κανόνες ελέγχου, καθώς επίσης και τις διατάξεις που εξασφαλίζουν την προβολή της κοινοτικής δράσης, κυρίως σε σχέση με τις λοιπές δραστηριότητες του οργανισμού που επωφελείται αυτών των καθηκόντων εκτέλεσης.

    Μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτού του διττού διαδικαστικού σταδίου εντός της Επιτροπής (Beschluss και μετά πράξεις ανάθεσης) θα μπορούν να γίνονται ετησίως οι μεταφορές κονδυλίων του προϋπολογισμού μέσω, σύμφωνα με το άρθρο 160 των ΕΚ, της υπογραφής μεταξύ των εντεταλμένων υπηρεσιών διατακτών και των αναγνωρισμένων οργανισμών για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων, συμβάσεων για τη διάθεση των πιστώσεων λειτουργίας.

    Τα κράτη μέλη παρεμβαίνουν λοιπόν ως ενδιάμεσοι, υπεύθυνοι για τη χορήγηση και τη διαχείριση των επιχορηγήσεων και συμβάσεων, σύμφωνα με τους προσανατολισμούς, κριτήρια και διαδικασίες που έχει ορίσει η Επιτροπή. Η Επιτροπή πρέπει να διαπιστώσει ότι αυτή η ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης είναι σύμφωνη με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης [7].

    [7] Άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

    Αφότου καταστεί λειτουργικό, το σύστημα θα προσφέρει κάθε εγγύηση διαχρονικότητας στην εταιρική σχέση μεταξύ κράτους μέλους και Επιτροπής, ανταποκρινόμενο, ταυτόχρονα, στις απαιτήσεις σχεδιασμού των πολιτικών προτεραιοτήτων των θεσμικών οργάνων.

    2.1.3. Εταιρική σχέση για συγκεκριμένο θέμα

    Αυτός ο τύπος εταιρικής σχέσης μοιάζει με απλή συγχρηματοδότηση δράσεων που υλοποιούνται απευθείας από τα κράτη μέλη. Αντίθετα από την εταιρική σχέση διαχείρισης, δεν μπορεί να χορηγεί επιχορηγήσεις σωρευτικά επειδή βρίσκεται στη θέση του δικαιούχου και όχι του εξουσιοδοτούμενου για την εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού [8]. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται απόφαση του Σώματος των Επιτρόπων για τη χορήγηση επιχορηγήσεων χωρίς πρόκληση υποβολής προτάσεων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κατάσταση μονοπωλίου, de facto ή de jure, της δικαιούχου δημόσιας αρχής για τις προβλεπόμενες δράσεις.

    [8] Τα άρθρα 53 έως 57 του Δημοσιονομικού Κανονισμού θέτουν αυστηρό πλαίσιο γι' αυτές τις δυνατότητες ανάθεσης, που προϋποθέτουν στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή έμμεσης κεντρικής διαχείρισης σύμφωνα με το σύστημα εταιρικής σχέσης διαχείρισης.

    Όπως και για κάθε επιχορήγηση, η σύμβαση απλής συγχρηματοδότησης έχει σχεδιαστεί για τους δικαιούχους που υλοποιούν απευθείας δράσεις και όχι για τους ενδιάμεσους (δημόσιες αρχές) που διαθέτουν κονδύλια σε τρίτους, με τη μορφή σωρευτικών επιχορηγήσεων.

    Επομένως, πολύ συχνά, το κράτος μέλος ή η περιφερειακή αρχή συμπεριφέρεται ως ενδιάμεσος στην εφαρμογή της στρατηγικής του για την πληροφόρηση και την επικοινωνία. Αυτές οι συμβάσεις απλής συγχρηματοδότησης έχουν επομένως περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, εφόσον καταρχήν κάθε δράση απαιτεί τη σύναψη σύμβασης.

    Επομένως, ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης για συγκεκριμένο θέμα, η Επιτροπή μπορεί επίσης να αναπτύξει το σύστημα σύμβασης πλαίσιο συνοδευόμενης από ειδική σύμβαση. Πράγματι, η έγκριση μιας τέτοιας σύμβασης πλαίσιο από κράτος μέλος, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής, θα του έδινε τη δυνατότητα να μπορεί να υπογράψει σύντομα, για τέσσερα έτη, για δεδομένη δράση, ειδική σύμβαση, χωρίς αυτή να αποτελέσει το αντικείμενο συμπληρωματικής έγκρισης της Επιτροπής.

    - Ανάπτυξη των ΜΣ στην EE25, ως βάθρο της εταιρικής σχέσης μεταξύ του κράτους μέλους και των κοινοτικών θεσμικών οργάνων.

    - Ανάπτυξη και τελειοποίηση των προτεινόμενων τύπων εταιρικής σχέσης.

    3. Κέντρα και Δίκτυα πληροφόρησης

    Υπενθυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση της 2ας Ιουλίου 2002, η Επιτροπή είχε αναφέρει την επιθυμία της για καθορισμό "ενός νέου, συνεκτικότερου πλαισίου δράσης για τα κέντρα και δίκτυα πληροφόρησης ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, καθώς και την προετοιμασία της επέκτασής τους στα μελλοντικά κράτη μέλη ".

    Η Επιτροπή στηρίζεται, για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων πληροφόρησης του πολίτη, σε ένα δίκτυο άνω των 1.000 κέντρων πληροφόρησης.

    Πρόκειται κυρίως για τα Κέντρα πληροφόρησης του ευρωπαίου πολίτη (Info-Points Europe - ΙΡΕ), τα Κέντρα αγροτικής πληροφόρησης και κινητοποίησης (Carrefours), τα ευρωπαϊκά κέντρα τεκμηρίωσης (CDE) και άλλα πανεπιστημιακά κέντρα αναφοράς (συνολικά γύρω στα 780). Εξάλλου η Επιτροπή χρησιμοποιεί και το δίκτυο των 550 περίπου ομιλητών της «Ομάδας Ευρώπη» (Team Europe). Το σύνολο των δικτύων αυτών τείνει να επεκταθεί : 100 περίπου οργανισμοί της EΕ15 υπέβαλαν αυθορμήτως υποψηφιότητα να γίνουν κέντρα πληροφόρησης το 2004.

    Όπως αναγγέλθηκε και στην ανακοίνωση της 2ας Ιουλίου 2002, το 2003 διενεργήθηκε συνολική αξιολόγηση όλων των κέντρων και δικτύων πληροφόρησης ("stocktaking evaluation") για να βοηθήσει την Επιτροπή να καθορίσει ένα πρότυπο κέντρου πληροφόρησης δεύτερης γενιάς που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές ανάγκες πληροφόρησης του πολίτη.

    Ο σκοπός της αξιολόγησης είναι τριπλός:

    * λεπτομερής εξέταση και ανάλυση του ισχύοντος συστήματος.

    * αξιολόγηση προηγούμενων εμπειριών και της σημερινής αποτελεσματικότητας.

    * προσδιορισμός πιθανών βελτιώσεων βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

    Το ποσοστό των απαντήσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της διεργασίας [9] εγγυάται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

    [9] Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 100 %

    Κέντρα πληροφόρησης: Carrefours, Info-Point, διαπεριφερειακά κέντρα 92 %

    Team Europe 50 %

    Κέντρα ευρωπαϊκής τεκμηρίωσης και οι οργανισμοί υποδοχής τους 59 %

    Λοιποί οργανισμοί υποδοχής 66 %

    Τα πιο σημαντικά από αυτά τα αποτελέσματα, που καθορίζονται βάσει ποσοτικών και ποιοτικών αναλύσεων, είναι τα εξής:

    1) το 91,3% των Αντιπροσωπειών της Επιτροπής στα κράτη μέλη που απάντησαν (ποσοστό απάντησης 100%) θεωρούν ότι τα κέντρα και δίκτυα είναι χρήσιμα, και μάλιστα πολύ χρήσιμα, ως όργανα πολλαπλασιασμού της πληροφόρησης του ευρέος κοινού. Επιτρέπουν έτσι στις Αντιπροσωπείες να εκπληρώσουν μία από τις αποστολές προτεραιότητάς τους.

    2) από το 92% των κέντρων πληροφόρησης που συμμετείχαν στην αξιολόγηση, άνω του 80% δηλώνουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πολιτική στήριξη των εθνικών αρχών σε τοπικό ή/και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό δείχνει τη σημαντική στήριξη που παρέχουν τα κράτη μέλη στο έργο των κέντρων πληροφόρησης.

    3) το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται από τις δομές υποδοχής που απάντησαν (66%), οι οποίες αξιολογούν θετικά (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%):

    * τη σημασία των κέντρων για την πληροφόρηση των πολιτών για την Ευρώπη,

    * την προστιθέμενη αξία των κέντρων για τον ίδιο τον οργανισμό τους και επίσης

    * το ενδιαφέρον τους για τη στήριξη ενός κέντρου πληροφόρησης.

    4) πλην της πολιτικής και οικονομικής στήριξης τα κέντρα μπορούν να υπολογίζουν στην ισχυρή λειτουργική στήριξη (τεχνική, υλικοτεχνική, υλική και διοικητική) των οργανισμών υποδοχής: διοικητική στήριξη για την παραγωγή ενημερωτικού υλικού προσαρμοσμένου στις τοπικές ανάγκες (στο 90% των περιπτώσεων) και στήριξη προώθησης (περίπου 80% των δομών υποδοχής αναλαμβάνουν την προώθηση των δράσεων των κέντρων τους στα μέσα ενημέρωσης). Εξάλλου, τα τρία τέταρτα επιβεβαιώνουν ότι έχουν την πρόθεση να αυξήσουν την ικανότητα των κέντρων τους γα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των χρηστών σε θέματα πληροφόρησης και τεκμηρίωσης.

    Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης - λειτουργία και προστιθέμενη αξία για τη μετάδοση των μηνυμάτων της Ένωσης - αποδεικνύουν ευρέως ότι αυτά τα κέντρα είναι σε μεγάλο βαθμό προορατικά και ότι, στα κράτη μέλη, τόσο οι εθνικές, τοπικές ή περιφερειακές αρχές όσο και οι δομές υποδοχής των κέντρων και οι Αντιπροσωπείες της Επιτροπής τα θεωρούν διαύλους πληροφόρησης αποφασιστικής σημασίας για τους πολίτες.

    Η συνολική αξιολόγηση (« stocktaking evaluation ») επιβεβαιώνει επομένως στη στρατηγική που έχει καθοριστεί ήδη από το 2002, τη βούληση να δοθεί στα IPE και στα Carrefours βασικός ρόλος για την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς αυτών των προμηθευτών πληροφοριών [10].

    [10] Βλ. COM(2002) 350 της 2.7.2002

    Η διεύρυνση της ΕΕ οδηγεί σήμερα την Επιτροπή στον καλύτερο εξορθολογισμό των κέντρων και δικτύων. Αυτό συνεπάγεται κυρίως την επεξεργασία επωνυμίας και λογότυπου ίδιων για όλα τα κέντρα και δίκτυα. Αυτή η επωνυμία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον γενικό όρο: Europe Direct. Θα κάλυπτε έτσι το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η Επιτροπή για τη διάδοση της πληροφόρησης και τις απαντήσεις σε ερωτήματα των πολιτών, είτε πρόκειται για δωρεάν αριθμό κλήσης, είτε για τον δικτυακό τόπο Europa είτε για το πλησιέστερο τοπικό κέντρο πληροφόρησης.

    Στα κέντρα αυτά χορηγείται στο εξής σημαντική πολύμορφη τεχνική βοήθεια : δωρεάν τεκμηρίωση και έντυπα για το ευρύ κοινό (περίπου 1.500.000 αντίτυπα το χρόνο - EE 15), πρόσβαση στο « διαδίκτυο κέντρων και δικτύων », εξειδικευμένες υπηρεσίες βοήθειας μέσω help desk των κέντρων και δικτύων (με ετήσιο κόστος περίπου 1.500.000EUR - EE 15), δωρεάν μαθήματα κατάρτισης του προσωπικού (800 ανθρωποημέρες ετησίως - EE 15), δράσεις κινητοποίησης και δημιουργίας δικτύων ιδίως περιοδικές συνεδριάσεις συντονισμού, επισκέψεις, προγράμματα ανταλλαγών για το προσωπικό των κέντρων (άνω των 1.000 ανθρωποημερών ετησίως - EE 15) και πρωτότυπα προϊόντα πληροφόρησης στοχοθετημένων στις ειδικές τους ανάγκες.

    Μεταξύ αυτών των κέντρων και δικτύων, οι δομές υποδοχής των 266 Info-Points Europe και Carrefours αγροτικής πληροφόρησης και κινητοποίησης έλαβαν από την Επιτροπή, μέχρι και το 2003, πρόσθετη εισφορά με τη μορφή άμεσης και κατ' αποκοπή επιδότησης λειτουργίας, της τάξης των 20.000 ευρώ τον χρόνο.

    3.1. Κέντρα πληροφόρησης του Ευρωπαίου πολίτη και Κέντρα αγροτικής πληροφόρησης και κινητοποίησης

    Κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Νοεμβρίου 2003, η Επιτροπή, κατόπιν επιβεβαίωσης της συμφωνίας της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής κατά τη διαδικασία συνεννόησης της 24ης Νοεμβρίου 2003, επέτρεψε μόνο και για τελευταία φορά για το έτος 2004, τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής IPE και Carrefours μέσω επιδοτήσεων λειτουργίας, βάσει μεταβατικής ad hoc απόφασης που παρεκκλίνει από την αρχή της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του ΔΚ.

    Ενόψει της κατάρτισης νέου πλαισίου δράσης για τα κέντρα και δίκτυα (2ης γενιάς) στο πλαίσιο της EE25, η Επιτροπή θεωρεί χρήσιμη την επαναξιολόγηση της αξίας του ισχύοντος δικτύου, δεδομένης της ανάπτυξης του στα νέα κράτη μέλη. Για το σκοπό αυτό, προτείνεται ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές καταστάσεις που επικρατούν σήμερα στο πλαίσιο της διευρυμένης Ένωσης. Πράγματι, η EE 15 διαθέτει ήδη ένα προκαθορισμένο δίκτυο ενώ στην EE 10 πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο δίκτυο. Επομένως είναι ανάγκη να διαφοροποιηθεί ο τύπος διαχείρισης που προβλέπεται ανάλογα με τη συγκεκριμένη περιοχή.

    Προτείνεται λοιπόν να προκηρυχθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων (άμεση διαχείριση) για την EE 15, επιτρέποντας έτσι στα σημερινά IPE και Carrefours να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στο πλαίσιο ανοικτού ανταγωνισμού, εκτός από τις χώρες της EE 15 που θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν την κεντρική έμμεση διαχείριση, αναθέτοντας τους την ευθύνη της προκήρυξης μιας τέτοιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

    Προτείνεται για την EE 10 να προχωρήσει μόνο με την κεντρική έμμεση διαχείριση, προκειμένου να βασίζεται σε κάθε νέο κράτος μέλος στην εμπειρογνωμοσύνη των εθνικών αρχών ως προς τις ειδικές ανάγκες τους όσον αφορά τη δημιουργία νέων κέντρων και δικτύων.

    Τα δύο αυτά συστήματα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ταυτόχρονα για παρεμφερή περίοδο τεσσάρων ετών, στο τέλος της οποίας θα επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της κτηθείσας πείρας.

    Για την ορθή κατανόηση της προτεινόμενης λύσης, αξίζει να επισημανθούν οι διαχειριστικές λεπτομέρειες των δύο συστημάτων, που θα πρέπει αμφότερα να βασίζονται σε απόφαση της Επιτροπής που περιλαμβάνει τα ίδια κριτήρια και διατάξεις για την επιλογή και τη χρηματοδότηση του νέου δικτύου.

    3.1.1. Επιλογή νέου δικτύου - Άμεση διαχείριση

    Κατ' εφαρμογή των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας, η επιλογή των δομών υποδοχής των δικαιούχων κέντρων για επιδότηση λειτουργίας, από το 2005, διέρχεται υποχρεωτικά από την προκήρυξη πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

    Τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης, καθώς επίσης και οι διατάξεις για δημοσιονομικά θέματα και θέματα ελέγχου, πρέπει να καθορίζονται σε απόφαση της Επιτροπής. Για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του δικτύου και η συνέχεια των δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων μπορεί να προκηρυχθεί σε πολυετή βάση (τέσσερα έτη). Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να συναφθούν συμβάσεις εταιρικής σχέσης (συμβάσεις πλαίσιο) για την ίδια περίοδο με το σύνολο των δικαιούχων.

    Ο διατάκτης θα εγκρίνει τα προγράμματα εργασίας και θα εφαρμόζει ειδικές ετήσιες συμβάσεις συνοδευόμενες από αυτές τις συμβάσεις πλαίσιο.

    Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν, σύμφωνα με το άρθρο 112 παράγραφος 2 του ΔΚ, πριν τις 30 Απριλίου 2005.

    3.1.2. Επιλογή νέου δικτύου - Κεντρική έμμεση διαχείριση

    Η επιλογή αυτή αφορά την εφαρμογή συστήματος κεντρικής έμμεσης διαχείρισης στην οποία η υλοποίηση των δραστηριοτήτων και η διαχείριση του δικτύου ανατίθεται στα κράτη μέλη.

    Για να εφαρμοσθεί η επιλογή αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση της Επιτροπής, που απαιτείται για την πλαισίωση της ανάθεσης στα κράτη μέλη που θα αναλάβουν τη διαχείριση και την κινητοποίηση του δικτύου κέντρων πληροφόρησης, πράγμα που δεν απαλλάσσει την Επιτροπή από τις ευθύνες της σε θέματα ελέγχου (άρθρα 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του ΔΚ και 38 και 39 των ΕΚ). Η απόφαση πρέπει να περιλαμβάνει τα ίδια κριτήρια επιλογής και ανάθεσης καθώς επίσης και τις συναφείς δημοσιονομικές διατάξεις με την απόφαση που προβλέπεται για το σύστημα άμεσης διαχείρισης.

    Μετά την έγκριση αυτής της βασικής πράξης (Beschluss) από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν τις οντότητες που δύνανται να επωφεληθούν από αυτή την ανάθεση διαχειριστικών αρμοδιοτήτων (άρθρο 39 παράγραφος 3 των ΕΚ). Βάσει αυτού του ορισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες πράξεις ανάθεσης (συμβάσεις ανάθεσης αρμοδιοτήτων, άρθρο 41 των ΕΚ). Αφού καθοριστεί αυτό το πολυετές πλαίσιο, συμβάσεις διάθεσης των κονδυλίων θα μπορούν να υλοποιούν ετησίως τις μεταφορές κονδυλίων που αντιστοιχούν στις επιδοτήσεις λειτουργίας των δομών υποδοχής αυτού του νέου δικτύου κέντρων πληροφόρησης (άρθρο 160 των ΕΚ).

    Για να γίνει αυτό, όμως, τα κράτη μέλη (οι οντότητες στις οποίες ανατίθενται αυτές οι αρμοδιότητες) πρέπει να εφαρμόζουν τον ΔΚ της ΕΕ για την επιλογή των νέων κέντρων πληροφόρησης που δύνανται να επωφεληθούν από επιδότηση λειτουργίας. Πράγματι, το σύστημα καθιστά τα κράτη μέλη απλούς μεσολαβητές στην εφαρμογή του ΔΚ: θα πρέπει λοιπόν να προχωρούν τα ίδια με πρόσκληση υποβολής προτάσεων στην επιλογή των νέων κέντρων και δικτύων.

    Εφαρμογή των δύο επιλογών σχετικά με τη διαχείριση αυτού του τύπου κέντρων και δικτύων.

    3.2. Μεγάλα Κέντρα

    Η Επιτροπή στηρίζεται σε τρία μεγάλα εθνικά Κέντρα που βρίσκονται στη Λισσαβόνα, στο Παρίσι και στη Ρώμη. Είναι ιδρυτικό μέλος αυτών των κέντρων, που έχουν συσταθεί με τη μορφή ευρωπαϊκών ομίλων οικονομικού σκοπού (Λισσαβόνα και Ρώμη) ή ομίλου οικονομικού σκοπού (Παρίσι), και χρηματοδοτούνται εξίσου με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Η Επιτροπή συμμετέχει σε όλα σχετικά διοικητικά τους όργανα.

    Κατά τη συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2003, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοινοτική συνδρομή εξομοιώνεται με εισφορά ως μέλους του ομίλου και δεν υπόκειται επομένως στις διατάξεις που ισχύουν για τις επιχορηγήσεις. Σε αυτή τη βάση η Επιτροπή ανανέωσε τη σύμβαση του Μεγάλου Κέντρου Sources d'Europe στο Παρίσι, στις 15 του περασμένου Μαρτίου.

    Φαίνεται ωστόσο απαραίτητη η συνολική αξιολόγηση της χρησιμότητας και της επίπτωσης των δράσεων των τριών Μεγάλων Κέντρων πριν σχεδιαστεί ανάπτυξη των δομών αυτών στην κλίμακα της διευρυμένης Ένωσης. Η αξιολόγηση θα είναι διαθέσιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

    Γενικότερα, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των προσανατολισμών σχετικά με τη συμμετοχή της Επιτροπής σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, που θα εξεταστούν πολύ σύντομα από την Επιτροπή.

    Κάθε ανάπτυξη ή εξέλιξη αυτών των Μεγάλων Κέντρων υπόκειται επομένως στην τήρηση αυτών των δύο προϋποθέσεων.

    Διεξαγωγή συνολικής αξιολόγησης των τριών υφιστάμενων Κέντρων και τήρηση των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους προσανατολισμούς της Επιτροπής σχετικά με τη συμμετοχή της σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου.

    3.3. Κέντρα PHARE

    Σε οκτώ από τα δέκα υποψήφια κράτη μέλη υπάρχουν σήμερα ειδικού τύπου κέντρα πληροφόρησης. Πρόκειται για Κέντρα πληροφόρησης της ΕΕ (PHARE) που βρίσκονται στις πρωτεύουσες των συγκεκριμένων χωρών και χρηματοδοτούνται προς το παρόν εξ ολοκλήρου με πιστώσεις PHARE.

    Στις 31 Δεκεμβρίου 2004, τα Κέντρα αυτά δεν θα έχουν πλέον νομική υπόσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να αναληφθούν εκ νέου από την Επιτροπή.

    Πράγματι, αρκετές από τις διάφορες λειτουργίες των Κέντρων αυτών θα ενσωματωθούν, εν μέρει, στις νέες Αντιπροσωπείες (επαφές με τον Τύπο ...) και, εν μέρει, θα εκχωρηθούν σε εξωτερικές εταιρείες που θα επιλεγούν με πρόκληση υποβολής προσφορών (media monitoring). Εάν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη το επιθυμούν, μπορούν να αναλάβουν τα εν λόγω Κέντρα εξασφαλίζοντας πλήρως τη χρηματοδότησή τους.

    Επιβεβαιώνεται ότι η Επιτροπή δεν αναλαμβάνει τα Κέντρα πληροφόρησης για την ΕΕ (PHARE) των νέων κρατών μελών.

    4. Άλλα μέσα και εργαλεία επικοινωνίας

    Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ανεπαρκέστατα πληροφορημένη για τα ευρωπαϊκά θέματα: σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου (EΕ15), το 72 % των πολιτών παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτε ή γνωρίζουν ελάχιστα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με βάση τη διαπίστωση αυτή πρέπει να αναλυθεί χρησιμότητα, η λειτουργικότητα και η προστιθέμενη αξία των μέσων και των εργαλείων επικοινωνίας της Επιτροπής, που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε σχέση με τις ποικίλες και πολλαπλές ανάγκες 450 εκατ. ανθρώπων.

    4.1. Οπτικοακουστικός τομέας

    Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο παραμένουν, ασυγκρίτως, οι φορείς πληροφόρησης που προτιμά η κοινή γνώμη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των 10 νέων κρατών μελών. Η πολύ μεγάλη αύξηση της ραδιοτηλεοπτικής προσφοράς (μόνο για την EE 15 υπάρχουν περισσότεροι από 1.100 δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί και 1.900 περιφερειακοί ή τοπικοί και, για την ΕΕ 10, οι αριθμοί αυτοί είναι αντίστοιχα 166 και 264), καθιστά εξαιρετικά πολύπλοκη τη χρήση τους. Η προσέγγιση του «ευρέος κοινού» με τα περιορισμένα μέσα σε σχέση με το κόστος που συνεπάγεται η υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου, απαιτεί τη χάραξη στρατηγικών για τα μέσα ενημέρωσης που δύνανται να προσαρμόσουν καλύτερα την προσφορά μηνυμάτων στους επιδιωκόμενους στόχους και να χρησιμοποιήσουν κρίσιμη μάζα μέσων προς στόχους με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα : επαγγελματίες της πληροφόρησης (EbS, στούντιο και δανειστικό κέντρο ταινιών και δίσκων), αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων και κοινό που ενδιαφέρεται για την πολιτική (Euronews και διακρατικοί ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί), ακολουθώντας ταυτόχρονα μια ενεργό πολιτική διαφοροποίησης της συγχρηματοδότησης δράσεων (προσκλήσεις υποβολής προτάσεων) προς διαφοροποιημένους στόχους που ανήκουν στο «ευρύ κοινό».

    4.1.1. Εργαλεία στο στάδιο της προσαρμογής

    Η ουσία της επικοινωνιακής οπτικοακουστικής στρατηγικής θα συνεχίσει να αρθρώνεται γύρω από τα εργαλεία πληροφόρησης που προορίζονται για τα μέσα ενημέρωσης και τους επαγγελματίες της πληροφόρησης: ανάπτυξη του Europe by Satellite (EbS), της βοήθειας προς ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και του δανειστικού κέντρου ταινιών και δίσκων. Το σύνολο βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε ψηφιακή μορφή και η προσφορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνεχώς αυξάνεται.

    Πράγματι, το άνοιγμα της δραστηριότητας αυτής στα νέα κράτη μέλη απαιτεί την επέκταση της κάλυψης του συνόλου των ευρωπαϊκών γεγονότων σε αυτές, στην ίδια βάση με τις υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα στην κλίμακα της EΕ 15. Το ίδιο ισχύει και για τη δραστηριότητα παραγωγής σε στούντιο, είτε πρόκειται για την ανάπτυξη προγράμματος συμπαραγωγής που προσαρμόζεται στους παραγωγούς ή/και διανομείς νέων χωρών μελών είτε για την ικανότητα κατάρτισης στις οπτικοακουστικές τεχνικές των μελών ή του προσωπικού της Επιτροπής που προέρχεται από τις χώρες αυτές.

    Η ανάπτυξη του EbS και του διαδικτυακού τόπου του σε 21 γλώσσες - με τη δυνατότητα εξέλιξης πέραν του μεσοπρόθεσμου - έχει ήδη αρχίσει. Επίσης, γίνεται διαπραγμάτευση συμφωνιών πλαίσιο που θα επιτρέπουν γρήγορη και αποτελεσματική παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων στην EE25.

    Το EbS, που είναι διοργανικό εργαλείο, συμμετέχει ενεργά στην καλύτερη τηλεοπτική κάλυψη των θεμάτων πληροφόρησης προτεραιότητας που αποφασίστηκαν στο επίπεδο της ΔΟΠ, στην κλίμακα της EE25. Η ποιότητα και η ποικιλία των παραγωγών του κατέστησε το EbS, λόγω της ζήτησης των υπηρεσιών του, τον όγδοο, επί συνόλου εκατό περίπου προμηθευτών, προμηθευτή της Eurovision (EBU).

    Εξάλλου, τα σεμινάρια πληροφόρησης για τους δημοσιογράφους της Ένωσης θα πολλαπλασιαστούν. Τα σεμινάρια αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο την κατάρτιση δημοσιογράφων από τα νέα κράτη μέλη.

    4.1.2. Πιο δυναμική προσέγγιση

    Στο πλαίσιο της διεύρυνσης, είναι επίσης απαραίτητο να αναζητηθεί μεγαλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των προβλεπομένων στόχων και των διαθέσιμων μέσων. Αυτή η πιο δυναμική προσέγγιση απαιτεί ταυτόχρονα την ανάπτυξη λειτουργικών εργαλείων που προσφέρουν καλύτερη γνώση της αγοράς των μέσων ενημέρωσης, ενισχυμένα μέσα για καλύτερη αξιολόγηση των ποικίλων και εξελισσόμενων αναγκών πληροφόρησης των διαφόρων ομάδων πληθυσμού και την εφαρμογή στρατηγικών για τα μέσα ενημέρωσης που θα επιτρέπουν την καλύτερη επιλογή των μέσων ενημέρωσης ανάλογα με τα μηνύματα που πρέπει να μεταδοθούν και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν.

    Προτείνεται λοιπόν να συνεχιστεί, βελτιώνοντας τους κανόνες διαχείρισης και επιλογής, η συγχρηματοδότηση οπτικοακουστικών προγραμμάτων για την ΕΕ μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Μια τέτοια προσέγγιση, που αναπτύχθηκε το 2003 με πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, επέτρεψε τη συγχρηματοδότηση περισσότερων από 40 ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών στην EΕ 15. Πρόσκληση υποβολής προτάσεων, οι κανόνες της οποίας βρίσκονται στο στάδιο της τυποποίησης προκειμένου να περιοριστούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, θα προκηρυχθεί το 2004 από τις Αντιπροσωπείες της EΕ15, και από το κέντρο, σε συνεργασία με τις Αντιπροσωπείες, το 2005.

    Επίσης, η εισαγωγή πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κοινοβουλευτικών και πολιτικών σταθμών της EE25, σύμφωνα με την επιθυμία του Κοινοβουλίου που εκφράστηκε στην έκθεση του κ. Andreasen [11] και επιβεβαιώθηκε στην έκθεση του κ. Bayona [12] βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Το σχέδιο αυτό που ονομάζεται στο εξής Channel Europe έχει ως στόχο, καταρχήν, να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των σταθμών αυτών ώστε να μπορούν, όλο και περισσότερο, να δίνουν, στους τηλεθεατές τους, πρόσβαση σε πολιτική πληροφόρηση που προέρχεται από άλλα κράτη μέλη και θεσμικά όργανα της Ένωσης. Εν τέλει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού σταθμού πολιτικής πληροφόρησης. Συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το σχέδιο αυτό μπορούν να διατυπωθούν ακόμη και στη διάρκεια του 2004.

    [11] Ψήφισμα της 13ης Μαρτίου 2002 P5_TA(2002)0109.

    [12] Ψήφισμα της 10ης Απριλίου 2003 P5_TA(2003)0187.

    4.1.3. EuroNews

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής της 9ης Ιουλίου 2003 απαιτούσε ad hoc αξιολόγηση του κοινοτικού τηλεοπτικού σταθμού Euronews. Η αξιολόγηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε από την εξειδικευμένη ανεξάρτητη εταιρεία Deloitte and Touche κατόπιν πρόκλησης υποβολής προσφορών [13], είναι θετική. Τα βασικά της συμπεράσματα έχουν ως εξής:

    [13] « Evaluation of Conventions and co-financing projects with Euronews in the period 1993-2003 » Τελικό Σχέδιο Έκθεσης ΓΔ Budg/2000/S 203-130610, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ PRESS, Μάρτιος 2004.

    « Euronews is clearly relevant to EU Objectives.

    "It is effective in achieving the objectives of providing EU-perspective information to a large number of people in several languages. Its effectiveness is inevitably limited by financial constraints.

    "It is efficient as a partner for the Commission compared to comparable alternatives and to industry norms.

    "Its utility is demonstrated by (limited) polling evidence of viewer attitudes, but it is again dependant on financial capacity...

    "...Given Euronews' unique nature and position, we are of the opinion that no other pan-European channel would have been appropriate or efficient as an alternative for the partnership between the Commission and Euronews. Its average cost per hour of broadcasting is extremely low compared to European average costs of public service broadcasters."

    Οι θετικές αυτές εκτιμήσεις βασίζονται, συνοπτικά, στα εξής στοιχεία :

    - καταρχήν, η επιτυχία του Euronews σε όρους μετάδοσης και τηλεθέασης και η ισχυρή εδραίωσή του στο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο.

    Από το 1993, που εξέπεμψε για πρώτη φορά, το Euronews αναπτύχθηκε σε μία ταχέως εξελισσόμενη αγορά, τόσο από άποψη προσφοράς όσο και τεχνολογιών. Έτσι, ενώ ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας ανήλθε από 190 το 1993, σε 1.132 σταθμούς [14] το 2003, το Euronews κατόρθωσε να επεκτείνει το δίκτυο μετάδοσής του από 35 σε 151 εκατ. νοικοκυριά. Το πρόγραμμα μεταδίδεται σήμερα σε 7 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ρωσικά, καλωδιακά και δορυφορικά σε 78 χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Μαγκρέμπ). Η τηλεθέασή του αυξήθηκε σημαντικά υπερβαίνοντας, στο τέλος του 2003, τα 7,1 εκατ. τηλεθεατές την ημέρα (έναντι 5,6 εκατ. το 2000).

    [14] Βλ. « La tιlιvision transfrontiθre dans l'union europιenne : impact sur les marchιs et aspects juridiques » Observatoire Europιen de l'Audiovisuel, Συμβούλιο της Ευρώπης, Μάρτιος 2004.

    Εξάλλου, η ιστοσελίδα του Euronews προσελκύει άνω των 500.000 επισκεπτών τον μήνα που επισκέπτονται άνω των 4 εκατ. σελίδων και παρουσιάζουν 3.000 ώρες μαγνητοσκοπημένης πληροφόρησης.

    Σε θέματα ευρωπαϊκής πληροφόρησης, το Euronews αποτελεί τον τηλεοπτικό σταθμό αναφοράς στο οπτικοακουστικό τοπίο της ΕΕ και των γειτονικών χωρών.

    Δεύτερον, το Euronews φαίνεται να είναι ο τηλεοπτικός σταθμός με το χαμηλότερο κόστος στο ευρωπαϊκό τοπίο.

    Πράγματι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες, το κόστος του Euronews ανά ώρα μετάδοσης είναι σαφώς χαμηλότερο του αντίστοιχου άλλων τηλεοπτικών σταθμών [15]. Έτσι, τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ το 2004, θα επιτρέψουν τη συγχρηματοδότηση 112 ωρών νέων παραγωγών και 1.426 ωρών μετάδοσης ευρωπαϊκών εκπομπών, δηλαδή 4 ώρες ενημέρωσης που παρακολουθούν σε ημερήσια βάση 7,1 εκατ. τηλεθεατές.

    [15] Mac Kinsey & Company : « Organisatie-en efficientieverbeteringen Publieke Omroep", 2003.

    Δεν φαίνεται να έχει υπάρξει άλλο μέσο πληροφόρησης που να επιτυγχάνει τέτοια σχέση ποιότητας/απόδοσης/κόστους.

    Συμπερασματικά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, φαίνεται λοιπόν απολύτως δικαιολογημένο και αυτό συνιστούν και οι αξιολογητές, να διατηρηθεί το Euronews ως ένας από τους εταίρους της Επιτροπής στο πλαίσιο της εφαρμογής της οπτικοακουστικής στρατηγικής της.

    Για να επιτευχθεί αυτό, μία μέθοδος συμβατή με τους δημοσιονομικούς κανόνες θα ήταν να ενταχθεί σε μία λογική αγοράς. Αφού καθοριστεί στρατηγική σε θέματα οπτικοακουστικής επικοινωνίας, είναι εφικτό να ανατεθεί στο Euronews μέρος της εφαρμογής της με τη μορφή διαπραγματευθείσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Μία τέτοια σύμβαση θα μπορούσε να συναφθεί για τα έτη 2005 και εντεύθεν, σύμφωνα με τους κανόνες των δημοσίων συμβάσεων για πολιτιστικές υπηρεσίες [16].

    [16] βλ. Οδηγία 92/50/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1992 για το συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών, όπως τροποποιήθηκε από τις οδηγίες 97/52/ΕΚ (Συμφωνίες ΠΟΕ) και 2001/78/ΕΚ (τυποποιημένες γνώμες) που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των δημοσιονομικών μας διαδικασιών 126.β MODEX.

    Μία τέτοια προσέγγιση καθιστά επίσης δυνατή την αποφυγή οιουδήποτε προβλήματος σχετικού με θέματα ανταγωνισμού. Καταρχήν, επειδή η διαδικασία της δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσίας εμπίπτει στο πεδίο του κοινοτικού δικαίου και, στη συνέχεια, επειδή επιτρέπει την αποφυγή οιασδήποτε υπεραντιστάθμισης της παρασχεθείσας υπηρεσίας.

    Για τα έτη 2005-2007, η κοινοτική συνδρομή θα είναι της τάξης των 9 έως 12 εκατ. ευρώ για τη τριετία.

    Βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2004, το ΕΚ διέθεσε στο κονδύλιο 16.02.02 « Πληροφόρηση του πολίτη από τα μέσα ενημέρωσης » ποσό 8.165.000 ευρώ, με αποθεματικό 2 εκατ. συνοδευόμενο από το εξής σχόλιο :

    « Μέρος των πιστώσεων αυτών μπορεί να διατεθεί στο EuroNews, τηρουμένων των διατάξεων του ΔΚ. Η πίστωση που έχει εγγραφεί ως αποθεματικό θα αποδεσμευτεί βάσει αξιολόγησης από το ΕΚ προτάσεων που θα υποβάλλει η Επιτροπή, για την 1η Μαΐου το αργότερο, σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και τους στόχους χρηματοδότησης του EuroNews από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. »

    Με αυτή την οπτική, η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφασίσει να χορηγήσει στο Euronews, το 2004 και από τον προϋπολογισμό του 2004, επιδότηση λειτουργίας ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου [17]. Τοιουτοτρόπως, η σωρευμένη συνεισφορά της Επιτροπής στο EuroNews θα ανερχόταν το 2004 σε 5,4 εκατ. ευρώ [18], δηλαδή περίπου 16,9 % του κύκλου εργασιών του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό τηλεοπτικού χρόνου που συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή.

    [17] Άρθρο 108 παράγραφος 2 του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

    [18] Από αυτά τα 5,4 εκατ., 0,6 εκατ. χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2001 και περίπου 3 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2003.

    Η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του Euronews αποτέλεσε το αντικείμενο θετικής ανάλυσης κατά τη διαδικασία χορήγησης της επιδότησης δράσεων που ανέλαβε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο 2003. Επειδή η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί έκτοτε, μία τέτοια επιδότηση δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει την ισορροπία των λογαριασμών του Euronews, αλλά αντίθετα, ανταποκρινόταν στις συστάσεις του αξιολογητή προς την Επιτροπή. Έδινε τη δυνατότητα να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανανέωσης του μηχανισμού παραγωγής του Euronews, συνεπώς στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, της απόδοσής του και έτσι στην επιδίωξη της αύξησης της τηλεθέασής του. Εξάλλου, είναι από οικονομική άποψη ορθολογική.

    Η χορήγηση τέτοιας επιδότησης λειτουργίας το 2004, απαιτεί από την Επιτροπή να εκδώσει, πριν τις 30 Απριλίου, απόφαση χορήγησης σύμφωνη με τους κανόνες του δημοσιονομικού κανονισμού [19].

    [19] Ιδίως το άρθρο 108 παράγραφος 1 στοιχείο β) του Δημοσιονομικού Κανονισμού και το άρθρο 168 γ των εκτελεστικών κανόνων.

    Θα πρέπει, ανεξαρτήτως της ληφθείσας απόφασης, να ενημερωθεί σχετικά το Κοινοβούλιο βάσει αιτιολογημένης παρουσίασης σε σχέση με τα ανωτέρω αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του Euronews. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει τη συνεργασία της με το Euronews πέραν του 2005, θα πρέπει να προβλέψει ποσά ad hoc στις προπαρασκευαστικές εργασίες του προϋπολογισμού 2005 και των επομένων προϋπολογισμών.

    - Επιβεβαίωση του κεντρικού ρόλου του EbS και της διαχείρισης βάσεων δεδομένων σε ψηφιακή μορφή.

    - Επιβεβαίωση της κεντρικής προσέγγισης της οπτικοακουστικής πολιτικής της Επιτροπής και της ΕΕ.

    - Επέκταση στα νέα κράτη μέλη της οπτικοακουστικής κάλυψης μεγάλων γεγονότων της ΕΕ.

    - Απόφαση χορήγησης επιδότησης λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού και των εκτελεστικών κανόνων του, για το έτος 2004, το συντομότερο δυνατόν και προς έγκριση πριν τις 30 Απριλίου 2004.

    - Ορισμός των νέων κανόνων συνεργασίας με το Euronews για τα έτη 2005 και εντεύθεν.

    4.2. EUROPA 2η Γενιά

    Στις 6 Ιουλίου 2001, η Επιτροπή ενέκρινε την ανακοίνωση "EUROPA 2η γενιά - προηγμένες υπηρεσίες WEB για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς επαγγελματίες χρήστες" [C(2001)1753/2] στο πλαίσιο του προγράμματος eEurope.

    Η ανακοίνωση είχε ως στόχο να αναπτύξει τη διαλογική διάσταση του μέσου αυτού, να το προσαρμόσει στη διάσταση της EE25 και να το καταστήσει πιο ευπρόσιτο, μέσω στρατηγικής πυλών, για διάφορες κατηγορίες χρηστών.

    Τα έτη 2004 και 2005 θα χαρακτηριστούν από την έναρξη της μετακίνησης των ιστοσελίδων της Επιτροπής προς ένα νέο περιβάλλον παραγωγής και διαχείρισης της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι Γενικές Διευθύνσεις θα διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της eCommission.

    Για να καλυφθούν ανάγκες γενικής πληροφόρησης των 450 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, η παρουσίαση της πληροφόρησης πρέπει να γίνεται στα δύο πρώτα επίπεδα πρόσβασης στις ιστοσελίδες του Europa στις 20 επίσημες γλώσσες. Εξάλλου, θα πρέπει να αναπτυχθεί μία βάση δεδομένων πολυμέσων για να προσφέρει βασική πληροφόρηση που θα συμπληρώνεται και θα προσαρμόζεται τοπικά όπως επιθυμεί το κοινό. Τα κέντρα και δίκτυα δεύτερης γενιάς μπορούν έτσι να εξελιχθούν σε κέντρα του κυβερνοχώρου που καθιστούν δυνατή τη δωρεάν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στις διαλογικές υπηρεσίες του Europa.

    Πιο ειδικές πύλες θα αναπτυχθούν επίσης για κοινό-στόχο, είτε πρόκειται για πολίτες που μετακινούνται εντός της Ένωσης (νεολαία, φοιτητές, ζητούντες εργασία ...), είτε για άλλες ομάδες που ενδιαφέρονται επαγγελματικά, σε καθημερινή βάση, για τις δραστηριότητες και τις ρυθμίσεις της ΕΕ.

    Ας σημειωθεί εξάλλου ότι οι δημοσιεύσεις της Επιτροπής θα αποτελούν διαρκώς περισσότερο το αντικείμενο ηλεκτρονικής διαχείρισης προκειμένου να καλύπτουν, σε πραγματικό χρόνο, τις ανάγκες της EE25 και να ελαχιστοποιούν, έτσι, το κόστος αποθήκευσης.

    - Μετακίνηση των ιστοσελίδων της Επιτροπής προς ένα προηγμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

    - Διαλογική και πολυγλωσσική ανάπτυξη του Europa II, με ειδικές πύλες συνδιαχειριζόμενες από τις ασχολούμενες με το θέμα Γενικές Διευθύνσεις.

    4.3. Δημοσκοπήσεις και Europe Direct

    4.3.1. Ευρωβαρόμετρο

    Η δραστηριότητα «δημοσκοπήσεις» της Επιτροπής έχει ανεκτίμητη αξία αναφοράς ως προς τις διαγραφόμενες τάσεις τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα κράτη μέλη. Αυτή η αξία αναφοράς πρέπει να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί και στην κλίμακα της EE25. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για την αξιοπιστία του Ευρωβαρόμετρου (EB).

    Αποφασίστηκε επομένως η κατάρτιση δύο συμβάσεων πλαίσιο τυποποιημένο/ειδικό EB και EB Flash που θα καλύπτουν κάθε ένα από τα 25 κράτη μέλη. Τα δύο εργαλεία θα πρέπει να είναι λειτουργικά το φθινόπωρο 2004 για το τυποποιημένο/ειδικό EB και στο τέλος 2004 για το EB Flash.

    Τίθεται επίσης το ζήτημα, με την προοπτική της διεύρυνσης, του πλαισίου της δραστηριότητας των «δημοσκοπήσεων» και ειδικότερα του Ευρωβαρόμετρου. Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει στον έλεγχο που απαιτείται για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής.

    Εξάλλου, η Επιτροπή αναπτύσσει "ποιοτικές" μελέτες για τις ανάγκες όλων των Γενικών Διευθύνσεων που καλύπτουν ήδη τα 25 κράτη μέλη (ή και 28 ακόμη) χάρη στην υπογραφή νέας σύμβασης πλαίσιο από φέτος.

    4.3.2. Europe Direct (00 800 6 7 8 9 10 11 - http://europa.eu.int/ europedirect)

    Η υπηρεσία αυτή προσφέρει δωρεάν αριθμό κλήσης καθώς και ηλεκτρονικό έντυπο που απαντούν σε ερωτήσεις των πολιτών απευθείας στη γλώσσα τους και για όλες τις κοινοτικές πολιτικές. Η υπηρεσία είναι πλέον προσαρμοσμένη στις ανάγκες 25 κρατών μελών και θα ενσωματωθεί πλήρως στη στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας της ΕΕ τόσο στην διοργανική διάστασή της (συμβολή στην προετοιμασία των επόμενων ευρωεκλογών) όσο και στη διάσταση της εταιρικής σχέσης με τα κράτη μέλη και τα διάφορα κέντρα και δίκτυα της ΕΕ.

    Την 1η Μαΐου 2004, το αργότερο, όλοι οι πολίτες των νέων κρατών μελών θα έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία Europe Direct. Από την ερχόμενη άνοιξη θα λειτουργεί ενιαίος αριθμός κλήσης για ολόκληρη την Ένωση.

    Ανάπτυξη του Ευρωβαρόμετρου και του Europe Direct σε διοργανική βάση προς όφελος της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας της ΕΕ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Για να επιτύχει, η στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποφασίστηκε στις 2 Ιουλίου 2002, πρέπει να εγκριθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και να βασίζεται στις πολιτικές προτεραιότητες των θεσμικών οργάνων.

    Τα προσεχή έτη θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να παγιωθεί το κεκτημένο που αντιπροσωπεύει η στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας της ΕΕ από τον Ιούλιο 2002.

    Πράγματι, η διεύρυνση της Ένωσης ενισχύει την ορθότητα των ιδεών της εταιρικής σχέσης και της αποκέντρωσης που αποτελούν τη βάση της εν λόγω στρατηγικής.

    Η επιτυχία της εφαρμογής της εξαρτάται από τα καθήκοντα που θα αναλάβουν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη σε αυτόν τον ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα της επικοινωνίας και από τους διαθέσιμους πόρους.

    Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή, πρόκειται ταυτόχρονα για την ενίσχυση του ρόλου προώθησης, συντονισμού και προγραμματισμού του Κέντρου, αλλά και για τον καλύτερο καθορισμό της αποστολής των Αντιπροσωπειών ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Τομέας (-είς) πολιτικής: 16 - ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Δραστηριότητα (- ες):

    16 01 - Διοικητικές δαπάνες του πολιτικού τομέα Τύπου και Επικοινωνίας

    16 02 - Πληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης για τις αποφάσεις και τις πολιτικές της Επιτροπής

    16 03 - Ανάλυση της κοινής γνώμης και επεξεργασία γενικού ενημερωτικού υλικού για τους πολίτες

    16 04 -Ολοκληρωμένη διαχείριση των μέσων επικοινωνίας (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο)

    16 05 - Συντονισμός κέντρων και δικτύων πληροφόρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ονομασια της δράσης: Εφαρμογη της στρατηγικήσ πληροφορησης και επικοινωνιας της Ευρωπαϊκης Ενωσης

    1. ΓΡΑΜΜΗ (-ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ(ΕΣ)

    16 01 04 01 (πρώην - B3-300A) - Γενικές δράσεις πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση-Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης

    16 01 04 02 (πρώην - B3-301A) - Κέντρα μετάδοσης πληροφοριών - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης

    16 01 04 03 (πρώην - B3-306A) - Δράσεις πληροφόρησης για συγκεκριμένες πολιτικές - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης

    16 01 04 04 (πρώην - B3-303A) - Δράσεις επικοινωνίας - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης

    16 49 04 01 (πρώην - B3-300A) - Γενικές δράσεις πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης (Πιστώσεις πληρωμών 2004)

    16 49 04 02 (πρώην - B3-301A) - Κέντρα μετάδοσης πληροφοριών - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης (Πιστώσεις πληρωμών 2004)

    16 49 04 03 (πρώην - B3-306A) - Δράσεις πληροφόρησης για συγκεκριμένες πολιτικές - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης (Πιστώσεις πληρωμών 2004)

    16 49 04 04 (πρώην - B3-303A) - Δράσεις επικοινωνίας - Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης (Πιστώσεις πληρωμών 2004)

    16 02 02 (πρώην - B3-3000B) -Πληροφόρηση του πολίτη από τα μέσα ενημέρωσης

    16 02 03 (πρώην - B3-3030B) - Άμεση επικοινωνία μέσων ενημέρωσης

    16 02 04 (πρώην - A-421) - Εκμετάλλευση στούντιο και οπτικοακουστικού εξοπλισμού

    16 03 01 (πρώην - B3-3000B) - Ανάλυση κοινής γνώμης και δράσεων προσέγγισης

    16 03 02 (πρώην - B3-3030B) - Δράσεις επικοινωνίας

    16 04 02 (πρώην - B3-3000B) - Εργαλεία πληροφόρησης του πολίτη

    16 04 03 (πρώην - B3030B) - Εργαλεία επικοινωνίας

    16 05 01 (πρώην - B3-301) - Κέντρα μετάδοσης πληροφοριών

    16 01 02 01 (πρώην - τίτλος A7) - Εξωτερικό προσωπικό της ΓΔ PRESS

    16 01 02 11 (πρώην - τίτλος A7) - Λοιπές διαχειριστικές δαπάνες της ΓΔ PRESS

    2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (πρώην μέρος B) : 63,835 εκατ. ευρώ ΠΑΥ το 2005

    2.2 Περίοδος υλοποίησης:

    2004-2006

    2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση δαπανών:

    α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων /πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (βλ. σημείο 6.1.2)

    σε εκατ. ευρώ (μέχρι τρίτου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Τεχνική και διοικητική βοήθεια (TΔΒ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ) (βλ .σημείο 6.1.2)

    σε εκατ. ευρώ (μέχρι τρίτου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του ανθρώπινου δυναμικού και των λοιπών δαπανών διοικητικής λειτουργίας (βλ. σημεία 7.2και 7.3)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    2.4 Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές προοπτικές

    Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό

    2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

    3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Δραστηριότητες που απορρέουν από τα αποκλειστικά προνόμια της Επιτροπής.

    5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    5.1 Αναγκαιότητα της κοινοτικής παρέμβασης

    5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

    Κατά τη συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2003, η Επιτροπή ενημερώθηκε για το γεγονός ότι "ο κ. Vitorino θα της υποβάλει, (...) , ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας μετά το 2004".

    Ως στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας νοείται το πλαίσιο αναφοράς της επικοινωνίας για το ευρύ κοινό (και όχι όλες οι δράσεις πληροφόρησης της Επιτροπής) όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 2ας Ιουλίου 2002 για «μια στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας για την Ευρωπαϊκή Ένωσης» [COM(2002)350 τελικό].

    Η στρατηγική αυτή, που βασίζεται ταυτόχρονα στην ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη διαρθρωμένων εταιρικών σχέσεων με τα κράτη μέλη, υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 10ης Δεκεμβρίου 2002 και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του της 10ης Απριλίου 2003, κατόπιν της έκθεσης Bayona.

    Ο βασικός στόχος συνίσταται στη "βελτίωση των απόψεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα καθώς και για τη νομιμότητά τους με την προώθηση των γνώσεων και την κατανόηση του ρόλου, της δομής και των επιτευγμάτων της και την καθιέρωση τακτικού διαλόγου με τους πολίτες".

    Αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση του προγραμματισμού των δράσεων πληροφόρησης στο πλαίσιο της διοργανικής συνεργασίας και την διευκρίνιση των διαδικασιών υλοποίησης.

    Αυτή η υλοποίηση πρέπει να αναπτυχθεί εντός νέου πλαισίου που χαρακτηρίζεται αφενός, από τις συνέπειες της εφαρμογής του νέου δημοσιονομικού κανονισμού και των εκτελεστικών κανόνων του και αφετέρου, από την αναγκαία προσαρμογή των διαθέσιμων μέσων με την προοπτική της διεύρυνσης.

    5.1.2 Ληφθέντα μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Η εφαρμογή της προτεινόμενης στρατηγικής βασίζεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και μελετών που έχει στη διάθεσή της η ΓΔ PRESS. Ειδικότερα, η παρούσα ανακοίνωση (σημείο I.2.) βασίζεται στην « Έκθεση ποιοτικής μελέτης σχετικά με τον προσανατολισμό της επικοινωνίας της ΕΕ » που κατάρτισε η εταιρεία OPTEM τον Ιανουάριο 2004. Η μελέτη επιβεβαιώνει την απόλυτη ανάγκη διάρθρωσης της επικοινωνίας της Επιτροπής γύρω από συγκεκριμένα παραδείγματα που ερμηνεύουν τους πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    5.1.3 Ληφθέντα μέτρα σχετικά με την εκ των υστέρων αξιολόγηση

    Βάσει της αποστολής «Αξιολόγηση» που δημιουργήθηκε το 2003 στη ΓΔ PRESS, το διαχειριστικό σχέδιο της ΓΔ PRESS θα καθορίζει κάθε χρόνο τους βασικούς άξονες της αξιολόγησης που πρέπει να αναπτυχθούν.

    5.2 Προβλεπόμενες δράσεις και κανόνες της δημοσιονομικής παρέμβασης

    Οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού ανήκουν στον τομέα πολιτικής « Τύπος και Επικοινωνία » (τίτλος 16).

    Οι προβλεπόμενες δράσεις αφορούν κυρίως τις γενικές δράσεις πληροφόρησης μέσω της εταιρικής σχέσης με τα κράτη μέλη, το θέμα της χρηματοδότησης των κέντρων και των δικτύων της ΕΕ, καθώς επίσης και τα κεντρικά και αποκεντρωμένα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει η Επιτροπή.

    Οι κανόνες διαχείρισης που προτείνονται για την εταιρική σχέση με τα κράτη μέλη (βλ. σημείο 5.3 παρακάτω) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή δράσεων πληροφόρησης προτεραιότητας PRINCE [20].

    [20] - Διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γραμμή προϋπολογισμού 25 03 02),

    5.3 Κανόνες εφαρμογής

    Οι στόχοι θα επιδιωχθούν κυρίως μέσω τριών ειδών παρεμβάσεων :

    - Εταιρική σχέση με τα κράτη μέλη :

    Στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Επιτροπής της 2ας Ιουλίου 2002 για μια Στρατηγική πληροφόρησης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COM(2002)350 τελικό), και με αναφορά στις διατάξεις του νέου δημοσιονομικού κανονισμού, η υλοποίηση των δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας μέσω των κρατών μελών βασίζεται σε εταιρική σχέση, μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, δηλαδή σε από κοινού προσπάθεια, γύρω από εγκεκριμένο επικοινωνιακό σχέδιο, των αντίστοιχων ικανοτήτων δράσης κάθε ενός από τα μέρη.

    Υπάρχουν τρεις επιλογές εταιρικής σχέσης :

    (1) Εταιρική σχέση διαχείρισης : σύστημα υλοποίησης με κεντρική έμμεση διαχείριση που αναθέτει, μέσω απόφασης της Επιτροπής, τη διαχείριση των δραστηριοτήτων πληροφόρησης στα κράτη μέλη.

    (2) Εταιρική σχέση με συγκεκριμένο θέμα : απλή συγχρηματοδότηση ειδικών δράσεων που υλοποιούνται από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη είναι οι τελικοί δικαιούχοι των επιχορηγήσεων (που χορηγούνται βάσει απόφασης της Επιτροπής [21]) και όχι ενδιάμεσοι στην υλοποίηση της στρατηγικής. Η επιλογή αυτή περιλαμβάνει τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος συμφωνίας πλαίσιο (συνοδευόμενης από ειδικές συμβάσεις) για περίοδο 4 ετών.

    [21] Αποσκοπεί στην επικύρωση της κατάστασης μονοπωλίου de facto ή de jure του δικαιούχου της επιχορήγησης (κράτος μέλος ) ανάλογα με την προβλεπόμενη δράση.

    (3) Στρατηγική εταιρική σχέση : η χρηματοδότηση των δράσεων γίνεται ξεχωριστά αλλά είναι συμπληρωματική βάσει κοινού επικοινωνιακού σχεδίου.

    - Κέντρα και δίκτυα:

    Η Επιτροπή στηρίζεται, για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της για την ενημέρωση του πολίτη, σε δίκτυο άνω των 1.000 κέντρων πληροφόρησης. Μόνο στα Κέντρα πληροφόρησης του ευρωπαίου πολίτη (Info-Points Europe - ΙΡΕ) και στα Κέντρα αγροτικής πληροφόρησης και κινητοποίησης (Carrefours), 266 το 2004, είναι δυνατή η χορήγηση κοινοτικής επιδότησης (λειτουργίας).

    Ενόψει της δημιουργίας του νέου πλαισίου δράσης για τα κέντρα και δίκτυα (2η γενιά) στο πλαίσιο της EΕ25, η Επιτροπή θα διατηρήσει τη βοήθεια που χορηγείται σε αυτές τις οντότητες με τη μορφή τεχνικής βοήθειας που σωρεύεται με άμεσες ενισχύσεις για τη λειτουργία των δομών αυτών. Οι προβλεπόμενοι κανόνες διαχείρισης των συγκεκριμένων ενισχύσεων είναι οι εξής:

    (1) EΕ 15 : άμεση διαχείριση (προκήρυξη πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επιλογή δομών υποδοχής κέντρων και δικτύων, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΚ) ή έμμεση κεντρική διαχείριση, για τα κράτη μέλη που το επιθυμούν.

    (2) EΕ 10 : άμεση κεντρική διαχείριση (η υλοποίηση των κέντρων πληροφόρησης θα ανατεθεί στα κράτη μέλη που το αποδέχονται μέσω απόφασης της Επιτροπής).

    Η Επιτροπή στηρίζεται επίσης σε Τρία Μεγάλα Εθνικά Κέντρα, που βρίσκονται στη Λισσαβόνα, στο Παρίσι και στη Ρώμη, των οποίων είναι ιδρυτικό μέλος. Έχουν συσταθεί υπό μορφή ευρωπαϊκών ομίλων οικονομικού σκοπού (Λισσαβόνα και Ρώμη) ή ομίλου οικονομικού σκοπού (Παρίσι), και χρηματοδοτούνται εξίσου από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

    Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ανάπτυξης της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας και για να υπάρξει ανταπόκριση στις επιθυμίες που έχουν ήδη εκφράσει αρκετά κράτη μέλη, προτείνεται να καθοριστεί ως στόχος, από τα ήδη υπάρχοντα τρία Μεγάλα Κέντρα και προτού προβλεφθεί ανάπτυξη των δομών αυτών στην κλίμακα της διευρυμένης Ένωσης, η πραγματοποίηση συνολικής αξιολόγησης της χρησιμότητας και της επίπτωσης των δράσεων που υλοποιούν τα υπάρχοντα Μεγάλα Κέντρα. Εξάλλου, προσανατολισμοί σχετικοί με τη συμμετοχή της Επιτροπής σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου θα αποτελέσουν το αντικείμενο ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας, που θα υποβληθεί σύντομα στο Σώμα των Επιτρόπων. Κάθε ανάπτυξη ή εξέλιξη λοιπόν των Μεγάλων Κέντρων εξαρτάται από την τήρηση των δύο αυτών προϋποθέσεων.

    - Συνέργια μέσων δράσης της Επιτροπής

    Για να συμπληρωθούν οι προαναφερόμενες δράσεις, η Επιτροπή διαθέτει επίσης πολλά μέσα δράσης.

    (1) Μέσα και εργαλεία επικοινωνίας :

    * Οπτικοακουστικά :

    - Ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κοινοβουλευτικών ή πολιτικών τηλεοπτικών σταθμών (σχέδιο Channel Europe). μετά την ανάλυση που διενεργείται σήμερα, θα διατυπωθούν συγκεκριμένες συστάσεις το 2004.

    - Προσφυγή στη συγχρηματοδότηση οπτικοακουστικών προγραμμάτων για την ΕΕ μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

    - Διατήρηση των σεμιναρίων πληροφόρησης για τους δημοσιογράφους.

    - Καθιέρωση βάσης μελλοντικής συνεργασίας με το EuroNews βάσει επιδότησης λειτουργίας το 2004 (που απαιτεί απόφαση της Επιτροπής) και διαδικασίας διαπραγμάτευσης σύμβασης από το 2005.

    * EUROPA 2η γενιά : μετακίνηση των ιστοσελίδων της Επιτροπής προς προηγμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης της πληροφορίας στο Διαδίκτυο και διαλογικής και πολυγλωσσικής ανάπτυξης του Europa II (σε εξέλιξη).

    * Δημοσκοπήσεις, ιδίως το Ευρωβαρόμετρο : προσαρμογή σε μια διευρυμένη Ένωση (σε εξέλιξη).

    * Διατήρηση της Europe Direct (υπηρεσία δωρεάν κλήσης για απάντηση στα ερωτήματα των πολιτών, στη γλώσσα τους, για το σύνολο της κοινοτικής δραστηριότητας).

    (2) Αντιπροσωπείες της Επιτροπής στα κράτη μέλη (π.υ.) :

    Η μετατροπή των εκπροσωπήσεων στα νέα κράτη μέλη σε Αντιπροσωπείες, θα πρέπει να καταλήξει, τον Αύγουστο 2005, σε ομοιογενές δίκτυο Αντιπροσωπειών. Οι νέες Αντιπροσωπείες θα επιδιώξουν μετά την περίοδο αυτή τη σταδιακή αύξηση της ισχύος τους.

    Οι επιλογές αναφοράς για τον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης και τις επιπτώσεις στο προσωπικό και τις διοικητικές δαπάνες (σημεία 6 και 7 κατωτέρω) είναι οι εξής :

    Για την εταιρική σχέση με τα κράτη μέλη :

    - Εταιρική σχέση διαχείρισης : συνεπάγεται την προετοιμασία στην έδρα των νομικών/χρηματοδοτικών μέσων και την διαπραγμάτευσή τους με τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών από τις Αντιπροσωπείες, ενώ η εφαρμογή και ο έλεγχός τους παραμένουν στην ευθύνη των υπηρεσιών διατακτών (χωρίς μερική μεταβίβαση των γραμμών PRINCE).

    Για τα κέντρα (Info-Points και Carrefours) :

    - Έμμεση κεντρική διαχείριση (για τις χώρες της ΕΕ 10 και τις χώρες της ΕΕ 15 που το επιθυμούν) και πρόσκληση υποβολής προτάσεων (για τις χώρες της ΕΕ 15 που δεν επιθυμούν να επωφεληθούν της έμμεσης διαχείρισης).

    Για τον οπτικοακουστικό τομέα (EuroNews) :

    - Επιδότηση λειτουργίας το 2004 (απαιτείται απόφαση χορήγησης της Επιτροπής) και συμβάσεις παροχής υπηρεσιών από το 2005.

    6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις που αφορούν το λειτουργικό μέρος (πρώην μέρος B).

    6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

    Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (*) Τα σημειωθέντα με πλάγιους χαρακτήρες ποσά αποτελούν μέρος των πιστώσεων που αναφέρονται για κάθε γραμμή του προϋπολογισμού και αντιστοιχούν στη δημοσιονομική επίπτωση που παρουσιάζεται στον πίνακα 6.2.

    6.1.2 Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΤΔΒ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ)

    Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο

    Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (1) Οι αναφερόμενες πιστώσεις αφορούν μόνο τις «θεσμικές» δράσεις πληροφόρησης που υλοποιούνται από την ΓΔ PRESS. Οι αντίστοιχες συμβάσεις εταιρικής σχέσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τις πιστώσεις PRINCE που αποτελούν αρμοδιότητα άλλων ΓΔ.

    Προς ενημέρωση: οι πιστώσεις PRINCE που εγγράφονται στον προϋπολογισμό 2004, και για τις οποίες η προσφυγή σε συμβάσεις αποτελεί κανόνα διαχείρισης, ανέρχονται σε :

    - PRINCE - Διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25 03 02) : 4,5 εκατ. ευρώ

    - PRINCE - Στρατηγική Πληροφόρησης και Επικοινωνίας / Διεύρυνση(22 04 01) : 16,5 εκατ. ευρώ.

    Προς υπόμνηση: οι λοιπές γραμμές PRINCE αφορούν τους εξής τομείς (προϋπολογισμός 2004) :

    - PRINCE - Ανακοίνωση σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ (01 02 04) : 6 εκατ. ευρώ

    - PRINCE - Χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (18 08 01) : 3 εκατ. ευρώ

    - PRINCE - Ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο (16 04 05) : 4 εκατ. ευρώ.

    7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    7.1. Επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν προσδιοριστεί για την εφαρμογή των επιλογών που αναφέρονται στο σημείο 5.3 εκτιμώνται :

    - για την προετοιμασία των συμβάσεων στο πλαίσιο των εταιρικών σχέσεων με τα κράτη μέλη και τεχνική βοήθεια για την υλοποίησή τους (1 A, 1 B) .

    - για τη δημιουργία και διαχείριση διευρυμένου δικτύου κέντρων πληροφόρησης (5 A, 4 B και 3 Γ) [22].

    [22] Το αίτημα αυτό αποτέλεσε το αντικείμενο συμφωνίας, στις 14 Απριλίου 2004 μεταξύ του Προέδρου, του κ. Vitorino και της κας Schreyer βάσει των ακολούθων στοιχείων :

    - για τη δημιουργία και διαχείριση νέων μεγάλων κέντρων πληροφόρησης (7 B,

    6 Γ) [23] .

    [23] Ενδεικτικό αίτημα με την επιφύλαξη του αποτελέσματος της αξιολόγησης και της ανακοίνωσης που ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της Επιτροπής σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου.

    - για την ενίσχυση των δράσεων επιχειρησιακού συντονισμού για όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τις Αντιπροσωπείες (1 A, 1 C).

    Οι υπηρεσίες διατάκτες της Επιτροπής δεσμεύονται να δημιουργήσουν τους ενδεδειγμένους μηχανισμούς διαχείρισης, μέσω νομικών προτάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας της Επιτροπής, στο πλαίσιο των ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων που θα διατεθούν.

    7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του ανθρώπινου δυναμικού

    Δεν είναι διαθέσιμο

    7.3 Λοιπές δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    8.1 Σύστημα παρακολούθησης

    Για τις εταιρικές σχέσεις με τα κράτη μέλη, εξασφαλίζεται η τακτική παρακολούθηση όλων των δράσεων από τις επιχειρησιακές μονάδες της έδρας και από τις Αντιπροσωπείες μέσω των ομάδων συντονισμού με τα κράτη μέλη στα οποία εκπροσωπούνται.

    Σε ό,τι αφορά τα κέντρα και δίκτυα και μέσα δράσης της ΓΔ PRESS, το εσωτερικό σύστημα υποβολής αναφοράς στη ΓΔ PRESS θα ενισχυθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη συγκέντρωση πόρων, εντός νέου πλαισίου (διεύρυνση, νέες συμβάσεις σύμφωνες με τον δημοσιονομικό κανονισμό, ενισχυμένοι έλεγχοι κ.λ.π.).

    8.2 Κανόνες και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

    Από το 2004 θα διενεργούνται επανειλημμένες αξιολογήσεις σύμφωνα με ειδική μεθοδολογία αξιολόγησης της ΓΔ PRESS και βασιζόμενες στην, υπό εξέλιξη, αξιολόγηση των δραστηριοτήτων PRINCE .

    Στην πορεία της αξιολόγησης των δραστηριοτήτων των κέντρων πληροφόρησης, θα διενεργηθεί ειδική αξιολόγηση το 2005 σύμφωνα με τη μεθοδολογία αξιολόγησης της ΓΔ PRESS, βάσει κυρίως των τελικών εκθέσεων δραστηριότητας των κέντρων πληροφόρησης, των εκθέσεων των επιτόπιων ελέγχων, των εκθέσεων/ αναλύσεων που παρέχονται από τα Γραφεία εκπροσώπησης της Επιτροπής κ.λ.π. Θα ληφθούν επίσης υπόψη οι δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας που παρέχουν στα κέντρα πληροφόρησης οι υπηρεσίες της Επιτροπής (κατάρτιση, τεκμηρίωση, πληροφόρηση, οπτικοακουστικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κλπ.). Η διενέργεια της αξιολόγησης αυτής θα ανατεθεί σε εξωτερικό φορέα.

    9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της δημοσιονομικής ρύθμισης, οι σχετικές με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, και με τα μέτρα ελέγχου, ειδικότερα.

    Σε θέματα επιχορηγήσεων, οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που έχει συνάψει η Επιτροπή με τους δικαιούχους προβλέπουν τη δυνατότητα διενέργειας επιτόπιου ελέγχου στους άμεσους δικαιούχους κοινοτικών επιχορηγήσεων, από την Επιτροπή ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επίσης και τη δυνατότητα απαίτησης οιουδήποτε δικαιολογητικού των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συμβάσεων, για τα πέντε έτη που έπονται της καταβολής του υπόλοιπου της επιχορήγησης.

    Οι δικαιούχοι επιχορηγήσεων υπέχουν, εξάλλου, την υποχρέωση να υποβάλλουν εκθέσεις και αναλυτικές καταστάσεις δαπανών, οι οποίες ελέγχονται τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την επιλεξιμότητα των δαπανών, σύμφωνα με το αντικείμενο της κοινοτικής χρηματοδότησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διενέργεια ελέγχων προ της πληρωμής θα ενσωματώνει όλα τα αντικειμενικά στοιχεία εξακρίβωσης που μπορεί να παράσχει ο δικαιούχος της επιχορήγησης, όπως είναι η πιστοποίηση δημοσιονομικών εγγράφων.

    Top