Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0554

    Σύσταση (ΕΕ) 2022/554 της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2022 σχετικά με την αναγνώριση των προσόντων των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

    C/2022/2319

    ΕΕ L 107I της 6.4.2022, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/554/oj

    6.4.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    LI 107/1


    ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2022/554 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 5ης Απριλίου 2022

    σχετικά με την αναγνώριση των προσόντων των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Μετά την απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την οποία καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εισροή ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν προστασία. Ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία έχει ανέλθει σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια.

    (2)

    Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία», της 8ης Μαρτίου 2022 (1) η Επιτροπή περιέγραψε την ουσιαστική στήριξη που έχει παράσχει η ΕΕ για να βοηθήσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τα κράτη μέλη που τους υποδέχονται. Η εν λόγω στήριξη περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια, την επείγουσα βοήθεια πολιτικής προστασίας, τη στήριξη στα σύνορα, καθώς και ένα σαφές νομικό καθεστώς που επιτρέπει σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο να λαμβάνουν άμεση προστασία στην ΕΕ.

    (3)

    Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Υποδοχή όσων εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία: προετοιμασία της Ευρώπης για την κάλυψη των αναγκών», της 23ης Μαρτίου 2022 (2), η Επιτροπή καθορίζει μέτρα για να βοηθήσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι μπορούν να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Τα μέτρα περιλαμβάνουν όχι μόνο άμεσα μέτρα για την παροχή στέγης, ανθρωπιστικής βοήθειας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και μέτρα που διασφαλίζουν την ομαλή ένταξη των ανθρώπων στις χώρες υποδοχής και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη στέγαση και την απασχόληση. Οι κυβερνητικές αρχές, οι ΜΚΟ και οι εθελοντές στα κράτη μέλη, ιδίως στις χώρες πρώτης εισόδου (Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία), αλλά και στις χώρες τελικού προορισμού, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχουν στήριξη και προστασία στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    (4)

    Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2022/382 του Συμβουλίου (3), με την οποία ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προσωρινής προστασίας που προβλέπεται στην οδηγία 2001/55/ΕΚ (4), παρέχει στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σαφές νομικό καθεστώς μόλις φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσωρινή προστασία θα διαρκέσει κατ’ αρχάς 1 έτος και θα μπορούσε αυτομάτως να ανανεωθεί δύο φορές για 6 μήνες κάθε φορά. Η προσωρινή προστασία περιλαμβάνει την άδεια διαμονής, την κοινωνική στήριξη και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την πρόσβαση στη στέγαση, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

    (5)

    Το άρθρο 12 της οδηγίας 2001/55/ΕΚ ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν στα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας το δικαίωμα να ασκούν «μισθωτή ή ανεξάρτητη δραστηριότητα, τηρουμένων των κανόνων που εφαρμόζονται στο επάγγελμα», καθώς και δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση.

    (6)

    Το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας αποτελεί βασική πτυχή της προσωρινής προστασίας. Η πείρα δείχνει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, και ιδίως οι πρόσφυγες, συχνά αναγκάζονται να εργαστούν σε θέσεις εργασίας κάτω από το επίπεδο των προσόντων τους (5). Η παροχή ενός απλού και γρήγορου μηχανισμού αναγνώρισης συμβάλλει σημαντικά στο να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας μπορούν να εργαστούν σε θέσεις εργασίας για τις οποίες διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα. Αυτό διευκολύνει την ένταξή τους και οδηγεί σε καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, προς όφελος τόσο του ατόμου όσο και της κοινότητας υποδοχής. Διασφαλίζει επίσης ότι τα άτομα αποκτούν σχετική εμπειρία και δεξιότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου προσωρινής προστασίας τους, γεγονός που προσθέτει αξία στα προσόντα τους κατά την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής.

    (7)

    Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021-2027 (6) αναγνωρίζει ότι η διευκόλυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται σε τρίτες χώρες και η αύξηση της συγκρισιμότητάς τους με τα επαγγελματικά προσόντα της ΕΕ είναι καίριας σημασίας για την ταχύτερη και δικαιότερη ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην αγορά εργασίας. Αναγνωρίζει επίσης ότι πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο —ιδίως γυναίκες— διαθέτουν πολύ περισσότερα από τα προσόντα που απαιτούνται για την εργασία που εκτελούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απαξίωση των δεξιοτήτων τους. Το σχέδιο δράσης ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες αναγνώρισης αλλοδαπών προσόντων είναι ταχείες, δίκαιες, διαφανείς και οικονομικά προσιτές.

    (8)

    Αν ένα κράτος μέλος έχει επιλέξει να προβεί στη νομοθετική κατοχύρωση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος (7), τα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας θα πρέπει να λάβουν αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους για να ασκήσουν μισθωτή ή ανεξάρτητη δραστηριότητα νομοθετικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα στο πλαίσιο του επαγγέλματος αυτού. Ανάλογα με το συγκεκριμένο κράτος μέλος, μπορεί στην εν λόγω ρύθμιση να περιλαμβάνονται, π.χ., διάφορες ομάδες επαγγελμάτων στον υγειονομικό, εκπαιδευτικό, νομικό, κοινωνικό ή βιοτεχνικό τομέα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των υπηκόων τρίτων χωρών πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας και των διαδικασιών του κράτους μέλους υποδοχής, εκτός αν ισχύουν διεθνείς συμφωνίες.

    (9)

    Για τα μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, οι απαιτήσεις για την απασχόληση δεν ρυθμίζονται από τον νόμο και μπορεί να ποικίλλουν από πολύ ειδικές έως πολύ γενικές. Για τα επαγγέλματα αυτά δεν υπάρχουν κανονιστικά εμπόδια για την απασχόληση προσώπου του οποίου τα επαγγελματικά προσόντα δεν έχουν αναγνωριστεί και δεν υπάρχει ενιαία διαδικασία για την αναγνώριση των προσόντων για τους σκοπούς της εισόδου σε μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (8).

    (10)

    Ορισμένα κράτη μέλη και περιφέρειες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κάποια επαγγέλματα σε όλα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα (9), μεταξύ άλλων σε αρκετά νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις εν λόγω ελλείψεις και στην επίτευξη μιας πιο ισόρροπης αγοράς εργασίας.

    (11)

    Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων θα πρέπει να συμπληρωθεί από ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την άσκηση των επαγγελμάτων στην πράξη, θα αποφεύγει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα παρέχει συμβουλές σε όσους τις έχουν ανάγκη.

    (12)

    Για τα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές, η αναγνώριση των προσόντων τους δεν θα είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρέχονται ενδείξεις και βασικές πληροφορίες, ώστε οι πολίτες να τις έχουν στη διάθεσή τους, όταν τις χρειαστούν. Συμπληρωματικά προς την παροχή πληροφοριών από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή δημιούργησε τον ιστότοπο «Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία» (10).

    (13)

    Εκτός από τους Ουκρανούς υπηκόους, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2022/382 του Συμβουλίου προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν είτε προσωρινή προστασία είτε επαρκή προστασία βάσει του εθνικού δικαίου όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών, εκτός της Ουκρανίας, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι διέμεναν νόμιμα στην Ουκρανία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 βάσει άδειας μόνιμης διαμονής. Ως εκ τούτου, εκτός από εκείνους που απολαύουν προσωρινής προστασίας, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν, στο μέτρο του δυνατού βάσει του εθνικού δικαίου, την παρούσα σύσταση σε άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είναι δικαιούχοι επαρκούς προστασίας βάσει του εθνικού δικαίου, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση.

    (14)

    Η οδηγία 2005/36/ΕΚ (11) δεν εφαρμόζεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απολαύουν καθεστώτος προσωρινής προστασίας. Περιλαμβάνει κανόνες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τρίτων χωρών που κατέχουν πολίτες της ΕΕ. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίζουν επαγγελματικά προσόντα που κατέχουν πολίτες της ΕΕ ή τρίτων χωρών και σχετίζονται με τα επαγγέλματα τα οποία απαριθμούνται στον τίτλο ΙΙΙ κεφάλαιο ΙΙΙ, εκτός αν πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις κατάρτισης που ορίζονται στο εν λόγω κεφάλαιο. Τα επαγγέλματα αυτά είναι τα ακόλουθα: ιατροί, ορισμένοι ειδικευμένοι ιατροί, νοσηλευτές/-ριες υπεύθυνοι/-ες για γενική περίθαλψη, οδοντίατροι, χειρουργοί κτηνίατροι, μαίες, φαρμακοποιοί και αρχιτέκτονες. Όταν οι επαγγελματίες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα δεν πληρούν αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης, είναι σημαντικό να αναζητούνται τρόποι απόκτησης των επαγγελματικών προσόντων που λείπουν ή τρόποι επίτευξης κατάλληλης και ταχείας ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

    (15)

    Η τρέχουσα κατάσταση χαρακτηρίζεται από ταχεία εισροή πολύ μεγάλου αριθμού ατόμων, πολλά από τα οποία μπορεί να διαθέτουν επαρκή προσόντα. Τα από μακρού καθιερωμένα συστήματα και διαδικασίες αναγνώρισης στα κράτη μέλη μπορεί να μη έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε να διεκπεραιώνουν τόσες πολλές αιτήσεις ταυτόχρονα. Ειδικότερα, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής μπορεί να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν καθεμία από αυτές κατά περίπτωση και να διενεργήσουν αντίστοιχη λεπτομερή ανάλυση.

    (16)

    Οι πληροφορίες σχετικά με τα ουκρανικά επαγγελματικά προσόντα, το ουκρανικό σύστημα επαγγελματικών προσόντων και το ουκρανικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να εξορθολογίζουν τις διαδικασίες και να αξιολογούν γρήγορα τις αιτήσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

    (17)

    Η Ουκρανία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια. Η διαδικασία της Μπολόνια προσδίδει συνοχή στα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή και ενθαρρύνει τη δίκαιη και διαφανή αναγνώριση των προσόντων. Ένας από τους κύριους στόχους της είναι η στήριξη της κινητικότητας του προσωπικού και των σπουδαστών. Οι χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνια συμφώνησαν να εξασφαλίσουν την αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Οι κανόνες σχετικά με την αναγνώριση των τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς όσο και για την περαιτέρω μάθηση καθορίζονται από τη σύμβαση για την αναγνώριση των τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό χώρο (σύμβαση της Λισαβόνας για την αναγνώριση), (12) στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας, καθώς και η Ουκρανία και άλλες τρίτες χώρες.

    (18)

    Το δίκτυο ENIC-NARIC (ευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων πληροφοριών στην Ευρώπη — Εθνικά κέντρα πληροφοριών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ανέπτυξε το έργο Erasmus+ Q-entry, μια βάση δεδομένων που καλύπτει κράτη μέλη και τρίτες χώρες και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα προσόντα που αποκτώνται μετά την ολοκλήρωση της σχολικής φοίτησης, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εν λόγω βάση δεδομένων περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα ουκρανικά προσόντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της διαδικασίας αναγνώρισης των προσόντων των ατόμων που απολαύουν προσωρινής προστασίας.

    (19)

    Τα κράτη μέλη μπορεί να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να μη μπορούν οι αιτούντες να προσκομίσουν τίτλο επίσημων τυπικών προσόντων. Άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αναγκάστηκαν να φύγουν χωρίς να πάρουν μαζί τους τα πρωτότυπα έγγραφα των τυπικών προσόντων τους. Το άρθρο VII της σύμβασης της Λισαβόνας για την αναγνώριση υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να λάβουν όλα τα εύλογα και εφικτά μέτρα —εντός και σύμφωνα με το αντίστοιχο νομικό τους πλαίσιο— για την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων αξιολόγησης των προσόντων των προσφύγων σε περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορούν να τεκμηριωθούν τα εν λόγω προσόντα. Η «Σύσταση για την αναγνώριση των προσόντων των προσφύγων βάσει της σύμβασης της Λισαβόνας για την αναγνώριση και αιτιολογική έκθεση» (13) παρέχει περαιτέρω καθοδήγηση για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργήσουν στην προκειμένη περίπτωση προκειμένου να εφαρμόσουν ορθά το άρθρο VII της σύμβασης.

    (20)

    Η Ουκρανία είναι μία από τις μακροχρόνιες χώρες-εταίρους του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έχει δημιουργήσει έναν κόμβο πόρων (14) για τη στήριξη της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, των δεξιοτήτων και των σπουδών από την Ουκρανία. Ο κόμβος πόρων θα περιλαμβάνει πληροφορίες και έγγραφα, όπως εκθέσεις και αξιολογήσεις για τα ουκρανικά επαγγελματικά προσόντα, πληροφορίες σχετικά με το ουκρανικό σύστημα και πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το ουκρανικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης γενικότερα. Θα περιλαμβάνει επίσης μελέτες και αναλύσεις της αγοράς εργασίας, εκθέσεις έργων, σημεία επαφής και συνδέσμους προς σχετικούς δικτυακούς ιστότοπους, όπως βάσεις δεδομένων για τα επαγγελματικά προσόντα. Επίσης, θα μοιράζεται τους πόρους που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ από τα εθνικά κέντρα πληροφοριών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων (NARIC), όπως, π.χ., το έργο Scand-D με περισσότερα από 300 ουκρανικά πτυχία. Ο κόμβος πόρων θα συνδεθεί με σχετικές βάσεις δεδομένων και πληροφορίες σχετικά με το ουκρανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα ακαδημαϊκά του προσόντα, που διατίθενται στον ιστότοπο «Η Ευρώπη σου» (15), καθώς και στον ιστότοπο του δικτύου ENIC-NARIC (16).

    (21)

    Το εργαλείο eTranslation που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή προσαρμόστηκε κατά τρόπον ώστε να προστεθεί η ουκρανική ως διαθέσιμη γλώσσα. Η μετάφραση από τα ρωσικά είναι επίσης δυνατή και μπορεί να είναι χρήσιμη, δεδομένου ότι πολλοί επαγγελματίες στην Ουκρανία απέκτησαν τα διπλώματά τους στα ρωσικά. Το εργαλείο επιτρέπει την αναγνώριση κειμένου σε εικόνες ή σαρώσεις εγγράφων [οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR)]. Αυτό θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να εξοικονομήσουν χρόνο και να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

    (22)

    Υπάρχει μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες του τομέα της υγείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι επαγγελματίες με κατάλληλα προσόντα και διάφορες μορφές ειδίκευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη αυτών των αναγκών. Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παιδιατρική και τις συναφείς ιατρικές ειδικότητες, λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς τα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές ενδέχεται να υποφέρουν από σοβαρές τραυματικές εμπειρίες. Ο γλωσσικός φραγμός δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη φροντίδα των ατόμων αυτών το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μετριαστεί η ζημία. Όπου η άμεση προφορική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την επιτυχή φροντίδα, τις αναγκαίες υπηρεσίες θα μπορούσαν να παρέχουν ουκρανόφωνοι επαγγελματίες.

    (23)

    Η Επιτροπή δημοσίευσε καθοδηγητικό σημείωμα κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, το οποίο καλύπτει την αναγνώριση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας με προσόντα από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΖΕΣ (17).

    (24)

    Δεδομένου του αριθμού των παιδιών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ουκρανόφωνους εκπαιδευτικούς που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν στα σχολεία και να έχουν σταθερή σχολική ρουτίνα το συντομότερο δυνατόν. Οι εμπειρογνώμονες έχουν υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η σχολική ρουτίνα για τα παιδιά, καθώς μπορεί να τα στηρίξει συναισθηματικά κατά τη διάρκεια μιας συντριπτικής και οδυνηρής εμπειρίας (18). Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις και οι λοιπές αρχές διαθέτουν τους πόρους και την ικανότητα να παρέχουν, τόσο στους εκτοπισθέντες όσο και στον τοπικό πληθυσμό, πρόσβαση σε πλήρη, δίκαιη και ποιοτική εκπαίδευση. Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα —προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, επαγγελματική και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι αρχές θα πρέπει να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό μεταξύ των εκτοπισθέντων, ώστε να αυξηθεί η διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση στο εκπαιδευτικό σύστημα υποδοχής (19). Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για διδασκαλία εντός της τάξης, μπορεί να διερευνηθεί η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Η Πύλη Σχολικής Εκπαίδευσης Erasmus+ παρέχει πρόσβαση σε υποστηρικτικό υλικό, έγγραφα καθοδήγησης και εκπαιδευτικούς πόρους για εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, επίσης στην ουκρανική γλώσσα.

    (25)

    Με απόφαση της Επιτροπής, της 19ης Μαρτίου 2007, συστάθηκε ομάδα συντονιστών για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων με σκοπό (20), μεταξύ άλλων, την καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών και της Επιτροπής σε θέματα που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Τα κράτη μέλη μπορεί να έχουν ήδη αναπτύξει εκτενή συστήματα για τον τρόπο αξιολόγησης και αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων εκτός ΕΕ. Η ομάδα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως φόρουμ για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ώστε να διατηρούν συνεχή διάλογο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της παρούσας σύστασης. Η συμμετοχή εκπροσώπων των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα, των ουκρανικών αρμόδιων αρχών και της κοινωνίας των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των συστάσεων.

    (26)

    Η Επιτροπή μπορεί να παρέχει στα κράτη μέλη, κατόπιν αιτήματός τους, εξατομικευμένη εμπειρογνωσία για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΥΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    1.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι επαγγελματίες που απολαύουν προσωρινής προστασίας βάσει της οδηγίας 2001/55/ΕΚ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο επίπεδο των επαγγελματικών τους προσόντων βάσει ενός αποτελεσματικού, ταχέος και εύρυθμου συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την εκτίμηση του αναμενόμενου αριθμού εισερχόμενων επαγγελματιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν επαρκή ικανότητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων αναγνώρισης.

    2.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να εκδίδουν ταχέως αποφάσεις αναγνώρισης για τους εισερχόμενους επαγγελματίες που απολαύουν προσωρινής προστασίας. Αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της εκπαίδευσης που έχει αποκτηθεί στη χώρα καταγωγής του επαγγελματία και της εκπαίδευσης που απαιτείται για την ίδια δραστηριότητα στο κράτος μέλος υποδοχής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν να επιβάλουν οποιοδήποτε αντισταθμιστικό μέτρο το συντομότερο δυνατόν και ενθαρρύνονται να το πράξουν εντός ενός μηνός αφότου ο/η αιτών/-ούσα αιτηθεί την αναγνώριση.

    3.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να μειώσουν στο ελάχιστο τις διατυπώσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται:

    να επιταχύνουν την όλη διαδικασία, θεσπίζοντας ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων επαγγελματιών που απολαύουν προσωρινής προστασίας·

    να διασφαλίσουν ότι απαιτούνται μόνο ουσιώδη έγγραφα·

    να δέχονται άλλα αποδεικτικά μέσα πέραν των πρωτότυπων εγγράφων (π.χ. ψηφιακά αντίγραφα)·

    να άρουν ορισμένες απαιτήσεις, π.χ. να μη ζητούν επικυρωμένες μεταφράσεις·

    να μειώσουν ή να εξαλείψουν το κόστος, όπως, π.χ., τα τέλη υποβολής αίτησης, όπου είναι δυνατόν.

    Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με τη γνησιότητα ενός αποδεικτικού προσόντων, η επαλήθευση θα πρέπει να είναι ταχεία και αποτελεσματική. Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιούνται ψηφιακά εργαλεία όπως το FRAUDOC — Guidelines on Diploma Mills and Document Fraud for Credential Evaluators (21).

    4.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια ευέλικτη προσέγγιση αντιμετώπισης των εισερχόμενων επαγγελματιών που απολαύουν προσωρινής προστασίας, επιτρέποντας τη διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα με θετικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελέγχου των προσόντων των επαγγελματιών μόνο εφόσον αυτό είναι απαραίτητο και θα πρέπει να άρουν τυχόν περιορισμούς και απαιτήσεις που δεν είναι απολύτως αναγκαίες. Η Επιτροπή υπενθυμίζει στα κράτη μέλη υποδοχής ότι μπορούν, αλλά δεν υποχρεούνται, να ελέγχουν τα προσόντα των επαγγελματιών για τους οποίους δεν υφίστανται εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης.

    5.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν καταστάσεις στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η διεξοδική αξιολόγηση των αιτήσεων αναγνώρισης, ιδίως σε περιπτώσεις όπου το κράτος μέλος έχει προηγουμένως αξιολογήσει τα προσόντα για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα και δεν υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ισοδυναμία του με τα συγκρίσιμα προσόντα στο κράτος μέλος υποδοχής. Αν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προηγούμενης αξιολόγησης ήταν ευνοϊκό, η διεξοδική αξιολόγηση δεν θα πρέπει να είναι αναγκαία.

    6.

    Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης, ακόμη και όταν απαιτείται διεξοδική αξιολόγηση των προσόντων. Στις περιπτώσεις αυτές, η αξιολόγηση του κράτους μέλους υποδοχής θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση με εκείνη του γενικού συστήματος αναγνώρισης βάσει της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

    ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗς ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗς ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗς ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΥΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗς ΠΡΟΣΤΑΣΙΑς

    7.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να προωθήσουν ταχείες, ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες αναγνώρισης για την ακαδημαϊκή αναγνώριση από τα αρμόδια ιδρύματα.

    8.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν αυτόματα τους ουκρανικούς τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πληρούν όλες τις απαιτήσεις της διαδικασίας της Μπολόνια.

    9.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στα εθνικά κέντρα πληροφοριών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων (NARIC), ώστε να εξασφαλίσουν ότι διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους και ικανότητες για να διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αναγνώρισης και είναι σε θέση να παρέχουν στήριξη, καθοδήγηση και κατάρτιση στους αξιολογητές προσόντων.

    10.

    Η Επιτροπή συνιστά, στο μέτρο του δυνατού και σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, μια απόφαση αναγνώρισης που λαμβάνεται σε ένα κράτος μέλος να γίνεται δεκτή στα άλλα κράτη μέλη.

    ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

    11.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να παρέχουν στις υπηρεσίες τους πρώτης γραμμής κατάλληλες και απλές πληροφορίες στα ουκρανικά σχετικά με τις διαδικασίες αναγνώρισης στο έδαφός τους. Οι πληροφορίες θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες ψηφιακά και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και την κατάσταση των ατόμων που φθάνουν από την Ουκρανία, εξηγώντας ιδίως τις διαφορές μεταξύ της Ουκρανίας και της χώρας υποδοχής.

    12.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν το εργαλείο eTranslation (22) ως μέσο για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης. Όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να αρκεί η αυτόματη μετάφραση.

    13.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επιδείξουν διαφάνεια μεταξύ τους και με την Επιτροπή και να ανταλλάσσουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα ουκρανικά επαγγελματικά προσόντα και το ουκρανικό εκπαιδευτικό σύστημα που μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έχει δημιουργήσει, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, έναν κόμβο πόρων για τα ουκρανικά επαγγελματικά προσόντα, όπου μπορούν να ανταλλάσσονται πληροφορίες.

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΙΠΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

    14.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, όπου δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία επαγγελματικών προσόντων, να ελέγχουν πρώτα αν μπορούν να λάβουν από τις ουκρανικές αρχές αξιόπιστη επιβεβαίωση των αποκτηθέντων προσόντων. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές και τους φορείς απονομής, ώστε να επιβεβαιωθεί η έλλειψη εγγράφων τεκμηρίωσης των προσόντων, και θα διερευνήσει κατά πόσον τα ευρωπαϊκά ψηφιακά διαπιστευτήρια για τη μάθηση (23) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επανέκδοση εγγράφων τεκμηρίωσης των επαγγελματικών προσόντων ψηφιακά για τον σκοπό αυτό.

    15.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει στα κράτη μέλη ότι, αν δεν είναι δυνατή άλλη λύση, το «ευρωπαϊκό διαβατήριο προσόντων για πρόσφυγες» (24), που ανέπτυξε το Συμβούλιο της Ευρώπης από κοινού με τους εταίρους, προβλέπει την αξιολόγηση των τίτλων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα διαθέσιμα έγγραφα και μια δομημένη συνέντευξη. Μολονότι το εν λόγω διαβατήριο επαγγελματικών προσόντων δεν συνιστά καθαυτό πράξη επίσημης αναγνώρισης, συμβάλλει στην αξιολόγηση των προσόντων που ενδέχεται να έχει ο πρόσφυγας και μπορεί επίσης να εφαρμόζεται σε άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας. Θα μπορούσαν επίσης να διερευνηθούν και άλλα εργαλεία, όπως το διαβατήριο επαγγελματικών προσόντων που ανέπτυξε η UNESCO (25) και παρόμοια συστήματα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ [π.χ. η εργαλειοθήκη προσφύγων και αναγνώρισης (REACT)] (26).

    ΕΙΔΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

    16.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας μπορούν, κατά περίπτωση, να απασχολούνται σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως:

    προσδιορισμός ορθών πρακτικών βάσει των οποίων υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα ταχείας υλοποίησης στον τομέα των επαγγελμάτων υγείας για τη διευκόλυνση της άσκησης των εν λόγω επαγγελμάτων·

    αξιολόγηση της σκοπιμότητας εξωεδαφικών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, όπου το υγειονομικό προσωπικό που απολαύει προσωρινής προστασίας μπορεί να παρέχει περίθαλψη σε άτομα που έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία (π.χ. ουκρανικά νοσοκομεία που λειτουργούν στο έδαφος κράτους μέλους)·

    αξιολόγηση ουκρανικών προγραμμάτων κατάρτισης για ιατρικά επαγγέλματα και, όπου είναι εφικτό, ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων μικρής διάρκειας, ώστε να πληρούνται τα ελάχιστα πρότυπα κατάρτισης που απαιτούνται για ορισμένα επαγγέλματα.

    17.

    Για τους επαγγελματίες με προσόντα που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης που ορίζονται στην οδηγία 2005/36/ΕΚ, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την ίδια προσέγγιση όπως στο επεξηγηματικό σημείωμα για την κρίση COVID-19 για την αναγνώριση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας με προσόντα από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΖΕΣ. Τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να επιτρέπουν σε άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας να ασκούν ορισμένες δραστηριότητες με καθεστώς διαφορετικό από το καθεστώς του πλήρους επαγγελματία. Για παράδειγμα, ένας/μια ειδικευμένος/-η νοσηλευτής/-ρια τρίτης χώρας του/της οποίου/-ας η εκπαίδευση δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης μπορεί να επιτρέπεται να εργάζεται ως βοηθός υγειονομικής περίθαλψης.

    18.

    Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να διερευνήσουν διάφορους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση στον σχετικό τομέα δραστηριότητας εξασφαλίζεται άμεσα για τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα της εκπαίδευσης, π.χ. με τα ακόλουθα:

    απασχόληση ατόμων που απολαύουν προσωρινής προστασίας και έχουν αποκτήσει τα επαγγελματικά προσόντα του εκπαιδευτικού στην Ουκρανία σε σχολεία όπου έχουν τοποθετηθεί παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία·

    παροχή γλωσσικής κατάρτισης σε εκπαιδευτικούς·

    τοποθέτηση ουκρανόφωνων εκπαιδευτικών σε σχολεία με πρόσθετη ικανότητα και έλλειψη εκπαιδευτικών·

    αλλαγή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών με επαγγελματικά προσόντα που αποκτήθηκαν στην Ουκρανία, οι οποίοι προσλήφθηκαν προσωρινά ως βοηθοί εκπαιδευτικών στις χώρες υποδοχής, σε συμβάσεις ειδικευμένων εκπαιδευτικών αμέσως μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων·

    στήριξη των μαθητευόμενων καθηγητών που απολαύουν προσωρινής προστασίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις χώρες υποδοχής.

    19.

    Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού που απολαύει προσωρινής προστασίας για να εργαστεί σε δομές που παρέχουν τυπική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, όπως βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, και σε άτυπες δομές, όπως π.χ. παιδότοποι, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία ποικιλομορφία αυτών των επαγγελμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    20.

    Η Επιτροπή τονίζει ότι τα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσληψης εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του τομέα της εκπαίδευσης που απολαύουν προσωρινής προστασίας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές διατάξεις για την προστασία των παιδιών και των νέων.

    ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗς ΑΣΚΗΣΗς ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

    21.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι επαγγελματίες μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους με σκοπό την πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων, χωρίς περιττά διοικητικά εμπόδια και με τη στήριξη που χρειάζονται.

    22.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να μη θεσπίσουν ούτε να διατηρήσουν την απαίτηση να αποδεικνύουν οι εταιρείες ότι δεν θα μπορούσαν να προσλάβουν πολίτη της ΕΕ πριν προσλάβουν άτομο που απολαύει προσωρινής προστασίας.

    23.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλες οι σχετικές επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες των ατόμων που απολαύουν προσωρινής προστασίας αξιολογούνται και λαμβάνονται υπόψη, ανεξάρτητα από το αν έχουν αποκτηθεί μέσω τυπικής, άτυπης ή μη τυπικής μάθησης. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα άτομα στην καταγραφή των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων τους, μεταξύ άλλων με την παροχή εξατομικευμένης στήριξης. Για τη διευκόλυνση της εν λόγω συλλογής και αξιολόγησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων μπορούν να χρησιμοποιούνται το Europass (27) και το ενωσιακό εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων για υπηκόους τρίτων χωρών (28).

    24.

    Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα για τη διευκόλυνση της άσκησης επαγγελμάτων για άτομα που απολαύουν προσωρινής προστασίας και τα οποία δεν γνωρίζουν ή διαθέτουν περιορισμένη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, όπως μαθήματα γλώσσας, ή ρυθμίσεις για την άσκηση του επαγγέλματός τους υπό επίβλεψη ή σε περιβάλλον όπου δεν απαιτείται η γλώσσα της χώρας υποδοχής.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    25.

    Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενά με τις ουκρανικές αρχές, τους εκπροσώπους της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής διασποράς, και την Επιτροπή να στηρίξει πρακτικές λύσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και την ομαλή ένταξη των ατόμων που απολαύουν προσωρινής προστασίας στην αγορά εργασίας.

    26.

    Η Επιτροπή θα δρομολογήσει και θα συντονίσει ειδικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο της ομάδας συντονιστών για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Η ομάδα αυτή θα συνεδριάζει τακτικά για να συζητά και να ανταλλάσσει εθνικές πρακτικές σχετικά με το εν λόγω θέμα. Η Επιτροπή θα προσκαλέσει σ’ αυτές τις συνεδριάσεις εκπροσώπους των αρμόδιων ουκρανικών αρχών. Θα ξεκινήσουν επίσης συζητήσεις και μάθηση από ομοτίμους σε άλλες σχετικές δομές, όπως οι ομάδες εργασίας για το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και το δίκτυο κέντρων πληροφοριών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων (ENIC-NARIC).

    27.

    Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μοιραστούν την εμπειρογνωσία τους στις ειδικές ad hoc συνεδριάσεις, με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αποφυγή αλληλεπικαλύψεων. Η συνεργασία, οι βέλτιστες πρακτικές και η εκτενής ανταλλαγή πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας στο παρόν στάδιο.

    Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Thierry BRETON

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία» [COM(2022) 107 final].

    (2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Υποδοχή όσων εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία: προετοιμασία της Ευρώπης για την κάλυψη των αναγκών» [COM(2022) 131 final].

    (3)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2022/382 του Συμβουλίου, της 4ης Μαρτίου 2022, που διαπιστώνει την ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία κατά την έννοια του άρθρου 5 της οδηγίας 2001/55/ΕΚ και έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή προσωρινής προστασίας (ΕΕ L 71 της 4.3.2022, σ. 1).

    (4)  Οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2001, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων (ΕΕ L 212 της 7.8.2001, σ. 12).

    (5)  ΟΟΣΑ (2019), Ready to Help?: Improving Resilience of Integration Systems for Refugees and other Vulnerable Migrants, OECD Publishing, Παρίσι, https://doi.org/10.1787/9789264311312-en

    (6)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021-2027» [COM(2020) 758 final].

    (7)  Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, ως «νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα» νοείται: η επαγγελματική δραστηριότητα ή το σύνολο επαγγελματικών δραστηριοτήτων των οποίων η ανάληψη, η άσκηση ή ένας από τους όρους άσκησης εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα, δυνάμει νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, από την κατοχή καθορισμένων επαγγελματικών προσόντων· ειδικότερα, όρο άσκησης συνιστά η χρήση επαγγελματικού τίτλου που περιορίζεται, βάσει νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, μόνο σε όποιον κατέχει συγκεκριμένο επαγγελματικό προσόν.

    (8)  https://www.enic-naric.net/non-regulated-professions.aspx

    (9)  Έχουν αναφερθεί ελλείψεις, π.χ., σε υδραυλικούς, νοσηλευτές/-ριες, συγκολλητές, πολιτικούς μηχανικούς, ιατρούς γενικής ιατρικής, οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, λογιστές/-ριες και τεχνίτες στεγών. Βλ. European Labour Authority (2021), Report on Labour Shortages and Surpluses, Νοέμβριος 2021, https://www.ela.europa.eu/sites/default/files/2021-12/2021%20Labour%20shortages%20%20surpluses%20report.pdf

    (10)  https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine_el

    (11)  Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (ΕΕ L 255 της 30.9.2005, σ. 22).

    (12)  https://www.coe.int/en/web/higher-education-and-research/lisbon-recognition-convention

    (13)  https://rm.coe.int/recommendation-on-recognition-of-qualifications-held-by-refugees-displ/16807688a8

    (14)  https://www.etf.europa.eu/en/education-and-work-information-ukrainians-and-eu-countries/education-and-work-eu-support-ukraine

    (15)  https://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/index_el.htm

    (16)  https://www.enic-naric.net/ukraine.aspx?srcval=ukraine

    (17)  Ανακοίνωση της Επιτροπής «Κατευθυντήριες γραμμές για την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και την ελάχιστη εναρμόνιση της εκπαίδευσής τους όσον αφορά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της COVID-19 — Συστάσεις σχετικά με την οδηγία 2005/36/ΕΚ» (ΕΕ C 156 της 8.5.2020, σ. 1).

    (18)  UNHCR (2011), Refugee Education: A Global Review, https://www.unhcr.org/4fe317589.pdf

    (19)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, «Ζώντας με αξιοπρέπεια: από την εξάρτηση στην αυτονομία — Αναγκαστικές εκτοπίσεις και ανάπτυξη» [COM(2016) 234 final].

    (20)  Απόφαση της Επιτροπής, της 19ης Μαρτίου 2007, για τη σύσταση της ομάδας συντονιστών για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (ΕΕ L 79 της 20.3.2007, σ. 38).

    (21)  http://www.cimea.it/it/progetti-in-evidenza/fraudoc/fraudoc-project.aspx

    (22)  https://ec.europa.eu/info/resources-partners/machine-translation-public-administrations-etranslation_en

    (23)  https://europa.eu/europass/en/europass-digital-credentials. Τα ευρωπαϊκά ψηφιακά διαπιστευτήρια φέρουν ηλεκτρονική σφραγίδα και, ως εκ τούτου, εμπίπτουν στο άρθρο 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73). Συνεπώς, θα πρέπει να γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία επαγγελματικών προσόντων.

    (24)  https://www.coe.int/en/web/education/recognition-of-refugees-qualifications

    (25)  https://en.unesco.org/themes/education-emergencies/qualifications-passport

    (26)  https://www.nokut.no/globalassets/nokut/artikkelbibliotek/utenlandsk_utdanning/veiledere/toolkit_for_recognition_of_refugees_qualifications.pdf. Βλ. επίσης το έργο REACT (REACT — Refugees and Recognition | Nokut)

    (27)  https://europa.eu/europass

    (28)  https://ec.europa.eu/migrantskills/


    Top