Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1253

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/1253 της Επιτροπής της 21ης Απριλίου 2021 για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/565 όσον αφορά την ενσωμάτωση παραγόντων, κινδύνων και προτιμήσεων βιωσιμότητας σε ορισμένες οργανωτικές απαιτήσεις και ορισμένους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων επενδύσεων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2021/2616

    ΕΕ L 277 της 2.8.2021, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/1253/oj

    2.8.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 277/1


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1253 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 21ης Απριλίου 2021

    για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/565 όσον αφορά την ενσωμάτωση παραγόντων, κινδύνων και προτιμήσεων βιωσιμότητας σε ορισμένες οργανωτικές απαιτήσεις και ορισμένους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων επενδύσεων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (1), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 12, το άρθρο 24 παράγραφος 13 και το άρθρο 25 παράγραφος 8,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και κυκλική οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι καίριας σημασίας ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ένωσης. Το 2016 η Ένωση συνήψε τη συμφωνία του Παρισιού (2). Το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της Συμφωνίας του Παρισιού θέτει ως στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων, με το να καταστούν οι χρηματοδοτικές ροές συμβατές με την πορεία προς την επίτευξη χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στις κλιματικές μεταβολές ανάπτυξη.

    (2)

    Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, η Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (3) τον Δεκέμβριο του 2019. Η Πράσινη Συμφωνία συνιστά μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία με οικονομία σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, στην οποία από το 2050 και μετά, θα έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην οποία η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων. Ο στόχος αυτός απαιτεί να δίδονται σαφή μηνύματα στους επενδυτές όσον αφορά τις επενδύσεις τους, προς αποφυγή μη αξιοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού και αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης.

    (3)

    Τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή δημοσίευσε σχέδιο δράσης με τίτλο «Χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης» (4) για τη χάραξη μιας φιλόδοξης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Ένας από τους στόχους που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης είναι ο αναπροσανατολισμός των ροών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η εκτίμηση επιπτώσεων στην οποία στηρίζονται οι μεταγενέστερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο του 2018 (5) κατέδειξε την ανάγκη να διευκρινιστεί ότι οι επιχειρήσεις επενδύσεων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους έναντι των πελατών και των δυνητικών πελατών, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες βιωσιμότητας. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο όλους τους σχετικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους σε συνεχή βάση, αλλά και όλους τους σχετικούς κινδύνους βιωσιμότητας, κατά τα οριζόμενα στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), οι οποίοι, όταν ανακύπτουν, ενδέχεται να έχουν σημαντικό, πραγματικό ή δυνητικό, αρνητικό αντίκτυπο στην αξία μιας επένδυσης. Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/565 της Επιτροπής (7) δεν αναφέρεται ρητά σε κινδύνους βιωσιμότητας. Για τον λόγο αυτό και για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή και τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών και των οργανωτικών ρυθμίσεων, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ότι οι διαδικασίες, τα συστήματα και οι εσωτερικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων επενδύσεων θα πρέπει να αποτυπώνουν τους κινδύνους βιωσιμότητας και ότι απαιτούνται τεχνικοί πόροι και εμπειρογνωσία για την ανάλυση των εν λόγω κινδύνων.

    (4)

    Με σκοπό τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδυτών, οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει, κατά τον προσδιορισμό των μορφών σύγκρουσης συμφερόντων των οποίων η ύπαρξη μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα ενός πελάτη ή δυνητικού πελάτη, να περιλαμβάνουν τις μορφές σύγκρουσης συμφερόντων που απορρέουν από την ενσωμάτωση των προτιμήσεων βιωσιμότητας του πελάτη. Όσον αφορά τους υφιστάμενους πελάτες για τους οποίους έχει ήδη διεξαχθεί αξιολόγηση καταλληλότητας, οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τις ατομικές προτιμήσεις βιωσιμότητας του πελάτη στην επόμενη τακτική επικαιροποίηση της εν λόγω αξιολόγησης.

    (5)

    Οι επιχειρήσεις επενδύσεων που παρέχουν επενδυτικές συμβουλές και διαχείριση χαρτοφυλακίου θα πρέπει να είναι σε θέση να συνιστούν κατάλληλα χρηματοπιστωτικά μέσα στους πελάτες και δυνητικούς πελάτες τους και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλλουν ερωτήσεις για τον προσδιορισμό των ατομικών προτιμήσεων βιωσιμότητας ενός πελάτη. Σύμφωνα με την υποχρέωση μιας επιχείρησης επενδύσεων να ενεργεί προς το συμφέρον των πελατών της, οι συστάσεις προς τους πελάτες και δυνητικούς πελάτες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τόσο τους χρηματοοικονομικούς στόχους όσο και τις προτιμήσεις βιωσιμότητας που έχουν εκφράσει οι εν λόγω πελάτες. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίζουν ότι η ενσωμάτωση παραγόντων βιωσιμότητας στη συμβουλευτική διαδικασία και στη διαχείριση χαρτοφυλακίου δεν οδηγεί σε πρακτικές καταχρηστικής πώλησης ή σε ανακριβείς ισχυρισμούς ότι συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά μέσα ή στρατηγικές ανταποκρίνονται σε προτιμήσεις βιωσιμότητας. Για να αποφεύγονται παρόμοιες πρακτικές ή ανακριβείς ισχυρισμοί, οι επιχειρήσεις επενδύσεων που παρέχουν επενδυτικές συμβουλές θα πρέπει πρώτα να αξιολογούν τους επενδυτικούς στόχους, τον χρονικό ορίζοντα και την ατομική κατάσταση ενός πελάτη ή δυνητικού πελάτη, προτού ρωτήσουν τους πελάτες τους για τις ενδεχόμενες προτιμήσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

    (6)

    Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί χρηματοπιστωτικά μέσα με διαφορετικό βαθμό φιλοδοξίας όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Για να μπορέσουν οι πελάτες ή οι δυνητικοί πελάτες να κατανοήσουν τους εν λόγω διαφορετικούς βαθμούς βιωσιμότητας και να λάβουν ενημερωμένες επενδυτικές αποφάσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα, οι επιχειρήσεις επενδύσεων που παρέχουν επενδυτικές συμβουλές και υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου θα πρέπει να εξηγούν τη διάκριση μεταξύ, αφενός, των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχουν ως στόχο, εξολοκλήρου ή εν μέρει, αειφόρες επενδύσεις σε οικονομικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), αειφόρες επενδύσεις όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 17) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 και των χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνουν υπόψη τις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις στους παράγοντες βιωσιμότητας, τα οποία είναι πιθανό να είναι επιλέξιμα για σύσταση, καθώς πληρούν τις ατομικές προτιμήσεις βιωσιμότητας των πελατών και, αφετέρου, άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που δεν διαθέτουν αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν θα πρέπει να είναι επιλέξιμα για σύσταση σε πελάτες ή δυνητικούς πελάτες που έχουν ατομικές προτιμήσεις βιωσιμότητας.

    (7)

    Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι προβληματισμοί όσον αφορά την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, δηλαδή, ειδικότερα, την πρακτική απόκτησης αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με τη σύσταση ενός χρηματοπιστωτικού μέσου ως φιλικού προς το περιβάλλον ή βιώσιμου, ενώ στην πραγματικότητα το εν λόγω χρηματοπιστωτικό μέσο δεν πληροί βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα ή άλλα πρότυπα βιωσιμότητας. Για να αποτρέπεται η καταχρηστική πώληση και η προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, οι επιχειρήσεις επενδύσεων δεν θα πρέπει να συνιστούν ή να αποφασίζουν να πραγματοποιούν συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά μέσα που δεν πληρούν τις ατομικές προτιμήσεις βιωσιμότητας, ως χρηματοπιστωτικά μέσα που πληρούν τις προτιμήσεις αυτές. Οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει να εξηγούν στους πελάτες ή δυνητικούς πελάτες τους λόγους για τους οποίους δεν ακολουθούν αυτήν την πρακτική και να τηρούν αρχείο των λόγων αυτών.

    (8)

    Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα που δεν είναι επιλέξιμα για ατομικές προτιμήσεις βιωσιμότητας μπορούν παρ’ όλα αυτά να συνιστώνται από επιχειρήσεις επενδύσεων, αλλά όχι ως χρηματοπιστωτικά μέσα που πληρούν τις ατομικές προτιμήσεις βιωσιμότητας. Για να επιτρέπονται περαιτέρω συστάσεις σε πελάτες ή δυνητικούς πελάτες, όταν τα χρηματοπιστωτικά μέσα δεν πληρούν τις προτιμήσεις βιωσιμότητας του πελάτη, ο πελάτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τις πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις βιωσιμότητας. Για να αποτρέπεται η καταχρηστική πώληση και η προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει να τηρούν αρχεία της απόφασης του πελάτη μαζί με την εξήγηση του πελάτη που τεκμηριώνει την προσαρμογή.

    (9)

    Συνεπώς, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/565 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (10)

    Οι αρμόδιες αρχές και οι επιχειρήσεις επενδύσεων θα πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις που περιέχει ο παρών κανονισμός. Ως εκ τούτου, η ημερομηνία εφαρμογής του θα πρέπει να μετατεθεί,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/565

    Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/565 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 2, προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 7), 8) και 9):

    «7)

    “προτιμήσεις βιωσιμότητας”: η επιλογή ενός πελάτη ή δυνητικού πελάτη σχετικά με το αν και κατά πόσον ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χρηματοπιστωτικά μέσα θα πρέπει να περιληφθούν στην επένδυσή του:

    α)

    χρηματοπιστωτικό μέσο για το οποίο ο πελάτης ή ο δυνητικός πελάτης καθορίζει ότι μια ελάχιστη αναλογία επενδύεται σε περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1)·

    β)

    χρηματοπιστωτικό μέσο για το οποίο ο πελάτης ή ο δυνητικός πελάτης καθορίζει ότι μια ελάχιστη αναλογία επενδύεται σε αειφόρες επενδύσεις όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 17) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*2)·

    γ)

    χρηματοπιστωτικό μέσο που λαμβάνει υπόψη τις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις στους παράγοντες βιωσιμότητας, στο οποίο τα ποιοτικά ή ποσοτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εν λόγω συνεκτίμηση καθορίζονται από τον πελάτη ή τον δυνητικό πελάτη·

    8)

    “παράγοντες βιωσιμότητας”: οι παράγοντες αειφορίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 σημείο 24) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088·

    9)

    “κίνδυνοι βιωσιμότητας”: οι κίνδυνοι βιωσιμότητας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 σημείο 22) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088.

    (*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13)."

    (*2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).»·"

    2)

    Στο άρθρο 21, η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Όταν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα παράγραφο, οι επιχειρήσεις επενδύσεων λαμβάνουν υπόψη κινδύνους βιωσιμότητας.»·

    β)

    προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «Όταν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα παράγραφο, οι επιχειρήσεις επενδύσεων λαμβάνουν επίσης υπόψη τη φύση, το εύρος και την πολυπλοκότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, καθώς και τη φύση και το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο αυτών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.»·

    3)

    Στο άρθρο 23 παράγραφος 1, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    θεσπίζουν, εφαρμόζουν και διατηρούν κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κινδύνων που συνδέονται με τις δραστηριότητες, τις διαδικασίες και τα συστήματα της επιχείρησης και, κατά περίπτωση, καθορίζουν το ανεκτό για την επιχείρηση επίπεδο κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις επενδύσεων λαμβάνουν υπόψη κινδύνους βιωσιμότητας·»·

    4)

    Το άρθρο 33 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 33

    Συγκρούσεις συμφερόντων δυνητικά επιζήμιες για τον πελάτη

    (άρθρο 16 παράγραφος 3 και άρθρο 23 της οδηγίας 2014/65 /ΕΕ)

    Για τους σκοπούς του εντοπισμού των ειδών συγκρούσεων συμφερόντων που ανακύπτουν κατά την παροχή επενδυτικών και παρεπόμενων υπηρεσιών ή συνδυασμού αυτών και των οποίων η ύπαρξη δύναται να ζημιώσει τα συμφέροντα ενός πελάτη, συμπεριλαμβανομένων των προτιμήσεων βιωσιμότητας του πελάτη, οι επιχειρήσεις επενδύσεων εξακριβώνουν, με βάση ορισμένα ελάχιστα κριτήρια, εάν η επιχείρηση επενδύσεων ή αρμόδιο πρόσωπο ή πρόσωπο συνδεόμενο άμεσα ή έμμεσα με την επιχείρηση με σχέση ελέγχου βρίσκεται, είτε ως αποτέλεσμα της παροχής των επενδυτικών ή των παρεπόμενων υπηρεσιών είτε με άλλο τρόπο, σε μια από τις ακόλουθες καταστάσεις:

    α)

    η επιχείρηση ή το πρόσωπο αυτό είναι πιθανό να αποκομίσει οικονομικό κέρδος ή να αποφύγει οικονομική ζημία, σε βάρος του πελάτη·

    β)

    η επιχείρηση ή το πρόσωπο αυτό έχει, ως προς την έκβαση μιας υπηρεσίας που παρέχεται στον πελάτη ή μιας συναλλαγής που πραγματοποιείται για λογαριασμό του, ένα συμφέρον που είναι διαφορετικό από το συμφέρον του πελάτη στην έκβαση αυτή·

    γ)

    η επιχείρηση ή το πρόσωπο αυτό έχει οικονομικό ή άλλο κίνητρο να ευνοήσει τα συμφέροντα άλλου πελάτη η ομάδας πελατών σε βάρος των συμφερόντων του πελάτη·

    δ)

    η επιχείρηση ή το πρόσωπο αυτό ασκεί την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα με τον πελάτη·

    ε)

    η επιχείρηση ή το πρόσωπο αυτό λαμβάνει ή θα λάβει από πρόσωπο διαφορετικό από τον πελάτη αντιπαροχή σχετιζόμενη με υπηρεσία που παρέχεται στον πελάτη, υπό μορφή χρηματικών ή μη χρηματικών οφελών ή υπηρεσιών.»·

    5)

    Στο άρθρο 52, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Οι επιχειρήσεις επενδύσεων περιγράφουν τα εξής:

    α)

    τα είδη των χρηματοπιστωτικών μέσων που αξιολογούνται·

    β)

    το φάσμα των αναλυόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων και παρόχων ανά είδος μέσου σύμφωνα με το αντικείμενο της εκάστοτε υπηρεσίας·

    γ)

    κατά περίπτωση, τους παράγοντες βιωσιμότητας που λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής χρηματοπιστωτικών μέσων·

    δ)

    κατά την παροχή συμβουλών σε ανεξάρτητη βάση, τον τρόπο με τον οποίο η παρεχόμενη υπηρεσία πληροί τις προϋποθέσεις για την παροχή επενδυτικών συμβουλών σε ανεξάρτητη βάση και τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής που χρησιμοποιεί η επιχείρηση επενδύσεων για τη σύσταση χρηματοπιστωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων, του κόστους και της πολυπλοκότητας των χρηματοπιστωτικών μέσων.»·

    6)

    Το άρθρο 54 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 2, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    πληροί τους επενδυτικούς στόχους του εν λόγω πελάτη, συμπεριλαμβανομένων του επιπέδου ανοχής κινδύνου του πελάτη και τυχόν προτιμήσεων βιωσιμότητας·»·

    β)

    η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «5.   Στις πληροφορίες σχετικά με τους επενδυτικούς στόχους υφιστάμενου ή δυνητικού πελάτη, περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο πελάτης επιθυμεί να διακρατήσει την επένδυση, τις προτιμήσεις του όσον αφορά την ανάληψη κινδύνων, το επίπεδο ανοχής κινδύνου, τους σκοπούς της επένδυσης και επιπλέον, τις προτιμήσεις του όσον αφορά τη βιωσιμότητα.»·

    γ)

    η παράγραφος 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «9.   Οι επιχειρήσεις επενδύσεων εφαρμόζουν, και είναι σε θέση να αποδείξουν ότι εφαρμόζουν, επαρκείς πολιτικές και διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι κατανοούν τη φύση, τα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και των κινδύνων των επενδυτικών υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών μέσων που επιλέγονται για τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν παραγόντων βιωσιμότητας, και αξιολογούν, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και την πολυπλοκότητα, εάν ισοδύναμες επενδυτικές υπηρεσίες ή χρηματοπιστωτικά μέσα μπορούν να ικανοποιήσουν το προφίλ του πελάτη τους.»·

    δ)

    η παράγραφος 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «10.   Κατά την παροχή επενδυτικής υπηρεσίας επενδυτικών συμβουλών ή διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μια επιχείρηση επενδύσεων δεν συνιστά επενδυτικές υπηρεσίες, ούτε αποφασίζει να πραγματοποιήσει συναλλαγή όταν καμία από τις υπηρεσίες ή κανένα από τα μέσα δεν είναι κατάλληλα για τον πελάτη.

    Μια επιχείρηση επενδύσεων δεν διατυπώνει συστάσεις για χρηματοπιστωτικά μέσα ούτε αποφασίζει να πραγματοποιήσει συναλλαγή με τέτοια μέσα ως μέσα που πληρούν τις προτιμήσεις βιωσιμότητας του πελάτη ή του δυνητικού πελάτη όταν τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά μέσα δεν πληρούν τις προτιμήσεις αυτές. Η επιχείρηση επενδύσεων εξηγεί στον πελάτη ή τους δυνητικούς πελάτες τους λόγους για τους οποίους δεν ακολουθεί αυτήν την πρακτική και τηρεί αρχείο των λόγων αυτών.

    Όταν κανένα χρηματοπιστωτικό μέσο δεν πληροί τις προτιμήσεις βιωσιμότητας του πελάτη ή του δυνητικού πελάτη και ο πελάτης αποφασίσει να προσαρμόσει τις προτιμήσεις του όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η επιχείρηση επενδύσεων τηρεί αρχείο της απόφασης του πελάτη, συμπεριλαμβανομένων των λόγων της απόφασης αυτής.»·

    ε)

    στην παράγραφο 12 το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «12.   Κατά την παροχή επενδυτικών συμβούλων, οι επιχειρήσεις επενδύσεων υποβάλλουν έκθεση στον ιδιώτη πελάτη, η οποία περιλαμβάνει περιγραφή των παρεχόμενων συμβουλών και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η παρεχόμενη πρόταση είναι κατάλληλη για τον ιδιώτη πελάτη, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ικανοποιεί τους επενδυτικούς στόχους του πελάτη και τις προσωπικές περιστάσεις σε σχέση με την αιτούμενη επενδυτική διάρκεια, τη γνώση και την πείρα του πελάτη, τη στάση του πελάτη προς τους κινδύνους, τη δυνατότητά του να αντεπεξέλθει σε ζημίες και τις προτιμήσεις του όσον αφορά τη βιωσιμότητα.»·

    στ)

    στην παράγραφο 13 προστίθεται νέο εδάφιο:

    «Οι απαιτήσεις να πληρούνται οι προτιμήσεις βιωσιμότητας των πελατών ή δυνητικών πελατών, κατά περίπτωση, δεν τροποποιούν τους όρους του πρώτου εδαφίου.».

    Άρθρο 2

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από τις 2 Αυγούστου 2022.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 21 Απριλίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349.

    (2)  Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2016, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 1).

    (3)  COM(2019) 640 final.

    (4)  COM(2018) 97 final.

    (5)  SWD(2018) 264 final.

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).

    (7)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/565 της Επιτροπής, της 25ης Απριλίου 2016, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις οργανωτικές απαιτήσεις και τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων επενδύσεων, καθώς και τους ορισμούς που ισχύουν για τους σκοπούς της εν λόγω οδηγίας (ΕΕ L 87 της 31.3.2017, σ. 1).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).


    Top