EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0520

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/520 της Επιτροπής της 24ης Μαρτίου 2021 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2021/1877

OJ L 104, 25.3.2021, p. 39–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 02/07/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/520/oj

25.3.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 104/39


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/520 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 24ης Μαρτίου 2021

για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (1), και ιδίως το άρθρο 120 παράγραφος 1 και το άρθρο 120 παράγραφος 2 στοιχεία γ), δ) και στ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 καθορίζει απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας για δεσποζόμενα χερσαία ζώα και ζωικό αναπαραγωγικό υλικό και αναθέτει στην Επιτροπή την εξουσία να εκδίδει σχετικές εκτελεστικές πράξεις.

(2)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής (2) συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 προβλέποντας λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την ιχνηλασιμότητα δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση.

(3)

Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή στην Ένωση των κανόνων ιχνηλασιμότητας που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035, θα πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι κανόνες μέσω του παρόντος κανονισμού.

(4)

Τα άρθρα 112, 113 και 115 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 θεσπίζουν υποχρεώσεις για τους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν ζώα τα οποία ανήκουν στα βοοειδή, τα προβατοειδή, τα αιγοειδή και στα χοιροειδή όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τα ζώα τους στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που δημιουργούνται σύμφωνα με το άρθρο 109 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού. Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι επικαιροποιήσεις διαβιβάζονται τακτικά στις εν λόγω βάσεις δεδομένων, είναι αναγκαίο να καθοριστούν στον παρόντα κανονισμό οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των συγκεκριμένων πληροφοριών.

(5)

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και χοιροειδών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που διαβιβάζουν όσον αφορά τα ζώα και τις εγκαταστάσεις τους μετά τη διαβίβαση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστούν στον παρόντα κανονισμό κανόνες για την ομοιόμορφη εφαρμογή της πρόσβασης στα δεδομένα των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων που δημιουργούνται σύμφωνα με το άρθρο 109 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

(6)

Επιπλέον, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να καθορίσει ορισμένες άλλες τεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες και τους μορφότυπους των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή, προκειμένου να διασφαλιστεί συγκρίσιμη ποιότητα των βάσεων δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση.

(7)

Υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 110 παράγραφος 1 στοιχείο β) και στο άρθρο 112 σημείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, η ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να αντικαταστήσει την έκδοση εγγράφων ταυτοποίησης για τα βοοειδή κατά τη μετακίνηση των ζώων αυτών μεταξύ κρατών μελών. Το πρωτόκολλο BOVEX που θεσπίστηκε από την Επιτροπή είναι σχεδιασμένο για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών για τα βοοειδή. Η Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίσει την πλήρη λειτουργικότητα των εν λόγω ανταλλαγών ηλεκτρονικών δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

(8)

Μολονότι τα μέσα ταυτοποίησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται για διάφορα είδη χερσαίων ζώων, ειδικότερα για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή, χοιροειδή, καμηλοειδή, ελαφίδες και ψιττακοειδή, καθορίζονται από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035, οι τεχνικές προδιαγραφές για τα συγκεκριμένα μέσα ταυτοποίησης θα πρέπει να ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

(9)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2035 καθορίζει απαιτήσεις για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών. Τα εν λόγω ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης θα πρέπει να εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο διατηρούνται τα ζώα. Για να διασφαλιστεί η αναγνωσιμότητα αυτών των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης όταν τα ζώα μετακινούνται μεταξύ κρατών μελών, θα πρέπει να καθοριστούν στον παρόντα κανονισμό οι κανόνες και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει τα εν λόγω ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης. Οι εγκρίσεις αυτές θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τα σχετικά πρότυπα ISO/IEC.

(10)

Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της ταυτοποίησης και της ιχνηλασιμότητας σε ολόκληρη την Ένωση, θα πρέπει να καθοριστούν στον παρόντα κανονισμό οι χρονικές περίοδοι για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης σε δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή, χοιροειδή, καμηλοειδή, ελαφίδες και ψιττακοειδή.

(11)

Έως την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, οι ενωσιακοί κανόνες για την ιχνηλασιμότητα περιλαμβάνουν διάφορες εξαιρέσεις από το σύστημα ταυτοποίησης και καταχώρισης για ορισμένες κατηγορίες ζώων, όπως τα ζώα που εκτρέφονται σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής. Είναι σκόπιμο να επανεξεταστούν οι εν λόγω κανόνες και να εφαρμοστεί ισορροπημένη και εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τις εξαιρέσεις από το σύστημα ταυτοποίησης και καταχώρισης, λαμβανομένων υπόψη, αφενός, των σχετικών κινδύνων και, αφετέρου, της αναλογικότητας και της αποτελεσματικότητας των μέτρων. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίσει νέους κανόνες που να αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση αυτή.

(12)

Είναι σημαντικό να διατηρείται η πλήρης ιχνηλασιμότητα των δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών ανά πάσα στιγμή και να αποφεύγονται τυχόν δραστηριότητες που ενδέχεται να υπονομεύουν την ιχνηλασιμότητα. Δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ιχνηλασιμότητα είναι η αφαίρεση, τροποποίηση και αντικατάσταση των μέσων ταυτοποίησης. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω δραστηριότητες πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο μετά τη χορήγηση σχετικής άδειας στους υπευθύνους επιχειρήσεων από την αρμόδια αρχή. Ορισμένοι κανόνες σχετικά με την αφαίρεση, τροποποίηση και αντικατάσταση θεσπίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035. Για την κάλυψη συγκεκριμένων πτυχών είναι αναγκαίες πρόσθετες διατάξεις σχετικά με τις εν λόγω δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών τους, οι οποίες θα πρέπει να θεσπιστούν στον παρόντα κανονισμό.

(13)

Για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο νομικό πλαίσιο, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων στα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα ταυτοποίησης που εγκρίθηκαν πριν από τις 21 Απριλίου 2021 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 21/2004 (4) του Συμβουλίου και την οδηγία 2008/71/ΕΚ (5) του Συμβουλίου, καθώς και με τις πράξεις που εκδόθηκαν βάσει των εν λόγω κανονισμών και της εν λόγω οδηγίας για μεταβατική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(14)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 εφαρμόζεται από τις 21 Απριλίου 2021, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με:

1)

τις προθεσμίες για τη διαβίβαση πληροφοριών από τους υπευθύνους επιχειρήσεων για την καταχώριση δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και χοιροειδών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων·

2)

την ομοιόμορφη εφαρμογή της πρόσβασης στα δεδομένα των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές και τους κανόνες λειτουργίας των εν λόγω βάσεων δεδομένων·

3)

τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων σχετικά με δεσποζόμενα βοοειδή μεταξύ των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών και την αναγνώριση της πλήρους λειτουργικότητας ενός συστήματος ανταλλαγής δεδομένων·

4)

τις τεχνικές προδιαγραφές, τους μορφότυπους και τον σχεδιασμό για τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών·

5)

τις τεχνικές απαιτήσεις για τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων ψιττακοειδών·

6)

τις χρονικές περιόδους για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών που γεννήθηκαν στην Ένωση ή μετά την είσοδο των εν λόγω ζώων στην Ένωση·

7)

τη διαμόρφωση του κωδικού αναγνώρισης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών·

8)

την αφαίρεση, τροποποίηση και αντικατάσταση των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών και τις προθεσμίες για την πραγματοποίηση παρόμοιων δραστηριοτήτων·

9)

τα μεταβατικά μέτρα σχετικά με την έγκριση των μέσων ταυτοποίησης.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζονται οι ορισμοί που προβλέπονται στο άρθρο 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Άρθρο 3

Προθεσμίες και διαδικασίες για τη διαβίβαση πληροφοριών από τους υπευθύνους επιχειρήσεων για την καταχώριση δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και χοιροειδών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή διαβιβάζουν τις πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τις γεννήσεις και τους θανάτους που αναφέρονται στο άρθρο 112 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και σχετικά με τις μετακινήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 113 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του εν λόγω κανονισμού και στο άρθρο 56 στοιχείο β) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 για καταχώριση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί για τα συγκεκριμένα είδη εντός χρονικής προθεσμίας που καθορίζεται από τα κράτη μέλη. Η μέγιστη χρονική περίοδος για τη διαβίβαση των πληροφοριών δεν υπερβαίνει τις 7 ημέρες μετά τη μετακίνηση, τη γέννηση ή τον θάνατο των ζώων, ανάλογα με την περίπτωση.

2.   Στην περίπτωση γεννήσεων, κατά τον καθορισμό της μέγιστης χρονικής περιόδου για τη διαβίβαση των πληροφοριών, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν την ημερομηνία εφαρμογής του μέσου ταυτοποίησης στο ζώο ως σημείο έναρξης της σχετικής χρονικής περιόδου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης της ημερομηνίας αυτής με την ημερομηνία γέννησης του ζώου.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, η αρμόδια αρχή μπορεί να παρατείνει τη μέγιστη χρονική περίοδο για τη διαβίβαση των πληροφοριών σχετικά με τις μετακινήσεις που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε 14 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο μετά τις μετακινήσεις των βοοειδών εντός του ίδιου κράτους μέλους από τις εγκαταστάσεις προέλευσής τους σε καταχωρισμένες εγκαταστάσεις βοσκοτόπων που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές για βόσκηση. Η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει να κάνει δεκτούς τους καταλόγους των βοοειδών που μετακινούνται σε καταχωρισμένες εγκαταστάσεις βοσκοτόπων από τους υπευθύνους των εν λόγω εγκαταστάσεων. Αυτοί οι κατάλογοι περιλαμβάνουν:

α)

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης της καταχωρισμένης εγκατάστασης βοσκοτόπου·

β)

τον κωδικό αναγνώρισης των ζώων·

γ)

τον μοναδικό αριθμό έγκρισης ή καταχώρισης της εγκατάστασης προέλευσης·

δ)

την ημερομηνία άφιξης των ζώων στην καταχωρισμένη εγκατάσταση βοσκοτόπου·

ε)

την εκτιμώμενη ημερομηνία αναχώρησης των ζώων από την καταχωρισμένη εγκατάσταση βοσκοτόπου.

Άρθρο 4

Ομοιόμορφη εφαρμογή της πρόσβασης στα δεδομένα ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή έχουν, κατόπιν αιτήματός τους και δωρεάν, πρόσβαση, τουλάχιστον μόνο για ανάγνωση, σε έναν δεδομένο ελάχιστο όγκο πληροφοριών σχετικά με τις εγκαταστάσεις τους, οι οποίες περιέχονται στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 5

Τεχνικές προδιαγραφές για ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 δημιουργούνται κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανταλλαγή των πληροφοριών που καταγράφονται σε αυτές μεταξύ ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών με τον μορφότυπο που ορίζεται στην τρίτη στήλη του πίνακα στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Κανόνες λειτουργίας ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 εξακολουθούν να λειτουργούν παρά πιθανές διαταραχές. Τα μέτρα αυτά εγγυώνται επίσης την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τη γνησιότητα των πληροφοριών που καταγράφονται στις εν λόγω βάσεις δεδομένων.

Άρθρο 7

Τεχνικές προϋποθέσεις και όροι για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων των εγγράφων ταυτοποίησης για δεσποζόμενα βοοειδή μεταξύ των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών

1.   Όταν τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν ηλεκτρονικώς με άλλα κράτη μέλη δεδομένα των εγγράφων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 44 στοιχεία α) έως γ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035, τα δεδομένα αυτά ανταλλάσσονται με τον μορφότυπο XML Schema Definition που διατίθεται από την Επιτροπή στην αρμόδια αρχή.

2.   Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προέλευσης των δεσποζόμενων βοοειδών που προορίζονται για μετακίνηση διασφαλίζει ότι τα δεδομένα του εγγράφου ταυτοποίησης διαβιβάζονται ηλεκτρονικώς στο κράτος μέλος προορισμού πριν από την αναχώρηση των ζώων και ότι με κάθε διαβίβαση παρέχεται χρονοσφραγίδα.

Άρθρο 8

Αναγνώριση της πλήρους λειτουργικότητας συστήματος για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων των εγγράφων ταυτοποίησης για δεσποζόμενα βοοειδή μεταξύ των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών

1.   Για τα κράτη μέλη που ανταλλάσσουν ηλεκτρονικώς δεδομένα των εγγράφων ταυτοποίησης μέσω συστήματος που θεσπίζεται από την Επιτροπή και είναι σχεδιασμένο για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με δεσποζόμενα βοοειδή μεταξύ των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων των κρατών μελών αναγνωρίζεται ότι διαθέτουν πλήρως λειτουργικό σύστημα.

2.   Η Επιτροπή καταρτίζει και δημοσιοποιεί στον ιστότοπό της τον κατάλογο των κρατών μελών που ανταλλάσσουν δεδομένα εγγράφων ταυτοποίησης μέσω του εν λόγω συστήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΜΕΣΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Άρθρο 9

Τεχνικές προδιαγραφές, μορφότυποι και σχεδιασμός για τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών

1.   Η αρμόδια αρχή εγκρίνει τη χρήση συμβατικών ενωτίων ή συμβατικών ταινιών στο μεσοκύνιο που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία α) και β) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 ως μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών, μόνον εφόσον τα εν λόγω μέσα ταυτοποίησης πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα II μέρος 1 του παρόντος κανονισμού.

2.   Η αρμόδια αρχή εγκρίνει τη χρήση δερματοστιξίας που αναφέρεται στο παράρτημα III στοιχείο ζ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 ως μέσου ταυτοποίησης δεσποζόμενων προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών και ελαφιδών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 46 παράγραφοι 2 και 3 και στο άρθρο 52 παράγραφος 1 στοιχείο β), στο άρθρο 73 παράγραφος 2 στοιχείο γ) και στο άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού, μόνον εφόσον η εν λόγω δερματοστιξία διασφαλίζει ανεξίτηλη επισήμανση και ορθή ανάγνωση.

3.   Η αρμόδια αρχή εγκρίνει τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία γ) έως στ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 ως μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών, μόνον εφόσον τα εν λόγω μέσα ταυτοποίησης πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα II μέρος 2 του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία γ) και στ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα II μέρος 1 του παρόντος κανονισμού.

4.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3, η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει τη χρήση ηλεκτρονικών ενωτίων ως μέσου ταυτοποίησης δεσποζόμενων χοιροειδών, αν τα συγκεκριμένα μέσα ταυτοποίησης πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από το κράτος μέλος στο οποίο διατηρούνται τα χοιροειδή, και αναγράφουν κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης:

α)

της εγκατάστασης γέννησης των ζώων· ή

β)

της τελευταίας εγκατάστασης της αλυσίδας εφοδιασμού που αναφέρεται στο άρθρο 53 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035, όταν τα ζώα αυτά μετακινούνται σε εγκατάσταση εκτός της εν λόγω αλυσίδας εφοδιασμού.

Άρθρο 10

Τεχνικές προδιαγραφές, μορφότυποι και σχεδιασμός για τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων ψιττακοειδών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που διατηρούν ψιττακοειδή διασφαλίζουν ότι:

α)

ο ποδοδακτύλιος που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα II μέρος 1 του παρόντος κανονισμού·

β)

η δερματοστιξία που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 διασφαλίζει ανεξίτηλη επισήμανση και ορθή ανάγνωση.

2.   Η αρμόδια αρχή εγκρίνει τη χρήση των ενέσιμων πομποδεκτών που αναφέρονται στο άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 ως μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων ψιττακοειδών, μόνον εφόσον τα εν λόγω μέσα ταυτοποίησης πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα II μέρος 2 σημείο 2 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 11

Λειτουργικοί κανόνες για την έγκριση ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών

1.   Κατά τη χορήγηση έγκρισης των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία γ) έως στ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035, η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης έχουν παράσχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δοκιμές συμμόρφωσης και επιδόσεων που αναφέρονται στο παράρτημα II μέρος 2 σημείο 4 του παρόντος κανονισμού έχουν διεξαχθεί σε κέντρα δοκιμών διαπιστευμένα σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17025 σχετικά με τις «Γενικές απαιτήσεις για την ικανότητα των εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων».

2.   Κατά τη χορήγηση έγκρισης των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η αρμόδια αρχή μπορεί να απαιτήσει από τους κατασκευαστές των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης να διενεργήσουν πρόσθετες δοκιμές ανθεκτικότητας και αντοχής για να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητά τους υπό τις συγκεκριμένες γεωγραφικές ή κλιματικές συνθήκες του οικείου κράτους μέλους, σύμφωνα με τα πρότυπα που καθορίζονται από το εν λόγω κράτος μέλος.

Άρθρο 12

Διαμόρφωση του κωδικού αναγνώρισης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών

Η διαμόρφωση του κωδικού αναγνώρισης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών είναι η εξής:

α)

το πρώτο στοιχείο του κωδικού αναγνώρισης είναι ο κωδικός χώρας του κράτους μέλους στο οποίο έγινε για πρώτη φορά η εφαρμογή του μέσου ταυτοποίησης στα ζώα, με τον μορφότυπο είτε:

i)

του κωδικού alpha-2 με δύο γράμματα κατά το πρότυπο ISO 3166-1, με εξαίρεση την Ελλάδα, για την οποία χρησιμοποιείται ο κωδικός δύο γραμμάτων «EL»· ή

ii)

του τριψήφιου αριθμητικού κωδικού χώρας κατά το πρότυπο ISO 3166-1·

β)

το δεύτερο στοιχείο του κωδικού αναγνώρισης είναι ένας μοναδικός κωδικός για κάθε ζώο ο οποίος δεν υπερβαίνει τους 12 αριθμητικούς χαρακτήρες.

Άρθρο 13

Χρονικές περίοδοι για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 112 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 εφαρμόζονται στα δεσποζόμενα βοοειδή πριν από τη λήξη μέγιστης χρονικής περιόδου μετά τη γέννηση, η οποία καθορίζεται από το κράτος μέλος στο οποίο γεννήθηκαν τα ζώα. Η μέγιστη χρονική περίοδος αρχίζει την ημερομηνία γέννησης των ζώων και δεν υπερβαίνει τις 20 ημέρες.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στους υπευθύνους επιχειρήσεων να παρατείνουν τη μέγιστη χρονική περίοδο για την εφαρμογή δεύτερου μέσου ταυτοποίησης σε 60 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο από την ημερομηνία γέννησης των ζώων, για λόγους που σχετίζονται με τη φυσιολογική ανάπτυξη των ζώων, εάν το δεύτερο μέσο ταυτοποίησης είναι στομαχικός βώλος.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στους υπευθύνους επιχειρήσεων να παρατείνουν τη μέγιστη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε 9 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

τα ζώα:

i)

εκτρέφονται σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής, οι δε μόσχοι παραμένουν με τις μητέρες τους·

ii)

δεν είναι συνηθισμένα στην τακτική επαφή με ανθρώπους·

β)

ο χώρος στον οποίο διατηρούνται τα ζώα εξασφαλίζει υψηλό βαθμό απομόνωσης των ζώων·

γ)

η παράταση δεν υπονομεύει την ιχνηλασιμότητα των ζώων.

Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν τη χορήγηση της άδειας που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο αποκλειστικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή σε συγκεκριμένα είδη ή φυλές δεσποζόμενων βοοειδών.

4.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι κανένα δεσποζόμενο ζώο που ανήκει στα βοοειδή δεν απομακρύνεται από την εγκατάσταση γέννησης, εκτός εάν έχουν εφαρμοστεί στα εν λόγω ζώα τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 112 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 14

Χρονικές περίοδοι για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων προβατοειδών και αιγοειδών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 113 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 εφαρμόζονται σε δεσποζόμενα προβατοειδή και αιγοειδή πριν από τη λήξη μέγιστης χρονικής περιόδου μετά τη γέννηση, η οποία καθορίζεται από το κράτος μέλος στο οποίο γεννήθηκαν τα ζώα. Η μέγιστη χρονική περίοδος αρχίζει την ημερομηνία γέννησης των ζώων και δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

2.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι κανένα δεσποζόμενο ζώο που ανήκει στα προβατοειδή ή τα αιγοειδή δεν απομακρύνεται από την εγκατάσταση γέννησης, εκτός εάν έχουν εφαρμοστεί στα εν λόγω ζώα τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 113 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 15

Χρονικές περίοδοι για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων χοιροειδών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 115 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 εφαρμόζονται σε δεσποζόμενα χοιροειδή πριν από τη λήξη μέγιστης χρονικής περιόδου μετά τη γέννηση, η οποία καθορίζεται από το κράτος μέλος στο οποίο γεννήθηκαν τα ζώα. Η μέγιστη χρονική περίοδος αρχίζει την ημερομηνία γέννησης των ζώων και δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

2.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι κανένα δεσποζόμενο ζώο που ανήκει στα χοιροειδή δεν απομακρύνεται από την εγκατάσταση γέννησης, εκτός εάν έχουν εφαρμοστεί στα εν λόγω ζώα τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 115 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 16

Χρονικές περίοδοι για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων καμηλοειδών και ελαφιδών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 73 παράγραφοι 1 και 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 εφαρμόζονται σε δεσποζόμενα καμηλοειδή και ελαφίδες πριν από τη λήξη μέγιστης χρονικής περιόδου μετά τη γέννηση, η οποία καθορίζεται από το κράτος μέλος στο οποίο γεννήθηκαν τα ζώα. Η μέγιστη χρονική περίοδος αρχίζει την ημερομηνία γέννησης των ζώων και δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

2.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι κανένα δεσποζόμενο ζώο που ανήκει στα καμηλοειδή ή στους ελαφίδες δεν απομακρύνεται από την εγκατάσταση γέννησης ή από την εγκατάσταση πρώτης άφιξης εάν τα συγκεκριμένα ζώα μετακινήθηκαν στην εν λόγω εγκατάσταση από τον οικότοπο στον οποίο διαβίωναν ως άγρια ζώα, εκτός εάν έχουν εφαρμοστεί στα εν λόγω ζώα τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 73 παράγραφοι 1 και 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035.

3.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να εξαιρεί τους υπευθύνους επιχειρήσεων που εκτρέφουν ταράνδους από τις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2, υπό την προϋπόθεση ότι η εξαίρεση δεν υπονομεύει την ιχνηλασιμότητα των ζώων.

4.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρούν τους υπευθύνους επιχειρήσεων που διατηρούν ελαφίδες από τις απαιτήσεις της παραγράφου 1, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

τα ζώα:

i)

εκτρέφονται σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής·

ii)

δεν είναι συνηθισμένα στην τακτική επαφή με ανθρώπους·

β)

ο χώρος στον οποίο διατηρούνται τα ζώα εξασφαλίζει υψηλό βαθμό απομόνωσης των ζώων·

γ)

η εξαίρεση δεν υπονομεύει την ιχνηλασιμότητα των ζώων.

Άρθρο 17

Χρονικές περίοδοι για την εφαρμογή των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών μετά την είσοδό τους στην Ένωση

1.   Μετά την είσοδο δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών στην Ένωση και όταν τα εν λόγω ζώα παραμένουν στην Ένωση, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 81 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 εφαρμόζονται στα εν λόγω ζώα εντός 20 ημερών από την άφιξή τους στην εγκατάσταση πρώτης άφιξης.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη πρώτης άφιξης μπορούν να επιτρέπουν στους υπευθύνους επιχειρήσεων να παρατείνουν τη μέγιστη χρονική περίοδο για την εφαρμογή δεύτερου μέσου ταυτοποίησης σε 60 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο από την ημερομηνία γέννησης των ζώων, για λόγους που σχετίζονται με τη φυσιολογική ανάπτυξη των ζώων, εάν το δεύτερο μέσο ταυτοποίησης είναι στομαχικός βώλος.

3.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι κανένα δεσποζόμενο ζώο που ανήκει στα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή, χοιροειδή, καμηλοειδή ή στους ελαφίδες δεν απομακρύνεται από την εγκατάσταση πρώτης άφιξης, εκτός εάν έχουν εφαρμοστεί στα εν λόγω ζώα τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 81 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035.

Άρθρο 18

Αφαίρεση και τροποποίηση των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών

Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει στους υπευθύνους επιχειρήσεων να αφαιρούν ή να τροποποιούν τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών μόνον εάν η αφαίρεση ή η τροποποίηση δεν υπονομεύει την ιχνηλασιμότητα των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας της εγκατάστασης στην οποία γεννήθηκαν, και εφόσον εξακολουθεί να είναι δυνατή η ατομική ταυτοποίηση των ζώων, κατά περίπτωση.

Άρθρο 19

Αντικατάσταση των μέσων ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών και προθεσμίες για την πραγματοποίηση παρόμοιων δραστηριοτήτων

1.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει στους υπευθύνους επιχειρήσεων να αντικαθιστούν τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών και ελαφιδών μόνον εάν η αντικατάσταση δεν υπονομεύει την ιχνηλασιμότητα των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας της εγκατάστασης στην οποία γεννήθηκαν, και εφόσον εξακολουθεί να είναι δυνατή η ατομική ταυτοποίηση των ζώων, κατά περίπτωση.

2.   Η αντικατάσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορεί να επιτρέπεται ως εξής:

α)

όταν τα ζώα έχουν ταυτοποιηθεί με δύο μέσα ταυτοποίησης και ένα από τα εν λόγω μέσα ταυτοποίησης έχει καταστεί δυσανάγνωστο ή έχει χαθεί, υπό την προϋπόθεση ότι ο κωδικός αναγνώρισης των ζώων παραμένει αμετάβλητος και εξακολουθεί να αντιστοιχεί στον κωδικό στα εναπομείναντα μέσα ταυτοποίησης·

β)

όταν τα ζώα έχουν ταυτοποιηθεί με ένα ή δύο μέσα ταυτοποίησης που αναγράφουν τον κωδικό αναγνώρισης των ζώων και τα εν λόγω μέσα ταυτοποίησης έχουν καταστεί δυσανάγνωστα ή έχουν χαθεί, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του κωδικού αναγνώρισης των ζώων με εύλογη βεβαιότητα και ότι ο κωδικός αναγνώρισης των ζώων παραμένει αμετάβλητος·

γ)

όταν δεσποζόμενα προβατοειδή, αιγοειδή ή χοιροειδή έχουν ταυτοποιηθεί με μέσο ταυτοποίησης στο οποίο αναγράφεται ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης μιας εγκατάστασης και το εν λόγω μέσο ταυτοποίησης έχει καταστεί δυσανάγνωστο ή έχει χαθεί, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να προσδιοριστεί με εύλογη βεβαιότητα η εγκατάσταση γέννησης των ζώων ή, κατά περίπτωση, η τελευταία εγκατάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού, και ότι το μέσο ταυτοποίησης που αντικαθιστά το προηγούμενο αναγράφει τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης της εν λόγω εγκατάστασης ή, κατά περίπτωση, της τελευταίας εγκατάστασης·

δ)

στην περίπτωση δεσποζόμενων προβατοειδών, αιγοειδών, μπορεί να επιτρέπεται η αντικατάσταση των μέσων ταυτοποίησης που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) με νέα μέσα ταυτοποίησης που αναγράφουν νέο κωδικό αναγνώρισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπονομεύεται η ιχνηλασιμότητα.

3.   Η αντικατάσταση των μέσων ταυτοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν και πριν από τη λήξη μέγιστης χρονικής περιόδου, η οποία καθορίζεται από το κράτος μέλος του οποίου η αρμόδια αρχή επέτρεψε στους υπευθύνους επιχειρήσεων να αντικαταστήσουν τα μέσα ταυτοποίησης, και πριν τα ζώα μετακινηθούν σε άλλη εγκατάσταση.

4.   Όταν ο κωδικός αναγνώρισης των δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και χοιροειδών που αναγράφεται στα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία α) και β) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθεί σε ηλεκτρονικό μέσο ταυτοποίησης λόγω τεχνικών περιορισμών, η αρμόδια αρχή επιτρέπει την εφαρμογή στα εν λόγω ζώα νέου ηλεκτρονικού μέσου ταυτοποίησης που αναγράφει νέο κωδικό αναγνώρισης, μόνον εάν και οι δύο κωδικοί αναγνώρισης έχουν καταγραφεί στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 20

Μεταβατικά μέτρα σχετικά με τις εγκρίσεις των μέσων ταυτοποίησης

Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 9, 10 και 11 του παρόντος κανονισμού, για μεταβατική περίοδο που λήγει στις 20 Απριλίου 2023, τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα ταυτοποίησης που έχουν εγκριθεί πριν από τις 21 Απριλίου 2021 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 21/2004 και την οδηγία 2008/71/ΕΚ, καθώς και με τις πράξεις που έχουν εκδοθεί βάσει των εν λόγω κανονισμών και της εν λόγω οδηγίας.

Άρθρο 21

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 21 Απριλίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (ΕΕ L 314 της 5.12.2019, σ. 115).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, για τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και την επισήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, καθώς και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου (ΕΕ L 204 της 11.8.2000, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 21/2004 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2003, για τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 και των οδηγιών 92/102/ΕΟΚ και 64/432/ΕΟΚ (ΕΕ L 5 της 9.1.2004, σ. 8).

(5)  Οδηγία 2008/71/ΕΚ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2008, για την αναγνώριση και την καταγραφή των χοίρων (ΕΕ L 213 της 8.8.2008, σ. 31).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Τεχνικές προδιαγραφές για μορφότυπους πληροφοριών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για δεσποζόμενα βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή και χοιροειδή

Είδος πληροφοριών

Περιγραφή

Μορφότυπος

Κωδικός αναγνώρισης ζώου

Κωδικός χώρας

Μία από τις ακόλουθες επιλογές:

Κωδικός με γράμματα: Κωδικός alpha-2 κατά ISO 3166-1  (1)

Αριθμητικός κωδικός: Αριθμητικός κωδικός κατά ISO 3166-1

Μοναδικός κωδικός για κάθε ζώο

12 αριθμητικοί χαρακτήρες

Ηλεκτρονικό μέσο ταυτοποίησης (προαιρετικό)

 

Μία από τις ακόλουθες επιλογές:

ηλεκτρονικό ενώτιο

στομαχικός βώλος

ενέσιμος πομποδέκτης

ηλεκτρονική ταινία στο μεσοκύνιο

Μοναδικός αριθμός καταχώρισης της εγκατάστασης

 

Κωδικός χώρας ακολουθούμενος από 12 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες

Όνομα του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης

 

140 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες

Διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης της εγκατάστασης

Οδός και αριθμός

140 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες

Ταχυδρομικός κώδικας

10 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες

Πόλη

35 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες

Ημερομηνία

 

Ημερομηνία (εεεε-μμ-ηη)

Συνολικός αριθμός ζώων

 

15 αριθμητικοί χαρακτήρες


(1)  Με εξαίρεση την Ελλάδα, για την οποία χρησιμοποιείται ο κωδικός δύο γραμμάτων «EL».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΜΕΡΟΣ 1

Τεχνικές προδιαγραφές για τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών

1.

Τα μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών τα οποία αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία α), β), γ), στ) και η) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 είναι:

α)

μίας χρήσης·

β)

από αναλλοίωτο υλικό·

γ)

μη παραποιήσιμα·

δ)

ευανάγνωστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ζώων·

ε)

σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να παραμένουν ασφαλώς επί των ζώων χωρίς να είναι επιβλαβή για αυτά·

στ)

να μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από την τροφική αλυσίδα.

2.

Τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο σημείο 1 αναγράφουν κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο ένα από τα ακόλουθα:

α)

το πρώτο και το δεύτερο στοιχείο του κωδικού αναγνώρισης των ζώων σύμφωνα με το άρθρο 12·

β)

τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης της εγκατάστασης των ζώων που αναφέρεται στο άρθρο 18 στοιχείο α)·του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035· ή

γ)

τον αλφαριθμητικό κωδικό ταυτοποίησης που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (EE) 2019/2035.

3.

Τα μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο σημείο 1 μπορούν να περιέχουν άλλες πληροφορίες, εφόσον επιτρέπονται από την αρμόδια αρχή, και υπό την προϋπόθεση ότι τα μέσα ταυτοποίησης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του σημείου 2.

ΜΕΡΟΣ 2

Τεχνικές προδιαγραφές για τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης δεσποζόμενων βοοειδών, προβατοειδών, αιγοειδών, χοιροειδών, καμηλοειδών, ελαφιδών και ψιττακοειδών

1.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο παράρτημα III στοιχεία γ) έως στ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 αναγράφουν το πρώτο στοιχείο του κωδικού αναγνώρισης των ζώων με τη μορφή του τριψήφιου κωδικού χώρας και το δεύτερο στοιχείο του κωδικού αναγνώρισης των ζώων σύμφωνα με το άρθρο 12.

2.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο σημείο 1 είναι:

α)

παθητικοί πομποδέκτες μόνον ανάγνωσης, τεχνολογίας HDX ή FDX-B, σύμφωνοι με τα πρότυπα ISO 11784 και 11785· και

β)

αναγνώσιμα με συσκευές ανάγνωσης, που συμφωνούν με το πρότυπο ISO 11785, ικανές να αναγιγνώσκουν πομποδέκτες HDX και FDX-Β.

3.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο σημείο 1 είναι αναγνώσιμα στην εξής ελάχιστη απόσταση ανάγνωσης:

α)

για δεσποζόμενα βοοειδή:

i)

12 εκατοστόμετρα, για ενώτια όταν διαβάζονται από φορητή συσκευή ανάγνωσης·

ii)

15 εκατοστόμετρα, για ενέσιμους πομποδέκτες όταν διαβάζονται από φορητή συσκευή ανάγνωσης·

iii)

25 εκατοστόμετρα, για στομαχικούς βώλους όταν διαβάζονται από φορητή συσκευή ανάγνωσης·

iv)

80 εκατοστόμετρα, για όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης όταν διαβάζονται από σταθερή συσκευή ανάγνωσης·

β)

για δεσποζόμενα προβατοειδή και αιγοειδή:

i)

12 εκατοστόμετρα, για ενώτια και ταινίες στο μεσοκύνιο όταν διαβάζονται από φορητή συσκευή ανάγνωσης·

ii)

20 εκατοστόμετρα, για στομαχικούς βώλους και ενέσιμους πομποδέκτες, όταν διαβάζονται από φορητή συσκευή ανάγνωσης·

iii)

50 εκατοστόμετρα, για όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης όταν διαβάζονται από σταθερή συσκευή ανάγνωσης.

4.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ταυτοποίησης που αναφέρονται στο σημείο 1 έχουν ελεγχθεί με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά:

α)

τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ISO 11784 και 11785 σύμφωνα με τη μέθοδο που αναφέρεται στο σημείο 7 του προτύπου ISO 24631-1· και

β)

τις ελάχιστες επιδόσεις όσον αφορά τις αποστάσεις ανάγνωσης που αναφέρονται στο σημείο 3 του παρόντος μέρους σύμφωνα με τη μέθοδο που αναφέρεται στο σημείο 7 του προτύπου ISO 24631-3.


Top