Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0993

    Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2016/993 του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2016, για την τροποποίηση της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2015/778 για στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια Κεντρική Μεσόγειο (Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED)

    ΕΕ L 162 της 21.6.2016, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/03/2020; καταργήθηκε εμμέσως από 32020D0471

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/993/oj

    21.6.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 162/18


    ΑΠΌΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2016/993 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 20ής Ιουνίου 2016

    για την τροποποίηση της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2015/778 για στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια Κεντρική Μεσόγειο (Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 42 παράγραφος 4 και το άρθρο 43 παράγραφος 2,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 18 Μαΐου 2015 το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/778 (1).

    (2)

    Στις 23 Μαΐου 2016 το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του για την Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπεφρασμένη προθυμία του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης να συνεργασθεί με την Ένωση βάσει των εν λόγω συμπερασμάτων και συμφώνησε να παρατείνει την εντολή της Επιχείρησης Sophia της Eunavfor MED κατά ένα έτος και, διατηρώντας την εστίαση στη βασική εντολή της, να προσθέσει δύο επικουρική καθήκοντα:

    οικοδόμηση ικανοτήτων και εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών με αυτά, βάσει αιτήματος των νόμιμων λιβυκών αρχών, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης για την αρχή της ιδίας ευθύνης από τη Λιβύη,

    συμβολή στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης βάσει νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    (3)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε, τροποποίησε και επανεπιβεβαίωσε το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (ΑΣΑΗΕ) 1970 (2011), 1973 (2011), 2009 (2011), 2040 (2012), 2095 (2013), 2144 (2014), 2174 (2014), 2213 (2015), 2214 (2015) και 2278 (2016).

    (4)

    Στις 14 Ιουνίου 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ εξέδωσε την ΑΣΑΗΕ 2292 (2016) για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπου εξέφραζε συγκεκριμένα την ανησυχία ότι η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται από το λαθρεμπόριο παράνομων όπλων και σχετικού άψυχου υλικού.

    (5)

    Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αρχίσει η επιχειρησιακή εφαρμογή των δύο υποστηρικτικών καθηκόντων πριν από τη λήξη της αρχικής εντολής της Επιχείρησης Sophia της Eunavfor MED.

    (6)

    Η απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/778 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/778 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Το άρθρο 1 παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Η Ένωση διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση διαχείρισης κρίσεων που συμβάλλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στη Νότια Κεντρική Μεσόγειο (Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED), η οποία επιτυγχάνεται καταβάλλοντας συστηματικές προσπάθειες για την αναγνώριση, κατάληψη και καταστροφή σκαφών και περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ή υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται από τους διακινητές και τους λαθρεμπόρους, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, μεταξύ άλλων της UNCLOS και τυχόν αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED παρέχει επίσης εκπαίδευση στην ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης. Επιπλέον, η επιχείρηση συμβάλλει στην πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων στο συμφωνημένο θέατρο επιχειρήσεών της σύμφωνα με την ΑΣΑΗΕ 1970 (2011) και τις επακόλουθες αποφάσεις για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της ΑΣΑΗΕ 2292 (2016).».

    2)

    Στο άρθρο 2 παράγραφος 2, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Όσον αφορά τα κύρια καθήκοντά της σχετικά με την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED διεξάγεται σε διαδοχικές φάσεις και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.».

    3)

    Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα:

    «Άρθρο 2α

    Οικοδόμηση ικανοτήτων και εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης

    1.   Ως υποστηρικτικό καθήκον, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED βοηθά στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης σχετικά με τα καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα, ιδίως για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

    2.   Όταν η ΕΠΑ αποφασίσει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες, ιδίως όσον αφορά τη συγκρότηση δυνάμεων και τις διαδικασίες ελέγχου για τους ασκουμένους, το υποστηρικτικό καθήκον που αναφέρεται στην παράγραφο 1 επιτελείται στα ανοικτά στο συμφωνημένο θέατρο επιχειρήσεων της Επιχείρησης Sophia της Eunavfor MED όπως ορίζεται στα σχετικά έγγραφα σχεδιασμού.

    3.   Το υποστηρικτικό καθήκον που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορεί επίσης να επιτελείται στην επικράτεια της Λιβύης ή τρίτου κράτους υποδοχής που συνορεύει με τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της, κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΠΑ μετά από εκτίμηση από το Συμβούλιο, βάσει πρόσκλησης της Λιβύης ή του ενδιαφερόμενου κράτους υποδοχής και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    4.   Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές επιχειρησιακές απαιτήσεις, μέρος του υποστηρικτικού καθήκοντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορεί να διεξαχθεί, κατόπιν πρόσκλησης, εντός κράτους μέλους, μεταξύ άλλων σε σχετικά κέντρα εκπαίδευσης.

    5.   Στον βαθμό που τούτο απαιτείται από το υποστηρικτικό καθήκον που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED μπορεί να συλλέγει, να αποθηκεύει και να μοιράζεται με τα κράτη μέλη, την UNSMIL, την Ευρωπόλ και τη Frontex τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που συλλέγονται για τις διαδικασίες ελέγχου πιθανών ασκουμένων, εφόσον έχουν δηλώσει γραπτώς τη συναίνεσή τους. Επιπλέον, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED μπορεί να συλλέγει και να αποθηκεύει τις απαιτούμενες ιατρικές πληροφορίες και τα απαιτούμενα βιομετρικά δεδομένα των ασκουμένων κατόπιν γραπτής συναίνεσής τους.

    Άρθρο 2β

    Συμβολή στην ανταλλαγή πληροφοριών και εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ ανοικτά των ακτών της Λιβύης

    1.   Στο πλαίσιο του υποστηρικτικού καθήκοντός της να συμβάλει στην επιβολή του εμπάργκο όπλων των ΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED συλλέγει και μοιράζεται πληροφορίες με σχετικούς εταίρους και οργανισμούς μέσω των μηχανισμών στα έγγραφα σχεδιασμού, προκειμένου να συμβάλει στη συνολική επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα στο συμφωνημένο θέατρο επιχειρήσεων όπως ορίζεται στα σχετικά έγγραφα σχεδιασμού. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές είναι διαβαθμισμένες μέχρι και το επίπεδο “RESTREINT UE/EU RESTRICTED”, μπορούν να ανταλλάσσονται με τους σχετικούς εταίρους και οργανισμούς σύμφωνα με την απόφαση 2013/488/ΕΕ και βάσει διακανονισμών που συνάπτονται μεταξύ του ΥΕ και των εν λόγω εταίρων, τηρουμένων πλήρως των αρχών της αμοιβαιότητας και της συμμετοχικότητας. Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες που έχουν παραληφθεί αποτελούν αντικείμενο χειρισμού από την Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED χωρίς καμία διάκριση μεταξύ του προσωπικού της και αποκλειστικά με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

    2.   Όταν η ΕΠΑ αποφασίσει ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED ξεκινά, εντός του συμφωνημένου θεάτρου επιχειρήσεων, όπως ορίζεται στα σχετικά έγγραφα σχεδιασμού, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, επιθεωρήσεις σκαφών τα οποία αποπλέουν από τη Λιβύη ή κατευθύνονται προς αυτήν, εφόσον υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι τα εν λόγω σκάφη μεταφέρουν όπλα ή σχετικό άψυχο υλικό προς ή από τη Λιβύη, άμεσα ή έμμεσα, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, και διεξάγει τις σχετικές δράσεις για την κατάσχεση και τη διάθεση των ειδών αυτών, μεταξύ άλλων προκειμένου να εκτρέπονται τα σκάφη αυτά και τα πληρώματά τους προς ένα κατάλληλο λιμάνι ώστε να διευκολύνεται η διάθεση αυτή, με τη συναίνεση του κράτους του λιμένα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2292 (2016) του ΣΑΗΕ.

    3.   Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΑΣΑΗΕ 2292 (2016), η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED μπορεί, κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων που πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 2, να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία συνδεόμενα άμεσα με τη μεταφορά αντικειμένων που απαγορεύονται σύμφωνα με το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. Μπορεί να διαβιβάζει τα στοιχεία αυτά στις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και/ή των αρμόδιων οργανισμών της Ένωσης.».

    4)

    Στο άρθρο 11, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Για την περίοδο από τις 18 Μαΐου 2015 έως τις 27 Ιουλίου 2016, το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες της Επιχείρησης Sophia της Eunavfor MED ανέρχεται σε 11,82 εκατ. EUR. Το ποσοστό του ποσού αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2015/528 ορίζεται σε 70 % για αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 40 % για πληρωμές.».

    5)

    Στο άρθρο 11, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «3.   Για την περίοδο από τις 28 Ιουλίου 2016 έως τις 27 Ιουλίου 2017, το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες της Επιχείρησης Sophia της Eunavfor MED ανέρχεται σε 6 700 000 EUR. Το ποσοστό του ποσού δημοσιονομικής αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2015/528 ορίζεται σε 0 % για αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 0 % για πληρωμές.».

    6)

    Στο άρθρο 12, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «3α.   Σε περίπτωση ειδικής επιχειρησιακής ανάγκης, ο ΥΕ εξουσιοδοτείται να κοινοποιεί στις νόμιμες λιβυκές αρχές οποιεσδήποτε διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ έως τη διαβάθμιση “RESTREINT UE/EU RESTRICTED” που έχουν παραχθεί για τους σκοπούς της Επιχείρησης Sophia της Eunavfor MED, σύμφωνα με την απόφαση 2013/488/ΕΕ. Για τον σκοπό αυτόν, καθορίζονται ρυθμίσεις μεταξύ του ΥΕ και των αρμόδιων αρχών της Λιβύης.».

    7)

    Στο άρθρο 13, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Η Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED λήγει στις 27 Ιουλίου 2017.».

    Άρθρο 2

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

    Λουξεμβούργο, 20 Ιουνίου 2016.

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    F. MOGHERINI


    (1)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/778 του Συμβουλίου, της 18ης Μαΐου 2015, για στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια Κεντρική Μεσόγειο (Επιχείρηση Sophia της Eunavfor MED) (ΕΕ L 122 της 19.5.2015, σ. 31).


    Top