Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0001

    2005/1/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 27ης Δεκεμβρίου 2004, για την έγκριση μεθόδων ταξινόμησης σφαγίων χοίρων στην Τσεχική Δημοκρατία [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2004) 5266]

    ΕΕ L 1 της 4.1.2005, p. 8–11 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2013

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/1(1)/oj

    4.1.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 1/8


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 27ης Δεκεμβρίου 2004

    για την έγκριση μεθόδων ταξινόμησης σφαγίων χοίρων στην Τσεχική Δημοκρατία

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2004) 5266]

    (Το κείμενο στην τσεχική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

    (2005/1/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3220/84 του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 1984, για τον καθορισμό της κοινοτικής κλίμακας ταξινόμησης των σφαγίων χοίρων (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3220/84 προβλέπει ότι η ταξινόμηση των σφαγίων χοίρου πρέπει να πραγματοποιείται με εκτίμηση της περιεκτικότητας σε άπαχο κρέας σύμφωνα με στατιστικά δοκιμασμένες μεθόδους εκτίμησης οι οποίες βασίζονται σε φυσική μέτρηση ενός ή περισσοτέρων ανατομικών μερών του σφαγίου χοίρου. Η έγκριση των μεθόδων ταξινόμησης εξαρτάται από την τήρηση ανώτατης ανοχής στατιστικού σφάλματος εκτίμησης. Η ανοχή αυτή ορίστηκε στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2967/85 της Επιτροπής, της 24ης Οκτωβρίου 1985, που θεσπίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της κοινοτικής κλίμακας ταξινόμησης των σφαγίων χοίρου (2).

    (2)

    Η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας ζήτησε από την Επιτροπή την έγκριση τεσσάρων μεθόδων ταξινόμησης σφαγίων χοίρων και υπέβαλε τα αποτελέσματα των λεπτομερών αναλύσεων τις οποίες πραγματοποίησε πριν από την προσχώρηση, υποβάλλοντας το μέρος δύο του πρωτοκόλλου που προβλέπεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2967/85.

    (3)

    Από την εξέταση της αίτησης αυτής προέκυψε ότι πληρούνται οι όροι για την έγκριση των εν λόγω μεθόδων ταξινόμησης.

    (4)

    Δεν πρέπει να επιτραπεί καμία τροποποίηση των οργάνων ή των μεθόδων ταξινόμησης παρά μόνο με νέα απόφαση της Επιτροπής που θεσπίζεται βάσει της κτηθείσας πείρας, Για το λόγο αυτό η παρούσα έγκριση μπορεί να ανακληθεί.

    (5)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης χοιρείου κρέατος,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Στην Τσεχική Δημοκρατία επιτρέπεται η χρήση των ακόλουθων μεθόδων για την ταξινόμηση των σφαγίων χοίρων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3220/84:

    η μέθοδος ταξινόμησης που είναι γνωστή ως «Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)» και οι συναφείς μέθοδοι εκτίμησης των οποίων οι λεπτομέρειες παρατίθενται στο μέρος 1 του παραρτήματος,

    το όργανο που ονομάζεται «Fat-O-Meater (FOM)» και οι συναφείς μέθοδοι εκτίμησης των οποίων οι λεπτομέρειες παρατίθενται στο μέρος 2 του παραρτήματος,

    το όργανο που ονομάζεται «Hennessy Grading Probe (HGP 4)» και οι συναφείς μέθοδοι εκτίμησης των οποίων οι λεπτομέρειες παρατίθενται στο μέρος 3 του παραρτήματος,

    το όργανο που ονομάζεται «Ultra FOM 300» και οι συναφείς μέθοδοι εκτίμησης των οποίων οι λεπτομέρειες παρατίθενται στο μέρος 4 του παραρτήματος.

    Η μέθοδος ταξινόμησης «Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)» μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε σφαγεία στα οποία τα σφάγια χοίρων δεν υπερβαίνουν τα 200 εβδομαδιαίως.

    Όσον αφορά το όργανο «Ultra FOM 300» ορίζεται ότι μετά το τέλος της διαδικασίας μέτρησης πρέπει να είναι δυνατό να εξακριβωθεί στο σφάγιο ότι το όργανο έχει μετρήσει τις τιμές μέτρησης P2 στο σημείο που προβλέπεται στο παράρτημα, μέρος 4 σημείο 3. Η σήμανση που αντιστοιχεί στο σημείο μέτρησης πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη διαδικασία μέτρησης.

    Άρθρο 2

    Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση των οργάνων ή των μεθόδων εκτίμησης.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Τσεχική Δημοκρατία.

    Βρυξέλλες, 27 Δεκεμβρίου 2004.

    Για την Επιτροπή

    Mariann FISCHER BOEL

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 301 της 20.11.1984, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3513/93 (ΕΕ L 320 της 22.12.1993, σ. 5).

    (2)  ΕΕ L 285 της 25.10.1985, σ. 39· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3127/94 (ΕΕ L 330 της 21.12.1994, σ. 43).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Μέθοδοι ταξινόμησης σφαγίων χοίρων στην Τσεχική Δημοκρατία

    ΜΕΡΟΣ 1

    Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)

    1.

    Η ταξινόμηση των σφαγίων χοίρων πραγματοποιείται με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου που ονομάζεται «Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)».

    2.

    Η περιεκτικότητα του σφαγίου σε άπαχο κρέας υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

    Formula

    όπου:

    ý= εκτιμώμενο ποσοστό άπαχου κρέατος στο σφάγιο,

    S (ZP)= το πάχος του λίπους (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος), το οποίο μετράται μέσω ενός κανόνα με δρομέα στο σημείο στο οποίο ο γλουτονικός μέσος μυς (gluteus medius) εμφανίζει τη μεγαλύτερη κυρτότητα (σε mm),

    M (ZP)= το πάχος του μυός το οποίο μετράται μέσω ενός κανόνα με δρομέα στο σημείο στο οποίο απέχουν λιγότερο μεταξύ τους το κρανιακό άκρο του γλουτονικού μέσου μυός και το ραχιαίο άκρο του σπονδυλικού σωλήνα.

    Ο τύπος ισχύει για τα σφάγια βάρους μεταξύ 60 και 120 χιλιογράμμων.

    ΜΕΡΟΣ 2

    Fat-O-Meater (FOM)

    1.

    Η ταξινόμηση των σφαγίων χοίρων πραγματοποιείται με τη βοήθεια του οργάνου που ονομάζεται «Fat-O-Meater (FOM)».

    2.

    Το όργανο είναι εφοδιασμένο με καθετήρα διαμέτρου 6 mm ο οποίος περιλαμβάνει φωτοδίοδο τύπου Siemens SFH 950/960 που δύναται να πραγματοποιεί μετρήσεις σε βάθος 3 έως 103 mm. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μετατρέπονται σε εκτιμώμενη περιεκτικότητα σε άπαχο κρέας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    3.

    Η περιεκτικότητα του σφαγίου σε άπαχο κρέας υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

    Formula

    όπου:

    ý= εκτιμώμενο ποσοστό άπαχου κρέατος στο σφάγιο,

    S (FOM)= το πάχος του νωτιαίου λίπους (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος), σε χιλιοστά, το οποίο μετράται σε 6,5 cm από το μέσον του σφαγίου στο ύψος μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τελευταίου πλευρού,

    M (FOM)= το πάχος του μυός, σε χιλιοστά, το οποίο μετράται ταυτόχρονα και στο ίδιο σημείο με το S (FOM).

    Ο τύπος ισχύει για τα σφάγια βάρους μεταξύ 60 και 120 χιλιογράμμων.

    ΜΕΡΟΣ 3

    Hennessy Grading Probe (HGP 4)

    1.

    Η ταξινόμηση των σφαγίων χοίρων πραγματοποιείται με τη βοήθεια του οργάνου που ονομάζεται «Hennessy Grading Probe (HGP 4)».

    2.

    Το όργανο είναι εφοδιασμένο με καθετήρα διαμέτρου 5,95 χιλιοστών (και 6,3 χιλιοστών στη λεπίδα στο άκρο του καθετήρα) με φωτοδίοδο (Siemens LED του τύπου LYU 260-EO) και φωτοανιχνευτή του τύπου 58 MR και λειτουργεί σε αποστάσεις μεταξύ 0 και 120 χιλιοστών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μετατρέπονται σε εκτιμώμενη περιεκτικότητα σε άπαχο κρέας, με τη βοήθεια του ίδιου του οργάνου HGP 4 ή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το όργανο.

    3.

    Η περιεκτικότητα του σφαγίου σε άπαχο κρέας υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

    Formula

    όπου

    ý= εκτιμώμενο ποσοστό άπαχου κρέατος στο σφάγιο,

    S (HGP)= το πάχος του νωτιαίου λίπους (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος), σε χιλιοστά, το οποίο μετράται σε 7,5 cm από το μέσον του σφαγίου στο ύψος μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τελευταίου πλευρού,

    M (HGP)= το πάχος του μυός, σε χιλιοστά, το οποίο μετράται ταυτόχρονα και στο ίδιο σημείο με το S (HGP).

    Ο τύπος ισχύει για τα σφάγια βάρους μεταξύ 60 και 120 χιλιογράμμων.

    ΜΕΡΟΣ 4

    ULTRA-FOM 300

    1.

    Η ταξινόμηση των σφαγίων χοίρων πραγματοποιείται με τη βοήθεια του οργάνου που ονομάζεται «Ultra-FOM 300».

    2.

    Το όργανο είναι εφοδιασμένο με καθετήρα υπερήχων 3,5 MHz. Το σήμα των υπερήχων μετατρέπεται σε ψηφιακό, αποθηκεύεται και αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από μικροεπεξεργαστή.

    Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μετατρέπονται σε εκτιμώμενη περιεκτικότητα σε άπαχο κρέας, με τη βοήθεια του ίδιου του οργάνου Ultra-FOM.

    3.

    Η περιεκτικότητα του σφαγίου σε άπαχο κρέας υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

    Formula

    όπου:

    ý= εκτιμώμενο ποσοστό άπαχου κρέατος στο σφάγιο,

    S (UFOM)= το πάχος του νωτιαίου λίπους (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος), σε χιλιοστά, το οποίο μετράται σε 7 cm από το μέσον του σφαγίου στο ύψος μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τελευταίου πλευρού (μέτρηση γνωστή ως‘P2’),

    M (UFOM)= το πάχος του μυός, σε χιλιοστά, το οποίο μετράται ταυτόχρονα και στο ίδιο σημείο με το S (UFOM).

    Ο τύπος ισχύει για τα σφάγια βάρους μεταξύ 60 και 120 χιλιογράμμων.


    Top